View Full Version : Roland DS 90
Ad Fines
20-04-2004, 10:16 AM
Sta se moze reci o ovim monitorima prije nego li ih kupim? :lol: :wink:
S obzirom da su digitalni monitori moraju valjati....
e sada cuo ih nisam a i po pregledu nekih stranica vidim da su slabo iz-specifirani...
imas digitalne ulaze sto je odlicno i znaci "no noise"...
bi amplifier su sto znaci da mozes lepo regulisati bass i tweeter...
24bit-ni su sto moze predstavljati i manu i prednost ...ne pitaj me zasto??
aj odgovoricu :D ...mozda ako radis sa 32-bitnim zvukovima neces postici slusnost onoga sto radis to je mana a prednost je sto je vecina svega odredjeno na 24bit
mislim da je najbolja solucija za ove monitore koristenje i digitalnog mixera kojeg ti nemas ako se ne varam
raspon im je dobar ...jedino me brine mali woofer i neka posebna snaga
evo linka:
http://www.sweetwater.com/store/detail.php?itemid=DS90&dcontent=specs
greska...samo znaci da su losi (em su digitalni em su jeftini)...jedini dobri digitalni monitori su Dynaudio AIR serija...
greska...samo znaci da su losi (em su digitalni em su jeftini)...jedini dobri digitalni monitori su Dynaudio AIR serija...
moze li obrazlozenje zasto samo Dynaudio valjaju sem cene...ja sam pokusao dati zasto Rolandovi digitalni valjaju
Digital Cave
21-04-2004, 12:14 PM
Koliko me se?anje slu?i (imaju?i u vidu da su ti monitori malo starija generacija i to da sam ih ?uo u kombinaciji sa Rolandovim VS HDD recorderom, pre par godina), nisu uop?te bili lo?i, naprotiv.
Osim toga to su prvi ozbiljni monitori koji su imali SPDIF, posle njih su se pojavili i mali Genelec-i (u SPDIF i AES-EBU verziji), pa onda Dynaudio, Alesis i jo? neki.
Ako nisu mnogo uni?teni, mislim da je to solidna kupovina (subjektivno). :)
moze li obrazlozenje zasto samo Dynaudio valjaju sem cene...ja sam pokusao dati zasto Rolandovi digitalni valjaju
rekao sam DIGITALNI....ne kazem da samo Dynaudio monitori valjaju...naprotiv...
sa obzirom da se nikada nisam susreo sa digitalnim monitorima interesuje me njihova prednost i mana...??
evo i jednog opisa:
http://www.soundonsound.com/sos/nov99/articles/rolandds90.htm?session=c1695ee80d95b47e37d13618871 e7fb5
sto se tice digitalaca (prvenstveno mislim na one kao sto je ovaj Roland koji "emulira" razlicite zvucnike)...problem kod ovog Rolanda je sto umesto da naprave dobre monitore oni ih "emuliraju" koristeci neki speaker modelling technology sto u sustini od malih sranjkastih kutija treba da napravi velike sa fenomenalnim zvukom (koje su otprilike 10 puta skuplje)...kao sto emulacija analognog zvuka nikad nece biti savrsena jasno ti je da i ovo ne moze stimati...
Ad Fines
21-04-2004, 11:33 PM
U svakom slucaju necu ih pustiti pa makar i popusio!
Ako mi se ne svide....kako doslo tako i proslo! :D
Digital Cave
25-04-2004, 07:19 PM
Nisu zvu?nici ti koji emuliraju, nego VS rekorder.
koji je instaliran unutar njih???
koji je instaliran unutar njih???
externa sprava...
znaci potreban je taj recorder pored monitora kako bi uopste doslo do reprodukcije zvuka???
znaci potreban je taj recorder pored monitora kako bi uopste doslo do reprodukcije zvuka???
ne, nego do speaker emulacije....valjda... :?
Digital Cave
26-04-2004, 09:10 PM
Rolandovi VS rekorderi 880, 890, 1680, 1880, 1824, 2480, 2400 i sve podvarijante u sebi imaju (zapravo opciono se ubacuje) 24bit-na FX kartica, koja mo?e da reprodukuje 2 stereo odnosno 4 mono efekta simultano. U ma?ine je mogu?e ubaciti (u zavisnosti od modela) 2 odnosno 4 takve kartice. Na listi od 256 preseta su i simulatori odre?enih zvu?nika i monitora. Preseti su tipa Genelec monitori, pa do zvu?nik na TV-u ili jeftinom mono radiju. Cilj preseta je da zameni monitoring mix-a na jeftinim kompjuterskim zvu?nicima, ku?nom stereu i sli?no.
?to se konekcije VS rekordera sa ovim Rolandovim zvu?nicima ti?e, simulacija nema nikakve veze sa SPDIF-om. Ono ?to je pisac hteo da ka?e (Roland) je da digitalna veza umanjuje komponentu uticaja konekcije izme?u snima?a i monitorskih zvu?nika (to ?to se dobro sla?u je ?ista reklama).
Drugim re?ima, VS rikorder ?e istu simulaciju raditi i sa bilo kojim zvu?nicima, a naravno bolje sa onim koji imaju SP-DIF (Genelec, Alesis, itd.).
Zaklju?ak: DS90 ?e svirati, bez obzira da li su povezani analogno ili digitalno, sa bilo kojim ure?ajem.
Digital Cave
26-04-2004, 09:13 PM
... da zaboravio sam da dodam
oni ne emuliraju ni?ta 8)
Rolandovi VS rekorderi 880, 890, 1680, 1880, 1824, 2480, 2400 i sve podvarijante u sebi imaju (zapravo opciono se ubacuje) 24bit-na FX kartica, koja mo?e da reprodukuje 2 stereo odnosno 4 mono efekta simultano. U ma?ine je mogu?e ubaciti (u zavisnosti od modela) 2 odnosno 4 takve kartice. Na listi od 256 preseta su i simulatori odre?enih zvu?nika i monitora. Preseti su tipa Genelec monitori, pa do zvu?nik na TV-u ili jeftinom mono radiju. Cilj preseta je da zameni monitoring mix-a na jeftinim kompjuterskim zvu?nicima, ku?nom stereu i sli?no.
?to se konekcije VS rekordera sa ovim Rolandovim zvu?nicima ti?e, simulacija nema nikakve veze sa SPDIF-om. Ono ?to je pisac hteo da ka?e (Roland) je da digitalna veza umanjuje komponentu uticaja konekcije izme?u snima?a i monitorskih zvu?nika (to ?to se dobro sla?u je ?ista reklama).
Drugim re?ima, VS rikorder ?e istu simulaciju raditi i sa bilo kojim zvu?nicima, a naravno bolje sa onim koji imaju SP-DIF (Genelec, Alesis, itd.).
Zaklju?ak: DS90 ?e svirati, bez obzira da li su povezani analogno ili digitalno, sa bilo kojim ure?ajem.
hvala na odgovoru konacno sam razumeo o cemu se radi :)
Ad Fines
28-04-2004, 11:25 AM
Prosvirali su!!!!! :D :D
Ljudi moji,to nije monitor koji se moze nazvat dobrim. Nisam neki kriticar i obicno kupujem stvari koje probam ili po preporuci sa iskustvom. Sad sam se sam upustio i koliko do sad vidim malo sam se i presao. Te kutijice kad ih gledas ne daju dojam studijskog monitora nego neke sony linije i to micro. Tako su minijaturni! :cry: :x Ja imam dynaudio BM15A i pored njih u zvuku nema puno razlike.Kazem nema puno al ipak ima i to kad ih malo podebljam! Roland gubi bas i pocinje prstati dok ova mrcina i dalje trese kao luda. Bojim se da sam se bez veze preletio u kupnji ovoga. :oops: Ako bi se netko zainteresirao......ko zna.... :P
Prosvirali su!!!!! :D :D
Ljudi moji,to nije monitor koji se moze nazvat dobrim. Nisam neki kriticar i obicno kupujem stvari koje probam ili po preporuci sa iskustvom. Sad sam se sam upustio i koliko do sad vidim malo sam se i presao. Te kutijice kad ih gledas ne daju dojam studijskog monitora nego neke sony linije i to micro. Tako su minijaturni! :cry: :x Ja imam dynaudio BM15A i pored njih u zvuku nema puno razlike.Kazem nema puno al ipak ima i to kad ih malo podebljam! Roland gubi bas i pocinje prstati dok ova mrcina i dalje trese kao luda. Bojim se da sam se bez veze preletio u kupnji ovoga. :oops: Ako bi se netko zainteresirao......ko zna.... :P
znaci u svakom slucaju da ih zaobidjemo....ali voleo bi ih cuti i usporediti sa Behringerovim truth-sima
Ad Fines
29-04-2004, 10:13 PM
Purator je uvijek u pravu.
One price emulacijama nisam proucavao na forumu nit sire,al Roland nije studijski monitor. Jebeno je to kad poslje konja ides jasit magarca!! :D
Ma gle mene,on radi super,i dobro bi se na njemu moglo radit,al ga nesmjes pojacavat jer zbilja mu nestaje bas ili se ove druge frekvencije naglo dizu.
Sto se tice usporedbe sa Thrutsima.....to ti zbilja neznam al koliko sam cuo od ljudi koji ih imaju,to je za te pare MONITORCINA!!!!!!
Ekipa kod mene na poslu ima JBL i Tannoy (nisam upamtio modele)a sljedeci tjedan im nosim rolanda na probu. Kad sam rekao da sam kupio Rolanda a da vec odprije imam Dynaudio,hvatali su se za glavu!!!! :?:
Ja bio zbunjen....jebote pa ovo je cudo digitalno i vjerojatno je strasno dobro,a oni se meni smiju.Najprije nisu znali o cemu se radi.Kad ono, je dobro i je digitalo,al tu opet pocinje prica o konju i magarcu.Sve u svemu,nije los,dobar je.......!!!
Dal bi ga neko kupio da mu prodam? :roll:
ridge
30-04-2004, 01:24 PM
Ne kupuj na sljepo, pa to je manje vise pusiona!!!!!!!
A na zalost nisam smislio nista bolje od toga da mi pokrpi potrebe,ovaj mixer ima 4 bus-a i 16 preamp-a i veoma je lepo uradjen jedino sto sam nasao samo par ljudi koji su imali iskustva s njim(lepih na srecu).Videcemo.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.