Log in

View Full Version : Fascinantno amaterski problem FAP

Igor
30-03-2004, 09:28 AM
Ljudi, prijatelji, braco muzikokusci... Dobih nedavno za male pare "HALion String Edition" i pucketajuci prstima dodjoh doma da ga priheftam za hard ne bi li cuo taj carobni "gud" gudala... Sve bese kako treba. Od samonoseceg kablovskog snopa do osiguraca u razvodnoj kutiji, od Bartona do Plovdiva... I sad... Posto mi je na C particiji od 10tak GB ostalo jos svega 1,5 a devetodiskovni HALion zauzima oko pet, nisam imao drugu mogucnost sem da skrenem kod Albukerkija i potezi orkestar uputim ka E particiji koja mi vec meseci place nad svojom camecom sudbinom. E pa dobro, rekoh joj ja. NA!!! CRKNI!!!
Desetak minuta kasnije, kada je kolekcija ganc semplova stigla na zadato mesto, otvorio sam SX ne bi li ih pokrenuo. Na moje zaprepascenje, medju VSTima nije bilo mog HALion playera. Dobro... Iskljucim program, odem na E, nadjem plejer u dllu i iskopiram ga u folder VST plugins. Otvrorim ponovo SX i zaista, HALion je bio tamo ali kada sam probao da ucitam program ili instrument komp je blejao. Sve sam pokusao, ali dzabe.
Znam da je neka velika glupost u pitanju. Pretpostavljam da semplovi moraju biti u VST folderu da bi mogao da ih ucitam, ali nisam siguran. Ako sam u pravu, da li to prakticno znaci da Cubase moram da instaliram na drugu particiju gde bih u startu imao vise memorijskog prostora. Cak i da je tako, sta cu raditi danas sutra kada i na toj novoj particiji budem nakrcao dvadesetak gigabajta, pa mi ustreba jos memorije za neku novu kolekciju semplova. Gde cu njih?

Eon
30-03-2004, 09:37 AM
Ne ne moras da instaliras SX na drugu particiju...u kom operativnom sistemu radis???

Igor
30-03-2004, 09:52 AM
Radim u XP-u.

Igor
30-03-2004, 09:57 AM
Dakle, kada u HALion pleyeru prema prilozenom uputstvu odem u E gde su mi semplovi da ih ucitam, i sada, nebitno, odaberem program ili instrument, nakon ENTERApojavi mi se neka poruka kako trte mrte nesto nije u redu. Ja kliknem OK, a na listi sa leve strane mi se ipak pojavi ono sto sam odabrao, medjutim, klavijatura cuti.

diviner
30-03-2004, 01:34 PM
Desnim tasterom na Halion string player izaberi opciju Locate Hallion string folder, ili kako vec (posto ga nemam ispred sebe) bi trebalo da rjesi problem...Ukoliko ni tad ne radi, nemam prestave u cemu je problem (probaj ga ponovo instalirati, ali ovaj put u standardni vst folder)!

Provjeri da li ti Halion prima midi (prvi instrument je na midi1 , drugi na midi2 itd)!

Eon
30-03-2004, 03:02 PM
Da ovo sto diviner rece...znaci odredi midi i u hallionu i u SX-u stim da u SX-u moras odrediti midi out na hallion ...ako ovo ne radi onda je resenje uninstall pa install

Igor
30-03-2004, 04:00 PM
OK. Instaliracu veceras ponovo pa vam sutra javljam sta je bilo jer nemam kod kuce net da to uradim ranije. Hvala drugari...

Igor
31-03-2004, 09:58 AM
Uffffffffffffff. Uspelo je. Caka je sto se pre ucitavanja instrumenata mora ucitati neki halionov temeljni fxb nakon kojeg sve ide glatko. Svejedno, tek sam sada shvatio koliko je bitan RAM. Kada na nekoliko kanala rasporedim isto toliko semplova, radna mi se zakuva na oko 400 MB, pa je uporedno koriscenje jos nekog zahtevnijeg VSTija ravno samoubistvu. To mi pomalo komplikuje zivot jer kao i svaki sladokusac koji otkrije super-bombonu tako sam i ja zeleo da se razmahnem sa instrumentima, audio eventsima... Mozda je freeze funkcija jos neinstalirane SX dvojke melem na ranu?

Eon
31-03-2004, 10:03 AM
Da pri koriscenju VSt-ova moras biti pazljiv ako imas slabiju masinu

Igor
31-03-2004, 10:27 AM
OK Eone, ali Bartonov AMD 2500+, Epoxova dual poca sa dva puta po 256 RAMa, Audigy dvojka... Ne kazem da je to idila, ali cini mi se da nije ni slaba masina. Optimizovao sam prema ovde prilozenim uputstvima XP za DAW i sve sljaka savrseno. Sistem ne pada, nista ne krci niti smeta, sem, eto, cinjenice da VSTi jedu RAM ko ludi.

Igor
31-03-2004, 10:35 AM
Cini mi se Eone da bi mi upravo povecanje radne memorije i, recimo, dupliranje osamdesetgigabajtnog hard disk carstva zavrskilo posao u smislu pomirenja potreba i mogucnosti. Da se odmah razumemo, ne planiram da postanem konkurent producentu Metalike, nego da komotno radim svoje radio drame kombinujuci audio i MIDI. Sta mislis druze

Eon
31-03-2004, 11:28 AM
Cini mi se Eone da bi mi upravo povecanje radne memorije i, recimo, dupliranje osamdesetgigabajtnog hard disk carstva zavrskilo posao u smislu pomirenja potreba i mogucnosti. Da se odmah razumemo, ne planiram da postanem konkurent producentu Metalike, nego da komotno radim svoje radio drame kombinujuci audio i MIDI. Sta mislis druze

tacno tako...znaci najbitnije je pored procesora ram i prostor

Igor
31-03-2004, 12:47 PM
OK, samo jos jedno pitanjce... Od nekih pcela radilica na ovom sajtu, a nedavno i privatno, saznah da cak ni jedan i kusur GB RAMa tesko da moze zadovoljiti prosecne potrebe DAWljenika. U redu, mera je relativna kategorija, ali me interesuje, koliko VSTi ja u projektu moze bez problema raditi sa tom gigabajtazom, pod uslovom da se ukompotuju sa jos nekoliko pluginova? Pitanje je mozda malo nakrivo nasadjeno, ali cak bi me i nepreciyan odgovor zadovoljio.

Eon
31-03-2004, 03:57 PM
pa 5....

...dovoljno neprecizno sa moje strane....salim se
na ovo ti ne mogu odgovoriti...zavisi sta koristis i zavisi od projekta i od aranzmana i od efekata uglavno 1 GB je dovoljno ali moze i jos,sto je bolje

ANITA
31-03-2004, 09:38 PM
Ja samo moram reci da radim sa Giga Studiom i sa 1 GB rama i da je sve bilo u redu dok nisam pocela koristiti vst instrumente (znaci sve zajedno sad). Tada je taj 1 Gb rama izgleda premalo. Stoga, ipak smatram da je disk streaming od giga studia nesto ipak efikasniji kad u njega uspjevam ucitati strasno velike kolekcije, a onda mi se sve smrzne radi jednog vst drum kita!! Znaci, sto se mene tice - smanjujem koristenje vst-a (sve sto ne moram) i dalje se bacam u narucje svom giga studiu.....

Za stvaranje orkestra treba isto toliko instrumenata koliko i u zivo. Ja potrosim po 32 kanala da ucitam sve instrumente koje trebam i sve je radilo izvrsno (bez koristenja vst-a). Memorija koristena do 85%, a sad ku***. I moji kolege filmski skladatelji su odustali od Haliona iz upravo tog razloga - trosi hrpu rama. Za istu stvar koju giga obavi s 1 Gb, ovom treba dvostruko vise.

Pa ljudi koliko je rama uopce dovoljno... I gdje cu sa svim tim hardovima... Mislim da uopce necu razmisljati o vienni pro... jer onda treba jos jedan veliki hard, a sigurno ce trebati i vise rama za ucitati sve to..... a razlika u zvuku... ne znam. Mislim da negdje treba stati. Ah, dobro.

Igor
01-04-2004, 08:54 AM
E pa to je to. Mozes da budes astronaut, ali ako imas 300 gugona dolara da to platis. Sta bi trebalo kupiti? Desetak racunara pa ih povezati. Ko u ruskim SFovima. Neka hvala... Nisam licno upoznat sa rezultatima VSTi-GigaStudio nejednacine, ali ja cu i dalje VSTiove koristiti na maximalno dva kanala, a ostalo ce biti audio dovijanje. Druge nema...

ANITA
01-04-2004, 03:32 PM
Tocno tako.

Mozda je jos i vaznije od sveg tog nauciti se snalaziti s onim sto imamo. Jer naravno da uvijek postoje nacini - mozda nisu najjednostavniji, ali tko pita. Ja unatoc problemima koje sam spomenula pronalazim nacine da sve to uspijem. I skuzila sam kako ih sve prevarit :wink: i radit dalje po svom.
Kompjuteri su kao muskarci...... Kruti ali nade se nacin da zaobides njihovu krutost i uzmes sto zelis...... Ma, salim se samo. :P Uvijek zaboravim da sam na muskom forumu :banghead: .

Igor
01-04-2004, 04:38 PM
Momci, samo polako... Ne nasedajte na provokacije.

Eon
01-04-2004, 05:11 PM
hehe znamo mi to vec smo osetili na kozi :wink:

ANITA
01-04-2004, 08:03 PM
Ma decki, odlicni ste! Da osjetili na svojoj kozi.............. :rotfl:

Bas sam vam htijela reci da jako, jako uzivam u vasem, muskom drustvu. Naime, kao sto ste vec imali priliku zamjetiti - nisam bas tipican primjer zenskog bica. Gruba sam i izravna poput vas i tako da mi je puno prirodnije ovdje psovati s vama, nego kvocat s zenama. Izravni ljudi su slobodni od "iza lednog" zamjeranja, za razliku od vecine zena koje trpe i sute i onda su na kraju frustrirane i osjecas da te ne vole i kad se najljepse smijese. E to ne volim.

Recimo, sto mi se jako svida. Kvu i ja smo se jako zakacili ovdje. Ja sam njemu rekla ruzne rijeci i on je meni. Tada je sve to nekako utihnulo (nakon dolaska mirovnih strana i daljnjih pregovora sa celnicima oporbe) a sad komuniciramo normalno i ustvari odlicno. Ja ne kazem da mi se svida nekoga vrijedati ili primati uvrijede. Nikako! Ali mi se svida sposobnost da predemo preko tog i dalje rastemo gledajuci na pozitivnosti jedni u drugima a ne onu drugu stranu koju ionako svi posjedujemo, samo je neki izrazavamo glasno, a neki sute i nakupljaju.

Mislim da je ova povezanost ljudi ovog foruma nesto iznimno i jako me veseli prijateljstvo sa svima vama. Ponekad iskreno zalim sto nismo fizicki blize.

Veliki zagrljaj od Huanite!

Igor
02-04-2004, 08:54 AM
Zakuvalo se, zakuvalo... Mada, kad malo bolje razmislim, eto, dovoljna je i jedna zena na ovom forumu pa da ne mozes da dodjes do reci...

Igor
02-04-2004, 08:55 AM
BUuuuuAAAAAA!!!

Eon
02-04-2004, 09:33 AM
Ponekad iskreno zalim sto nismo fizicki blize.

ma ja uvek to zalim :D