View Full Version : Konfiguracija prostorije
Od svih silnih mudrovanja....izmudrovo sam ovo...i ve? po?eo sa radnjom....Po?to nije sigurno koliko ?u se zadr?ati u tim prostorijama...i?ao sam na najjeftinije rje?enje....Na zidove(na kojima je (skoro) trula ?buka sam lijepio 1cmarsku spu?vu i ve? je soba gluvlja....Ali preko toga jo? mislim staviti ravne kartone, a na njih naljepiti kartone od jaja....strop bi i?ao u stiropor....a zid izme?u studia i re?ije ?u istre?ati sa raznim tepisima i svime ?to mi se na?e pod rukom, a na kraju ta spu?va....Spu?vu sam ve? ugradio....zna?i - nema povratka, ali mi mo?ete dati pametan savjet u vezi da li da dalje radim po istom planu ili da ostavim kako je da na bi ne?to pokvario....
Sto znaci da ti je soba gluha? To kad pljesnes pa ne cujes c.c.c..c... odjek? Ako ti je to dosta onda super. Samo to ti je gluho u onim gornjim frekvencijama. Bas frekvencije ce zvoniti isto ko i prije. To je ono sto se uhom tesko primjeti (jer vise ide u kategoriju vibracija nego zvuka). Vjerovatno ce ti sve u prostoriji zvucati pomalo mutno. Dovoljno je za probe bendova ali za snimanja bas i ne.
A kad si vec krenuo tim putem...
Tepisi kao "zid" nece niti malo pomoci. Basevi ce prolaziti bez problema. Moras taj zid napraviti s gips plocama. Stavi ih na nekakav razmak od 15tak cm i napuni izmedju sa spuzvom ili mineralnom vunom. I pitanje je hoce li to biti dosta! Mozda treba cak dupli sloj gps ploce. A to sam siguran da ti se nece htjet raditi.
Kartoni na spuzvama su ti tu samo zbog estetike. Nece puno pomoci zvuku. Pomogli bi kad bi u idealnom slucaju bili toliko hermeticki zatvoreni medjusobno i u kontaktu sa zidom da bi prostor izmedju zida i spuzve bio zatvoreni sustav, al izvest to s kartonima je prakticki nemoguce. Znaci samo su zbog estetike (sto i nije losa ideja... ozbiljno!). Barem se prasina nece uvlaciti u spuzvu da nakon par mjeseci cijela prostorija krene smrditi.
Moglo bi to sve dobro ispasti za neki tip prostorija za probe bendova ali daleko je od dobro balansiranog zvuka. Imat ces solidnu apsorpciju visokih frekvencija i vrlo losu apsorpciju niskih. Mutno.
Ad Fines
23-03-2004, 08:40 AM
SHOT legendo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :D :D :D :D :D :D
istina....vjerujem ti u potpunosti....znam da je nemogu?e posti?i hermeti?ki zatvorenu spu?vu od zida a + jo? i karton....no fucking way.....Znam da tepisi nisu dobra izolacija jer ne spre?avaju niske...
A ?to se ti?e apsorbacije....koji je onda materijal dobar za apsorbaciju niskih i visokih?.......A ?uo sam i da nije dobro napraviti potpuno gluhu sobu, jer se tako ubiju neke iskoristive frekvencije..
SandRob
23-03-2004, 12:22 PM
istina....vjerujem ti u potpunosti....znam da je nemogu?e posti?i hermeti?ki zatvorenu spu?vu od zida a + jo? i karton....no fucking way.....Znam da tepisi nisu dobra izolacija jer ne spre?avaju niske...
A ?to se ti?e apsorbacije....koji je onda materijal dobar za apsorbaciju niskih i visokih?.......A ?uo sam i da nije dobro napraviti potpuno gluhu sobu, jer se tako ubiju neke iskoristive frekvencije..
govoris li ti o kontrolnoj sobi ili o "gluhoj" sobi?
zamisli, kako bi se osjeca u "potpuno gluhoj" kontrolnoj sobi?
ispali bi na zivce :wink:
zato se u njima cesto ide na kombinaciju difuzora i apsorbera.
princip je da direktan zvuk iz zvucnika lupa u neku nepravilnu povrsinu, koja ga razbija a onda se takav zvuk odbija u apsorbere, koji ga "kupe".
za visoke frekfencije se koristi spuzva i sl, za srednje se cesto koriste gipsane ploce i/ili daske razlicitih sirina (volumena) koje vibriraju naslonjene na spuzvu. za baseve se koriste gipsane ploce i bas trapovi napravljeni od gipsanih ploca ili sperploce.
sa visokima i srdenjima frekfencijama nebi trebalo bit vecih problema, ali basevi su zajebani.
u nekim prostorima bas trapovi mozda nisu potrebni, a ako jesu, treba znat kako ih napravit da apsorbiraju problematicne frekfencije.
jer ako se krivo napravi bas trap. kupit ce frekfencije koje ne treba i tako ces ucinit jos goru stvar nego sto je bila prije.
baci malo oko ode (http://www.saecollege.de/reference_material/) 8)
...koji je onda materijal dobar za apsorbaciju niskih i visokih?.....
Ne postoji jedan univerzalni.
Visoke je relativno lako pokupiti. Teoretski dovoljna je spuzva od par centimetara. Ma kvragu, i umjetno krzno mozes zalijepiti na zid i popit ce visoke. One najvise.
Najlakse je skupiti one najnajnajvise frekvencije. Sto nize ides po frekvencijskom spektru, to je teze. Treba ti veci volumen za nize frekvencije. Znaci, sto deblja spuzva to ce nize pokupiti. Ali to ne radi ispod 500 hz. Zaboravi!
Za pokupit niske frekvencije potrebna je masa. Vrlo jednostavno - siporeks je bolji od pune opeke. Ali i tome se moze doskociti. Najuobicajeniji nacin je da se napravi hermeticki zatvoreni zid koji je ispunjen mineralnom vunom. Mineralnom vunom jer je to svakako najjeftiniji materijal. Jeftiniji od spuzve. To ti kod nas zovu Tervol, iako je Tervol malo skuplja verzija koja se naziva "kamena vuna". Razlika izmedju kamene i mineralne vune je sto se kamena isporucuje u plocama, malo je gusca i lako se rukama radi. Mineralna je u balama i malo je pikava za prste pa se treba s njom raditi u rukavicama.
Recimo da imas postojeci zid kuce. Nije bitno kakav je. Odmaknes od njega za deset centimetara umjetni zid od 1 cm debele gips ploce (knauf) i prostor izmedju napunis mineralnom vunom (okej, proces je naravno da prvo postavis mineralnu a tek onda lupis po tome gips ploce). Kad postavis gips ploce onda jos dodatno dlet gipsom zatvoris sve prostore na spojevima pojedinih ploca (kontaktne plohe) i na rubovima poda, stropa i bocnih zidova. Tako dobijes hermeticki zatvoren sustav.
Po tom gipsanom zidu mozes zalijepiti spuzve i neke porozne materijale, objesiti neki teski debeli zastor ili sto god. Taj povrsinski sloj je onaj koji ce pokupiti visoke frekvencije.
Ako to sve napravis na zidovima prostorije za snimanje imat ces zadovoljavajuce rezultate. Stos je isto tako (vrlo vrlo koristan) da napravis da ti zidovi nisu medjusobno paralelni. Tako ti u prostoriji ne postoji onaj neugodni "flutter" odjek (kad pljesnes rukama ne cujes vise pojedinih odjeka). Takodjer neke plohe zida moras ostaviti slobodne, bez spuzvi. To ti je da ti prostorija ima svoj odredjeni odjek - liveness
odi se informirati na stranicam za koje ti je Sandro malo prije dao link!
SandRob
23-03-2004, 10:46 PM
umjetno krzno mozes zalijepiti na zid i popit ce visoke.
chinchila je isto ok. :roll: ... a lako se i uzgaja :wink:
Ljudi su odlicni za ogluvljavanje prostorije...dobro "upijaju" zvuk :lol:
SandRob
23-03-2004, 11:00 PM
Ljudi su odlicni za ogluvljavanje prostorije...dobro "upijaju" zvuk :lol:
narocito zimi :roll:
zakon....Sada kad sam stavio spu?vu na sve zidove(osim stropa i poda), akustika je "?ujno" bolja, ali jo? se ?uje ta neka reverbacija kod pljeska ruku, dali zbog paralelnih zidova, ili zbog toga ?to jo? moram napraviti strop, a i staviti neki tepih na pod?!....a planiram jo? to sve oblo?iti u kartone od jaja, ali se onda bojim da ne bi izgubio liveness prostorije....a zid koji dijeli studio i kontrolnu sobu jo? uvjek mogu izolirati sa druge strane(kontrolna soba)sa knaufom i kamenom ili mineralnom vunom.....sljede?i tjedan ?u kupiti audiotrakovu karticu maya 44 MKII...jo? moram rje?iti problem sa strujom(ne znam kako....help) i ROKENROL BEJBE.......a onda ?u lagano po?eti snimati prijatelje i prijateljice za sitne pare i upgradati konfiguraciju studia:SMRT....( :twisted: tako se zove jer sam jo? kao 10-ogodi?njak pr?kao oko takvih stvari i ma?tao o studiu....smi?ljao logose i hehehe takve nazive....sad, deset godina poslje se nadam da ?e se san i ostvariti(u profesionalnom ili poluprofesionalnom stajlu)).....jer ono snimanje izme?u tih godina na dekove preko kojekakvih mixeta , ne brojim, iako su neke snimke ?ak iza?le na plo?ama i puno bolje odradile posao u odnosu na neke "prave" studije(sa likovima koji ne znaju radit :( )......Shvatio sam da je to cijela nauka koja me je totalno obuzela i ?elim svoj ?ivot posvetiti njoj.......SEX (easy)DRUGS and ROCK'N'Roll.......?ivili
?iveli care... Nemoj samo da bude posle "?ek jo? ovo da nabavim, pa ?u onda da radim ko pravi profesionalac"... Radi u uslovima koje ima? i boli te uvo... Na sve se ?ovek navikne... :wink:
Ju?er smo imali probu(zidovi su bili oblo?eni spu?vom) i zvu?alo je znatno bolje....bubanj zvu?i 3duplo bolje...ma zakon.....danas sam preko spu?ve stavio sloj kartona...i opet je reverb do?ao nazad....ali neki druga?iji...?udni..... :( nadam se da ?e kartoni od jaja(koji ?e do?i na to sve) vratiti zvuk na staro (prije nego sam stavio ravne kartone) ili napraviti najbolji u?inak ikad......znam da su bolje spu?vaste piramide....al trenutno nemam para za njih.....moje pitanje: da li sam se zeznuo ?to nisam ostavio samo spu?vu na zidovima....jel bolja samo ona, ili ona, pa ravni kartoni, pa kartoni od jaja.............+ jo? jedna informacija....na strop idu stiropori od 3cm, zid koji djeli studio od kontrolne sobe ima dupla vrata napunjena staklenom vunom i sa druge strane zida jo? jedna 4cmarska spu?va, pa 2 sloja tepisona....a rubovi napunjeni pjenom........sad sam stao kod ravnih kartona...a kad napravim to sve(jaja, strop, vrata, 4cm spu?va) vidjet ?emo ?ta ?e bit'.....jedva ?ekam sutra.....
Ma moglo bi okej zazvucati. Stavi sto deblju spuzvu. Stiropor mi je malo pipav za montirati jer bi on mogao vibrirati kad se odvrne bas pojacalo. Moras ga dobro ucvrstiti. A zasto ne stavis spuzvu na strop i onda preko toga stiropor? Kartoni od jaja imaju tendenciju pokupiti midl frekve. Nemam uopce predo?bu kako bi ovo sve moglo zvucati! Jedini savjet kojega se drzi ako ti je zivot mio je da nabavis ganc-nove kartone od jaja! Nemoj ni u ludilu uzimati rabljene! Ti kartoni sami po sebi mogu imati jedan neugodan miris, a ako su rabljeni to moze biti katastrofa. Neces se kokosjeg smrada rijesiti mjesecima. Znam covijeka koji se tako zajebo!
Znam jednog ?i?u koji prodaje te kartone....pola kune rabljeni, kunu novi....al malo ga moram obradit, jer mislim da pretjeruje...a i ne zna da meni treba 500 komada....al te kartone ?u jo? posebno ofarbati nekim sprejem (crno i bijelo, a na rubove crveno :shock: hehe) - nadam se da taj lak ne?e u?initi ne?to sa zvukom, ho?e li?
SandRob
26-03-2004, 01:46 PM
hoce :)
ma, to sa jajnicima mi se nikako ne svidja. ako ce te oni doc 500kn, onda ti je bolje ulozit jos malo i to bolje napravit? kako ces uopce te jajnike pricvrstit na zid da se ne suskaju kad opizdi bas?
znam da treba i? na najbolje....al treba bit i malo realan.....npr.....kako ?e? ti udarati snare a da zvuk ne vibrira na hajhetu.....ne treba sad pretjerivat... :D ....btw...jo? uvjek nisam stavio kartone od jaja...jo? pribijam ravne kartone na spu?vu....i od nakon 10 min udaranja sa ?eki?em mi je po?elo zujati u u?ima.....katastrofa....dal zbog tog sad ?udnog reverba i da li ?e ti kartoni od jaja uni?titi to....iako se sad bend jako dobro ?uje....ne mora? poja?ala odvrtat...a i lak?e se na?timava zvuk....jedino ?to mislim je da je bubanj bolje zvu?ao kad su bile samo spu?ve....btw2...al sam se napiiiiio a u
A cuj, sta da ti mi govorimo...
Ti si odlucio vec za kartone za jaja.
Zuji ti u usima dok nabijas cekicem zbog flutter odjeka. Paralelni zidovi.
novi jajnici - pola kune......?to je odprilike duplo jeftinije od piramidalne spu?ve...
SandRob
27-03-2004, 08:12 PM
a spuzva je 5 puti bolja. :roll:
ma je, ali i br?e upije smradove i ima svoj rok trajanja...
Sandro gdje se moze nabaviti piramidalna spuzva ako imas neki broj telefona ?
SandRob
29-03-2004, 10:35 AM
ja san svoju bi kupi u orioliku. to je u jednemu malemu mistu blizu slavonskega broda. mislin da se zove orilovac ili tako nekako.
trazi na informacije "oriolik"!
Mogli
29-03-2004, 12:46 PM
Sta fali ovoj izolaciji, ne moze biti prostija -
http://www.jannemecek.net/files/studiomainSteffi.jpg
SandRob
29-03-2004, 01:29 PM
meni ovo vise slici na mastering studio po prostoru, samo mi ima malo provise ovoh svitala u pravcu zvucnika (zar nisu ove lampe mogle bit negdje iza?) i detalja (ono cvice na zvucnicima) koji bi meni odvlacili paznju, ali svejedno djeluje ugodno i lipo je.
a cije je ovo studio?
ubija varijanta...meni se ovo dopada narocito ono cvece iza
e...a kolko ko?ta ta spu?va u brodu(ja sam jaaaako blizu, pa za ubudu?e)......Evo danas sam do?ao do faze stavljanja stiropora na strop....i sad ?e te se (mo?da) smijat....al najbolje se lijepi sa pur pjenom....predobro lijepi
E da...mjesto se zove Oriovac......haha svirali smo par puta tamo.....koji cirkus :lol: .....ozbiljno ljudi....stvarno sam skepti?an.....gotovo je....uzeo sam 550 glanc-novih jajnika...povratka nema( a ionako ovo sve radim privremeno, selim u novi prostor ?im budem morao(za 5mj. godinu-dvije ili 5, al 100% selim).....ali sam skepti?an na ovo:?elim te jajnike ofarbati sa sprejem, al se bojim da ne sjebem zvuk.....va?nija mi je funkcionalnost, al bi to htio spojit sa lijepim---pa mi odgovorite farbanje, ili ne!!!
Farbaj, ali nemoj sa onim auto-lak sprejevima. Nikako s njima.
Uzmi one boje za karton... joj ustvari nemam pojam kako se to zove... ma one boje koje su bijele i onda za njih kupujes pigmente... nisu za karton nego za zidove... joj nikako da se sjetim. Uglavnom tu neku boju koja je rijetka i ispire se s vodom. Kistom mozes nanijeti na kartone. Nece smrditi i karton ce ipak ostati porozan.
vjerovatno misli? na polikolor
Pedja
30-03-2004, 12:43 PM
Za takvo farbanje ti je najbolji polikolor sto je i Shot verovatno mislio. Ja sam kod mene farbao sa polikolorom ali ti je najbolje da farbas tj. da prskas sa nekom pumpicom jer je mnogo lakse i bolje se pokriva nego cetkom.
Evo kako izgleda u gluvoj sobi
http://www.jannemecek.net/files/glusob.jpg
Ako pozna? (punk)Maju iz Smedereva....puno ju pozdravi.....(mislim da je sad u Bg)...
Pedja
30-03-2004, 07:13 PM
Mislim da znam koja je Maja u pitanju :wink:
Ima fora kako napraviti spricu za boju!
Uzmes dvije slamke i stavis ih da se dodiruju u vrhovima pod kutem od 90 stupnjeva. To onda ucvrstis nekako da tako stoji. Jednu slamku stavis u casu s bojom a drugu slamku puses. I to onda sprica boju!
Ali nemoj se nadati da ces tako pofarbati cijelu plohu. Ispuhat ces si pluca za 5 minuta! Bolje ce biti za neke tockaste efekte na vec ofarbanom.
Pedja
31-03-2004, 10:53 AM
Ja sam farbao sa pumpicom za prskanje cveca :). U nju staje 3 litra tecnosti pa lepo nabijes pritisak i krece farbanje 8)
Koje sranje....'ko se odjednom sjetio stavit' ru?ke na jajnike...puno bi lijep?e bilo da nema tih rupa....kao i kod tebe
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.