View Full Version : autorska prava
dzordz
08-03-2004, 04:39 PM
Kad sam pre nekih mesec dana zvao SOKOJ da se informisem u vezi zastite ovih mojih pesama, na moje pitanje sta im je potrebno od dokumentacije, receno mi je ?ponesi sve sto imas? ma sta to znacilo. Interesuje me ima li neko iskustva sa ovim i bio bi veoma zahvalan samo da mi se objasni sta je tacno sve potrebno od "papirologije". Takodje me zanima kako je ovo reseno u hrvatskoj i koja je institucija nadlezna
ridge
08-03-2004, 04:59 PM
pa ako te niko nije izdao onda morasda pises note sto je zesci smor a ako jeste onda samo odneses disk ostalo ti daju tamo
ANITA
23-05-2004, 01:04 AM
U Hrvatskoj... evo ti link
http://www.zamp.hr/home/home.htm
U SAD-u (stoga vrijedi za skoro cijeli svijet - ali ne za nasa podrucja)......
http://www.copyright.gov/
Na tim stranicama sve lijepo pise.... biti ce ti sve jasnije...
U Hr se autorskim pravima bavi HDS/ZAMP (Hrvatsko Drustvo Skladatelja - Zastita Autorskih Muzickih Prava). Njima se prijavljuje autorstvo, oni skupljaju tantijeme od pustanja na radiju, televiziji, po kaficima i klubovima. Oni se takodjer bave mehanickim pravima.
Postoji i HUZIP - Hrvatska Udruga za Zastitu Izvodjackih Prava. Kao sto joj ime kaze oni se bave izvodjackim pravima. Oni ubiru naknade od izvodjenja tvojih skladbi. Npr, ako neki svadba-bend svira Gibonnija duzan je to prijaviti (mos' mislit kako su revni u tome!) i HUZIP od njih ili njihovog organizatora ubire lovu. Isto tako, preko HUZIPa se reguliraju prava ljudi koji nisu autori pjesama ali su sujelovali u njezinom snimanju i izdodjenju. Recimo kad dovedes nekog trubaca da ti odsvira u studiju nesto sto si ti smislio. To onda nije trubacev autorski rad i ne spada u kategoriju ZAMPa nego njegov izvodjacki doprinos i time spada pod ingerenciju HUZIPa.
Bottom line - ove dvije institucije isplacuju lovu!
Ako se radi o autorima koji nisu gradjani HR, za njih ove udruge ne vrijede. Svatko se registrira u svojoj zemlji, a zatim preko svoje domicilne udruge rjesava stvari iz drugih zemalja. Na primjer, ja sam suradjivao s nekim ljudima iz BG koji su registrirani u SOKOJu. Da bi skupio autorska za to, prijavljivao sam u svom ZAMPu sve kao normalno, samo sam za pojedina imena morao naglasiti da su clanovi SOKOJa. Sad ce ZAMP ganjati SOKOJ oko tih prava. Vjerovatno proceduralno vrijedi obrnuta situacija za ljude iz SiCG. Samo koliko ja znam, kod vas je sve to puno zbrkanije i malo teze provedivo u praksi...
pa ako te niko nije izdao onda morasda pises note sto je zesci smor a ako jeste onda samo odneses disk ostalo ti daju tamo
Ne, ne ,ne....
Disk se NE nosi u SOKOJ.
Ti cak ne moras ni da odes do njih.
Jednostavno trazi da na tvoju adresu posalju formulare tj. ugovor, kojim ces se registrovati kao autor.
Nakon toga ce ti poslati druge obrasce, u koje unosis podatke o svojoj kompoziciji, i naravno - pises note i tekst, ako ga ima.
To takodje saljes postom njima, i tu je kraj procedure.
E sad....
Ako je i tebi zesci smor da pises note....... :kesa:
zar se note ne mogu odstampati iz sekvencera??
Naravno da mogu.
Zato mi i nije jasno zasto bi to bio 'zesci smor'.
Pa cak i da nije sekvencera....
Mislim, pricamo o elementarnim stvarima...
nixylive
04-07-2004, 05:06 AM
Ovo znatno resava stvari oko pisanja nota tupsonima kao ja za note. Ustvari nisam tupson, ali treba vremena da se sve nauci :lol:
:ER EFKE:LF KDSN:DXNC:D#$IH#YURH@#*KJMNSCA:KJCAMN J ASJN EW(UH(PYYRAJHCSA:KHSCNJH: A*#Y*#Y*($&#A*CXJ C!!!!
:ER EFKE:LF KDSN:DXNC:D#$IH#YURH@#*KJMNSCA:KJCAMN J ASJN EW(UH(PYYRAJHCSA:KHSCNJH: A*#Y*#Y*($&#A*CXJ C!!!!
jel to opet glava na tastaturi :lol: ???
Ovo znatno resava stvari oko pisanja nota tupsonima kao ja za note. Ustvari nisam tupson, ali treba vremena da se sve nauci :lol:
Bez uvrede, ali ima vremena dok dodjes do toga (autorska prava)...
dzordz
04-07-2004, 03:24 PM
Ne, ne ,ne....
Disk se NE nosi u SOKOJ.
Ti cak ne moras ni da odes do njih.
Jednostavno trazi da na tvoju adresu posalju formulare tj. ugovor, kojim ces se registrovati kao autor.
Nakon toga ce ti poslati druge obrasce, u koje unosis podatke o svojoj kompoziciji, i naravno - pises note i tekst, ako ga ima.
To takodje saljes postom njima, i tu je kraj procedure.
Tacno tako...
I cak su, bar prema meni, bili iznenadjujuce ljubazni. Ima vec vise od mesec dana kako sam to regulisao i sve je proslo bez ikakvih problema...
nixylive
04-07-2004, 05:30 PM
Bez uvrede, ali ima vremena dok dodjes do toga (autorska prava)...
Ne ljutim se. Istinu kazes. Ima vremena. Prvo da naucim kasvetno da sviram :lol:
Ma sve je to uredu ali ima li igdje na pomolu Autorskih prava u BiH :evil: !!, s obzirom da je ovo Pirat zamlja i imam osjecaj da mi to docekati necemo.
Nocni
31-08-2004, 01:49 PM
Ma sve je to uredu ali ima li igdje na pomolu Autorskih prava u BiH :evil: !!, s obzirom da je ovo **** zamlja i imam osjecaj da mi to docekati necemo.
Ima, ima, ali samo na papiru.
Koliko ja znam licencu za BiH ima agencija iz Sarajeva Sine Quanon. Mislim da su tek natjerali drzavnu tv i radio, da im dostavljaju play liste izvodjenja. Da li placaju, to ne znam. Takodjer sam od nekih kolega cuo, da zbog toga tv cesto uvjetuje pustanje spota ili sl. stvari odricanjem od autorskih tantijema. :?:
moja prognoza za BiH:
2090. godine ce mozda natjerati i lokalne radio i tv da placaju.
5067. godine ce im uspjeti naplatiti po 100 maraka od kafica, hotela, restorana, samo ce tad 100 maraka biti 5 ?. :roll:
U Hrvatskoj je to rijeseno dosta dobro. Svi koji na bilo koji nacin zaradjuju na racun emitiranja muzike, moraju placati. Tv i radio po emitiranju, a ugostitelji pausalno po kvadratu, ili broju stolova. Ugostitelji se stalno bune, ali ostaje im jedino mogucnost da placaju ili ako vec nece, moraju izbaciti muziku iz lokala.
U 2003. je hrvatski Zamp (autorska prava) naplatio oko 4.500.000 ?. Za Huzip (izvodjacka prava), ne znam koliko su oni nakupili.
Volio bih da grijesim sto se tice prognoze za BiH, mozda kad/ako dodje ta EU.
Nocni
31-08-2004, 02:09 PM
Ako se radi o autorima koji nisu gradjani HR, za njih ove udruge ne vrijede. Svatko se registrira u svojoj zemlji, a zatim preko svoje domicilne udruge rjesava stvari iz drugih zemalja......
da bi se postao clan HGU (hrvatska glazbena unija) izvodjaca (prava naplacuje HUZIP), mora se imati prebivaliste u Hrvatskoj.
Nisam siguran, to cu provjeritii, da li se za clanstvo (punomoc) ZAMP-u (autorska prava), moze se prijaviti autor neovisno o drzavljanstvu. Mene su primili, sad ne znam tocno da li je presudno bilo dvojno drzavljanstvo. U svakom slucaju potrebno je i otvaranje kunskog racuna u nekoj od banaka u Hrvatskoj, radi isplate tantijema. Naravno ako se njima potpise punomoc, onda se istovremeno ne moze biti clan neke druge agencije.
DADDY Z
20-03-2005, 09:08 PM
Mene interesuje koliko kompozitori ili autori muzike zaista imaju ne?to od cele pri?e tj da li se zaradi neka kinta od toga ili samo ?titite svoju muziku od pirata i sl. :?:
Mene interesuje koliko kompozitori ili autori muzike zaista imaju ne?to od cele pri?e tj da li se zaradi neka kinta od toga ili samo ?titite svoju muziku od pirata i sl. :?:
ako nisi preko neke velike diskografske kuce koja sve to prati, onda tesko da ces zaraditi onoliko koliko si realno zasluzio....retke su radio stanice koje uopste prijavljuju sta stvarno pustaju (ispunjavaju "kosuljice")...da ne pricamo o kaficima....
Nocni
20-03-2005, 10:20 PM
Preklani sam za jednu pjesmu dobio, za oko 300 emitiranja na lokalnim radio stanicama u Hrvatskoj 58 kn (7,7 ?), lani za 200 emitiranja iste 37 kn (5 ?). Banka uzme za slanje na racun 10 ?, tako da mi "lovu" iz Zampa jos ne salju, zamalo bih bio u minusu :).
Pretpostavljam da se za emitiranje na drzavnim radio/tv stanicama placa puno vise.
tillco
20-03-2005, 10:57 PM
Ala si se ti navatao para...Sta cemo, jadni ne bili...
SandRob
21-03-2005, 07:19 AM
vrcenje na lokalnemu radiju ti je isto ko da su te zavrtili na rodjendanu - isti je bodovni razred.
vrcenje na vecim radijima donosi vise bodova, a najvise donosi vrcenje na tv-u.
neki dan san provjeri i na zampu-u su mi rekli da gradjanin s&cg moze bit clan zamp-a, ali pod uvjetom da vec nije clan sokoj-a i naravno nije uvjet da zivi u hrvatskoj.
za koji dan cu vam vjerojatno moc javit tocan postupak i uvjete uclanjenja stranog drzavljanina u zamp. :roll:
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.