View Full Version : Jos malo o zicanim instrumentima...
idekius
02-02-2004, 11:32 AM
Da li ste za aktivne ili pasivne gitare?
Ja sam licno imao losih iskustava sa aktivnim bassovima... Probao sam Ibanez Roudster 2 i on je bio super kod kuce na pojacalu... farbe STRAVA, dok u svirci nikako nije hteo da izadje i bass se cuo onako potmulo u pozadini, ali kranje nedifinisano...
Takodje sam probao aktivnu 6 string Pedulu sa Bartolini elektronikom i magnetima i ona je za moj ukus i suvise ostra i nema ni malo topline u zvuku. Nevezano za elektroniku C zicu smatram suvisnom za normalnu svirku. Jeste da Patitucci svira sestozicano cudo, ali oni u pozadini imaju tipa sa 4 string bassovima koji "puni", tj. svira normalne bass fraze.
Sto se solo gitara tice, meni se i dalje svidja Les Paul, SG, Strat, Telecaster... dakle pasivne gitare...
Jadran
02-02-2004, 09:36 PM
Jedina aktivna koja me zadovoljila je bila worvik i alembik a ostale truba
Pedja
02-02-2004, 10:41 PM
Ja imam pozitivno misljenje o aktivnoj elektronici na basu, barem o onoj koja je bila na mom basu. Moj bas, 5-to zicani "Branko Radulovic" je imao duplu elektroniku. Aktivni magneti Shaler u kombinaciji sa aktivnom elektronikom su bili prava stvar. U isto vreme sound je bio, onako, pun da "ljulja" i trese a i veoma jasan. Isprobavan je i sviran i preko vise vrsta pojacala (Fender, Marsal, Trace Eliot itd), a i direktno u miksere. Uvek je imao taj specifican ton.
Oblikom je bio isti Worvik :lol:
Vise ga nemam i ne mogu da prezalim sto sam ga prodao :cry:
Inace cuo sam aktivnu elektroniku na Ibanezima, na primer, i mogu reci da mi se nimalo ne svidja.
montana
07-12-2007, 01:05 PM
Ja imam pozitivno misljenje o aktivnoj elektronici na basu, barem o onoj koja je bila na mom basu. Moj bas, 5-to zicani "Branko Radulovic" je imao duplu elektroniku. Aktivni magneti Shaler u kombinaciji sa aktivnom elektronikom su bili prava stvar. U isto vreme sound je bio, onako, pun da "ljulja" i trese a i veoma jasan. Isprobavan je i sviran i preko vise vrsta pojacala (Fender, Marsal, Trace Eliot itd), a i direktno u miksere. Uvek je imao taj specifican ton.
Oblikom je bio isti Worvik :lol:
Vise ga nemam i ne mogu da prezalim sto sam ga prodao :cry:
Inace cuo sam aktivnu elektroniku na Ibanezima, na primer, i mogu reci da mi se nimalo ne svidja.
Zdravo Pedja,
nemoj mnogo zaliti za Radulovic-5str Bassom. Vidi njegovu web site:www,radulovic.vestel.com.mk, ili pisi e-mail direktno na :radulovik_guitars& yahoo.com
Mozes poruciti novi Bass, cene se nisu mnogo promenile, dok je kvalitet otisao daleko.
Pozdrav!
montana
MUzzY
09-12-2007, 05:44 PM
Za sada preferiram peasvice. Probao sam samo jednog ESP-a sa emg 81/? agnetima i... sta znam, bas cepa usi i skida farbu sa zidova :) ko voli...
Reinhardt
09-12-2007, 07:24 PM
pasiva, definitivno
zamisli da imash doma na zidu davincievu mona lisu,
al ti ne kuzish tu ljepotu pa ugradish pozadi malu muzicku
kutijicu da svira trlindi,drlindi..
a onda naravno i special custom okvir od egzoticnog drveta
Tiki the Boyler
13-12-2007, 08:15 PM
Meni je bezveze praviti podjelu na pasivu i aktivu!
I jedna i druga koncepcija imaju svoje prednosti i mane.
Ako bih birao između jeftine aktive i skupe pasive odabrao bih pasivu.
Ako bih birao između jeftine pasive i skupe aktive odabrao bih aktivu.
Ako bih birao između jeftine aktive i jeftine pasive odabrao bih pasivu.
Ako bih birao između skupe aktive i skupe pasive odabrao bih aktivu.
Zato i sviram Peavey Cirrus 5 Redwood bass sa aktivnom elektronikom! U toj klasi nema problema sa čudnim dinamičkim odzivom i muljanjem u bilo kom opsegu.
p.s. Skupo i jeftino ovdje namjerno poistovjećujem sa dobro i loše iako u praksi ima primjera kada to i nije tako!
Reinhardt
18-12-2007, 10:39 PM
Meni je bezveze praviti podjelu na pasivu i aktivu!
I jedna i druga koncepcija imaju svoje prednosti i mane.
Ako bih birao između jeftine aktive i skupe pasive odabrao bih pasivu.
Ako bih birao između jeftine pasive i skupe aktive odabrao bih aktivu.
Ako bih birao između jeftine aktive i jeftine pasive odabrao bih pasivu.
Ako bih birao između skupe aktive i skupe pasive odabrao bih aktivu.
Zato i sviram Peavey Cirrus 5 Redwood bass sa aktivnom elektronikom! U toj klasi nema problema sa čudnim dinamičkim odzivom i muljanjem u bilo kom opsegu.
p.s. Skupo i jeftino ovdje namjerno poistovjećujem sa dobro i lo?e iako u praksi ima primjera kada to i nije tako!
naravno da kad govorimo o visokom cijenovnom rangu obje su do jaja
i pitanje je samo ukusa, stila sviranja i upotrebljivosti (live/studio; shto dovodi do najveche istine da treba imati vishe instrumenata)
zamislio sam situaciju u kojoj mogu imat samo jednu,jednu za cijeli zivot,
ne pitajuci za pare
utopijski..
slowstar
19-12-2007, 08:06 PM
Ne moras da budes kokoska, da bi znao sta je mucak - eto, je klavijaturista,
svirao sam sa jako mnogo basista, i na osnovu tog velikog uzorka, kako u studiju, tako i "zivcano" zakljucio:
Od TEMELJNE je vaznosti impedansno prilagodjenje, to je pravilo br.1 kada su u pitanju zice, a narocito pasivne. Dobar D.I. box je vise od pola kvaliteta tona, kada se radi u studiju, kako za pasivne, tako i za aktivne gitare (bass)
sa BSS, ili jos bolje Radial direct boxovima, i osrednja gitara, (naravno sa dobrim sviracem) moze da zvuci odlicno na 99% mixera kada se "injektuje"
Jedini problem je kod MCI mixera, kod koga za preko 25 godina rada na istom, nisam uspeo da izvucem dobar zvuk bassa (Alembic, Precision, Music Man, Kramer, Rickenbacker, Steinberger, i ko zna sta jos, sa aznim D.I. boxovima, doduse ne bas sa vrhom vrhova kao sto je Radial)
Veoma dobre rezultate smo dobijali kada smo samo kao pretvarac impedanse ukljucivali (aktivan) bass u UREI 1176 mislim (onaj zuti limiter-stereo)
Takodje, iako neverovatno, bass dosta dobro zvuci i kada prodje kroz AVALON 737 kao preamp, tako da nema pravila, mada postoji pravilo kada je pasivan bass u pitanju: NAJSKUPLJI I NAJBOLJI DIRECT BOX, kabl iz prve lige (Zaolla, Belden, Monster, ili jos bolje Mogami,) sto kraci, i naravno DOBAR SVIRAC sa novim "Rotosound" zicama, tu promasaja nema...
Takodje, iako neverovatno, bass dosta dobro zvuci i kada prodje kroz AVALON 737 kao preamp...
Sto neverovatno ?
..... u celom svetu to ljudi odavno rade .... i preporucuju ....
Pozdrav
Reinhardt
20-12-2007, 08:34 PM
@slowstar..ode ti malo u oftopic, al dobro govorish,
mada sam imao cudna iskustva sa 737sp, puno baseva (pogotovo aktive) izlaze skroz sterilne, shiroke, al bez definicije, za razliku od marshe jmp-1 koji je gitarski pre,
a na njemu su aktive zvuchale puno mochnije
to me posjecha na prichu o mikeovima i preampovima (fet mike+tube pre,
tube mike+fet pre)
u studiju: pasiva+clean pre(DI)
aktiva+dirty pre (DI)
naravno,nema pravila, al to su mi linije vodilje od kuda pochinjem..
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.