PDA

View Full Version : Digitalni ulaz u LUNU

divinesound
25-01-2004, 09:41 PM
Ima li neko iskustva sa povezivanjem mikrofonskog pretpojacala
koje ima digitalni izlaz i LUNE.

Kako izgleda taj kabl, gde moze
da se nabavi i kakav je zvuk? Cujem da se spominje
nekakvo krckanje?

Da li se po vasem misljenju isplati uloziti u takvo pretpojacalo
( kao naprimer, dbx 386, ili Focusrite i slicno)

Ono sto svi savetuju je da se a/d konverzija obavi pre, odnosno
izvan kompjutera.

SandRob
25-01-2004, 09:50 PM
mislin da ti se to ne isplati, creamware ima dosta dobre konvertere. bolje ulozi u kvalitet samog preampa.

idekius
25-01-2004, 10:25 PM

nekakvo krckanje?

izvan kompjutera.

Mislim da se to itekako isplati, ako nista drugo izbegavas dvostruku AD\DA konverziju! U jednom studiju sam vezivao Akai DR 16 HD rec na Lunin SP DIF i to funkcionise super, stim sto imas samo dva kanala (jedan stereo) sto je u slucaju preampa dovoljno. Ako preamp ima (nisam video takav) opticki izlaz, mozes da iskoristis ADAT interface (ukolino imas Lunu 2 EX). Ja sam snimao svirku uz pomoc adat interface-a tako sto sam koristio beringerov digitalni mixer, tonac mi je poslao kanale preko splitera u beringera koga sam vezao sa dva opticka kabla (samo izlaz) na Lunine ADAT ulaze i dobio 16 nezavisnih kanala u SEQ! Malo se udaljih od teme, al' nema veze... I u jednom i u drugom slucaju moras da insertujes odgovarajuce module u SFP project. Za SP DIF insertujes SP DIF SOURCE, za jedan ADAT insertujes ADAT A source, a za oba ADAT-a insertujes ADAT A i ADAT B SOURCE.
SP DIF = jedan stereo kanal - najobicniji kabal sa malom stereo bananom
ADAT = 8 mono kanala po jednom interface-u (znaci kod Lune 2 EX max 16 mono kanala) - opticki kablovi

SandRob
25-01-2004, 10:31 PM

nekakvo krckanje?

izvan kompjutera.

Mislim da se to itekako isplati, ako nista drugo izbegavas dvostruku AD\DA konverziju! U jednom studiju sam vezivao Akai DR 16 HD rec na Lunin SP DIF i to funkcionise super, stim sto imas samo dva kanala (jedan stereo) sto je u slucaju preampa dovoljno. Ako preamp ima (nisam video takav) opticki izlaz, mozes da iskoristis ADAT interface (ukolino imas Lunu 2 EX). Ja sam snimao svirku uz pomoc adat interface-a tako sto sam koristio beringerov digitalni mixer, tonac mi je poslao kanale preko splitera u beringera koga sam vezao sa dva opticka kabla (samo izlaz) na Lunine ADAT ulaze i dobio 16 nezavisnih kanala u SEQ! Malo se udaljih od teme, al' nema veze... I u jednom i u drugom slucaju moras da insertujes odgovarajuce module u SFP project. Za SP DIF insertujes SP DIF SOURCE, za jedan ADAT insertujes ADAT A source, a za oba ADAT-a insertujes ADAT A i ADAT B SOURCE.
SP DIF = jedan stereo kanal - najobicniji kabal sa malom stereo bananom
ADAT = 8 mono kanala po jednom interface-u (znaci kod Lune 2 EX max 16 mono kanala) - opticki kablovi

koja sad dvostruka konverzija?

idekius
25-01-2004, 10:36 PM
koja sad dvostruka konverzija?

Pa ako koristis SP DIF AD\DA konvertori kartice nemaju nikakvu ulogu...

SandRob
25-01-2004, 10:41 PM
je! ali ako ih koristis onda ih pretpojacalo ne treba imat. znaci u oba slucaja je samo jedna konverzija.
ja san ima dbx-a sa digitalnin aes-ebu izlazon i proda san ga jer apsolutno nisan cu nikake razlike u zvuku.
naravno da postoje puno kvalitetniji ad/da konverteri on luninih i dbx-ovih ali su nenormalno skupi.

idekius
25-01-2004, 10:46 PM
Potpuno se slazem da Creamware ima dobre AD\DA konvertore. Cak mislim da sa tim malo ljudi tripuju. Ipak... ako vec imas mogucnost da ides preko SP DIF-a ili optike, sigurno je bolje ici tako...

divinesound
25-01-2004, 10:47 PM
Kazes obican kabl.
Na vecini preampa digitalni izlaz je SPDIF,
a na LUNI ( staroj, koju ja imam) digital in je mini-jack (kao za
Walkman, cini mi se) Nadam se da takav kabl postoji.

A taj koncert, koji si snimao, ima li mene na njemu?
Gresim li...je li mozda u pitanju 20 godina KERBERA?

idekius
25-01-2004, 10:54 PM
Kazes obican kabl.
Na vecini preampa digitalni izlaz je SPDIF,
a na LUNI ( staroj, koju ja imam) digital in je mini-jack (kao za
Walkman, cini mi se) Nadam se da takav kabl postoji.

A taj koncert, koji si snimao, ima li mene na njemu?
Gresim li...je li mozda u pitanju 20 godina KERBERA?

Na akaiu je i izlaz bio mala stereo banana kao za walkman tako da je sve odradio cini mi se najobicniji kablic. U pitanju je bio Cedicin Akai (bubnjar iz Jagodine).
Ima te na snimku, pa kakav bi to snimak bio bez Warwick-a :D :wink:

divinesound
25-01-2004, 10:59 PM
Ok, ako DBX ne radi posao...koje pretpojacalo
bi mi preporucio do 400-500 eura. Koristim mikrofon AKG 414, i imam nameru da pored vokala usnimavam bass i akusticne gitare, i jos
neke akusticne instrumente.
Tip muzike je ethno. Znaci, zanima me jednostavan, topao zvuk.

Voleo bih dvokanalno pretpojacalo, jer bih
nameravam da usnimavam stereo akusticne gitare, verovatno i neke
klavijature i tome slicno.

Inace...kako je na Korculi? Ima li muzike?

idekius
25-01-2004, 11:08 PM
Koliko ja znam Focusrite je odlicna stvar... M-Audio DMP3 je neverovatno jevtin za ono sto pruza...

http://www.m-audio.com/index.php?do=products.main&ID=e1f3fc161e0af5eb5ac8 0481dc5efffa

http://www.m-audio.com/index.php?do=products.main&ID=839d59f0b1d39a13f50e fe8e92c25b76

Eon
26-01-2004, 12:09 AM
da samo dodam za focurite -a da sam ga probao i mogu reci odnos kvalitet/cena idealan...imace lep zvuk koji mozes da sredjujes koliko te volja posluzi 8)

SandRob
26-01-2004, 08:34 AM
jeli vi stvarno mislite da su dbxovi ili focuriteovi konverteri bolji od creamwareovih i da ih se isplati kupovat?
ok, problem je ako luna nema balansirane ulaze i izlaze! u tom slucaju mozda je bolje iz pretpojacala izac digitalno.

btw: moj pulsar ima sve balansirano i ja stvarno nemam potrebe koristit konverter od pretpojacala. u mom slucaju je to samo bacanje love. takodjer, pulsar2+ nema spdif nego aes-ebu i za spajanje je potreban poseban digitalni kabel sa cannonima, inace ima pucketanja koliko hoces.

idekius
26-01-2004, 10:15 AM
Ma odakle vam to pucketanje na SP DIF-u? Kod mene ga provereno nema, vec sam naveo kako sam ga koristio i tu bi moralo da se pokaze... Sa HD recordera sam prevukao preko SP DIF-a traku po traku i nikakvo pucketanje mi se nije javilo...
Za sve one koji koriste flekovani SFP 3.1 toplo preporucujem (po deseti put) Timeworks Sharc One vezan na samom analog source (ili na busu) prilikom snimanja analognih instrumenata. Gater na njemu radi strava, a i kompresor je prilicno O.K. Narocito je zahvalan za one koji nemaju gluvu sobu...
Sandro, jesi li probao ono Fender pojacalo? Svidja mi se sto ima emulaciju ozvucenja sa dva mikrofona i sto daljina mikrofona moze da se podesava...

Eon
26-01-2004, 10:44 AM
@ sandro
Eh tvoj balansirani pulsar!!!!
ad/da ne osporavam kod pulsara cak i sa nebalansiranim kablovima...nego govorim za focusrite jer sam ga probao i mogu reci da ga ne bi bilo lose imati na stolu...

@idekius
otisao spdif i nista drugo jer sa raznih izvora je doveden i uvek se isto ponasa...pucketa

idekius
26-01-2004, 11:47 AM
@idekius
otisao spdif i nista drugo jer sa raznih izvora je doveden i uvek se isto ponasa...pucketa

Cek polako... Jel' ti taj SP DIF radio ranije? Ako je u pitanju kvar, to je druga stvar, ali SP DIF kod creamware radi, a nikako nije generalni problem kod tih kartica...

SandRob
26-01-2004, 12:42 PM
neznan za spdif jer ga nisan nikad koristi (moj ga pulsar nema).
ja kazem za da za aes-ebu treba imat poseban kabel. ja sam ga nekad koristi i preko njega spaja emulatorov sampler i pulsara. mikrofoni su mi isli preko pretpojacala analogno u pulsara, a emulator je isa digitalno.

neman ja nista protiv focuritea - dapace, samo mislin da je bolje uzet neki model bez digitalnih izlaza i tako za istu lovu dobit kvalitetniji preamp.
zasto ponovo kupovat konvetere kad ih luna vec ima i rade odlicno?!