PDA

View Full Version : Kako kompjuter baciti u komu?

ANITA
12-12-2003, 08:21 PM
Znate li koji je nacin da zenu radoholicara (na kompjuteru) natjerate da provede vikend s vama? :D

Updatanje biosa?!! :?

Da, odgovor je tocan!! :P

:x To je ucinio moj suprug. Ne znam kako, ali skinuo je s neta pogresnu verziju biosa i komp je umro. Nije nikakva frka, ostavio ga je kod re-programera koji ce taj bios cip vratiti na staro. ALI - gotovo je tek u utorak jer je ploca skroz nova pa nemaju te neke stvarcice potrebne za reprogramaciju (ploca ABIT NF7 S n force 2)! To je, znaci neka 3 ili cak 4 dana bez kompjutera (sad sam na laptopu)... u smislu ozbiljnog rada.

Jeli tko jos od vas pokusao slicno? Kako se to inace rjesava? Diviner, jesi li imao iskustva sa tako cime?

Anita

andrija
12-12-2003, 10:20 PM
hi,

ja sam radio biosupdate ali for asus motherboard; vrlo lako ide to kod nih; update radi se preko internet; za abit neznam ali nasao sam
ovaj link:

http://www.abit-usa.com/products/mb/bios.php?categories=1&model=7

andrija :)

ANITA
12-12-2003, 10:26 PM
Thanks, ali mislim da bih radije imala stari BIOS.

Sad kad nam ovo vrate.... ne znam, cuj, ovo je ipak trauma!

4 dana!!!!

Trauma.....

Rizik da je ponovno dozivim....

Hm... strah me

Anita

andrija
12-12-2003, 10:31 PM
bas mrzim i ja to, umesto se fokusirati na producing music nonstop computer nesto zeza ili ne radi! najbolje baciti computer iz prozora :D ;

a zasto si radila bios-update?

ANITA
12-12-2003, 10:44 PM
Pa kazem ti
zato sto je htio provesti vikend sa mnom!! :D :D :D
Anita

puRe
13-12-2003, 10:40 PM
Ja sam to uradio samo jedno...i to namerno...flashovao sam bios slikom (radi samo na starim plocama, dok novije odbijaju) :wink:

diviner
14-12-2003, 02:00 AM
Aniti sam vec odgovorio preko ICQ-a...ali da ostavim potpun odgovor i ovdje:

Ono sto se Aniti desilo je korupcija biosa (vjerovatno je pokusano flash-ovanje verzijom biosa 1.0-1.2 revizije NF7-S)...po pravilu, ova procedura je vrlo kratka, vrlo prosta, i veoma malo rizicna (vjerovatnoca da ce nesto krenuti naopako u tih nekoliko sekundi je ipak vrlo mala)...Napomena: update uvijek raditi sa lokalnog diska, nikako sa diskete, jer se pokazalo kako su diskete veoma nepouzdani (i izmedju ostalih infra spori) mediji...

Kada se javi problem, u zavisnosti od tipa biosa i ploce, ponekad je moguce jednostavno ponoviti postupak (jer pojedine ploce posjeduju DUAL BIOS opciju)! Medjutim, ako je ploca bukvalno "ugasila", odnosno njen BIOS ne funkcionise, potrebno je pribjeci hot swapingu !

Za hot swaping je potreban identican model i cesto identicna revizija maticne ploce (reci cete, problem je nabavka druge, iste takve ploce,.... ali vasi "dileri" sa tim barem ne bi trebali imati problema)...procedura u kraktim crtama bi bila:

Dve iste ploce, ...izvadi se bios chip iz neispravne, upali se ispravna i odradi se sve do pocetka procedure update-a,.... zatim se izvadi chip iz ispravne, stavi se onaj iz neispravne, odradi update....po uspjesnom programiranju (flash-ovanju) ugasite racunar, vratite sve na svoje mjesto, i posao je gotov...

Napomenuo bih da je pri vadjenju i baratanju chipovima koji se nalaze iako pod malim, ipak pod izvjesnim naponom, potrebna maximalna paznja...

ANITA
14-12-2003, 08:39 PM
Jedan princip je taj hot swaping, a postoje i uredaji tzv. programatori. Mi smo se odlu?ili za tu varijantu (jer ustvari druge ni nije bilo). Ostavili smo bios chip u cipoteci..... i oni tamo sa tim re-programatorima vrate stari bios. Za to im trebaju uredaji koji su bas za tu odredenu plocu. 20 E i oni re-programiraju chip. To traje 5 minuta, ali nisu imali programator za tu plocu, zato se oduljilo.

A Bios je stvarno jednostavno updatat. Ovdje je bio problem sto je bila skinuta pogresna verzija.

Ali evo, sad sam na odvikavanju. Nije strasno. Sad sam se bacila na kontakte s ljudima, sto inace ne stignem.... pa ugovaram violinisticu itd......

:D Smislili smo i psovku: "Da bog da ti djeca flashala bios (sa pogresnom verzijom)!"

:D

puRe
15-12-2003, 11:08 AM
:D Smislili smo i psovku: "Da bog da ti djeca flashala bios (sa pogresnom verzijom)!"

:D

Kao sto rekoh, ne mora ni bios da bude...mozes da flashujes MP3 fajl umesto njega :rotfl: