View Full Version : Cubaseova lenja mikseta, ili...
Neko od vas me je posavetovao da bih trebalo da se okurazim, i proniknem u tajne Cubase SX-a. Moja zamerka je bila da nemam volume line (ah te lose navike), a taj neko, ko ocigledno nije pacer kao ja, mi rece nesto sto sam vec saznao citajuci User guide: ?decko, koristi autiomatizaciju?.
Ako se ne varam, automatizacija, odnosno fejdiranje pomocu opcija read i write, je profesionalniji odnos prem tom delu produkcije. Valjda to znaci da se vise treba osloniti na uho, nego na neke tamo linije.
U redu. Ja sam za automatizaciju, kao sto rekoh vec znao, cak sam je i isprobao, i zaista mi se ucinila kao vredan izazov, dodatno potkrepljen hvalospevima iskusnijih.
Medjutim, primetio sam da mi kontrola zvuka na Cubaseovoj mixeti kasni, a to je, priznacete, veoma nezgodna okolnost kada zelite da budete zvucno precizni.
Imam Audigy2 ex Platinum, a kasnjenje o kome govorim proizilazi upravo iz cinjenice da kada otvorim mixetu zvucne kartice i pojacavam, odnosno smanjujem ton, sve je u redu. U Cubase-u, medjutim, nije tako. U pitanju su neke milisekunde, pretpostavljam...
P.S.
Iako sam vecinu podesavanja u Cubase-u radio na osnovu uputa iz dokumentacije koja stize uz software (citaj ? help), voleo bih da mi neko kaze kako bi trebalo da podesim ovaj program u odnosu na zvucnu karticu i racunar koji imam.
Znate vec, buffer size i ostali bakraci. Sve to lepo pise, ali ja , ipak, vise verujem nekome ko iz iskustva zna sta je bolje.
P.S. 2
Imam: AMD XP 2500+ (Barton core), Epox-ovu maticnu plocu zasnovanu na Nforce cipu sa dva puta 256 MB Kingstonovog RAM-a, Maxtorov HD od 80 GB, MSI graficku od 64 MB RAM-a i 8X AGP, LG-ov CD ROM i DVD combo RW i KWorld TV FM karticu. I naravno, Audigy2 ex Platinum. Monitor valjda nije nitan, 'al ajd, za svaki slucaj - Philips 107T5.
SandRob
20-11-2003, 04:14 PM
ma to vama lalama i nama dalmatincima kasni (neznan kako boskovicu radi), inace je brza ko munja :wink:
zajebajen se, naravno.
neznan, nebi smila kasnit. da ti nije to zbog drivera i njihove latencije?
idekius
20-11-2003, 05:18 PM
[quote="sandrob"]neznan kako boskovicu radiquote]
Postovani gospodine,
Vas racunar je napao mnogo zajeban Crnogorski virus. No nemojte se nista brinuti jer on ne radi nista, lijenj je :D
Lenj na 2, 088 MHz!!! Ako se zezate, OK, ali cini mi se da ne bi trebalo tako da se ponasa. A sto se tice drivera, iskren da budem, i to je mala enigma. Naime, u Control panelu ne mogu da nadjem (ili ne znam gde da nadjem) karakteristike drivera. Creative Audigy2 podrzava ASIO2 driver, medjutim, meni je racunar sklapao drug, koji je instalirao drivere dobijene u kutiji sa karticom.
U folderu SX-a navedeni su ASIO full duplex i ASIO multimedia, ali nigde nema ASIA2. Isti je slucaj i kada otvorim device u Frutyloops-u. Dajte mi neke smernice, jer nisam sasvim siguran kako bi konfiguracija koju imam trebalo da se ponasa.
P.S.
I mada i nije tliko bitno, ali cisto zbog vas da znate... Ja sam Kragujevcanin, dakle cistokrvni Sumadinac, koji je trbuhom za kruhom dosao u Novi Sad. I jos se nije skrasio, ali radi na tome.
Kako se podesava latencija? Mislim da je sa ovom mojom (iako amaterskom) Audigy dvojkom ne bi trebalo imati, ali mozda sam ja samo jedan u nizu onih koji su poverovali prepredenim trgovcima...
Ad Fines
20-11-2003, 09:50 PM
Ne bavim se Creative proizvodima jer im ne vjerujem da mi mi mogli vozit toliko sati koliko mi nekad treba.(salim se)
Ako je kartica zasnovana na EMU K1 chipu onda ne cekaj ni milisekunde nego instaliraj KX Drivere i njih slozi teko da ti odgovaraju u radu. Toliko ti ja mogu reci ako ne girijesim u vezi chipa na kartici. Oko ovoga bi ti Diviner ili Purator mogli dati najkonkretniji odgovor.
Kako se podesava latencija? Mislim da je sa ovom mojom (iako amaterskom) Audigy dvojkom ne bi trebalo imati, ali mozda sam ja samo jedan u nizu onih koji su poverovali prepredenim trgovcima...
Ako mislis na Cubase onda Devices->Device Setup->VST Multitrack i pod ASIO driver bi trebao da imas izabran Creative ASIO ili SB Audigy ASIO kao driver a ispod toga imas Control Panel koji ce ti otvoriti opciju za biranje latence/kasnjenja (optimalno bi trebalo da bude negde oko/ispod 10ms).
Boskovic
20-11-2003, 11:31 PM
[quote="sandrob"]neznan kako boskovicu radi[quote]
Postovani gospodine,
Vas racunar je napao mnogo zajeban Crnogorski virus. No nemojte se nista brinuti jer on ne radi nista, lijenj je :D
:lol: :lol: :lol: VRH fazon!
Da, sasvim sigurno je problem u losem izboru drivera. Meni je SX bio podesen za rad sa ASIO multimedia, a ja sam iz znatizelje prebacio na ASIO full duplex i mixeta je radila kao zmaj. U instrukcijama koje si mi dao Puratore nisi pomenuo ovu opciju, vec Creative ASIO i SB Audigy ASIO. Zasto ne ASIO full duplex? I na koliko da podesim buffer size i buffer rate?
Mogli
21-11-2003, 04:15 PM
[quote=sandrob]neznan kako boskovicu radiquote]
Postovani gospodine,
Ovo je kraj! :rotfl:
Da, sasvim sigurno je problem u losem izboru drivera. Meni je SX bio podesen za rad sa ASIO multimedia, a ja sam iz znatizelje prebacio na ASIO full duplex i mixeta je radila kao zmaj. U instrukcijama koje si mi dao Puratore nisi pomenuo ovu opciju, vec Creative ASIO i SB Audigy ASIO. Zasto ne ASIO full duplex? I na koliko da podesim buffer size i buffer rate?
full duplex ako ti kartica podrzava...a mislim da SB to ne podrzava..a nije ni bitan toliko...Samo Kx i tu ti je resenje jer smanjujes latenciju na 3ms cini mi se
diviner
23-11-2003, 02:12 AM
Igore, te dvije opcije koje ti imas sa prefiksom ASIO, nisu pravi ASIO drajveri , nego emulirani, koji rade preko directx kontrole hardvera (zato toliko i kasni, jer je Cubase masina daleko kompleksnija od obicne stereo play kod Wavelab-a ili SoundForge-a)...
ASIO je napisan od strane steinberga iz razloga direktnog pristupa hardveru, bez kontrole OS-a, bez suvisnih layer-a "prekomandi" , kao sto je to slucaj sa directx-om (audio drajver-->directx-->kernel-->hardver)...
Kao sto je vec nekoliko njih reklo instaliraj kx audio drajvere , ili pronadji i pokusaj instalaciju creative platinum drajvera (koliko ja znam, samo SBAudigy platinum ima podrsku za ASIO,...da li je moguce njihove drajvere koristiti na value karticama, neznam,ali pretpostavljam da jeste )!
jeste moguce..ja sam imao SB value i radio je odlicno...znaci KX+SB value=moze
SandRob
23-11-2003, 10:50 AM
Moja zamerka je bila da nemam volume line (ah te lose navike), a taj neko, ko ocigledno nije pacer kao ja, mi rece nesto sto sam vec saznao citajuci User guide: ?decko, koristi autiomatizaciju?.
imas "volume line" i mozes crtat do mile volje. samo pritisnes onaj + s lijeve strane kanala i po defaultu ce ti se otvorit "volume line". naravno, umisto/uz volume mozes odabrat bilo koji parametar i automatizirat ga crtanjem 8)
klikni + i sve ce ti bit jasno :roll:
Da, znam za taj plus i volume line, ali sam mislio da tu moze samo da se pojacava i smanjuje ton. Pretpostavljam da onda treba uzeti olovku i zavrnuti rukave... Nego, jedna druga stvar me muci...
Kako da proverim koji mi je driver instaliran? (da, da, amaterizam do bola). Probao sam u searchu da pronadjem kx, ali izgleda da taj gospodin nije svracao u moje kuciste. Kako da budem siguran da kx pase uz Audigy platinum ex?
Inace, juce sam svecano i uz prisustvo samo mene licno uspesno stavio u pogon Radiumovu klavijaturu. Pricu o izvesne probleme oko drivera za taj proizvod mogli ste procitati u RAZNO. Nijesam bio lijen, pa sam na Internetu skinuo driver i, kao sto rekoh, pa raaaaaam.
U deviseu za Cubaseov driver (VST multitrack) odabrao sam SB Audigu ASIO (D000), buffer size mi je 128 MB, a buffer rate 4... Ustvari, tu sam samo prihvatio ono sto mi je bilo i ponudjeno.
U ASIO-vom Control panelu latenciju sam podesio na 10 ms, na in-u odabrao klavijaturu, na out-u instrument i svirka je pocela. Napominjem, bez kasnjenja i nekih drugih problema.
Medjutim, na kraju radnog dana, koji je poceo ranim jutrom, a zavrsio se oko 01 posle ponoci, svaki zvuk sa klavijature prailo je neko krcanje. Mislio sam da sam nesto uradio pogresno, jasno mi je bilo da nisam sposoban da na osnovu jednodnevnog iskustva shvatim sta, pa sam iskljucio SX, iskljucio Klavijaturu i ukljucio ih ponovo, sa istim onim podesavanjima koje sam prethodno naveo. Ali, opet isto. Doduse, krcanje je bilo manje nego prethodni put, ali ga je bilo...
...Inace, krcanje se javilo nakon jednog operativnog zahvata. Shvativsi da medju VST instrumentima nema mog omiljenog NI FM7 syntha, a da ga ima medju pluginovima (?!?), kopirao sam ga iz foldera medju VST instrumente. I gle cuda... Nakon otvaranja VSTi panela, moj FM7 se pojavio tamo gde sam zeleo. Otvorio sam ga, prijavio, ali svirku mi je, kao sto sam i napomenuo, pratilo krcanje. Iskljucio sam CuBase, izbrisao onaj fajl koji sam kopirao, ali krcanje se nastavilo. Zasto?
Eone, mozes li mi poblize objasniti sta znaci ova tvoja matematicka formula. Da li bi ona mogla da glasi - Creative Audigy2 ex Platinum + kx driver = pravo resenje?
Eone, mozes li mi poblize objasniti sta znaci ova tvoja matematicka formula. Da li bi ona mogla da glasi - Creative Audigy2 ex Platinum + kx driver = pravo resenje?
Naravno
http://kxdriver.soundvault.net/
skidaj ga i bice ti u kucistu
Da li je samo manja latencija razlog zbog kojeg bi trebalo da promenim postojeci driver? Ako jeste, onda mi se cini suvislim menjanje drivera koji ti ne pravi tu vrstu problema, driverom koji ti takodje nece praviti tu vrstu problema. Uveri me da gresim (ili ne gresim)?
Znas kako najbolje je da se sam uveris jer ako ti bude problema vratis stari driver...ali naravno imas puno boljih opcija od same latencije koja se spusta dole...recimo dobices ruting svega sa cime radis...ovo je i najbolje od svega jer ti daje slobodu slanja poslatih recimo instrumenata iz cubasea na razlicite interne pozicije (in/outs) same kartice...pogledaj pa ces skontati..ne bi za dzabe ljudi ovo olako menjali sa driverima SB-a da nije puuuuno bolje
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.