PDA

View Full Version : velocity sensitive klavijature za dz?

hard
30-09-2003, 11:34 PM
Treba mi preporuka za neki synth sa ljudskom klavijaturom. Ne bih isao na midi kontrolere tipa a33 i sl. posto bih ponekad i bez ukljucenog kompa da odsviram po nesto. Znaci neki stariji synth sa midi prikljucima i sto boljom mehanikom a za male pare :)
Ako neko ima nesto da ponudi ili je cuo da neko prodaje slicno - tu sam.

puRe
01-10-2003, 03:27 PM
Treba mi preporuka za neki synth sa ljudskom klavijaturom. Ne bih isao na midi kontrolere tipa a33 i sl. posto bih ponekad i bez ukljucenog kompa da odsviram po nesto. Znaci neki stariji synth sa midi prikljucima i sto boljom mehanikom a za male pare :)
Ako neko ima nesto da ponudi ili je cuo da neko prodaje slicno - tu sam.

Tesko da ces da nadjes nesto sa klavirskim dirkama a da je jeftino posto samo master klavijatura kosta oko 700-800 funti (klavirske dirke).

Sve zavisi koliko bi to trebalo da kosta posto zavisi sta podrazumevas pod "male pare"?

hard
01-10-2003, 05:48 PM
uf, nisam mislio na hammer i sl. fazone, ono iole kvalitetnija velocity + aftertouch klavijatura mozda tipa n5ex. Nista profi, ipak mi je ovo samo hobi i resio sam da odvojim 200-250 evrica ako pronadjem neki bajatiji synth sa ovim karakteristikama.

puRe
01-10-2003, 06:31 PM
uf, nisam mislio na hammer i sl. fazone, ono iole kvalitetnija velocity + aftertouch klavijatura mozda tipa n5ex. Nista profi, ipak mi je ovo samo hobi i resio sam da odvojim 200-250 evrica ako pronadjem neki bajatiji synth sa ovim karakteristikama.

Otkud znam...ne znam da li ces za te pare naci nesto tako.
Ja prodajem Roland A33 + stalak + sustain pedala za 250EU.

SandRob
01-10-2003, 07:06 PM
250? je super povoljno 8)

SandRob
06-10-2003, 10:11 PM
sorry za OT :oops:

hard, malo sam pogledao tvoje stranice i odusevljen sam svime sto radis. svaka cast - stvaaaarno si maher :roll:

puRe
07-10-2003, 11:47 AM
E da i ja sam bacio pogled...stvarno odlicno!
Bravo :!:

kVu
07-10-2003, 01:06 PM
Evo, i ja sam pogledao. Super, shminke taman koliko treba. Vidim da si radio i Lazin - platinum...

hard
07-10-2003, 08:07 PM
:) hvala na nicim izazvanim cestitkama...
eto, radi se. Jedino mi je zao sto nikako ne mogu da se posvetim svojoj prvoj ljubavi - muzici. Evo vec godinama kao kupujem klavijature, ono imam gomilu zapocetih kompozicija u cakewalk-u odsviranih preko pc tastature. Mozda cu jednog dana od nekoga dobiti jedan placen odmor od godinu dana pa de privrsim neke radove...
ajd uzdravlje!

hard
13-10-2003, 11:37 PM
naleteo sam na dx7 za 150e. Ovih dana bi trebao da je pogledam u kakvom je stanju, ipak je to synth iz 83`.

ANITA
13-11-2003, 09:44 PM
Sto se tice synth-a sa prirodnijom klavijaturom. Prije jedno 6,7 mjeseci sam se bacila u potragu. Naravno, htijela sam nesto za ne-previse para. Ali kad sam krenula sve to isprobavati, postojala je osjetna razlika izmedu jefitnih i skupih... (i tako sam sa vrlo male svote stalno rasla na sve vise i vise.....)
Tako sam onda presla na digitalne klavire... Rolande, Yamahe i iako sam uvijek kupovala Roland opremu, ovdje sam ostala pri izboru Yamahe. kupila sam Yamahu Clavinovu CLP 170 PE. Top model, a po kvaliteti klavijature znatno bolji od Rolanda (u istom rangu cijene).

Odusevljena sam tim klavirom. On je jednostavno pravi klavir. I definitivno me bole misici ruku (i one nevjerojatno brze stvari na sintu sad vise nisu taako brze), ali toliko je motivirajuce svirati na njemu. I koliko napredujem, to je nevjerojatno. Akusticni klavir nije ostao moj izbor, jer volim raditi po noci i volim mogucnost da direktno sviram klavir koristeci sampleove preko Giga STudia (iako jos nisam nasla sample klavira sa kojim sam savrseno zadovoljna). Susjedi su se vec zalili na moje sviranje u 3 ujutro...pa sam morala nesto uciniti po tom pitanju.

Ovo vam govorim sa poantom. A to je da ako zaista zelite nauciti svirati klavir, onda ako vec ne zelite akusticni jer, kao ja, zelite mogucnost snimanja i pretvaranja u midi onog sto svirate, onda odaberite digitalni klavir.

Takoder, izvela sam dobru foru tako da sam na kraju dobila popusti od 40%!!! I stigao je tocno na moj rodendan. Fora je ta da nadete 2 Yamahina ducana i onda jednima saljete ponudu drugih i oni spustaju dokle mogu.... A mozda je i upalilo to sto sam zena.... tko zna.

Ono sto digitalni klavir mora imati da bude sto vise kao "pravi" jest:
1. Progresivno otezanu klavijaturu (dolje tvrdu, gore meksu)
2. 3 pedale, sa half-pedal mogucnoscu
3. key-off release sample-ove
4. min. 4 zvucnika naprijed i 2 otraga da to sve zvuci..mmmm..genijalno..
itd. Najvazniji je taj osjecaj.

Znam da sam mozda malo skrenula s teme, ali ovo mi je najpametnija investicija koju sam ikad ucinila i ako zaista vjerujete u sebe i svoju glazbu i ako vam je najvaznija i zelite ostati ustrajni, vjerni sebi i skladanju... onda si priustite samo najbolje... Mislim ako zelite skladati bas za klavir. Inace, progresivno otezana klavijatura se ne preporuca za skladanje drugih instrumenata.

Inace, mislim da postoji jos jedna Rolandova izvrsna klavijatura (za live ipak) ali ne mogu se sjetiti sad koja je to. NA njoj se isto MOZE svirati. Ali skupa je.

Sretno!
Anita

Eon
13-11-2003, 09:57 PM
Veoma impresivno sa tvoje strane :D

Zanimljivo je to vezano za kupovinu yamahe kod dva dilera 8)

puRe
13-11-2003, 11:25 PM
Zanimljivo je to vezano za kupovinu yamahe kod dva dilera 8)

Da da...vec vidim Mrs. Doubtfire (ili Eon u ovom slucaju) dolazi u posetu Artistu :D

puRe
13-11-2003, 11:29 PM
Ali kad sam krenula sve to isprobavati, postojala je osjetna razlika izmedu jefitnih i skupih... (i tako sam sa vrlo male svote stalno rasla na sve vise i vise.....)
Tako sam onda presla na digitalne klavire... Rolande, Yamahe i iako sam uvijek kupovala Roland opremu, ovdje sam ostala pri izboru Yamahe. kupila sam Yamahu Clavinovu CLP 170 PE. Top model, a po kvaliteti klavijature znatno bolji od Rolanda (u istom rangu cijene).

Odlicno...pogotovu mi se svidja ovo sto si napisala sta je potrebno da digitalni klavir zvuci uverljivo...nego, zanima me koliko kosta ta Clavinova.

Inace, ja imam Rolanda (slabiji model) HP-237e koji meni sasvim solidno vrsi posao ali nazalost njegov zvuk mogu samo koristiti preko ugradjenih zvucnika posto sve ostale varijante zvuce ocajno (tako da koristim Steinberg The Grand VST i Steinway GigaPiano koje toplo preporucujem svima).

ANITA
14-11-2003, 12:26 AM
Clavinova Yamaha CLP 170, kosta ovisno o finishu...

PE (crni Polished Ebony - nudi se uvijek samo u top modelima, nizi modeli imaju samo drva koja slijede, a to su.. Ovaj je oko 25000 kn tj. oko 3300 E.

Mahagonij, tresnja i ruzino drvo. su 19400 kn (oko 2500 E)

Ja sam svoj CLP 170 PE dobila za nesto malo manje od 15000 kn (oko 2000E).

Cijene su kod nas iste kao i na netu kad pogledam, tako da se sve moze pogledati i tamo. Navodno su sad vec i poskupili.

Zanimljiva je prica da mi je prvi stigao krivi (mahagonij a ne crni), drugi se razbio i treci je dosao u komadu i finishu kojem sam htijela. to je sve kasnilo mjesec i pol i stigao je tocno na moj rodendan!!

Kao neki znak.... da sam rodena za glazbu....
kad i jesam...
a i svi vi ovdje, zar ne?
zato se tako dobro slazemo....

anita

Eon
14-11-2003, 02:36 PM
hihihihi ja cu kod pet razlicitih dilera i na kraju BESPLATNO :lol:

muzika je nas zajednicki jezik...naime...uskoro mi treba doci neki Nemac momak od devojkine drugarice koji ne sme da ode kod nje jer su njeni patrijarhalni a i ona je imala nekih ispada tako da ce zavrsiti kod mene...u principu ne bi ga primio ali kaze ona da radi Hip Hop...znaci ne razumemo se ali pricacemo NOTAMA :wink:

idekius
14-11-2003, 02:46 PM
...znaci ne razumemo se ali pricacemo NOTAMA :wink:

Meni ipak nemoj da pricas notama da nebih pomislio svasta :twisted: , a i kladim se u dva DSP chipa da ti je glas negde u bass registru sto mi nikako nebi prijalo :twisted:

Eon
14-11-2003, 02:49 PM
dugujes mi dva DSP-a 8)
middle bass(moze i jedan ako izuzmes bass) :roll: