Log in

View Full Version : Materijali za "ogluvljavanje" studija

Pedja
17-08-2003, 04:41 PM
Koji se materijali najcesce koriste za "ogluvljavanje" studija i kakva su vasa iskustva?
Ja sam za gluvu sobu ,po sistemu - snadji se, koristio one kartone od jaja :D (samo za ublazavanje odjeka, a ne za zvucnu izolaciju), a za plafon sam koristio gipsane ploce - spusteni plafon.
U glavnoj prostoriji sam koristio platno od jute (dzakovi za kafu), koje sam stavio na zidove, a po plafonu sam pustio trake od tog platna. Ovo mi je delovalo interesantno na oko, nije mnogo skupo, a vrsi funkciju.Ovaj moj mali amaterski studio sredjujem s vremena na vreme, kako mi finansije dozvole. Razmisljam da postavim na zidove i plafon onaj sundjer sa piramidama ali ne znam gde moze da se nabavi i koja mu je cena?
http://www.dotportal.net/kerygma/studio.jpg
Slika ubacena uz nesebicnu pomoc PURATORA.Hvala prijatelju :wink:

puRe
17-08-2003, 05:03 PM
Sto se tice slike, samo je okaci negde na net (mozes meni poslati pa cu da je okacim na server) i ovde napisi URL SLIKE

puRe
17-08-2003, 05:09 PM
Taj sundjer sa piramidama sluzi da spreci stvaranje refleksija i upija zvuk.
E sad, najveci problem kod njega je cena koja je dosta velika (cini mi se 30 funti po kvadratnom metru ali mozda i nisam u pravu).
Takodje, nije u pitanju obican sundjer vec ako potrazis videces da neke firme prave te obloge da budu gusce i deblje tako da vise absorbuju.
Jos jedan problem namece se i kod absorbovanja niskih frekvencija tako da ljudi cesto pribegavaju metodi gde koriste razlicite absorbere za visoke i niske frekvencija ali to vec zalazi u mnogo skuplje vode :)

Doduse, imas dosta knjiga koje se bave ovakvim stvarima, a toplo preporucujem:
Stanley Alten - Recording for Media
(tako nesto, u pitanju je fenomenalna knjiga koja je stvarno opsezna po pitanju mixovanja, produkcije, snimanja i akustike. obavezno procitati)

Boskovic
17-08-2003, 05:27 PM
(tako nesto, u pitanju je fenomenalna knjiga koja je stvarno opsezna po pitanju mixovanja, produkcije, snimanja i akustike. obavezno procitati)

Ima li je dje na netu?

Pedja
17-08-2003, 05:36 PM

Ima li je dje na netu?

Bas sam to hteo i ja da pitam :D

Pedja
17-08-2003, 05:44 PM
U vezi absorbovanja razlicitih frekvencija moje licno misljenje je da ne treba ni da se pretera sa tim, jer se tada dobije neka neprirodna atmosfera.

puRe
17-08-2003, 06:31 PM

Ima li je dje na netu?

Bas sam to hteo i ja da pitam :D

Za sada nisam nasao... :(

puRe
17-08-2003, 06:31 PM
U vezi absorbovanja razlicitih frekvencija moje licno misljenje je da ne treba ni da se pretera sa tim, jer se tada dobije neka neprirodna atmosfera.

Ja sam samo naveo sta se radi a u slucaju kada pravis gluvu sobu za snimanje vokala doticne mere su neophodne.

Pedja
17-08-2003, 07:13 PM

Ja sam samo naveo sta se radi a u slucaju kada pravis gluvu sobu za snimanje vokala doticne mere su neophodne.
Apsolutno se slazem sa tobom. Za bilo kakve radove ove vrste moraju se postovati odredjena pravila. Ja sam ono rekao zato sto sam imao priliku da budem u preterano "gluvoj" prostoriji, a sam osecaj je :(

idekius
17-08-2003, 07:17 PM
Cini mi se da su kartoni u kojima se pakuju jaja O.K. Ruzno izgledaju, ali se daju obojiti.

Pedja
17-08-2003, 07:21 PM
Cini mi se da su kartoni u kojima se pakuju jaja O.K. Ruzno izgledaju, ali se daju obojiti.
Ja sam ih farbao pa mi se smucilo od silnog farbanja :shock: :D , ali na kraju je solidno ispalo (bar mi se cini). Ako nekako uspem da stavim sliku :oops: videcete sve.

idekius
17-08-2003, 08:42 PM
Znam par njih koji su pokusali svasta, pa se na kraju ipak vratili bas tim kartonima za jaja :-)
Ako ne postavis slike, mozes li da mi ih posaljes na mail?

nixylive
18-08-2003, 06:43 AM
Pedjo vidim da imas neke klavijature koje nisu ono da boli glava. Zanima me kako te sluze i koje su joj mogucnosti jer takve klavijature povezane sa kompom mogu dosta toga da odrade, jel da? Ne znam koja je ono marka pa mi kazi koje su.

puRe
18-08-2003, 08:58 AM
Pedjo vidim da imas neke klavijature koje nisu ono da boli glava. Zanima me kako te sluze i koje su joj mogucnosti jer takve klavijature povezane sa kompom mogu dosta toga da odrade, jel da? Ne znam koja je ono marka pa mi kazi koje su.

Ovo na slici je samo master klavijatura tako da ona i ne treba da bude nesto boli glava jer nema zvukove.
Tako ti otprilike izgleda A-33, samo sto je veci, crn i ima drugacije dirke (bolje).

Pedja
18-08-2003, 09:08 AM
Ovo na slici je Roland PC 200 mk II, obicna master klavijatura.Povezana je sa kompom i solidno radi mada ja nisam neki klavijaturista (ranije dok sam svirao, svirao sam bas) pa ne mogu da ti kazem o finesama.

Pedja
18-08-2003, 11:06 AM
Evo jos jedne slike. Na njoj se bolje vide ovi kartoni od jaja

Ako nekome trebaju ovi kartoni neka se javi ostalo mi je dosta, a verujte nije ni malo lako da se ofarbaju
http://www.dotportal.net/kerygma/gluva.jpg

dr.Ru
18-08-2003, 12:43 PM
Kartoni od jaja su odlicna stvar. Po meni, mnogo bolja od sundjera apsorbera, jer je on podlozan "kvarenju"... Drugim recima, da li znate kako izgledaju sundjeri posle 5-6 godina upotrebe? Pocinju da se krune, stvaraju alergijsku prasinu, pod dnevnim svetlom se ne moze gledati od oblaka cestica prasine koje su nastale sitnjenjem sundjera. Ne moze se ni disati..... Kartonske kutije od jaja su bolje.
Dobro resenje su trakasti venecijaneri, dzakovi, kao sto si i uradio, koji pokrivaju uglove sobe... rigips je idealan i skup i to: model Casoprano ako se ne varam. Naravno, uz 2X5mm kamene vune ispod rigipsa.
Pogledajte i ove jako dobre linkove:
http://www.rumski.com/rumski/phpBB2/viewtopic.php?t=133

http://www.studiocovers.com/articles15.htm

Pedja
18-08-2003, 01:06 PM
Da..... zaboravih na ove dzakove.
Ako nekome trebaju dzakovi za kafu i njih imam visak :)

Boskovic
19-08-2003, 12:01 AM
Super izgledaju ovi kartoni.
Zasto ti je farbanje bilo mucenje?? Nisi valjda rucno farbao??? :shock:

Rumski: Imash li neki blizi info za taj rigips?s

nixylive
19-08-2003, 02:03 AM
[quote=nixylive]Tako ti otprilike izgleda A-33, samo sto je veci, crn i ima drugacije dirke (bolje).

Hmmm. Znaci nema zvukove i ritmove :(

Pedja
19-08-2003, 01:20 PM
Zasto ti je farbanje bilo mucenje?? Nisi valjda rucno farbao??? :shock:

Nisam rucno farbao :) , ali kad pogledas one "piramidice" na kartonima, one imaju po 4 strane i kad farbas onada moras da prskas sa sve 4 strane. E sad tu je i rasipanje boje koja odlazi sa strane pa moras da je skupljas, pa onda prostor za susenje jer sam imao oko 200 komada itd itd..... :)

puRe
19-08-2003, 07:10 PM
[quote=nixylive]Tako ti otprilike izgleda A-33, samo sto je veci, crn i ima drugacije dirke (bolje).

Hmmm. Znaci nema zvukove i ritmove :(

Pa covece svi ritmovi koji su ugradjeni u klavijature zvuce kao za Zdravka Colica :)
A ti koliko sam ja shvatio ne planiras da sviras s njim :wink:

dr.Ru
19-08-2003, 10:28 PM
Gledao sam sajt:
www.rigips.com
Ali je skrnavo uradjen i na njemu nista pametno ne mozes naci.... Sa druge strane, imam dosta prospekata koji su odlicni, sve sa primerima studija kod nas, koji su radjeni rigipsom. Kada se budemo videli, prvom prilikom, donecu ti te prospekte.

Boskovic
19-08-2003, 10:33 PM
Gledao sam sajt:
www.rigips.com
Ali je skrnavo uradjen i na njemu nista pametno ne mozes naci.... Sa druge strane, imam dosta prospekata koji su odlicni, sve sa primerima studija kod nas, koji su radjeni rigipsom. Kada se budemo videli, prvom prilikom, donecu ti te prospekte.

THNX!

SandRob
21-08-2003, 10:53 PM

Ovo na slici je samo master klavijatura tako da ona i ne treba da bude nesto boli glava jer nema zvukove.
Tako ti otprilike izgleda A-33, samo sto je veci, crn i ima drugacije dirke (bolje).

ja koristin a-33!

nego, zasto ne kupite od vladimira rackovica "muzicki tonski studio"?! knjiga nije skupa, a vladimir je genijalan. siguran san da ce van uvik rado dat i dodatne instrukcije :)
ja san kupi i od ozrena bilana "akustika prostora", ali nazalost neman potrebno predznanje da bi sve razumi. :cry: jeb'ga :oops:

sto se gluhe komore tice, meni je sto gluhje to bolje, a u kontrolnoj sobi treba nac pravi balans izmedju difuzora i apsorbera.
ma, to je cila nauka - vrlo zajebana :!:

SandRob
21-08-2003, 10:56 PM
evo! malo parite oci :roll:
http://www.studiopeople.com/pp-frameset.htm

Pedja
21-08-2003, 11:55 PM

UFFF gde nam pokaza ovo :roll: Sad celu noc ima da razmisljam o tome :D

SandRob
22-08-2003, 12:01 AM

UFFF gde nam pokaza ovo :roll: Sad celu noc ima da razmisljam o tome :D

he, he :lol: ja san sacuva sve slicice i sad parin oci oflajn :wink:

btw: zamislite da izadje album sa samolipjivin slicicama "muzicki studio", pa da se nalazimo, minjamo slicice i igramo one igrice okretanja, preklapanja i sl.... ko mala dica :oops:

Boskovic
22-08-2003, 01:23 AM
nego, zasto ne kupite od vladimira rackovica "muzicki tonski studio"?! knjiga nije skupa, a vladimir je genijalan. siguran san da ce van uvik rado dat i dodatne instrukcije :)
ja san kupi i od ozrena bilana "akustika prostora", ali nazalost neman potrebno predznanje da bi sve razumi. :cry: jeb'ga :oops:

Potpuno se slazem i ja cu to shto prije uciniti

puRe
23-08-2003, 12:07 PM
ja koristin a-33!

sto se gluhe komore tice, meni je sto gluhje to bolje, a u kontrolnoj sobi treba nac pravi balans izmedju difuzora i apsorbera.
ma, to je cila nauka - vrlo zajebana :!:

Ah, svaka cast!
Sad se nekako dvoumim oko prodaje A-33 :)
Ovu knjigu od Vladimira sam procitao...super je...ima sve objasnjeno ali dosta toga sam ja usmeno naucio tako da mi nije nesto mnogo pomoglo 8)

Tiki the Boyler
06-09-2003, 10:52 AM
"Muzicki Tonski Studio" je super! Progutao sam je u dahu! I koristim je za nastavu sa svojim ucenicima! E sad... to je i pohvala, ali i mana... Knjiga je pisana dosta uopsteno i super je za pocetne korake, ali u njoj ima jako malo prakticnih objasnjena! Koji materijal, iz koliko se pravaca farba :) itd...
A sto se piramidalnog apsorbera tice, ja sam gledao namjenski radjen apsorber u nekoj prodavnici u Sremskoj Mitrovici, ali je cifra po kvadratu isla od 25 do 50 EUR sto je van pameti!
Medjutim...
Moja snajka je ORL ljekar i ima gluvu sobu (za audiometriju)! (Kad mi svi dopizde odem kod nje da cisto izludim od tisine) Njoj je to uradjeno piramidalnim apsorberom koji je nabavila u fabrici namjestaja Inga u Gradisci (Republika Srpska); tako da pretpostavljam da ni ostale fabrbike namjestaja nisu izuzetak! Dakle ono sto oni koriste da hrastova daska ne zulja guzu nama treba da napravimo tisinu i unistimo prirodnu reverberaciju prostorije!
Sad... Navalite na fabrike namjestaja!

Pozdrav!

Mogli
06-09-2004, 09:37 PM
http://www.valorplast.co.yu
http://www.jannemecek.net/files/pir_studio.jpg
http://www.jannemecek.net/files/Karakteristike.jpg
http://www.illbruck.de/building-systems/de/

mali vrag
16-09-2004, 12:44 AM
Pozdrav svima. Nedavno sam trazio sundjere o kojima se diskutuje po Beogradu. Sundjer sa piramidastim reljefima, adekvatan za gluvu sobu, staje 1100Din. po kvadratnom metru sto uopste nije povoljno. Zna li neko sta je "azmafon"?

idekius
16-09-2004, 02:14 AM
Pozdrav svima. Nedavno sam trazio sundjere o kojima se diskutuje po Beogradu. Sundjer sa piramidastim reljefima, adekvatan za gluvu sobu, staje 1100Din. po kvadratnom metru sto uopste nije povoljno. Zna li neko sta je "azmafon"?

Pozdrav i tebi i dobro nam dosao!

Mogli
16-09-2004, 08:46 PM

Pozdrav i sa moje strane! Azmafon? Cuo sam za Amazon i Amazonke! :wink:

TOLJAGA
16-09-2004, 09:28 PM
O SVEMOGU?I, PREKRASNI, NAJ-NAJ... google ODGOVORIO JE:
http://www.azma.co.yu/akusticki_izolacioni_materijal.htm
http://www.azma.co.yu/azma_sendvic.htm

Kako su svi lijeni malo prosurfati....

BTW POZDRAV TEBI "?to si u njedrima nestoooo"!
Dobrodo?ao!

Ups, ne - to je bio mali "mrav", a ne vrag 8)

TOLJAGA
16-09-2004, 09:35 PM
Azmafon je vi?enamenski porozni apsorber zvuka izra?en na bazi fino ra??e?ljanih pamu?nih vlakana povezanih smolom. Ekolo?ki je potpuno bezopasan. Pored osnovne namene, apsorpcije zvuka, upotrebljava se i za izolaciju toplote ( koeficijent toplotne provodljivosti l=0,037 W/mK ).

Azmafon se proizvodi u tri varijante:
Azmafon A - za apsorpciju zvuka
Azmafon P - za izolaciju od zvuka udara u me?uspratnim konstrukcijama, ?plivaju?i pod 1?
Azmafon M - za apsorpciju zvuka i izolaciju toplote u ma?inskoj i autoindustriji

Azmafon A

Materijal za apsorpciju zvuka i smanjenje vremena reverberacije. Koristi se za akusti?ku obradu radio i TV studija, pozori?nih i koncertnih dvorana, fabri?kih hala, diskoteka, kafi?a, poslovnih i stambenih objekata. Azmafon A se lako postavlja na zidove mehani?kim pri?vr??ivanjem ili lepljenjem. Radi pove?anja koeficijenta apsorpcije na niskim frekvencijama, postavlja se na odre?enom odstojanju od zida (9, 18 ili 27 cm) na drvenu ili metalnu podkonstrukciju. Koeficijent apsorpcije raste sa pove?anjem debljine sloja materijala. Za akusti?ku obradu prostorija Azmafon A se naj?e??e koristi zajedno sa apsorpciono dekorativnim Azma AD plo?ama.
Azma AD plo?e su apsorpciono-dekorativni proizvod namenjen za akusti?ku i estetsku obradu enteijera radio i TV studija, pozori?nih i koncertnih dvorana, diskoteka, kafi?a, poslovnog i stambenog prostora i sli?no. Izra?uju se u dva oblika (kvadratni i pravougaoni) i sedam razli?itih reljefa.Zavr?na obrada vidljive povr?ine izvodi se nano?enjem tkanine, bojenjem poludisperzivnim i akrilnim bojama na vodenoj bazi ili nano?enjem te?ne tekstilne tapete. Materijali od koga su izra?ene plo?e , kao i boje za zavr?nu obradu su potpuno ne?kodljivi i ekolo?ki bezbedni.

Mogli
16-09-2004, 09:51 PM
Sta fali sundjeru od 5cm?

mali vrag
22-09-2004, 02:00 PM
Nadjoh i ja sajt svega 15 minuta nakon postavljenog pitanja :D
Sundjeri jesu idealno resenje ukoliko se prezivas Rockfeller, mada, moram se u potpunosti sloziti sa komentarom da je nehigijenski i, nakon par godina, postaje neestetski,a ja to sebi ne mogu dozvoliti s obzirom da radim gostovanja poznatih. Obrukao bih se :roll:
Ja se opredelih za 3 sloja nekakvog "stirodor-a" (verujem da se tako zove), izmedju prva dva je vazdusni dzep, dok, izmedju druga dva stavih mineralnu vunu i azmafon debljine 20mm (240din/m2) i, naravno, kartoni od jaja, doduse, prekriveni stofom zbog izgleda.
P.S. Hvala na srdacnoj dobrodoslici:)

Mogli
23-09-2004, 11:34 PM
Bas me interesuje sta je bolja zvucna izolacija - obican stiropor od 5cm ili presovani od 2cm. Ako se zvucna energija u sudaru sa mehuricima vazduha u stiroporu, pretvara u toplotnu, onda je logicno da ce se to manje dogadjati kod sabijenog stiropora... ili je to isto?? Hm... :roll:

SandRob
24-09-2004, 08:03 AM
pa valjda je deblji (sa vise zraka) bolji? :roll:

Mogli
24-09-2004, 11:00 AM
Pa taj presovani od 2cm, zamenjuje taj od 5cm. Nisam dobro postavio pitanje - sta je bolje - nepresovani od 5cm ili presovani od 5cm?? Tu sam u dilemi. Presovani je navodno dobar kao topolotna izolacija, ali meni treba zvucna.

Eon
24-09-2004, 12:05 PM
Po logici stvari onako kako si ti ranije objasnio je bolje nepresovani, jer presovani nema vazdusne dzepove

mali vrag
25-09-2004, 05:48 AM
Rado bih dao odgovor na to pitanje, ali nisam stigao popiti svu pamet ovoga sveta za moje 22 god :D
U mom slucaju je koriscen presovani stiropor... Zbog cega?! ...moracu pitati coveka koji mi je preporucio:)

Mogli
25-09-2004, 01:20 PM
Pa radi se o tome da su i meni to preporucivali, ali posto volim da razmisljam svojom glavom, nisam odmah prihvatio savet...trgovca.
Vise mi odgovara savet ovih vukova sa foruma. :idea: :wink:

Pedja
26-09-2004, 12:24 PM
Zna se kakvi su trgovci :) ....gledaju samo da "uvale" robu :D

Mogli
26-09-2004, 12:31 PM
Kupio sam stiropor od 5cm. Sad sta dalje - Sundjer ili pluta? Razlika u ceni je ogromna, a da li je tolika razlika i u zvucnoj apsorpciji? Pluta je lepsa, sundjer se kruni s vremenom sto rece Rumski jednom prilikom...

Pedja
26-09-2004, 11:02 PM
Pluta je lepsa i trajnija :wink:

Tiki the Boyler
20-11-2004, 12:18 PM
Najljepsa je opet namjenska stvar!
Em radi, em lijepo izgleda, em je skupa :lol: :lol:

Pedja
21-11-2004, 12:03 AM
Evo jedne ideje kako "srediti" zidove tj. postaviti na njih apsorbere, a da to bude funkcionalno, estetski lepo i sto je najvaznije jeftino.
U jednoj od tema se pominjao http://www.primacoustic.com ali za one sa plicim dzepom mislim da to i nije bas dostupno..........ne mora da znaci da je lose sve ono sto je jeftino i obrnuto.
Od materijala koji je potreban trebaju se samo kupiti stiropor table i "Decotex" smesa. Decotex je smesa za oblaganje zidova napravljena od pamucnih vlakana i lepka.....pored toga sto je estetski lepa (postoji mnostvo dezena i boja) izuzetna je u zvucnoj i toplotnoj izolaciji.
Stiropor table dimenzija 1,0x0,5m i debljine 5 cm mogu se ostaviti takve kakve su, a mogu se i oblikovati tj. seci po zelji. Secenje i oblikovanje stiropora se najbolje radi sa zategnutom cekas zicom ciji su krajevi spojeni na ispravljac od 12V. Usijana cekas zica prolazi kroz stiropor kao od sale i tako se mogu izvoditi raznorazne "egzibicije" :)
Kada ste pripremili stiropor dolazi na red njegovo oblaganje decotexom.......decotex smesa se razmuti u vodi i jednostavno se razvuce preko stiropora u tankom sloju.......na red dolazi susenje i to traje par sati.
Na kraju ostaje samo da se tako sredjene table stiropora postave na zidove i to je to :wink:
Nadam se da sam uspeo da objasnim sve ovo, a sa informacijama gde se moze kupiti i koliko sad kosta "Decotex" javljam se cim saznam.

STUDIOTON
21-11-2004, 05:50 AM
Kod mene je soba uradjena sa stiroporom 4cm i sundjerom S30 debljine 5cm .. pravljeno je sa lamperijom , soba ima dva prava ugla a ostala dva su kosa ..

Kada sam razgovarao sam mojim bivsim profesorom audiotehnike i kada sam ga pitao kako da napravim najjeftinije a opet da ne pravim uz k**** rekao mi je da umesto stiropora stavim otpadne krpe 8) prodaju se na kilo i veoma malo mogu da kostaju , stim sto je sundjer bio neophodan .. Ja sam ga veoma malo platio , uzeo sam bio 5 tabli velicine 2x1.6m sto jedna tabla ima oko 3.5m2 .. Unutar sobe na povrsinu zidova idu sudnjeraste piramide ..

Efekat je zadovoljavajuci , u sobu nisam mnogo ulozio a dobio sam ono sto sam hteo

Soba ne treba biti bukvalno gluva , ali opet bolje zagluviti dobro nego obratno :wink: Po ovom receptu moras da dobijes bas ono sto treba .. Sa alternativama se ne bih salio jer je veci posao prepraviti nego napraviti

Pedja
21-11-2004, 09:02 AM
Ono sto sam objasnjavao nije alternativa nego jeftinije resenje od onih fabrickih, a garantujem da sa malo umeca moze da izgleda isto kao i original i sto je najvaznije da bude jednako funkcionalno :wink:

Mogli
21-11-2004, 02:07 PM
Uvek se setim naseg tate Rumskog koji je bas lepo upozorio sta se dogadja sa sundjerom posle izvesnog vremena - on pocinje da zraci sitne cestice koje se lako mogu videti pri dnevnoj svetlosti - sto se naravno ne desava dok je on nov, jer svakako nije isti piramidalni sundjer koji se u svetu koristi kao ovaj nas na kilo! Evo neki dan sam dodirivao taj pravi piramidalni sundjer koji se nalazio u jednom velikom box-u za degustaciju zvuka auto-radio kasetofona i tacno sam pod prstima osetio da to nije obican sundjer, kao da je malo plastificran ili tako nesto, a to nije bez razloga. Rumski je kartone za jaja stavio kao najbolje resenje, a sad jedino sto estetski izgled nije bas... Ova Pedjina ideja mi se bas dopada jer ja sam upravo stavio stiropor na zidove i razmisljam o voskiranoj pluti od jednog cm u raznim bojama. Kolega sa kojim radim je bio sad u jednom nemackoj studiju i kaze da je tamo sve u pluti, od rezije do gluve sobe, a da je taj piramidalni sundjer postavljen samo po negde na zidovima!! Izuzetno gotivim nemce i njihov nacin razmisljanja! Mislim da je to - to!

Tiki the Boyler
23-11-2004, 12:15 PM
Upravo milujem Primacoustic-ovu "uretansku akusticku pjenu" i definitivno je drugacije nego kada sam jednom (ne pitajte zasto) poderao presvlaku pomocnog lezaja i dodirnuo SPUZVU!
Klasicna spuzva ima izuzetno sitn pore. Nije stabilna i otporna na vremenske uticaje (narocito na UV zracenje), a extra problem je sto se i te male pore (u kojima i jeste kvaka) prilikom rezanja klasicnim termickim postupkom zatvore. Tako da imate rupe, a nemate rupe!
Ova pjena se izlijeva u kalupe. Nema rezanja. Pore ostaju otvorene (i veeelike :D ), a u samom procesu lijevanja u pjenu se dodaje aditiv koji stabilise pjenu; tako da nema osipanja, promjene boje i sl. Primacoustic radi apsorbere u tamno sivoj boji, tako da se savrseno uklapaju u sve enterijere.
Niko ne spori da se za mnogo manje para moze nesto smisliti. Ali ko moze... Vjerujem da biste svi vise voljeli sjediti za miks pultom, racunarom, kontrolerom ili cime vec, nego sjeckati, farbati itd...

Mogli
23-11-2004, 03:55 PM
Mislim da je dobitna kombinacija sledeca -kartoni za jaja, a na te kartone "Decotex" smesa! Problem je samo kako naneti tu smesu na kartone, ali kad bi se to resilo, to bi bilo - do jaja! :) :o :lol: :D

Pedja
23-11-2004, 06:38 PM
vidis...super ideja :wink: :) .........Decotex smesa je kashasta kada se napravi i moze se nanositi i cetkom :wink:

Mogli
23-11-2004, 10:40 PM
Pedja, mislim da mozemo patentirati nas buduci proizvod, jos samo da mu nadjemo ime!! Ovo je planetarni izum, prvi posle pronalaska mobilnog telefona!!

puRe
23-11-2004, 10:49 PM
Pedja, mislim da mozemo patentirati nas buduci proizvod, jos samo da mu nadjemo ime!! Ovo je planetarni izum, prvi posle pronalaska mobilnog telefona!!

Moglopedj
ili
Jajotex?

TOLJAGA
23-11-2004, 10:58 PM
A ?ta ka?ete za ovo:
Allways ulo?ci -
-izvrsno upijaju,
-box kupljen u nekom MEGA-diskontu ne bi trebao biti vi?e od stotinjak eura,
-najbolje koristiti kombinovano na cik-cak dnevne/no?ne radi rasipanja talasa.
-u slu?aju (nedajBo?e) zatvaranja studija po?astiti ?enski rod u ulici.
(Taj mjesec ?e vas pamtiti) :lol:

Pedja
23-11-2004, 11:23 PM

Moglopedj
ili
Jajotex?
:D

Mogli
24-11-2004, 12:29 AM
A ?ta ka?ete za ovo:
Allways ulo?ci -
-izvrsno upijaju,

Ima jeftinije resenje - obidjes javne wc i pokupis vec rashodovane uloske!!

Tiki the Boyler
24-11-2004, 10:31 AM
A ?ta ka?ete za ovo:
Allways ulo?ci -
-izvrsno upijaju,

Ima jeftinije resenje - obidjes javne wc i pokupis vec rashodovane uloske!!

A sta cemo sa bojom? Moraces ici na Tannoy Reveal Passive. Radi uklapanja! :lol: :lol: :lol:

TOLJAGA
24-11-2004, 08:06 PM
http://www.turnkey.co.uk/productimages/Tannoy_Reveal.jpg
Hmm...
Ima Tiki pravo. :shock:

(pretjerasmo) :roll:

Mogli
24-11-2004, 11:30 PM
Bome, mnogi ih mogu samo na slikama gledati. 8)

Tiki the Boyler
25-11-2004, 10:28 AM
Mozda smo na prag revolucionarnog rjesenja...
Toljaga je zaboravio reci da su samoljepivi, dakle All In One Solution!
Procter&Gamble Apsorbers :lol:

TOLJAGA
25-11-2004, 03:43 PM
Mozda smo na prag revolucionarnog rjesenja...
Toljaga je zaboravio reci da su samoljepivi, dakle All In One Solution!
Procter&Gamble Apsorbers :lol:
Da! A i ultratanki su! Tako da ne gubite prostor studija kao sa ?pic-spu?vama ili jaja-kartonima! :wink:

Mogli
25-11-2004, 05:23 PM
Momci, imate moju podrsku, ali kad vam budu navalile muve, ima da i u usta ulaze, kao na onim africkim reportazama! :? Znaci pevacima pcelarske skafandre!!

TOLJAGA
25-11-2004, 06:08 PM
He, vidi Moglija Tesle!
Pa da! Eto rije?enja kako prigu?iti sibilante pjeva?ima!!!
Staviti im p?elarske kape na glavu. :wink:

PILLE
03-05-2005, 03:39 PM
Ja imam jedno licno iskustvo,a to je da ne treba previse zaglusiti prostoriju.Na bocne zidove treba staviti"disperzore tj.spuzve piramidalnog
oblika koje rasprsavaju zvucne talase,a u kutove sobe"apsorbere "zbog toga sto se u kutu najvise pojavljuje bas.Normalno da treba ostaviti i
slobodne povrsine :pod,strop(ako nije previsok)pa cak i vrata.

Illiron
22-05-2005, 12:33 PM
A jel imao neko iskustva sa onim Azmafonom ? Kakve su cene, gde se moze nabaviti ?

Mogli
29-05-2005, 09:38 PM
Evo ti linka, pa ga procesljaj. I ja razmisljam o tome.

http://www.azma.co.yu/akusticki_izolacioni_materijal.htm

Illiron
31-05-2005, 06:42 AM
A gde su najbitniji, podaci o gustini ??

Color
31-05-2005, 10:31 AM
hmmm...deluje zanimljivo, samo je pitanje koliko im je za verovati... Stvarno , jer ima neko iskustva sa ovim materijalima?

Mogli
31-05-2005, 01:23 PM
A gde su najbitniji, podaci o gustini ??
Pa imas tamo telefone, kontaktiraj ljude i pitaj sve sto te interesuje! Meni je najvaznije da taj materijal nije nezdrav kao staklena vuna koja je kancerogena, a i cena je bas pristupacna.

Tiki the Boyler
23-08-2005, 03:14 PM
Mogli, ne zaboravi da sve na trzistu poslije odredjenog vremena postaje kancerogeno! Kako bi nam inace prodali nesto drugo?!

Milivoj
30-09-2005, 01:43 AM
Ako vam trebaju sundjeri sa piramidama za oblaganje studija povoljno javite se.

lesha
30-09-2005, 02:21 AM
posto je m2, cisto informativno.. ?

Boskovic
30-09-2005, 01:47 PM
Jel imash koeficijente apsorpcije za njega?

Hoffman
22-01-2006, 01:47 PM
jel probao neko to sa kartonima od jaja i dekoteksom ili kako god da se zove.
i jel se lepi taj dekotekst za karton?

boggy
23-01-2006, 04:43 AM
jel probao neko to sa kartonima od jaja i dekoteksom ili kako god da se zove.
i jel se lepi taj dekotekst za karton?

Moze da se upotrebi, ali se na kraju trud ne isplati... materijal je jeftin ali ako proracunas cenu svog rada da bi sve to smontirao, opet na kraju nemas ocekivani dobitak...
Kartoni od jaja su prastara doktrina, i mnogi su to probali, no to je bila i ostala samo pretpostavka da bi to moglo da radi posao, koja se na kraju nikada nije dokazala...

pozdrav

bogi

sasaristic
23-01-2006, 01:13 PM
Sto se tice kartona od jaja, licno mislim da je to teska glupost obzirom na spec. tezinu i generalno na tip materijala od koga se prave.Jedan od boljih apsorbera koji postoji uopste na nasem trzistu je proizvod Izoterm-plame iz Slovenije i radi se o expandiranom PU (impregnirana pena) spec. tezine 100kg/m3.Ovaj materijal distribuira moja firma vec godinama i iskren da budem, osim sto je skup, pokazao se kao izvanredan apsorber.Jedini problem je pomalo cena koja se krece od 10 eur/m2(bez PDV) za debljinu 1cm, do 25eur za bugnato 3cm,medjutim... obzirom da je materijal predvidjen za javne objekte , industriju automobila(Ikarbus ga je ugradjivao u svoje modele za izvoz) zadovoljava sve standarde koji se ticu ekologije i klase samogasivosti (skoro da je negoriv), tako da mozda i nije toliko skup.Ista firma radi i sendvic panele(kombinacija podloge sa vel.sp.tezinom i dva ili tri sloja sunjerastih materijala) koji su papreno skupi ali vrede svaku paru.

Tiki the Boyler
23-01-2006, 03:10 PM
Ljudi, ovde se stalno brka izolacija od spoljasnje buke, odnosno medjusobna izolacija prostorija u studiju i akusticki tretman unutrasnjosti prostorija u cilju rjesavanja negativnih akustickih pojava koje se javljaju u prostoriji...
"ogluvljivanje" koje se pominje u nazivu se moze protumaciti dvojako (ja ga tumacim u drugom navedenom kontekstu), tako da mozda ne bi bilo lose da se ova tema zakljuca, pa da zapocnemo nove dvije! Ovako nastaje citava zbrka!

A sto se tice toga "sta je najbolje" mislim da su najbolja namjenska rjesenja projektovana od strane akusticara, pa onda namjenski proizvodi koji se mogu naci na trzistu (bilo da se radi o Primacousticu, Auralexu ili Wave Panelsu), pa tek onda sve ovo sto se ovde izmozgava...

sasaristic
23-01-2006, 06:43 PM
Ljudi, ovde se stalno brka izolacija od spoljasnje buke, odnosno medjusobna izolacija prostorija u studiju i akusticki tretman unutrasnjosti prostorija u cilju rjesavanja negativnih akustickih pojava koje se javljaju u prostoriji...
"ogluvljivanje" koje se pominje u nazivu se moze protumaciti dvojako (ja ga tumacim u drugom navedenom kontekstu), tako da mozda ne bi bilo lose da se ova tema zakljuca, pa da zapocnemo nove dvije! Ovako nastaje citava zbrka!

A sto se tice toga "sta je najbolje" mislim da su najbolja namjenska rjesenja projektovana od strane akusticara, pa onda namjenski proizvodi koji se mogu naci na trzistu (bilo da se radi o Primacousticu, Auralexu ili Wave Panelsu), pa tek onda sve ovo sto se ovde izmozgava...

Ok...mozda nekom i nije jasno , ali u svakom slucaju apsorber je apsorber i mozes ga koristiti za sta god hoces.Kad je u pitanju izolacija od spoljne buke , konstruktivna resenja koja se izvode u toku same gradnje imaju mnogo veci efekat od bilo kakve naknadne intervencije i u svakom slucaju glavni faktor je masa.Kod akustickog tretmana ne postoji univerzalno isprojektovan akusticki materijal.Vise vredi iskusan ing. koji se bavi akustikom ,100kg mineralne vune i nesto dasaka, negoli 1000m2 Auralex-a.Svaka prostorija ima svoju "muku" i trazi poseban tretman i ponajvise coveka koji zna da uradi neku vrstu projekta na osnovu izvrsenih merenja, i svakako materijali koji se koriste trebali bi da imaju jasan i tacan dijagram apsorpcije.

Illiron
26-01-2006, 11:37 AM
http://www.bondedlogic.com/ultratouch.htm

Jel zna neko gde se moze pronaci nesto slicno kod nas ?

boggy
26-01-2006, 12:46 PM
Zdravo Illirion,

http://www.bondedlogic.com/ultratouch.htm

Jel zna neko gde se moze pronaci nesto slicno kod nas ?

Ne znam da li se bas to moze negde kupiti kod nas, ali koliko vidim, po sastavu mu je najblizi azmafon (http://www.azma.co.yu)

pozdrav

bogi

slowstar
26-01-2006, 03:29 PM
Ljudi, to je zaista tezak, i veliki problem (u principu)
Akustika je jedan od "misterioznih" problema, a i VEEEElika nauka.
Na osnovu svog dugogodisnjeg iskustva (mozda i preteranog, jer mi se i malo smucilo) mogu da vam kazem da postoji nekoliko generalnih pravila:
1. NIJEDAN potpuno ogluvljeni prostor nije dobar za snimanje - postoje i POZELJNE refleksije, koje doprinose lokalizaciji u prostoru, kao i osnovnoj boji instrumenta ili glasa koji se usnimava - da kazem najprostije, glas snimljen u "gluvom" prostoru nam se stalno cini mutav, i taman, i u miksu skoro uvek zahteva EQ u predelu 8 - 13 khz ili sire, a i dodavanje raznih vestackih reverba, dileja, i slicnih pomagala.
2. VEOMA VAZNO - sto je veci prostor u kome se snima, to je lakse "srediti' njegovu akustiku, jer je odnos reflektovanog i direktnog zvuka povoljniji (manje se cuje "soba")
Jako dobar primer za to je rezija studija V RTS, u kojoj (mnogi se u tome slazu)
je veoma dobar, maltene "referntan" zvuk u monitoringu (Genelec 1037)
uglavnom zahvaljujuci tome sto je prostorija OGROMNA za nase uslove, tako da je "odbitak" od paralelnih zidova po nivou zanemarljiv, a prostorija skoro i da nema nikakvu akusticku obradu i pored velikih staklenih povrsina na zadnjem zidu.
3. Razumno koriscenje kardiodno usmerenih mikrofona, u kojoj se refleksije minimiziraju
4. Pojedini instrumenti, pa i glasovi (hor na primer) bash ZAHTEVAJU percepciju prostora i refleksije kao sto su: zivi gudaci, horne, orgulje, koncertni klavir, komplet bubnjeva (sa "ambi" mikrofonima)
5. U principu, mnogo bolje je "razbiti" tojest naciniti "difuznim" reflektovani zvuk, nego "ogluveti" prostoriju, jer to donosi karakteristicne probleme, i uglavnom donodi "jeftin" utisak, jer se gluvoca prostora naknadno kompenzira raznim reverbima (uglavnom jeftine "konvolucije") kasnjenima, i ekvalizacijom,
sto komplikuje, i "pojeftinjuje" produkciju.
Jedan od najboljih snimaka koje sam ikada cuo, a cuo sam mnogo, je nacinjen u prostranoj dnevnoj sobi, koriscenjem samo DVA PARA stereo mikrofona (vrhunskih, naravno) i usnimljen DIREKTNO u NAGRU digital, bez miksera, bez EQ, reverba i bilo kog processinga, i BEZ POST - PRODUKCIJE.
To je CD "Home of whispers" pevacice Lorry Lieberman, pokusajte da nabavite CD - toplo preporucujem!!!
Pozdrav celoj ekipi entuzijasta - Srecan rad!!!

boggy
26-01-2006, 03:57 PM
Zdravo slowstar,

.....i "pojeftinjuje" produkciju.....

Samo ovo sto sam izvukao iz konteksta je, na zalost, sustina i realnost (moje licno misljenje).

Cinjenice o kojima pricas, mnogi clanovi ne znaju koliko sve to kosta, da se kupi/napravi... itd. Cak i samo puko spustanje staklene vune na zidove, stavljanje gipsanih ploca na rostilj, bez proracuna i projekta je prilicno ulaganje i investicija, i to se obicno zavrsava vecina akustickih tretmana... blagom zastitom od spoljnih sumova i nekim umrtvljenjem sobe, a to je tek nekih 5-10% ukupno potrebnih troskova.... sta dalje... pa nista... obicno nista...

Nemaju ljudi para, a cak i da imaju, pitanje je ko bi im taj kvalitet primetio i cenio, kupovao CD-ove i ostalo, samo zbog toga... to je zacarani krug i trebace vremena da se to raspetlja...

Potrebno je da klijentela koja slusa muziku, zazeli i zatrazi da sve bude odlicno... da li ce se to desiti... pa u celom svetu se polako zatvaraju veliki studiji, koji su jedino imali novca da sredjuju akustiku kako treba, mp3 uzima danak, muzika se svela na software, itd... hocu da kazem da nisu samo clanovi ovoga Foruma "pogresno" obavesteni... to je svetski trend... cak mi ne pada na pamet s kojom istorijskom revolucijom mogu uporediti ovu... isto tako se pitam, zasto bas mi moramo u ovoj "tuznoj akciji" da nosimo barjak...

pozdrav

bogi

Illiron
26-01-2006, 06:05 PM
Zdravo Illirion,

Ne znam da li se bas to moze negde kupiti kod nas, ali koliko vidim, po sastavu mu je najblizi azmafon (http://www.azma.co.yu)

pozdrav

bogi

Hmmm, znam od ranije za azmafon ali koliko vidim azmafon nema potrebnu gustinu da upije bilo sta znacajnije ispod nekih 500hz gde je u principu najveci problem u manjim sobama. Hvala u svakom slucaju.

Pozdrav.

boggy
26-01-2006, 06:15 PM
Zdravo Illirion,

Hmmm, znam od ranije za azmafon ali koliko vidim azmafon nema potrebnu gustinu da upije bilo sta znacajnije ispod nekih 500hz gde je u principu najveci problem u manjim sobama. Hvala u svakom slucaju.

Pozdrav.

Imaj u vidu da se azmafon pravi u debljinama od 1, 2 i 3cm, i da su na proizvodjacevom sajtu dali apsorpciju za neku debljinu od standardnih... Donja granicna frekvencija apsorpcije se snizava povecanjem debljine materijala, i na kraju se za isto slabljenje mogu drasticnije razlikovati staklena vuna i pamucni rascupani materijali u potrebnoj debljini... ako se gleda gustina...

Ako su materijali slicno napravljeni od slicnog materijala onda su njihove razlike male.
Drugo, rastresitim materijalima se moze povecati gustina presovanjem, recimo postoje tvrde table od staklene vune koje imaju vecu gustinu ne zato sto su nesto posebno nego imaju manju zapreminu za istu masu (gustina je masa podeljena sa zapreminom).

Tako da, iako materijal koji si predlozio nisam probao, prostim poznavanjem fizike mogu sa dosta hrabrosti da kazem da bi azmafon i doticni materijal bili vrlo slicni ako bi se doveli na isti nivo u smislu zapremine i tezine...

Ovo ne vazi za sundjere, kod kojih radi neka druga "magija".

pozdrav

bogi

Illiron
26-01-2006, 06:54 PM
Pazi, razumemo se potpuno, i potpuno(dobro, donekle :D) su mi jasni zakoni fizike koji vaze u ovim slucajevima. Manje vise se moze reci da sto je materijal gusci i deblji to moze nize da apsorbuje. E sad ovaj materijal za koji sam ostavio link se odlikuje velikom gustinom i velikom debljinom i ima odlicne karakteristike apsorpcije, vrlo slicne tvrdoj vuni(to je ta presovana ili rigid fiberglass ili kako vec zovu stranci) ali opet nemam straha od toga da ce da se udisu ta vlakna. To mi je bitno jer nece biti u zidu vec planiram da pravim bass trapove.

Pozdrav.

zvincic
26-01-2006, 07:06 PM
Zdravo Illirion,

recimo postoje tvrde table od staklene vune koje imaju vecu gustinu ne zato sto su nesto posebno nego imaju manju zapreminu za istu masu (gustina je masa podeljena sa zapreminom).

mislim da je kamena/mineralna vuna bolje, tj. zdravije rjesenje :)

Ovo ne vazi za sundjere, kod kojih radi neka druga "magija".

da pogodim, trgovacka/marketinska? :)

boggy
26-01-2006, 07:08 PM
Pazi, razumemo se potpuno, i potpuno(dobro, donekle :D) su mi jasni zakoni fizike koji vaze u ovim slucajevima. Manje vise se moze reci da sto je materijal gusci i deblji to moze nize da apsorbuje. E sad ovaj materijal za koji sam ostavio link se odlikuje velikom gustinom i velikom debljinom i ima odlicne karakteristike apsorpcije, vrlo slicne tvrdoj vuni(to je ta presovana ili rigid fiberglass ili kako vec zovu stranci) ali opet nemam straha od toga da ce da se udisu ta vlakna. To mi je bitno jer nece biti u zidu vec planiram da pravim bass trapove.

Pozdrav.

Pamucni materijali su jedino neekonomicni u tome sto uzmu vise prostora za istu apsorpciju od staklene vune. Budi pazljiv kod citanja karakteristika, konkurencija u pravljenju tih "smetlarskih" proizvoda od otpadaka je velika, i svako bi tu nesto da usicari... i izgura ostale "smetlare"...

Znaci da ponovim, ono sto oni ne navode, je da je donja granicna frekvencija apsorpcije niza ako je materijal deblji (ima ga vise!) bez obzira na materijal... na slici koju si poslao, sam video nesto sto mi lici na pamuk od 4" debljine i ako je to efikasno kao tabla od presovane staklene vune koja je debela 1" (pricam napamet) onda se to uklapa u ovo sto govorim... a to znaci da sa 4" pamuka dobijas 1" presovane staklene vune (sve na pamet pricam vise kao ilustraciju).

Inace ako bi to sto pricas vazilo, to bi znacilo da kada bih stavio metar debeo azmafon na zid, imao apsorpciju isto samo do 500Hz... nisam to primetio do sada...

Generalno treba biti pazljiv kod citanja ovakvih reklama, i ne treba se "pecati" na jeftine price, koje kada bi bile iole tacne, bile vredne Nobelove nagrade.... pamuk akusticki veoma slican staklenoj vuni... pusti snovi.

pozdrav

bogi

boggy
26-01-2006, 07:11 PM
mislim da je kamena/mineralna vuna bolje, tj. zdravije rjesenje :)

Ma da, ta je posebno lekovita.

pozdrav
bogi

Illiron
26-01-2006, 07:56 PM
Pamucni materijali su jedino neekonomicni u tome sto uzmu vise prostora za istu apsorpciju od staklene vune. Budi pazljiv kod citanja karakteristika, konkurencija u pravljenju tih "smetlarskih" proizvoda od otpadaka je velika, i svako bi tu nesto da usicari... i izgura ostale "smetlare"...

Znaci da ponovim, ono sto oni ne navode, je da je donja granicna frekvencija apsorpcije niza ako je materijal deblji (ima ga vise!) bez obzira na materijal... na slici koju si poslao, sam video nesto sto mi lici na pamuk od 4" debljine i ako je to efikasno kao tabla od presovane staklene vune koja je debela 1" (pricam napamet) onda se to uklapa u ovo sto govorim... a to znaci da sa 4" pamuka dobijas 1" presovane staklene vune (sve na pamet pricam vise kao ilustraciju).

Inace ako bi to sto pricas vazilo, to bi znacilo da kada bih stavio metar debeo azmafon na zid, imao apsorpciju isto samo do 500Hz... nisam to primetio do sada...

Generalno treba biti pazljiv kod citanja ovakvih reklama, i ne treba se "pecati" na jeftine price, koje kada bi bile iole tacne, vile vredne Nobelove nagrade.... pamuk akusticki veoma slican staklenoj vuni... pusti snovi.

pozdrav

bogi

Pa koliko sam ja skapirao iz postova uglavnom Ethan Whinera koji ima onu kompaniju RealTraps. Dokle god je gustina materijala ista, znaci ista gustina tog pamuka i staklene vune apsorpcija ce biti slicna. Sad onaj sajt je primer samo postoji jos njih koji prodaju taj pamuk. Znaci na istoj debljini bi trebalo da bude slicna apsorpcija. Jer(opet kako sam ja shvatio) apsorpcija zavisi od gustine materijala. Posto su ipak to dva razlicita materijala postoje razlike, npr. taj pamuk upija cak i previse oko 250hz. A sto se tice rezultata mislim da oko toga ima problema samo u domenu ne-sertifikovanosti laboratorija za testiranje pa se rezultati blago razlikuju inace to se na zapadu dosta ozbiljno shvata pa sumnjam da je laza. Iskopacu sutra postove na koje mislim na stranim forumima pa cu postovati ovde.

Pozdrav.

boggy
26-01-2006, 08:06 PM
....A sto se tice rezultata mislim da oko toga ima problema samo u domenu ne-sertifikovanosti laboratorija za testiranje pa se rezultati blago razlikuju inace to se na zapadu dosta ozbiljno shvata pa sumnjam da je laza. Iskopacu sutra postove na koje mislim na stranim forumima pa cu postovati ovde.

Pozdrav.

Ok, pogledaj pa postuj, jako me to zanima...

Inace sto se bass trapova tice, sa pocetka price, ne moras ih uvek zatvarati necim sto propusta vazduh.... Drugim recima, mozes koristiti i vodonepropusne materijale koji nece pustati ni staklenu vunu napolje.
Nisu svi zvucni talasi istog tipa... neki "rade" i na promenu pritiska, i jako su cesti kod svih "kutijastih" zvucnika, koji zvuk proizvode (vecim delom) promenom pritiska u sobi.

pozdrav

bogi

zvincic
26-01-2006, 09:56 PM
ja sam negdi cita da su u africi radili bas sa pamukom u nekom studiju jer je uvoz materijala bio preskup.

navodno da je dobro ispalo...samo...pamuk gori kao lud...ne znam bas koliko bi mirno spavao da mi je unutar zidova u studiju - pamuk...

Tazman
30-01-2006, 11:44 PM
E bre ljudi ! Pademi jedna do j*** ideja na pamet ! Sto se nebi umesto recimo auralex ( il kako se vec pise ) piramidalno sundjerastih difuzora lepo na zidove stvili kontur jastuci ! Znate bre oni sto su se pre reklamirali na TeVeu !
Imaju bas taj potrebni reljef u obliku piramidica , od sundjera su i to iz dva sloja razlicite gustine i debljine , a i zakrivljeni su ! Pa ljudi , jer moze bolje od toga ? :D :rotfl:

boggy
31-01-2006, 12:17 AM
E bre ljudi ! Pademi jedna do j*** ideja na pamet ! Sto se nebi umesto recimo auralex ( il kako se vec pise ) piramidalno sundjerastih difuzora lepo na zidove stvili kontur jastuci ! Znate bre oni sto su se pre reklamirali na TeVeu !
Imaju bas taj potrebni reljef u obliku piramidica , od sundjera su i to iz dva sloja razlicite gustine i debljine , a i zakrivljeni su ! Pa ljudi , jer moze bolje od toga ? :D :rotfl:

Sundjeri su posebna "magija"... akusticke karakteristike im jako zavise od tri tehnoloske karakteristike:

1. Poroznost (da ili ne, ima ih i koji ne propustaju vazduh)
2. Kod poroznih je vazno kolika je prosecna statisticka velicina rupica.
3. Aditivi koji se dodaju da bi im se promenila gustina i karakter.

Prema tome, razlicitih sundjera ima uzasno mnogo... nije nemoguce da se u jastuke na kraju zaglavi dobar sundjer za akustiku... pitanje je samo cene i ko ce da se odvazi da to proba, pa da posle prica da zvuci "vrhunski"... :)

pozdrav

bogi

Brka
30-03-2006, 11:26 AM
btw: zamislite da izadje album sa samolipjivin slicicama "muzicki studio", pa da se nalazimo, minjamo slicice i igramo one igrice okretanja, preklapanja i sl.... ko mala dica :oops:[/quote]

:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

tread
22-04-2006, 11:30 PM

Mislis ovako ne?to...

http://www.c-mam.co.jp/kirakira/health/pillow/data/pillow.jpg

Ovaj ti mo?e poslu?iti kao trap:)

http://www.healthpillow.com/images/products/slant_lg.jpg

:D

Gulanfer
08-05-2006, 05:09 PM
Evo jedna ideja za Bass trap. jes da je tekst na Spanskom ali se grafik da procitati ;)

http://www.acusticaintegral.com/productos/absorbentes/trampastr.htm

HeatMan
22-01-2007, 11:07 AM
i kolko na kraju izadje jedno 25 kvadrata (povrshine prostorije) zvuchne izolacije?

i gde mogu da uzmem stvari? najjeftinije a dobro ako je moguce.. :)

voleo bih ako bih mogao da postignem te 0,2 sekunde vremena reverberacije bar u gluvoj sobi.. za malo para.. :)

Arthur
22-01-2007, 12:38 PM
svi bi mi to hteli

boggy
22-01-2007, 03:59 PM
svi bi mi to hteli

Yup, kad bi neku farbu izmislili... pa samo okrecis... pa iz tri krecenja dobijes to sto si hteo.... pa ako preteras, ogulis pa ponovo.. to bi bilo super... ali ... nema!!! :)

pozdrav

bogi

Audiosoul
28-01-2007, 04:18 PM
Yup, kad bi neku farbu izmislili... pa samo okrecis... pa iz tri krecenja dobijes to sto si hteo.... pa ako preteras, ogulis pa ponovo.. to bi bilo super... ali ... nema!!! :)

Ko kaze da nema?

http://www.hytechsales.com/prod150.html
:rotfl:

boggy
28-01-2007, 05:02 PM
Ko kaze da nema?

http://www.hytechsales.com/prod150.html

Eto! :)

pozdrav

bogi

gricko
21-03-2007, 11:18 AM
Moze li mi neko reci kakva je koza kao materijal u akustickom smislu?

davormen
21-03-2007, 01:10 PM
Moze li mi neko reci kakva je koza kao materijal u akustickom smislu?
pa dobro upija srednje, ali jbg moras da je hranis... :rotfl:
izvini, morao sam... :D

gricko
21-03-2007, 01:46 PM

Ma znao sam... :) A ovcija vuna? :hyper:

gricko
30-03-2007, 01:39 PM

Pitao sam jer mogu skupiti velike kolicine komadica koze koji ostaju kao otpad u proizvodnji obuce. Bas me zanima kako bih je mogao iskoristiti... Vjerovatno niko lud nebi oblagao zidove sa kozom debljine recimo 20cm (govorim uopsteno) jer bi a to kostalo kao cijeli studio i oprema...
Sta kad bih uspio jos usitniti te komade i napraviti okvire i onda napraviti deblje panele?
Znam da je mozda jedini nacin da vidim sta bi se desilo taj da to isprobam ali vjerovatno mi neko moze nesto predloziti...

SICARIUS123
27-01-2008, 06:01 PM
pa kakvi su ti sunderi ... koliko posto priguse zvuk .. jel barem 70 postoo ??

Boki_R
27-01-2008, 07:04 PM
http://www.realtraps.com/index.htm ako imas vremena mozes naci puno odgovora.

Inace, licno smatram da su kartoni od jaja samo zamazivanje ociju. Upijaju nesto malo visokih i to je sve. Cak i kao difuzori slabo rade.

Sundjer sa piramidicama je vec ozbiljnija stvar, ali i njegova primena je u srednje visokim i visokim fekfencijama. Za srednje i niske jos uvek je jedino resenje akusticni panel i bass-trap u coskovima.

Danny Lou
18-02-2008, 11:13 AM
A sta mislite na ovu soluciju koja je pride mobilna?

http://www.sweetwater.com/store/detail/MaxWall/

Max
18-02-2008, 11:26 AM
Sundjer sa piramidicama je vec ozbiljnija stvar, ali i njegova primena je u srednje visokim i visokim fekfencijama. Za srednje i niske jos uvek je jedino resenje akusticni panel i bass-trap u coskovima.

Sundjer sa piramidicama ne radi gotovo nista ........

Ima trenutno nekoliko fenomenalnih threadova u kojima Joka i NLP fenomenalno objasnjavaju svaki aspekt ovoga sto pitate ....

Davno nisam citao nesto korisnije na ovom forumu .... Hvala Joka i NLP !

Pozdrav

NLP
18-02-2008, 06:59 PM
Nadam se, da čemo biti jo? korisni, hvala.

analog
18-02-2008, 10:06 PM
Sundjer sa piramidicama ne radi gotovo nista ........

Ima trenutno nekoliko fenomenalnih threadova u kojima Joka i NLP fenomenalno objasnjavaju svaki aspekt ovoga sto pitate ....

Na brzaka sam prelistao 'difuzori - sema za pravljenje', 'Primacoustics recoil stabiliser', 'Drveni stalci za zvucnike' ako su to threadovi na koje si mislio, međutim nisam na?ao nikakvo detaljnije obja?njenje koje opravdava pljuvanje po klinastim (piramidalnim) apsorberima. Da li sam gledao na pravom mestu?
Koliko sam imao prilike da čitam, njihovo glavno oru?je je oblik/reljef koji vr?i bolje prilagođenje impedansi 2 materijala. U ovom slučaju vazduha i sunđera, pa time veći deo zvučne energije pređe u drugu sredinu gde se pretvara u toplotnu energiju, u većoj razmeri nego da je povr?ina ravna.Samim tim i ukupni koeficjent apsorpcije je veći.

Max
18-02-2008, 10:18 PM
Na brzaka sam prelistao 'difuzori - sema za pravljenje', 'Primacoustics recoil stabiliser', 'Drveni stalci za zvucnike' ako su to threadovi na koje si mislio, međutim nisam na?ao nikakvo detaljnije obja?njenje koje opravdava pljuvanje po klinastim (piramidalnim) apsorberima. Da li sam gledao na pravom mestu?
Koliko sam imao prilike da čitam, njihovo glavno oru?je je oblik/reljef koji vr?i bolje prilagođenje impedansi 2 materijala. U ovom slučaju vazduha i sunđera, pa time veći deo zvučne energije pređe u drugu sredinu gde se pretvara u toplotnu energiju, u većoj razmeri nego da je povr?ina ravna.Samim tim i ukupni koeficjent apsorpcije je veći.

Jeste ...... pominjalo se ...... ali piramidalni sundjer radi jako malo .... i na malom spektru frekvencije ..... mozda vise da ubije flutter ......

Pozdrav

RetroMan
18-02-2008, 10:58 PM
njihovo glavno oru?je je oblik/reljef koji vr?i bolje prilagođenje impedansi 2 materijala

RM

NLP
18-02-2008, 10:58 PM
Pa kada bi ti piramidalni sundjer absorberi bili debliji i gu?či, znali bi biti interesantni.
Imajo dobru absorbciju do cca. 250-400Hz odvisno od tvornice i materijala.
Pravi problemi, jo? nezgodniji, ka?u se u malim prostorima izpod frekvencija, koje taj proizvod ne afektira, a nisu ni malih cena... pa tako nisam ni?ta pljuvao:grin:

NLP
18-02-2008, 11:01 PM
I jo ne?to praktičnije: te spu?vaste piramidice, odvisno od tipa materiala, dosta brzo raspadaju, u pu?ačkim i intenzivno kori?tenim prostorijama i br?e (cca. 4...8 godina).

Joka
18-02-2008, 11:47 PM
Piramidalne spuzvice pogotovo ono sto se nudi kod nas su skoro neupotrebljive.
Osnovni razlog je sto se izradjuju od proizvoditelja spuzve za namestaj koji koriste closed cell foam koji je elasticniji izdrzliviji na mehanicko rabljenje.
Drugo ove vrste acusticnog foama je nepogodan zbog repetitivnog oblika i zbog toga unosi favorizirannje refleksije odredjenih frekvencija sto donosi do favoriziranjedifuzije u odredjenom pravcu i na odredjene frekvencije cime se dobija nekoherentno polje zvuka sto donosi do neprirodan zvuk u sobi. Trece absorpcija je limitirana na srenje i visoke frekvencije. Cetvrto repetetivna sara zamara oci kada se nalazite duze vreme u prostoriji oblozena sa piramidalnim spuzvama. Tako da i kada se koriste ove spuzve ne sme se koristiti na vecem prostoru. Ovo pricam od iskustva jer sam nekoliko kombinacija sa vakvom spuzvom i stalno je bilo problema.

Pozdrav
Joka :-D

NLP
19-02-2008, 12:35 AM
Closed cell foam uop?te nisu primjerne za unutarju akustiku. I to prodajaju "ovdje"?!

Danny Lou
19-02-2008, 08:03 AM
A sta mislite na ovu soluciju koja je pride mobilna?

http://www.sweetwater.com/store/detail/MaxWall/

nego da li se ovo isplati kupiti?

NLP
19-02-2008, 08:45 AM
Pa ovaj največi 831 je skoro 1000$, pa gdje je kakav cloud absorber. A ?to sa preostankom re?ije - zadnjom stenom?
Ako su te stijene iz pene radije ne (iako je open cell).
Za istu cijenu dobije? dovoljno te?ke mineralne vune (i mnogo efikasnija), uokviri? u drvene ili alu profile, te prekrije? akustički transparentnom tkaninom.

Joka
19-02-2008, 10:05 AM
U pravu je NLP. I moje je misljenje da je to preskupo za tu povrsinu acusticne ploce. Drugo mora se misliti na transportne i import troskove. Bojli rezultati bi postigli sa staklenom ili kamenom vunom i prosli bi daleko jeftinije. Maxwall kao sto sam mogao da primetim ima ribbed front wall koji sluzi za suzbijanje flutter echoa. To se s mineralnom vunom tesko moze postici ali sam i ranije pomenuo da repetetivne sare dovode do neprirodni zvuk u studiju.

Pozdrav
JOka :-D

NLP
19-02-2008, 11:58 AM
Pa ako ima? paralelne stijene pokrite mineralnom vunom/ absoberi, nema vi?e flutter echa. Mo?e? i da da? na ključnim mestima difuzore i oni uspje?no suzbijaju flutter echo. Pa nije taj flutter echo jedini problem... Sve je re?ivo sa mineralnom vunom, difuzorima, "pokojom" membranom da napravi? absorbere za ni?e frekvencije, akustičkom tkaninom i nekim okvirima. Ali jasno je, da mora? znati ?to radi?. Custom variante nisu lagani kao kit kompleti, dugotrajno je, a i treba? nekoga da ti poka?e ?to i kako.

Svi ti kit kompleti ala Auralex, Primacoustic, itd. su bolje nego ni?ta, ali vrlo preskupi za rezultat koji nude.

analog
19-02-2008, 02:46 PM
NLP i Joka, hvala na odgovorima,
obojica pominjete da je problem ?to piramidalni sunđer ne radi podjednako na svim frekvencijama i nema uticaja na frekvencije ispod 250-400Hz. Pa zar postoji neki materijal koji ima podjednak koeficjent apsorpcije za sve frekvencije? Mislim da ne.. :) Pa mi nije jasno za?to to pominjete kao glavni problem? Zbog čega je znatno lo?iji nego npr. Azmafon? Naravno da nisam mislio da je dovoljno postaviti samo piramidalne sunđere i svi problemi su re?eni..

Da li mi mo?ete objasniti zbog čega su ba? piramidalnog oblika, po?to RetroMan nije bio voljan da odgovori? Da li je u pitanju prilagođavanje impedansi vazduha i sunđera ili je ipak ne?to drugo u pitanju?

Hvala

NLP
19-02-2008, 06:29 PM
Ne znam za?to su uop?te takve oblike te pjenaste piramidice, neke imaju izgled kao sisice oziroma kao karton za jaja. Pena bi mogla da bude i ravna kao njemački basotec (imaju i variantu sa piramidama) ili caruso iso bond.
Ta fora impedance, bi mogla doči do izra?aja (ali to niko nigdje ne pominje, to sam sam razmi?ljao kad sam pravio sendvič konstrukciju absorbera po narud?bi), kada sastavlja? sendvič iz različitih upijajučih materiala, recimo: plast pene piramidica i onda mo?da 80kg/m3 kamene vune. Impendanca se mijenja dva puta, prvo piramide pa onda kamena vuna. Te piramide sa svojom cikcak oblikom:grin: ubla?ava promjenu impendance. Neki priznani akustiki i dizajneri ka?u, da nije dobra iznenadna menjava impendance, zvuk ne voli da ide kroz različite materijale različitih impendansi, jer se neočekivano pona?a.
Je li bilo dosta nazorno?

A u akustiki volimo "broadband"/ ?irokopojasne (več učim jezik) absorbere ba? iz tog i sličnih razloga. Ne treba? da slaga? sendvič i proučava? fiziku, te non stop skače? u laboratorije, da ti ka?u ?to sad ta struktura radi.
Ima? materijal debeline, koji zaustavlja zvuk do cca. 150 mo?da 100Hz i onda se pobrine? da sa primernim dizajniranjem (dodaje? membrane, da? perforirane okvire da vazduh dođe i sa strane i pritom pridobi? i do 30-50% dodatnoj povr?ini koja bi inače bila uokvirena, poveča? debelinu, doda? airgap/ zračni sloj...) dođe? da absorber ide i do 80, 60 mo?da 50 i manje Hz, ?to je velik uspjeh ako si zabezecan sa prostorom.
Svak bi znao napraviti absorber koji ide do 50Hz ali bi bio debljine i po metar i vi?e.

Volimo i broadband difuzore ali oni su dosta te?ka tema...

RetroMan
20-02-2008, 12:08 AM
Da li mi mo?ete objasniti zbog čega su ba? piramidalnog oblika, po?to RetroMan nije bio voljan da odgovori?
Nije da nisam voljan, ali ovde se iznose neke stvari koje u zivotu nisam cuo, a podosta dugo se bavim ovom tematikom, pa sam resio da se, umesto da se raspravljam, samo malo nasmejem. Ali ako bas insistiras, evo sta me je zbunilo:

Da li je u pitanju prilagođavanje impedansi vazduha i sunđera ili je ipak ne?to drugo u pitanju?
- Impedanca vazduha (ili sundjera)???
Impedanca je termin iz elektronike (nisam tu bas strucnjak) i ona slicana otpornisti, ali nije identicna, posto je razlicita na razlicitim frekvencijama.

- Refleksije sundjera???
Kako sunjer moze da reflektuje zvuk, kad se on koristi bas zato da upije zvuk (ili ga propusti na nizim frekvencijama).

A piramide (kao i neki drugi oblici) sluze samo zato da bi se povecala povrsina koja upija zvuk (moze se dobiti 3 - 4 puta veca povrsina nego da je ravna povrsina). Mada mi se cini da svi ti oblici sluze vise da privuku kupce, a sustinski je vazna uglavnom gustina materijala (mozda to podrazumevas kad kazes impedanca), i kamena vuna iste gustine kao sundjer ima veoma slicna svojstva bez obzir na piramide, i pri tom je nekoliko puta jeftinija.

Broad Band apsorberi nisu idealno resenje, vec verovatno najjednostavnije za napraviti i logika je kad upijam visoke, bice dobro da upijem i ostale frekvencije, sto je OK logika i ne zahteva neke silne proracune, medjutim problem moze da nastane ako se stavi dovoljno takvih da smire basove, visoki ce biti previse uguseni.

RM

NLP
20-02-2008, 12:44 AM
Pa impendancu bi mogao "zamijeniti" za parametar "gas flow resistance".

Pored broadband/ ?irokopojasnih absorbera je dobro kombinirati i sa difuzorima (ako je normalno velik prostor), pa mo?e i akustičkih reflektorima.
Bas absorberi su povoljniji dok su pozicionirani u svim kutovima sobe, mid/high absorberi na prvim refleksijama, difuzori ako "stanu" u mali prostor ali ima rje?enja, bolja nego goli zid...
Mo?e da se tretman prilagodi, da ima dovoljno mid/high informacija ali va?na je veličina prostora.
Da ima? nek normalan RT60 treba? i dovoljno volumna i zdravih geometrijsko - akustičkih proporcija ...

boggy
20-02-2008, 09:46 AM
....da je problem što piramidalni sunđer ne radi podjednako na svim frekvencijama i nema uticaja na frekvencije ispod 250-400Hz. Pa zar postoji neki materijal koji ima podjednak koeficjent apsorpcije za sve frekvencije? Mislim da ne.. :)

Problemi kod "piramidalnog sundjera" su:
1. Na nasem trzistu je najlakse dostupan i po ceni i po mogucnosti kupovine piramidalni sundjer napravljen od "closed cell foam" (stavi na google pa ces skapirati kakve su razlike u odnosu na "open cell foam"), koji NIJE, da tako kazem, tehnicki ispravan apsorpcioni materijal... posto je osnovni zahtev koji se postavlja pred apsorpcioni materijal, ujednacena vazduhopropusnost, odnosno poroznost (closed cell foam se jos naziva i "tapetarski sundjer" i koristi za pravljenje namestaja). Tapetarski sundjer zbog svoje elasticnosti i relativne ili slabe propusnosti za vazduh ima preterano izrazene sopstvene rezonancije, koje zavise od oblika isecenog komada, i kada budes imao prilike da "pipnes" veci komad toga, lupi ga dlanom, pa ces cuti da potmulo "zvoni"... e taj prizvuk je problem... ali nije toliki problem ako imas dvosed u studiju sa sedistem od tog sundjera... nego postaje problem kada ga stavis kao tretman na zidove i utrosis nekoliko kubika za to... tada postaje dominantan... kada povecavas kolicinu u sobi, narocito ako je jedini materijal za tretman.... Azmafon nema tako i toliko izrazenu "zvonjavu" kada je na vecoj gomili i lupis ga dlanom.

2. "piramidice", kao oblik povrsine koji on ima, je oblik koji je periodican... odnosno ponavlja se jedan te isti oblik mnogo puta na jednakim rastojanjima... povecanjem povrsine.. odnosno povecanjem broja piramida postaju dominantne sopstvene "rezonantne ucestanosti" tog oblika... pri tom su "napadnute" frekvencije koje su celobrojni umnosci, recimo.. visine piramide i temenog rastojanja dve piramide (recimo susedne).... zato refleksije samo tih frekvencija nece biti uniformne kao refleksije ostalih.

Pa mi nije jasno zašto to pominjete kao glavni problem? Zbog čega je znatno lošiji nego npr. Azmafon? Naravno da nisam mislio da je dovoljno postaviti samo piramidalne sunđere i svi problemi su rešeni..

Azmafon je porozan!... i ravan! (NLP i Joka, ako ne znate o cemu je rec, o azmafonu mozete naci vise informacija na http://www.azma.co.yu/azmafon.php)

Da li mi možete objasniti zbog čega su baš piramidalnog oblika.......

Uslovno receno zbog povecanja apsorpcione povrsine... mada je to vise "konfekcijski" u ovom slucaju... napravljeno da "lici" na piramidalne ili prizmaticne apsorbere u mernim gluvim sobama (anechoic rooms), gde su prizme ili piramide, daleko vece po dimenzijama i nisu napravljene od tapetarskog sundjera... :)

http://www.acoustics.salford.ac.uk/images/opening/anechoic%208.jpg

Pri tom... ne treba mesati anechoic rooms i control rooms, gde se anomalije koje dodatno ovi oblici unose mogu kompenzovati do odredjene mere, obradom mernih rezultata... kalibracionim i teoretskim kompenzacijama (softverski).... tako da ne uticu, ili uticu zanemarljivo (do neke mere) na merne rezultate... ovo poslednje nije moguce uraditi za proces miksanja, pogotovo sto kompenzacije ne vaze ako promenis polozaj izvora i slusaoca (na sta se u anechoic rooms moze/mora paziti prilikom merenja)... itd.... da dodam da ti sigurno NE zelis da miksas u anechoic room! ;)

pozdrav

bogi

analog
20-02-2008, 11:27 AM
- Impedanca vazduha (ili sundjera)???
Impedanca je termin iz elektronike (nisam tu bas strucnjak) i ona slicana otpornisti, ali nije identicna, posto je razlicita na razlicitim frekvencijama.

- Refleksije sundjera???
Kako sunjer moze da reflektuje zvuk, kad se on koristi bas zato da upije zvuk (ili ga propusti na nizim frekvencijama).

Sa tom terminologijom sam se ja susretao, a potpuno mi ima logike..
Zvuk prelazi iz jedne sredine u drugu. Vazduh, azmafon, beton, drvo, voda, ?ta god.. Pri susretu sa drugom sredinom uvek se jedan deo reflektuje a jedan apsorbuje u zavisnosti od poroznosti materijala, odnsosno impedanse, ?to se izra?ava koeficjentom apsorpcije. Isto kao ?to ka?e? da u elektronici je imedansa zavisna od frekvencije tako i ovde.. Zato sobe istih dimenzija a različitih materijala zidova zvuče drugačije.
?to se tiče refleksija sunđera, ne treba zaboraviti da refleksije postoje u svim materijalima, ne samo vazduhu.. pa ako ti se javlja refleksija od zidove, jer tu prestaje vazduh, odnosno zvuk poku?ava da pređe u jednu sredinu značajno veće impedanse, isto to se de?ava sa zvukom unutar sunđera kada on poku?ava da 'izađe' iz njega..
Tako da refleksiju imamo na svakoj ivici gde zvuk pri prostiranju iz jedne sredine prelazi u drugu.

pozdrav i hvala svima na odgovorima! :)

boggy
20-02-2008, 12:04 PM
......
Tako da refleksiju imamo na svakoj ivici gde zvuk pri prostiranju iz jedne sredine prelazi u drugu.

....

Pravilnije je reci "povrsini"... u ovom slucaju se to zove granicna povrsina... a pojava koju opisujes se moze nazvati "granicna pojava"...

U modelovanju (u pitanju su mnoge oblasti elektrotehnike, akustika (mehanika fluida), optika...), se koriste parcijalne diferencijalne jednacine.. i kada se resava problematika u prostoru koji je sastavljen od vise materijala (najcesci slucaj je bas to) ... ove granicne povrsine definisu tzv. prekide u difrerencijalnoj jednacini koji mogu uzrokovati da jednacina bude neresiva... onda se krene sa pribliznim metodama... i kako se te metode razvijaju dolazimo do racunarske FEM analize... a i tada posezanje za tim alatom prevazilazi svrsishodnost i smislenost ... recimo, resavanja akustickih problema (nekakvog) studija za muzicku produkciju... itd... (cak i danas to se moze svrstati pod neki "rocket science"!)

Ovo pisem najvise iz razloga grubog opisa kompleksnosti (i dan-danas) u analitickom i/ili numerickom modelovanju nekih nama veoma bliskih pojava... kao sto je recimo refleksija zvuka... cujemo je .. ali je ne mozemo lako "videti", prouciti raspodelu, smerove refleksija... itd... nista nije "ocigledno". Cak (previse) cesto "zdrava logika" NE POMAZE!

Zatim postoji problem modelovanja pojava turbulencija pri odredjenim brzinama protoka vazduha (shushtanje portova na bass reflex kutiji) sto je OPET nekakva "granicna pojava".

Modelovanje rezonancija membrane kod zvucnika....

Zatim difrakcija zvuka od ostrih ivica... itd..

Ima puno takvih pojava cije je opisivanje i analiza izuzetno kompleksno i zahtevno i po pitanju vremena i po pitanju novca koji se mora utrositi za to... zato nam na raspolaganju ostaju dosta jednostavni i usamljeni modeli, kao sto su recimo modeli koji opisuju sobne modove, polazeci od pretpostavke da su zidovi sobe idealno cvrsti... a nisu... niti im je apsorpcija 0 niti su nerezonantni... cesto ne ulazeci u problematiku da li je STVARNO slusalac u jednom uglu sobe, a izvor u drugom naspramnom uglu po prostornoj dijagonali.. itd.
To je najveci problem na koji nailazimo prilikom tretmana u "malim" prostorima... jer mnoga zanemarivanja i pojednostavljenja donesena iz akustike "velikih" prostora NE VAZE.

Takodje na raspolaganju imamo eksperimente (mogu kostati prilicno, ja ih nazivam i "metoda bezuspesnih pokusaja")... a ponekad i intuiciju (upotreba ne kosta skoro nista, ali greske mogu biti veoma skupe ako "ne rade"!!!) ;)

pozdrav

bogi

dr.Ru
20-02-2008, 12:37 PM
jedno pitanje (nadam se da nije ot):
kako se resava problem izolacije OKO vrata?
U pitanju su balkonska pvc "veka" vrata, duplo vakum staklo, koja dobro dihtuju sa sve 4 strane, ALI ugradjuju se u predvidjenu rupu pomocu purpen pene.
Purpen nije dobar izolator, ili gresim?

boggy
20-02-2008, 12:40 PM
jedno pitanje (nadam se da nije ot):
kako se resava problem izolacije OKO vrata?
U pitanju su balkonska pvc "veka" vrata, duplo vakum staklo, koja dobro dihtuju sa sve 4 strane, ALI ugradjuju se u predvidjenu rupu pomocu purpen pene.
Purpen nije dobar izolator, ili gresim?

S obzirom da je "OKO vrata" primarni cilj da se zaustavi protok vazduha, odnosno razmena vazduha sa spoljnim svetom... cak i pur pen pomaze ako to uspe.

pozdrav

bogi

NLP
20-02-2008, 12:44 PM
Pa da se malo obrnemo na samu temu "Materijali za "ogljuvljavanje" studija":
ja predla?em, da se manete nekih sunđera itd., tu je skoro sve ?to trebate:

- Kamena ili staklena vuna, gu?ča je bolje je ali do neke granice, neka budu standardne gustoče: 50, 80, 100, 120kg/m3 (mo?da je 160kg/m3 več previ?e, odvisno i od firme i koja veziva upotrebljavaju ?to utječe na "gas flow resistance"):

- Drvo: iz njega moćete praviti ro?tilj, difuzore, okvire za absorbere (neka budu perforirani okviri), membrane za absorbere, iverica i sli?no umjesto gipsa, za stolove... naravan je materijal i daje lep utisak o interijeru, lepo se boji i omogučuje veliku modularnost elemenata...

- "Limp mass plahte" (guma, različiti mass loaded vinyli,... ima toga nekoliko vrsta): jesu skupe ali su upotrebljive za podlaganje ro?tilja (vibracije), plavajučeg poda, za membrane kod sub absorbera,...

- Akustička tkanina: ako se pitate ?to je to, vrlo jednostavno: uzmete tkaninu i duvnete kroz nju. Ako ne ide ni?ta vazduha onda nije dobra, ako ide skoro bez otpora onda če propu?tati i dijeliče kamene/ staklene vune, ako ima otpor ali ide ne?to skroz onda je okej (standard je Guilford of Maine pa je i cijena egzotička). To mo?e biti materijal kao onaj za vreče za krumpir (mi ka?emo ?aklovina ali ima jedna gu?ča varijanta), stretch jersej (moj omiljeni izbor).

- Kvarcni pijesak ili olovo (za stalke za zvučnike, za popunjavanje stijena studija,...)

To je u biti to, pustite fancy piramidice/ sundjere... mislim da sam se sjetio gdje su bile "va?ne" - u Star trek sobi za teleportaciju:rotfl:

SandRob
20-02-2008, 03:39 PM
ima jedna gušča varijanta), stretch jersej (moj omiljeni izbor).

nasao sam odlicne aluminijske profile a mineralna vuna nije problem. sad bi treba nac pravu tkaninu. trazi san na google 'stratch jersey' i izbacilo mi je ovo:

http://ecx.images-amazon.com/images/I/41S5TF9SDTL._AA280_.jpg :banghead:

di se moze nac ta tkanina? znas li sluucajno hrvatski naziv? :confused:
da to nije čoja?

NLP
20-02-2008, 03:56 PM
E to nemam pojma, znam da trgovci i krojači zovu "jersey", "moj" je debeo i rebrast kao ?amet i uz to i stretch. U Sloveniji sam ga na?ao samo u Mariboru, ni u Ljubljani ga nije bilo...
Mo?e biti i koja druga tkanina, dobro je da je i stretch.
Idi po trgovinama i duvaj kroz tkanine. Znam, da je smije?no ali takav je praktički test.

DeMa
17-12-2008, 07:17 PM
Purpjena !!!
di nema protok zdraka nema ni di proci zvuk.
I druga vrata tako da imas dzracni jastuk.

pozz
Denis

Chax South Side
11-11-2009, 03:33 AM
Taj sundjer sa piramidama sluzi da spreci stvaranje refleksija i upija zvuk.
E sad, najveci problem kod njega je cena koja je dosta velika (cini mi se 30 funti po kvadratnom metru ali mozda i nisam u pravu).
Takodje, nije u pitanju obican sundjer vec ako potrazis videces da neke firme prave te obloge da budu gusce i deblje tako da vise absorbuju.
Jos jedan problem namece se i kod absorbovanja niskih frekvencija tako da ljudi cesto pribegavaju metodi gde koriste razlicite absorbere za visoke i niske frekvencija ali to vec zalazi u mnogo skuplje vode :)

E sad ovako, ovo je moja prva poruka ovde, mada resio sam da vam pomognem, zato sam se i registrovao... jer se dosta razumem u muziku i akustichna reshenja (verujte mi, posle toliko muke oko resavanja akustichnih problema - sigurno sam neshto naucio :) )

dakle, sto se tice piramidalnih sundjera u Srbiji ih ... - IMA !!!! :shock: uvoze se iz madjarske i prodaje ih firma iz Subotice pod nazivom ELEMENTA (www.elementa.co.yu).... ja sam ih tamo nabavio.... 8-)

losa strana je sto tu postoji samo jedan model, HT 2340, piramidalnog tipa, debljine 3 cm, i prodaju se u velicini 30 x 60 cm i kad vam stigne na kucnu adresu, svaki je posebno hermetichki upakovan u celofan sa etiketom i deklaracijom (znaci serious shit!) ... fenomenalno izgleda, ja sam nabavio nekih 70 komada za moju gluvu sobu (uskoro kacim slike) i verujte mi ... isplati se.... E A KAD SMO VEC KOD TOGA.... CENA! - jedan komad je 292 dinara + PDV (maloprodaja) :shock: ili ako uzimate preko neke firme, kao naprimer ja - 142 din + PDV.... znaci mene je iskostalo nekih 15 hiljada sve. :wink:... a vec se isplatilo u roku od 3 dana :D

a ako ste iz hrvatske, tamo postoji distribucija AURALEX sundjera ali su papreno skupi...jedan set za gluvu sobu kosta i preko 5000 kuna :shock:

drago mi je sto sam vam pomogo...:wink:
ako vas bilo shta interesuje saljite na mail...8-)