View Full Version : Yamaha NS10
Boskovic
05-07-2003, 06:18 PM
Yamahe su studijski standard i legenda u svijetu monitoringa.
Danas ih generalno ne vole jer kako kazu previshe isticu srednje na ushtrb visokih i narocito basa, te ih preporuchuju kao druge monitore pri opremanju studija, zbog kompatibilnosti sa ostalim studijima.
Vashe misljenje o njima i naravno recite koju ste verziju imali prilike da chujete. Takodje i sa kojim pojachalima su bile uparene.
dr.Ru
06-07-2003, 07:10 PM
Evo ovako:
ne znam koju verziju sam slusao, niti koje pojacalo je bilo u pitanju, jer sam bio u jednom studiju na pola sata. Glavni rack nisam ni video, gde je, pretpostavljam bio i amp.
Yamaha NS10 je brutalno istinita i meni se licno ne svidja. Isto tako, ovaj model se vise, kao sto znas ne proizvodi. NJena istinitost mi smeta, jer je zvuk katastrofa. Znam da ljudi kazu: nisu ti monitori za slusanje, vec za stvaranje zvuka........ ali, meni se namece jedno pitanje:
Vrednost Yamaha-e je u njenoj istinitosti.
Istinitost = neobojenost.
Istinitost ima vrednost pri EQ.
rezultat su losi niski, srednji i visoki.
---------------
Onda, kako da imam poverenja u istinitost, kad mi istinitost nista ne znaci???? Da li ce istinitost da dovede do sledeceg:
Ovi monitori imaju izrazene mid tonove. Ja cu, naravno, da ih skinem sa EQ i zvuk je OK..... ali pustim li tu pesmu na bilo kojim drugim monitorima ili hi-fi zvucnicima, dobicu APSOLUTNI nedostatak srednjih, a zvuk ce da bude poput EQ-a u obliku osmeha ( :D )
----------------------
Drugim recima, namece mi se zakljucak da je Yamaha istinita samo za nju samu i da nije sposobna da simulira drugacije sisteme.
Ako je brutalna i ogoljena, onda cu da odradim takav EQ da to zvuci dobro...... Onda ponovo pustim snimak na drugim sistemima i dobijam potpunu zasicenost.
Po meni, ovakva istinitost nema vrednost za mene....... Mnogo se bolje snalazim sa drugim monitorima, makar ih bio glas da su obojeni.
--------------------------------
Ipak, monitori su mozda najsubjektivnija kategorija u studiju.
SandRob
06-07-2003, 10:50 PM
i akg d12 se odavno ne proizvodi, a svaki producent bi da guzicu za jedan takav mikrofon.
ns10 su jedni od najpopularnijih nearfields monitora na svitu - sigurno ne bez razloga.
e, sad bi trebalo definirat sto su nearfields monitori i cemu oni sluze, odnosno sto se na njima slusa.
ja imam jbl control1 i na njih nikad sebi nebi navi moloko ili stereo mc's (rumski, bas ti zavidin :?), ali su nezaminjiv studijski alat za odradit posao - koristim ih (ponekad) kod trackinga, te na njima slusam panorame i jeke.
takodjer volim na njima poslusat gotovu stvar, tek toliko da cujem kako funkcionira.
naravno da necu na njima mixat ili masterizirat.
btw: a sto biste rekli na one male auraton monitore, od 1l zapremine, sa jednim zvucnikom u sebi, koje (kao i ns10) mozemo nac u najboljim svjetskim studijima, medju ostalim vecim, boljezvucecim i neuporedivo skupljim zvucnicima.
nevirujen da producenti na auratonima slusaju svoj omiljeni band. :!: :?:
Tiki the Boyler
27-08-2003, 07:57 PM
Kada sam prije par godina htio da pazarim NS-10 ljudi su se polomili da me odgovore od toga!
U medjuvremenu sam spicko lovu, tako da...
Sad za monitoring imam Tannoy MX-1 + TEAC 4x40W :)
dr.Ru
27-08-2003, 08:12 PM
Pre neko vreme smo Diviner, Boskovic i ja imali ponovo prilike da cujemo kako rade Yamaha NS10 kod Bassystem-a. Upravo, u studiju je bio i drugi par kutija, pravljenih...... U ovoj varijanti, moj izbor su bili pravljeni monitori.... Prijatniji mom uhu.
SandRob
28-08-2003, 05:46 PM
Pre neko vreme smo Diviner, Boskovic i ja imali ponovo prilike da cujemo kako rade Yamaha NS10 kod Bassystem-a. Upravo, u studiju je bio i drugi par kutija, pravljenih...... U ovoj varijanti, moj izbor su bili pravljeni monitori.... Prijatniji mom uhu.
ma, tesko je uopce nac monitor koji losije zvuci od ns10, ali to ne znaci da ns10 nije koristan alat.
btw: jeli netko slusao auraton (onaj mali, 1l zapremine, sa jednim zvucnikom)? mozda jedino on gore zvuci od jamahe, a svejedno ima svoju namjenu.
dr.Ru
31-08-2003, 11:32 AM
Nisam ga slusao, ali znam sta hoces da kazes.....
Evo ovako: ako imam novaca za jedan par monitora, ne bih uzeo Yamaha-u... Ako imam love za 2 para monitora, uzeo bih je za kontrolu mix-a. Nemci kazu: duplo siveno - bolje drzi.
Svirao sam zajedno sa deckom koji je filmski tonac, radi za Kusturicu. Oni su radili 3-sistemsku kontrolu zvuka:
Sistem 1: Mackie
Sistem 2: Yamaha
Sistem 3: obican TV sa svojim zvucnicima
Dakle, mix su monitorovali sa TV zvucnikom :!: :!: :!:
Yamaha je odlican BACKUP..... ali, ponavljam, ne bih je uzeo ako bih morao da imam samo jedan par monitora u studiju.
SandRob
31-08-2003, 12:38 PM
upravo tako :)
Boskovic
03-09-2003, 06:07 PM
Nisam ga slusao, ali znam sta hoces da kazes.....
Evo ovako: ako imam novaca za jedan par monitora, ne bih uzeo Yamaha-u... Ako imam love za 2 para monitora, uzeo bih je za kontrolu mix-a. Nemci kazu: duplo siveno - bolje drzi.
Svirao sam zajedno sa deckom koji je filmski tonac, radi za Kusturicu. Oni su radili 3-sistemsku kontrolu zvuka:
Sistem 1: Mackie
Sistem 2: Yamaha
Sistem 3: obican TV sa svojim zvucnicima
Dakle, mix su monitorovali sa TV zvucnikom :!: :!: :!:
Yamaha je odlican BACKUP..... ali, ponavljam, ne bih je uzeo ako bih morao da imam samo jedan par monitora u studiju.
Potpuno se slazem sa Rumskim, a ovo za TV uopste nije za cudhenje. Moj poznanik koji je radio dosta komercijalnih projekata mi je rekao da kad uvijek kad miksa, pored monitora, kontrolishe zvuk i na nekim krshevima. Tako da uopshte nije losha ideja pri produkciji preslushati zvuk i na TV-u, nekoj bezveznoj liniji, u autu...
Da da to sa krsem je apsolutno ok...jer se sav proizvedeni zvuk mora preslusati i na najlosijem sistemu tako da se svede na zlatnu sredinu..... 8)
arados
03-09-2003, 10:07 PM
Ja sam se navikao na svoje Active Spirit Absolute 4P, tako da mi sada, da vam pravo kazem prija i slusanje muzike preko njih.
Kada na njih nesto dobro odradim, na ovim ostalim sistemima
mi savrseno dobro zvuci.
Treba naviknuti uho na sound monitora. Svima nama je prijatnije
slusati sound dobre linije (2x120w + Infinity MKII), negoli monitora.
Ne bi lose bilo musterijama nikako ne pustati na monitore mix,
jer odmah slijedi salva primjedbi. :wink: Za takve prilike, ja sam na Analyzeru napravio simulaciju zvuka sa linije i kada dodju nesto slusati, naravno ukljucim to, i ljudi sretni!
Kod slusanja na monitore, povremeno treba i odmoriti usi. Vec nakon nekoga vremena usi traze vise visokih i basa, ali to je normalna pojava.
Bio sam u nekoliko studija (ST/ZG), gotovo svi imaju bijele Yamahe, a tek u zadnje vrijeme cini mi se da su neizostavni Mackie 824.
Jadran
03-09-2003, 10:20 PM
nemojte da kudite NS-10 Ja ih imam kod mene u studiu. Ovo mi je treci studio koji imam prvi je unisten u Sarajevu za zadnjeg rata drugi sam imao dok sam zivio u Njemackoj prodao ga prije dolaska u USA i ovo sad mi je treci nijedan nije bio bez NS-10. 25 godina se vucam po raznoraznim studijima sto mojim sto tudjim snimao mixao producirao tri ploce moga benda sada nepostojeceg i mozda sam nasao dva studia bez NS-10. Sta mislite da smo mi popili pamet svih svjetskih producenata. NS -10 su legendarne kutije koje danas dostizu abnormne cifre ako ih ko zeli prodati(ne proizvode se vise). Ja bez njih nemogu ni da zamislim da radim jednostavno sam navikao .Kad postignes na njima da ti mix dobro zvuci kako ce onda zvucati van studija :wink:
Po meni NS-10 su jedne od najboljih kutija.Ali svako ima svoj ukus o kojem nebi trebali raspravljati.I jos nesto NS-10 nisu kutije za slisanje mixa nego za pravljenje istog.Dakle ako imate samo NS-10 u studiju onda bi pod hitno trebali da nabavite referenc kutije.
Pozdrav forumu :D
Boskovic
03-09-2003, 11:12 PM
Za takve prilike, ja sam na Analyzeru napravio simulaciju zvuka sa linije i kada dodju nesto slusati, naravno ukljucim to, i ljudi sretni!
Ovo ti je dobra ideja! Moze li malo detaljnije objashnjenje? Kakav je to analyzer i kako si napravio tu simulaciju. Pretpostavljam EQing je u pitanju.
Bio sam u nekoliko studija (ST/ZG), gotovo svi imaju bijele Yamahe, a tek u zadnje vrijeme cini mi se da su neizostavni Mackie 824.
Ja sam nedje ranije pomenuo kako sam jedini trag 824-rke na nashim prostorima vidio na slici studija Djordja Novkovic-a. Da li si imao prilike da ih slushash i uporedish?
Pedja
03-09-2003, 11:41 PM
Moj poznanik koji je radio dosta komercijalnih projekata mi je rekao da kad uvijek kad miksa, pored monitora, kontrolishe zvuk i na nekim krshevima. Tako da uopshte nije losha ideja pri produkciji preslushati zvuk i na TV-u, nekoj bezveznoj liniji, u autu...
Znate li one elipsaste zvucnike (krsevi) ,sa magnetima sa prednje strane, iz starih gramofona ili starih radio aparata? Kazu ljudi da se moze veoma dobro uraditi mix na njima. Mislim da je to logicno posto su to sirokopojasni zvucnici i ako se sve culo na tom gramofonu valjda ce se cuti i na buducem mixu :?: Nabavio sam par tih zvucnika pa cu bas da probam :)
Boskovic
04-09-2003, 12:07 AM
Ja sam i dalje pristalica da se bas nikako ne moze dobro uraditi sem na velikim kutijama. Zato se i lozim na te Mackie (pa josh sa Sub-om).
Nego imash li sliku tih zvucnika pa da ih i ja nadjem da probam, ionako imam u garazi jedno 4-5 crklih TV-a i ko zna koliko tranzistora? Ne znam tacno kakvi su to zvucnici
arados
04-09-2003, 12:10 AM
Za takve prilike, ja sam na Analyzeru napravio simulaciju zvuka sa linije i kada dodju nesto slusati, naravno ukljucim to, i ljudi sretni!
Ovo ti je dobra ideja! Moze li malo detaljnije objashnjenje? Kakav je to analyzer i kako si napravio tu simulaciju. Pretpostavljam EQing je u pitanju.
Ja sam nedje ranije pomenuo kako sam jedini trag 824-rke na nashim prostorima vidio na slici studija Djordja Novkovic-a. Da li si imao prilike da ih slushash i uporedish?
Upalim liniju na onoliku jacinu na kojoj imam dobar (po meni) zvuk:
Na line in linijskog pojacala pustim Pink Noise :
Sonda mikrofon to uredno primi i upise u Analyzer:
I tu krivulju snimim u Analyzer i poslije je ukljucim na monitore ( uz male korekcije).
Slusao sam Na dva mjesta Mackie, i vrlo rado bih imao taj par.
Doista dobro zvuce, onako kako bi Rumski volio :wink: . To mu je moja preporuka.
Pozdrav svima - koliko Vas ima, vrijeme je za san.
Pedja
25-09-2003, 04:28 PM
Nego imash li sliku tih zvucnika pa da ih i ja nadjem da probam, ionako imam u garazi jedno 4-5 crklih TV-a i ko zna koliko tranzistora? Ne znam tacno kakvi su to zvucnici
Ufff..... :oops: Evo konacno da stavim sliku ovih krsheva (zvucnika) :) ,ali na zalost jos ih nisam probao :oops: (lenj sam da napravim kutije za njih)
http://www.dotportal.net/kerygma/Zvucnici.jpg
Arthur
27-02-2004, 12:03 AM
Evo ovako - u studiju gde radim se koriste yamahe NS-10M Pro, koje tera Quad 405 poja?alo, i aktivna Genelec ?udovi?ta. Geneleci su odli?ni za rad, mada im je falinka da kad se da malo ja?a snaga farbaju hi-mid opseg. Da ne pri?am o tome da imaju divne sub-ove... E sad, oni su nezamenljivi za rad jerbo su veliki i predivno ?uje? boje svega ?to radi?, pri razumnoj glasno?i, ali, bez Yamaha mi je gotovo nezamislivo uraditi dinami?ku dimenziju mix-a, jerbo ono ?ega u dovoljnoj meri nema, to yamaha ni ne pu?ta, a ono ?to je za nijansu preglasno, yamaha fantasti?no istakne... kako je to mogu?e, kako su napravili takve zvu?nike, to mi nije jasno, ali nezamenljivi su. Nikad nisam u ?ivotu preslu?ao celu pesmu na njima, niti pu?tao neku drugu muziku, ali su mi hiljadu puta odgovorili na pitanja koja mi se de?avaju posle 8h konstantog rada na jednoj ritam sekciji...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.