View Full Version : Gradjenje studija
Boskovic
24-06-2003, 03:34 AM
http://members.tripod.com/ozren_bilan/studio.htm
Evo neshto za tebe Rumski.
Ne mogu sad da citam jer pobenavih pred kompom, ali mislim da je to projekat studija od nule sa dosta teorijskih elemenata
dr.Ru
24-06-2003, 10:21 AM
Sjajno :!: Hvala ti Boskovicu :D
diviner
24-06-2003, 10:35 AM
Da! Dobio sam ovaj link od jednog momka sa Bench-a, samo sam ga zaboravio postovati ostalima (kriv sam priznajem :( ) Taj hrvatski autor je ostavio vecinu stvari na netu, dostupnu svima koji zele da nauce ili utvrde svoje znanje iz oblasti akustike i tehnike, a zele da citaju na "maternjem jeziku"!
SandRob
25-06-2003, 12:52 PM
http://www.saecollege.de/reference_material/
diviner
25-06-2003, 04:31 PM
http://www.saecollege.de/reference_material/
Odlicno!
Nisam te vidjao ranije ovde, prema tome ako si nov, dobrodosao !
SandRob
25-06-2003, 05:53 PM
hvala :)
dr.Ru
25-06-2003, 07:13 PM
Dobrodosao Sandrob :D
Moram da priznam da me obradovao tvoj dolazak na Forum. To dokazuje ideju da forumi spajaju. Korcula je egzoticno ostrvo.... vidim da ljubav prema DAW i produkciji ne poznaje granice, sto mi imponuje. Budi slobodan u pisanju, kritikama..... nauci nas necemu novom i obrati se za svaku potrebnu pomoc.
Pozdravljam te. :D
Dobro dosao Sandrob....
imaj u vidu da se ovde opasno raspravlja o svemu ali sve u vidu jednog zajednickog i informativnog edukovanja koje svima nama odgovara.Kao sto sam primetio imas Pulsar ,sto bi Rumski rekao,vrlo mi imponuje :) .
Vidim da si sa Korcule tako da cemo uskoro biti komsije jer idem u Hrvatsku na Krk malo da se odmorim i nauzivam u lepotama mora.
Voleo bi da cujem sta radis i kakvu muziku pravis pa da se razmenjujemo i sadrzajima i konacnim proizvodima.
Jos jednom dobrodoslica....
Anonymous
27-06-2003, 11:24 PM
he, he... korcula i krk nisu bas blizu, ali recu da kad stavis prst u more da si povezan sa cilin sviton. hm, svaka cast moru, ali ja ipak preferiran internet :roll:
imam svoj mali studio u korculi i dosta san frisak u ovom poslu. prvi daw sam kupio prije 5-6 godina. imam svoj band - zovemo se "kvartet gorgonzola" iako smo, u biti, samo dvojica. ;)
neke informacije mozes nac na mojim stranicama: http://www.radio-korcula.hr/remix/
za sad nemam uploadovanu nijednu pjesmu, ali cu uploadat nekoliko stvari za koji dan jer upravo zavrsavam pjesme za nasu drugu plocu. javit cu vam kad stavim mp3-ove i bit ce mi drago cut vase misljenje. u zadnjih par godina sam radio i sa nekim poznatijim pjevacima - najvise sa meri cetinic, a snimao sam i olivera, severinu... sa severinom sam cak snimio i jedan duet, koji ce izac na novoj ploci :)
prije par dana san mixa jednu vajtinu stvar - he, he... i tako... zabavljam se :)
nego, bavim se mislju da sebi pocmem gradit studio. ovaj moj nije neki vrhunski, ali je ok. nazalost, nema dovoljno mjesta, a i u sklopu je kuce.
znas onu "komsije ce da me biju zbog preglasnog rock'n'rolla..." ;)
danas mi je bas javio ozren bilan da mi je poslao knjigu "akustika prostora" koju sam odmah narucio kad sam ovdje nasao link (hvala, boskovicu :D ) i nadam se da cu u njoj nac puno korisnih informacija o gradnji i opremanju studija.
ako neko ima jos materijala, pogotovonacrte sa mjerama, to bi bilo "kraj svita" ;)
ja san u medjuvremenu kontaktira vladimira rackovica. vidit cemo sto ce on rec, pa cu javit :) vlado je pravi maher i dobar covik :)
SandRob
27-06-2003, 11:28 PM
ooooooops! :oops: nisan se prijavi. ovaj "gost" sam ja :)
mozda administrator moze popravit gresku?!
dr.Ru
28-06-2003, 09:33 AM
Sjajno :!:
radis sa dobrim ljudima.... to moze biti fenomenalno iskustvo. Severinu slobodno pozdravi od klape sa Foruma :D
Isto tako, cinimi se da sam postavio par linkova u Tutorijalima koji se bave gradnjom studija i koji imaju skice i sheme koje tebe zanimaju. Ono sto sam ja video po studijima, jeste jedna jeftinija i pouzdana varijanta:
2x5cm kamene vune kao izolacija, pa preko toga Rigips, gips kartonske ploce od kojih je najbolja Rigips BigQuattro 2 (perforirana je, ima puno rupica i najbolji koeficijent +/- db). Mislim da ako se razmislja o novcu, bolje je uloziti vise u jednu sobu, nego taj novac raspodeliti pola u kontrolnu, pola u gluvu sobu. Jaaako je skupo staklo i izolacija izmedju kontrolne i gluve sobe. Za taj novac se moze sasvim lepo odraditi jedna, jedina soba.
Sto se tice tvog posta pod imenom Gost...... pojma nemam kako to da promenim..... :oops: :oops: :oops:
Jedino da ceo tekst kopiras u novi post, a stari da izbrises
Jedva cekam mp3 od tebe :D
SandRob
28-06-2003, 10:37 AM
ma ja san u sve ovo usa iz jubavi, vrlo naivno, onda san u medjuvremenu skuzi da se tu radi o nauci :oops:
mali studio u kojem sad radim sam oblozio poliuretanskom spuzvom a preko nje nanizao daske razlicitih volumena, na podu je debeli gumificirani tepison, a na stropu je takodjer poliuretnaska spuzva (ona sa piramidicama). u kutove (i iza vecih zvucnika) sam stavio bass trapove od gipsanih ploca i debele spiuzve. zid iza svojih ledja u kontrolnoj sobi sam napravio od onih valovitih ploca... nemogu se sad sitit kako se zove matrijal - sivi je i gradje slicne betonu (znas na sto mislim??)
u gluhoj komori sam od gipsa napravio "neparalelne zidove" a spusteni strop sam improvizira tako sto sam poliuretantsku spuzvu nalipi na drvenu konstrukciju a nju sam okacio na jedan drveni okvir.
tako sam kombinacijom rasprsavajucih i apsorbirajucih povrsina dobi zadovoljavajucu akustiku ali i prostor u kojem nije neugodno boravit.
sad bih volio pocet gradit novi studio, ali to ce potrajat i vise godina, naravno zbog love. polako cu, kako buden moga. iman prostor u kojemu mogu radit, tako da mi nije panika.
imas par slicica na mojim starnicama: http://www.radio-korcula.hr/remix/pics.htm
btw: za par dana cu uploadat i nekoliko pjesama :)
diviner
28-06-2003, 06:57 PM
Sandro, drago mi je da si nam se pridruzio, jer iako vidim da imas prilicno posla, ipak si tu i druzis se sa nama "obicnim smtrnicima"! Jako lijepo od tebe! Nadam se da ne zamjeras oko onog sitnog konflikta (ljudi smo, ponekad znamo pretjerati) ! Posalji svoju muziku (postavi je negdje) cim prije stignes ;) !
Pozdrav!
dr.Ru
28-06-2003, 10:20 PM
Ovaj link je poprilicno velika baza podataka o gradjenju studija. Ima na desetine linkova sa tekstovima i tips and tricks.......
Ako imas par uri vremena, klikni na svoj rizik :D :D :D :
http://www.studiocovers.com/articles15.htm
Anonymous
28-06-2003, 10:54 PM
Sandro, drago mi je da si nam se pridruzio, jer iako vidim da imas prilicno posla, ipak si tu i druzis se sa nama "obicnim smtrnicima"! Jako lijepo od tebe! Nadam se da ne zamjeras oko onog sitnog konflikta (ljudi smo, ponekad znamo pretjerati) ! Posalji svoju muziku (postavi je negdje) cim prije stignes ;) !
Pozdrav!
zafrkajes me, kurbo stara? he, he... ;)
ma ne zamiran ti, covice, ni mrvicu :) oprosti ti meni. bi san se dignu na livu nogu oni dan. u medjuvremenu san okrenu posteju na drugu bandu, pa se nadan da mi se to vise nece dogodit :oops: oooosim, moooozda u slucaju ako mi budes govorit protiv moje Demokraske Socijalisticke Partije ;)
Ovaj link je poprilicno velika baza podataka o gradjenju studija. Ima na desetine linkova sa tekstovima i tips and tricks.......
Ako imas par uri vremena, klikni na svoj rizik :
http://www.studiocovers.com/articles15.htm
:idea: tako je, rumski!!!
najsmisnije od svega je sto ja tu redovito dolazim po vodu i tutoriale, a nikad mi u zivotu nebi palo na pamet da tu potrazim nesto o uredjenju studija :oops:
hvala :D
SandRob
28-06-2003, 10:56 PM
ahgrhhhhhh! opet se nisan prijavi!!
jebate, smotanega covika :oops:
arados
28-06-2003, 10:58 PM
Decki, ja sam bio kod Ozrena Bilana prije godinu i po, u Splitu.
Covjek strucnjak svoje vrste, ja u stanu kupio knjigu.
Ima on ekipu koja radi studije profi kvalitete.
Bio sam sa njim kada je radio u jednom stanu studio za poznatog
splitskog gitaristu Pupija. Kosta to ljudi moji masu love.
Ali zato ga i napravi, alal vjera.
Evo da imam skener blizu negdje, skenirao bih vam odjeljak o studijima.
Ima u knjizi odjeljaka o zvucnicima, pojacalima snage, zvucnickim kablovima, akustici prostora, itd ... itd ...
Dobra knjiga, cijena bila oko 25 eura (oko 200 HR kn)
SandRob
02-07-2003, 02:35 PM
jucer san dobi knjigu ozren bilan - akustika prostora (zvucnici, pojacala i spojni vodovi).
knjiga je fenomenalana, ali iman 2 problema:
1. 80% sadrzaja me ne interesira :oops:
2. ostatak (koji me interesira) ne razumin :cry:
medjutim, nije sve tako crno. nasa san jedan podatak koji ce mi jako koristit u projektiranju studija:
:!: "kitovi mogu komunicirati na udaljenosti od 85000 kilometara". :!: ha!!!! priznajte da to niste znali?!! :P
dr.Ru
02-07-2003, 07:11 PM
85000km :?:
:idea: :arrow: u vodi lil na suvom?
Kad bi kit radio u studiju, nikakav materijal mu nebi izolovao prostoriju :!:
SandRob
02-07-2003, 08:46 PM
:!: zajeban je kit :!: nije sala - uopce...
kurba, proizvodi zvuk od 188db i to je najjaci zvuk koji moze proizvest zivo bice. (tako pise ode u knjigi) :roll:
ma, salim se sto se knjige tice! ovaj ozren je genijalac, a takva je i knjiga - genijalna, ali da bi se razumila u cijelosti, potrebna su predznanja koja ja nazalost nemam. :oops:
medjutim, mene zaista zanima samo jedan dio knjige i to onaj o akustici prostora - projektiranje studija. vec sam skuzi osnovne stvari o gradnji studija i moga bi slobodno sutra, bez straha da cu nesto zajebat, izgradit temelje i podignut zidove...
a dok radnici budu gradit, ja cu lipo ucit dalje... pomalo... "niko se ni naucan rodi" :roll:
Boskovic
03-07-2003, 05:10 PM
85000km????
a dje to? u kosmosu mozda :shock:
koliko ja znam obim ekvatora je oko 40000km, shto znachi da je na zemlji najvece rastojanje oko 20000km (ne uzimajuci u obzir konfiguraciju terena)
tres cool 8)
SandRob
03-07-2003, 07:02 PM
:shock: uuuu, jebate lek, stvarno! imas pravo!! nisan uopce o tomu razmislja, nego san uze zdravo za gotovo ono sto u knjizi pise! :oops:
citiram: "da li ste znali da kitovi mogu komunicirati na udaljenosti od 85000km (ne, niste pogresno procitali: 85000km), a pri tome ispustaju najglasniji i najdublji zvuk koji moze proizvesti neko zivo bice. izmjerena glasnoca je 188db."
evo, vako pise - od rici do rici. :!: :?:
a bice da je to teoretski, odnosno da je kitu zemja premala?! :idea:
Apsolutno ne mora da znaci....
Evo primera...
Put od mene do centra je recimo 5km pravolinijski gledano ali ako idem kolima to ce biti 7km znaci da kitu jeste mala zemlja sto je sandrob rekao ali ako se jedan nalazi u severnom moru (lupam) a drugi u indijskom okeanu,put od jednog do drugog moze biti veci nego pravolinijski.
Verovatno je da je ono sto pise u njizi teorijski ali moze se izvesti i prakticno :wink:
Boskovic
04-07-2003, 03:52 AM
P dobro Eone, majku mu..
rekao sam "ne uzimajuci u obzir konfiguraciju terena".
Na konfiguraciju terena se moze dodati neki postotak ali sigurno ne 325%
dr.Ru
04-07-2003, 10:39 AM
Mislim da su kitovi videli sta se radi kod nas i skinuli foru. Naime, secam se vremena od par godina u nazad, kad je nasim kosarkaskim klubovima bilo zabranjeno da igraju na domacem terenu. Morali su da igraju najmanje 150km dalje. Onda, oni sednu u bus (ako je tim iz Novog Sada), voze se 150km u krug i dodju u neko selo koje je pravolinijski udaljeno samo 5km od Novog Sada.
Toliko o pravolinijskom racunu :!: :D
SandRob
05-07-2003, 12:01 AM
pita san ozrena za kitove i evo sto je reka:
"Ono s kitom je teoretski, s obzirom na razinu zvu?nog
tlaka i prag ?ujnosti. Me?utim, buka brodskih motora
onemogu?ava komunikaciju izme?u kitova, za koje se zna
da komuniciraju zvukom na udaljenostima od sjevernog
do ju?nog pola..."
ma bas me zanima sto kit kitu ima pametno porucit s pola na pol?!
a bice da ga pita jeli kupi nuendo 2.0 ili koristi crack?! :wink:
arados
05-07-2003, 12:50 AM
:wink:
Ma Sandro , pitanje je di su bolje makine
Nisu samo ljudska bica na to osjetljiva, i kitovi vole komade.
Jel' te?
Boskovic
05-07-2003, 02:04 AM
a bice da ga pita jeli kupi nuendo 2.0 ili koristi *****?! :wink:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
kako sam se dobro ismija
bravo sandro
dr.Ru
05-07-2003, 12:29 PM
a bice da ga pita jeli kupi nuendo 2.0 ili koristi *****?! :wink:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
kako sam se dobro ismija
bravo sandro
A kit mu odgovara: "koristim crack" :D
ggulin
14-03-2009, 04:05 AM
SandRob di mogu nabaviti knjigu od Bilana?
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.