PDA

View Full Version : Slow attack comp na vocal..?

jocasrb
28-07-2017, 09:57 AM
Poz ljudi :) I dalje i dalje i dalje gledam tutorijale oko mixanja i vidim da se 'uvek' koristi kompresija sa slow attackom da bi se dobio sustain na vokalu (ako sam lepo to upamtio)....mene to buni..kapiram da je lose da se koristi na rep vokalima ali ne razumem kako funkcionise to na 'sporije' vokale...jer ako stavimo npr 20-30 ms attack, mi ostavljamo trenziente netaktnute a redukujemo ono sto ide posle toga (moze valjda sustain da se kaze)...onda nakog toga makeup tesko da moze da koristimo za uporedjivanje jer ti trenzienti nisu kompresovani....
posto izgleda da bas ne umem ovako usmeno da objasnim, probao sam kao prakticno, pa ako moze neko strucniji da objasni kako to tacno funkcionise..hvala unapred! :)

http://i.imgur.com/eerMqNx.jpg

Crvena = time (slow attack)
Plava = treshold neki
Zelena = nov signal

awacs
29-07-2017, 02:10 PM
jer ako stavimo npr 20-30 ms attack, mi ostavljamo trenziente netaktnute a redukujemo ono sto ide posle toga (moze valjda sustain da se kaze)...onda nakog toga makeup tesko da moze da koristimo za uporedjivanje jer ti trenzienti nisu kompresovani...

Hm. Kod ljudskog glasa, makar u naÅ¡em jeziku (srpskohrvatskom) baÅ¡ i nema bog zna koliko tranzijenata (pretpostavljam da ne snimaÅ¡ BuÅ¡mane). ImaÅ¡ bezvučne plozive T, K, P, afrikate C, Č, Ć, i to je otprilike to. Drugo, kad pogledaÅ¡ waveform vokala, naročito pevanog, videćeÅ¡ da ti glasovi proizvode kudikamo manje struje nego samoglasnici A, E i O, koji su po pravilu najglasniji, a prilično spori. To ako pričamo o „normalnom“ pevanju (ne o Å¡apatu/flahu/Kikiju-iz-Pilota). Sve u svemu, za tranzijente se ne treba brinuti – kompresor i treba najviÅ¡e da se bavi samoglasnicima i sonantima, jer oni prave i najviÅ¡e zvučnog pritiska i najviÅ¡e struje. Tranzijenti su pak važni za razgovetnost, pa je i bolje ostaviti ih onakve kakvi su. Bar su moja iskustva takva.

Pozdrav,

Vasa

P.S. Valjda sam razumeo u čemu je tvoja dilema.

BlasterMaster
30-07-2017, 01:46 PM
nece mi quote nesto pa moram ovako

"...kompresor i treba najviÅ¡e da se bavi samoglasnicima i sonantima, jer oni prave i najviÅ¡e zvučnog pritiska..."

Vaso, ako mozes pojasni ovo

jocasrb
30-07-2017, 08:51 PM
@vasa
hvala na objasnjenju, nisam znao za te 'cake' haha
ali ako govorimo prakticno, kad upalim kompresor na vox (nebitno da li je rep ili pevacki)...kad podesavam attack time...na sta bih trebao da se usresredim...naprimer da stavim duzi attack pa kao da propusti T,K,P i tako dobijem sto prirodniji vokal ? i plus na to propustim S,SH,CH,Z..ali njih de-esserom/multibendom sredim...ili nije bas to plan? :)
jer ja kad upalim kompresiju na vokale (90posto slucajeva su brzi,rep) stavim neki srednji attack jer mi tu kao nesto lepo zvuci tj najprirodnije, a iskreno ne znam TACNO sta bi trebalo da se slusa..to mi je frka :/

Bockie
30-07-2017, 09:40 PM
Mhm...vidim otprilike dilemu, probaj ovako:

Kad dođeš do neke iole postavke miksa tokom rada na pesmi...probaj da smanjiš monitoring na minimum...dakle bukvalno - na granicu čujnosti..!

Pa onda posmatraj šta izlazi...da li je tada vokal "previše dinamičan", "živ" u odnosu na matricu...i onda umesto "reglerom"...probaj stvar da rešiš postavkama na kompresoru...tako da bude ujednačeno prisustvo u prvom planu...

...mega-old school...

awacs
31-07-2017, 10:35 AM
nece mi quote nesto pa moram ovako

"...kompresor i treba najviše da se bavi samoglasnicima i sonantima, jer oni prave i najviše zvučnog pritiska..."

Vaso, ako mozes pojasni ovo

Hteo sam da kažem da je, makar po meni, kod kompresije vokala najveći posao obuzdati glasove (mislim na glasove u jezičkom smislu, foneme) pri čijoj proizvodnji su glasne žice u pogonu i koji imaju trajanje. Tu, makar teoretski, spadaju samoglasnici (AEIOU) i sonanti (M,N, L, LJ, V...), jer preko njih zapravo doživljavamo koliko je pevač glasan u miksu, a ti glasovi su po pravilu najsporiji i ne sadrže tranzijente. Ne verujem da sam ni sad baš naročito pojasnio, ali velika je vrućina i vlaga pa sam dekoncentrisan :)

@vasa
hvala na objasnjenju, nisam znao za te 'cake' haha
ali ako govorimo prakticno, kad upalim kompresor na vox (nebitno da li je rep ili pevacki)...kad podesavam attack time...na sta bih trebao da se usresredim...naprimer da stavim duzi attack pa kao da propusti T,K,P i tako dobijem sto prirodniji vokal ? i plus na to propustim S,SH,CH,Z..ali njih de-esserom/multibendom sredim...ili nije bas to plan? :)

Pa to je dobar plan. Drugo, nije loš plan ni uposliti nekoliko kompresora u nizu, od koji će svaki pojedinačno „raditi“ relativno malo, ali će ciljati određene elemente u glasu (jedan tranzijente, drugi samoglasnike, treći – deesser – sibilante). I svakako da sve zavisi od samog vokaliste. Prvo odredi šta ti predstavlja najveći problem, reši njega, pa tako redom. I ne preteruj, osim naravno ukoliko estetika pesme ne zahteva da se preteruje :)

Uzgred, imaš prilično dobro sročeno uputstvo za razumevanje kompresora koje je Deniken napisao dok je gostovao na forumu: http://rumski.com/forum/showpost.php?p=243529&postcount=1

Pozdrav,

Vasa

BlasterMaster
31-07-2017, 02:32 PM
Hteo sam da kažem da je, makar po meni, kod kompresije vokala najveći posao obuzdati glasove (mislim na glasove u jezičkom smislu, foneme) pri čijoj proizvodnji su glasne žice u pogonu i koji imaju trajanje. Tu, makar teoretski, spadaju samoglasnici (AEIOU) i sonanti (M,N, L, LJ, V...), jer preko njih zapravo doživljavamo koliko je pevač glasan u miksu, a ti glasovi su po pravilu najsporiji i ne sadrže tranzijente. Ne verujem da sam ni sad baÅ¡ naročito pojasnio, ali velika je vrućina i vlaga pa sam dekoncentrisan :)

naravno, doduse tu zavisi i od nacina pevanja (vrste muzike), i govornog podrucja koji su dominantni glasovi itd... naravno da ce se, recimo, kod operskog ili epskog pevanja kompresijom vise baviti na samoglasnicima, nego li kod repa (u @jocasrb slucaju) gde je vise obuzdati plozive i afrikate i frikativne...

awacs
31-07-2017, 02:38 PM
Pa tu @jocasrb u prvom postu nije bio baš sasvim jasan. Pominjao je i rep i „sporije“ vokale, a fakat je teško dati nedvosmislen odgovor na takvo pitanje :)

Pozdrav,

Vasa

Igor
31-07-2017, 04:05 PM
...ali velika je vrućina i vlaga pa sam dekoncentrisan

:rotfl::rotfl::rotfl:

jocasrb
01-08-2017, 10:19 AM
Hvala vaso, podelicu tako 'poslove':D citao sam taj zaseban post o kompresiji ali vidim da cu morati opet

awacs
01-08-2017, 02:52 PM
Nego, zaboravio sam da pomenem jednu stvar koja mi se čini jako korisnom, a i veoma ima veze s temom: automatizacija. I to ne automatizacija fejdera nego automatizacija ulaznog nivoa (gain-a). Dakle, u startu reÅ¡iti kritična mesta (prejake samoglasnike, neubedljive/pretihe krajeve fraza), pa onda kompresor(e) koristiti u kreativne svrhe i kao Å¡lag na torti, a ne kao reÅ¡enje problema koji su nastali u snimanju zbog nervoznog pevača koji je ili u intonaciji ili ima dobru dikciju ili ima kontrolisanu dinamiku, ali retko sve troje odjednom :)

Pozdrav,

Vasa

Jan
01-08-2017, 09:57 PM
Nego, zaboravio sam da pomenem jednu stvar koja mi se čini jako korisnom, a i veoma ima veze s temom: automatizacija. I to ne automatizacija fejdera nego automatizacija ulaznog nivoa (gain-a). Dakle, u startu reÅ¡iti kritična mesta (prejake samoglasnike, neubedljive/pretihe krajeve fraza), pa onda kompresor(e) koristiti u kreativne svrhe i kao Å¡lag na torti, a ne kao reÅ¡enje problema koji su nastali u snimanju zbog nervoznog pevača koji je ili u intonaciji ili ima dobru dikciju ili ima kontrolisanu dinamiku, ali retko sve troje odjednom :)

Pozdrav,

Vasa

+1, ja automatizujem i pre fader i post fader... Prefader da kazem tehnicki, da se sve jasno cuje na istoj glasnoci itd, postfader kreativno

awacs
01-08-2017, 11:10 PM
I ja tako. Prvo rekonstruktivna hirurgija – zakrpiš pevaču vilicu, jezik, zube, usne – pa tek onda estetska. Živela digitalna step-by-step automatizacija. Mada, istini za volju, nije bilo loše ni ono doba kad se ono što se danas rešava automatizacijom ulaznog nivoa i EQ-a rešavalo tokom usnimavanja. I to putem rada sa pevačem, a ne sa spravama.

Pozdrav,

Vasa

VladaNS
04-08-2017, 10:00 PM
ImaÅ¡ 2 pota: attack i release. Vrtis jedan, vrtis drugi dok ne nađeÅ¡ sweet spot za datu pesmu. Nema tu milion parametara i nuklearne fizike. Ljudi će radije ceo dan gledati tutorijale nego isprobati kako 2 kotura funkcioniÅ¡u jedan s drugim. Upotreba kompresora ima veze s tim koliko ti je muzikalno uho. A ono je muzikalno onoliko koliko vežbaÅ¡ sluÅ¡anje a ne gledanje i čitanje. My 2 cents.

jocasrb
07-08-2017, 12:30 PM
ImaÅ¡ 2 pota: attack i release. Vrtis jedan, vrtis drugi dok ne nađeÅ¡ sweet spot za datu pesmu. Nema tu milion parametara i nuklearne fizike. Ljudi će radije ceo dan gledati tutorijale nego isprobati kako 2 kotura funkcioniÅ¡u jedan s drugim. Upotreba kompresora ima veze s tim koliko ti je muzikalno uho. A ono je muzikalno onoliko koliko vežbaÅ¡ sluÅ¡anje a ne gledanje i čitanje. My 2 cents.

ovaj vas komentar mi vise lici na 'ovi danasnji klinci veze nemaju s mozgom, mnogo su losi, ko ih je*e'....

mislim da cak i pomeranje ta dva kotura zahteva neku teoriju ako vec nisi profesionalac...valjda je lakse kad znas da objasnis sta si cuo i zasto je na toliko attack/release...ako sam uopste trebao da odgovoram na ovaj post...

sira
07-08-2017, 12:36 PM
Ne bi ja to tako shvatio, nego više kao savjet, igraj se i tako ćeš skontat šta radi koji kotačić, nećeš robovat presetima, i s vremenom ćeš razvit osječaj za brzu i učinkovitu upotrebu kompresora

Jan
07-08-2017, 09:30 PM
ovaj vas komentar mi vise lici na 'ovi danasnji klinci veze nemaju s mozgom, mnogo su losi, ko ih je*e'....

mislim da cak i pomeranje ta dva kotura zahteva neku teoriju ako vec nisi profesionalac...valjda je lakse kad znas da objasnis sta si cuo i zasto je na toliko attack/release...ako sam uopste trebao da odgovoram na ovaj post...

Teorija treba da se zna tek onoliko sta koji parametar znaci... Taj attack i release nije tu da bi primenio neko znanje, nego muzikalnosti radi.

BlasterMaster
07-08-2017, 10:13 PM
ne bi da ovim postom dolivam ulje, ali, tek kad sam shvatio sta radi koje "dugme" u pravom smislu fizike zvuka, frekvencija i ostalo, tek tad sam stvarno zaista upoznao sta ja zapravo zelim da postignem, i kako do toga doci, i nije ni malo naivno ako @jocasrb postavi neko pitanje u tom smislu... elem, nikada se nisam drzao ustaljenih paterna na dobosu toliki odnos, na vokalu tolko prema tolko kompresija itd, ali, tek kad sam shvatio sta u stvari to predstavlja (opet kazem u fizici zvuka), i kako radi na razlicitim kompresorima, tek tad je kompresor postao u mom lancu opasno orudje... pre toga je bilo ej ovo je "dojajator" i igracka, ali kasnije sam tacno znao vec unapred sta nece da radi (ne zato sto je neko ustanovio te paterne vec zato sto sam zaista shvatao) i vec sam znao sta zelim da postignem i da sve preko toga moze da skodi zvuku vec u teoriji a kamo li u praksi...
i da se ogradim, ja sam malo mozda drugaciji od drugih, ja dok nesto vizuelno ne shvatim i pojmim u glavi sta to predstavlja, ja to nesto zaista nikad ne mogu da naucim u prste, a kamo li da koristim kao go-to alat. zbog toga mi recimo logaritmi ili neki limesi nikad nisu isli u skoli, a geometrija i dan danas u prste :D Moj predlog svakom ko je pocetnik i ko zeli da malo bolje shvati sta to kompresor cini zvuku je da pregleda po tjubu brdo vizuelno objasnjenih klipova, gde je graficki objasnjeno sta je to prag, sta je to odnos, sta je make up gejn itd, i mnogo ce biti lakse.
isto kao i kod fotografije, svaki filter koji ubacis na fotku izgleda do jaja, ali tek kad shvatis sta predstavljaju te krive i kako jedna na drugu uticu, i kakav bi u startu odnos blende, expozicije i ostalog trebao da bude - tek tad ces vec unapred znati sta zelis i kako zelis to da dobijes...
ne znaci da sam u pravu ali nadam se da se razumemo...
poz :)

Jan
08-08-2017, 03:00 AM
ne bi da ovim postom dolivam ulje, ali, tek kad sam shvatio sta radi koje "dugme" u pravom smislu fizike zvuka, frekvencija i ostalo, tek tad sam stvarno zaista upoznao sta ja zapravo zelim da postignem, i kako do toga doci, i nije ni malo naivno ako @jocasrb postavi neko pitanje u tom smislu...

Naravno da treba da se zna, na osnovu njegovih postova ranije shvatio sam da zna... Ali, jedno veliko ali, primera radi 1ms attack nije isto na svim kompresorima... Ako dva i uslovno receno clean kompresora razlicitih proizvodjaca, podesis isto, nece raditi isto, verovatno ni priblizno... Ti parametri su tu muzikalnosti radi

silicon science
08-08-2017, 09:08 AM
Gosn Denyken je lepo to objasnio

http://rumski.com/forum/showthread.php?t=27299

edit: vidim da je vec postavljen link.. sry

Rhino
08-08-2017, 02:26 PM
Pa gosn Denykenov tutorial je samo jedan od nacina a svi su ispravni.

Slazem se u potpunosti sa Janom i njegovom opaskom o muzikalnosti.

jocasrb
08-08-2017, 03:49 PM
a dobro jes upravu ste, ne sporim, ali meni (mozda cak nikom vise) da nisam cuo da se kompresijom postize i sama 'dimenzija/dubina/mesto' zvuku ja bih iskljucivo koristio kompresiju za (ako je vokal u pitanju) skoro ubijanja dinamike.....pokusaj dobijanja 'jaceg' vokala...
verovatno bih i bez tog tutorijala shvatio ali mi je ovo ubrzalo proces za neki duzi period

awacs
08-08-2017, 04:03 PM
Pa gosn Denykenov tutorial je samo jedan od nacina a svi su ispravni.

Slazem se u potpunosti sa Janom i njegovom opaskom o muzikalnosti.

Iako sam postavio link na Denykenov post moram da priznam da u životu nisam na taj način podešavao parametre na kompresoru. U stvari, davno sam probao, ali meni to prosto ne šljaka kao što mi ne šljaka ni onaj uobičajeni trik za nalaženje problematičnih frekvencija (uzan bandwidth na EQ-u, pa +10 dB, pa sweep, pa gde najviše rezonira – tu je). Ja sam posle takvih akcija jedno pet minuta gluv i glup, a opet znam ljude koji baš tako rade i postižu sasvim dobre rezultate. Cela fora je probati što više puteva pa pronaći svoj.

Pozdrav,

Vasa

Jan
08-08-2017, 05:55 PM
a dobro jes upravu ste, ne sporim, ali meni (mozda cak nikom vise) da nisam cuo da se kompresijom postize i sama 'dimenzija/dubina/mesto' zvuku ja bih iskljucivo koristio kompresiju za (ako je vokal u pitanju) skoro ubijanja dinamike.....pokusaj dobijanja 'jaceg' vokala...
verovatno bih i bez tog tutorijala shvatio ali mi je ovo ubrzalo proces za neki duzi period

A ne, ne, okej mozda nekim clean kompresorom malo za to da poravnjas signal, al kompresija je po tom pitanju pogresno shvacena, vise treba da je koristis za ton, ne znam kako bih objasnio, kompresori imaju razlicit ton....

lesha
14-08-2017, 02:16 PM
Å*to jednostavno ne bi stavio neki LA-2A ili 3A i stvar je reÅ¡ena?

jocasrb
16-08-2017, 12:26 AM
ma zanimalo me kako comp funkcionise..konkretno attack...mogo sam da pustim njih ali nije toliko interesantno haha :)

awacs
16-08-2017, 02:30 PM
ma zanimalo me kako comp funkcionise..konkretno attack...mogo sam da pustim njih ali nije toliko interesantno haha :)

Tako i treba. Upoznaj dugmiće da bi ih joÅ¡ viÅ¡e voleo.

Pozdrav,

Vasa

jocasrb
20-08-2017, 09:54 PM
Nego, zaboravio sam da pomenem jednu stvar koja mi se čini jako korisnom, a i veoma ima veze s temom: automatizacija. I to ne automatizacija fejdera nego automatizacija ulaznog nivoa (gain-a). ...
morao sam da se vratim na ovaj post...evo mixam sad neku pesmu...ovo je najkorisnija stvar koju cam cuo u zadnje vreme...hvala :D

idvi
26-08-2017, 02:07 PM
+1, ja automatizujem i pre fader i post fader... Prefader da kazem tehnicki, da se sve jasno cuje na istoj glasnoci itd, postfader kreativno
..za mene je najispravnije ručno podesit... nikakva automatizacija jer sa njome gubiš humanoidnost kod nekih repova. Govorim za vokal.
Meni su sugerirali da je najbolje i najčišće vokal step by step podešavanja sa faderima i nivo glasnoće. Tu kvalitetan vokal zadrži vjerodostojnost.
Ako sam razumio "polemiku".. za mene je compressor bolje nikad ne upotrijebiti.:da:
Ako se glas u mixu lepo cuje celo vreme, onda ga nema razloga vise komprimirat, jer ce se tako razjebat sve ostalo.

jocasrb
26-08-2017, 02:26 PM
haha zanimljivo...ja sam pod njihovom automatizacijom mislio na to rucno podesavanje kao sto i ti kazes...posto se u FL-u to zove 'creating automation clip' ja zbog toga i povezao to...

ali mislim da jan i vasa misle takodje na to rucno podesavanje 'svake reci' zasebno, nek isprave ako gresim

awacs
27-08-2017, 01:34 PM
haha zanimljivo...ja sam pod njihovom automatizacijom mislio na to rucno podesavanje kao sto i ti kazes...posto se u FL-u to zove 'creating automation clip' ja zbog toga i povezao to...

ali mislim da jan i vasa misle takodje na to rucno podesavanje 'svake reci' zasebno, nek isprave ako gresim

Upravo tako. Jer kompresor ne služi samo za ujednačavanje jačine, iako je nekad davno smiÅ¡ljen zbog toga.

Pozdrav,

Vasa

Jan
27-08-2017, 05:50 PM
Ne razumem sta je idvi hteo da kaze... Kad sam rekao automatizacija, upravo na to sam mislio, voznja fejdera, reglera, zovi kako hoces...

jocasrb
27-08-2017, 08:14 PM
mozda mislio na Vocal Rider ili slican plagin? :D

idvi
28-08-2017, 05:49 PM
Ne razumem sta je idvi hteo da kaze... Kad sam rekao automatizacija, upravo na to sam mislio, voznja fejdera, reglera, zovi kako hoces...
Upravo na tvoju "automatizaciju". Nikakav plugin :D
Pa ne možeš po ovoj paljevini od vrućine mislit normalno (35 C u hladu)