Log in

View Full Version : Make file unrenameable?!

Bockie
12-11-2016, 11:25 PM
Dakle, postoji li način da sprečim RENAME fajla, ma gde da prenesem taj fajl. Na drugi komp, ili drugu mrežu ili bilo gde, da ne može da se izmeni ime?

Nije bitno da li je deleteable, može, nema veze, ali da ne mož' ime da menjaš...!

Znam za Zipove i Rarove, ne to, dakle da ostane izvorno to što jeste...

A da pritom ostane readable za aplikacije i da ga antivirusi ne tretiraju kao malware? Npr. wav ili Mp3...

Znam da puno tražim...ali pitam, da ne zna neko nešto...?
:banghead:

"7"
13-11-2016, 03:51 PM
http://helpdeskgeek.com/how-to/prevent-file-deletion-and-file-renaming-in-windows/

:D valjda je to to sto ti treba...

Bockie
13-11-2016, 07:09 PM
Hmm...da...video sam ovo...

Ovo se odnosi samo na slučaj da sam ja nakačen na neku mrežu (sa sve admin ovlašćenjima)... pa prema ostalim korisnicima iste...što nije slučaj...

Hvala za trud...

awacs
13-11-2016, 08:09 PM
Ne tražiš puno, Boki, rekao bih da tražiš nemoguće :) A za šta ti konkretno treba?

Pozdrav,

Vasa

Bockie
13-11-2016, 10:28 PM
Hehe, Vasa me provalio...:ups:

Treba mi konkretno da sprečim RENAME fajla, ma gde da prenesem taj fajl. Na drugi komp, ili drugu mrežu ili bilo gde, da ne može da se izmeni ime?
Nije bitno da li je deleteable, može, nema veze, ali da ne mož' ime da menjaš...!
Znam za Zipove i Rarove, ne to, dakle da ostane izvorno to što jeste...
A da pritom ostane readable za aplikacije i da ga antivirusi ne tretiraju kao malware? Npr. wav ili Mp3...

awacs
13-11-2016, 10:42 PM
Pa ne može, jebiga. Ne možeš da zaštitiš ni sam sadržaj WAV/AIFF/MP3 fajla od promena (osim na konkretnom računaru ili mreži), a kamoli ime. I dalje ne razumem šta ti je zaista na umu. Ali opet, zašto bih i morao da razumem. Uglavnom, to što ti hoćeš neće da može.

Pozdrav,

Vasa

Bockie
13-11-2016, 10:49 PM
Teško mi je da zamislim da 'slučajno' može da se desi da dva fajla u istom folderu, mogu da zamene ime. Tek to ne može - slučajno. Al' ajd...

Hoću da vidim ima li načina za ovo što pitam, a sve drugo mi nije interesantno, brisanje, kopiranje itd jer mora da predstavlja apsolutnu i nedvosmislenu nameru i predumišljaj.

Ok, verovatno ne može, ali eto ipak, pitam... Možda neko zna, ili zna nekoga ko zna...

awacs
13-11-2016, 11:19 PM
Dobro, ako je došlo dotle da moramo iz tebe da cedimo podatke ko iz suve drenovine i ako je reč o zaštiti fajlova od tuđih zlonamernih manipulacija, to nikakve veze nema sa samim imenom fajla. Pročitaj ovo:

https://en.wikipedia.org/wiki/Broadcast_Wave_Format

Pozdrav,

Vasa

Bockie
13-11-2016, 11:38 PM
Ok, a kako mi taj link pomaže...kad smo već kod suve drenovine? Osim što će fajl umesto 13 imati 350mb, sličice i author info...?

awacs
13-11-2016, 11:52 PM
Kakvih 350MB, kakve sličice? Izgleda da danas nisam dovoljno pametan da shvatim išta što pišeš, te se izvinjavam na smetnji. Kanda nisam odavle ++

Pozdrav,

Vasa

"7"
14-11-2016, 07:57 PM
Za sta god da ti treba... mislim da to ne moze osim ako nije umesan neki dodatni softver koji bi omogucio tako nesto... ali... ako ti na fajlu izmenis Permissions tako da moze samo da se procita i startuje (kao na onom linku) onda kad neko bude hteo da promeni to i da rename-uje fajl morace da preuzme prvo Ownership nad fajlom a to automatski znaci da ne moze slucajno da se uradi vec ces znati da je neko namenski to uradio... ako me razumes i ako sam ja tebe dobro razumeo...

Bockie
14-11-2016, 08:58 PM
Da, to za permissions je ok ako bi imali situaciju da sam ja admin nekakve mreže na kojoj je kompjuter koji koristim. Čim takav fajl ode negde drugo, ne važe više te permissions...jbg... Isprobao sam i to...

awacs
15-11-2016, 02:43 PM
Boki, to što hoćeš jednostavno ne postoji. Zato sam ti poslao onaj link na Broadcast Wave Format specifikaciju, jer je to najviše što se može u smislu očuvanja identifikacije izvora fajla. Čisto računajući na to da će onoga ko ti (zlonamerno?) preimenuje fajlove možda mrzeti da se bakće menjanjem svih metapodataka koji ulaze u BWF. Lično sam računao da ćeš pogledati dodatni link koji objašnjava iXML (https://en.wikipedia.org/wiki/IXML)(<< ovo je link, nije podvučen tekst).

Ergo, najviše što možeš da učiniš je da otežaš posao nekome ko hoće da sprovodi kojekakve mahinacije i da se pred "trećim licima" pozoveš na to da ti je neko brljao po datotekama, ali ne i da te mahinacije učiniš nemogućim.

Pozdrav,

Vasa

Bockie
15-11-2016, 08:43 PM
Pa dobro, pitao sam samo... Učinilo mi se da ako može sa iDroidima i kompovima 3D u 4K...da može bar ovakao banalna stvar...ali eto jbg...:banghead:
:D

vasko
15-11-2016, 10:13 PM
ukratko ne moze zato sto je ime fajla (cvora) odgovornost fajl sistema (stabla (vrlo uprosceno receno)) tj. operativnog sistema, a ne fajla

ovo je vrlo uprosceno receno, inace fajl sistemi su vrlo kompleksna tematika iz sistemskog programiranja i za iskusne programere jer imaju dosta odgovornosti da se optimalno iskoristi fizicki medijum gde svaki ima dosta svojih specificnosti

ako te interesuje detaljnije mozes da krenes odavde https://en.wikipedia.org/wiki/File_system

komil
18-11-2016, 01:29 PM
Kao što kažu ljudi, to ne postoji. Kad nešto jednom dođe u digitalni oblik, najbolje zaboravite na zabrane bilo koje vrste. Bilo koji model biznisa koji se bazira na zabranama nije optimalan, poenta je pomiriti se sa tim da da se digitalni fajlovi lako kopiraju i menjaju i uključiti tu činjenicu u svoje poslovanje. Zato bi zaista bilo korisno da OP odgovori na pitanje šta konkretno želi da učini.

Boki, to što hoćeš jednostavno ne postoji. Zato sam ti poslao onaj link na Broadcast Wave Format specifikaciju, jer je to najviše što se može u smislu očuvanja identifikacije izvora fajla.

Elem, nije to rđava ideja, ali svakako nije ni suštinska. Onaj ko želi da preimenuje fajl, može lako, čak i nehotice, da obriše i podatke iz hedera wave fajla.

Suštinsko rešenje provere autentičnosti fajlova daje kriptografija, u digitalnom potpisivanju fajlova. Tražite npr. Tools To Digitally Sign Files.

Sistem digitalnih sertifikata omogućava da pri davanju sertifikata neki autoritet proveri autentičnost osobe. Ta osoba dalje potpisivanjem fajla tim settifikatom da autentičnost fajlu, tako da bilo kakva promena fajla čini potpis nevažećim, a sa druge strane provera potpisa je laka. U Windowsu (i ne samo) postoji kompletan sistem razvijen za sve to, i prosto se pod File Properties vidi potpis.

Dalje, svako od nas ima jedan digitalni sertifikat u svojoj (čipovanoj) ličnoj karti. Možete i njega koristiti, ili prosto uzeti neki od nekog drugog autoriteta.

Nema to baš puno veze sa preimenovanjem fajla, ali koji će to kome :rotfl: Bitna je suština, stavi naziv projekta u sam fajla, a zašto ne bi svako dao svoj nadimak projektu.

Igor
19-11-2016, 01:31 PM
Kao što kažu ljudi, to ne postoji. Kad nešto jednom dođe u digitalni oblik, najbolje zaboravite na zabrane bilo koje vrste. Bilo koji model biznisa koji se bazira na zabranama nije optimalan, poenta je pomiriti se sa tim da da se digitalni fajlovi lako kopiraju i menjaju i uključiti tu činjenicu u svoje poslovanje...

Ipak, većina autora ovo ne vidi tako. Super je kada je neko razmnožio na youtube album benda koji voliš, pa možeš brzo i lako da uživaš u njemu, ali kada tvoj album neko raseje, e onda je to kršenje autorskih prava, povod za tužbu i tome sl. Valjda je u čovekovoj prirodi da prostu matematiku čini komplikovanom.

komil
20-11-2016, 12:15 AM
Ipak, većina autora ovo ne vidi tako. Super je kada je neko razmnožio na youtube album benda koji voliš, pa možeš brzo i lako da uživaš u njemu, ali kada tvoj album neko raseje, e onda je to kršenje autorskih prava, povod za tužbu i tome sl. Valjda je u čovekovoj prirodi da prostu matematiku čini komplikovanom.

Svakako, ne kažem da je kopiranje uvek dobro, već samo da treba shvatiti da će se nužno desiti, i proizvesti situaciju gde se iz toga izvuče za sebe i neka korist. Ako grom već mora da udari negde, probaj bar da od njega napraviš struju, jer, ako pokušaš da ga sprečiš, potrošićeš strahovito puno energije, uzalud.

Ako moj album neko raseje, možda sam došao do ljudi do kojih inače ne bih došao. Neki procenat njih će sledeći album i kupiti, jer su stekli već neko poverenje, na veoma siguran način za njih (za džabe). Uostalom, danas se biznis okreće ka tome da su To je primer kako to nehotice funkcioniše, a zamisli šta se desi kada neko bude proaktivan u tom smeru. Zapravo, o čemu pričamo, kada se biznis okrenuo ka tome da se albumi ne monetizuju toliko direktno, već kao ,,reklama" za koncerte.

Bockie
20-11-2016, 01:06 AM
Jasno dečaci, autorska prava razumem, nisu tema...:wink:

Tnx...!