Log in

View Full Version : Snimanje zive svirke na 2 kompa

bozzky
02-10-2016, 04:06 PM
Imam dve muzicke (8 i 6 ulaza) i dva PCa. Hteo bih da snimim zivu svirku (10ak kanala odvojeno), pa me interesuje, da li je moguce sinhronizovati dva PCa, tj. DAWa, da rade i snimaju istovremeno? Da bubanj, recimo snimam na jednom kompu, a resto na drugom, u isto vreme.. Hvala :)

DuciNS
02-10-2016, 07:29 PM
A da li mozes da vezes obe na 1 PC ?

Bockie
02-10-2016, 08:18 PM
Može da veže obe na PC i da plače... Jer će samo jedna ili druga da radi...

Ali ne znam zašto je problem da bend skupi malo para i angažuje nekoga da snimi čestito i da im daa kanale da "miksaju"... Ne, nego - krpi dupe - seci uši...

Može sve to što čovek pita i verovatno će biti problem sa "clockom"...fine fazne razlike...ali oni to verovatno i neće čuti...pa neka snimaju do mile volje...

Ali da ne ispadnem zadrti starkelja sa foruma, evo mali doprinos za "salto-mortale"...:

Ako se i odlučite na sve to sa dva kompa, dakle na onih 8 kanala snimite bubanj, bas i glavni vokal!
Ostalo, gitare, klavijature, prateće i ambijent na onu sa 6...i "pomoz' Bog" pameti u miksu...:wink:

Ako je neka "finija" muzika...skupite lovu...100-150 eur...zovite nekog...eto...

bozzky
02-10-2016, 08:56 PM
Da da.. To sam i predpostavljao.. Pozajmicu presonusa i finito... Nego, reko da pitam ove matore.. Oni obicno imaju keca u rukavu =)))
Hvala

Bitch
03-10-2016, 12:00 AM
dva kompa = dve kartice = dva internal clocka = raspad.

Snimices ti to, ali ces imati malo znojenja u sinku, posto svaki clock driftuje plus minus 1Hz ... najbolje to sto Boki kaze - svi mikrofoni koji cuju najvise informacije (overheads, vokali, bubanj) na jedan komp, ostalo na drugi.

Stap kanap resenje, ali potencijalno i - stap kanap rezultat.

Mada, mozda i ne bude lose :)

obicni user
03-10-2016, 03:12 PM
Sori na neukosti ali zasto nije moguce to sto covjek pita. Pa imat ce na koncu 10ak traka i moze ih slagati, rezati, lijepiti, cimati lijevo desno. A ima i uho da cuje kad se poklope...pa i oko da vidi audio forme. Dakle sori na neznanju:banghead:
Mi smo napravili marticu od programiranih dijelova i poslali covjeku koji je kod sebe snimio gitare i poslao natrak trake. Trebalo je minut-dva da se dovedu u poziciju a poslije sve isto

awacs
03-10-2016, 03:35 PM
Sori na neukosti ali zasto nije moguce to sto covjek pita.(...) Mi smo napravili marticu od programiranih dijelova i poslali covjeku koji je kod sebe snimio gitare i poslao natrak trake. Trebalo je minut-dva da se dovedu u poziciju a poslije sve isto

Zato što nije isto. Čovek je (pretpostavljam) slušao matricu i svirao gitaru na istom računaru, dakle sa istim clock-om. Tad je zaista ceo posao samo da pronađeš koliko levo ili desno treba da mrdneš te trake. Ali kad imaš izvore čija brzina nije sinhronizovana, odnos među njima se menja iz časa u čas. Dakle, ako namestiš da početak bude sinhron kanali će se postepeno raspadati dok se posle dvadeset sekundi (ili jednog minuta ili kad već) veoma ne raspadnu. U međuvremenu, pošto se sve čuje u svim kanalima (jer je živa svirka u pitanju), fazni pomak zbog kašnjenja jednog od kompjutera će uticati i na širinu i na dubinu zvuka, pa će se zvučna slika zapravo stalno menjati.

Što kaže @Bitch, ko zna, možda ispadne i dobro, ali velika je lutrija nositi dva računara i povezivati ceo sistem da bi posle čupao kosu u miksu. I malo je neodgovorno prema muzici i izvođačima iste te muzike :)

Pozdrav,

Vasa

obicni user
03-10-2016, 04:11 PM
Aha. Hvala na objasnjenju

bozzky
07-10-2016, 06:04 PM
Jasna stvar. Nisam o tome razmisljao na taj nacin. U svakom slucaju je dobro sto sam pitao i izbegao muku i znoj... Kao sto rekoh multitrek dig. Mixer ce da obavi odlican posao. Hvala na odgovorima :)

Arthur
08-10-2016, 04:29 PM
pomoglo bi i kad bi (ako se ovo već mora raditi) imao neki referentni zvuk kao klapa u filmu. Tako da se njegov waveform vidi u većini kanala (ovo može biti udarac cowbella il nešto sl).
I to posle svake pesme resyncovati, i može da se preživi (naravno ako je bubanj na istom kompu ceo)

awacs
08-10-2016, 04:58 PM
pomoglo bi i kad bi (ako se ovo već mora raditi) imao neki referentni zvuk kao klapa u filmu. Tako da se njegov waveform vidi u većini kanala (ovo može biti udarac cowbella il nešto sl).
I to posle svake pesme resyncovati, i može da se preživi (naravno ako je bubanj na istom kompu ceo)

Ćuti more, u prethodnom postu sam hteo da pomenem da može i da se prosledi doboš (npr.) na po jedan kanal na oba računara, pa da služi kao referenca. Namerno nisam to i napisao, da se čovek ne navuče :)

Pozdrav,

Vasa