View Full Version : iMovie pitanje..
Hej haj ljudovi, imam jedno pitanje vezano za iPhone.
Nedavno me žena častila sa "ajfončićem", o 5s je reč, i ja sad to čačkam, puno toga sam o raznoraznim aplikacijama od vas čuo ovde, i mogu reći da je to jedna simpatična spravica koja daje finu fotku, prihvaljiv video, i tome sl...
No. Htedoh da uklavirim koje bi mi to aplikacije trebale, s obzirom da "otključavaju" mnoge mogućnosti, a morao bih da ih kupim. Zaista sam spreman da izdvojim do desetak dolara za nešto pomoću čega mogu bolje da se, da tako kažem, izrazim pomoću te igračke.
Jedan od programčića koji mi je zapao za oko je Filmpic Pro, vrlo zanimljiv soft koji daje krila kamerici kada želite da snimate video, a drugi, koji se takođe plaća, je iMovie, u kojem se taj video može ukomponovati u širu ideju, dakle, izmontirati.
Sinoć, bez veze, pritisnem u AppStore ono "BUY" na stranici iMOvie-a, kad ono, umesto da mi traži šifru i pokrene proceduru za kupovinu, 'ladno se pojavi INSTALL, ja kliknuh, i program se instalira, sve lepo radi, normalno, kao da je FREE.
Ovaj, u čemu je tu kvaka? Jel to neki probni period, ili bug u AppStore-u, ili iMovie ima ograničene mogućnosti?
Rhino
10-06-2016, 12:46 PM
Ne. Bude ti kao legalan. Zapravo jeste legalan.
Appstore daje s vremena na vrijeme kao 'happy hour' varijantu da neke apps budu besplatne ili na snizenju u periodu od 24h. A ti si ubo :)
Rhino
10-06-2016, 03:02 PM
I sad ces tu aplikaciju moci 'dozivotno' da prebacujes sa uredjaja na uredjaj pod istim nalogom naravno.
Zanima me samo da li i Apple kao i Android sahranjuje uređaje svojih korisnika sistemom updateova? Logika govori da da, jer, prosto, hardver mog telefona i hardver neke sutra S7-mice neće biti isti, a programeri će prilagoditi novu verziju soft-a za snagu i mogućnosti tog potonjeg, međutim, možda Apple ima drugačiju politiku? Ili ne?
I, još jedno pitanjce...
Ljudi, zašto je instalacija iMovie aplikacije preko 750 megabajta!
Meni se čini da je to užasno "teško". Ipak, to je soft za mob/tablet uređaje, šta su to upakovali, ne razumem?
awacs
10-06-2016, 08:52 PM
Ljudi, zašto je instalacija iMovie aplikacije preko 750 megabajta!
Meni se čini da je to užasno "teško". Ipak, to je soft za mob/tablet uređaje, šta su to upakovali, ne razumem?
Zato što ih je baš briga koliko je teška, a i od kupaca očekuju da ih bude baš briga. Ako ima gomilu offline tutorijala sa primerima, jedan deo odgovora bi mogao da bude u tome. Ako nema... uostalom, šta te briga :wink:
Pozdrav,
Vasa
Ahaaaaaa, tutorijalosi... :banghead:
Nije da me je baš briga. Nije da to nisam mogao da pretpostavim, ali sada jako dobro znam kako lako 16GB brzo ode.
Doduše, kad je napeto tu je iCloud, tak' da... :grin:
Rhino
11-06-2016, 12:07 AM
Znas kako... 5s je dosao sa ios7. Sad je aktuelan ios9 i potpuno fino radi na njemu...
Takodje koristim 5s vec godinama, od kad je izasao i mislim da ce ios10 da bude krupan korak za njega.
A kod Apple-a kad apdejtujes nema nazad.
Važno je samo da updeat možeš, a ne moraš da prihvatiš.
A pošto će pre nas sigurno biti onih kojima će biti cool da ga dignu na ios10 pa da prvi objave je'l im je telefon crk'o ili jok, ne brine me puno taj momenat. :wink:
DaBear
11-06-2016, 09:57 PM
Da, i ja sam isto skinuo iMovie prosle nedelje (trebalo nam za neki projekt u skoli za dete)..isto bilo za dzabe (!?) Lepo smo odradili 2 i po min video, malo stop-motion, malo video, malo time lapse..sve sklopili, dodali muziku.. i onda pomislim kako bi to bio tesko pre samo par godina na nekom PC-ju...
Inace ja sam posle jako dugo (4+ godine) presao sa starog 4S (iOS5 !!) na iPhone 6 Plus i razlika u brzini + novi OS = ludilo.
Sad sam i 4S updateovao na zadnji OS i lepo radi (malo sporije) ali mi je sad samo na Wi-Fi kuci i koristim ga kao daljinac za TV, svetla, i ostalu automatizaciju (posto je mali i zgodan a to)..
Jos jedan app na koji sam se izuo skoro..scanner - PC na kome sam imao stari canon scanner, crko a trealo mi nesto d skaniram i posaljem - app £3 radi do jaja!
A iPad ispade jedan od najboljih gadgets koji imam (kad bude neka kinta, uzecu novi Pro model) ..koristimo ga svi za sve i svasta - od gledanja live televizije, pa Netflix, za citanje magazina (nikad ispod 100 novih) i knjiga, remote kontrol, itd...
lepo sve to radi...:)
Nije da nisam i sam imao nameru da kupim iPhone pre nego što ga dobih na poklon. Hteo sam ga jer mi se jako dopala mogućnost, ja bih to nazvao, dizajnerskog skiciranja, hvatanja vizuelnih/grafičkih beleški, koje se uz dobru ideju, u hodu, mogu izdići na nivo kvalitetnih marketinških poruka, ili u daljoj obradi na desktopu iskoristiti za nešto drugo.
Istorija priče ima svom mini-obrt u trenutku kada sam u jednoj ljubljanskoj radnji došao do trenutka da iz džepa izvadim lovu za 5s (toliko sam bio spreman da dam). Druga opcija je bila da nadogradim DSLR jednim širokougaonim objektivom, što mi je bila davnašnja želja, i odlučio sam se ipak za 10-18 mm staklo. Nisam se pokajao. Naročito ne posmatrajući to iz današnje perspektive, kada imam i jedno i drugo. :D
Ovaj mališa mi odgovara jer u odnosu na skoro 100% drugih mob. telefona u malom pakovanju nudi odličnu rezoluciju ekrana, dovoljno dobar kvalitet fotografije i dovoljno snage za "on the go" procesiranje. Sve to, naravno, srče bateriju brzo, ali u odnosu na druge mob'tele ova se, čini mi se, brže i puni.
Ne odgovaraju mi veliki mobilni telefoni, bez obzira koliko bili "moćni", to je, prosto, subjektivni afinitet.
S druge strane, uviđam da tableti tipa iPad pro postaju vrlo ozbiljni alati, i sad sam već ubeđen da je samo pitanje vremena kada će im performanse biti takve da će rad sa keyframe-ovima, odnosno automatizacija i sve što uz nju ide, biti normalna stvar, odnosno da će to biti standard u kreativnom postupku, umesto današnjeg rada sa templateovima i drugim polu-gotovim rešenjima.
Da se razumemo, isti ja, koji ovo kucam, kritikovao sam na ovom forumu Apple-ove gedžete, jer mi nije bilo jasno zbog čega su u odnosu na konkurenciju skuplji. Činilo mi se, a i danas mi se čini, da kvalitet završne obrade i održavanje renomea kompanije ne bi trebalo da toliko podigne cenu proizvoda, jer realno oni imaju konkurenciju na današnjem tržištu. No, u međuvremenu sam shvatio/saznao da je Apple zatvoren koncept, centralizovan, i da se zapravo to, takođe, naplaćuje, jer jeste, ili bi makar trebalo da bude, garant kvaliteta.
Nije da bih voleo da mi telefon liči na gusle, ali mi je ovo oko kvaliteta uvek bitnije od toga kako izgleda.
awacs
12-06-2016, 04:14 PM
Da se razumemo, isti ja, koji ovo kucam, kritikovao sam na ovom forumu Apple-ove gedžete, jer mi nije bilo jasno zbog čega su u odnosu na konkurenciju skuplji. Činilo mi se, a i danas mi se čini, da kvalitet završne obrade i održavanje renomea kompanije ne bi trebalo da toliko podigne cenu proizvoda, jer realno oni imaju konkurenciju na današnjem tržištu. No, u međuvremenu sam shvatio/saznao da je Apple zatvoren koncept, centralizovan, i da se zapravo to, takođe, naplaćuje, jer jeste, ili bi makar trebalo da bude, garant kvaliteta.
Pa sad... postoji podosta skupih, dobro napravljenih i moćnih android telefona. Jednostavno, kvalitet je obično garantovan cenom zvao se on Apple, Samsung, Nexus ili kako god već.
E sad, u mobilnom svetu postoji gomila korisnika kojima je bitno samo da telefoniraju, pregledaju poštu, otvore neki dokument i slikaju mačku dok sere, da bi to okačili na sve društvene mreže koje postoje. Za njih je ulaganje u bilo koji iOS uređaj čisto bacanje para, jer za njih u Apple svetu ne postoji dovoljno jeftina (smislena) opcija, a bilo koji ne-iOS telefon od €60 (ili za DŽ uz postpejd paket) radi praktično isti posao. Uprkos tome, lično u svom okruženju poznajem ihahaj ljudi koji imaju iPhone 5s i ne koriste ga ni za šta drugo osim ovog gorenavedenog.
Kad se sve sabere i oduzme, nov pametni telefon sa Samsungovim znakom možeš da kupiš već za šezdesetak evra, a sa Appleovim baš i ne. Elem, kad imaš iPhone to znači da si garantovano ozbiljan lik kome je stalo do kvaliteta, a i da si garantovano uspešan, pošto inače ne bi imao novaca da taj kvalitet priuštiš. I da će tvoja mačka biti najlepša na Fejsbuku. Otprilike u tome leži cela poslovna logika firme Apple. Pošalješ drugima poruku o sebi, a i samom sebi kad se pogledaš u ogledalu. Kad pak šetaš Samsung ili LG od 4.5" nisi baš jasan, jer je njihov odnos cena najskupljih i najjeftinijih modela ~10:1, dok je kod Apple-a ~3:1.
Naravno da postoji razlika između tebe, Vrača, Rhina i sličnih s jedne strane, i one četiri petine (ili devet desetina) drugih koje sam pomenuo maločas. Ali ja ne o vama, nego o kvalitetu, Apple-u i tome sličnom :)
Pozdrav,
Vasa
DaBear
12-06-2016, 10:18 PM
Kod nas je (u Srbiji) jos uvek (koliko vidim / cujem) iPhone skup..ovde (u UK) ga i djubretari i babe nose! Ima ga i "za dz" sa paketom od £20+ mesecno, bez "ucesca". Znaci nije vise 'fensi" i za pozere...
Ja imam jednog klijenta koji se godinama opirao sa nekim Nokiama (super telefoni..ALI) nema nista za njih, ne moze ni muziku da prebaci na njega kako valja.. kamera izuva, itd. I na kraju je kupio iPhone (iako vec dugo ima iPad 2, MacBook, Apple TV i od skora iPad mini - koji smo ugradili u zid).. i prizano je da je ispao glup u drustvu "sto se mucio" sa ostalim telefonima...ApplePay koristi svaki dan (izmedju ostalog)... eto
awacs
12-06-2016, 10:35 PM
Ovde je mnogo toga skupo za mnoge.
Pozdrav,
Vasa
P.S. Tražeći nešto deseto, na internetu naiđem na podatak o zaradama u Britaniji. http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/uk-average-salary-26500-figures-3002995
Kaže: đubretari imaju godišnju zaradu od £17.600 U Srbiji je zvanična prosečna zarada na godišnjem nivou ispod £2.000 (slovima: dve hiljade). Pa sad ti vidi.
DaBear
14-06-2016, 08:44 AM
pa da...samo sto je tih £17'iljada u Engleskoj isto kao i €3,000 u Srbiji (plata cistaca 30.000din mesecno - na godisnjem nivou)
sa tim parama ovde moze da se slikas...
Plus to je pre takse i socijalnog - sto ostavlja £14,600 godisnje, £1220 mesecno, £280 nedeljno ili £56 dnevno (dnevnica)
Poredjenja radi - fizikalci (albanci, rusi, poljaci i nashi...) rade za £60-£80 na dan...oni malo "pametniji" majstori zabodu £150 na dan..
Ako si samac - da iznajmis sobu sa krevetom u nekom stanu - nema ispod £150 nedeljno (£600 - ode pola plate), prevoz do posla £30 nedeljno (£120), £10 dnevno za klopu (kupujes SAMO naj jeftinije i SVE sam pravis - £300), mobilni - £26, Ovo je vec £1,050 i ostaje ti £170 za ceo mesec za SVE OSTALO (ko pusi i pije...hahahaha nema teorije..a gde su gace, carape, odeca, neki izlazak..??)
A tek ako imas porodicu i neki stan (iznajmljeni) gde ima jos troskova..
evo bazican presek troskova koji MORAJU da se izpostuju (godisnje)
- opstinske komunalije £1,480
- stuja i gas £1,300
- voda £400
- dvosobni stan da se iznajmi nema ispod £1,600 mesecno..alo?
- Telefon pretplata, TV pretplata / kablovska / itd itd..
Znaci poredjenje, ma koji da je posao, se ne isplati...odosmo off topic, ali nije lose podsetiti se da je i "preko" zajebano...
awacs
14-06-2016, 10:08 AM
Znaci poredjenje, ma koji da je posao, se ne isplati...odosmo off topic, ali nije lose podsetiti se da je i "preko" zajebano...
Nismo u off topicu, bez brige :) Napravio sam poređenje zato što i u Srbiji, da bi dobio iPhone (5s 16GB) za DŽ, tokom dve godine moraš da plaćaš mobilnom operateru istih onih £20 mesečno koje si ranije pominjao. Dakle, ono što je pristupačno engleskom đubretaru nije pristupačno srpskom nastavniku u školi, na primer.
Pozdrav,
Vasa
Biti na zapadu, da tako nazovem taj deo sveta, isplati se isključivo u zajednici sa jačom, lepšom ili već kakvom polovinom. Sa dve plate i zajedničkim interesovanjima koja se dobrim delom oslanjaju na isti budžet, lakše je platiti i tu kiriju, i platiti dažbine i hraniti se.
Ne govorim to iz ličnog iskustva, samo ssabiram 1 i 1. Inače, kvalitet svakog "solo projekta" zavisiće isključivo od kvaliteta samog pojedinca, pa ako si dobar u struci koja je cenjena, i pod uslovom da si potreban na tamošnjem tržištu, živećeš relaksirano, Inače je sve to meni to much nategnuto.
Ovo moje sokoćalo u Ljubljani je plaćeno 340 evra. Rekao bih da to nije loša cena. :rolleyes:
Hteo sam da vas priupitam još i šta bi ste mi preporučili od soft-a za sound recording? Trebao bi mi i app za višekanalni editing, tj. sekvencer, čisto da slažem priču, kada dobijem ideju u hodu, pa da posle po toj skici uradim original na desktopu.
DaBear
14-06-2016, 07:48 PM
@ Vasa - jeste sve stoji..na zalost, iPhone kosta isto u celom svetu..
@ Igor - A da je nategnuto, nategnuto je...koliko god da si dobar. Uvek ima onih koji ce da rade jeftinije.. ali nema veze.
Elem, ja od music apps imam - MPC Pro, ReBirth, Korg Gadget - super app, iMaschine 2, Launchpad, i tonu sintova... sve na iPad2 (stari). Zabodem ga u Behringer dock i onda je u sistemu (MIDI I/O, audio I/O, 2 x headphones, itd..)
Moze dosta farbi da se iskoristi...
Ako uzmem iPad Pro, onda cu da dodam jos neki sequencer, ali sad ne..
pozz
Vidim DaBear da si fokusiran na te neke iMIDI aplikacije, meni, kontretno treba nekakav iSekvencer, nešto poput Cubasisa, samo za iPhone.
Zašto? U gradu sam, šetam, i dobijem neku ideju, za nekakvu radio-dramu ili skeč. Fora sa ovime je u tome što ti smisliš ne samo šta, već i to kako bi nešto trebalo da se kaže, i ako nemaš čime da to bukvalno u tom trenutku snimiš, ode i fora i ideja, rasprši se kao da ničeg nije ni bilo.
A ja sam pre prilično godina radio neke radio-zezalice, zvale su se "Cvika i Ćora", reč je o auto-dijalogu na razne teme, i kada smišljam, ja obično smislim rečenicu vodilju i repliku na nju. Zato nije dovoiljan samo "diktafon" fazon, nego i aplikacija sa par kanala, da bih napravio vernu skicu te govorancije po kojoj bih potom radio original gde i kako treba.
Koliko vidim to mogu, recimo, Garage Band i Music Studio, e sad, koji bi bolje "plivao" na prilično matorom 5s-u, hm? :rolleyes:
DaBear
16-06-2016, 10:03 PM
probaj i ovo..za brze ideje...pogledaj malo po youtubetu..ljudi rade cuda sa ovim !! https://loopyapp.com/ idi na "featured artistst" sekciju
vidi ovo..ima jos par apps ali je do jaja.. https://www.youtube.com/watch?v=D5Dy8ZXg5V8
<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/D5Dy8ZXg5V8?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Kad budem isprobao, javljam ovde utiske.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.