View Full Version : par pitanja
obicni user
10-04-2016, 05:48 PM
Sorry na basic pitanjima ali
1- jel potrebna graficka na laptopu za audioprodukciju ili bolje lovu usmjeriti u druge komponente
2-rasterecuje li audio interfejs komp..msm smanjuje li opterecenost cpu-a, ram-a i sl. Ili je iskljucivo kvaliteta samog zvuka u pitanju
3-radi li a. interfejs "ofline" Msm kad nije prikljucen na komp..dakle kao mali mikser...i moze li se preko nje pustati glazba a da se mic ulaz koristi za karaoke npr. Ili radi iskljucivo sa DAW- om
Sorry i thnx
Haxli
10-04-2016, 06:18 PM
1- jel potrebna graficka na laptopu za audioprodukciju ili bolje lovu usmjeriti u druge komponente
Josh mi nije poznat komp bez bar nekog oblika grafichke koji moze da radi ;)
Shalu na stranu, ako je pitanje (ustvari): jel bolje da puknem para na neko ludilo od grafichke
ili na neshto drugo (cpu, ram, hdd i sl). Onda je odgovor "na neshto drugo"! :)
2-rasterecuje li audio interfejs komp..msm smanjuje li opterecenost cpu-a, ram-a i sl.
hmmm ne, nece smanjiti nishta...
3-radi li a. interfejs "ofline" Msm kad nije prikljucen na komp..dakle kao mali mikser...i moze li se preko nje pustati glazba a da se mic ulaz koristi za karaoke npr. Ili radi iskljucivo sa DAW- om
:da:
spartakus
10-04-2016, 08:44 PM
Nije na odmet da se ima makar neshto onako osrednje baguju interfaci odredjenih pluginova ako se ima integrusha(grafichka).Izotop ja mislim isto baguje na slabijim grafichkim kartama.
Bockie
10-04-2016, 09:46 PM
Sorry na basic pitanjima ali
2-rasterecuje li audio interfejs komp..msm smanjuje li opterecenost cpu-a, ram-a i sl. Ili je iskljucivo kvaliteta samog zvuka u pitanju
Sorry i thnx
1. , 2. Pa tehnički mora nekakva. Nije prioritetno da bude neka "zver"...
3. Neki rade "stand-alone", neki ne...zavisi od sprave, uglavnom veći, složeniji, ali male karte od kanal-dva...teško...!
Haxli
10-04-2016, 10:49 PM
@spartakus
hm koliko vidim jedina zahtevnost po pitanju GPU je open GL v2. Shto je verzije od pre
deseta godina... nisam siguran ni da je moguce naci laptop s grafichkom koja to ne podrzava
u danashnje vreme...
Da se ponekad pojave plagovi koji su i svadji s nekim drajverima, bilo i bice toga uvek... ali koliko
sam ja primetio firme se uvek trude da to shto pre isprave... ili bar da okrive nekoga drugoga xe xe
Slazem se za osrednje, tim pre shto ce verovatno kad tad da kachi laptop na neki monitor... :)
@Bockie & obicni user
Sorry moja greshka, sad sam tek video "kad nije prikljucen na komp" :(
obicni user
11-04-2016, 10:28 AM
Sto se tice graficke citao sam po nekim forumima kako je integrirana i vise nego dovoljna jer kao nema tu nekih zahtjeva, a onda bi naletio kod nekih plagova pod min.sys.req. Zahtjeve koje grafa s maticne ne zadovoljava. Ovo s jos jednim monitorom..imam laptop s dvije karte ali s bilo kojom mogu raditi na dva monitora.
Pod 2... Mislio sam da se nesto dobije na performansama buduci da je drasticna razlika sa i bez asio all drivera
3. Ako nije stendalon moze li onda putem usb pustati glazbu i majk koristiti za karaoke.. Govorim o nekoj jeftinijoj varijanti
awacs
11-04-2016, 01:11 PM
3. Ako nije stendalon moze li onda putem usb pustati glazbu i majk koristiti za karaoke.. Govorim o nekoj jeftinijoj varijanti
To bi trebalo da može svaka (pod uslovom da ima ulaz za mikrofon, naravno).
Što se standalone varijante tiče, imaš Zoom h4nSP (https://www.zoom-na.com/products/field-video-recording/field-recording/zoom-h4nsp-handy-recorder#overview): standalone snimač/plejer koji radi i kao 24bit 96kHz USB audio interface, a ima i karaoke singalong funkciju (takođe standalone).
Ne znam šta podrazumevaš pod jeftinijom varijantom, ali Zoom je kod Thomanna €220.
Pozdrav,
Vasa
obicni user
11-04-2016, 01:44 PM
Pa uzeo bih nesto da mogu snimitikoliko-toliko kakav info vokal za demo ili gitare npr. Znaci nista vise od toga. A s druge strane da je iskoristim na kakvim privatnim tulumima gdje se izmedju ostalog zna povuci i kakav karaoke "sejšn"
Dakle nikakvih profi snimanja, ali da ipak bude nesto bolje od mica upiknutog u integrirani ulaz.
awacs
11-04-2016, 02:11 PM
Pa uzeo bih nesto da mogu snimitikoliko-toliko kakav info vokal za demo ili gitare npr. Znaci nista vise od toga. A s druge strane da je iskoristim na kakvim privatnim tulumima gdje se izmedju ostalog zna povuci i kakav karaoke "sejšn" ��
Dakle nikakvih profi snimanja, ali da ipak bude nesto bolje od mica upiknutog u integrirani ulaz.
Pa sad... ako se o tulumima radi... sam proceni da li ti se više isplati da ti zaliju i interfejs i laptop pivom ili samo plejer :)
Pozdra,
Vasa
Haxli
11-04-2016, 05:34 PM
^ `si mogao da za primer iskoristish gusti sok? Manje dusha boli :rolleyes:
Sto se tice graficke citao sam po nekim forumima kako je integrirana i vise nego dovoljna jer kao nema tu nekih zahtjeva, a onda bi naletio kod nekih plagova pod min.sys.req. Zahtjeve koje grafa s maticne ne zadovoljava.
kao npr?
Mislim da bi trebalo sve da radi bez problema, na kraju... bolje pocheti s integrisanom
a imati bolji cpu+ram+hdd, pa posle dodati bolji gpu ako bash bez tog nekog plaga ne moze se prezivi..
Naravno, treba imati u vidu chinjenicu da laptop moze da "primi" novi gpu...
Mislio sam da se nesto dobije na performansama buduci da je drasticna razlika sa i bez asio all drivera
Najprostije moguce: zvuchna ce ti smanjiti letaciju u radu, cpu ce idalje da radi na svemu tome...
Mozda i mali off, al svakako koristan video:
<iframe width="560" height="320" src="https://www.youtube.com/embed/GUsLLEkswzE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
* nisam mogao da nadjem orginalni post s foruma, sorry
obicni user
11-04-2016, 06:12 PM
Pa sad piva-sok...jbga u krajnost. Tako nikad ne bi vozio auto.. Ali da opcija stoji
Sto se pak tice rada karte thnx. No sad cu malo opet baljrzgati. Ako je samo latencija u pitanju, znaci li da bi neka elektronska glazba mogla kvalitetno da se napravi i bez karte. Msm teoretski.. Inace thnx na odgovorima
awacs
11-04-2016, 06:29 PM
^ `si mogao da za primer iskoristish gusti sok? Manje dusha boli :rolleyes:
Mogao sam, ali pivo poštujem više nego gusti sok :)
Šalu na stranu, laptopove na tulume nose samo oni koji imaju viška novca (ili laptopova), a manjka mozga. Ili od tuluma zarađuju toliko da im kompjuter dođe kao potrošna roba. Ne bih rekao da @obicni_user pripada nijednoj od pobrojanih kategorija.
Pozdrav,
Vasa
obicni user
11-04-2016, 06:45 PM
Ne, ne pripada. Ali ni tulum ne podrazumjeva ono sto inace znaci. Krivi izraz. Ipak su tu neki stariji klinci..4 banke pa vise. Naravno sve je moguce. Do sad nije bilo takvih situejsa ali nikad se ne zna
Haxli
11-04-2016, 06:58 PM
Pa sad piva-sok...jbga u krajnost. Tako nikad ne bi vozio auto.. Ali da opcija stoji ��
Jednostavno vishe volim kada se prosipa sok nego pivo, chka i kada se pishe o tome :P
Ako je samo latencija u pitanju, znaci li da bi neka elektronska glazba mogla kvalitetno da se napravi i bez karte. Msm teoretski..
Zato sam na pochetku te rechenice s letacijom rekao "najprostije moguce" ;)
Kvalitetno hmm teshko do skoro nemoguce... sad opet shta je "kvaliteno"...
Kad gitaru kachish na obichnu integrisanu zvuchnu i sl. koje nisu predvidjene
za to mislim da ti treba Di box (ili kako se to vec zove) da bi izbegao mogucnost
da sprzish istu...
Naravno, menje vishe svi smo pravili svakakve svinjarije da bi doshli do nekog rezultata, neke su koshtale
vishe neke manje... neki su dobilo ono shto su hteli i bili srecni neki nisu :)
Nije sve tako linerano. Najboji cpu+ram+had+zvuchna ne znachi da cesh imati i najbolje
rezlutate... jer na sve to dolazi OS, driver, softver, plagovi i sl. (da i ne pominjem preampe,
mikrofone, kablove, distorzirane snimke, monitore, prostoriju i sl.)
Neka kartica ti treba, to je de`fakto.
Elem, shto ti ne bi rekao shta tebi teachno treba, shta tacno hocesh da radish i koliko para planirash da
potroshish... siguran sam da ce biti ljudi na forumu, koji ce ti dati neke korisne savete shta da uzmesh...
edit:
mogao sam, ali pivo poštujem više nego gusti sok :)
ahaa, skapirao sam, hteo si kvaliteno da upropastih tehniku lol iskusno...
mali off
ja sam mislio da je vreme noshenja laptopova na zurke proshlo, telefoni su in :)
awacs
11-04-2016, 08:12 PM
ahaa, skapirao sam, hteo si kvaliteno da upropastih tehniku lol iskusno...
Mislim... blam je da tehnika strada od trezne budale. Uostalom, to nije ni budala nego kreten. Jedina šteta na koju blagonaklono gledam je prosut alkohol ili semenka zaglavljena u šini od fejdera.
znaci li da bi neka elektronska glazba mogla kvalitetno da se napravi i bez karte. Msm teoretski..
Teoretski bi mogla. Ukoliko se ne oslanjaš na zvučnu kartu koja ima svoj DSP (DigitalSignalProcessor) sve što radiš in the box zavisi samo od DAW-a, zvučna karta nema nikakav uticaj na zvuk.
Opet, ono što ima uticaj na finalni zvuk je kvalitet DA konvertora i zvučnika, jer na osnovu njih odlučuješ šta valja, a šta ne.
Pozdrav,
Vasa
spartakus
11-04-2016, 09:21 PM
Ja sam pre par dana instalirao wavs 9 na laptop quad 4giga rama i neku usb zvucnu kartu i toliko su bagovali da to nije normalno otvara plugin odma ali interface nikako.Drugar posle seo za net i listao i listao i pronashao da je graficka ustvari problem to je neka intelova 3000 integrusha.Mislim moze se bez wavs-plugina ja mislim i nebula zakucava strashno sa slabim integrushama.Toliko su pale cene da moze da se nadje bash povoljno dobra grafika za 2 ili 3 screena.
Haxli
11-04-2016, 10:32 PM
Chist primer pobrkanih lochica zbog kojih ce neko ponovo za zmuri :)
Isti plagovi rade bez problema u drugom programu? zar ne? :)
Ista grafichka, isti sistem, isti plagovi samo drugi DAW i sve radi kako treba... ;)
Elem,
1. To shto jedan konkretan program ima problem s konkretnim plagovima (koji btw u drugim
programima rade normalno) ne znachi da je problem s grafichkom. Jer da je tako onda
ne bi radili nigde? zar ne?
Naranvo, lakshe okriviti nekog drugog nego priznati svoju greshku, obrukati sebe i isprazniti svoje dzepove...
2. Koliko me secanje sluzi nije prvi put da je doshlo do sukoba WL vs Wave plugin-sima...
Za koji su bili krivi "driveri na grafichkim kartama" ili grafichke kartice... zar ne?
Pa chak jedno vreme komplenta nVidia s "loshim prozivodima" :)
Pogledaj zahteve za te iste plagove i shvaticesh istinu :) malo prochachkaj po internetu i videcesh da se
ista stvar desila sa W6 i isto samo i samo s plagovima od wave-sa... svi drugi i svuda drugde su radili...
Malo previshe sluchajnosti, zar ne? :)
I da ne bude sad da neshto pljujem po WLabau, aj ovako... neka je i wave-s neshto zabrljao, pa da plagovi
zbog toga ne rade u W9. To je opet softverski problem ne problem u hardvesrkim zahtevima :)
hm zar nije 4gb rama minimum za W9?
edit:
Toliko su pale cene da moze da se nadje bash povoljno dobra grafika za 2 ili 3 screena.
Znajuci nashe trzishte, nisam siguran da bash toga ima puno... s obzirom da se radi o laptopu...
Ako ja ovde nisam pobrkao lonchice xe xe
spartakus
11-04-2016, 10:37 PM
Jbem li ga to je samo moj savet moze a i ne mora.cene grafickih karti je totalno pala mozeza 20e da se pronadje solidno reshenje ali i ne mora..
Haxli
11-04-2016, 10:49 PM
20e, hm, definitivno prichash o grafichkima za desktop... :)
Al ajde, chisto predjenja radi... daj neku od 20-30e... nema veze shto je za desktop
chisto da uporedimo sa novijim integrisanim karticama na lapotopovima...
Rezulteti ce biti zanimljivi, veruj mi :)
Taj w9 si lepo ulovio, s ozbirom da je sve brzo prslo jer su valjda provalili greshu u trajal
verziji (koja je bila krivac da se tako brzo pojavi kod lokalnih dilera...) i ispravili je... chuvaj to :)
Proveri i ovo za plagove, mozda greshim al sve mi smrdi da su opet napravili isti pichvajz xe xe
obicni user
12-04-2016, 12:50 PM
Hm. Nozda ipak nisam bio precižn. Dakle informativno da ili ne graficka..ako budem uzimao novi notbuk. Znam sto mogu ili nemogu integrirane. Nekad mogu i vise ali ih soft ne pusta.. No konkretno nece niko poginuti zbog vejvsa koji ne radi. Zanimaju me daw npr i kontakt, Ez, ADDrum i slicne stvarcice. Ako koja ne sljaka..jbga.
Zvuca...neka jeftina ili tocnije za malo para, negdje sam napisao funkciju. Snimanje info vokala u rum situaciji..vise za sebe ili za ponuditi nekome ideju. Ostalo pretezno orjentirano na MIDI. Usput je bilo pitanje kako tj da li moze funkcionirati kao neki mikser za karaoke.... No sve je informativno.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.