Log in

View Full Version : Bad Mushrooms - Demoni

igormink
16-03-2016, 01:09 PM
Pozdrav,
već dugo ništa nisam okačio, pa reko da nešto stavim :)
Evo snimali smo ovaj bend, uglavnom sve live osim vokala. Pjesma je autorska, Deep Purple (ili slično đir.). Masterirali negdje po Francuskoj :)
Bio bih zahvalan da čujem poneko mišljenje, još 3 pjesme moramo smiksati, pa ako ima prijedloga što poboljšati (na ovu se više ne vraćamo). Po mom mišljenju solo je ispao fora (od cca 1:50).

https://www.youtube.com/watch?v=MNzzvLIodFI

Hvala i lp,
Igor

awacs
16-03-2016, 03:14 PM
Hm... Ja bih sve ovo naopako miksao :) Recimo, kicku i tomovima bih oduzeo poprilično donjeg midla (200-400Hz), a gitari dodao isti taj opseg. Nevolja je u tome što je gitara kanda snimana sa bridge magnetom, pa je u startu tako kreštava i hajpasovana, pa samim tim i nema bog zna šta da se pronađe u donjem opsegu. Ali bih dodao makar onoliko koliko može (ili bar ništa ne bih skidao).

OK, znam da ovo nećeš dirati, ali generalno mislim da je bolje da kick i tomove malko oslobodiš tog lo-mid blata koje pravi struju, a oduzima im čujnost. I kompresoru bi bilo lakše da se snađe kad ga ne bi tolika struja zbunjivala.

Pozdrav,

Vasa

sira
16-03-2016, 06:57 PM
Sve je fino i čisto, i bez zamjerke, ali nekako mi je za onaj neki retro 70-s zvuk bass malo previše naprijed, on bi treba bit više utopljen u mix a gitara bi mi trebala bit močnija

igormink
17-03-2016, 07:14 AM
Hvala dečki na komentarima :)
@ Awacs - zanimljiva perspektiva. Mogao bi probati sljedeći miks tako krenuti. Mada, moj dojam je (iako možda potpuno krivo) da je u starijoj glazbi bilo upravo više tog midla, a i dečkima je odgovaralo da malo "masnije" zvuči. Gitara je imala neki tanki zvuk (to je strat), pa je tako i snimljena, s njom smo i bili najmanje zadovoljni, u ostalim pjesmama je bitno bolja. Naprosto u njoj nema masnoće. Doduše, dosta ju je i mastering izbio prema van :) Hvala na komentaru, svakako ću probat primjeniti na sljedećem miksu.

@ Sira - e vidiš to je kompromis. Dečki su htjeli bas napred i oko cijelog projekta nije bio uvjet da zvuči skroz retro, nego malo suvremenije.
Inače - sve skupa je snimano digitalno, miksalo se iz kompa preko miks pulta i vanjskih sprava opet u komp.

awacs
17-03-2016, 10:27 AM
moj dojam je (iako možda potpuno krivo) da je u starijoj glazbi bilo upravo više tog midla, a i dečkima je odgovaralo da malo "masnije" zvuči.

Ne vara te dojam – bilo je dosta donjeg midla, ali je on bio kraći. Konkretno, tomovi su se sedamdesetih godina baš momački demfovali upravo da ne bi toliko dugo zvonili u tom opsegu. E sad, kad je već bubanj snimljen kako je snimljen, treba da pronađeš neku drugu strategiju kako da obuzdaš taj opseg.

Pozdrav,

Vasa

igormink
17-03-2016, 11:41 AM
Vidiš, vidiš, svakako ću to uzeti u obzir. Hvala :)

awacs
17-03-2016, 11:46 AM
Usput natrčah na ovo. Izgleda da je ipak cela stvar u štimu i udarcu :) Jeste noviji snimak, ali je bubnjar iz onog vremena. Onaj bubanj kod Bad Mushrooms u odnosu na ovo deluje kao da je sviran šoto voće :) Samim tim se više čuje decay nego attack.

<iframe width="420" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/QSZrURPPnoY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

P.S. Solo, tamo negde od ̀4:15

Pozdrav,

Vasa

igormink
17-03-2016, 12:48 PM
Još ako ti kažem da je ogromna razlika u broju mikrofona, na "našem" bubnju su bila ravno 2 - kick i overhead :) Naš nije toliko napred, logično, nema ništa direktno na njemu. Čak nije bio broj kanala u pitanju koliko recimo neka kreativna odluka.

awacs
17-03-2016, 12:58 PM
Još ako ti kažem da je ogromna razlika u broju mikrofona, na "našem" bubnju su bila ravno 2 - kick i overhead :) Naš nije toliko napred, logično, nema ništa direktno na njemu. Čak nije bio broj kanala u pitanju koliko recimo neka kreativna odluka.

Heh, pa da – tu je tek važno da bubanj bude „produciran” sam po sebi (štim, damp, način udaranja...). Ako te ne mrzi, pošaji mi 8-16 taktova kanala neke pesme koja vam je sledeća na redu, čisto da vidim šta bi se moglo. Ako nešto smislim, vratim ti Cubendo projekat (ne verujem da imaš instaliran Reaper :)) sa okvirnim hintovima.

Pozdrav,

Vasa

igormink
17-03-2016, 01:48 PM
Može, dapače :)
Inače, trudili smo se poštelati bubanj unapred i izbjeći sve što ne valja, ali uvijek ostaje i štim i bubnjar i soba koja i nije nešto velika. Ali uskoro selimo u novi ogromni prostor koji je profi akustički posložen, pa ne bi trebalo više biti tih problema. Uglavnom, učimo po putu, što drugo reći? :)