PDA

View Full Version : "Provucite" vase kanale kroz....(ima svega)

DaBear
26-01-2016, 09:05 AM
ha ha...koja (luda?) ideja.. Web site sa listom ljudi i njihove opreme koji ce za male pare da vam provuku kanal ili celu pesmu kroz njihove vintage delay / reverb / EQ / compressor /mikrofon ili sta vec... :D:shock::confused:
https://www.theaudiohunt.com/listings

Da ima nacin da se poveze real time (brzi internet i neki software) i da cujes sta se desava/ vrtis dugmice..onda i nekako. Ovako...oslanjas se na nekoga da potrefi sta tebi treba

awacs
26-01-2016, 12:00 PM
Upravo čitam ponude i ne verujem onome što čitam :shock:

”Send me your mono or stereo audio file and I'll run it through this vintage Lexicon 480L processor. Let me know what sort of reverb type (ie/ dark room, bright vocal plate etc) you are going for and I'll build a custom setting or if you prefer, I can use one of the classic presets on the machine. Or if you know specifically what parameters you would like me to dial in, just send them over and I'll program it. I'll send back 100% wet file to whatever format and specs you prefer.”

Pozdrav,

Vasa

tajna92
27-01-2016, 02:35 AM
Zapadna "ciganija", kao kod nas "usemplovati i isproducirati", ko razume, shvatice...

obicni user
27-01-2016, 08:42 AM
Paaaa...msm da ima puno onih koji će koristiti sajt te poslije napraviti cijelu listu suradnika na singlu, albumu...

Era
27-01-2016, 03:57 PM
Mene cudi sto niko kod nas ,koja smo uzgred budi receno siromasna zemlja, nije ponudio kvalitetan analogni rek za rentiranje.Sredite kanale i rentirate kvalitetne analogne sprave poput lex,neve,pultec, itd...i ne samo to,ako odlucite da kupite neku spravu ,rentirate na par dana i vidite na cemu ste, na zapadu je to uobicajena praksa!

DaBear
27-01-2016, 10:27 PM
Mene cudi sto niko kod nas ,koja smo uzgred budi receno siromasna zemlja, nije ponudio kvalitetan analogni rek za rentiranje.Sredite kanale i rentirate kvalitetne analogne sprave poput lex,neve,pultec, itd...i ne samo to,ako odlucite da kupite neku spravu ,rentirate na par dana i vidite na cemu ste, na zapadu je to uobicajena praksa!

jes, pa da ga nikad vise ne vidi. :D Da bi ovde u UK nesto rentirao moras da ostavis podatke od kreditne kartice (sa dovoljno para na njoj da pokrije cenu toga sto rentiras) + ID (licna karta) podatci itd...

Svojevremeno, kad sam dosao u UK (1986) sam upoznao neke Makedonce koji su registrovali studio, firmu, u novokupljenom stanu (na kredit, sa malim depozitom), radili malo i jednog dana iznajmili veliki Synclavier sistem koje je tad kostao jedno £150.000 i naravno zbrisu nazad sa njim!! Ispraznili studio. ostavili stan (samo izgubili taj neki mali depozit)..he he Do jaja smisljena akcija!!:D:D Synclav je naravno bio osiguran..niko nije bio na gubitku (sem osiguranja, ali oni su lopovi ionako)

BlasterMaster
28-01-2016, 03:05 AM

bez sve sale, ovo je odavno trebalo i kod nas da bude moguce, jer definitivno postoji market za to, ako se vec rentira ozvucenje i mixing live, zasto ne bi i ovo... na zalost (ili na srecu zavisno od ugla gledanja) moramo se zadovoljiti kad neko u oglasu opreme koju prodaje kaze > "moguca i pozeljna proba kod mene u studiju"... za to vec ide :thumbsup:

@DaBear ne znam zasto mislis da je i kod nas drugacije, mislim jesmo balkanci, ali nismo svi zivotinje :D eto, pre par meseci sam imao prilike da radim na projektu koji je zahtevao video produkciju, momci su se odlucili za rentiranje, da ne reklamiram firmu, ali su isli all-in, kad je vec veci budzet i sponzori u pitanju, i odlucilo se za rentu red kamere i par objektiva, uz to naravno i celokupna oprema, kran, tegovi, sva moguca cuda, neko bi pomislio da se film snima. pored licne karte koju si spomenuo, i osiguravajucih drustva, momci su potpisali vrlo restriktivan ugovor sa veoma utanacenim klauzulama, jer se radi o opremi koja bi cenom bila ekvivalentna jednom izuzetno dobrom vintage lancu u ovom nasem jelte audio domenu kojeg bi svako pozeleo... cak kad razlmislim, mozda i izuzetno dobrom project studiju :) ja licno nisam mogao da predpostavim da su neki objektivi u startu toliko skupi, da samo telo te red kamere ide preko 10k, sto je frakcija ukupne cene... ispostavljena je racunica koja nije mala za rentu od 2 vikend dana, gde bi neko za te pare mogao da kupi solidan auto, da opremi kucu itd :D ili da kupi svoju video opremu i zapocne biznis :D
momci su potpisali, uplatili avans, odradili sto su hteli isplatili celu sumu i dobili sve kao po ugovoru... firma koja iznajmljuje opremu, vrlo dobro posluje na teritoriji citavog balkana, vrlo unosan posao, ogromne cifre, poznate face i firme, i stalno imaju posla... pronasli zlatnu zilu bukvalno...
sad, kad bi se nasao neko da iznajmljuje i kvalitetnu studijsku opremu, vintage mikrofone i pojacala, zasto da ne, iznajmis super lanac na par dana, odsnimas sve sto si pripremio i molim lepo :rolleyes:

obicni user
28-01-2016, 08:22 AM
U hrvatskoj je sustav takav da poslodavac bez pardona ne namiruje svoja dugovanja. Kad dođe do nekog svog limita zatvori firmu i otvori novu pod istim imenom samo još doda točku na kraju i idemo dalja. Za sva potraživanja prema staroj zatvorenoj firmi možeš se slikati. Pravna osoba koju bi trebao teretiti više ne postoji. Ovo je općenito ali gdje piše da netko ne može iznajmiti skupi komad audio opreme i zatvoriti firmu. Jest reći će netko da je to slućaj za tužbe i sl, ali taj isti mora znati da je ovo Hrvatska. Kakav je slučaj u ostalim državama ex yu ne znam. Ako je bolji...blago vama

kokakolije
28-01-2016, 08:46 AM
...momci su potpisali, uplatili avans, odradili sto su hteli isplatili celu sumu i dobili sve kao po ugovoru... firma koja iznajmljuje opremu, vrlo dobro posluje na teritoriji citavog balkana, vrlo unosan posao, ogromne cifre, poznate face i firme, i stalno imaju posla... pronasli zlatnu zilu bukvalno...
sad, kad bi se nasao neko da iznajmljuje i kvalitetnu studijsku opremu, vintage mikrofone i pojacala, zasto da ne, iznajmis super lanac na par dana, odsnimas sve sto si pripremio i molim lepo :rolleyes:

Hm…mozda zato sto u video rentalu velike stvari uglavnom rentaju velike produkcije.
To su uglavnom firme koje su u poslu vec neko vrijeme i racuni se uglavnom placaju…
Mislim da nema dovoljno pravnih osoba u muzickom biznisu (ako biznis jos uopce postoji) a renta fizickoj osobi je uvijek rizik.
Iako je sve to, kao sto kaze DaBear, osigurano…ali i o utjece na cijenu.

Drugacija su mjerila…kod audia uvijek netko ima nekog "ko ce mu to rijesiti na kompjuteru" a u videu (jos uvijek) show i neka kvaliteta nesto znaci.
Mozda zato sto se valja puno veca lova pa se mora zadovoljiti forma potrosnje?!

Era
28-01-2016, 09:07 AM
Pa racunam mi stari forumasi bi trebali da imamo jedni prema drugima prijateljsko poslovni odnos koji bi se gradio na poverenju...

kVu
28-01-2016, 09:26 AM
bukvalno sam ovako reagovao

http://www.reactiongifs.us/wp-content/uploads/2013/03/nevermind_nathan_fillion.gif

awacs
28-01-2016, 04:11 PM
momci su se odlucili za rentiranje, da ne reklamiram firmu, ali su isli all-in, kad je vec veci budzet i sponzori u pitanju, i odlucilo se za rentu red kamere i par objektiva, uz to naravno i celokupna oprema, kran, tegovi, sva moguca cuda, neko bi pomislio da se film snima. pored licne karte koju si spomenuo, i osiguravajucih drustva, momci su potpisali vrlo restriktivan ugovor sa veoma utanacenim klauzulama, jer se radi o opremi koja bi cenom bila ekvivalentna jednom izuzetno dobrom vintage lancu u ovom nasem jelte audio domenu kojeg bi svako pozeleo...

Ne znam kako je danas u domaćem filmskom svetu, ali nekad je postojalo zvanje „pratilac kamere/opreme” (ne na špici, nego u firmama koje rentiraju filmsku opremu) – lik iz firme čija je oprema, koji sedi na snimanju i pazi da se opremi ništa ne desi. I naravno, i on je bio uračunat u cenu iznajmljivanja.

Drugo, da bi se nekome isplatilo da drži firmu za rentanje bilo kakve opreme potrebno je da potražnja za tom opremom bude tolika da oprema manje-više stalno bude u pogonu (i donosi pare). Onaj koji ima vrhusku kameru, steadycam stativ, rasvetu i štatijaznam može da bude prilično siguran da će ta oprema stalno raditi (film, spotovi, reklame) i u zemlji i u regionu. Isto važi i za vlasnike razglasa – i oni su stalno u poslu. Takođe, većina te vrhunske opreme se najčešće iznajmljuje u manjim ili većim kompletima (a ne obaška objektivi, obaška kućište, obaška reflektori, obaška mikrofoni, mikser, zvučnici, šta god bilo).

*to se tiče audio opreme za studio, uz najbolju volju ne mogu da zamislim da bi neko ko (s)kupi sve te Pultece, Neumanne, Royere, pa Neve i štatijaznam kakve preampe, Lexicone, Distressore, Bricastije itd. imao toliko klijenata koji bi opravdali amortizaciju (= prirodno propadanje i održavanje) te opreme. Mislim, možeš da imaš rent-a-car službu, ali onda moraš da imaš i automehaničare koji će se baviti tim autima. Odnosno, sve bi to moglo, ali ne u zemlji u kojoj se oko same muzike ne vrte nikakve pare.

Uostalom, u Srbiji postoje Sky Music i Studio Berar, pa eto – ko zna nešto o njihovim iskustvima koja se tiču rentiranja opreme neka napiše koju reč. Da ne bismo pričali napamet.

Pozdrav,

Vasa

BlasterMaster
28-01-2016, 09:27 PM
@vasa ...da! bukvalno su bila prisutna dva tehicara u pomenutom slucaju, dosli kombijem koji izgleda unutra ko montazno vozilo, jedan fizikalac, sto kazes cuvar, i jedan poznat fotograf/snimatelj sada vec malo stariji, da ne imenujem, radio kao direktor fotografije na brojnim projektima, s kim sam imao tad prilike da malo popricam u pauzama, koji me je veoma prijatno iznenadio svojim ponasanjem, jer je bio otvoren za svaku vrstu sugestije, iako je decenijama u poslu a mi se prvi put susrecemo, apsolutno bez ega, a toliki renome i saradnje po filmovima itd...vrlo prijatna osoba, iako je to za njega bilo bukvalno kao kad mene neki bend iscima da im snimim probu kroz mixer i eksport pa se jos cude kako dobro sviraju jer nisu znali da je to moguce... to je njemu bila shtenja :) u nijednom trenutku se nije poneo kao da je on jedini koji zna time da barata, ali mi je definitivno otkrio, da ta jedna renta, je toj firmi maciji kasalj, pomenuo je neke projekte koje su radili pa se ispostavilo da imaju od svake opreme duplikate, to su red kamere, soni, canon 5d, objektivi, rasvete, kranovi i da paralelno sa tim snimanjem, u isto vreme se iznajmljuje oprema za snimanje jednog filma... televizija u malom prosto receno... i na kraju ti pokaze snimak quadkoptera i red kamere privju iz neke reklame... zlo...jos jednu stvar koju mi je spomenuo to je da jedina filozofija je bila da su uleteli u pricu u pravo vreme na pravom mestu... ulozili novac u ono sto tek cveta kod nas, danas svi sa estrade zele te kamere i kadrove, ogromna lova se okrece i upala im kasika u med...vec su odavno isplatili svu opremu, i sad samo sljakaju...
a ovo sto kazes vaso za iznajmljivanje zasebno svakog dela, u ovom slucaju je bilo tako, iako firma ima ponudjene standardne pakete, ekipa je bila zahtevnija i otvoren put kad vec imas sponzorstva, te je shodno time ugovor bio posebno radjen. Jeste cepidlacenje ali bukvalno svaki difuzor, puta 4, pa objektiv taj i taj puta 1 itd.. a ovo dal iznajmljuju fizickom licu to vec nisam siguran jer je avans preko firme uplacen koja je bila ujedno i sponzor...

nego, on topic, kad bi ja imao recimo 10ak nojmana, iskreno, ne bi mi bilo mrsko da iznajmljujem 1 dnevno za 100-200 e :D pa i to je sprava ko svaka druga, nije isusova ruka majkumu :D

awacs
29-01-2016, 12:05 AM
ulozili novac u ono sto tek cveta kod nas, danas svi sa estrade zele te kamere i kadrove, ogromna lova se okrece i upala im kasika u med...vec su odavno isplatili svu opremu, i sad samo sljakaju...

Hehe, pa eto, tu nam se priče poklapaju: svi sa estrade žele te kamere i kadrove, ne zamlaćuju se preampima, EQ-ima i reverbima. Ne zamlaćujmo se ni mi. A možemo i da se zamlaćujemo, zašto ne bismo? :)

Pozdrav,

Vasa

igormink
29-01-2016, 06:53 AM
Ja isto mislim da tu ne bi bilo neke velike računice, barem koliko iz vlastitiog iskustva vidim koliko ima ulaganja u neke stvari i konstantnog popravljanja i servisiranja. Dodatno - uvijek kad nabaviš neku novu spravu ti treba neko vrijeme da se upoznaš s njom i probaš izvuči maksimum, pa sad tko bi i kako koristio te sprave na tjedan-dva je isto upitno. Makar moram priznati da je i meni ideja "provlačenja" prostrujila kroz glavu, ali ne za kompresore jer tu stvarno ima milijun postavki, ali recimo za ove jednostavne reverbe koje imam tipa EMT 140 i AKG BX15. Oni na sebe nemaju nešto puno postavki osim duljine trajanja (ok, AKG ima i neki bazični EQ, ali to se i naknadno može složiti). Pa eto ako nekog zanima, možemo probati traku-dvije nečega provući kroz ta čuda sa različitim vremenskim postavkama i sve wet :)
Zapravo, baš ću u nedjelju probat stavit EMT vs UAD EMT - uzet ću neku traku bubnja i "provući" kroz iste postavke. Jedino što, naravno, u slučaju "prave" opreme mora proći jednu konverziju više, ali imam odličan konverter, pa ne bi smio biti problem :)
Može se igrati i provlačenjem kroz traku, makar je tu puno efektnije snimati na traku. Ali bilo je nekih dobrih rezultata kad smo miks potjerali jako na traku :)

Era
29-01-2016, 09:01 PM
jedan moj prijatelj je rentirao ceo studio ,studio je tip top ful Pro tools hd ,pro kontroleri,mislim 3 komada,tc 6000,velike dynaudio,lampaski preampi,kompresori... njemu nije isao posao i dogovorio se za procenat ... svi zadovoljni...meni su pozajmljivali pa i ja sam raspolozen uvek da posudim prijateljima moj rek za usnimavanje,neuman u87,neve 1073/29,Urei 1178,apogee 800... da se pomognemo braco!

kokakolije
30-01-2016, 09:22 AM
jedan moj prijatelj je rentirao ceo studio ,studio je tip top ful Pro tools hd ,pro kontroleri,mislim 3 komada,tc 6000,velike dynaudio,lampaski preampi,kompresori... njemu nije isao posao i dogovorio se za procenat ... svi zadovoljni...meni su pozajmljivali pa i ja sam raspolozen uvek da posudim prijateljima moj rek za usnimavanje,neuman u87,neve 1073/29,Urei 1178,apogee 800... da se pomognemo braco!

Upravo tako…kako dolazim iz videa i audia, moram primjetiti da u audiju jos uvijek vlada nekakvo "drugarstvo"(ovo ce kod nas u Hrv. uskoro biti zabranjena rijec) i posudjujemo si stvari bez nekih problema, dok u videu bas i nema toga…
Ne znam, modus operandi oduvijek je bio posuditi audio spravu a rentati video…

U svakom slucaju, podravam subject teme…ako je nekome gust dati 10-15$ da dobije wet traku nekog lexicona, super…
Posteno do bola :)