View Full Version : Chromakey
Mitjo
24-12-2015, 10:34 PM
Nedavno sam se zainteresovao za video editing i snimanje. Prva stvar za koju sam skontao da bih trebao da potrazim pomoc tj. savet je famozni green screen tj. chromakey. Potreban mi je za kucne uslove snimanja yt snimaka. E sada, skontao sam o cemu je rec i kako to radi ali ne znam da li su moguce sledece mogucnosti ili je jedina solucija kupiti green screen sa interneta(sto i nije neka preskupa investicija). Naime, da li bih mogao uzeti boju sa neta, otici u farbaru i traziti da mi smute istu takvu. Nisam neki moler ali kontam da od dobijanja takve boje zavisi mnogo faktora(razredjivanje, picke materine(pardon)). Druga opcija koju sam imao u glavi kao eventualno moguca jesu posteri. Green screen boja i udri po stampacu pa onda lepiti na zid sa unustrasnje strane. E sada da li su ove opcije realne ili uopste moguce ne bih znao. Svaki savet je dobrodosao.
Sada nesto malo off topic.
Gde da trazim diffusion filter tj. frost gel za soft box i koliko bi me to izaslo za 2/3 soft boxa?
awacs
24-12-2015, 10:51 PM
Najjednostavija varijanta ti je fotografske pozadina u rolni ( http://www.prolightphotovideo.net/?page_id=95&sta=18&dtl=0) Kod hroma kija ti je svetlo najvažnija stavka (da nema senki itd.). Nijansa manje-više, naročito za te kućne varijante.
Pozdrav,
Vasa
Mitjo
24-12-2015, 11:12 PM
Mnogo bre skupo kod ovih nasih, evo link sa ebay http://www.ebay.com/itm/6-x-9-ft-Green-Screen-Muslin-Backdrop-Photo-Studio-Photography-Background-NEW-/371170350845?hash=item566b7a16fd%3Ag%3ACw4AAOSwDN1 URxTJ. Ista stvar samo 3 puta jeftinija. Moje glavno pitanje je bilo da li je farbanje tj. krecenje moguce tj. da li je lepljenje nekakve stampe moguce. Sto vise razmisljam to kontam da stampa nece moci jer se svetlost odbija u mnogo vecim kolicinama na papiru.
awacs
24-12-2015, 11:19 PM
Ne samo što se svetlo odbija, nego i nema šanse da to izlepiš tako da spojevi budu nevidljivi. A i toner bi te koštao :)
Kolika površina ti treba? Ako je relativno mala mogao bi da ofarbaš rigips, ali ultrapedantno. Jako je važno da nema senki (neravnina) i da je nijansa apsolutno ravnomerna.
Pozdrav,
Vasa
Mitjo
24-12-2015, 11:44 PM
Pa nekih 3x4, ovako odokativno je, mogu sutra uzeti metar u ruke pa ga izmeriti u pincimetar.
kokakolije
25-12-2015, 09:23 AM
Pa nekih 3x4, ovako odokativno je, mogu sutra uzeti metar u ruke pa ga izmeriti u pincimetar.
U biti, kad napravis pravilno svjetlo, manje neravnine se daju vrlo lako izbaciti u fazi kijanja...
Za pocetak odaberi zoom faktor na kameri/aparatu jer sa vecim faktorom hvatas manje pozadine.
Naravno, kamera mora u tom slucaju biti sto dalje.
Bitno je posebno osvjetliti pozadinu a posebno sebe.
Sve se to moze sa "uradi sam" varijantom, pogotovo sa led rasvjetom koja je jeftina i dovoljno dobra.
Nijansa je nebitna...u biti, bira se ona koje najmanje ima na glumcu...tako da ju najlakse izoliras i izbacis iz slike.
Nije to vise neki "rocket science"...youtube je pun odlicnih tutorijala bas za ovakve kucne varijante :)
https://www.youtube.com/watch?v=XR1nUAchiM0
obicni user
26-12-2015, 09:21 PM
Ako smijem...
Mozes nabaviti i platno, no iako nijansa nije bas da mora biti kao na yutubu, ipak je bitno da bude zelena ili eventualno plava ako radis sa "glumcima" Naime tih pigmenata nema u koži lica. Znaci moci ceš podesiti veća odstupanja od uzorka pozadine a da ne sjbeš lice. A u kućnim uvjetima teško da ćeš dobiti idealnu pozadinu bez sjena. Tim više što ni zoom neće uvijek dolaziti u obzir. Ne vjerujem da će ti uvijek trebati samo faca koju ćeš montirati u okolinu iz Avatara.
Naravno "glumac" ne smije na sebi imati odjeću iste nijanse osim ako ne zeliš da i on djelomično nestane. No koja god opcija da dođe u obzir svjetlo će igrati odlućujuću ulogu. No kad jednom uspiješ sve ostalo je igra. No kod osvjetljavanja zaboravi bilo kakvu lampu direkt u podlogu.
awacs
27-12-2015, 11:38 AM
No kod osvjetljavanja zaboravi bilo kakvu lampu direkt u podlogu.
Kako sad ovo? Pa to je najvažnije.
Pozdrav,
Vasa
obicni user
27-12-2015, 01:39 PM
Ja sam amaterski isprobavao svasta. Sto god da sam probao okrenut direktno u pozadinu uvijek sam dobio tocku koja je osvjetljenija od ostatka i poslije radi problem. Pa sam smišljao razne fore, igrao se fotografa sa kisobranima i bilo je bolje. Također od svega sto sam probao u home made najbolje se pokazao zeleni zid pofarban mat- bojom . Inace imam u kuci puno farbi ali zelena se pokazala najboljom. I kao sto sam rekao nije bio problem snimit facu. Uvjek mozez zupirat da ostane malo povrsine. Ali kad snimas hod i cijelo tjeleso onada su problem i sjene ali jos vece su one svijetle tocke ili crte od reflektora. Druga je stvar ak raspolazes sa malo profesionalnijom opremom. Ali kolko sam skontao radi se o amateru koji je otkrio snimanje i cemu sluzi kroma ki. Jbga jel spreman odvojit lovu koja ce mozda za dva mjeseca otici u zaborab. Dakako mozda je i sve ovo krivo. Ja nisam profi.
kokakolije
27-12-2015, 03:32 PM
Kako sad ovo? Pa to je najvažnije.
Pozdrav,
Vasa
Nije...najvaznije je ravnomjerno osvjetliti pozadinu.
Sa lampom (bez difuzora) uperenom u zid dobijes tocku koju kamera vidi bolje nego oko.
Za pocetak je mozda najbolje sto jaca zarulja na sredini sobe, upakirana u neki jeftini China box (oni okrugli drveno-papirni lusteri od kineza) koji ce dovoljno osvjetliti cijeli prostor...nesto slicno koristimo sve vise i u filmu i to odlicno radi.
Onda se jos malo poigrati sa licem i to je to.
Uglavnom...kamera voli svjetlo...sto ga vise imas, lakse ti je raditi :)
awacs
27-12-2015, 06:00 PM
Ma dobro, nismo se razumeli. Naravno.da je najvažnije da pozadina bude ravnomerno osvetljena. Sad, šta kome znači direktno u pozadinu, to je druga stvar. U onom videu koji si linkovao sve je lepo i ispričano i pokazano.
Pozdrav,
Vasa
obicni user
27-12-2015, 08:49 PM
Ja...tako to obicno biva. Činjenica pak je da je teže eliminirati one svijetle točke tj tragove od reflektora nego sjene. Sjene će biti ista farba druga nijansa dok je ona točka već i druga farba. No probas vak, onak pa kad jednom složiš set poslije je sve laganini. No ako kani farbati zid preporucam mat-boju. Nema toliko sjaja od kojeg se odbija svjetlo
awacs
28-12-2015, 01:40 PM
Naravno. Usput mi pade na pamet – umesto gela za soft boksove, koje je @Mitjo pominjao, može da se upotrebi i paus papir (ili kako već ko zove „masnu hartiju”).
Pozdrav,
Vasa
Tomislav
28-12-2015, 01:46 PM
Ja bih rekao da je u kućnim uvjetima najlakše raditi s najvećimo mogućim difuzorom svjetla - bijelim zidom :)
Ako se dovoljno jako svjetlo usmjeri u zid, to rezultira stvarno mekanim generalnim svjetlom i ja sam tako imao najbolje rezultate. Sve varijante koje pretvaraju oštro u meko svjetlo (npr. paus) zahtijevaju veliku površinu. *to je difuzni izvor svjetla bliže objektu koji se želi osvjetliti - to je svjetlo mekše. *to ga više udaljavaš, to svjetlo počinje djelovati oštrije i zbog toga je opet potrebna veća površina difuzora da bi u konačnici izvor svjetla bio što veći (i mekši).
*to se boje tiče - svakako preporučujem zelenu... Osim što je nema u licu, kamera je na nju (kao i ljudsko oko) najosjetljivija. Bayer senzor (odnosno filter na senzoru) ima puno više zelenih piksela nego zrvenih i plavih.
awacs
28-12-2015, 02:22 PM
Sve istina. Paus sam pomenuo prosto kao lako dostupnu zamenu za gel.
Pozdrav,
Vasa
Dushan_S
28-12-2015, 03:10 PM
Mnogo bre skupo kod ovih nasih, evo link sa ebay http://www.ebay.com/itm/6-x-9-ft-Green-Screen-Muslin-Backdrop-Photo-Studio-Photography-Background-NEW-/371170350845?hash=item566b7a16fd%3Ag%3ACw4AAOSwDN1 URxTJ. Ista stvar samo 3 puta jeftinija. Moje glavno pitanje je bilo da li je farbanje tj. krecenje moguce tj. da li je lepljenje nekakve stampe moguce. Sto vise razmisljam to kontam da stampa nece moci jer se svetlost odbija u mnogo vecim kolicinama na papiru.Ja sam za sebe nedavno baš naručio preko Aliexpressa pozadinu. Vodi računa o nečemu: Ako ideš varijantom da osvetljavaš ravnomerno pozadinu, a nisi dovoljno udaljen od nje, imaćeš zelenkaste refleksije na onome koga snimaš. Ako onda osobu udaljiš od pozadine, zbog perspektive može sad da ispadne da ti pozadina nije dovoljno široka tj visoka, zavisno šta već snimaš. Kažem jer vidim da si stavio link na ovu 6x9 ft pozadinu. Možda ti treba veća. Pazi da zaista dobro oceniš kolika ti je pozadina potrebna. Pozadina koja ti izgleda dovoljna kad neko stoji neposredno ispred nje ne mora biti ok ako se udalji od nje tj priđe kameri. Takođe razmisli šta ćeš snimati, da li će na primer neko svirati ispred nje? Koliko će taj predmet da viri? Da li će se i koliko kretati? Itd.
obicni user
28-12-2015, 05:15 PM
Ja bih rekao da je u kućnim uvjetima najlakše raditi s najvećimo mogućim difuzorom svjetla - bijelim zidom :) .
Mozes li pojasniti. Naime planirao sam u garazi ofarbati jedan zid i dio poda za neke ovakve zjbancije.
branoy
29-04-2016, 04:03 AM
ma napolje izneses pozadinu, i od rasvete pare u dzep :D
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.