Log in

View Full Version : Reaper 5

Ghost Dog
13-08-2015, 12:47 PM
Izašao REAPER 5. :)

Ima naravno i drugih lepih stvari (čini mi se da bi mnogima mogla da znači, pre svega, podrška za VST3), ali, meni lično se najviše dopada što su očigledno "zategli" kod na nekim mestima (uvek je program delovao zategnuto, ali sad deluje još bolje), tako da je nova verzija donela i napredak po pitanju ASIO performansi.

Lepo. :wink:

Jan
13-08-2015, 02:44 PM
Bas me zanima da li su resili ADC na grafici, ono kad metri na plugovima idu ispred zvuka sto ih vise stavljas

Ghost Dog
13-08-2015, 03:20 PM
Je l' to kad je Anticipative FX processing, uključen, ili isključen?

Jan
13-08-2015, 04:02 PM
Je l' to kad je Anticipative FX processing, uključen, ili isključen?

Kad je ukljucen, kad je iskljucen meni je Reaper beskoristan, svi ostali Daw-ovi ga pobedjuju

Ghost Dog
13-08-2015, 04:14 PM
Kad je ukljucen, kad je iskljucen meni je Reaper beskoristan, svi ostali Daw-ovi ga pobedjuju
Pa,onda je to otprilike feature, a ne bag. :)

Inače, kod mene je sada razlika između Cubase 8-ice i REAPER-a poprilična. U korist potonjeg, naravno.

Recimo, REAPER 4.xx je pucao kada stavim na jedan kanal: DUNE2 (sa prilično opterećujućim presetom), Valhalla UberMod, Valhalla Shimmer i Valhalla VintageVerb. Kada stavim Room, umesto VintageVerb-a, sve radi lepo (da kažemo, to mu je negde granica).

CB8 (Elements) je pucao još gore i nije pomagalo da se stavi Room umesto VintageVerb-a.

REAPER 5, pre svega, ne puca u istoj situaciji (naravno, svaki put ista podešavanja i bafer od 128 semplova (jer DUNE je tako pisan da kad se stavi bafer manji od 128 semplova, automatski se isključuje multithreading)), a onda još dozvoljava da se stave još dva VintageVerb-a na isti kanal. Možda čak i tri, nisam još probao.

Žao mi je što imaš problema sa REAPER-om, ali ja sam sebi konačno pronašao DAW koji mi jako odgovara (još samo da nađem vreme da se bavim muzikom ko čovek; nije mi to primarno zanimanje :D) i stvarno ne vidim zašto bih se vratio na bilo šta drugo.

Možda se sećaš da sam ja imao problema sa REAPER-om (da kažemo, godinama), sve dok mi nije došlo iz gluteusa maksimusa u tintaru da ljudski isprobam WASAPI.

Fala Bogu, sad više ne moram ni to da radim. Konačno i meni ASIO radi jako lepo.

Bombona. :)

Jan
13-08-2015, 04:40 PM
Pa,onda je to otprilike feature, a ne bag. :)

Inače, kod mene je sada razlika između Cubase 8-ice i REAPER-a poprilična. U korist potonjeg, naravno.

Recimo, REAPER 4.xx je pucao kada stavim na jedan kanal: DUNE2 (sa prilično opterećujućim presetom), Valhalla UberMod, Valhalla Shimmer i Valhalla VintageVerb. Kada stavim Room, umesto VintageVerb-a, sve radi lepo (da kažemo, to mu je negde granica).

CB8 (Elements) je pucao još gore i nije pomagalo da se stavi Room umesto VintageVerb-a.

REAPER 5, pre svega, ne puca u istoj situaciji (naravno, svaki put ista podešavanja i bafer od 128 semplova (jer DUNE je tako pisan da kad se stavi bafer manji od 128 semplova, automatski se isključuje multithreading)), a onda još dozvoljava da se stave još dva VintageVerb-a na isti kanal. Možda čak i tri, nisam još probao.

Žao mi je što imaš problema sa REAPER-om, ali ja sam sebi konačno pronašao DAW koji mi jako odgovara (još samo da nađem vreme da se bavim muzikom ko čovek; nije mi to primarno zanimanje :D) i stvarno ne vidim zašto bih se vratio na bilo šta drugo.

Možda se sećaš da sam ja imao problema sa REAPER-om (da kažemo, godinama), sve dok mi nije došlo iz gluteusa maksimusa u tintaru da ljudski isprobam WASAPI.

Fala Bogu, sad više ne moram ni to da radim. Konačno i meni ASIO radi jako lepo.

Bombona. :)

Ma nemam problema vise, samo ta grafika. Cak sam i shvatio da treba da kad koristim stereo plug na mono traci (recimo Decapitator) tamo u O/I od plug-a da iskljucim jednu stranu itd, ustedi proces znatno. Plus novi wavesi mi se bolje ponasaju u Reaperu nego u C5.

Kod mene Asio bolje radi od Wasapi-a

phil.milmax
03-02-2016, 08:14 AM
https://www.youtube.com/watch?v=Nzw5xwpcCJs&list=PLM0xHqxaiT69oINiiy_rsPbhI1rL4xWEv

Za nekog ko bi poceo da koristi Reaper al ne zna kako. Odlicno uputstvo. Tacno se vidi dok ga gledas koliko je Reaper logican, samo smo mi navikli na nesto drugo.

phil.milmax
03-02-2016, 02:19 PM
https://www.youtube.com/watch?v=glUWwadF__w

Ma ne valja nista ovaj Reaper! :D

Haxli
16-02-2016, 11:48 AM
Evo dva posta iz Koji Daw koristite? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?p=369535#post369535) vezana za Reaper 5
(chisto da budu i ovde)

http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=369535&postcount=153

http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=369565&postcount=161

Ghost Dog
18-05-2016, 10:46 AM
Dobio REAPER note. :)

Jan
07-10-2016, 06:51 AM
Meni je Reaper polako ali sigurno postao apsolutni kralj medju DAW-ovima...

Ima svoje bubice, primera radi to sto me je jako iritiralo, sto ADC postaje veci - to sve vise i vise zuri grafika na plaginovima za zvukom, isto i sto je ruting komplikovaniji, al to se resi sto se armuje traka za recording i onda se iz nekog razloga sva grafika na toj traci sinhornizuje dokle god je arm for recording upaljen.

I jako mi nedostaje sto nemaju nikakvu pitch korekciju po defaultu na kanalu (ala vari-audio u Cubase-u), molim Boga da sto pre ubace ARA, onda definitivno vise no look back...

branoy
07-10-2016, 10:33 PM
meni je taj vari audio u cubase 5 ( nesto najlakse na svetu :D ) vrh za ispraviti brzo vokal

idvi
10-10-2016, 09:32 AM
Uz svo poštovanje svim DAW-oima za mene je još uvijek kralj Cub 5.
I to ne zato što ga koristim već vecini mojih kolega koji uvek na kraju odluce da je Cub je ipak Cub.
Jedna od stvari je i vari audio a da ga ne hvalim njegovu stabilnost kod mnogih
situacija ..kao midi obrade itd.

phil.milmax
10-10-2016, 07:45 PM
Cubase 5 = Golf II :D

Sto se u narodu kaze : "Ti ga krstis, ono prdi."

Jan
10-10-2016, 11:50 PM
Uz svo poštovanje svim DAW-oima za mene je još uvijek kralj Cub 5.
I to ne zato što ga koristim već vecini mojih kolega koji uvek na kraju odluce da je Cub je ipak Cub.
Jedna od stvari je i vari audio a da ga ne hvalim njegovu stabilnost kod mnogih
situacija ..kao midi obrade itd.

Nakon 15 godina rada na Steinbergu, moje iskustvo je drugacije, sto se stabilnosti tice. Disclaimer, ne komponujem pa mi midi ne treba, koristim midi samo za najprimitivnije svrhe pa mi je tako i Reaperov midi sasvim dovoljan

idvi
11-10-2016, 07:56 AM
Nakon 15 godina rada na Steinbergu, moje iskustvo je drugacije, sto se stabilnosti tice. Disclaimer, ne komponujem pa mi midi ne treba, koristim midi samo za najprimitivnije svrhe pa mi je tako i Reaperov midi sasvim dovoljan

Nisam mislio da je midi bitna stvar ali bi trebala biti "ukomponovana" u svaki DAW. Dakle mislio sam sveobuhvatno.
Napomenu sam da meni je Cub (recimo 5) vro stabilan itd. a da kolege kad komentiraju (nemaju preveliku ljubav za njega) uvijek tvrde Cubase je ipak Cubase..bez obzira koja verzija.

A na Golf II imam i komentar..kad je stao drmao si po karburatoru, po raznim spojevima i uspio si da ga prisiliš da te vrati ..a danas klikne nešto ..upali se upozoravajuće svjetlo-sound a ti lepo gledaš i gledaš..a Golf prdi pa ga prdi...:D:da:

awacs
11-10-2016, 11:19 AM
Dobar je Golf 2, Å¡ta mu fali? Reaper je viÅ¡e kao neko vozilo Džejmsa Bonda, pa može po putu, a može i da prepliva reku ili da raÅ¡iri propeler na krovu pa da preleti gužvu na drumu. Jedino Å¡to nađavola moraÅ¡ da znaÅ¡ kojim dugmetom se koja opcija aktivira, a niko nije lud da u dvadeset prvom veku čita uputstva za upotrebu.

Pozdrav,

Vasa

phil.milmax
11-10-2016, 05:21 PM
Dobar je Golf 2, šta mu fali?

Daleko od toga da mu nesto fali. On je svoju reputaciju posteno stekao :grin: Zato ga i dalje mnogi voze, po principu: "bolje mi ne treba".

Reaper je viÅ¡e kao neko vozilo Džejmsa Bonda, pa može po putu, a može i da prepliva reku ili da raÅ¡iri propeler na krovu pa da preleti gužvu na drumu. Jedino Å¡to nađavola moraÅ¡ da znaÅ¡ kojim dugmetom se koja opcija aktivira, a niko nije lud da u dvadeset prvom veku čita uputstva za upotrebu.

Zato bolje sednes u Golfa i ne mislis :D

branoy
11-10-2016, 09:06 PM
samo dve stvari zasto nikad vise na cubase 5 = 32bit daw, i nema browsver da kad ti pustis projekat, da desno listas wav i da ih on odma uklapa u tempo i ostalo!!
ostalo sve oks. imam malu instalaciju 40mb tako nesto, samo ga drzim kada treba uvesti ili snimiti glas, i odmah na licu mesta sa variaudiom. to je sve.
da je on kojim slucajem 64bit, bilo bi to dobro. nisam ljubitelj externih stvari tipa jbridge i to, volim kad snimim projakat da je sve u tom jednom fajlu.
presonus 3 64bit cesto koristim, sve manje cubase 8 elements unlocked kanali, (nema dosta toga i fali mi sidechain, nije mi to to u onom volumesharper

Igor
11-10-2016, 09:27 PM
PreÅ¡ao sam na Studio One 3, odnosno savladavam ga, a razlog je to Å¡to sam prosto shvatio da između njega i C5 postoji generacijski i jaz.
Čekajući da se "pojavi" osmica, polako ali siguro gubim korak sa onim Å¡to je odavno aktuelno, kao Å¡to je 64bit(nost), novi grafički standardi u developingu i tome sl. E, nećeÅ¡ ga brale! :grin:

Filip_
11-10-2016, 09:53 PM
Topic glasi Reaper 5, a vise od pola postova nema veze sa ovim DAW-om nego se pise da bi se nesto, blago receno, napisalo (cast humoru u par postova na temu koji je imho uvek dobrodosao)...cutim, nebulozu preskocim, pratim interesantne stvari i dalje, manje me ima, ali evo morao sam da napisem :banghead: :(

branoy
11-10-2016, 10:31 PM
a sta se ima dodati za reaper nesto specijal sto nemas na youtube haha. daw ko daw. manji fin, moze dosta, ko voli nek izvoli

dobro je dok i svastarimo nesto po temama, i to ovde izumire!!!

LAMPASH
12-10-2016, 12:04 PM
Nisam mislio da je midi bitna stvar ali bi trebala biti "ukomponovana" u svaki DAW. :D:da:

:shock: MIDI NIJE BITNA STVAR!!!???!!!:shock: Licno znam coveka koji dugo zivi od MIDI-ja tj. izrade midi fajlova i ne mrda sa Kockice:wink:

A sto se tice Golfa II, to je bre bila mahina! I dan danas je za raznorazne puntice i sl. keva:) Sa njim sam polagao voznju i posto je bio dizel u pitanju, nije bilo sanse da mi se negde ugasi i tako ja polozih iz drugog:D

Nego da se vratim na DAW-ove. Na koji x64 DAW je po Vasem misljenju najbezbolnije preci sa C5 tj. koji je njemu najslicniji a da nije FL, C6,7 i C8:grin:

phil.milmax
12-10-2016, 01:09 PM
Na koji x64 DAW je po Vasem misljenju najbezbolnije preci sa C5 tj. koji je njemu najslicniji a da nije FL, C6,7 i C8:grin:

Posto je tema o Reaperu, predlazem ti njega :) Nece ti biti bas toliko lako da predjes ali ako pogledas na youtube tutorijale za Reaper 5 ( koji su odlicni) i ulozis malo truda skontaces. Potrebno je i da shvatis da Reaper nije kopija Cubase tako da je logika programa dosta drugacija.

MIDI takodje sljaka dobro u njemu.

Naravno ima Reaper par stvari koje bih voleo da su bolje ali svaki DAW ih ima. U svakom slucaju mnogo je vise prednosti tako da je tih par mana zanemarljivo.

A ako neces Reaper onda ti je sledeca opcija Studio One.

LA-2A
12-10-2016, 01:19 PM
LAMPASH instaliraj Studio One i u opcijama namesti cubase-ov keyboard shortcuts i vrlo brzo ces uci u semu, mislim da i Reaper ima tu opciju ali meni je bio isuvise konfuzan.

phil.milmax
12-10-2016, 02:21 PM
LAMPASH instaliraj Studio One i u opcijama namesti cubase-ov keyboard shortcuts i vrlo brzo ces uci u semu, mislim da i Reaper ima tu opciju ali meni je bio isuvise konfuzan.

Nista kod njega nije konfuzno, cak je mnogo logicnije od ostalih DAWova. Jednostavno nisi dao sansu i nisi posvetio dovoljno vremena.

Nije mi jasno zasto svi vi koji hocete da predjete na neki novi softver ocekujete da ce u njemu biti sve isto kao u starom. To je prilicno ogranicavajuce. Robujete svojim navikama. Ja sam godinama radio u Cubaseu, a pre toga u Logicu, u vise razlicitih perioda u ProToolsu, pa u Reaperu, pa sam jedno duze vreme probavao Studio One i ko zna sta jos. Svaki put sam ulozio vreme u to da naucim da koristim sve opcije u tom softveru, a to se zna kako se radi. Uzmes lepo skines tutorijale i odvojis dva tri popodneva i gledas i sljakas. Valjda treba prvo da naucite nesto da koristite da bi mogli da odredite sta vam odgovara, a ne udjes par puta u projekat , ne mozes nesto da nadjes, nerviras se, ne odgovara ti itd. a ne pada ti napamet da se malo ozbiljnije posvetis tome.

Ovo ne pisem kao odbranu Reaperu vec sam hiljadu puta nailazio na takve komentare i razna pitanja koja su produkt lenjosti. Svi znate da koristite youtube i fala bogu tamo ima svega samo ne treba da vas mrzi.

A slazem se da je svakako lakse upaliti Studio One i ukljuciti Cubase shortcuts. Studio One je super dok recimo ne krenes da editujes multitrack bubanj u njemu. Tad pozelis da pucas sebi u glavu.

I da! Ova tema se ne zove "Zasto ne treba da koristite Reaper" ili "Meni Cubase 5 sljaka do jaja" i tome slicno nego "Reaper 5" tako da ako imate neko pitanje u vezi Reapera pitajte al stvarno batalite vise ova spamovanja. Ne razumem potrebu za tim.

Reaper je dodao u novom updateu notaciju. Da li je neko koristio i kako mu se cini? Hvala

LAMPASH
12-10-2016, 02:27 PM
Instalirah Reaper i ne mogu da verujem sta je sve stalo u desetak MB! Upravo ga cackam i moram se sloziti sa Idvi-jem da je midi editor jako nezgodan. Po mom misljenju daleko su bolji onu u Cubase, PT, Sonar i FL. Ali dobro, treba mi vremena da odgledam tutorijale i kad skontam potpuno reaper mogu da donosim zakljucke.

Samo jedno pitanje, Reaper mi vidi samo x64 plugove sto je i normalno, a sta cu sa gomilom x86 plugova koje koristim u C5? Jel tu zavrsava posao jBridge ili kako?

@LA-2A
Probacu i Studio One obavezno!

phil.milmax
12-10-2016, 03:15 PM
Ima on svoj bridger. Samo dodaj foldere gde su ti instalirani 32bit plagovi i videce ih.

branoy
12-10-2016, 04:19 PM
ne znam kakav je brdige interni u reaperu, al u cubase 8 je dvojka od 5 (al slabo skroz kad pocne pucati)!! mora se jbridge.

awacs
12-10-2016, 08:46 PM
Nije mi jasno zasto svi vi koji hocete da predjete na neki novi softver ocekujete da ce u njemu biti sve isto kao u starom. To je prilicno ogranicavajuce.

To nije ograničavajuće, to je naprosto besmisleno. ZaÅ¡to bi iko prelazio na novi softver ako mu je stari već do jaja i zadovoljava sve njegove prohteve? Ja sam na Reaper preÅ¡ao negde kod verzije 3.5 jer Vegas nije imao MIDI, a Cubase-ova automatizacija mi je bila primitivna (a važna mi je automatizacija). Elem, imao sam jasan razlog zaÅ¡to tražim novu platformu i zato sam pristao na mesec dana privikavanja. Dosad nijednog trenutka nisam pomislio da sam tih mesec dana života uludo bacio, ali meni je ta promena softvera zaista bila potrebna.

Potpuno razumem one koji isprobavaju novi DAW čačkajući ga iz čiste radoznalosti, pa im se on ne dopadne na prvu loptu. Ipak, malo je bez veze iznositi opÅ¡te sudove o tome da je neki program bolji od drugog ukoliko ne poznajemo i jedan i drugi u istoj meri, pa čak i tad je to bez veze. Ljudi nisu isti, Å¡to bi reko Z.K. Cane.

Pozdrav,

Vasa

branoy
12-10-2016, 09:23 PM
Cubase-ova automatizacija je i sad primitivna ahah, mislim da je najjednostavnija u FL studiu, ,haaha tamo crtaju ko crtane filmove aumomatizaciju hahh ja dok je nabodem u cubase napatim se haha

Ghost Dog
12-10-2016, 09:43 PM
ne znam kakav je brdige interni u reaperu ....
Ženski roditelj! :wink:

:)

Jan
15-10-2016, 08:23 PM
Neko je pomenuo Reaperov bridge, u zivotu mi nije pukao bridge (koristim x64 verziju pa bridgujem neke plaginove kojih nema u x64 ali sve redje i redje), sta vise ne osecam ga, dok mi je recimo rad sa jbridge-om u Cubase-u bio nocna mora...

Rhino
15-10-2016, 09:09 PM
Jbridge ako je original radi dobro. Krekovani muce ljude :)

Jan
15-10-2016, 11:02 PM
Jbridge ako je original radi dobro. Krekovani muce ljude :)

Original, moje iskustvo je da je to mucenje.

Jednako lose su mi radili i krekovani i original.

Primera radi, imao sam projekat u kome je bilo 2-3 Jbridge-ovanih Kontakta.

Godinu dve posle reinstalla OS-a, kad otvorim projekat Cubase ne vidi vise te instance niti jbridge-ovane niti nebridgovane i ako sve imam identicno postavljeno na sistemu...

U svakom slucaju, Reaperov bridge se ne oseca u radu i bolje se ponasa od Jbridge-a, pri tom nista ne moras da skeniras da radis, on to radi automatski, pa sad pucajte na mene :D

Rhino
16-10-2016, 02:09 AM
Onda ja imam srece sa jbridgeom :) Desi se jednom u 100 god da izbaci onaj opcode error i to je sve.

Sto se tice reaperovog internog bridza, nemam iskustva i vjerujem da radi flawless.

Igor
16-10-2016, 06:31 AM
Igram se sa Reaperom, tražim sebe u novom soft-u, iiii...

Reaper vrrrrlo lako može biti neverovatno otkriće. Samo da se malo naviknem na spartanski GUI. ,ogućnosti su mu neverovatne, izuzetno ozbiljan program, ne znam kakav je za privikavanje, kada je reč o brzini, da li brzina editovanja u Reaperu može biti jednaka ili bolja nego u Cubu...

Jan
16-10-2016, 01:43 PM
ne znam kakav je za privikavanje, kada je reč o brzini, da li brzina editovanja u Reaperu može biti jednaka ili bolja nego u Cubu...

U početko sam bio razvio identičan sistem editovanja kao u Cubase-u, a kasnije i mnogo brži jer Reaper ima fantastičan time stretch koji se vrlo lako izvodi.

Imao sam diskusiju o prelasku na PT sa prijateljem koji je preko decenije na Pro Tools-u i kune se u njega za audio editing kad sam mu pokazao Å¡ta radim u Reaperu rekao mi je "Ti si budala ako napustiÅ¡ Reaper za Pro Tools Å¡to se editinga tiče"

Pitaj Å¡ta god te zanima i potrudiću se da pomognem.

phil.milmax
16-10-2016, 02:03 PM
Sto se tice brzine editovanja, Reaper je tu sigurno jedan od najboljih softvera. Pogotovo ako insalirate sws ekstenziju. Recimo za bubanj je stvarno sjajan. Mozete da detektujete tranzijente ili da postavavite treshold koji otvara i zatvara na odredjenoj jacini. Onda mozete da izaberete da vam na tim mestima ili uradi slice ili doda stretch marker. Nakon toga mozete da kvantizujete i dodate krosfejdove opcijom fill gaps.
Algoritmi za stretching su vrhunski. Imao sam u poslednje vreme jedno 10tak projekata gde mi je klijent trazio da stare fank matrice sinkujem na iskucan elektronski bubanj. Znaci krenes bit po bit. Roknes marker pa pomeris i tako celu pesmu. Bez problema sam odradio sve za kratko vreme i kvalitet zvuka se 99% nije razlikovao od orginala. Orginalne komande su tako namestene da bukvalno ne moras da pomeris ruku, a ako ti ne odgovara mozes da apsolutno sve prilagodis sebi.
Ono sto se na prvi pogled ne vidi u Reaperu je rezolucija kojom vizuelno prikazuje fajlove. Jako je detaljna i kada se na nju naviknes u nekim drugim softverima bude jako tesko da se radi.

obicni user
16-10-2016, 02:05 PM
Dosta minusa za reaper donosi midi editing. No ne znam kako je to u profi svrhe ali sve sto sam radio u c5 vrlo brzo sam stigao i u reaperu. Istina je da najvise vremena treba da pohvatas neke banalnosti koje jednostavno nisu tamo gdje bi kao trebale biti. Jedan primjer onaj jbni loop kad zelis razvuci midi traku da jos nesto dodas. Nikako naci dok slucanjo nisam naletio. No meni osobno bio je nedostatak sto nema nikakvih instrumenata integriranih i zato mi sad najvise odgovara mikskraft jer i tamo mogu sve isto a to je pretezno izrada midifajlova za kljave ili matrica koje sluze kao neka podloga za snimanje. .. Sto se pak prifi strane tice pricao mi kolega kako jako puno radi u reaperu koji mu je postao jednostavno....najprakticniji. No kad snima nikako, vec iskljucivo to radi u cubaseu. Naima veli da danas ljudi koji dođu malo znaju ali imaju ogromne prohtjeve. Kaze da je htio snimati u reaperu jednom ali su ga ljudi blijedo gledali kad su vidjeli taj prapovijesni izgled. Kaze tu je stao. A najzadovoljniji su ljudi kad popali sve silne lampice na raznim komponentama., neispravnim i neprikljucenim.. Ali svijetli sila ledica i to je zakon. Iako osim kompa koristi samo audio kartu. Bah.

phil.milmax
16-10-2016, 02:16 PM
Ima toliko tema na netu za Reaper da stvarno ne znam kako je moguce da se nekome bas ni jedna ne svidja. Skinovi mu se menjaju u sekundi, kao na winampu i ima ih koji lice i na cubase i na protools i na logic i ne znam ti vise ni ja na sta.

Evo recimo ovo je jedna od, po meni, najlepsih tema za velike monitore, mada ja koristim orginalnu jer meni nije ruzna.

http://www.houseofwhitetie.com/reaper/imperial/images/transport_default.png
http://www.houseofwhitetie.com/reaper/imperial/images/full-arrange-view.png
http://www.houseofwhitetie.com/reaper/imperial/images/full-mixer-view2.png

Jan
16-10-2016, 03:05 PM
Sto se tice brzine editovanja, Reaper je tu sigurno jedan od najboljih softvera. Pogotovo ako insalirate sws ekstenziju. Recimo za bubanj je stvarno sjajan. Mozete da detektujete tranzijente ili da postavavite treshold koji otvara i zatvara na odredjenoj jacini. Onda mozete da izaberete da vam na tim mestima ili uradi slice ili doda stretch marker. Nakon toga mozete da kvantizujete i dodate krosfejdove opcijom fill gaps.
Algoritmi za stretching su vrhunski. Imao sam u poslednje vreme jedno 10tak projekata gde mi je klijent trazio da stare fank matrice sinkujem na iskucan elektronski bubanj. Znaci krenes bit po bit. Roknes marker pa pomeris i tako celu pesmu. Bez problema sam odradio sve za kratko vreme i kvalitet zvuka se 99% nije razlikovao od orginala. Orginalne komande su tako namestene da bukvalno ne moras da pomeris ruku, a ako ti ne odgovara mozes da apsolutno sve prilagodis sebi.
Ono sto se na prvi pogled ne vidi u Reaperu je rezolucija kojom vizuelno prikazuje fajlove. Jako je detaljna i kada se na nju naviknes u nekim drugim softverima bude jako tesko da se radi.

Uuu editing bubnja sa stretch markerima u Reaperu je pesma, barem ja skoro da ga ne osecam taj stretch (plus uvek mozes da odaberes algoritam koji ti zvuci bolje), a uvek ga osecam u drugim softverima, pocnem da cujem zrno.

I da slazem se za waveform prikaz ako o tome govorimo.

phil.milmax
16-10-2016, 03:45 PM
Uuu editing bubnja sa stretch markerima u Reaperu je pesma, barem ja skoro da ga ne osecam taj stretch (plus uvek mozes da odaberes algoritam koji ti zvuci bolje), a uvek ga osecam u drugim softverima, pocnem da cujem zrno.

Generalno nisam ljubitelj stretchinga kada je u pitanju bubanj ali u Reaperu je daleko najpodnosljiviji. Ako odstupanja nisu prevelika i ako se poigras sa opcijama i algoritmima moze da se dobije bas dobar rezultat. Na vecini ostalih instrumenata koristim redovno i bas je diskretan.

I da slazem se za waveform prikaz ako o tome govorimo.
na to sam mislio :)

obicni user
16-10-2016, 08:22 PM
Ima toliko tema na netu za Reaper da stvarno ne znam kako je moguce da se nekome bas ni jedna ne svidja. Skinovi mu se menjaju u sekundi, kao na winampu i ima ih koji lice i na cubase i na protools i na logic i ne znam ti vise ni ja na sta.[/url]

Iz vlastitog iskustva ali i prema raznim forumima, ipak svi manje vise nakraju zavrse na defaultnoj temi. Naime 90% tema su rađene za neke egzoticne rezolucije ili pak imaju neke druge mane. Naime svi koji rade te teme dodaju nest svoje i prilagode sebi, a neko drugi moze onda samo plakati kad mu nedostaje neka bitna stavka.I nakon cackanja i zivciranja zbog kojekakvih nedostataka obicno se zavrsi na pocetnoj- spartanskoj temi koje ispadne najfunkcionalnija

Ghost Dog
16-10-2016, 11:49 PM
Ja sam sebi malo naštelovao Reaborn temu i prilično sam zadovoljan.

Imam želju da napravim svoju temu, od početka, ali nema se baš vremena. :)

Jan
17-10-2016, 12:03 AM
Ja koristim NotMyFault minus-minus, koja je u sustini default Reaper 4 tema samo ima uvucene child kanale u mikser prikazu kao i u aranzmanu.

Nisam primetio da se pojavila ta varijacija default 5 teme jos uvek

obicni user
17-10-2016, 08:49 PM
Ponukan temom skinuo sam trial petice. I ko za vraga teme koje su mi dobre...ne funkcioniraju pa mi bolje defaultna. No imam pitanje malo off. Ima li vsti sem kontaktovih kompleta kojim bih pokrio cijelu midi banku. Ne mora nesto extremno kvalitetno ali da je bolje od cistog midija. Thnx

Igor
17-10-2016, 09:26 PM
Ima li vsti sem kontaktovih kompleta kojim bih pokrio cijelu midi banku. Ne mora nesto extremno kvalitetno ali da je bolje od cistog midija. Thnx

Ima. Recimo IK Multimedia SampleTank Max.

Sent from my ME173X using Tapatalk

Jan
17-10-2016, 09:44 PM
Ili Air Xpand2

obicni user
22-10-2016, 12:09 PM
Jos jedno pitanje za poznavatelje. Moze li se i reaperu zaobići primjerice kompresor koji je na masteru. Da pojasnim...imam referencu na jednoj traki pa sad da se ne mora svaki put iskljucivati doticni kompresor. Samo sam naveo primjer sa kompresorom. Moze biti limiter, eq ili bilo sto, ali da ne utjece na referencu

phil.milmax
22-10-2016, 12:44 PM
Ako sam te dobro razumeo ti bi da ti traka sa referencom zaobidje pluginove na master kanalu?
Potrebno je da na traci gde ti je referenca udjes u routing prozor, ugasis master send i dodas novi output u "Audio Hardware Outputs" u zavisnosti od toga na koje ti kanale izlazi slusanje.

obicni user
22-10-2016, 02:08 PM
Da,to. Probat cu kad dođem kuci....ako se snađem :banghead::banghead:

phil.milmax
22-10-2016, 05:42 PM
Nema razloga da se ne snadjes. Jako je prosto. Par klikiva misem :-)

Sent from my D6503 using Tapatalk

awacs
22-10-2016, 07:00 PM
Ma prosto ko pasulj. Samo u polju "Add new hardware output..." izaberi iste one izlaze kojima Å¡aljeÅ¡ i Master ka zvučnicima.

Pozdrav,

Vasa

phil.milmax
22-10-2016, 07:51 PM
Al ovo je na starom skinu :-D nemojte da zbunjujete ljude :-P

awacs
22-10-2016, 08:24 PM
Å*ta ću kad sam retro :) Na Reaperu sam od v3.xx, pa sam selio taj skin na svaku sledeću verziju :)

Pozdrav,

Vasa

phil.milmax
01-11-2016, 09:29 PM
https://www.youtube.com/watch?v=XVl2i8AZO28

ReaperTv odlican kanal za sve koji hoce da prate novosti vezane za svaki Reaperov update i sl.

LAMPASH
02-11-2016, 12:43 PM
Poceo sam polako da ulazim u Reaperov svet i sto ga vise provaljujem sve vise mi se svidja , izuzetak je MIDI editor.

A pazite ovo, trenutno radim jedan projekat u kom imam Addictive Drums 2 koji su ofarbani kompresorima,eq, saturatorima itd. i u C5 mi cimaju CPU oko 30%, a kada sam sve to poukljucivao u Reaperu CPU ne prelazi 10%(ista ASIO podesavanja)!!! I kod drugih VST instrumenata postoji razlika, ali ne toliko drasticna.

phil.milmax
04-11-2016, 07:11 AM
Poceo sam polako da ulazim u Reaperov svet i sto ga vise provaljujem sve vise mi se svidja , izuzetak je MIDI editor.

Sad mi pade na pamet nesto da te pitam. Iskreno ne koristim stalno midi ali desava mi se cesto da mi zatreba i do sada nisam naisao na nesto sto ne mogu da izvedem u Reaperu. Posto nisam tako zahtevan korisnik sto se midija tice, meni on zadovoljava sve potrebe.

Interesuje me sta ti to smeta u njegovom midi editoru i da li ima nesto sto u njemu fali od opcija i sl. Nisi jedini koji se zali pa me zanima da znam sta je u pitanju.

Pozdrav

LAMPASH
04-11-2016, 11:02 AM
Sad mi pade na pamet nesto da te pitam. Iskreno ne koristim stalno midi ali desava mi se cesto da mi zatreba i do sada nisam naisao na nesto sto ne mogu da izvedem u Reaperu. Posto nisam tako zahtevan korisnik sto se midija tice, meni on zadovoljava sve potrebe.

Interesuje me sta ti to smeta u njegovom midi editoru i da li ima nesto sto u njemu fali od opcija i sl. Nisi jedini koji se zali pa me zanima da znam sta je u pitanju.

Pozdrav

Nisam rekao da je neizvodljivo, samo mi je sporiji za rad u odnosu na Cubase i fali mu par opcija koje meni jako usporavaju rad. Editovanje bubnja u onom triangle modu mi je isto sporije nego editovanje u GM modu u Kocki. Kada selektujem neki ton ne vidim sve njegove parametre iznad i menjanje vrednosti selektovanog tona prostim obrtanjem na misu, da li to moze nekako da se ukljuci? Zatim mi fali brz prelazak sa pencil tool na eraser i ostale sto u C5 odradim desnim klikom. I to nije strasno ali jbg, fali mi i usporava me. Ne mogu da otvorim VSTi iz editora ili to mozda nisam provalio:confused: Kako da u 2 klika selektujem samo tonove iste visine? Ne mogu ni kod midi controlera da ih grupno secem linijski, nego prakticno svaki posebno. Nema meni jako bitnu opciju izjednacavanja velocity-a selektovanih nota iliti "fixed note velocity". Ima tu jos dosta stvari poput MIDI pluginova kao sto je Chorder za koje ovde na forumu imas odradjene i terce ( hvala Branoy):) i fali mi jos dosta toga ali trenutno ne mogu da se setim... ALi ponavljam ono sto si i ti rekao, sve moze nekako da se uradi i sredi oko MIDI-ja, samo je pitanje kako i koliko brzo:wink: Ali ej, ne zaboravimo da je Reaper DAW od samo 10-ak MB! A i rekoh da sam tek poceo da upadam u dimenziju zvanu Reaper i da mi se generalno koncept sve vise i vise svidja.

I jedno pitanje vezano za plugine u Reaperu. Posto sam brdgeovao sve 32bit plugove(VST folder), a to je proslo kao po loju:) i sada recimo odradim projekat sa tim pluginima, da li ce ubuduce u slucaju pada sistema i instalacije pluginova opet morati da instaliram te 32bitne i bridzujem ih ili ce u tim projektima raditi njihove instalirane 64bitne verzije? Pitam zato sto jos uvek pri instalaciji plug-a ako imam ponudjene obe verzije uvek instaliram 32bitnu zbog C5 a planiram da kao sto rekoh u nekom od prethodnih postova da potpuno predjem na x64 DAW.

Pozdrav!

phil.milmax
04-11-2016, 12:16 PM
Sto se tice tih skracenica, ako ne postoje od starta svakako mogu da se naprave. To i jeste lepota (nazalost u prvom trenutku to ljude odbija) Reapera sto mozes da ga u potpunosti prilagodis sebi, pravis svoje dugmice, custom akcije, makroe, svaki padajuci meni mozes da menjas, kako ti reaguje mis itd. Predlazem ti da instaliras Reaper portable i da ga prilagodis sebi. Onda ces moci prostim kopiranjem tog foldera da svuda sa sobom nosis svoj setap i pokreces ga cak i sa usb memorije. Jasno mi je sta pitas za 32 bit plagove ali ne znam odgovor. Predlazem ti da od pocetka koristis 64bit plagove da se ne bi desio eventualni problem.

Jan
04-11-2016, 01:58 PM
Nisam rekao da je neizvodljivo, samo mi je sporiji za rad u odnosu na Cubase i fali mu par opcija koje meni jako usporavaju rad. Editovanje bubnja u onom triangle modu mi je isto sporije nego editovanje u GM modu u Kocki. Kada selektujem neki ton ne vidim sve njegove parametre iznad i menjanje vrednosti selektovanog tona prostim obrtanjem na misu, da li to moze nekako da se ukljuci? Zatim mi fali brz prelazak sa pencil tool na eraser i ostale sto u C5 odradim desnim klikom. I to nije strasno ali jbg, fali mi i usporava me. Ne mogu da otvorim VSTi iz editora ili to mozda nisam provalio:confused: Kako da u 2 klika selektujem samo tonove iste visine? Ne mogu ni kod midi controlera da ih grupno secem linijski, nego prakticno svaki posebno. Nema meni jako bitnu opciju izjednacavanja velocity-a selektovanih nota iliti "fixed note velocity". Ima tu jos dosta stvari poput MIDI pluginova kao sto je Chorder za koje ovde na forumu imas odradjene i terce ( hvala Branoy):) i fali mi jos dosta toga ali trenutno ne mogu da se setim... ALi ponavljam ono sto si i ti rekao, sve moze nekako da se uradi i sredi oko MIDI-ja, samo je pitanje kako i koliko brzo:wink: Ali ej, ne zaboravimo da je Reaper DAW od samo 10-ak MB! A i rekoh da sam tek poceo da upadam u dimenziju zvanu Reaper i da mi se generalno koncept sve vise i vise svidja.

I jedno pitanje vezano za plugine u Reaperu. Posto sam brdgeovao sve 32bit plugove(VST folder), a to je proslo kao po loju:) i sada recimo odradim projekat sa tim pluginima, da li ce ubuduce u slucaju pada sistema i instalacije pluginova opet morati da instaliram te 32bitne i bridzujem ih ili ce u tim projektima raditi njihove instalirane 64bitne verzije? Pitam zato sto jos uvek pri instalaciji plug-a ako imam ponudjene obe verzije uvek instaliram 32bitnu zbog C5 a planiram da kao sto rekoh u nekom od prethodnih postova da potpuno predjem na x64 DAW.

Pozdrav!

Uf dosta toga sto si naveo ima, al ne mogu sada da se udubim i da shvatim sta pricas, jel bi mogao da napravis recimo gif-ove par stvari koje radis u Cubase-ovom midi editoru a ne mozes ovamo ?

Recimo evo odmah, fixed velocity pravis tako sto selektujes sve note (ili one koje zelis), desni klik, i ides u note properties i upises note velocity koji zelis i sve note ce ti dobiti taj velocity koji si upisao, isto mozes da uradis i tako sto ces da selektujes sve note (ili note koje zelis), desni klik, pa note velocity i samo odaberes vrednost koju zelis.

A evo i kako da selektujes note iste visine, samo desni klik na dirku za note koje zelis

Jan
04-11-2016, 08:06 PM
Moram da se nadovezem, jedino sto meni u Raeperu fali je pitch korekcija ala Melodyne ARA, bilo bi idealno ako bi ga ubrzo implementirali

phil.milmax
04-11-2016, 08:25 PM
U pravu si za melodajn. To je jedina mana, mada, kada neko dobro peva i treba uraditi sitne korekcije, sljaka bas dobro i prirodno. Neke ekstremnije varijante ne moze da odradi. Auto korekcija mu je isto jako dobra.

awacs
04-11-2016, 08:51 PM
Koji sam primitivac, ja taj auto pitch nisam ni probao. Držim se za Waves Tune ko pijan za plot. Pijaca me je baš razmazila. ++

Pozdrav,

Vasa

Jan
04-11-2016, 09:00 PM
U pravu si za melodajn. To je jedina mana, mada, kada neko dobro peva i treba uraditi sitne korekcije, sljaka bas dobro i prirodno. Neke ekstremnije varijante ne moze da odradi. Auto korekcija mu je isto jako dobra.

Auto korekcija mu je odlicna !

Samo, slabo imam pevace koji dobro pevaju, u glavnom ja pevam umesto njih, melodajnom :D

Koji sam primitivac, ja taj auto pitch nisam ni probao. Držim se za Waves Tune ko pijan za plot. Pijaca me je baš razmazila. ++

Pozdrav,

Vasa

Probaj ! Zato sto imas isto da biras algoritme kao sto ih biras za stretch, prilicno prirodno radi i to na ekstremnim vrednostima po meni

LAMPASH
05-11-2016, 02:37 PM
Uf dosta toga sto si naveo ima, al ne mogu sada da se udubim i da shvatim sta pricas, jel bi mogao da napravis recimo gif-ove par stvari koje radis u Cubase-ovom midi editoru a ne mozes ovamo ?

Recimo evo odmah, fixed velocity pravis tako sto selektujes sve note (ili one koje zelis), desni klik, i ides u note properties i upises note velocity koji zelis i sve note ce ti dobiti taj velocity koji si upisao, isto mozes da uradis i tako sto ces da selektujes sve note (ili note koje zelis), desni klik, pa note velocity i samo odaberes vrednost koju zelis.

A evo i kako da selektujes note iste visine, samo desni klik na dirku za note koje zelis

E VRH!!! To sto sam mislio da nema a ima mi je najvise smetalo:grin: A to dokazuje samo koliko sam povrsno provalio reaperov piano roll! Nasao sam danas i juce vremena i gledao na YT klipove o midi sekvenciranju i mogu reci da je sve sto mi treba manje vise tu, samo treba zagrejati stolicu i nauciti i vremenom ce brzina rada rasti.
Nadjoh na netu i GM2 drum mapu za Reaper.:wink: Sad se osecam ko u Kjubu dok cukam bubanj:grin:

Isto mi je bilo pre 15-tak godina kada sam prelazio sa Cakewalk Pro Audio na Cubase VST, kuknjava po ceo dan i pljuvanje Steinberga a vidi me sad, kenjam o svemu sto ne lici na Cubase:D Mada generalno, MIDI programiranje se u zadnjih 20 godina po meni nije nesto bitno menjalo tj. nista revolucionarno nema neki DAW u odnosu na druge, sve je stvar navike.

Jan, hvala ti za ove tips & tricks! :wink:

A za sredjivanje pitch-a tj. skidanje sa vari audia cu neki drugi put da kukam:D

Pozdrav!

Jan
05-11-2016, 07:17 PM
Nema na cemu !

Ja j*** ga, pitch korekciju radim u standalone melodajnu, odnosno uopste ne slusam matricu dok korigujem vokal, korigujem ga na suvo.

Ghost Dog
06-11-2016, 08:16 AM
Joj, onaj "Please vote" baner im je .... :rolleyes: :banghead:

Ghost Dog
07-11-2016, 10:49 PM
"allow text field input even when using send all input to keyboard "

Konačno! :)

obicni user
04-01-2017, 09:51 AM
Pitanje za reaperiste.
Ovako učitam sampletank npr i na x kanalu stavim klavir. E sad ako poÅ¡aljem 2-3 trake na taj kanal faderi tih triju traka su mrtvi tj pomicanje ne donosi promjene. Postoji li opcija koja bi "uključila" te kontrole. Dakle Å¡aljem tri kljave na jedan ST3ov kanal ali da ih mogu kontrolirati Å¡to se tiće jačine.

LAMPASH
04-01-2017, 12:12 PM
Ako sam te dobro razumeo hoces da jednim kanalom kontrolises jacinu na drugim kanalima. Mozes to u Reaperu vrlo fleksibilno da radis sa VCA(novina u reaperu 5), a da ne bih pisao kilometarski post da ti objasnim i da ne bih kacio shotove pogledaj ovo:

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/JZzR7-KSQMU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Sto se tice grupisanja kanala (master/slave) pogledaj i ovo:

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/ERqJpMOoq2g" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ne bi bilo lose da odgledas sve klipove sa ovog kanala ili skines sa torrenta tutorijal "Reaper 5 explained".

obicni user
04-01-2017, 12:33 PM
Nisam doma a na mobu ne mogu trenutno pogledati. No msm da sam se ili krivo izrazio ili sam krivo shvaćen. Dakle imam npr 3 midi trake koje šaljem na isti instrument odnosno na isti kanal u sampletanku. Na tom kanalu je npr klavir. Taj kanal podesil mpr 3/4 out. E sad jačina tog klavira može se regulirati na out kanalu3/4 ali one tri midi trake s početka priće mogu pojačavati ili stišavati samo mijenjajući velocity na pojedinoj traki, a na mijenjanje položaja fadera te trake ne reagiraju. No kad pogledam video, mozda je to to

Ili da pojednostavim može li fader biti u funkciji dok je traka u midi formi. Ista je stvar msm u cubaseu. Stavis npr ezdrum kao multich. VSTi i možeš " miksati" kanale na izlazima ( out1/2-3/4....kako god) ali fader na midi traci koje upravlja EZdramerom je mrtav. No tamo ima neka caka da se stavi u funkciju

LAMPASH
04-01-2017, 01:41 PM
Ili da pojednostavim može li fader biti u funkciji dok je traka u midi formi. Ista je stvar msm u cubaseu. Stavis npr ezdrum kao multich. VSTi i možeš " miksati" kanale na izlazima ( out1/2-3/4....kako god) ali fader na midi traci koje upravlja EZdramerom je mrtav. No tamo ima neka caka da se stavi u funkciju

Pa kako ces koristiti fader ako si taj midi track tj VSTi u njemu rutovao na druge audio kanale. U Reaperu mozes kontrolisati glasnocu na midi traci ako u routingu stikliras Master/parent send i obrises aktivne send-ove ili na te aktivne send kanale. Ako ti je problem da kontrolises glasnocu na vise send kanala lepo ih grupisi onako kako je objasnjeno u mom prethodnom postu sa master/slave tj. sa VCA.

Pozdrav!

LAMPASH
04-01-2017, 02:01 PM
Evo kako najlakse mozes:imas VSTi track u reaperu koji je rutovan na odredjen broj OUT kanala i tada normalno da fader na midi traci nema funkciju. Uradis sledece, taj midi track namestis da bude VCA master a ovi aktivni OUT kanali VCA slave i tada ti fader na midi traci kontrolise globalnu glasnocu. Zato ti kazem da odgledas ona 2 kratka tutorijala.

Pozdrav!

obicni user
04-01-2017, 02:25 PM
Ok thnx

phil.milmax
07-01-2017, 10:09 PM
Evo malo novina iz Reaper kuhinje

https://www.youtube.com/watch?v=TMZZvk4x93o

phil.milmax
20-01-2017, 12:53 AM
Spectral Peaks :D Ovo je stvarno super korisna stvar. Kidaju.

https://www.youtube.com/watch?v=vg-mHxJl_Ks

obicni user
22-01-2017, 04:20 AM
Budući da ni dan danas nikako da se naviknem na selektiranje desnim klikom, imam jedno pitanje. ( mislim na piano roll). Ima li Reaper gdje da se može pozvati iz menia alati kao npr u cubaseu olovka, gumica, ili pak obićna strelica za selektiranje. Nekako mi ne leži da uz desni selekt na lijevom uvijek bude olovka.
I jedno malo glupo pitanje, mogu li se u midi editoru automatski staviti sve selekciju u isti ton. Da pojasnim, selektiram dionicu i zelim da svi ti tonovi budu c1 ali svaki na mjestu ko i do sad.

awacs
22-01-2017, 09:53 AM
Budući da ni dan danas nikako da se naviknem na selektiranje desnim klikom, imam jedno pitanje. ( mislim na piano roll). Ima li Reaper gdje da se može pozvati iz menia alati kao npr u cubaseu olovka, gumica, ili pak obićna strelica za selektiranje. Nekako mi ne leži da uz desni selekt na lijevom uvijek bude olovka.
I jedno malo glupo pitanje, mogu li se u midi editoru automatski staviti sve selekciju u isti ton. Da pojasnim, selektiram dionicu i zelim da svi ti tonovi budu c1 ali svaki na mjestu ko i do sad.

Za ovo prvo ne znam, ja sam jednostavno navikao na default podešavanje pa nisam ni istraživao dalje. Verovatno može, pogledaj u User Manualu. Ovo drugo je jednostavno: izaberi note koje te zanimaju, klikni desnog miša, pa onda u dva koraka kao na slikama.

Pozdrav,

Vasa

obicni user
22-01-2017, 10:33 AM
Thnx

Jan
22-01-2017, 11:27 AM

Mislim da u Preferences/Mouse Modifiers moze da se napravi kako god hoces da se ponasa, ja sam se takodje navikao na selektiranje desnim klikom

obicni user
22-01-2017, 02:26 PM
Msm da ide selektiranje ali ne znam ima li gdje neka opcija kojom bi čejnđao alate lijevog klika. No možda je jednostavnije prepustiti se struji i čekati da se uđe u taj đir desnog klika za selekt

awacs
23-01-2017, 10:55 AM
ima li gdje neka opcija kojom bi čejnđao alate lijevog klika

Ako misliš na to da, kao u Cubaseu, desnim klikom otvoriš meni sa alatkama, pa izabereš onu koja ti tog trenutka treba – nema. Možeš samo da edituješ Mouse Modifiers tako da ti kombinacije SHIFT, ALT, CTRL, WIN i miša aktiviraju određenu alatku. I da edituješ default alatku za određeno dugme na mišu, naravno.

Pozdrav,

Vasa

LAMPASH
23-01-2017, 11:24 AM
I meni je u prvim danima to selektovanje alata bilo sporo ali sam posle napravio svoj toolbar sa dugmicima otprilike kao u Cubaseu i sada je i brzo i lako.

Jedno pitanje:
Kako najbrze odraditi "remove DC offset" u Reaperu na vise kanala odjednom? U cubaseu se samo selektuju items na svim kanalima i sve se odradi sa Audio->Process->Remove DC Offset
Nasao sam ovaj tutorijal ali mi je to malo sporo posto mora da se radi kanal po kanal:

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/syyIS1IoOb4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

obicni user
24-01-2017, 04:17 AM
Da @awasc, na to sam mislio iako nije samo u kjubejsu tako. Za ove postavke znam, no ja sam mislio da možda gdje čuči skriveno, kao i dosta toga u reaperu. Kad se samo sjetim kolko mi je glavobolje zadao loop na midi traci kad ju je malo trebalo produžiti. Malo je problem Å¡to neke stvari jednostavno nisu gdje i kako bi trebale ( trebale????) biti

Rhino
24-01-2017, 09:22 AM
Ja sam eto uhvatio vremena da gledam malo tutoriale i igram se s njim i mogu reci da je fin. Cak mi nije ni konfuzan posle steinberga.

Treba tu jos sitnica da pohvatam ali su sve prilike da cu pocet da pratim ovaj topic.

obicni user
24-01-2017, 04:14 PM
Nema tu puno filozofije. NajviÅ¡e je stvar navike. Pevi susret s daw- om bio je c5. No nekako mi se cinilo da je sučelje, bar ono osnovno, vrlo slićno programima kojima sam se prije igrao. Od foto- video i sl. editora pa nadalje. E reaper je tu u mnogočemu drukčiji, i možda daleko efikasniji, brži..al jbg kad smo manje-vise svi robovi navika. Pa ipak msm da ima i stvari koje nisu bas toliko unapređene ili ih ja neznam. Primjerice vsti kao multichanel. Sampletank, s kojim se sad bakčem u reaperu. Svaki kanal ( midi) koji se Å¡alje u ST ) treba postavljati, dok je recimo u studio one dovoljno čejnđati chanel u samom kanalu pored vsti izbornika.

LAMPASH
31-01-2017, 07:04 PM
Ova tema bi trebala da ima kratak intervju sa tvorcem Reapera, Justin Frankel-om.
Liku je Logic postao frustrirajuc i lepo je seo i napisao Reaper :D

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/vfaQrOeb_F0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

obicni user
02-02-2017, 08:10 AM
Ja vjerujem da kad bi isti lik sredio vizualni izgled, broj korisnika bi se drastićno povecao. Gdje god se naleti na temu o reaperu, bilo na netu ili u razgovoru, isključivi problem je vizuani izgled, koji je uza sve teme ipak malo, ajmo reći "retro".

phil.milmax
02-02-2017, 10:28 AM
Istina je da se ljudi zale na izgled. Ja sam isti osecaj imao kada sam ga prvi put upalio. Isti takav osecaj sam imao kada sam prvi put upalio ProTools. Opet mislim da je to i do navike. Ono sto je sigurno, Reaper ima najprecizniji prikaz waveforma, a sa novom opcijom Spectral Peaks editovanje postaje pesma. Sada i po boji mozes da provalis koji je ton instrumenta ili segment bubnja u pitanju. Automatizacija esova (deeser) je postala mnogo laksa. Probao sam dosta skinova ali sam se ipak vratio na default. Izgled skina je malo poboljsan u petici ali ocigledno i dalje nema taj pocetni vau efekat za fatanje korisnika. Ja sam uvek gledao na DAW kao na alat i nije mi bila bitna toliko sminka, dovoljno mi je da je OK izgled a najbitnija mi je funkcionalnost. Nazalost sto vise vreme prolazi shvatam da je u ovom poslu mnogo vise onih kojima je bitnije pakovanje nego sta je unutra. Ljudi ce pre da kupe ogroman LED TV i neka gotivna svetla, ludilo stolicu, nezaobilaznu Apple masinu i da postave sliku na Instagram iz "studija" nego da kupe pristojan monitoring i preramp.

Igor
02-02-2017, 03:00 PM
Samo da ostane ovakva kakva je, mislim, na filozofiju razvijanja Reapera. Brzina, preciznost, kompleksnost, i spartanski pristup grafičkim reÅ¡enjima.

Priznajem, i mene odbija izgled, ali, u isto vreme sam svestan droge na koju sam navučen, tako da znam da ako budem želeo da se skinem, moraću to sam.

Jedina stvar koju bih voleo da bude promenjena jeste izgled tih ikonica, prečica, nekako su, Å¡ta ja znam, infantilne, u stvari, neintuitivne. Eto.

LAMPASH
02-02-2017, 04:58 PM
Samo da ostane ovakva kakva je, mislim, na filozofiju razvijanja Reapera. Brzina, preciznost, kompleksnost, i spartanski pristup grafičkim reÅ¡enjima.

Upravo to. I dodao bih par jako bitnih stvari, stabilnost i optimizovanost tj malu potrosnju CPU-a u odnosu na druge daw-ove.

awacs
02-02-2017, 05:37 PM
Priznajem, i mene odbija izgled, ali, u isto vreme sam svestan droge na koju sam navučen, tako da znam da ako budem želeo da se skinem, moraću to sam.

Sad si rekao suÅ¡tinu. Mislim da 90% ljudi podsvesno zamera Reaper-u samo to Å¡to ne liči na Steinberg, kako u ergonomiji tako i u grafici. Inače, u Steinbergovoj ergonomiji i grafici takođe nema ničeg intuitivnog, niti su one manje infantilne, samo su mnogi navikli na njih.

Osnovno pitanje je zaÅ¡to neko uopÅ¡te hoće da migrira sa jednog DAW-a na drugi kad mu je onaj prvi već toliko dobar i razgovetan. Naravno da će onome ko nema dovoljno jak i jasan motiv smetati gomila stvari – od MIDI editora do oblika poklopaca na fejderima. Kad imaÅ¡ motiv – obraćaÅ¡ pažnju na ono Å¡to dobijaÅ¡, kad nemaÅ¡ – svaka ti dlaka smeta.

Pozdrav,

Vasa

Jan
02-02-2017, 08:37 PM
Mene Reaper i dalje malo zeza pod opterecenjem kad imam puno efekata. Stuteruje/secka mi kad pustim play i kad kad stisnem stop dok krene i dok se zaustavi, i nekako selektivno nekad mogu da stavim gomilu efekata, nekad manje, zavisi izgleda do kombinacije i koliko imam efekata na kanalima...

Pokusao sam da praktikujem da ne stavljam vise od 6 inserta po kanalu, pa ako mora jos da posaljem u novi folder ili da rutujem na novu traku pa tu da dodam jos, jer sam procitao negde na njihovom forumu da Reaper ne multiprocesira efekte sa jednog kanala, nego uvek jedan kanal ide u jedan core, pa reko ako nemam preopterecene kanale mozda ce bolje da radi... Ali, mogucnost da stavim koliko hocu inserta i lenjost me preovladavaju

Mozda je i do drajvera od moje karte, u smislu da se nesto ne voli sa Reaperom, mozda je do komunikacije sa firewire-om, dok sam imao na testu audient id22 cini mi se da je bilo smooth, ali to je bilo 2 dana i nisam imao vremena da dublje testiram.

A da, jos jedan problem sam imao, i prilicno smara, ako mi pesma pocinje tranzijentom, pojede mi taj prvi tranzijent pri renderu uvek. Moram da ostavim tisinu ispred pa posle da je secem.

Takodje, kad snimam, ako promenim bufer na kartici u toku sesije (sa veceg na manji), snimak pocinje da zuri. To u zivotu nisam video da snimak zuri, pa sam mislio da tripujem, i uzmem pustim klik sa slusalica i snimam ga, i klik sa slusalica mi ide ispred klika iz projekta, show.

I naravno ono staro, sto izgleda nikad nece da pipnu, sto grafika na plugovima ide ispred zvuka, na to sam navikao.

E sad, ja nisam jedini koji ima te probleme, za sve probleme sam nasao threadove na njihovom forumu.

Van tih problema, jezivo je stabilan, workflow mi je najbolji, sve mi je najbolje :D Samo mi fali Melodyne ARA i to je to :D

phil.milmax
02-02-2017, 08:48 PM
Mene Reaper i dalje malo zeza pod opterecenjem kad imam puno efekata. Stuteruje/secka mi kad pustim play i kad kad stisnem stop dok krene i dok se zaustavi, i nekako selektivno nekad mogu da stavim gomilu efekata, nekad manje, zavisi izgleda do kombinacije i koliko imam efekata na kanalima...

Pokusao sam da praktikujem da ne stavljam vise od 6 inserta po kanalu, pa ako mora jos da posaljem u novi folder ili da rutujem na novu traku pa tu da dodam jos, jer sam procitao negde na njihovom forumu da Reaper ne multiprocesira efekte sa jednog kanala, nego uvek jedan kanal ide u jedan core, pa reko ako nemam preopterecene kanale mozda ce bolje da radi... Ali, mogucnost da stavim koliko hocu inserta i lenjost me preovladavaju

Mozda je i do drajvera od moje karte, u smislu da se nesto ne voli sa Reaperom, mozda je do komunikacije sa firewire-om, dok sam imao na testu audient id22 cini mi se da je bilo smooth, ali to je bilo 2 dana i nisam imao vremena da dublje testiram.

A da, jos jedan problem sam imao, i prilicno smara, ako mi pesma pocinje tranzijentom, pojede mi taj prvi tranzijent pri renderu uvek. Moram da ostavim tisinu ispred pa posle da je secem.

Takodje, kad snimam, ako promenim bufer na kartici u toku sesije (sa veceg na manji), snimak pocinje da zuri. To u zivotu nisam video da snimak zuri, pa sam mislio da tripujem, i uzmem pustim klik sa slusalica i snimam ga, i klik sa slusalica mi ide ispred klika iz projekta, show.

I naravno ono staro, sto izgleda nikad nece da pipnu, sto grafika na plugovima ide ispred zvuka, na to sam navikao.

E sad, ja nisam jedini koji ima te probleme, za sve probleme sam nasao threadove na njihovom forumu.

Van tih problema, jezivo je stabilan, workflow mi je najbolji, sve mi je najbolje :D Samo mi fali Melodyne ARA i to je to :D
Nista od ovog sto si napisao se meni ne desava a aktivno koristim Reaper na desktopu i laptopu i na tri potpuno razlicita audio inerfejsa.

Jan
02-02-2017, 10:23 PM
Nista od ovog sto si napisao se meni ne desava a aktivno koristim Reaper na desktopu i laptopu i na tri potpuno razlicita audio inerfejsa.

Verujem,blago tebi.

Narocito za ovo zurenje posle promene bufera i gutante pocetnog tranzijenta. Ali veruj mi,za svaki mmoj problem,neko je vec otvorio thread na njihovom forumu,sto znaci da nisam usamljen

phil.milmax
02-02-2017, 10:25 PM
Verujem,blago tebi
Bas me interesuje koji interfejs koristis i koja ti je konfiguracija i OS?

Jan
02-02-2017, 10:36 PM
Profire 2626

firewire karta roline ti cipset

Intel i5 2500k Sandy Bridge

sistemski hard samsung ssd 240 evo

dva caviar blacka od po 1tb jedan seagate od 3tb

Win7 sp1 original plus skoro radjen fresh instal opet.

zaboravio sam koja je ploca,pogledacu.

grafika nvidia gt440

napajanje chieftec 750w

Studio One za koji kazu da ne koristi cpu bas najbolje mi ne stuteruje nista i moze skoro duplo vise efekata da pogura,al sam se previse navikao na workflow u reaperu

Ako mi mozes pomoci da mi reaper proradi glatkphje bicu ti veciti duznik

phil.milmax
02-02-2017, 10:40 PM
Profire 2626

firewire karta roline ti cipset

Intel i5 2500k Sandy Bridge

sistemski hard samsung ssd 240 evo

dva caviar blacka od po 1tb jedan seagate od 3tb

Win7 sp1 original plus skoro radjen fresh instal opet.

zaboravio sam koja je ploca,pogledacu.

grafika nvidia gt440

napajanje chieftec 750w

Studio One za koji kazu da ne koristi cpu bas najbolje mi ne stuteruje nista i moze skoro duplo vise efekata da pogura,al sam se previse navikao na workflow u reaperu
Moguce je 2626 pravi probleme. Imao sam davno tu karticu i stalno mi je nesto zabadalo. Ako me secanje dobro sluzi mislim da je neki problem sa napajanjem. Meni su stalno iskakali drajveri. Tada sam koristio Cubase 5 narodni pa sam se tripovado da je do njega ali ispostavilo se da je kartica.

Jan
02-02-2017, 11:04 PM
Moguce je 2626 pravi probleme. Imao sam davno tu karticu i stalno mi je nesto zabadalo. Ako me secanje dobro sluzi mislim da je neki problem sa napajanjem. Meni su stalno iskakali drajveri. Tada sam koristio Cubase 5 narodni pa sam se tripovado da je do njega ali ispostavilo se da je kartica.

Ma ja nemam problem sa njom van Reaper-a, S1 mi je glatak, C5 mi je glatak (samo lose radi sa novim plagovima i brzo napuni 3 giga rama i onda se rusi), ali sumnjam da postoji neka zajebancija izmedju Reaper-a i drajvera... Toliko volim Reaper da sam se adaptirao na to da frizujem kanale stalno... I da, sto je veci track count to su problemi sa seckanjem izrazeniji pod opterecenjem naravno, gomila efekta, a meni hvala Bogu, svi klijenti su mi megalomani i retko imam projekat ispod 80-ak kanala.

phil.milmax
02-02-2017, 11:11 PM
Ma ja nemam problem sa njom van Reaper-a, S1 mi je glatak, C5 mi je glatak (samo lose radi sa novim plagovima i brzo napuni 3 giga rama i onda se rusi), ali sumnjam da postoji neka zajebancija izmedju Reaper-a i drajvera... Toliko volim Reaper da sam se adaptirao na to da frizujem kanale stalno... I da sto je veci track count to su problemi sa seckanjem izrazeniji pod opterecenjem naravno, gomila efekta, a meni hvala Bogu, svi klijenti su mi megalomani i retko imam projekat ispod 80-ak kanala.
E si probao mozda sa asio4all drajverima na integrisanoj zvucnoj da vidis sta ce da se desi?

Jan
02-02-2017, 11:17 PM
E si probao mozda sa asio4all drajverima na integrisanoj zvucnoj da vidis sta ce da se desi?

E pa vidis nisam, u zivotu nisam pokrenuo integrusu :S

Ugasena mi je u bios-u oduvek

Dobra ideja ! Probacu !

obicni user
03-02-2017, 01:44 PM

Jedina stvar koju bih voleo da bude promenjena jeste izgled tih ikonica, prečica, nekako su, šta ja znam, infantilne, u stvari, neintuitivne. Eto.

Kolega ima lokalni studio, radi u kjubejsu i čuo za taj famozni reaper pa skinuo i....oduševio se. Nije uopće obratio paznju na izgled. Potjerao isti projekt ko u kjubejsu, a ono opterećenje drastićno opalo. Postavljao na inserte samo one rea plugine koji dolaze u paketu i veli da mu bilo mrak kako to zvući. I sad nešto on radi, a dolaze mu likovi i vide taj reaper i malo da im oci ne ispadnu.. A čujte jel imate vi kjubejs ili nuendo pitaju.. Čovjek presalta i osmjeh oduva-douva. I da fora bude veća, dao si malo vremena i smiksao sve sa golim reaperom i njegovim priključcima. I ljudi veseli i zadovoljni iako je on to samo ovako za zajbnciju. Dakle nije dovoljno da se priviknes jerbo ljudi nešto načuli i onda ih taj izgled vraća u vrijeme DOSa. Ono što neko reče o velikom LED tveu.

Igor
15-02-2017, 12:11 PM
Evo, već neko vreme sam u Reaper-u. Gledam tutorijale, učim, istažujem, polako počinjem i da raduckam...

Ljudi, ovo je toliko dobar program da ja nemam reči!!!

Osetno je startniji od svega drugog. I jednostavan je i komplikovan u isto vreme, tako da oni koji vole da uče, priklanjajući mu se, investiraju u sebe na dugoročne staze.
S druge strane, posle malo vremena, eeej, ne da mi ne smeta grafičko okruženje, nego mi i prija. Ne znam kako se i Å¡ta desilo, ali to je to. I to ova default tema, skroz je dobra.

Eto, hteo sam da podelim ovo s vama.

Reaper je nešto novo.
Nije revolucija, ali jeste evolucija. :)

phil.milmax
15-02-2017, 12:49 PM
Evo, već neko vreme sam u Reaper-u. Gledam tutorijale, učim, istažujem, polako počinjem i da raduckam...

Osetno je startniji od svega drugog. I jednostavan je i komplikovan u isto vreme, tako da oni koji vole da uče, priklanjajući mu se, investiraju u sebe na dugoročne staze.
S druge strane, posle malo vremena, eeej, ne da mi ne smeta grafičko okruženje, nego mi i prija. Ne znam kako se i Å¡ta desilo, ali to je to. I to ova default tema, skroz je dobra.

Reaper je nešto novo.
Dobrodosao u klub :-) To je to. Ko nije lenj i ima zelju na kraju dobije alat koji je barem po meni dosta ispred konkurenata. Jbt. poceo sam da se radujem svakom apdejtu. Mislim da ga volim. Nikada nisam tako nesto osecao prema softveru :-D :-D :-D

LAMPASH
15-02-2017, 05:00 PM

Reaper je nešto novo.

:thumbsup:

Isti slucaj je bio kod mene. Za par meseci koliko sam u Reaperu sam probao par tema i uvek se vracao na default, sada mi bilo kakvo sarenilo smeta, a kada otvorim C5 pomislim da cu oslepeti:grin: Taj graficki minimalizam na prvu loptu odbija ljude, ali posle...

Pozdrav!

obicni user
17-02-2017, 02:26 PM
Mozda upravo grafički minimalizam i jest u prvom planu. Možda se opet počne sluÅ¡ati a ne gledati muzika. Barem u fazi proizvodnje

phil.milmax
19-02-2017, 01:11 PM
Neko je pitao za ovo. Nisam probao ali reko mozda ce nekom biti od pomoci. Mora da se instalira SWS ekstenzija za ovo. http://wiki.cockos.com/wiki/index.php/Contextual_toolbars_with_SWS

tonykramzar
25-02-2017, 02:38 PM
Pozdrav svima!
Trenutno skupljam pare za novi Cubase (joÅ¡ uvek sam na krekovanoj petici) a vidim da je dosta vas oduÅ¡evljeno Reaper om, pa me interesuje vaÅ¡e miÅ¡ljenje. Å*ta se viÅ¡e isplati? Kupiti Cubase pro sa svim instrumentima i efektima koji dolaze uz njega ili Reaper pa kupovati plug in ove i instrumente po potrebi? Želim da se bavim ovime, recimo, poluprofesionalno a pauzirao sam malo duže i mislim da je sve ovo Å¡to imam krekovano za C5 prevazidjeno da bi bilo korisno uz Reaper. (I dali radi uopste?)Sad ste me zaintrigirali sa Reaper om pa se razmiÅ¡ljam na koju stranu da krenem. Hvala!

Sent from my SM-G920F using Tapatalk

awacs
25-02-2017, 08:34 PM
Sad ste me zaintrigirali sa Reaper om pa se razmišljam na koju stranu da krenem. Hvala!

Najbolje ti je da skineÅ¡ Reaper sa http://www.reaper.fm/download.php pa sam vidiÅ¡ da li ti prija. Demo verzija koja se odande preuzima je doživotno potpuno funkcionalna, samo Å¡to posle 60 dana ima odbrojavanje od pet sekundi prilikom učitavanja, tj. učitavanje programa viÅ¡e ne traje 5, nego 10 sekundi.

Pozdrav,

Vasa

LAMPASH
01-03-2017, 11:22 AM
Pogledajte ovaj klip tj. poredjenje od 3:00 :) Ostatak klipa je nebitan... Kada sam prvi put probao Reaper i video da u njemu isti pluginovi opterecuju CPU cak 30% manje sa istim ASIO podesavanjima u odnosu na Cubase, mislio sam da mi je nesto skenjan ili Cubase ili sistem. :D Pisah o tome pre 2-3 meseca ovde.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/a59RuiYXTiI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan
01-03-2017, 03:09 PM
Pogledajte ovaj klip tj. poredjenje od 3:00 :) Ostatak klipa je nebitan... Kada sam prvi put probao Reaper i video da u njemu isti pluginovi opterecuju CPU cak 30% manje sa istim ASIO podesavanjima u odnosu na Cubase, mislio sam da mi je nesto skenjan ili Cubase ili sistem. :D Pisah o tome pre 2-3 meseca ovde.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/a59RuiYXTiI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

E , al to kod mene nije slucaj, sta vise u Cubase-u mogu vise instanci da poteram i mnogo glatkije radi, Reaper mi stuteruje kad je pod opterecenjem prilikom startovanja i stopiranja audia. Ja bukvalno zrtvujem procesorsku snagu zarad workflow-a koji mi se mnogo svidja u Reaper-u, jer je potpuno prilagodjen kako ja zelim.

To moze biti i do komunikacije ili cega vec izmedju ASIO drajvera i DAW-a, jos uvek nisam pokusao sa integrisanom kao sto je Phil.Milmax preporucio

LAMPASH
01-03-2017, 04:41 PM
E , al to kod mene nije slucaj, sta vise u Cubase-u mogu vise instanci da poteram i mnogo glatkije radi, Reaper mi stuteruje kad je pod opterecenjem prilikom startovanja i stopiranja audia. Ja bukvalno zrtvujem procesorsku snagu zarad workflow-a koji mi se mnogo svidja u Reaper-u, jer je potpuno prilagodjen kako ja zelim.

To moze biti i do komunikacije ili cega vec izmedju ASIO drajvera i DAW-a, jos uvek nisam pokusao sa integrisanom kao sto je Phil.Milmax preporucio

Verovatno imas neki problemcic sa kartom odnosno drajverima. Zahebi integrusu i instaliraj samo ASIO4All za tvoj Profire i vidi onda kako ce da ti se ponasa Reaper. Ako nema promena onda probaj sa integrisanom.

Ni onaj problem koji imas sa tranzijentom pri renderovanju ja nemam na obe moje karte odnosno Reaper mi radi isto i na Terratecu i na Toneportu bez tih boljki koje si naveo.

Pozdrav!

Jan
02-03-2017, 04:51 PM
Verovatno imas neki problemcic sa kartom odnosno drajverima. Zahebi integrusu i instaliraj samo ASIO4All za tvoj Profire i vidi onda kako ce da ti se ponasa Reaper. Ako nema promena onda probaj sa integrisanom.

Ni onaj problem koji imas sa tranzijentom pri renderovanju ja nemam na obe moje karte odnosno Reaper mi radi isto i na Terratecu i na Toneportu bez tih boljki koje si naveo.

Pozdrav!

To sam probao, ASIO4ALL sa mojom kartom, i cini mi se da je bio isti djavo, probacu opet sada.

EDIT: Probao, jos gore...

obicni user
03-03-2017, 06:55 PM
Možda veze s vezom nema. Ja sam instalirao demo verziju sa službene stranice. Bilo je koma. Blesiralo na sve strane pa sam obrisao. Kroz neko vrijeme instalirao sam opet iz iste instalacije...i dan danas sve radi ok..bez zamuckivanja.. Sto prema jedan kako je bilo prvi put. A ista datoteka, isti os isti komp

Igor
20-03-2017, 01:47 PM
Demo verzija koja se odande preuzima je doživotno potpuno funkcionalna, samo Å¡to posle 60 dana ima odbrojavanje od pet sekundi prilikom učitavanja, tj. učitavanje programa viÅ¡e ne traje 5, nego 10 sekundi.

Vaso, jel ovo "funkcionalna" ne znači i legalna za koriÅ¡ćenje?
Drugim rečima, služiće svrsi, ali to neće biti pokriveno zakonski. Recimo za koriÅ¡ćenje u firmi, ili u studiju...

awacs
20-03-2017, 02:36 PM
[...] neće biti pokriveno zakonski. Recimo za koriÅ¡ćenje u firmi, ili u studiju...

Neće. Doživotnu funkcionalnost sam pomenuo prosto zato Å¡to je moguće isprobavati ga bez ikakvih vremenskih i funkcionalnih ograničenja. Odluka o plaćanju/legalnosti je na pojedincu/firmi, u to ne bih da ulazim :)

Pozdrav,

Vasa

Igor
20-03-2017, 07:35 PM
Da, da. Tako sam i mislio.
Svejedno, pristupačan je čak i za nas.

LAMPASH
28-03-2017, 05:27 PM
Evo posle par meseci poceo sam da radim u reaperu tj. zavrsih prvu pesmu jednom bendu.
Za svo vreme snimanja nije mi se desio ni jedan jedini bag iako mi je u projektu pola plugova x86. Reaperov bridge je keva za JBridger!
Projekat sam zavrsio sa opterecenjem CPU-a ispod 50% (evo i slike) sto je u C5 bilo nezamislivo iako imam relativno slabu masinu (AMD Phenom II X4 i 8GB RAM). Nije bilo potrebe da povecavam latenciju u toku mixanja niti da radim freez. Doduse, nemam preveliki broj instanci ali sam dosta koristio "teskase" iz S.Slate kuhinje.

Cim zavrsim sa ovim bendom definitivno kupujem Reaper bez obzira sto mogu da ga koristim za dzabe iz vise razloga: doneo mi je kintu, nije skup i ekipa iz Cockosa je napravila malo cudo od 10-tak MB i treba ih podrzati, znaci ono, "try before you buy" ;)
Ostatak para koje bih recimo pukao za C9 je pametnije uloziti u neki komad opreme...

https://preview.ibb.co/cOC21F/Reaper.jpg (https://ibb.co/krjt8v)
online upload photos (https://imgbb.com/)

Pozdrav!

phil.milmax
28-03-2017, 09:58 PM
Evo posle par meseci poceo sam da radim u reaperu tj. zavrsih prvu pesmu jednom bendu.
Za svo vreme snimanja nije mi se desio ni jedan jedini bag iako mi je u projektu pola plugova x86. Reaperov bridge je keva za JBridger!
Projekat sam zavrsio sa opterecenjem CPU-a ispod 50% (evo i slike) sto je u C5 bilo nezamislivo iako imam relativno slabu masinu (AMD Phenom II X4 i 8GB RAM). Nije bilo potrebe da povecavam latenciju u toku mixanja niti da radim freez. Doduse, nemam preveliki broj instanci ali sam dosta koristio "teskase" iz S.Slate kuhinje.

Cim zavrsim sa ovim bendom definitivno kupujem Reaper bez obzira sto mogu da ga koristim za dzabe iz vise razloga: doneo mi je kintu, nije skup i ekipa iz Cockosa je napravila malo cudo od 10-tak MB i treba ih podrzati, znaci ono, "try before you buy" ;)
Ostatak para koje bih recimo pukao za C9 je pametnije uloziti u neki komad opreme...

Amin! :grin:

Od broja 5.40 Reaper je poceo da svinguje :)

https://www.youtube.com/watch?v=_ux8fsgB4h0

Igor
04-04-2017, 10:08 AM
Ljudi,

da li postoji mogućnost da u Reaper-u, kao u Sound Forge-u, bez obzira na koliko mi je podeÅ¡en Playback Rate klizač, renderujem uvek u normalnoj brzini. Treba mi to zbog posla, sluÅ¡am materijal ubrzano, i onda, posle tri sata posla, desi mi se da zaboravim da resetujem na nulu (navika iz SF), i onda mi on izrenderuje onako ubrzano, a to onda povlači trista komplikacija...

Rek'o, ako postoji mogućnost, zaÅ¡to da je ne iskoristim.

awacs
04-04-2017, 03:30 PM
Ljudi,

da li postoji mogućnost da u Reaper-u, kao u Sound Forge-u, bez obzira na koliko mi je podešen Playback Rate klizač, renderujem uvek u normalnoj brzini. Treba mi to zbog posla, slušam materijal ubrzano, i onda, posle tri sata posla, desi mi se da zaboravim da resetujem na nulu (navika iz SF), i onda mi on izrenderuje onako ubrzano, a to onda povlači trista komplikacija...

Rek'o, ako postoji mogućnost, zašto da je ne iskoristim.

Sad si me naterao da tražim po manualu, i ne nađoh. Izgleda da misle da je normalno pre eksporta proveriti kako miks zvuči u željenoj brzini :) A kakve komplikacije nastaju kad eksportuješ sa pogrešnim playrate-om osim što moraš ponovo da renderuješ?

Pozdrav,

Vasa

Igor
04-04-2017, 10:28 PM
Ma problem je zbog specifičnosti samog posla. Monitoring medija, radio stanica konkretno. SluÅ¡am program, seckam ga na segmente (priloge), sukcesivno obeležavajući regione, i onda ih na kraju renderujem. I često, majku mu, zaboravim da vratim onaj pimpek, jer presluÅ¡avam ubrzano. Ma nema veze, ući će u rutinu.

awacs
05-04-2017, 12:07 AM
Kapiram. Ali i kad bi ta funkcija postojala onda bi se ko zna kome desilo potpuno suprotno: umesto da eksportuje miks sa izmenjenom brzinom eksportovao bi ga u originalnoj jer je zaboravio da odštriklira tu opciju.

Pozdrav,

Vasa

Igor
05-04-2017, 03:53 AM
Jasno ko dan.

Igor
07-04-2017, 05:23 AM
Uffff, kako ljudi, šta je ovo?

Dakle jedan fajl, iseckan na regione, obeleženi regioni, rendering (tih regiona kao posebnih fajlova), i onda 70% obrađenog materijala nema ton, ostatak ima?!?!????

Neverovatno! Neshvatljivo! Ajd' da je sve mute, ili da sve ima neki drugi zajeb, ali nasumično da dva fajla imaju ton, pa treći nema, pa četvrti i peti imaju, pa Å¡esti nema???! E, ovo je rebusčina.

Igor
07-04-2017, 05:28 AM
Portabilna verzija, trial period, ima još dvadesetak i nešto dana do isteka.

Rendering je u mp3, pošto je i izvorni fajl mp3, pa sam skinuo kodek, stavio ga gde treba i tako radim. Nedeljama unazad nijednom mi se nije tako ponašao, i skroz sam zbunjoza.

Da nije neko njihovo ograničenje, majku mu?

Igor
07-04-2017, 06:57 AM
Renderovaću nadalje u WAV-u i proveravati da li se ovo i nadalje deÅ¡ava.
Možda je nešto do mene, ali ne znam šta bi bilo, jer anomalija ima random karakter. :confused:

Ghost Dog
07-04-2017, 01:21 PM
.... Da nije neko njihovo ograničenje, majku mu?

Koliko je meni poznato, osim nag screen-a na početku, demo verzija nije ni na koji način unazađena u odnosu na full verziju.

awacs
07-04-2017, 01:25 PM
Uffff, kako ljudi, šta je ovo?

Dakle jedan fajl, iseckan na regione, obeleženi regioni, rendering (tih regiona kao posebnih fajlova), i onda 70% obrađenog materijala nema ton, ostatak ima?!?!????

Neverovatno! Neshvatljivo! Ajd' da je sve mute, ili da sve ima neki drugi zajeb, ali nasumično da dva fajla imaju ton, pa treći nema, pa četvrti i peti imaju, pa Å¡esti nema???! E, ovo je rebusčina.

Iskren da budem nikada to nisam radio, ali mi deluje kao bag koji bi valjalo prijaviti. U međuvremenu, ako te ne mrzi, možeÅ¡ da mi poÅ¡aljeÅ¡ projekat (zajedno sa originalnim fajlom, naravno) pa da probam da ponovim zajeb. Ali svakako liči na bag, zaista.

Pozdrav,

Vasa

P.S. Bar napiši koji su parametri ulaznog mp3 fajla i sa kojim podešavanjima renderuješ finalne mp3.

Igor
07-04-2017, 02:10 PM
Da, deluje kao bag. Međutim, problem je u tome Å¡to ja tu nemam projekat, ne treba mi, takav je posao.

Na jednoj lajni radim sve. Uzmem sa servera određeni snimak, presluÅ¡avam ga, seckam, dajem regionima određena imena, i na kraju balade eksportujem, a onda konvertujem, ubacujem u sistem klipinga prema određenim pravilima vezanim za klijente i.t.d...

Nije to montaža, pa da ideju razrađujem po kanalima, radim sa VSTi, efektima, ne. Reaper mi se jaaaako, jako dopada, i polako ga učim, Å¡to kući (mada sam tu prilično iscrpljan od ovog ovde), Å¡to za tu dečju rabotu na poslu. Ali dobro, prečica po prečica, fora po fora, ovde mi je samo bitno da u tim osnovnim radnjama steknem brzinu, poÅ¡to, realno, niÅ¡ta drugo ni ne mogu da usavrÅ¡avam.

Elem, ovo stvarno deluje kao bag, ali moram da vidim da li će joÅ¡ kad kad da se ponovi, pa da mogu da kažem da koje su okolnosti. Evo, danas sam sve renderovao u WAV-u i sve je ok. Ako se ponovi, javljam prvo ovde, pa da se, eventualno, dojavi kome treba...

awacs
07-04-2017, 03:25 PM
Probao sam sâm sa nekim svojim fajlom. DoduÅ¡e, fajl je kratak (18 minuta) i napravio sam relativno mali broj regija (14), ali nije mi se desilo to Å¡to se tebi deÅ¡ava. Čak sam namerno za eksport postavio drugačije parametre za MP3. Izvorni fajl je bio CBR 128kbps, a izlazni parametri su VBR, quality 80. I sve OK. Izem li ga.

Pozdrav,

Vasa

Igor
10-04-2017, 02:32 PM
Ma ja u sebe prvo sumnjam, pa tek onda u sve drugo.
99% da je bio neki "kvrc" u postupku kojeg sam nesvesno izbrisao iz memorije.

Reaper je savršenstvo od programa. Tako mali, a tako uffff...
nego me nervira Å¡to je epilog nelogičan, pa ne mogu da po'vatam konce. Al' dobro...

awacs
11-04-2017, 01:46 PM
Reaper je savršenstvo od programa. Tako mali, a tako uffff...
nego me nervira Å¡to je epilog nelogičan, pa ne mogu da po'vatam konce. Al' dobro...

Njegova najveća mana se krije u njegovoj najvećoj prednosti, tj. mogućnosti da ga nateraÅ¡ da radi baÅ¡ kako ti hoćeÅ¡. I istina je da nije teÅ¡ko pogubiti se u svim tim opcijama i zadati mu neke kontradiktorne zadatke. Ali kako god, to jeste bag. Otkrij gde je pa ga prijavi. Tome služe proizvođački forumi i tehnička podrÅ¡ka.

Pozdrav,

Vasa

alavuk
11-04-2017, 11:04 PM
nego hmmm , midi editor isti li je kao u cubase-u ? lajne i partove sam da siris/skupljas po zelji ???? za pocetak i jel podrzava prokleti sysex , posto ableton NE PODRZAVA !

idvi
12-04-2017, 07:13 AM
nego hmmm , midi editor isti li je kao u cubase-u ? lajne i partove sam da siris/skupljas po zelji ???? za pocetak i jel podrzava prokleti sysex , posto ableton NE PODRZAVA !

Ne da nije isti nego nije ni približno isti.
Nemoj ulaziti u dubinu jer izgubit ćeÅ¡ životno vrijeme kao ja.
Drži se Cuba 5 i to ti je zakon a sve ostalo su "nijanse".
Razumije se za normalan rad a ne experimente ..razna probavanja...itd..itd.:wink:

awacs
12-04-2017, 02:33 PM

Pa editor svakako nije isti, ali partove (Iteme u Cockosovom rečniku) svakako možeš da širiš i skupljaš po želji. I da, podržava sysex. I svašta još nešto.

Ako te mrzi da hodaš Idvijevom stazom probavanja i eksperimentisanja, u PDF-u od skoro 450 strana sve piše (i Search šljaka bez greške) :)

Pozdrav,

Vasa

phil.milmax
12-04-2017, 03:15 PM
Ne da nije isti nego nije ni približno isti.
Nemoj ulaziti u dubinu jer izgubit æeš životno vrijeme kao ja.
Drži se Cuba 5 i to ti je zakon a sve ostalo su "nijanse".
Razumije se za normalan rad a ne experimente ..razna probavanja...itd..itd.:wink:
E ovo mi nece nikada biti jasno... Drzi se cubase 5???!!! Ma ne bre najbolje Cubase VST 32 to moze i na digitronu da se instalira...

phil.milmax
12-04-2017, 03:16 PM
Ili najbolje je olovka i papir to ti je vrh! Ne moraju drajveri nikakvi da se instaliraju.

idvi
17-04-2017, 05:34 PM
Ili najbolje je olovka i papir to ti je vrh! Ne moraju drajveri nikakvi da se instaliraju.
... ili ugljen i spilja..:D

Igor
28-04-2017, 03:20 PM
Ljudi, da li postoji mogućnost da "markirane" regione povlačim zajedno sa item-ima?
Znači, kada određeni item povučem levo ili desno, da mi sa njim ide i ona gore lajna koja obeležava region.

awacs
28-04-2017, 06:03 PM
Ljudi, da li postoji mogućnost da "markirane" regione povlačim zajedno sa item-ima?
Znači, kada određeni item povučem levo ili desno, da mi sa njim ide i ona gore lajna koja obeležava region.

Za to ne znam, ali zasigurno znam da može obratno – da pomeraÅ¡ ili kopiraÅ¡ sve ono Å¡to se nalazi u regionu tako Å¡to vučeÅ¡ oznaku za region (sa ili bez Ctrl). EksperimentiÅ¡i, provalićeÅ¡ koja funkcija Å¡ta radi, a moÅ¡ i user gajde da konsultujeÅ¡.

Pozdrav,

Vasa

Igor
28-04-2017, 06:35 PM
Za to ne znam, ali zasigurno znam da može obratno – da pomeraÅ¡ ili kopiraÅ¡ sve ono Å¡to se nalazi u regionu tako Å¡to vučeÅ¡ oznaku za region (sa ili bez Ctrl). EksperimentiÅ¡i, provalićeÅ¡ koja funkcija Å¡ta radi, a moÅ¡ i user gajde da konsultujeÅ¡.

Pozdrav,

Vasa

Ceo item se zajedno sa "region markerom" pomera kada pomeraš "region marker" (bez ikakvih ALTova i CTRLova).

Obratno, jok! Pomera se item, "region marker" ostaje gde je bio.

Pogledaću.

awacs
28-04-2017, 06:51 PM
Ceo item se zajedno sa "region markerom" pomera kada pomeraš "region marker" (bez ikakvih ALTova i CTRLova)

Pa da, ali pomeraju se simultano. Zar ti nije to cilj? Ili daj objasni šta hoćeš da postigneš.

Pozdrav,

Vasa

Igor
28-04-2017, 07:06 PM
Pa baÅ¡ mi je to bio cilj, da se pomeraju simultano. Nisam cepidlaka, nego mi je bilo malo nelogično da se oni gore region-labeli (mislim da je ovo premijernije nego "marker regioni"), ne pomeraju sa pomeranjem item-a, jer, koja je poenta da ostanu razdvojeni u bilo kojoj kombnaciji pomeranja?

Naravno, možda je problem u perspektivi iz koje posmatram koriÅ¡ćenje samih labela. Oni su meni od izuzetne važnosti, tj. ja njima dajem određene naslove, renderujem ih (kao regione) sa tim naslovima, i te naslove koristim kao link za neke baze podataka. Čisto, onako najgrublje i najkraće da objasnim Å¡ta radim.

Kažem, verovatno većini koja Reaper koristi za muzičku produkciju regioni služe za neke druge, zapravo primarnije stvari, pa logika simultanosti koja je ovakva kakva jeste, nije, da tako kažem, pipava i nelogična kao meni.

A možda postoji i neka fora da se namesti da se pomeraju pomeranjem item-a. Reaper je to! :grin:

Pogledaću.

awacs
28-04-2017, 08:22 PM
Pa baÅ¡ mi je to bio cilj, da se pomeraju simultano. Nisam cepidlaka, nego mi je bilo malo nelogično da se oni gore region-labeli (mislim da je ovo premijernije nego "marker regioni"), ne pomeraju sa pomeranjem item-a, jer, koja je poenta da ostanu razdvojeni u bilo kojoj kombnaciji pomeranja?

Fora je u tome Å¡to Region uopÅ¡te ne mora da se poklapa sa dužinom Itema. Item može da bude i kraći i duži od regije, a ni regija ne mora da uključuje sve Iteme na svim kanalima koji se nalaze u datom vremenskom rasponu. Reaper u mnogim stvarima ima sasvim drugačiju logiku od Steinberga. Na primer, automatizacija jačine trake nema nikakve veze sa fejderom – automatizacija envelope pravi relativan odnos jačina na kanalu, a fejder je tu za globalnu jačinu kanala (mada i on može da se automatizuje). Ovo sa regijama je neÅ¡to slično. Iteme na svim pojedinačnim kanalima možeÅ¡ slobodno da mrdaÅ¡ levo-desno u okviru regije, a ako hoćeÅ¡ da mrdaÅ¡ sve đuture onda mrdaÅ¡ celu regiju. Mene je baÅ¡ ta hijerarhičnost privukla Reaperu. Uostalom, postoji stavka Loops, Markers and Regions pa pogledaj.

Pozdrav,

Vasa

Igor
28-04-2017, 08:45 PM
Fora je u tome Å¡to Region uopÅ¡te ne mora da se poklapa sa dužinom Itema. Item može da bude i kraći i duži od regije, a ni regija ne mora da uključuje sve Iteme na svim kanalima koji se nalaze u datom vremenskom rasponu.

SuÅ¡tina. Logika je 100% na mestu, jer je program namenjen muzičarima, grubo rećeno, a ne seckačima radio-priloga i "arhivatorima" istih. :)

phil.milmax
01-05-2017, 11:18 AM
Evo jednog dobrog skina za Reaper https://www.youtube.com/watch?v=YvW6BH2pFE4&feature=youtu.be

Nije besplatan ali koliko sam ja shvatio, doniras koliko hoces i on ti posalje link na mail. Ovakve varijante bi mogle da budu resenje za ljude koje Reaper odbija jer moraju sve sami da namestaju. Izgled je ok a covek se pomucio da napravi da sve bude pod ruku. Kaze da sprema nesto i za retina displeje. U svakom slucaju vredi pogledati.

http://forum.cockos.com/showthread.php?t=187971

Ghost Dog
01-05-2017, 02:43 PM
Taj isti baja trenutno pravi jednu jako zanimljivu temu, samo se sve to malo oteže (da, puno vremena treba za pravljenje teme; da nije tako, moja bi tema još odavno bila gotova, ali, ako je već rekao da će to sve biti gotovo pre tri meseca, ipak je verovatno tako i trebalo da bude). :)

obicni user
04-05-2017, 05:39 PM
Kao totalni amater koji je iz dosade počeo petljati s reaperom, mogu reći da sam mjesece i mjesece majmunirao sa postavkama, isprobavao teme ne bi li se priblizio onome sto sam imao u kjubejzu. I Å¡to sam se viÅ¡e približavao zadanome to sam sve viÅ¡e shvaćao da sve ono Å¡to sam u reaperu htio mijenjati ima viÅ¡e smisla nego ono Å¡to sam želio postići. Samo je problem rijesiti se starih navika.

Igor
15-09-2017, 08:01 PM
Its finally here, the latest and greatest version of the thinking persons favourite daw. :)

Changelog
v5.50a - September 16 2017
+ Automation: fix combining of trim/main volume envelope with different scales
# Automation items: ensure item edge points are square-shaped for mute envelopes
# Envelopes: fix insert 4 env points before an AI [p=1885418]
# Envelopes: fix possible crash when clearing envelope from envcp
# linux: improve Python auto-detection

changelog for 5.50:

+ Actions: automatically make capitalization consistent for non-localized action description strings
+ Audio: allow frequencies up to 100MHz when using dummy audio driver [t=195153]
+ Audio: avoid changing device samplerate to default samplerate when loading projects [t=193651]
+ Audio: add option to flash transport status yellow on possible audio device underrun
+ Audio: improve various playback/recording behaviors when using background project tabs [t=193849]
+ Automation items: add automation item support, to contain, move, and transform portions of envelopes
+ Automation items: items mask the baseline envelope, but overlapping items all affect playback
+ Automation items: items may be pooled or unpooled, looped, stretched, skewed, and phase-shifted
+ Automation items: items may be named, saved, and loaded
+ Automation items: support separate baseline, amplitude, and looping for individual instances of pooled automation items
+ Automation items: alt+drag in envelope lane (by default) to draw automation items
+ Automation items: add automation item and automation item edge mouse modifier contexts
+ Automation items: add actions to insert, duplicate, split glue, delete, etc
+ Automation: prevent latency adjustment when playback is stopped [t=193321]
+ Configuration: support import/export of more configuration files
+ Envelopes: add envelope lane mouse modifier context, deprecate preference to respect envelope segment modifiers in envelope lane
+ Envelopes: remove envelope lane click mouse modifier context, add envelope lane double-click context
+ Envelopes: add mouse modifier to freehand draw envelope points respecting snap
+ Envelopes: add actions to reverse envelope points, reduce number of points by half, insert envelope point ignoring snap
+ Envelopes: fix a few non-working send envelope menu items [t=190902]
+ Envelopes: add option to prevent mouse edits of single envelope points from moving past other envelope points
+ Envelopes: preserve envelope curvature during "move envelope segment preserving edge points" edit
+ Envelopes: preserve envelope curvature when moving points with media items, or within time selection
+ Envelopes: preserve envelope curvature at time selection edges when initiating envelope segment edit within time selection
+ Envelopes: improve behavior when freezing/unfreezing with send and pre-fx envelopes [t=195398]
+ Envelopes: fix initial value when auto-adding FX parameter envelope [t=192204]
+ FX: improve support for wet/bypass/VST3 parameter IDs on MIDI learn, TCP knobs
+ FX: do not auto-increase track channel count when loading FX chains that have multichannel FX but were saved from stereo tracks
+ FX: fix potential bugs relating to bypass/wet envelopes when loading automation and FX parameter counts change
+ FX: fix issues related to user-preset navigation [t=195699]
+ FX: add ReaCast, a shoutcast/icecast source plug-in
+ FX: improve ReaEQ/ReaXcomp analyzer accuracy [t=194328]
+ FX: fix project save of JSFX preset names that contain spaces
+ FX: add mix-in and auto-update options to allow some spectral smearing capabilities for JSFX spectral_hold
+ FX: improve display updates for some JSFX scripts
+ Grid: sanitize grid values on project load/entry [t=190108]
+ LAME: bundle libmp3lame 3.99.5
+ MIDI: restore keyboard focus to piano roll after changing CC lane via dropdown
+ MIDI: fix action to explode MIDI by pitch (and some related behaviors) [t=190905]
+ MIDI: fix project MIDI export when project start time is not zero [t=194713]
+ MIDI: fix project MIDI export SMPTE time when using ND timecode [t=194710]
+ MIDI editor: handle click on track title exactly like a click on the activate icon in the MIDI track list
+ Metronome: support triplets in metronome pattern [t=192992]
+ NINJAM: improve cross-platform compatibility of clipsort.log import
+ Notation editor: fix PDF export when "bracket tracks by folder" option enabled [p=1844292]
+ Notation editor: preserve notation for non-displayed notes when edits are made with channel filter active [t=185286]
+ Pan: allow very small track pans in fine adjustment mode
+ Pan: display sub-1% pans with increased precision
+ Pan: decrease media item properties pan snap-to-center threshold [t=190557]
+ ReaScript: improve undo/update behavior for InsertTrackAtIndex(), DeleteTrack() [t=135573]
+ ReaScript: avoid setting console focus on reaper.ShowConsoleMsg("")
+ ReaScript: improve display updates for some scripts
+ Sends: set focus for temporary single-send adjustment windows
+ Spectrogram: add spectral editing support, action to insert new edit regions [rv=vSBO_VC9q3E]
+ Theme: fix incorrect separators with grouped tracks [p=1874859]
+ Undo: improve undo efficiency
+ Undo: automatically make capitalization consistent for non-localized undo point description strings
+ Undo: fix behavior when reordering FX with automation [t=191588]
+ Undo: fix behavior with FX TCP parameters and learn [p=1845984]
+ Undo: fix parameter modulation settings
+ Undo: fix behavior when modifying stretch markers via swing grid
+ VST: support VST3 extended functionality with Softube Console 1
+ VST: improve macOS bundleExit VST3 compatibility
+ VST: improve resize behavior of various plug-ins [t=193099]
+ VST: send 10 channel speaker arrangements as user-defined [t=194176]
+ VST: use VST3 parameter IDs for tracking envelopes/parameter modulation across sessions
+ Video: fix rounding behavior with alpha-blended gfx_xformblit/gfx_deltablit
+ Web Interface: add fancier.html
+ Windows: increase FLS slots available on x64 for improved plug-in compatibility
+ Windows: support receiving ASIO overload notifications
+ macOS: add CoreAudio option to ignore project samplerate
+ macOS: support receiving CoreAudio overload notifications
+ macOS: improve scroll behavior of non-REAPER windows on 10.11+ [t=195544]
+ macOS: improve mixer drag and drop behavior [t=190761]
+ macOS: preserve parameter modulation window position when auto-resizing

Enjoy!

Also a quote from Justin in the pre release forum
"Oh also, it's not mentioned in the above changelog, but the linux builds of 5.50 have elastique3 included! "

Happy days for the linux user, you know who you are, lol.

Ghost Dog
16-09-2017, 07:11 AM
Its finally here, the latest and greatest version of the thinking persons favourite daw. :)

Changelog
v5.50a ....
Gledam Å¡ta propuÅ¡tam u celoj priči, ali, ja tamo na download stranici i dalje vidim samo verziju 5.40?!:confused:

Igor
16-09-2017, 11:11 AM
Easy amigo.
Biti će.

:)

jocasrb
16-09-2017, 12:17 PM
jel ima neko da je imao iskustva (najvise sa mixanjem) u FL 11 i Reaper-u, koja je bolja opcija po njemu i zbog cega? jer me malo sendovi napinju u fl-u, pa ako riper ima tu prednost (i nadam se jos neku) mislim da bih preso na njega, hvala unapred :)

Jan
16-09-2017, 05:21 PM
jel ima neko da je imao iskustva (najvise sa mixanjem) u FL 11 i Reaper-u, koja je bolja opcija po njemu i zbog cega? jer me malo sendovi napinju u fl-u, pa ako riper ima tu prednost (i nadam se jos neku) mislim da bih preso na njega, hvala unapred :)

Ja radim u Reaper-u, mozes da rutujes sve u sve, da sendujes sve u sve, dakle ruting je najfleksibilniji koji sam ja video... Plus sto ga vise upoznajem sve vise me odusevljava

Igor
16-09-2017, 08:17 PM
Ako nije revolucija, Reaper je sigurno korak napred.

Do sada neviđena funkcionalnost i fleksibinost, pa onda stabilnost, a da ne pominjem cenu koja je prilagođena i onima koji nemaju para.

Ja nisam primetio do sada da je ijedan proizvođač audio softvera hteo/uspeo ove tri stvari da pomiri.

jocasrb
16-09-2017, 08:38 PM
u pa extra, hvala vam...da li preporucujete neku verziju konkretno ili su sve slicne?
npr fl 11 i 12 su po meni dva sveta, tu najnoviju verziju ne zelim da vidim na mom kompu :D
i da zaboravio sam da kazem, u fl-u je grupisanje takodje muka..nadam se da je i tu riper bolji

playtimer
20-09-2017, 10:40 AM
Postoji samo jedna verzija Reaper-a :D x64 ili x32 za PC/Mac i (uskoro zvanično) za Linux.
Ne možeš pogrešiti :)

jocasrb
20-09-2017, 02:10 PM
skinuo najnoviju verziju...perfektna...prelazak sa fl-a na riper mi je skoro kao paint na fotosop :D ovo je najjaci forum, steta sto nije vise aktivniji

Jan
27-09-2017, 07:47 PM
skinuo najnoviju verziju...perfektna...prelazak sa fl-a na riper mi je skoro kao paint na fotosop :D ovo je najjaci forum, steta sto nije vise aktivniji

Odgledaj sve Groove3 tutorijale za Reaper. Npr:

Reaper 4 Explained
Reaper Tips & Tricks
Reaper SWS Extension

Odnosno Reaper 4 Explained ne moras, imas sve ovde to isto od istog predavaca za peticu i to free:

https://www.youtube.com/watch?v=Nzw5xwpcCJs&list=PLM0xHqxaiT6926riNPAQ3kdy7ROE2K-F4

Odgledaj pre nego krenes da radis, bice ti sve mnogo jasnije, odvoji dva-tri sata za to. kad to odgledas onda redom gledaj sve na njegovom kanalu kako stignes.

Thank me later :D

jocasrb
27-09-2017, 08:59 PM
e hvala lepo, iako sam vec pogledao RiperManiju, odlicno objasnjava...:D
kolko vidim i za snimanje je 'napredniji' od frutija...jadan moj fl 11 haha

Jan
27-09-2017, 10:41 PM
e hvala lepo, iako sam vec pogledao RiperManiju, odlicno objasnjava...:D
kolko vidim i za snimanje je 'napredniji' od frutija...jadan moj fl 11 haha

Puno ovih mojih drugara sto rade beatove i to, miksuju u samom FL-u, meni to nije jasno kako mogu, za mene je to tortura...

jocasrb
27-09-2017, 10:53 PM
mozda nisu svesni, kao sto ni ja nsiam bio, da npr u riperu mozes 222 fajla da ubacis odjednom i sami se postave u mixer...dok je u fl-u obaveza da se ubacuje jedan po jedan...to rutovanje/sendovi i ostalo u fl-u je sve izvodljivo ali dosta zbunjujuce i malo deluje kao smesno, amaterski, po meni...u riperu sve brze ide i 'preciznije':D ja ostajem pri fl-u za pravljenje bitova, to sigurno, ali kad treba nesto glomaznije da se mixa, mnogo je naporno
ali dobro, zanimljivo je osecaj kad se 'naucis' na taj amaterski fl, pa predjes na riper haha :D

awacs
27-09-2017, 11:42 PM
Svi se kunu u routing u Reaperu (koji zaista jeste spektakularan), ali meni je automatizacija najmilija. U poslednje vreme se mahom bavim spasavanjem terenskog zvuka (najviše dijaloga), i prestao sam da brojim koliko puta sam se spasao automatizacijom EQ-a kad likovi koji imaju bubicu zakačenu na rever krenu da vitlaju glavom dok pričaju pa u istoj rečenici čas zvuče kao Dart Vejder, a čas kao Džon Lenon. Plus onaj fazon da možeš da insertuješ efekte na svaki pojedinačni Item (part, event, kako ko to već zove). Plus još svašta nešto. Apsolutno fantastičan program.

Pozdrav,

Vasa

Igor
27-09-2017, 11:52 PM
S ove tačke glediÅ¡ta, ja stvarno ne mogu da shvatim Å¡ta su to developeri radili pa su ovi drugi programi za audio produkciju u osnovnim verzijama od deset do trideset puta megabajtniji od Reapera. Aj da ne računamo Live i Reason, to su neki drugačiji koncepti, ali ovi ostali... Ne kapiram.

jocasrb
28-09-2017, 12:02 AM
Svi se kunu u routing u Reaperu (koji zaista jeste spektakularan), ali meni je automatizacija najmilija....

Vasa

a da, ovo je mozda i prvi razlog zasto mi vise lezi riper, nzm kako zaboravljam to...automatizacija (volumea obicno)...to ucrtavanje preko CTRL...u flu mora svaka tacka/promena da se napravi(klikne) pa da se pomera, glupost, napinje..u riperu je to perfekcija..ne mogu ni da zamislim brzi a i tacniji nacin od trenutnog :D

Jan
28-09-2017, 01:16 AM
Svi se kunu u routing u Reaperu (koji zaista jeste spektakularan), ali meni je automatizacija najmilija. U poslednje vreme se mahom bavim spasavanjem terenskog zvuka (najviÅ¡e dijaloga), i prestao sam da brojim koliko puta sam se spasao automatizacijom EQ-a kad likovi koji imaju bubicu zakačenu na rever krenu da vitlaju glavom dok pričaju pa u istoj rečenici čas zvuče kao Dart Vejder, a čas kao Džon Lenon. Plus onaj fazon da možeÅ¡ da insertujeÅ¡ efekte na svaki pojedinačni Item (part, event, kako ko to već zove). Plus joÅ¡ svaÅ¡ta neÅ¡to. Apsolutno fantastičan program.

Pozdrav,

Vasa

Ja stalno automatizujem eq :D

Ghost Dog
01-10-2017, 09:14 AM
@Igor (pošto quote ne radi :)):

Lično ne želim (budući da nemam nikakav uticaj na to), previÅ¡e da razmiÅ¡ljam o tome Å¡ta sve proizvođači softvera trpaju u svoje pakete, a da to nije neÅ¡to očigledno (npr, u ovom slučaju - velike biblioteke semplova i sl).

Ne pada mi na pamet da ima ičeg dobrog u tome Å¡to softver koji može da se spakuje na par desetina MB, zauzima na hardu par stotina MB (ili neÅ¡to Å¡to ipak mora da zauzme par stotina, zapravo zauzima par GB itd). :wink:

Igor
01-10-2017, 06:48 PM
"...ne želim (budući da nemam nikakav uticaj na to), previše da razmišljam o tome šta sve proizvođači softvera trpaju u svoje pakete, a da to nije nešto očigledno (npr, u ovom slučaju - velike biblioteke semplova i sl)."

Nisam baš siguran da je reč samo o semplovima, al' dobro. Možda i jeste.

"Ne pada mi na pamet da ima ičeg dobrog u tome što softver koji može da se spakuje na par desetina MB, zauzima na hardu par stotina MB (ili nešto što ipak mora da zauzme par stotina, zapravo zauzima par GB itd)."

U slučaju Reapera, tvoja "statistika" baš i ne pije vodu. Od dva'jes i kusur do sedamdesetak MB, po meni, ništa što bi trebalo da plaši, čudi i poziva na štrajk glađu. :wink::grin:

Ghost Dog
01-10-2017, 08:45 PM
Nisam mislio na REAPER, zaboga . :D

(Kad sam rekao "u ovom slučaju", mislio sam na muzički softver inače, a ne na REAPER. Možda i jeste bila malo zbunjujuća formulacija.)

Jednostavno, mislio sam na druge muzičke programe (Cubase, Xonar itd) i naravno velike softverske pakete u drugim oblastima: Photoshop, programe za dizajn, modelovanje i slično.

awacs
02-10-2017, 01:34 PM
I ja bih voleo da mi neko razjasni zašto su neki programi toliko teški. Ajd sad na stranu Adobe i Cubase i ostali, ali jbt Facebook-ov instalacioni fajl za Android je bezmalo 90MB, a za iOS skoro 140MB.

Pozdrav,

Vasa

Ghost Dog
02-10-2017, 01:50 PM
Offtopic:

Izgleda da su ponovo počele da pristižu email notifikacije?!

Ako jesu - baš fino. Još samo da se vrati deo sa recenzijama i tihim računarima. :)

phil.milmax
08-10-2017, 09:34 AM
Sjajan review za sve koje zanima Reaper.

https://www.extremraym.com/en/reaper-5-review/

playtimer
14-10-2017, 08:28 PM
Sjajan review za sve koje zanima Reaper.

https://www.extremraym.com/en/reaper-5-review/

Jasno i sažeto (koliko je to moguće za gomilu naprednih opcija u Reaper-u). Sve u svemu, DAW koji postaje sve moćniji i očekuje ga joÅ¡ svetlija budućnost :D