View Full Version : Steinberg UR824 - misljenja?
Sky Net
01-02-2015, 06:05 PM
Ima li neko da je koristi aktivno, ili da je probao? Prijatelj planira da uzme nju i Cubase 7.5 u Thomannu, a i ja aktivno razmisljam o istoj, MR816 CSX mi se ne uzima zbog FW.
Arthur
01-02-2015, 10:35 PM
ja sam čuo samo hvale glede njegovog elektroničarskog dela, da je jako dobro odrađena konverzija. Kažu dosta bolje rešenje od FF800
elmirh
02-02-2015, 08:52 PM
Koristim je ja Sky Net.
Uzeo sam je takodje u Thomanu u paketu sa Cubase 7.5.
Zadovoljan sam naravno sa njom.Jedina zamjerka mi je ta sto je integrisana u rad sa Cubase,( ako je zamjerka, hehehe) pa ne mozes otvoriti njen Dsp mixer.
To sve radis u Cubase, pa moras svako audio usnimavanje raditi sa ukljucenim direct monitoringom, a onda kad hoces da preslusas to sto si uradio, moras da iskljucis dugmic za direct monitoring.
To mi malo ide na zivce.Jos joj je zamjerka sto npr.ako koristis svoj externi preamp moras ga spojiti na njegov premp( al i to sam rijesio tako sto smanjim njegov kanal pramp na nulu).
Dalje, nema ni midi in, out.Uz nju dobijes yamaha REV-X reverb,Morphing Channel Strip,Guitar amp classics.Naravno ti efekti rade na nula latenciji (zero latency monitoring FX).
Uglavnom, sada nakon du?eg rada ja sam zadovoljan........:wink:
Sky Net
02-02-2015, 09:24 PM
Procitao sam i ja na dosta mjesta da se sto se tice konverzije nosi i sa mnogo skupljom konkurencijom bez problema. Znam da se njeni preampi ne mogu bypass-ovati, nego upravo to sto kazes elmire, smanji do kraja i vozi. Bitan faktor nam je monitoring bez latencije, a midi nije problem, ionako imamo separatne midi interfejse na oba racunara. Hvala ljudi.
Arthur
03-02-2015, 01:00 AM
njeni preampi se jako lako zaobiđu najobičnijim kablićem XRL-TRS i ideš na line input, pošto je ono combo jack.
Drugo, nisam skonto to oko monitoringa, na samom sajtu piše Latency-free DSP-powered monitoring with REV-X reverb, Sweet Spot Morphing Channel Strip and Guitar Amp Classic. Ne piše da je isključivo integrisano, jer svakako ona može da radi i sa PT i ostalim DAWovima.
Dal si možda prevideo opciju u Cubase da ti direct monitoring bude tapemachine style? (monitorčić se pali automatski kad si u stop i rec modu, a kreće playback sa snimljene trake kad pustiš samo play mode)
elmirh
03-02-2015, 03:18 PM
Arthur, vjeruj da nisam upucen vezano za PT i druge softwere, a sto se tiče direct monitoringa,probat cu to sa tapemachne style.Hvala ti.:wink:
Dalje,neki tip na Steinberg forumu ubi se objasnjavajuci kako se to sve da srediti na Control room-u, imaju neke opcije da se ustimaju i rutiraju busevi, al ja jos uvijek nisam to skonto.
Nego kad hocu snimati neki audio kanal, ja otvorim jednu kontrolnu audio traku na kojoj je uvijek ukljucen direct monitoring, tako da non stop ne pritiskam on-off direct monitoring, a mogu ga čuti.
U Cubase 7.5 ima dosta nekih opcija za Control room, al ne uspijevam jos uvijek to rijesiti.
Dalje malo mi je cudno i to da kad preslusavam npr u media bay neke loopove i sl. ne cujem ih, tako da moram otici u control room i tu rutirati-preusmeriti bus.Al ta problematika je opet vezana za sam Cubase 7.5 i njegov Control room, a ne karticu.Pozz
Sky Net
03-02-2015, 05:12 PM
Ni kod me se ne cuje media bay kad mi je upaljen control room..doduse na svojoj kartici ne radim jos usnimavanja, ali kad aBd uzmem UR moracu se malo pozabaviti sa tim, mnogo koristim media bay i bilo bi mi mnogo glupo da moram konstantno raditi prepravke na routing-u..vidjeh da Black Lion radi modifikacije i UR-a, to bi moglo biti mnogo dobro.
Arthur
04-02-2015, 02:40 PM
ne čuje vam se ni media bay ni Listen dugme jelda?
ništ, skontajte se sa Control roomom - u principu jedino važno je da napravite speaker out u njemu gde ćete reći na koje izlaze su vam prikačeni zvučnici. Odatle je posle sve lako
sasaristic
04-02-2015, 04:48 PM
njeni preampi se jako lako zaobiđu najobičnijim kablićem XRL-TRS i ide? na line input, po?to je ono combo jack.
)
Njegove preampe ne mos zaobici ni da se vozis kolima oko njih.
Ovo je verovatno najbizarnija sprava ikad.
Veoma kvalitetni konvertori i najgluplja arhitektura u skorijoj istoriji kartica.
Mislim da je i prateci softwer totalno idiotski....cini mi se da su svi izlazi linkovani za glavni output knob i da je to skoro nemoguce promeniti.
Ulazi su uvek pod odredjenim gainom i nikad nemas normalan gain stageing vec sprava koja je ispred, mora da bude utisana ili da palis PAD koji je valjda -25db....sto je opet previse za kompezaciju pa onda moras jos i da dodas 10-tak db.....ma... ljudi su takve gluposti napravili sa ovom spravom da je to za istoriju.
Skoro je covek trebao da radi neki test i bio je potreban samo normalan +4 IN OUT.....sto se ispostavilo nemogucim.
Kontaktirali smo i podrsku par puta i normalno ....nista.
Ovo je kartica za ljude koji nemaju para za preampe za terenska snimanja ....kod nje to sve radi iznad nekog skupljeg proseka , ali za ozbiljniju upotrebu u studiju je nocna mora.
Arthur
04-02-2015, 09:14 PM
da li pričamo o normalnom TRS linijskom ulazu? meni je dečko koji se takođe bavi samogradnjom audiotehnike i koječega još pohvalio UR22, i prvo što sam ga pitao je upravo to - mogu li vezati spoljni preamp na line in, decidno mi je rekao da samo XLR ide na preamp a line input na line gain i line amp.
Svakako se kunu ljudi da ima dosta ozbiljan zvuk, navodno bolji od ff800
sasaristic
04-02-2015, 10:21 PM
da li pri?amo o normalnom TRS linijskom ulazu? meni je de?ko koji se tako?e bavi samogradnjom audiotehnike i koje?ega jo? pohvalio UR22, i prvo ?to sam ga pitao je upravo to - mogu li vezati spoljni preamp na line in, decidno mi je rekao da samo XLR ide na preamp a line input na line gain i line amp.
Svakako se kunu ljudi da ima dosta ozbiljan zvuk, navodno bolji od ff800
Ne ...u tome je i ceo haos sa tom karticom.Trs mu samo dodje kao serijski vezan xlr , verovatno sa bypasovanim phantomom.
Imao sam je na testu nekoliko dana pre par godina , i zvuk je zaista recimo blizi rosseti nego li srednjoj klasi slicnih kartica (RMI i sl.)
AD je blago overhajpovan , verovatno zato sto je konstantno u gainu , i isti sklop sluzi kao linijski i mic pojacivac.Nisam siguran , ali mislim da je ceo ulazni sklop diskretan sto verovatno utice na pozitivni sonicni utisak.
Ali je sve ostalo jako cudnovato , jedini blok koji ne ide kroz preampe je zapravo insert , koji je nebalansiran.
U svakom slucaju definitivno nema bypasa preampa , i bez velikog filozofiranja(bilo je kilometarskih thredova na Gearslutz-u) , to je veliki minus.Jednostavno uvek si u najmanje +10 db njegovog pojacanja , sto je blago receno glupo , jer sustinski prolazis kroz nepotreban gain stageing .Ako ces da bodes direktno micove u njega i da radis recimo tracking bubnja ....tu sija za male pare.Za slanje i vracanje signala , tracking sa externim preampovima, tu je jednostavno hendikepiran.Zasto su to tako izveli i zasto problem koji je spotovan od korisnika milion puta nije resen u novoj verziji kartice....to mi stvarno nije jasno.
sasaristic
04-02-2015, 10:31 PM
Quote:
Originally Posted by Pschelfh View Post
Just ordered a MR816X and I have been reading the manual in the meantime. Is it true that the master volume knob controls the volume of ALL outputs?? On eg. a Firebox, the main volume knob only controls the volume to the monitors.
Since I will be using it with monitors connected to outputs 1/2 and external comp/eq/fx connected to the other outputs, this seems to be very awkward.
Can someone who uses the MR816 with external fx, confirm this? I did read something in the manual (p.23) about going to 'Devices' -> 'Audio Hardware Setup'. There you have 2 tabs : 'Master Levels' (can you define the outputs that are controlled by the main volume knob?) and 'Settings 1' (last line : Master Level Meter). Can someone shed a light on these please?
Thanks,
Peter.
PS : just to be safe I've also ordered a TC Level Pilot!
A firmware rev resolved this i believe (huge complaint threads on cubase.net forum). With MR editor, you can now choose if it does or not.
sasaristic
04-02-2015, 10:36 PM
Ovo je sa Gearslutza....navodno su problem sa linkovanim svim izlazima i master knobom resili novim updateom firmware-a.Koliko je to problematicno i kretenski mislim da ne vredi ni pominjati.Hoces da saljes signal u externi fx , a on ti dozvoljava tacno onoliko gaina koliko ti je na CR izlazu???!!!! Ludilo
Arthur
04-02-2015, 11:56 PM
hm, al ovi pominju MR816 a mi pričamo o UR824? Jesi se zabunio ili je to ista karta sa drugom oznakom?
Arthur
04-02-2015, 11:58 PM
824 nema inserte...
Sky Net
05-02-2015, 01:08 AM
Ja sam pitao za UR824, ne za MR816 X. A za MR-ove preampe, nasao sam ovo:
''For those who worry about the lines not being bypassed by the pre's... just crank down the gain and pad it, and they are completely and dead quiet. Dont be paranoid''
sasaristic
05-02-2015, 08:49 AM
I jedna i druga dele istu arhitekturu i iste probleme.
Price sa Gearslutza o spustenom gainu i kao to je to , su totalno bezvezne.
Npr , izadjes externo u tube eq ili kompresor , sum kod boljih je na ?85 db,kada se vracas u karticu , automatski dodajes jos najmanje 10db ,sto znaci da najmanje toliko moras da smanjis na izlazu iz DA u spravu da bi izbegao clliping AD, sto u realnosti znaci da si digao sum za najmanje 10 do 15db.Stavise pricam po secanju , a cini mi se da su brojke jos gore.
Baci pogled na signal to noise na Inputu , ako ga uopste prikazuju negde...manual ili slicno.
hm, al ovi pominju MR816 a mi pri?amo o UR824? Jesi se zabunio ili je to ista karta sa drugom oznakom?
sasaristic
05-02-2015, 09:34 AM
Kao sto rekoh.....brojke su mnogo gore...evo isecka iz SOS a koji uglavnom ulepsava do bolaIn Use
The dspMixFx utility is used to control the UR824 when not being used with Cubase.
The first time I*used the UR824, I*did so with an external preamp feeding the line inputs, and was surprised to find that even a*conservative signal from the preamp was clipping them. A*quick delve into the manual revealed that the line inputs are routed through the preamps, and the range of the gain pots spans +16 to +60dB. In other words, the preamp is always boosting any input by at least 16dB, so it's hardly surprising that a*typical line-level input will clip! Thankfully, Steinberg have provided input pads, switchable individually for the first two channels and in pairs for the other six analogue inputs, which attenuate the input signal by 26dB, so the effective gain range is -10 to +60dB, but there's no easy way of setting a*unity gain level. Some manufacturers manage to implement 'proper' line inputs that don't go through the preamps, so this arrangement is perhaps slightly disappointing, but in practice you're unlikely to notice any audible degradation of line-level signals by simply keeping the gain at minimum, engaging the pad and compensating for the lost 10dB in software. On the plus side, I*was pleased to see that there are separate +48V phantom power switches for each input pair, rather than a*single global switch.
Possibly due to a*misunderstanding of Steinberg's stated specifications, a*myth has circulated that the MR816's preamps offered a*humungous 84dB gain; this figure was widely quoted (including in SOS's own review) but actually referred to the total system gain from mic input to line output rather than that of the preamp per se.
elmirh
05-02-2015, 01:33 PM
I ja sam cuo sve pohvale o kartici, jos prije kupovine i odluke da kupim UR 824.
Kolega mi ima RME ff 800 i radili smo na toj kartici.Ja bi prednost dao Steinberg UR 824.:)
Arthur
05-02-2015, 02:15 PM
zvuku ili upotrebnoj vrednosti?
Sky Net
05-02-2015, 03:17 PM
Kao sto rekoh.....brojke su mnogo gore...evo isecka iz SOS a koji uglavnom ulepsava do bolaIn Use
The dspMixFx utility is used to control the UR824 when not being used with Cubase.
The first time I*used the UR824, I*did so with an external preamp feeding the line inputs, and was surprised to find that even a*conservative signal from the preamp was clipping them. A*quick delve into the manual revealed that the line inputs are routed through the preamps, and the range of the gain pots spans +16 to +60dB. In other words, the preamp is always boosting any input by at least 16dB, so it's hardly surprising that a*typical line-level input will clip! Thankfully, Steinberg have provided input pads, switchable individually for the first two channels and in pairs for the other six analogue inputs, which attenuate the input signal by 26dB, so the effective gain range is -10 to +60dB, but there's no easy way of setting a*unity gain level. Some manufacturers manage to implement 'proper' line inputs that don't go through the preamps, so this arrangement is perhaps slightly disappointing, but in practice you're unlikely to notice any audible degradation of line-level signals by simply keeping the gain at minimum, engaging the pad and compensating for the lost 10dB in software. On the plus side, I*was pleased to see that there are separate +48V phantom power switches for each input pair, rather than a*single global switch.
Possibly due to a*misunderstanding of Steinberg's stated specifications, a*myth has circulated that the MR816's preamps offered a*humungous 84dB gain; this figure was widely quoted (including in SOS's own review) but actually referred to the total system gain from mic input to line output rather than that of the preamp per se.
U ovoj svoj prici o preampima je po meni najbitnije da signal nema degradaciju iako se predpojacala ne mogu zaobici. Mozda prvi put djeluje konfuzno kako napraviti dobar omjer signala, ali kad se udje u fazon ja ne vidim ovdje neku katastrofu? :shock:
phil.milmax
05-02-2015, 06:30 PM
Ja sam je narucio pa kud puklo da puklo :)
Arthur
06-02-2015, 01:04 PM
obavezno javi utiske ovde!
phil.milmax
21-02-2015, 11:04 AM
Evo stigla. Imao sam priliku da je probam samo na kratko sinoc. Namerno sam je probao na malo losijem laptopu. U pitanju je Toshibin laptop sa dvojezgranim AMD Turion procesorom na 2.00Ghz i 2gb ddr2 667 rama. Sistem win7 64 bit, sveze instaliran. Instalirao sam Cubase 7.5 koji sam dobio u paketu sa karticom, najnovije drajvere i firmware.
Snimio sam 8 kanala bubnja( 44.1, 24bit), buffer 64 bez ikakvih problema. Slusanje mi je islo preko monitoringa u cubaseu i nisam primetio da je latencija problematicna.
Sto se zvuka tice trebace mi jos malo vremena da cujem. Usnimak koji sam juce na brzinu napravio deluje prilicno zdravo.
Danas sam preko Steinbergovog sajta besplatno skinuo i instalirao cubase 8 pro.
Naravno ovo je prvi utisak. Ovih dana cu ozbiljnije da je testiram pa cu da javim utiske.
phil.milmax
03-03-2015, 12:55 PM
Sada kada sam se detaljno upoznao sa karticom mogu da kazem da je ovo jako dobar izbor. FF800 koji sam do sad koristio ide u penziju.
Ono sto mi je predstavljalo najvecu nedoumicu je bila stabilnost drajvera i latencija. Jako dugo koristim RME proizvode i navikao sam na tu udobnost koju pruzaju RME drajveri i prateci softver. Vec unapred sam znao da ce RME biti superiorniji u tom smislu i to je tacno, ali RME je sto se toga tice superiorniji i od mnogo skupljih varijanti. Citao sam horor price o tome da ne moze preko USB 2.0 da se ostvari protok itd. tako da sam bio jako skeptican po tom pitanju.
Istina je da je Yamaha odradila odlican posao. Drajveri su jako stabilni. Nisam imao ni jedan jedini problem. Snimao sam prvo 16 kanala bubnja (44.1Khz 24 bit) bez problema sa latencijom od 4ms. Moze i jos da se spusti ali ja ne vidim potrebu za tim. To je kasanjenje koje imate kad se odaljite na manje od 1.5m od instrumenta.U projektu su naravno korisceni razni kompresori, ekvilajzeri i sl. FF800 je bio povezan preko adata za drugih 8 kanala.
E sad, imao sam sumnju kako ce se ponasati na vecem sample rate-u. Povezao sam FF800 preko adata ali pre toga sam morao da ga konfigurisem za S/MUX u njegovom mikseru. Radi super. Malo je veca latencija, oko 6ms ali nista sto smeta. Dakle snimio sam 16 kanala na 96Khz 24 bit-a bez ikakvih problema.
Oni koji misle da im smeta latencija od 6ms mogu da slusaju preko direct monitoringa. Na raspolaganju su vam dsp efekti koji rade odlicno. Svi su Yamahine proizvodnje. Nisam jos probao simulacije pojacala ali ostalo radi prilicno lepo.
Sto se izlaznog zvuka tice sad mogu vec da tvrdim da je mnogo lepsi i zdraviji od FF800. Opasno je blizu mnogo ozbiljnijim spravama tipa Lynx Aurora i sl. Preampi zvuce jako lepo i uopste se ne bi osecao neprijatno da ih upotrebim na bilo kom instrumentu. U svako slucaju mnogo ozbiljnije od FF800. Kada koristim eksterne preampe, istina je da je malo "vruc" ali nista sto se sa dugmetom pad ne moze resiti. Naravno pri povezivanju je potrebno koristiti TRS konektore. Sama konverzija mi deluje jako lepo i nije nimalo "harsh".
Na samoj kartici je veliki pot kojim po vasem izboru mozete da kontrolisete ne samo jedan stereo out vec i sva cetiri ako hocete. To je u mom slucaju jako korisno jer mi 1 stereo out ide na monitore a drugi na sub tako da mogu preko tog pota da kontrolisem celo slusanje.
Jedina stvar koja mi je zasmetala je to sto srafovi sa strane malo vire pa ne mogu lepo da je gurnem i izvadim iz reka. To cu preziveti.Jos samo da prezivim sto ne mogu vise da koristim RME Digicheck i to je to.
Sve u svemu gotovo mi je neverovatno sta sve ova kartica pruza ako uzmemo u obzir cenu. Ako je jos pri tom uzmete u paketu sa Cubase 8 dobijate jedan jako dobar zatvoren sistem koji moze da se meri sa dosta skupljim konkurentima.
Sto se Cuabasea tice, sa karticom mi je stigla verzija 7.5 koji sam besplatno apgrejdovao na 8. Takodje sam instalirao trial verziju Steinberg SKI Remote-a tako da sada mogu preko telefona da kontrolisem slusanje i osnovne radnje. Jako korisna stvar ukoliko se sami snimate ili ukoliko imate muzicare kojima ocete da date mogucnost da svako sebi kontrolise slusanje. Imate na raspolaganju cetiri nezavisna miksa plus master.
Za sada se nisam pokajao sto sam uzeo ovaj interfejs i nadam se da ce lepo da me sluzi.
Pozdrav.
Arthur
03-03-2015, 01:43 PM
to se zove jedna lepa recenzija, bravo!
Javi kad nađeš zamenu za Digicheck :da:
dakle, direct monitoring (latency free), postoji?
Kako je rešen mixer/routing same karte (pošto mi je to glavni adut kod RME), tj da li uopšte postoji, pošto je neko naveo da ni ne postoji?
phil.milmax
03-03-2015, 02:27 PM
to se zove jedna lepa recenzija, bravo!
Javi kad nađe? zamenu za Digicheck :da:Hvala :) Javi i ti ako prvi nadjes.
dakle, direct monitoring (latency free), postoji?Postoji i njega kontrolises preko dsp mixera. Na svakom kanalu imas low cut za koji mozes da biras od koje frekvencije ces da seces(u ponudi je 40, 60, 80, 100 i 120 Hz) i promenu faze. Takodje mozes da biras da li ce da ti se i usnimavaju efekti ili ce da ti sluze samo za monitoring. Imas send za Yamahin reverb koji je vise nego upotrebljiv. Takodje mozes da biras izmedju chanel stripa ili nekoliko simulacija pojacala. Na raspolaganju su ti cetiri nezavisna slusanja tako da na jedan stereo output mozes da posaljes recimo jace bubanj a na drugi jace vox ili sta vec... Ukoliko koristis Cubase, sve ti se to automatski integrise u softver. Tada ne mozes da koristis karticin mikser. Bukvalno sva podesavanja su ti iz Cubasea. Dosta prilagodljivo slusanje koje, u kombinaciji sa Cubaseovim Control Roomom mozes da upotrebi na koji god nacin hoces.
Kako je re?en mixer/routing same karte (po?to mi je to glavni adut kod RME), tj da li uop?te postoji, po?to je neko naveo da ni ne postoji? Ne postoji kao na RME ali cim ukljucis Cubase ili bilo koji drugi DAW mozes da uradis ruting koji kod ti odgovara u oviru softvera. Ne postoji ta standalone varijanta. Mozes da izaberes sta ce da ide na outpute, sta ce da kontrolise pot za monitoring i jos par stvarcica.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.