PDA

View Full Version : Pitanje za iskusnije..ili mo?da nije :)

Reinhardt
25-01-2015, 11:04 PM
Nikako da dobijem ovu mekoću frule na uvodu.
Probao i vst i pravog svirača, čini mi se da je do odabira reverba,
jer ono osnovno (postavka mikrofona, dimaničko-frekvencijska obrada..)
mi je zadpvoljavajuća.. no postaviti instrument u pravi prostor, sa
pravim odabirom parametera (predelay, decay..) mi je noćna mora.

ideje?

https://www.youtube.com/watch?v=zmbw8OycJrE

Bockie
25-01-2015, 11:28 PM
Vidi...pitanje koliko je "meka"... Ovo (https://www.youtube.com/watch?v=8tuvz_9D7Ok) je neki iole snimak...jer je onaj tvoj link na oko -18db ...

A i tada (1996-7) kad je snimano nije išlo na -2 rms...:D...dobro 'de...peak! Verovatno (pošto je skupa produkcija) na opremi "od poverenja" iz jedno 88'-9'...

Da moram tako nešto da slikam, tom logikom - km84 (184 danas), dobar preamp i udri...:D A i tada se nije snimalo na 12 cm od izvora zvuka... Odmakni metar i po i dobiješ "mekoću"...da se zvuk "razvije"....samo treba skup prostor...itd...

Reinhardt
25-01-2015, 11:37 PM
to sam i radio sa km84, okej je snimak,mo?da malo presvijetao⁄transparentan,
no ni?ta ?to neki tape emulator ne mo?e rije?iti

elem,muči me odabir verba. ?to ti prvo pada napamet?

Bockie
25-01-2015, 11:42 PM
960...:D

Hihihi...mislim ok, ali stvarno....

E sad, ako je nešto "a-like"...može neki TC 4000-ka...H8000 non-linear...Pcm91 suvereno!

Plug in? - Da ne psujem, ali evo, ja ne znam za takav...:wink:...da približno imitira...

Za demo....radi Poco, Uad...Sve radi...

Zašto "emulator"...?

Maco, pa EQ sve reši...planovi...kompresija...da jeste da se dugo "šrafi"...ali sve se reši...:wink:

Uuuu...ili "envelope filter" u cubendo...?! Probaj....!

P.S.

Stalno editujem, pročitaj opet i pređašnje postove...jbg...

Reinhardt
26-01-2015, 12:04 AM
predpostavljao sam i sličan odgovor.

960, ok.
koji algoritam? parametri? na ?to posebno paziti?

meni se činilo da je neki vintiđastiji verb u pitanju (prljaviji?)
al ?ta ja znam..nisam nikad imao pod rukom 480l il slično..

p.s. u pitanju nije demo

Bockie
26-01-2015, 12:10 AM
predpostavljao sam i sličan odgovor.

960, ok.
koji algoritam? parametri? na ?to posebno paziti?

meni se činilo da je neki vintiđastiji verb u pitanju (prljaviji?)
al ?ta ja znam..nisam nikad imao pod rukom 480l il slično..

p.s. u pitanju nije demo

Nema tog pravila...treba vreme...upali? i vrti? dok ne "prosvira"...! E tek onda "minca?" dok ne bude "vrhunski"...:D

Mislim, ne ?alim se, stvarno, za vrh rezultat, mora vreme...?rafi?, vrti? dok ne dobije?...!

Jednu stvar sam jednom mom dobrom prijatelju ponovio par puta, a imao je običaj da "vrti" i po par godina pesme... "Ne mo?e se biti trudan 12 meseci"...! Ili-ti, slikar mo?e svako jutro da se probudi i prema?e platno ponovo. Jbg, mora? znati kad je momenat da "pusti? dete" da ?ivi ?ivot čoveka, - ideje - demo-a...a miksa - pesme... Eto...

Miks je dobar onda kad taman navikne? na sve njegove falinke!
:D

Ajd i ja da "prospem" jednu definicuju!

:D

BlasterMaster
26-01-2015, 12:19 AM
Miks je dobar onda kad taman navikne? na sve njegove falinke!

...epifanija :shock:

Reinhardt
26-01-2015, 12:23 AM
mislio sam da je jednostavno pitanje..
u stilu: "skidanje" produkcije ovog instrumenta, a ne dali se meni sviđa
ovaj ili onaj sound, kada ću i ako biti zadovoljan sa njim.

anyway, Bockie hvala ti na trudu :)

jeli ko koristio relab lx480?

awacs
26-01-2015, 12:50 AM
Plug in? - Da ne psujem, ali evo, ja ne znam za takav...:wink:...da pribli?no imitira...

Evo, ja da opsujem ? svaki plugin to mo?e, ali ovde nije poenta (samo) u prostoru frule, nego u tome ?to je frula uglavljena u synth pad. Kontekst je ono ?to toj fruli daje prostor, a ne nekakve magične sprave, da izvine Boki.

Pozdrav,

Vasa

Arthur
26-01-2015, 01:27 AM
kao najbliže što sam prišao da priđem tome je https://www.youtube.com/watch?v=erhGhqeIKe8

doduše, tražio sam, nema na celom albumu skoro nijedno mesto gde je frula sama. Ovaj dečko je vrlo solidan frulaš, i ima jako ozbiljne frule, ručni radovi naručeni od negde iz evrope. ovde je išao na md441 relativno close, i reverb zapravo Art Acoustic reverb, plugin VST.
Kod gđe Dion mi se čini da je do samog frulaša, a rev mi smrdi na te neke matore Lexeve, tipa 300 i sl.

awacs
26-01-2015, 02:05 AM
Msm, apropo Celine Dion, 66,4% ?prostora? oko te frule (i u onom Bokijevom primeru) je ipak sintisajzer, tj. voicing istog. Nemoj da se la?emo bez potrebe :) A tom Lexiconu svaka čast, nemam ni?ta protiv čoveka.

Pozdrav,

Vasa

Shot
26-01-2015, 02:34 AM
Sad će ispasti da ja svima kontriram...

Mislim da ovdje prostor/reverb nema nikakve veze! On je neka boja i prostor koji kasnije legne da to fino (balavo, hehe) sjedne u mix.

Mislim da je prvo i osnovno kako će to svirač odsvirati.
I druga stvar je pozicija mikrofona. U tome je catch, siguran sam.
Ovo mora biti jako daleko od mikrofona. U studijskom smislu daleko - dakle 2-3 metra.
Svaki zvuk na udaljenosti izgubi one mikro-tranzijente, dok su oni prenaglašeni kada je izvor zvuka jako blizu mikrofonu (onako kako se danas večina toga snima).

Treba ti mikrofon koji ima visoku osjetljivost (kondenzatorski najvjerovatnije), preamp koji ima najniži moguči self-noise i eq kasnije da vratiš ono što se na udaljenosti izgubilo u low endu. Snimka i prije stavljanja reverba MORA zvučati mekano. A onda je lako zalijepiti bilo koji reverb.

A s onom snimkom koju već imaš možeš probati da joj smiriš tranzijente u visokim frekvencijama. Ja znam samo jedan plugin koji to može selektivno raditi - od wavesa onaj TransMulti (mislim da se tako zove). U kategoriji multiband je. Ono za sređivanje multiband tranzijenata. I to nabiješ na ekstremne postavke - sensitivity 10, range maksimalan - ali samo na onom najvišem bandu.

Reinhardt
26-01-2015, 09:41 AM
hvala svima na konstruktivnim idejama,
probat ću, javim.

ono ?to je fakat; Shot pogodi u sridu, a i Vaso dokrajči :)

1.dobar svirac,
2.u dobroj sobi udaljiti LDC od njega (clean micpre)
3.u postu dodati izgubljenog low enda
4. aran?man i boja syntha prilagoditi liniji frule (ovo sam zanemario!)

Nemania
28-01-2015, 02:58 PM
Ja se izvinjavam preleteo sam thread, ali procitao sam da se spominje frula, a u linku (titanik) uopste ne svira frula...U pitanju je Irish Tin Whistle, koji ima totalno drugaciji karakter zvuka nego frula. Pozdrav

https://www.youtube.com/watch?v=tFiG8bxK1mQ

awacs
28-01-2015, 08:39 PM
Ja se izvinjavam preleteo sam thread, ali procitao sam da se spominje frula, a u linku (titanik) uopste ne svira frula...U pitanju je Irish Tin Whistle, koji ima totalno drugaciji karakter zvuka nego frula. Pozdrav

I to! :thumbsup: Mada, da ne cepidlačimo — nije to baš totalno drugačiji karakter :) Razlika je otprilike onolika kolika je između Telekastera i Stratokastera. Sve se ipak svodi na to koje se lestvice i na koji način sviraju. I u kom kontekstu, naravno. Nasnimah se frulaša — od bezimenih Vlaha iz istočne Srbije do Bore Dugića iz Kragujevca. I karakter zvuka je bio dijametralno različit, iako su svi svirali „drvene svirajke”.

Pozdrav,

Vasa

Reinhardt
24-02-2015, 09:38 PM

https://www.youtube.com/watch?v=tFiG8bxK1mQ

U pravu si, ja sam pisao frula jer mi je lakse, brze, jednostavnije nego
Irish Penny Shire Tin Whistle.

Anyway, probao sam do sada nekoliko VSTi-a,
dobar je:
http://soundiron.com/

a najbolje mi radi:
http://www.embertone.com/

..no i dalje me muči odabir reverba.
jednostavno ne mogu potrefiti tu gustoću, mekanost.

?ta da radim?