View Full Version : (PA3x, Audya4) Aranzeri, sinhronizacija
psionic
28-11-2014, 08:01 PM
Imam jedno pitanje: kako sinhronizovati aranzer da mogu da npr u cubaseu usnimim midi ? Zelim da na global kanalu saljem akorde (harmoniju) a da mi aranzer od toga svira pratnju, koju cu usnimiti na posebni midi.
Naravno, podesio sam in i out routing u PA3X. Ono sto mi nije jasno je zasto mi nikako nista nije u sinku ? Cak sam namestio da Korg reaguje na machine control koji salje kubejz, tako da pritiskom na rec u Cubaseu, klavijatura krece da svira. Medjutim snimljeni materijal nikako nije sinhronizovan. Klavijatura reaguje na midi time, tako da npr kada namestim u Cubaseu tempo na 134BPM, Korg se takodje namesti na 134, medjutim oscilira izmedju 133-135BPM... Sta se to desava i da li je moguce to nekako uraditi da sve bude sinhronizovano ? Da li ima neka fora koju ja nikako da skapiram ?! Cak i bez slanja midi clocka, imam problem.
Ketron Audya4 je jos gora. Apsolutno ne reaguje na midi clock, iako saljem iz cubejza, a na njoj sve podeseno da prima spoljasnji midi clock :banghead:
Jedino mogu da uradim sinhronizaciju sa "Key On Sync" na aranzeru, pa da posaljem na global channel midi za harmoniju. Naravno opet nije u savrsenom sinku.
Ja ne znam da li oni postuju ikakve protokole i standarde kada prave te aranzere, to mi sve deluje kao da vezujem neke neozbiljne igracke u sistem, mada te igracke prilicno kostaju. Negde sam citao da audya ne prepoznaje sve "patterne" za midi clock, mislim sta reci... :banghead:
Voleo bih da mi se javi neko ko je uspesno uradio sinhronizaciju, pa i ne mora da mi objasni kako, da makar znam da moze :D
branoy
28-11-2014, 09:03 PM
evo ti cubase projekat da sve iz araznera snima na posebne kanale. zz
ja uglavnom exprtujem sve kao midi iz cubase ako radim stilove. i tako kao midi i importujem, ostalo sto radim je ovaj gore projekat. znaci snimam arazner styl svako na svoj kanal live. sto nisam mogao bez tog projekta itd. imam trojku pa
darkstar
28-11-2014, 09:52 PM
Procitao sam pitanje vise puta ali nisam siguran da sam skapirao ... pa3x mi nije poznata masina...
Sta se sa cime raspada i sta sa cime nije u sinku, ajde malo pojasni... jel se raspada visekanalni midi koji vuces sa aranzera ili midi sa audioom iz cubase ili midi sa aranzera i cubasea...?
TheLightrider
29-11-2014, 07:29 AM
Jel projekat univerzalan, ili samo za PA3X ?
psionic
29-11-2014, 07:00 PM
Ajde da probam da budem malo precizniji :
podesio sam klavijaturu da prima "global" channel na midi kanal 01. Dakle sve sto dobije na midi kanal 01, klavijatura tretira kao globalni midi. kada posaljem harmoniju iz cubasea na taj kanal i to na notni opseg koji bi simulirao sviranje levom rukom, dobijam da mi aranzer svira kao kada bih uzivo svirao i pokretao pratnju, bas i ritam svirajuci akorde levom rukom. Jel ovo do sada ok ?
Sada podesim klavijaturu da salje delove styla (midi send), i to - bas npr kanal 3, drum - kanal 10, perc - kanal 11 i tako redom. Klavijatura salje na midi traku koju snimam i tu dobijem automatski pratnju, bas, ritam i ostalo sto aranzer inace svira, po harmoniji koju sam poslao na globalni kanal. Posle mogu da uzmem neki od snimljenih kanala - na primer bas, pa ga posaljem na neki VST - Kontakt ili tako nesto ili izmenim stil tako da mi odgovara za neku pesmu. Nadam se da je ideja sada jasnija.
Problem nastane u tom snimanju, kada otvorim traku, bubanj, bas i ostalo nije nista uopste na pocetak takta, malo je pomereno. Ok bi bilo da je svuda taj inkrement isti, pomerio bih celu traku malo napred ili nazad i to bi bilo to. Ceo taj ritam se nekako bezveze pomera, ljulja, takodje posto prima globalni midi za levu ruku koji je recimo tacno quantizovan, on "polomi" deo stila, koji je zakasnio iza tog takta na koji je pratnja quantizovana. To ljuljanje bi se mozda dalo resiti sa prostom kvantizacijom, ali ovi komadi stila koji ostanu u E npr, a global je vec pokrenuo C, tesko... Znam da ovo zvuci komplikovano i tesko mi je da se ovako pisano objasni, ali u susini svako ko je tako nesto probao i imao los sink sa DAWom, zna o cemu govorim.
Probao sam da saljem midi clock sa Cubasea na klavijaturu i pri tome mogu da vidim kako se midi klok na PA menja u nekom malom opsegu oko izabranog BPMa. Povezao sam i machine control, tako da REC na cubaseu pokrece i aranzer da svira u isto vreme. Probao sam da i aranzer pocinje da svira kada dobije prvi ton sa tog global kanala - pomocu "SYNCHRO START" na aranzeru. Sta jos da radim, da li je ikako moguce da snimljeni style bude "kvantizovano" snimljen i u Cubaseu ?
Nisam kuci ovih dana, ali poslacu jedan screenshot cim budem stigao, ako i dalje nije jasno sta hocu da kazem...
darkstar
29-11-2014, 07:25 PM
Da probamo.... Nadji u opcijama i cekiraj box koji se zove " use system timestamps" ili tako nesto a u midi opcijama je... evo, ako te zanima i prica iza toga http://www.soundonsound.com/sos/dec07/articles/cubasetech_1207.htm
psionic
29-11-2014, 07:53 PM
Da probamo.... Nadji u opcijama i cekiraj box koji se zove " use system timestamps" ili tako nesto a u midi opcijama je... evo, ako te zanima i prica iza toga http://www.soundonsound.com/sos/dec07/articles/cubasetech_1207.htm
Hvala, bas cu da probam, pa javljam!
psionic
29-11-2014, 08:09 PM
evo ti cubase projekat da sve iz araznera snima na posebne kanale. zz
ja uglavnom exprtujem sve kao midi iz cubase ako radim stilove. i tako kao midi i importujem, ostalo sto radim je ovaj gore projekat. znaci snimam arazner styl svako na svoj kanal live. sto nisam mogao bez tog projekta itd. imam trojku pa
Probacu i ovo, ne mogu sada da otvorim jer nisam kuci. Svejedno, hvala.
Ovo sto je Darkstar postovao u linku, takodje je vrlo interesantno... Nisam pojma imao da su stvari tako slozene oko tog tajminga. A kao i uvek, u pitanju je neki pokusaj nametanja standarda, koji naravno drugi nisu hteli da prihvate :banghead:
branoy
29-11-2014, 08:10 PM
ne verujem da to nisi ukljucio (darkstar) ? msm to se prvo ukljuci kad se instalira cubase, kad se podesi asio drajver i midi. hahah cudno .
projekat je live. znaci svaki od 16 midi kanala podesen da prima aranzer OUT na svoj kanal. samo u pa3x podesi midi OUT. i snimace na kanale. bez tog projekta nikad nisam mogao snimiti arazner razdvojeno na kanale, bas iz razloga araznmana , prepravke pa stavljanja vsti. uvek mi je iz araznera pre snimao sve na jedan kanal, iako ti ukljucio REC na ostale.
ima tu par tih dobrih varijanti i to je to.
psionic
29-11-2014, 08:16 PM
ne verujem da to nisi ukljucio? msm to se prvo ukljuci kad se instalira cubase, kad se podesi asio drajver i midi. hahah cudno .
Pa nisam do sada imao problema sa snimanjem midija, tj nismo snimali ovako intenzivne midi deonice. To se valjda i ne oseti mnogo kada odsviras samo kratku deonicu ili solo... :confused::banghead:
branoy
29-11-2014, 08:19 PM
ahaa, hahah, verovatnoo . sto kazes kanal po kanal pa se ne oseti
psionic
29-11-2014, 08:20 PM
ne verujem da to nisi ukljucio (darkstar) ? msm to se prvo ukljuci kad se instalira cubase, kad se podesi asio drajver i midi. hahah cudno .
projekat je live. znaci svaki od 16 midi kanala podesen da prima aranzer OUT na svoj kanal. samo u pa3x podesi midi OUT. i snimace na kanale. bez tog projekta nikad nisam mogao snimiti arazner razdvojeno na kanale, bas iz razloga araznmana , prepravke pa stavljanja vsti. uvek mi je iz araznera pre snimao sve na jedan kanal, iako ti ukljucio REC na ostale.
ima tu par tih dobrih varijanti i to je to.
Da, ti si mi poslao "razbijen" midi na posebne trake, ma to je ok, nemam problem sa time da rasturim midi na kanale. Svejedno, korisno - jer nisam postavio projekat za ovo, nego uzmem snimljeni midi, pa mu kazem => dissolve part na kanale. Pa onda brisem sta ne treba i tako dalje...
branoy
29-11-2014, 10:35 PM
jeste lako je dislove. al tako nista ne mozes, osim samo dislove part.
dok ovako odmah mozes da stimas neki VSTi na kanal 10 npr drum. pa tako i ostale kanale, i odmah slusas i snimas a svako na svom kanalu. to i jesu prednosti . dok onako sve na jednu traku, pa onda razbi to na ostale pa trazi vsti, pa vidi jel odgovara traci. itddd haha
darkstar
07-12-2014, 02:28 PM
Jel resen problem?
psionic
24-12-2014, 04:15 AM
Jel resen problem?
Nisam i?ao već skoro mesec dana do studija, ali sam siguran da je to u pitanju. Hvala svejedno, korisno mi je bilo i da saznam nesto detaljnije o tom problemu, ne samo "gde da ga kliknem da proradi" ;)
tajna92
24-12-2014, 05:07 AM
Ja uspesno snimam midi 'live' sa pa3x samo sto koristim Studio One kao sekvencer.
Sa S1 mu saljem sa jednog kanala harmoniju a ostali kanali se snimaju odvojeno odmah jer sam tako podesio template.
U samom pa3x u MIDI opcijama sam namestio svaku traku na poseban midi out kanal ukljucujuci i padove.
Za sada nisam imao problem sa sinhronizacijom
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.