View Full Version : PAYPAL Omogucena uplata !
STUDIOTON
05-09-2014, 11:12 PM
Od 8 oktobra, moci cete da primate novac na paypal-u
LINK (https://www.paypal.com/hr/webapps/mpp/ua/upcoming-policies-full?locale.x=gb_hr)
vasko
06-09-2014, 12:25 AM
Odlicno.
Dexxy
06-09-2014, 09:58 AM
Kazu pustili nas na play store a ne moze ni free aplikacija paypal da se skine. Pre je mogla.
STUDIOTON
06-09-2014, 10:08 AM
14630
Danas se ulogujem na Paypal i nema onog dugmeta Add Money.
Edit: Ukapirao sam šta je u pitanju. Treba da obnovim kreditnu karticu.
Dexxy
06-09-2014, 02:52 PM
Kod mene nece na play store da nadje aolikaciju. Skinuo sam je negde sa sajta.
STUDIOTON
06-09-2014, 03:21 PM
Skini HOLA aplikaciju i stavi play store na UK.. mozes i kupovati i skinuti paypal aplikaciju.. posle toga uvek ce ti biti prikazana na my apps /all
Dexxy
06-09-2014, 03:23 PM
Ok
ProkDu
19-09-2014, 12:05 PM
?to reče neko u komentarima... "mo?a"!
Damien Perilat, direktor PayPala za region Centralne i Istočne Evrope, izjavio je da u ovom trenutku nemaju nikakve novosti vezane za Srbiju.
http://www.b92.net/tehnopolis/aktuelno.php?yyyy=2014&mm=09&nav_id=897349
? Kada se na sajtu pretra?i ?Serbia?, vidi se da su nas dodali u izmene koje su stupile na snagu 7. septembra 2011. Međutim, uslugu slanja novca, odnosno plaćanja, smo dobili tek 10. aprila 2013. godine. Dakle, dobro je ?to smo na spisku zemalja koje će dobiti uslugu primanja novca, tj. naplate, ali je verovatno da ćemo na njenu aktivaciju jo? malo sačekati ? obja?njava za ?B92? Slobodan Marković iz Registra nacionalnog internet domena Srbije.
http://made-in-germany.rs/naplata-preko-paypal-a-u-srbiji-od-8-oktobra/
Ma cutite dok nam i Western Union onemoguce, ne deluje tako, ali neke insajderske informacije imam da nam je drzava pred krahom i povratkom u 90te, da ne zalazim u politiku...
Ovo sto pricam za Western Union, pre mesec dana kad su neki klijenti uplacivali Westernom neki sitan novac meni, kad sam pokusavao da proverim tracking novca, izaslo mi je Awaiting Authorization, cekao dan-dva isto, on je morao da zove WU u Americi da odobri transkaciju koju je napravio :S
I evo juce, ista potpuno, identicna situacija, poslat novac, sve regularno, opet Awaiting Authorization, covek je zvao da odobri, medjutim njemu su rekli da cu ja ovde moci da pokupim novac tek 23. septembra, zasto? ne znamo ni on ni ja... I eto, novac stoji uplacen pod "Awaiting Authorization" i ja cekam 23. da ga dignem, da vidim da li cu uopste moci... 10 godina u nazad sam primao novac cesto preko WU-a, i sad je ovo pocelo da se desava...
STUDIOTON
09-10-2014, 09:34 AM
od juce omoguceno je primanje novca , kao sto je i napisano na pp sajtu .. moj srpski account dobio je sve opcije .. naravno i vas :)
Pozdrav ljudi, koja kartica i u kojoj banci je najbolje uzeti racun ? Ja imam dinarski i devizni racun u Intesi, i razmisljam sta da radim, sta je najbolje za Paypal ?
STUDIOTON
09-10-2014, 02:37 PM
svejedno je
od juce omoguceno je primanje novca , kao sto je i napisano na pp sajtu .. moj srpski account dobio je sve opcije .. naravno i vas :)
Ivane, jel si probao da povuces novac sa svoj paypal racuna? Na B92 sajtu sad citam medju komentarima, kazu jeste ima opcije primanja ali da :
""Currently PayPal accounts in Serbia are only able to send payments. This recipient is not eligible to receive funds.""
Jedan od odgovora nekog iz paypal-a nekom coveku:
"No need to change anything on your account, I checked your account under this email address **********@live.com and it shows that there was no money on your PayPal account as of the moment (so no need to withdraw any funds yet). We are expanding the capabilities for countries to receive and withdraw money. We are happy to tell you that the receive and withdraw feature will be available to your country soon." "
STUDIOTON
09-10-2014, 02:41 PM
to su sada stvari tehnicke prirode. mogucnost smo dobili, i potrebno je dan-dva dok sve profunkcionise.. ne brini.. samo malo strpljenja :wink:
awacs
09-10-2014, 02:46 PM
Pozdrav ljudi, koja kartica i u kojoj banci je najbolje uzeti racun ? Ja imam dinarski i devizni racun u Intesi, i razmisljam sta da radim, sta je najbolje za Paypal ?
U kojoj banci si na kraju uzeo karticu? Dinarski mi je u Vojvođanskoj, devizni u Komercijalnoj, u obe me gledaju belo kad ih pitam da li im Internet kartice rade sa PayPalom...:noob:
Pozdrav,
Vasa
STUDIOTON
09-10-2014, 02:49 PM
apsolutno svaka visa kartica kao i svaka internet kartica funkcionise..
ja imam 3 vezan kartice, iz 3 razlicite banke
U kojoj banci si na kraju uzeo karticu? Dinarski mi je u Vojvođanskoj, devizni u Komercijalnoj, u obe me gledaju belo kad ih pitam da li im Internet kartice rade sa PayPalom...:noob:
Pozdrav,
Vasa
Ma nisam jos uzeo, mada imam Visa Inspire iz Intese, nadam se da cu moci nju da povezem da se ne drndam previse :D
awacs
09-10-2014, 03:29 PM
apsolutno svaka visa kartica kao i svaka internet kartica funkcionise..
Kad ka?e? ?svaka Visa kartica? pretpostavljam da misli? na svaku deviznu Visa karticu, jelda?
Pozdrav,
Vasa
Kad ka?e? ?svaka Visa kartica? pretpostavljam da misli? na svaku deviznu Visa karticu, jelda?
Pozdrav,
Vasa
Mislim da ne misli :) Mislim da paypal moze da se veze za dinarski racun, banka konvertuje onda evre u dinare. I kurs je vzvz
Ja već par godina koristim Visa Electron karticu vezanu za devizni račun (Banca Intesa). Preko Skrill-a (Moneybookers) uspe?no naplaćujem novac od pobeda na raznim dizajnerskim konkursima, a nadam se da će sada uz PayPal mogućnosti za zaradu biti neuporedivo veće. U međuvremenu sam malo naučio i da sviram gitaru pa mo?da prodam i neku melodiju. :grin:
ProkDu
09-10-2014, 06:17 PM
Krajem septembra sam probao da dodam Intesa Visa Internet karticu na PP. Povučeno par dolara sa kartice na PP bez problema ali nazad u Srbiju ne, tako da verifikacija nije pro?la i blokira?e mi PP i za slanje i za primanje novca. Verifikujem novu Virt. Visa karticu i prođe bez problema, ujedno se i PP nalog odblokirao za slanje i primanje. Da napomenem da je nalog na BiH. PP mi po njihovom default-u stavi tu novu na 'automatic transfers' pa čak iako sam drugu karticu stavio kao primarnu, PP je 1. okt. prebacio sitni? na ovu koja je označena kao 'automatic transfers'. Koliko vidim nikakva provizija nije naplaćena od strane PP-a. Pročitao sam u 'Policy updates', čini mi se iz avgusta ove godine, da su pustili 'Automatic transfers' za BiH.
Iako imam verifikovani premium nalog, gledajući Ivanov print screen, nemam opciju 'Add funds' ?!?! 'Withdraw daily limit' mi je 500$.
Ako stvarno puste za par dana... premija!!! Javite kad nekom prođe verifikacija (<--->) devizne Visa kartice iz Srbije.
pozdrav
Du?an
Braca
09-10-2014, 11:06 PM
Jel neko primio pare preko paypala? Ja imam opciju request money ali pise da to za Srbiju jos uvek ne vazi, pa sto ovo moje prvo pitanje
Koliko ja znam za sada ne moze. Javite kad bude bilo novosti :D
DaBear
17-10-2014, 11:26 AM
Ko nije video - nista od PayPal uplata..uknuli posle 3 dana !
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2014&mm=10&dd=17&nav_id=912605
Kazu nije dozvoljeno po nasem zakonu...
AudioStorm
17-10-2014, 04:25 PM
Zna li neko radi li u CG? :)
sasaristic
17-10-2014, 07:37 PM
Ko nije video - nista od PayPal uplata..uknuli posle 3 dana !
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2014&mm=10&dd=17&nav_id=912605
Kazu nije dozvoljeno po nasem zakonu...
Koji su naravno pored nase administracije brilijantni.
Otud ovakav sjajan prosperitet i napredak.Nije to samo palo sa neba!!!
A dosta je i bilo - 3 dana...:banghead:
?ta, koji moj, ima da primate pare iz tih inostranstava?!
/?/
STUDIOTON
17-10-2014, 10:06 PM
Dezinformacija
LINK (http://www.nbs.rs/internet/cirilica/scripts/showContent.html?id=7642&konverzija=no)
Takodje i iz Paypal-a su potvrdili da je ovo dezinformacija
Neko se opasno zajebava sa svima nama.. tj.zajebavamo sami sebe
Filip_
17-10-2014, 10:07 PM
Problem je izgleda valuta nasa...ili da nam zvanicna valuta bude evro :rolleyes: ili ovi nasi da promene zakon, sto ce ici brzinom "lepo, znas kako" :(...eh gde ja zivim...
STUDIOTON
17-10-2014, 10:08 PM
Prepreke za prijem novca preko PayPal-a nisu u domaćim propisima
Povodom informacije koja se jutros pojavila na pojedinim veb-sajtovima, a koju su preneli i drugi elektronski mediji, da je navodno PayPal povukao opciju prijema novca zbog sukoba sa zakonima u Srbiji, Narodna banka Srbije obave?tava javnost o sledećem:
Nakon objavljivanja pomenute informacije, Narodna banka Srbije je neposredno stupila u kontakt s predstavnicima PayPal-a, koji su izjavili da ta informacija nije tačna i da se eventualne prepreke uvođenju nesmetanog servisa prijema novca ne mogu dovesti u vezu s navodnim ograničenjima koja nameću domaći propisi.
Narodna banka Srbije je, inače, vi?e puta do sada ukazivala javnosti na to da je uvođenje opcije prijema novca preko stranih institucija elektronskog novca radi naplate iz inostranstva u skladu s domaćim zakonodavstvom i da nije potrebno dodatno menjati domaće propise (Zakonom o deviznom poslovanju), a taj stav je iznosila i u neposrednim zvaničnim kontaktima s PayPal-om.
Isto tako, potpunu neistinu predstavlja i tvrdnja da je Narodna banka Srbije ?prikrila kroz saop?tenje da ne postoje nikakve zakonske regulative koje bi sprečile rad ovog servisa u zemlji?. Centralna banka Republike Srbije je od samog usvajanja izmena i dopuna Zakona o deviznom poslovanju u 2012. godini uvek jasno isticala da su plaćanja i naplate preko PayPal-a dozvoljene radi naplate iz inostranstva i plaćanja prema inostranstvu, ali ne i između rezidenata u zemlji. Takođe, ukazivano je i na to da odgovornost za eventualnu naplatu u devizama između rezidenata kori?ćenjem servisa institucije elektronskog novca neće snositi PayPal, već rezidenti koji učestvuju u takvoj transakciji.
Kabinet guvernera
STUDIOTON
17-10-2014, 10:13 PM
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2014&mm=10&dd=17&nav_id=912795
Filip_
17-10-2014, 10:13 PM
Dezinformacija
LINK (http://www.nbs.rs/internet/cirilica/scripts/showContent.html?id=7642&konverzija=no)
Ne verujem im nista (ne njima, bilo kome sa tih dnevnika i skupstina)...sve slicna go..a :mad:.
Mene zanima da oni kazu (zaduzena ministarstva za to) bice tad i tad i tada da bude, da rade na tome, a ne da demantuju zutu stampu, i sve se vrti kako nisu oni krivi nego neko drugi...
STUDIOTON
17-10-2014, 10:18 PM
novac mozemo primati u devizama na paypal, ali samo iz inostranstva .. dok je za sada protivzakonito da se to radi u Srbiji . dakle ako ja nekom posaljem devize na paypal u Srbiji .. mogu da odgovaram za to .. ili ja ili onaj koji je primio .. a paypal nema nista sa tim ..
Kakva smejurija, ovo nema nigde
Svakako primanje novca po planu bice omoguceno i radi se na tome .. pa za dalje videcemo.. ko ce prvi da zavrsi u zatvoru :)
STUDIOTON
17-10-2014, 10:23 PM
Ono sto ja vidim trenutno je da paypal radi na sistemu da automatski zabrani slanje i primanje novca izmedju naloga u Srbiji .. to ce biti reseno i sve ok .. ispostovan zakon .. i idemo dalje..
Dexxy
17-10-2014, 10:30 PM
Kakvi Shabani :banghead::banghead::banghead:
alek019
17-10-2014, 11:45 PM
Pa i tu ima leka, pozovemo brata slovenca, ima ih ovde na forumu i mogu da odrade posao za recimo 1,2 ...dobro de, evo 3%. Pera pare slovencu, slovenac Žiki i ...posle snimamo film SLOVENSKA VEZA. Može to i od drugih naroda i narodnosti okolo...valjda...
Ovo važi za sitnije novce oko kojih se ne vredi brukati. A za krupnije, bogami nisam baš siguran da bi ovo funkcionisalo. Kvare pare čoveka...Može čovek veza da dobije inspiraciju da ode na havaje...pa da se javi odande...čisto iz kurtoazije.
Sad me podeti jedan drugar. Ne može brate da se slovencu da 3%. Mora da mu objasnimo da su nam se desile poplave...tornada...vulkani...mora provizija da se smanji na 2%. Ako slučajno slovenac ne prihvati tada odmah angažiramo makednoce,crnogorce...bosnu...
vasko
18-10-2014, 09:14 AM
pa srpski gradjani mogu medjusobno da uplacuju devize preko N drugih servisa, nebuloza
ProkDu
18-10-2014, 10:08 AM
^ Takođe, građani Srbije mogu obaviti kupovinu i prodaju u devizama preko npr. kurirske slu?be Bex (iako to khmmm... nije po zakonu).
Pretpostavljam da trenutni pozitivni propisi, pa samim tim i NBS, jednostavno ?tite dinar tj. domaće sredstvo plaćanja. U slučaju manje potra?nje za dinarima, zna se ?ta se de?ava sa dinarom... on pada pa samim tim povlači i određene posledice (npr. inflaciju i pad ?ivotnog standarda). Zaključujemo da je ova odluka u najboljem interesu građana Srbije. :rotfl:
Ako npr. uzmemo razliku u kupovnom i prodajnom kursu ojra na dana?nji dan u Intesi:
kupovni: 116,51 rsd
prodajni: 121,89 rsd
razlika: ~4.6% :shock:
eto nam većeg procenta od npr. procenta na transakciju u ojrima preko PP-a.
Imala bi ova PPMAfija (http://www.telegraph.co.uk/technology/11106473/The-PayPal-Mafia-Who-are-they-and-where-are-Silicon-Valleys-richest-group-of-men-now.html) daleko veći uticaj u Srbiji nego ?to se na prvi pogled čini (banke, uvoznici, izvoznici, shoping sajtovi...).
Re?enje: PP uvodi RSD za transakcije unutar Srbije (dinar jača na međunarodnom tr?i?tu valuta i ?ivotni standard građana Srbije se povećava... khmm... vi?e puta) :D
DaBear
18-10-2014, 10:51 AM
Nastavak price - http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/503544/Strucnjaci-zbog-Pejpala-apeluju-na-NBS-Menjajte-propise
Pa kako bi imali monopol na drpanju, ako bi drugima prepustili da skidaju kajmack? ?itav sistem tako funkcioni?e, to mu je ve?ta?ko disanje, infuzija koja ga odr?ava u ?ivotu, i nikada se, bez sile, ovo ne?e promeniti.
Dexxy
15-04-2015, 09:40 AM
Opet proradilo za primanje para....
Znači opet treba ne?to raditi. :cry:
Moritz
17-04-2015, 04:20 PM
Dzaba se radujete. Radi primanje samo u Srbiji , a drugo je sto kada kupujes nesto preko prvo ti konvertuje u dinare pa tek onda u valutu kojom placas...meni je euro sa devizne kartice pretvorio u dinare pa ponovo u euro i time mi digao cenu proizvoda koji sam kupovao ...dakle MRSH!!! za mene je pay pal u srbiji gotov
Radi primanje samo u Srbiji
?ta ovo znači?
pekilik
17-04-2015, 05:35 PM
Dzaba se radujete. Radi primanje samo u Srbiji , a drugo je sto kada kupujes nesto preko prvo ti konvertuje u dinare pa tek onda u valutu kojom placas...meni je euro sa devizne kartice pretvorio u dinare pa ponovo u euro i time mi digao cenu proizvoda koji sam kupovao ...dakle MRSH!!! za mene je pay pal u srbiji gotov
Ako se nevaram ti si napravio malu pogresku, ja zbog slicne stvari nisam mogao da obavim kupovinu upravo jer je po defaultu paypal-a bilo postavljeno da konvertuje prvo u dinare pa onda opet u eure, medjutim pri kupovini nesecam se dobro gde postoji opcija da se promeni to i da se bez konverzije odmah obavi kupovina sa eurima koji su vec na deviznoj kartici.
Moritz
18-04-2015, 02:05 AM
@Znak to znaci da radi samo u Srbiji, kao bilo koji drugi domaci servis za placanje...ne mozes da dobijes novac iz inostranstva u mogu samo dinari.
@Pekilik necu da pametujem, mozda jesam nesto zajebao, ali me pay pal nikad nista nije ni pitao...a moja Visa Virtuon kartica je devizna kao i to sto sam hteo da platim tako da ne vidim logiku da mi sam radi duplu konverziju
Dexxy
18-04-2015, 09:46 AM
I meni radi konverziju ..ne znam gde su ta podesavanja...
pekilik
18-04-2015, 11:36 AM
Ako vam trazi tu konverziju tu bi negde trebalo da postoji opcija da promenite valutu u kojoj cete platiti, davno sam to odradio pa nemogu precizno da odgovorim jer sam imao isti problem kao i vi medjutim meni nije htela da prodje uplata jer se zbog konverzije iznos prilicno povecao, pa sam kontaktirao operatera banke koji me je na ovo uputio i kada sam to promenio sve je proslo bez problema....
Dexxy
18-04-2015, 11:37 AM
Ne trazi nista sam sve odradi...
Znaci primanje novca iz inostranstva jos uvek mućak ?
pekilik
18-04-2015, 02:41 PM
I meni radi konverziju ..ne znam gde su ta podesavanja...
Ne trazi nista sam sve odradi...
Jedino da kontaktirate banku u kojoj ste uzeli karticu, ja kad kupujem preko internet kartice na racunu koji je spojen sa njom uplatim samo onoliko novca koliko je cena proizvoda koji kupujem + 6% od cene koliko treba da ima na racunu vise da bi prosla autorizacija, tako da ako proba konverziju nema nista od kupovine, jedino da precesljate malo sam pay pal nalog, ali ako me secanje dobro sluzi u prvih nekoliko stranica kad krenete da kupujete proizvod sigurno vam je promakla neka od opcija da se placanje izvrsi u Eurima kao valuti,
logicno i jeste (da smo neka normalna zemlja) da po defaultu placamo nasom valutom ali opcija da se to promeni sigurno postoji....
Moritz
18-04-2015, 08:02 PM
Upravo proverih podesavanja i ne postoji nigde gde se podesava da li radi konverziju ili ne....moguce je da zavisi i od sajta na kojem se kupuje mada mi je totalno neverovatno
Dexxy
19-04-2015, 12:19 AM
Na ebay stalno radi konverziju....ranije nije...
Dexxy
19-04-2015, 12:59 PM
http://images.tapatalk-cdn.com/15/04/19/3c73f48aa1543dd93f01a621db385243.jpg
RetroMan
20-04-2015, 03:43 PM
Na ebay stalno radi konverziju....ranije nije...
Ranije nisi imao Paypal sa adresom u Srbiji, u principu Paypal uvek kao osnovnu valutu za neciji racun, koristi valutu zemlje u kojoj je Paypal nalog otvoren.
RM
Intervju sa direktorom Pejpala za centralnu i istočnu Evropu:
http://www.b92.net/biz/fokus/intervju.php?yyyy=2015&mm=04&nav_id=983337
Oduvek, pažljivo čitam forum, pa se tako i sećam da je Braca jednom dao savet, čini mi se, Off-u da ako ne privređujete minimum 1500 E mesečno nema smisla plaćati namete, odnosno registrovati delatnost itd... Ja ne privređujem toliko mesečno u proseku.
Ali danas čitam da za sve uplate sa paypal-a, odnosno za sve uplate iz inostranstva, kao nezaposleno lice, ja sam u obavezi da platim državi, citiram:
"Ukupan priliv se umanjuje za 20% i na ostatak se obračunava 20% poreza. Doprinosi se obračunavaju u sledećim procentima (26% PIO, 10,3% zdravstveno osiguranje) i to od ukupnog iznosa priliva. To je 52.7% ukupne sume koja ide državi.
Primer: dobijete uplatu od 100$ na datum uplate tj. nastanka prihoda po srednjem kursu preračunate u dinare (srednji kurs dinara za ovaj primer 102 dinara/1$). Ukupan priliv iznosi 10.200,00 dinara i obaveze prema državi su sledeće za porez (0.2*0.8*10.200) 1.632,00 dinara, za PIO 2.652,00 din, za zdravstveno 1.050,60 din. Što predstavlja da kada zaradite 10.200,00 dinara državi trebate uplatiti 5.334,60 dinara, što je više od 50% ukupne zarade."
Čekaj bre, kakav PIO kad sam ja nezaposlen, što je najgore ako ste nezaposleni nameti su još veći... ja sam voljan da plaćam PIO ako imam garanciju da će me čekati neka penzija ali da plaćam PIO pored poreza, pri svakoj transakciji i da nemam ništa od toga , zar to nije sumanuto ?
Evo i linka gde sam video sve te informacije:
http://startit.rs/zakon-paypal-50-obaveze-porez-drzava/
Moritz
30-06-2015, 08:44 AM
Na zalost informacija je tacna :banghead: ....
Pa to je nerealno, placati nesto sto ne koristis... Aj 20% porez-a drzavi, da kazes okej, al 20 i kusur za PIO (koji ne koristis), i jos 12.5 za zdravstveno (koje ne koristis i to ako si nezaposlen), to je suludo
Haxli
01-07-2015, 12:30 AM
Pa to je nerealno, placati nesto sto ne koristis... Aj 20% porez-a drzavi, da kazes okej, al 20 i kusur za PIO (koji ne koristis), i jos 12.5 za zdravstveno (koje ne koristis i to ako si nezaposlen), to je suludo
hm ne, to je Srbija!
Pravac u paushalce :da:
diviner
01-07-2015, 12:56 PM
Hm. Ne znam kako je za nasu bransu, tj za neke agencije i udruzenja, ali pausalcima su u skorije vrijeme "odrapljeni" dosta veci pausalni obracuni poreza nego sto je to bilo ranijih godina, tako da ni to vise "ne valja". Drzavi treba novac, tako da u narednim godinama samo mozete ocekivati poskupljenja poreza (pogotovo na imovinu, tj svih onih koji su do sada bili umereni), podizanje akciza (uskoro uvode na sokove i na jos kojesta) itd itd... NapreDNO.
Kad primitivci uzja?u na vlast...
Mada, ima tu nekih normiranih troskova, ja sad ne znam gde lupam spada mikser, rekao bih pod 3, sto znaci da treba da im dajemo pola od 2/3, odnosno oko 30% drzavi kad se preracuna prvo sa odbijenim normiranim troskovima... Sve je to ne bas tako cisto predstavljeno... Mada sam razgovarao sa nekoliko freelance prijatelja, i svi su u fazonu "Jel si lud da prijavljujes zaradu, narocito ako ti samo fizicka lica narucuju posao", sto i jeste istina, ja samo sa fizickim licima radim, ali zakon kaze da na svaku uplatu iz inostranstva treba platiti poreze... Sve je to prilicno nejasno napisano i (ne)uredjeno... Al dotle, mene je bukvalno strah da povlacim novce sa paypal-a
Normirani troškovi
Član 56
Obvezniku - autoru, odnosno nosiocu srodnog prava priznaju se sledeći normirani troškovi:
1. za vajarska dela, tapiserije, umetničku keramiku, keramoplastiku, mozaik i vitraž, za umetničku fotografiju, zidno slikarstvo i slikarstvo u prostoru u tehnikama: freska, grafika, intarzija, emajl, intarzirane i emajlirane predmete, kostimografiju, modno kreatorstvo i umetničku obradu tekstila (tkani tekstil, štampani tekstil i sl.) - 50% od bruto prihoda;
2. za slikarska dela, grafička dela, industrijsko oblikovanje sa izradom modela i maketa, sitnu plastiku, radove vizuelnih komunikacija, radove u oblasti unutrašnje arhitekture i obrade fasada, oblikovanje prostora, radove na području hortikulture, vršenje umetničkog nadzora nad izvođenjem radova u oblasti unutrašnje i fasadne arhitekture, oblikovanja prostora i hortikulture sa izradom modela i maketa, umetnička rešenja za scenografiju, naučna, stručna, književna i publicistička dela, prevođenje, odnosno prevodi, muzička i kinematografska dela i restauratorska i konzervatorska dela u oblasti kulture i umetnosti, za izvođenje umetničkih dela (sviranje i pevanje, pozorišna i filmska gluma, recitovanje), snimanje filmova i idejne skice za tapiseriju i kostimografiju kad se ne izvode u materijalu - 43% od bruto prihoda;
3. za interpretaciju, odnosno izvođenje estradnih programa zabavne i narodne muzike, proizvodnju fonograma, proizvodnju videograma, proizvodnju emisije, proizvodnju baze podataka i za druga autorska i srodna prava koja nisu navedena u tač. 1) i 2) ovog člana - 34% od bruto prihoda.
Drugari, kakvo je vase iskustvo sa povlacenjem para sa paypala ?
Elem, 13. jula sam uradio withdraw sa mog paypal account-a, 2-3 dana je bilo pending, posle toga withdraw compete, danas je 22. jul i novca jos nema na mojoj visa kartici... Tamo pise 5-7 business days, ako racunamo subotu, onda je danas tacno 8. dan, ako ne onda je 7. od kako sam uh povukao.
EDIT: Upravo su stigle pare, i neverovatno dobar kurs za dolar sam dobio, 112 dinara po dolaru. To je bolje nego u menjacnicama
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.