View Full Version : midi keyboard controller-best buy
vec duze vreme razmisljam da update-ujem midi controler, koristim win7 i cubase 5! najvise mi treba zbog maximalne kontrole cubesa i plug-inova i bitno mi je da ima arp i beat roll. proizvodjaca i modela ima puno i sve su manje vise u istom cenovnom rangu! suzio sam izbor na ove modele: Novation Impulse 49, Akai MAX49, Novation SL MKII 49. ako se neko susreo ili poseduje neku od ovih masina neka podeli svoje iskustvo sa nama i da neki savet! :wink: hvala!
BlasterMaster
16-07-2014, 03:47 PM
pozdrav,
radio sam na sva tri, a posedujem samo impulse 61, ali ipak moj izbor a i verujem mnogih koji su koristili je SL mk2 definitivno...
dobar je i max, lepo izgleda, nisu lose dirke, ali ipak sl... razloga ima sasvim dovoljno a jedan od najvecih za tebe je automap koji sa cubaseom i sa vstima radi bez greske, da nije automapa ne bi se iskoristio pun potencijal kontrolera
poz :)
branoy
16-07-2014, 04:27 PM
novation uf, i meni ovo treba
<iframe width="640" height="360" src="//www.youtube.com/embed/dZBIr63FshY?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
<iframe width="640" height="360" src="//www.youtube.com/embed/dflWHVqZ5dQ?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
psionic
16-07-2014, 05:19 PM
Imao sam ja taj Novation... I jedan model iza njega (SL bez MK valjda, ne secam se) i pored svih mogucnosti koje je imao, jedinu kontrolu koju sam koristio, bila je mod-wheel... Posle desetak pokusaja da integrisem Cubase sa nekim kontrolerom (pa i Behringerov BCF sam probao), jednostavno je ispalo previse cimanja za nesto sto je jednostavnije uraditi misem. Msm kao - kontrole pod rukom i sve je to lepo, ali ajde dodaj kanal ili tako nesto - ode sve niz onu stvar. Pa kad krene da mi racuna i midi trake kao fejdere, pa... Ma dok se namestis da miksas, prodje ceo dan. Eto - ja nisam imao strpljenja da se petljam sa time - sto ne znaci da je neprimenjivo... Bolje je juriti dobru dirku, nego se loziti na gomile dugmadi. Ovo je neko moje iskustvo.
Mika Technika
16-07-2014, 05:21 PM
Cela srbija(sve radnje i preprodavci) nije u stanju da mi nabavi novation impulse 25, izem ti biznis.
Tapa Tapa Tapa Talk
Nemania
16-07-2014, 06:43 PM
vec duze vreme razmisljam da update-ujem midi controler, koristim win7 i cubase 5! najvise mi treba zbog maximalne kontrole cubesa i plug-inova i bitno mi je da ima arp i beat roll. proizvodjaca i modela ima puno i sve su manje vise u istom cenovnom rangu! suzio sam izbor na ove modele: Novation Impulse 49, Akai MAX49, Novation SL MKII 49. ako se neko susreo ili poseduje neku od ovih masina neka podeli svoje iskustvo sa nama i da neki savet! :wink: hvala!
Kad sam bio u Becu, u klangfarbe sam probao mnooogo midi klavijatura..i sve je vise manje smece sem novation-a koji ima dirke najslicnije korgovim tj yamahinim dirkama. i verovatno je roland takodje dobar mozda neki noviji kontroler, to nisam imao prilike da isprobam..sem A37 koji je takodje sranje.
Ako ti treba i kontrola onda je definitivno novation pravi izbor ili studiologic. Ako nisi pri kinti pogledaj evolution koji za taj novac ima sasvim solidnu dirku.
Ogromno razrocarenje je bio Nektar, koji je ovako fensi na slikama,ali uzivo ne, dirke su veoma lose, mozda malo bolje od ostalih, ali nedovoljno. Ubedljivo najgori je bio neki master Akai 88, smejurija ziva. Ovo je moje subjektivno misljenje, kao klaviriste. pozz
ps cuo sam od nekih ljudi da neki masteri tj klavijature (kao sto je korg) imaju i problema sa velocity sensitive kada idu preko midija, u smislu kad se sviraju neki dinamicki instrumenti poput klavira i sl, ali ne verujem da je to problem sa novationom i studiologicom (koga i sam imam, pored fantoma g8 i clavinove)
psionic
16-07-2014, 08:42 PM
Kao neko ko ima Fantoma, verujem da znaš šta je dobra dirka. Da ne ispadne da pljujem Novation, meni je super za te pare, a izmenio sam podosta klavijatura. Daje soft osećaj i nista ne klokoće dok sviraš. Dobre su za "trileri" :) Naravno ne bih poredio sa Korgom ili Fantomom G... Mada su (ne baš tako) jevtiniji Korgovi krš u odnosu na Novation!
Samo skrećem pažnju da ne obraćate pažnju na gomile kontrola kao odlučujući faktor , jer su uglavnom pain in the ass da se brzo setuju...
BlasterMaster
16-07-2014, 09:07 PM
pa ono mora jbg, covek trazio da mu sto bolje poveze sa programom, pre nekoliko nedelja je izaso novi update za automap, radi jos bolje, stvarno neam zamerki, i mozda je cak zadivljujuce sto je negde u registrima zapamtio koje sam dugme asignovao za koji vst, pa cak i posle reinstalacije nekih vsta i dalje radi kako sam pre podesio preset (?)
imas dugme asign, i samo kliknes misem na kontrolu koju oces - fader, knob, pan, vst, bilo sta, i na klavijaturi pomeris pot ili dugme i to ti je povezano ...
imas na klavijaturi vec podesene presete za daw-ove, i plus dodatna mesta za neke nove koje hoces, znam da ima za fl, reason, logic, ableton, pt, sa updejtima ima i za cb-nuendo... jbg ne moze sve samo , moze i misem da se redjaju note ali ko se navikne mnogo je brze... mozda glupo sto poredim, ali eto i Ni Machine je izbacio strava spravu, po demoima kad vidis sta sve moze svako bi je pozeleo, ali kad je kupis dok napravis ritam oteknu ti ganglije... ali zato posle god dana aktivnog usavrsavanja napravis ceo instrumental za pola sata... naravno taj learning-curve utice na sve, kod nekih je brze kod nekih sporije, ali bas zbog toga od ova tri koja je napomenuo automap pretice ostale.. i plus sto sl ima super dirke, a i impulsove su dovoljno dobre...
Nemania
16-07-2014, 09:20 PM
Ne znam, kad sam ranije kupovao midi master ja sam gledao prvo dirku i velocity sensitive, a posle sve ostalo,iz razloga sto mi je potrebna za sviranje u pravom smislu reci, a ako coveku treba za preslusavanje boja sa npr nexusa i sl,onda vrsi posao i neka jeftinija.. Sto se tice ostalih kontrola,meni je bitno da ima transport bar i nista vise..za miksanje i ostale stvari tu su daw kontrole kao mackie control i td.. Ona All in one varijanta kao i za vecinu ostalih stvari je...
hofmann
17-07-2014, 10:33 AM
SL mk2 sam imao i brutalno je dobar kontroler izrada i mogucnosti 10 od 10.
Koristio sam ga u setapu sa eksternim spravama i u ableton - u. za setap mi se sjajno uklopio jer ima dva midi izlaza plus thru i midi ulaz.
uspeo sam da povezem korg pad kontrol na ulaz preko kog sam lupo ritam na elektronovom machinedamu,
sa pedova na sl mk2 sam povlacio lupove sa octatreka i preko dirki sam svirao midi na octatrek pa u virusa. sve u svemu moglo je sveeeeee :grin:
a u ableton-u ma idi kao da je pravljeno za ableton live. tacno ima onih 8 kontrola u svakom efektu, sintu, macrou itd.
skup ali mislim da je jos uvek najbolji na trzistu.
jedna stvar me je jedino smorila pitch/modulacioni dzojstik ima neki feder koji moze da se namesti da vraca dzojstik ili da ne vraca. sa time mora vrlo pazljivo jer hoce da upadne unutar kontolera pa posle muke zive.
silicon science
17-07-2014, 03:13 PM
Kad krenete da radite sa sysex-om (sumnjam da iko od prisutnih) koristeci Novation, naici cete na problematiku zestoku. Toliku da imam neresiv problem sa mojim voljenim Waldorfom MW1 :wink: Bad sysex from Novation, po tome je i poznat.
Eto mozda nekom pomogne ovo moje iskustvo
meni se svidjaju obe klavijature, i impulse i sl mk2! kakva je razlika sem u ceni? video sam da na sl mk2 mogu da se pozivaju instrumenti,biraju preseti,menjaju efekti i svasta nesto, to mi se jako svidja, sto manje kliktanja misem to bolje... mada nisam naisao ni na jedan video da neko koristi pad-ove? i da li poseduje arpeggiator? i nadam se da je novi update-ovan automap bolji od starog! citao sam po stranim forumima, teme su bile malo starije nisu hvalili bas taj automap, uglavnom svi su koristili learn dugme!
Hvala svima na savetima!
hofmann
18-07-2014, 03:49 PM
meni se svidjaju obe klavijature, i impulse i sl mk2! kakva je razlika sem u ceni? video sam da na sl mk2 mogu da se pozivaju instrumenti,biraju preseti,menjaju efekti i svasta nesto, to mi se jako svidja, sto manje kliktanja misem to bolje... mada nisam naisao ni na jedan video da neko koristi pad-ove? i da li poseduje arpeggiator? i nadam se da je novi update-ovan automap bolji od starog! citao sam po stranim forumima, teme su bile malo starije nisu hvalili bas taj automap, uglavnom svi su koristili learn dugme!
Hvala svima na savetima!
nisi video da neko koristi padove,:rotfl:
verovatno zato sto su suvisni premaleni sa poprilicnom osrednjom mogucnoscu za izrazavanje dinamike. ok su za povlacenje semplova doduse i nisu totalno bezkorisni, ali u odnosu na NI maschine ili akai Push decija igracka. i koliko se secam pretvrdi skoro kao na akai MPK 49 dobro ne bas skoro ali su me podsetili na muku koju sam mucio sa mpk 49
http://www.youtube.com/watch?v=_mI4SutQJpQ
stara dobra izolirka :grin:
Nemania
18-07-2014, 04:30 PM
nisi video da neko koristi padove,:rotfl:
verovatno zato sto su suvisni premaleni sa poprilicnom osrednjom mogucnoscu za izrazavanje dinamike. ok su za povlacenje semplova doduse i nisu totalno bezkorisni, ali u odnosu na NI maschine ili akai Push decija igracka. i koliko se secam pretvrdi skoro kao na akai MPK 49 dobro ne bas skoro ali su me podsetili na muku koju sam mucio sa mpk 49
http://www.youtube.com/watch?v=_mI4SutQJpQ
stara dobra izolirka :grin:
I roland fantom G serija ima pretvrde padove, ranije sam ima fantom x koji je imao 10x bolje. Imali neko fantoma g i jel isti slucaj i sa njegovim?
BlasterMaster
18-07-2014, 06:04 PM
vala na impulsu padovi za razliku od ovih gorepomenutih su za 3 koplja ispred... stvarno su super odradjeni, imaju dublji pritisak i mekaniji su pa su super za neke velocity varijante... a apredjio radi bas ko sto treba, plus ima kontrolu svinga i jos nekih zavrzlama, stvarno krenes sa jednom idejom zavrsis sa totalno dvadesetom ne znas koju pre da ostavis :D
@roza: razlike izmedju impulse i sl su najvise vezano za dirke... impulse ima semi otezane onako da imitiraju neki pianino, a sl ima dirke za brzinu, za sint, za trilere sto se kaze :D i bogami stvarno dobre dirke i jedna i druga klavijatura... ja bi najradije obe da imam :)
ako imas jos neke kontrolere onda na slu mozes kroz midi tru sve lepo da povezes , ovamo moras dejzi chejn povezivanje in-out-in...
i sl ima pad pa je dobar za neke bubanj rollove, cini mi se i da apredjijator moze da se kontrolise preko njega...
psionic
18-07-2014, 11:19 PM
I roland fantom G serija ima pretvrde padove, ranije sam ima fantom x koji je imao 10x bolje. Imali neko fantoma g i jel isti slucaj i sa njegovim?
Mi smo imali u studiju Fantoma G8, pa je sada zamenjen Korgom PA3x. Na Novationu SL - su nekako bili nezniji, gotovo kao neka gumena opna. Ovi na G su robustni, tvrdjii, deblji - sta znam - meni su bili bolji, ali je to stvar navike i ukusa. Kada ga udaris, ne plasis se da ne ostane utisnut. A i oslonac mu je od 20 Kg u odnosu na 200 grama koliko ima novation :D Na SLu sam se plasio da ih ne "povredim", ali to je onaj prvi SL, ne MK2 koji je dosta nabudzen.
Korg Kontrol49, iako je bio dosta "klimav", mislim da je imao dosta dobre padove, bas kako treba...
Nemania
18-07-2014, 11:38 PM
A i oslonac mu je od 20 Kg
Blize 32kg :)
Bilo bi dobro kad bi mogla da se podesava osetljivost :D
Sky Net
19-07-2014, 12:44 AM
Auf kako mene bune ovi midi kontroleri..mozda ja kao ja nisam mator, ali nekako mi je kontrola efekata, vst-ova, samog mixera najbrza misem..jos ako ima samo osam kanala, pa drzi prebaci na iducih osam, pa se vrati, pa zaganjaj..znam dok sam imao m audio project mix, x puta sam se uhvatio kako pritiscem space umjesto start/stop dugmeta i te gluposti..valjda je to sve u glavi :confused: iako mi ove spravice djeluju skroz privlacno..nekad upalim tyros 3 zbog tipke, a inace drndam po CS1X-u, na ciju sam groznu tipku vise oguglao, za ove brzinske poslice..a volio bih zbog klavira neku malo bolju tipku, tezu, a i da ne spustam i dizem oktave svaki cas..zagledam M audio keystation 88 pro, mogao bih ga povoljno uzeti, a i to moram otici da probam, da vidim tipku pod prstima. Konfuzija teska :D
Nemania
19-07-2014, 11:40 AM
Auf kako mene bune ovi midi kontroleri..mozda ja kao ja nisam mator, ali nekako mi je kontrola efekata, vst-ova, samog mixera najbrza misem..jos ako ima samo osam kanala, pa drzi prebaci na iducih osam, pa se vrati, pa zaganjaj..znam dok sam imao m audio project mix, x puta sam se uhvatio kako pritiscem space umjesto start/stop dugmeta i te gluposti..valjda je to sve u glavi :confused: iako mi ove spravice djeluju skroz privlacno..nekad upalim tyros 3 zbog tipke, a inace drndam po CS1X-u, na ciju sam groznu tipku vise oguglao, za ove brzinske poslice..a volio bih zbog klavira neku malo bolju tipku, tezu, a i da ne spustam i dizem oktave svaki cas..zagledam M audio keystation 88 pro, mogao bih ga povoljno uzeti, a i to moram otici da probam, da vidim tipku pod prstima. Konfuzija teska :D
I ja sam imao projectmix, super mi je vrsila posao, lako snalazenje, samo sto njome nisam kontrolisao vsti vec samo glavni mikser cubasea i to je radila fenomenalno kao i mackie control. Prodao sam je jer sam hteo jos veci kontroler, medjutim jos ga ganjam i neodlucan sam sta da uzmem. A sto se tice veceg mastera,nema bezveze keystation tako nisku cenu, ako ces neki veci po meni je fatar [studiologic] najbolja solucija.To je kod nas manje zastupljena marka,ali oni odavno rade mastere,i mislim da su u pocetku samo to i radili, skoro je dzabe, a za taj novac nudi veoma solidnu hammer dirku. Nije bas ko na g8, ali veoma je dobra. Imao sam studiologic sl-880, kada sam kupio rolanda poklonio sam ga bratu, bilo mi je zao da ga prodam za tako nisku cenu,jer vredi mnogo vise od prodajne cene.
Sky Net
19-07-2014, 02:43 PM
Ja imam totalnu m-audio-drajvero-fobiju..na project mixu mi izbijali driveri, jedva sam ga uspijevao natjerati da proradi ( i radio je super, DOK RADI ), pa su mi 64-bitni driveri od M-audio Una rusili Cubase pri izlasku u BSOD..nikako lijepo iskustvo sa njima nemam..a ovo za keystation, ne znam, nisam se nikad susretao sa njihovim kontrolerima..dobijam ga za pravo malo para, jer momku gori, a Fatar studio logic isto mogu nabaviti, samo ih ih se mnogo zali na neki problem sa midijem, konkretno model fatar studio 88 plus.
branoy
21-07-2014, 02:15 PM
zasta je tipa ovaj kontroler da mi neko pojasni. msm nikad ja to nisam imao.
a deluje skroz fino . a
http://www.ebay.com/itm/AVID-Refurbished-Euphonix-MC-Control-Avid-Artist-/321464312646?pt=US_Computer_Recording_Interfaces&hash=item4ad8c42346
Nemania
21-07-2014, 04:51 PM
zasta je tipa ovaj kontroler da mi neko pojasni. msm nikad ja to nisam imao.
a deluje skroz fino . a
http://www.ebay.com/itm/AVID-Refurbished-Euphonix-MC-Control-Avid-Artist-/321464312646?pt=US_Computer_Recording_Interfaces&hash=item4ad8c42346
Haha sve si naivan :)
Euphonix, super kontroler,a imaju i varijantu sa avid etiketom.
narode jel valja ovo Akai MPD32 za te novce?
hofmann
21-07-2014, 11:24 PM
Mislim da da.
Mekani precizni, jednom recju ljubazni pedovi mnogo bolji nego na verziji MPD18.
psionic
24-07-2014, 06:36 AM
Mislim da da.
Mekani precizni, jednom recju ljubazni pedovi mnogo bolji nego na verziji MPD18.
Ej kad smo kod midi kontrolera, ja sam vec pitao pre, ali ajde - kao proslo je dosta vremena - ima li neko iskustva sa ovim ?
AKAI MAX49
http://6be54c364949b623a3c0-4409a68c214f3a9eeca8d0265e9266c0.r0.cf2.rackcdn.co m/454/images/sized/max49_angle_web_large_700x438.png
Posebno su mi zanimljivi ovi touch fejderi - samo da nisu onako odvratni kao kod korga PA3x...
svojevremeno sam se zesce nalozio, ali mi se nije dalo da ga pazarim... Sad imam CME UF6, koji me sluzi odlicno - nisam presrecan sa dirkama, ali nije ni toliko los.
hofmann
24-07-2014, 09:28 AM
meni ovo deluje do jaja, jer je i obicna 49-etka bila super samo ti pedovi su bili losi. Ovde vidim da su pedovi ko na impulsu mekani fini. Ovi tuch slajderi mi se ne svidjaju uopste sta je falilo obicnim fejderima ?
Dobra je fora CV to mi se bas dopada.
BlasterMaster
24-07-2014, 03:43 PM
psionic radio sam na njemu brt... sta da ti kazem, na prvi pogled mnogo lep i svetli na sve strane, za te pare lepo odradjen i cini mi se da je osetno tezi nego mpk, ima metalnu osnovu koliko se secam i to mu daje prednost kad cukas ne drmusa na sve strane :) padovi mnogo bolji nego mpk, mekani, pressure sensitive ali ne kontrolise se preko jacine pritiska nikakva midi naredba kao sto imas na machine-u... i koliko se secam ne mogu da se povezuju sa vstima preko onog akai connect softwera za neke dodatne kontrole (nesto slicno ko automap kod novationa) , transport kontrole sve ko na mpk, oni klik dugmici klasicni, nekom odgovaraju, meni subjektivno ne. Displej je lepo vidljiv, super kontrast, sto je bolje nego na novationu jer ne zahteva neki sweet spot ugao da bi lepo ocitao vrednost neku...mozda je to sitnica, ali veruj mi smara ponekad, nisi siguran dal je 8, 0 ili 9ka :D . Fejderi ako tako mozemo da ih nazovemo su dosta cudni, ali dobro cudni, ja sam isto bio skeptican, ali se mnogo brzo covek navikne, mislim da su premali za neko precizno iz-prvog-puta selektovanje ali rade posao sto je bitno...
najbolje na ovom kontroleru je sto ima za 2 fut pedale+ sustain, i sto ima onu gain i voltage kontrolu... znaci mozes preko toga da kontrolises veliku vecinu outboard sintova, to smo u brzini nesto ja i par kolega probali ali nismo se tu previse zadrzali, mada mislim da je ovo jaaako bitna stavka i da bi i ostale kompanije trebale da se ugledaju ovde na akai. za dirke ne mogu nista pohvalno da kazem, a ne mogu ni da ih kudim, to su te akai dirke, nista spektakularno, rade poso, aftertach, sint ali nisu prebrze, tako da harmonike slabije :D
mislim da je najveca mana cena, i da je to glavni razlog sto ljudi odabiraju neke druge...da je jeftiniji mozda bi bio idealno resenje za nekog kome treba i master midi klavijatura za daw, a ujedno i kontroler za neki sint... mislim da im je tu greska, sto je ciljan za siroke narodne mase, a sa cenom i sa tim cv/gate out kontrolom ima usku korisnicku grupaciju. ako ti pare nisu problem, po meni svaka preporuka neces se razocarati (naravno ako juris dirke zaobidji). nezahvalno je da ga svrstavam po dirkama npr korg pa on, pa maudio statijaznam i tako to, u tom midi sint krugu kontrolera nista nije znacajno razlicito sto se tice dirki... ako bi ga uzimao samo zbog dirki onda nemoj... mozda cak i cme ima bolju dirku plus ako imas onu sint ekspanziju, onda je ovde samo looks u pitanju...Nadam se da sam ti bar malo pomogo :)
poz
psionic
25-07-2014, 03:00 AM
Jesi mi dosta pomogao, najvise me je zanimalo kakva je dirka i nesto sam verovao da su ti slajderi dobri, jer mogu lako da dobiju feedback od programa - na kojoj su vrednosti ustvari trenutno postavljeni - najveca glupost vecine tih sprava je sto kada pomeris potenciometar, on nema pojma na kojoj je bio vrednosti, pa neki npr ustelovani parametar hoces da mrdnes za mrvu, a on lepo reset na 0 pa se zezaj ti posle od pocetka...sem ako nije specijalno podesen kao novation i automap i motofejderi i .... :banghead:
Isto tako - potsetio sam se muka sa Novationom. Instalirao sam ponovo softver od neke Ultranove (novation ultranova soft synth) i aj - rekoh sebi - da ubacim automap. A onda se iznenada setih sto me smara toliko taj automap - pored milion i dvesta plaginova koji tamo stoje na kompu, on napravi jos toliko sa ekstenzijom automapa, koje je posle moguce lako kontrolisati. A covek ciji je studio nije bas kompjuteras, pa se smorio kao puz u rikverc :banghead: Dok sam ja njemu objasnjavao sta je sta, on je odustao od zivota. Lepo sam deinstalirao AutoMap i osmeh se vratio na njegovo srecno ozareno lice :rotfl:
Inace moram da se pohvalim da smo se ponovili za doticni Native Instruments Maschine studio! Saren kao igracka, ali su padovi daleeeeko ispred svega sto sam video i osetio. Ima 16 velocityja na njima, ali velocity se aktivira bukvalno na dodir. Jos da su ga opremili touch ekranom, bilo bi predivno za neki studijski rad - ali mozda je cak i bolje sto nisu - zbog toga sto je to ipak LIVE sprava. Takodje tu je i trenutni feedback sa softvera koji ga pogoni, bez mnogo palamudjenja i setovanja, na potove i padove koji sijaju u 16 triliona hiljada boja, sto je svakako veliki plus, dakle nece cutoff krenuti od nule svaki put kad krenem da ga zavrcem i slicno... Nisam jos probao da ga koristim kao neki midi kontroler, mada i to moze - udje se u obican midi kontrol rezim.
A sto rece skynet - i ja sam old school - misem mi je nekako najbrze i najpreciznije - kao produzetak mojih misli i ruke. Bar sto se nekog rada u studiju tice. Za svirke, ipak...
EDIT: Eh, zaboravio sam da dodam - slazem se da su se zeznuli oko ciljne grupe - korisnika CV komandi nije mnogo, a mislim da bi umnogome umanjilo cenu sprave da su to izostavili, ili napravili jos jedan dodatni model sa CV kontrolama - pa kome treba, neka se lati novcanika!
BlasterMaster
25-07-2014, 04:21 PM
uff taj machine studio, sanjam ga vec duze vreme :D nikako da se skupi i za njega... prosto mi cudno koliko se ovde a i na drugim forumima uopste nije pridao znacaj machinu i kao mpc uredjaju ni kao softweru/daw-u... kad je izaso akai sa ona tri nova mpca, pogotovo renesans reko to je to, ali kad je NI izbacio ovaj studio machine za dva koplja ih prestigo...
ja znam da je ableton mozda najbolji program za trigerovanje i kombinovanje lupova, al eto meni je prekompleksan i ne bih se upustao u ucenje novog dawa, ali vidim po klipovima koliko je lako realizovati neku zamisao bez mnogo muke i bez preteranog diranja misa i tastature. A isto tako ne kapiram zasto se manje koristi machine kao softwer od abletona, jer te mogucnosti su mnogo lakse i prirodnije u njemu... vrv zbog plasiranja, danas uz svaki uredjaj dobijes ableton cd :wink:
ali sad posto imas machine studio mislim da ti samo treba neka najobicnija midi klavijatura sa dobrim dirkama, bez dodatnih zajebancija, jer bi sve to preko machina kontrolisao... klavijatura bi tu samo bila ekspanzija za kontrolu preko dirki i lakse sviranje nekih vstova.
vido sam da je na oglasima bilo akcija i pojeftinjenja ali i dalje mnooogo je to para :D
psionic
25-07-2014, 09:58 PM
Eh, kamo srece da ja licno imam to... Imamo ga u studiju u kome radim kao najamni radnik za sitne novce :banghead:
Razlog zasto Maschine nije toliko popularan kao Ableton, je taj sto - ableton je dostupniji, ranije je izasao, vec je dovoljno sazreo i ima mnogo vise mogucnosti. Ono sto ableton nema, jeste lakoca i brzina upotrebe, seamless integracija sa hardverskim kontrolerom, koji BTW ima dva TFT ekrana visoke rezolucije, pa ti komp i ne treba.
Takodje, tu je i cena cije placanje ne moze da se izbegne (ne mozes da ga "downloadujes", ipak je to fizicki uredjaj), pa onda Nativovo insistiranje da se svaka banka i svaki zvuk plati... hakovanje da se to zaobidje :D i tako dalje.
A inace, Maschine se dosta koristi u izradi EDM muzike, dosta je zastupljen u svetu, samo treba pogledati malo na tu temu, nije bas da nije zastupljen...
A za ovaj MAX Akai sam pitao za sebe, za "po kuci" - tamo imamo Ultralite i PA3x...
BlasterMaster
25-07-2014, 10:55 PM
...pa onda Nativovo insistiranje da se svaka banka i svaki zvuk plati... hakovanje da se to zaobidje :D i tako dalje...
:shock:cekaj brt, nemoj da mi kazes da ovaj machine studio sljaka banke samo ako su oridjidji? mislim znam da dolazi veliki bundle uz njega ali nije valjda da ostale mora da se kupe :ups:
psionic
25-07-2014, 11:57 PM
:shock:cekaj brt, nemoj da mi kazes da ovaj machine studio sljaka banke samo ako su oridjidji? mislim znam da dolazi veliki bundle uz njega ali nije valjda da ostale mora da se kupe :ups:
Kao i Kontakt. Ako imas "unlocked" verziju, ona cita sve. Medjutim ako ga registrujes, on ce da kaze, please activate your xxx library...
Kao bundled, dobijes samo Maschine Library - nesto malo patcheva, semplova, Masive i Prism valjda, uz neki Komplete Selection paketic. Nista narocito. Sve ostalo nece da cita dok se ne registruje.
I to ne samo librarije - R24, R48, Solid Mix Series, Prism, Mouth, Massive, Reaktor, u obliku plaginova za Maschine.... i milioni drugih koji se vrte po netu... "Unlocked" verzija, naravno cita sve :da:
Legalno moras da kupis Komplete 9 za jos kojeg soma eura i sve ce da ti radi :)
Moram da dodam da sa ovom spravom,NI Reaktor dobija potpuno novu dimenziju, jer se otvara kao i bilo koji plagin, nema onog ekrana sa dzidza bidzama koje zbunjuju prosecnog korisnika. A ima razne predobre patcheve, da ne pominjem custom-made...
A NI Maschine moze i bez kontrolera da se koristi - eto - za one koji ne znaju, svako moze da ga proba, uz malo cimanja da ga podesi sa svojim midi kotnrolerom...
Oteh temu od OPa...
MonoMachine
13-09-2014, 10:09 PM
Da li moze mala pomoc? Koja bi od nekih pristupacnijih masterki, bio sposoban da radi sa nekim starijim rekovima? Probao sam da kacim behringerov umx61 na roland ds110 i nece da radi za majku boziju, sta god da radis lampica midi ne svetli, zakacim za najjeftinije smece od usb > midi i SVE radi :?
Ne treba mi puno oktava, pedovi ne znam, vise bih potovi + keys, jel se razmisljam o blofeld sintu...
Diamond
10-10-2014, 11:49 AM
Pozdrav, trebam savjet.
Odlučio sam prodati Korg M1 koji koristim kao master, i sad gledam koji midi kontroler uzet kao zamjenu. Gledam ne?to kompaktnije tipa 49 tipke.. ne trebaju mi padovi ni regleri koliko kvalitetne synth tipke.
M-Audio Keystation izgleda jednostavno i povoljno, ali kakve su mu tipke?
M-Audio Axiom mo?da rađe? Ne skuplje od 250e. Čim povoljnije to bolje.
(Vidio sam video gdje Timbaland/Pharrell koriste taj cheap Keystation.. pa si mislim, ako je njima dobar.. :) )
Na?ao sam kupca za Korg M1, al sad sam se počeo premi?ljat da mo?da to ne bi bila gre?ka ? :cry:
wladymeer
14-10-2014, 02:31 AM
Ako si navikao na M1 dirke odmah zaboravi M-Audio. Jedina prava alternativa bi bila Fatar TP8 dirke, a pošto ne znam za MIDI kontroler sa tim dirkama, onda je prva alternativa toj alternativi Novation. Čak većina MIDI kontrolera od Novationa ima i aftertouch kao funkciju! ;)
Ako ne to, onda Akai, pa Behringer pa posle toga svejedno :)
Diamond
15-10-2014, 09:07 PM
Novation Lauchkey49 izgleda ok, makar nema aftertouch. Za te novce mogu dobit i Impulse 25 koji ima aftertouch al bojim se mi je 25 premalo tipaka možda :confused:
Novi M-Audio Oxygen (2014) 49 isto dolazi u cjenovni obzir. Vidim po forumima da il mrze M-Audio ili im je ok . Nije mi jasno zašto onda dosta producenata u profi studijima koriste M-Audio Keystation ako ne valjaju tipke ??
Neko mi je savjetovao i Korg MicroKontrol (3 oktave - taman), al neznam koliko je iskoristiv u Cubase 5 ?
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.