View Full Version : Snimanje van studija
hofmann
20-06-2014, 01:34 PM
Zanimam me savet iskusnih terenskih snimatelja.
Imam dva pitanja.
Koristio bih MS condenzatorski mic (pusku), omni piezo, kontaktni , hidro i coil mikrofon.
1. Jel bolje ici na jedan snimac sa svojim preampima ili uzeti stereo preamp pa linijom uci u snimac?
2. Sta bi uzeli kao opremu ( snimac, preamp) u rangu od 1500 e?
Hvala unapred
Bockie
20-06-2014, 03:33 PM
Pretpostavljam da je neki baš terenski rad u pitanju, pa ostaje pitanje napajanja.
Mislim da je bolje ići na snimač. Eksploatacija je lakša ako se uzme sprava sa dobrom baterijom, malo preampa je dizajnirano za rad sa baterijskim napajanjem.
1500e nije loša cifra i može se uzeti nešto fino, e sad ne znam koliko kanala ti je potrebno odjednom, ali možeš ići na Zoom, Tascam, Marantz, Sony i druge...
Tascam Dr-680 ima 4 preampa ili HD-p2 koji ima i video-sync itd...cene su od 750 do 850eur.
Nešto povoljniji (ispod 600 e) ali i "džepniji" je Marantz 661...Manje dimenzije i "serijske" baterije kojih ima i na trafikama...
Novi Zoom H6 sa cenom od oko 400eur donosi 4 preampa i dodatne mikrofone u paketu. Jedan je od najprodavanijih brendova za ovu namenu, mada cena značajno utiče na taj trend, ali svakako vrlo lepo odrađen uređaj.
awacs
20-06-2014, 03:37 PM
Zanimam me savet iskusnih terenskih snimatelja.
Imam dva pitanja.
Koristio bih MS condenzatorski mic (pusku), omni piezo, kontaktni , hidro i coil mikrofon.
1. Jel bolje ici na jedan snimac sa svojim preampima ili uzeti stereo preamp pa linijom uci u snimac?
2. Sta bi uzeli kao opremu ( snimac, preamp) u rangu od 1500 e?
Hvala unapred
Snimanje van studija = ?to manje kablova i opreme koja tra?i dodatno napajanje. Takođe, u cenovnom rangu koji si naveo danas je te?ko naći snimač sa preampima koji ?u?te vi?e od samog prostora u kome se snima.
Pri izboru snimača obrati pa?nju na ergonomiju (veličina ekrana, kvalitet dugmića itd.), trajanje baterije i na to da li je phantom power jasno specifikovan kao +48V.
Pozdrav,
Vasa
hofmann
20-06-2014, 04:10 PM
Hvala na brzim odgovorima.
U pitanju je totalno terenski rad znaci samo baterije dolaze u obzir i to po mogucstvu da su AA. Da mogu da ih ponesem dosta i da mogu da dokupim alkalne ako u sred snimanja istrosim sve punjive.
Duzina snimanja nije vishecasovna, jer bi to sve bili ambientalni zvuci od po par minuta max. Uglavnom ce to biti neka eksperimentala u prirodi ali ponekad i u fabrikama gde nameravam sa kontaktnim mikrofonima da usnumim brujanja i skripe za tehno.
Znaci treba mi setup za snimanje i tihih zvukova gde sam preamp iz snimaca nece biti dovoljno glasan da smeta.
Potrebe su samo dva ulaza u isto vreme. (zbog MS puske)
moj prvi laicki izbor je pao na
http://www.thomann.de/gb/marantz_pmd_661_mk_ii.htm
i
http://www.thomann.de/gb/sound_devices_mixpre_d.htm
kako se stvarno ne razumem u terenski rad i dosada sam samo radio sa h4n i njegovim integrisanim mikrofonima voleo bih znati sta vi mislite o tome
awacs
20-06-2014, 04:46 PM
Hvala na brzim odgovorima.
U pitanju je totalno terenski rad znaci samo baterije dolaze u obzir i to po mogucstvu da su AA. Da mogu da ih ponesem dosta i da mogu da dokupim alkalne ako u sred snimanja istrosim sve punjive.
Duzina snimanja nije vishecasovna, jer bi to sve bili ambientalni zvuci od po par minuta max. Uglavnom ce to biti neka eksperimentala u prirodi ali ponekad i u fabrikama gde nameravam sa kontaktnim mikrofonima da usnumim brujanja i skripe za tehno.
Znaci treba mi setup za snimanje i tihih zvukova gde sam preamp iz snimaca nece biti dovoljno glasan da smeta.
Potrebe su samo dva ulaza u isto vreme. (zbog MS puske)
moj prvi laicki izbor je pao na
http://www.thomann.de/gb/marantz_pmd_661_mk_ii.htm
i
http://www.thomann.de/gb/sound_devices_mixpre_d.htm
kako se stvarno ne razumem u terenski rad i dosada sam samo radio sa h4n i njegovim integrisanim mikrofonima voleo bih znati sta vi mislite o tome
Ovako, pošto se poslednjih desetak godina svako malo bavim sličnim stvarima (~ konkretna muzika (http://en.wikipedia.org/wiki/Musique_concr%C3%A8te)):
1) Šum samog mikrofona je obično dominantan u odnosu na šum preampa.
2) Kod snimanja u prirodi kretanje vazduha i handling noise su najveći problem. Dakle, „crknuta mačka” i shockmount su jako važni!
Boki je pomenuo Tascam DR-680 — i on ima M/S matrix, a ima i četiri kanala i snimač :) A ja imam prijatelja koji ga koristi i jako je zadovoljan istim (i ne, ne prodaje ga :)).
Pozdrav,
Vasa
Bockie
20-06-2014, 07:01 PM
Ne vidim nikakvu potrebu za onim preampom, ponajmanje da se spr?i 1k evra...sumanuto...! :shock:
Boki je pomenuo Tascam DR-680 ? i on ima M/S matrix, a ima i četiri kanala i snimač :) A ja imam prijatelja koji ga koristi i jako je zadovoljan istim (i ne, ne prodaje ga :)).
Pozdrav,
Vasa
Apsulutno dovoljan, čak i onaj HD P2 je sa 2 preampa, ali je full pro sprava! Pogledaj i to i zaboravi preampe dalje, a ako ima? vi?ka u bud?etu usmeri to u mikrofone!
hofmann
20-06-2014, 07:29 PM
ma slazem se ja sa tobom Bockie da je sumanuto spaliti toliki kes na stvar koja ti ne doprinosi.
Nego sam negde procitao da ti preampi u prenosivim snimacima obicno budu losiji pa sam hteo da ih preskocim sa drugim preampom, ako je bitniji dobar mikrofon, svakako bih 1000 e pre dao na stereo mikrofon koji nemam :ups:
Ovaj Tascam DR-680 ima dva ulaza vishe nego sto mi treba i malo je veci nego
Marantz PMD 661 MK II
a
Tascam HD-P2 mi izgleda zaista ozbiljno mada mi deluje ko sprava za televiziju i film.
proucicu HD-P2 jos malo na netu
ali definitivno odustajem od preampa.
Bockie
20-06-2014, 08:24 PM
Ja sam mi?ljenja da je bolje prosečan preamp i dobar mikrofon nego obrnuto!
Preampi na ovim tascam-ima su vi?e nego korektni i u kombinaciji sa nekim skupljim mikrofonima se, verujem, zaista mo?e vrlo ozbiljno raditi...!
hofmann
21-06-2014, 01:09 AM
Hvala ljudi bili ste od velike pomoci.
Usmericu se ka nekom boljem snimacu i mikrofonima.
Sto vise gledam to vise kapiram da nema bas nekog izbora kod terenskih snimaca
Tascam DR-680
Edirol R44
Tascam HD-P2
Marantz PMD 661 MK II
Ako neko ima jos neki model u ovom rangu neka okaci da pogledam :)
hofmann
21-06-2014, 01:10 AM
Nisam video da je neko spomenuo edirol :confused:
Moritz
21-06-2014, 09:23 AM
Edirol izbrisi iz glave zauvek ako mislis da se ozbiljno bavis snimanjem...Shum Shum i samo Shum na edirolu.
Probaj novi ZOOM H6N, 6 kanal snimanja , izmenjivi integrisani mikrofoni, dugacak vek trajanja baterije ODLICAN zvuk...i jos dosta drugih dobrij opcija i sve to za oko 350 eura.
hofmann
21-06-2014, 12:34 PM
Znaci zato niko ne spominje rolandov edirol :rotfl:
Koristio sam ga nedelju dana jos u skolu dok sam isao, ali se ne secam kako se ponasao.
Prema svemu sto sam pogledao odluka je pala na
Marantz PMD 661 MK II
definitivno najkompaktniji snimac na trzistu trenutno. Ovi taskami su jednostavno preveliki i preteski za neobavezno nosenje + Imaju tonu opcija koje verovatno nikada necu koristiti sink sa videom sink sa drugim snimacem dodatne baterije koje nisu standardne AA baterije, 2 do 4 kanala vise nego sto mi treba itd.
HD-P2 koristi FC kartice a to mi se ne dopada kao ni povezivanje preko firewire-a
izgleda da je ovo sprava za mene. Jedino mi se ne dopadaju ugradni kondenzatorski mikrofoni ali prezivecu da platim i deo koji necu koristiti
silicon science
21-06-2014, 01:42 PM
Imas vise opcija,a evo ti dve:
- Prva i manje bolna je da ides sa Zoom H6 snimachem. Sasvim kulturni preampi koji mogu uraditi dobar posao. U kombinaciji za RX3 softwerom (denoise, de verb i tako te stvari), mozes postici odlicne rezultate. Ne znam koliki su ti apetiti i da li ti je snimanje na max 96khz dovoljno. Za neki hevi pitch i time strech procesing to je na granici zadovoljavanja. Takodje, nepoznat je i kvalitet mikrofona koje imas, pa je zato druga opcija prilichan "overkill" u sluchaju da imas prosecne mikrofone.
- Druga varijanta je da skupis jos kesha i uzmes Sound Devices 702 recorder. E sad, dal je "opravdano" dati tooliki kesh za tu spravu. Definitivno te novce vredi, kad pogledas specifikacije, procitas user komentare i kad vidis ko sve upotrebljava tu spravu. Imao sam prilike kratko da se druzim sa spravom i napravljena je kao tenk. Ako imas neke osrednje mikrofone, neces dobiti potpuno iskoriscenje kvaliteta ove sprave, osim izuzetne power autonomije na terenu. Ako imas kvalitetne mikrofone, i lova ti nije neki veliki problem, onda deff Sound devices.
http://www.sounddevices.com/products/702/specs/
darkstar
21-06-2014, 11:34 PM
Edirol izbrisi iz glave zauvek ako mislis da se ozbiljno bavis snimanjem...Shum Shum i samo Shum na edirolu.
Probaj novi ZOOM H6N, 6 kanal snimanja , izmenjivi integrisani mikrofoni, dugacak vek trajanja baterije ODLICAN zvuk...i jos dosta drugih dobrij opcija i sve to za oko 350 eura.
Izvini, ali ocigledno si imao falican uredjaj, ovo za edirol prosto nije tacno.
Moritz
22-06-2014, 07:55 AM
Onda su sigurno oba uredjaja bila falicna, a verovatno i druga dva koji su naknadno kupljeni kao noviji modeli.... Mozda su sad napravili nesto sto konacno radi, ali Edirol je u poredjenju sa svim ostalim resenjima najlosiji
awacs
22-06-2014, 08:42 AM
Prema svemu sto sam pogledao odluka je pala na
Marantz PMD 661 MK II
Koji M/S shotgun ima?? Imaj u vidu da Marantz nema mogućnost M/S dekodiranja u monitoringu! Pakao je tokom snimanja slu?ati na levoj strani Mid, a na desnoj Side, ali to svakako zna? i sam :)
Pozdrav,
Vasa
hofmann
22-06-2014, 04:10 PM
nemam trenutno ni jedan shotgun mic to je sledece na listi.
Zasad imam ove mikrofone
lik ih pravi rucno
http://hydrophones.blogspot.com/
Coil pickup mic
contact mic c-series
hidrophones mic d-series
pored ovih igrackica u bliskoj buducnosti bih uzeo jedan dobar omni mic i jedan shotgun ali trenutno ne znam koliki bi mi bio fond za njih.
inace sound devices mi je definitivno preskupa sprava za ono sto bih radio sa njom.
dok mi je zoom pak previse ko igracka.
verujem da mi je 24 bit 96 K rezolucije sasvim dovoljno .
primetio sam da Marantz nema mogućnost M/S dekodiranja i to ce mi biti bas veliki problem kasnije. zato sam i hteo da idem na Sound Devices MixPre-D koji ima ms matrih monitoring ali sta ces.
nashao sam neke modovane marantz-e na sajtu ovaj mi je posebno zapao za oko
http://www.oade.com/mm5/merchant.mvc?Screen=PROD&Store_Code=OBA&Product_Code=PMD661FET-GND&Category_Code=PMD661FET
silicon science
22-06-2014, 05:17 PM
nemam trenutno ni jedan shotgun mic to je sledece na listi.
Zasad imam ove mikrofone
lik ih pravi rucno
http://hydrophones.blogspot.com/
Coil pickup mic
contact mic c-series
hidrophones mic d-series
pored ovih igrackica u bliskoj buducnosti bih uzeo jedan dobar omni mic i jedan shotgun ali trenutno ne znam koliki bi mi bio fond za njih.
inace sound devices mi je definitivno preskupa sprava za ono sto bih radio sa njom.
dok mi je zoom pak previse ko igracka.
verujem da mi je 24 bit 96 K rezolucije sasvim dovoljno .
primetio sam da Marantz nema mogućnost M/S dekodiranja i to ce mi biti bas veliki problem kasnije. zato sam i hteo da idem na Sound Devices MixPre-D koji ima ms matrih monitoring ali sta ces.
nashao sam neke modovane marantz-e na sajtu ovaj mi je posebno zapao za oko
http://www.oade.com/mm5/merchant.mvc?Screen=PROD&Store_Code=OBA&Product_Code=PMD661FET-GND&Category_Code=PMD661FET
Kako god, mislim da je Zoom bolja kupovina nego modovani Marantz :wink:
Shotgun mic - Sennheiser MKH-416 - pod uslovom da zelis da izdvojis toliko para za mikrofon... ima i jeftinijih resenja koja ce raditi posao.. mozda neki Rode...
Ja sam vrlo zainteresovan za kontakt majkove koje si kupio, bas bih voleo neki tvoj snimak da cujem :-)
hofmann
22-06-2014, 05:51 PM
Nemam trenutno neke reprezentativne snimke s obzirom da sam tek poceo da se bavim snimanjem sa njima, pritom ti kontaktni mikrofoni imaju bas slab signal ukoliko nije u pitanju akusticna gitara.
trenutno kod sebe imam samo neki kontaktni artec A 1 kroz H4n je toliko ubijen da cak i lupanje u limenu ogradu na koju je bio zakacen zvuci kao grmljavina u pozadini. snimao sam sa njim i neku skripu ljuljaski i to je zvucalo ok. Sve u svemu nije los na visim frek a niske sacuvaj boze.
ovi mikrofoni sto sam ih naveo u pretkodnom postu su poruceni i nestrpljivo se cekaju da stignu. Naravno okacicu neke rezultate i utiske cim provedem dan dva sa njima.
Inace jel mogu da okacim neki wav ili mp3 na forum?
Nesam to radio ranije
Bockie
22-06-2014, 05:54 PM
U principu je najbezbolniji Dropbox (https://www.dropbox.com/)...
Free je, nema reklama i spamova...obajvi? link i svi mogu da skunu sve i ćao....:wink:
Mo?e i na sam rumski da se kači preko attachments, ali manji fajlovi, postoje ogranicenja itd...
hofmann
23-06-2014, 11:18 AM
Hvala na informaciji bockie.
okacicu na drop box cim budem imao nesto interesantno
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.