PDA

View Full Version : pcie ssd

spdif
17-01-2014, 05:51 PM
neznam ima li tema na forumu o ovome,
http://www.snogard.de/produkte/OCZ/SSDPCIOCX2120/RVD3-FHPX4-120G.html

cijena je pristupacna...ovo je za daw TOP...

pekilik
17-01-2014, 06:41 PM
ako sam dobro informisan ovo se kod nas jos uvek nemoze kupiti, premda nije ni potrebno jer se iste performanse pa i vece mogu dobiti sa dva sata 3 ssd-a spojena u Raid 0 modu, kod mene to radi vec mesecima i brzina citanja je oko 1000mb

spdif
17-01-2014, 07:02 PM
ma sve jasno, ali u teoriji bi daw trebao imati bolje preformance jer pcie x4 i x16 slotovi komuniciraju direkt sa procesorom tj ne idu preko chipset-a (preko kojeg periferija uglavnom komunicira sa cpu-om"usb,pci,pciex1,sata....)
znaci u 99 % slucajeva interface ide preko chipset-a skupa sa svim ostalim sr...
neznam bubam...

spdif
17-01-2014, 07:08 PM
ovo je u slucaju nove generacije intela, a u slucaju starije generacije pcie x16 i pcie x4 i x8 su isli preko northbridgea a sva ostala periferija je isla preko southbridgea...tako da bi i oni sa x58 plocama imali prednosti..

psionic
17-01-2014, 07:44 PM
ovo je u slucaju nove generacije intela, a u slucaju starije generacije pcie x16 i pcie x4 i x8 su isli preko northbridgea a sva ostala periferija je isla preko southbridgea...tako da bi i oni sa x58 plocama imali prednosti..

Stvar je u tome sto je SATA ogranicen na 6 Gbps. U praksi tesko da moze da predje 1Gbps - u recimo RAID modu, jer sama brzina rada NAND memorija na SSDu, nije brza od toga. Mozda se cini da je bolje pristupiti direktno u CPU, da je tako direktnije, majni dropout - ali veza izmedju CPUa i SBa nije tako spora - 20Gbps - a sem SATA - i nema nekih uzurpatora bandwith-a. Takodje CPU radi po principu IRQova (interrapti), tako da je obezbedjen osiguran pristup SBa, kao i ostalih komponenti, magistrali CPUa. Bottom line - ne znam koliko bi se protok poboljsao, ako bi se ikako poboljsao, obzirom na nemogucnost SSDa da isporuci podatke brze nego sto moze.

EDIT: nisam video da je citav SSD integrisan na PCI kontroler, ali opet - ne znam kakve bi oni memorijske cipove koristili, da iskoriste to sto sirok bandwidth pruza i sto 6Gbps ne moze da opsluzi.

spdif
17-01-2014, 08:08 PM
Stvar je u tome sto je SATA ogranicen na 6 Gbps. U praksi tesko da moze da predje 1Gbps - u recimo RAID modu, jer sama brzina rada NAND memorija na SSDu, nije brza od toga. Mozda se cini da je bolje pristupiti direktno u CPU, da je tako direktnije, majni dropout - ali veza izmedju CPUa i SBa nije tako spora - 20Gbps - a sem SATA - i nema nekih uzurpatora bandwith-a. Takodje CPU radi po principu IRQova (interrapti), tako da je obezbedjen osiguran pristup SBa, kao i ostalih komponenti, magistrali CPUa. Bottom line - ne znam koliko bi se protok poboljsao, ako bi se ikako poboljsao, obzirom na nemogucnost SSDa da isporuci podatke brze nego sto moze.

EDIT: nisam video da je citav SSD integrisan na PCI kontroler, ali opet - ne znam kakve bi oni memorijske cipove koristili, da iskoriste to sto sirok bandwidth pruza i sto 6Gbps ne moze da opsluzi.

naravno...praksa bi najbolje pokazala...
mada sam ja testirao rme pcie kartu na x58 chipsetu u x16 slotu
i imala je maaaalo bolje preformance neko kad je u pcie x1 slotu koji ide preko southbridgea....