PDA

View Full Version : Studio u izgradnji(studio Garaza)

nik1883
19-08-2013, 06:46 PM
Pozz,za sve clanove foruma.Studio koji je u izgradnji,u stvari,grubi radovi su vec uradjeni,na jedini moguci nacin,posto je to u stvari 30god star objekat za neku sasvim drugu namen,skoro je prezidan i uradjena je drvenarija,u smislu prozora,vrata.Ali naravno,dosla je na red izolacija i samim tim sumiranje budzeta i mogucnosti.Pratim forum dosta dugo,ali sam do skoro bio ubedjen da cu uspeti uz sve prikupljene informacije da sam sve realizujem,ali kako je doslo do izbora materijala,stao sam i neznam vise sta da radim.Prostor ima 42 m/2 i podeljen je na cetri prostorije,od kojih je jedna soba za sviranje(snimanje),soba za vokal,soba za miks i soba za pivo.soba za snimanje se prva izoluje radovi bi trebalo sto pre da krenu.Velicine je 16 m/2,sa spoljne strane je postavljen stiropor 8cm,a unutra je do skoro bio stiropor i neki stari azmofon koji je skinut,tako da sam na pocetku i hteo bi da uradim na sto bolji nacin,budzet sa kojim raspolazem je nekih 50000din.Vec sutra cu nadam se da postavim slike sa rasporedom i velicinom prostorija i koriscenim materijalom.

Arthur
20-08-2013, 01:18 AM
udri po knauf kamenoj vuni, zatvori je baštenskim filcem (jako jeftin a jako dobar kao filter prašine), pa presvuci nekim vazduhopropusnim platnom. Ovo uradiš u meri koliko ti se čini da je potrebno, ako preteraš osetićeš da soba postaje pregluva. I da, smisli neki sistem konstrukcije koji ti odgovara, da tu vunu ipak odaljiš od zida 10-20cm, bolje će upijati niske frekvencije.

nik1883
20-08-2013, 06:05 PM
jel mislis na tvrdo presovanu kamenu vunu?radio bi rostilj resetku,a unutra da naguram nekako vunu,mada bi to lakse uradio samekom kamenom.a na resetku sam mislio plutu ili regips plocu i osb.

Arthur
20-08-2013, 11:50 PM
mislim na Knauf KR-S ili neku težu seriju , L ili čak P ako imaš novaca

nik1883
21-08-2013, 05:09 PM
Pitao sam za kr-p i imao bih kintu,ali onda od sajta do sajta i video da ona i nije najbolja za zvuk da je za to najbolja kr-SKG http://joter.rs/knauf-insulation-proizvodjac.html jeste skuplja ali bi imao za 5cm debljine,dali mislis da je to bolja varijantna?

woolveen
24-08-2013, 10:06 PM
Pozdrav svima. Ovo je layout studija, dimenzije su date za mix i sobu za svirku, one se rade. :D https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/1240265_427113394064119_222863454_n.png

nik1883
24-08-2013, 11:16 PM
Kao sto sam napisao,objekat je bio za drugu namenu,tj. jedna soba je sluzila za probe benda a ostatak je bila garaza za auto,alat itd,srusen je zid stavljena su vrata i prozor izmedju sobe sa probe i sobe za mix,vrata i prozori su sazidani(punom ciglom) a zid izmedju sobe za sviranje i ostatka prostorije je dupli.Plafon je visine 2,40 odnosno 2,35m u sobi za vezbanje,gore je monta i betonska ploca od 5cm. Za pocetak se radi soba za probe koja ce kasnije sluziti i za snimanje,zato nam je u interesu da je uradimo sto bolje kako bi kad se sredi ostalo imali manje posla da je pustimo u rad.Usput,stakla su debljine 6mm i vazdusni prostor je 3mm.Struja je takodje razvedena i uradjeni su stokovi i vrata za sve prostorije.Mi smo mislili da uradimo 5 cm vazdusni prostor kamenu vunu kr-p(ako neko ima drugi predlog...)5cm,bastenski filc i presvucemo tkanininom i opet 3cm vazdusni prostor pa gips i osb.
Posto nismo preterano iskusni sa svim ovim osim naravno pregrst informacija koje smo procitali na ovom forumu,molimo za neki savet i strucno misljenje.Unapred zahvalni
13402

13403

13404

13407

13408

Reinhardt
25-08-2013, 09:52 AM
Re?ija je 2,6x4,2.

Mo?e li se spojiti sa druge 2 manje sobe?

nik1883
25-08-2013, 10:20 AM
To u principu jeste bil jedna velika soba,al je prezidana,moze da se srusi zid i skine staklo od sobe za vokal.Koja je svrha?

Arthur
26-08-2013, 01:22 PM
pa izračunaj sam, ukupnu težinu na toj debljini, što više, to bolje. Ako je ta druga vuna mnoogo teža, pa je na toj debljini "ima više" od KR-P-a na 10cm, ondak kontam da nije pogrešno uzeti je.

nik1883
26-08-2013, 02:13 PM
Nije mnogo teza,u stvari poslusacu te i uzecu kr-p,cuo sam se sa covekom iz knaufa i reko mi je da u ponudi koju imaju kr-p je i namenjena za to pa i preporucuje je zato sto kako on kaze najbolje apsorbuje.Samo je problem sto bi ja uzeo 5cm debljine jer je mali prostor,ne bih ga dodatno smanjivao.Sto se tice ideje za spajanje mix sobe sa ostale dve mislim da je dobra,i citajuci sam shvatio da su dimenzije soba male i nefukcionalne,ali sve je radjeno na brzinu(ali steta nije velika u smislu materijala jer sam cigle vec imao i okvire za prozore,samo su stokovi za vrata uradjeni i stakla) i nije dobro isplanirano,ali se da ispraviti.Porusio bi zid skinuo staklo i dozidao bi spojni zid,zato sto nepostoji jer su na tom mestu garazna vrata i dobio bi prostor 5x5 sto ja mislim da je dovoljno.E sad je problem sa sobom za vezbanje,posto postoji betonski stub,mogao bi i tu prostoriju da prosirim u sirini za 1,5m i u duzini za 1,5m i onda bi imao 5x6 ali bi ti stubovi morali da ostanu tako,neznam dali bi smetali za akustican tretman a i jedan stub koji spaja dva zida bi bio bio na zemlji,vidi se sa slike.E sad me za pocetak interesuje,dok se ne krene sa rusenjem na koj najbolji nacin da izolujem sobu za sviranj trenutnih dimezija da se sto manje cuje napolju a da unutra bude pristojno za probe u smislu zvuka.Jer ce to da joj bude za pocetak namena dok ne krenem da sredjujem(rusim i dozidjujem),jer planiriram da osim mog benda iznajmljujem ostalima za probe.i hvala za savet

Reinhardt
26-08-2013, 10:18 PM
To u principu jeste bil jedna velika soba,al je prezidana,moze da se srusi zid i skine staklo od sobe za vokal.Koja je svrha?

Svrha je da dobije? re?iju veću od 4,2 x 2,6.

Ne misli? li i ti da je to dovoljan razlog?

nik1883
26-08-2013, 10:46 PM
ok,cini mi se da sam to napisao i zahvalio ti.Dali si procitao dimenzije sobe kad bi ih dozidao,dali su ok i dali je i kako izvodljivo u reziji te velicine snimiti vokal.I dali neko moze da mi odgovori na pitanje trenutne izolacije koju nameravam da radim u sobi za vezbanje.

nik1883
04-09-2013, 04:41 PM
Evo jos slika.Stavljena je kamena vuna,ostalo je da se zapune rupe(rupice) i cim nadjem bastenski filc,da se i on postavi i preko njega tkanina pa cemo za dalje da vidimo.pozdrav
13445

13446

13447

13448

13449

Arthur
05-09-2013, 05:29 AM
I da, smisli neki sistem konstrukcije koji ti odgovara, da tu vunu ipak odalji? od zida 10-20cm, bolje će upijati niske frekvencije.

kolko vidim na slici, ovo je naslonjeno direktno na zid? malko si bacio materijala uludo ako je tako

Arthur
05-09-2013, 05:30 AM
i koji je ovo knauf? i kako si ga uopšte zakačio da stoji samostalno?

nik1883
05-09-2013, 11:03 AM
Ono sto se na slici ne vidi,to je da ispod vune idu letve koje je odvajaju od zida 7cm,dalje se vec vidi,postave se nekoliko table i onda na spojevima,na primer cetri table vune zasrafe letvom kao na slici u letvu ispod.Tako sa napravio vazdusni prostor i od zida do vune a i 3cm od vune do sledeceg sloja.Razlog sam vec napisao,za otprilike 2,3 meseca se prosiruje prostor pa cu taj jedan zid u sirini da prosirim za 2m i jos koj cm preko pa posto je sve srafljeno,lako se skida i namesta ponovo.Ovakva procedura je bila malo teza(narocito za plafon) jer je nekoliko ljudi moralo da drzi ploce dok je jedan srafio al je rezultat super,vuna se odlicno drzi(bez stomaka,dodatnih srafova,eksera itd) a i lako se skida i dobro je zbijena.Ovu sam vunu koristio:
13451

nik1883
09-09-2013, 08:02 PM
Jedno pitanje:nasao sam foliju(bastenski filc) pa da pitam dali je to ovo
http://www.astoria-trade.com/shop/index.php?c=14&p=61
http://www.astoria-trade.com/shop/index.php?c=14&p=62

Arthur
10-09-2013, 01:25 AM
da, to je ta, agril. Ja je kupujem na dužinski metar u poljoprivrednoj apoteci u centru beograda

nik1883
16-03-2015, 11:44 PM
Zdravo svim clanovima foruma.Evo posle nekog vremena konacno nastavljamo sa radovima.Trudili smo se sto vise da se informisemo,imamo neki plan ali bi se obratili da nam ne promakne neka greska(nisu male pare u pitanju) :grin:
Prostorija ce biti dimenzija 5.75 * 4.50,trenutna visina prostorije je 2.35,ali bi kopali do temelja jos nekih 50cm kako bi podilgli ukupnu visnu.
Dva postojeca zida od 4.5m se ruse i zidaju novi i nastavljaju postojeci za 2.5m.Zidove bi zidali po sendvich principu od pune cigle 12.5+5cm(kamena vuna)+12.5.Zanima nas da li je kamena vuna najbolje resenje.Oko dva manja zida bi dozidali temelj i uradili isti sendvich princip.Sve ovo radimo jer smo u naseljenom delu Nish-a i trebao bi nam najbolji moguci soundproofing.Iskoristili bi priliku da napravimo plivajuci pod,i zidove na plivajucoj masi.Samo nismo bas sigurni koji je najbolji nacin da se tako nesto izvede.Do postojece ploce bi nazidali novu i eventualno prepravili staru koja ima montu i 5cm betona,ali nismo sigurni koja bi najbolja debljina te ploce bila.
Sto se tice unutrsnje akustike,tu bi zidali pola povrsine sobe kamenom 30cm(jel postoji neki poseban nacin zidanja i visina koja bi trebala da bude) ostalo bi islo po principu airgip 10cm+kamena vuna kr-p 5cm,zatvorena gipsom 15mm a preko svega toga bi isli sa brodskim podom debljine 2cm.ali nismo sigurni da li bi za BP trebao jos jedan rostilj da se uradi.Stavili bi pvc vrata,pa nas interesuje neka optimalna debljina shtoka i stakla,i koliko bi stakla trebalo da se stave i koje debljine.posto se u tu prostoriju ulazi iz posebne manje vec zatvorene prostorije.Vec imamo dva drvena prozora sa po dva stakla debljine 4mm,planiramo da ih stavimo u jedan okvir,pa da li je pametno da se stave sva cetri stakla u njega,i da li je pametnije da bude drveni ili pvc okvir.Sto se tice ventilacije stavili bi petokomorni prozor sa tri stakla 50*30cm a izbog prirodnog svetla.
Poceli bi sa radom za nekih desetak dana,pa bi nam svaki savet dobro dosao.
Unapred hvala

nik1883
16-03-2015, 11:51 PM
Takodje bi napomenuo,da je ovo recording room,koji bi nam u prvo vreme sluzio za iznajmljivanje a kasnije kada se uradi control room,koji ce biti odmah pored ove prostorije i za snimanje. 8-)

NLP
17-03-2015, 10:31 AM
Zdravo Nik,

nisu nikako male pare u pitanju zato po pameti.
Najviše čes dobiti ako kontaktuješ nekog ko se sa tim bavi, koliko če biti skuplje njegovo savjetovanje, toliko nečeš baciti uzalud novca u projekat.

Cca. 2.8m je min. da.
Još češ morati spuštati/nakačiti cloud... i bit če još niže.

Cigl 25cm airgap 5cm ispunjen vunom i opet cigla 25cm (primjer klasička cigla od oko 1600kg/m3 sam uzeo) imaš oko (grubo izračunato) 60-80dB TL (Transmission Loss, uvijek učekuj slabije rezultate, jedno je teoretska jednačba a jedno kako je u realnoj dimenziji...) do cca. 150Hz onda naglo pada do 20dB na 30Hz.

Imaš više tipova plivajučeg poda a i cjene su veoma! različite, pitanje što u realnosti treba!

Pitanje je što je iznad ploče i verovatno ako češ dodavati novi sloj ploče trebaš češ ojačenje podnje površine stare ploče sa kakvim ojačenjem... npr. metalni I profil, dakako izračunatih dimenzije, da se ploča ne sruši ili u "najboljem" primjeru ukrivi.

Previše specifičkih pitanja, bez detajla.
Nabavi si stručnjaka.

Zdravo svim clanovima foruma.Evo posle nekog vremena konacno nastavljamo sa radovima.Trudili smo se sto vise da se informisemo,imamo neki plan ali bi se obratili da nam ne promakne neka greska(nisu male pare u pitanju) :grin:
Prostorija ce biti dimenzija 5.75 * 4.50,trenutna visina prostorije je 2.35,ali bi kopali do temelja jos nekih 50cm kako bi podilgli ukupnu visnu.
Dva postojeca zida od 4.5m se ruse i zidaju novi i nastavljaju postojeci za 2.5m.Zidove bi zidali po sendvich principu od pune cigle 12.5+5cm(kamena vuna)+12.5.Zanima nas da li je kamena vuna najbolje resenje.Oko dva manja zida bi dozidali temelj i uradili isti sendvich princip.Sve ovo radimo jer smo u naseljenom delu Nish-a i trebao bi nam najbolji moguci soundproofing.Iskoristili bi priliku da napravimo plivajuci pod,i zidove na plivajucoj masi.Samo nismo bas sigurni koji je najbolji nacin da se tako nesto izvede.Do postojece ploce bi nazidali novu i eventualno prepravili staru koja ima montu i 5cm betona,ali nismo sigurni koja bi najbolja debljina te ploce bila.
Sto se tice unutrsnje akustike,tu bi zidali pola povrsine sobe kamenom 30cm(jel postoji neki poseban nacin zidanja i visina koja bi trebala da bude) ostalo bi islo po principu airgip 10cm+kamena vuna kr-p 5cm,zatvorena gipsom 15mm a preko svega toga bi isli sa brodskim podom debljine 2cm.ali nismo sigurni da li bi za BP trebao jos jedan rostilj da se uradi.Stavili bi pvc vrata,pa nas interesuje neka optimalna debljina shtoka i stakla,i koliko bi stakla trebalo da se stave i koje debljine.posto se u tu prostoriju ulazi iz posebne manje vec zatvorene prostorije.Vec imamo dva drvena prozora sa po dva stakla debljine 4mm,planiramo da ih stavimo u jedan okvir,pa da li je pametno da se stave sva cetri stakla u njega,i da li je pametnije da bude drveni ili pvc okvir.Sto se tice ventilacije stavili bi petokomorni prozor sa tri stakla 50*30cm a izbog prirodnog svetla.
Poceli bi sa radom za nekih desetak dana,pa bi nam svaki savet dobro dosao.
Unapred hvala

nik1883
17-03-2015, 12:28 PM
NLP Hvala na brzom odgovoru ocekivao sam to od tebe :grin:
Sto se tice strucnjaka,imam majstora za gradjevinu koji ima 20god iskustva u zidanju nacrtima i slicno,tako da sam sa te makar strane bezbrizan.
Savet koji si mi dao za zidanje je vec sam po sebi dovoljan,jer ce on to da razume i nadam se da sprovede u delo.On zna princip plivajuceg poda ali nije siguran koji meni treba,zato je to pitanje,jer ja znam jos manje :confused:
Budzet mi je naravno ogranicen na nekih 3500e i imam kamenu vunu nekih 60kvadrata,kamen i pare za majstora.
Sto se tice Akusticara na kog si ti mislio,i to je jedna od solucija ali za sad nisam imao srece da nadjem istog.pa ako postoji neko koga bi mi preporucio bio bih veoma zahvalan.
I nisam ni mislio da pocinjem dok ne budem imao jasnu sliku kako ce to da izgleda,zato sam se i obratio vama,jer posle svako ispravljanje ispadne mnogo skuplje.
Da li mozes da mi kazes nesto o zidanju kamena koje sam pomenuo,da li mislis da je to dora ideja,zato sto bi sa tim ustedeo dosta para,i naravno da li je brodski pod dobra ideja kao i kamena vuna i gips kao prethodni slojevi.
unapred hvala

nik1883
17-03-2015, 12:38 PM
Da li bi nesto ovako zadovoljilo potrebe akustike,mislim na plivajuci pod
http://www.knaufinsulation.rs/sr/content/kako-izvesti-plivajuci-pod-sa-kamenom-vunom
Postoji i varijanta,kaze majstor da je isto toliko dobra,da umesto blokova ide tampon od sljunka debljine 10cm i preko toga sve kao na slici.

nik1883
17-03-2015, 06:44 PM
Imam jednu nedoumicu u vezi zidanja,majstor predlaze da unutrsnji zid bude od pune cigle pa 5cm kamena vuna a spoljni zid da bude od bloka 5,cim bi zid bio debljine 38cm,da li je to u redu sto se tice debljine i da li je pozeljno blok puniti peskom ili betonom.hvala

NLP
17-03-2015, 08:08 PM
Nisam pročitao baš sve... vidim da si nešto več tretirao sa kamenom vunom...

Plivajuči pod; zašto misliš da ga trebaš?

Za male pare je taj sa kamenom vunom dosta ok za mali budget, ali nikako da budu blokovi šuplji, svakako da je bolje da se koristi kvarcni pjesank i onda na taj način.
Zašto šuplji blokovi?, nemaš več betoniran pod ili nisam pročitao?

Prozor; nikako tro ili petkomorni... samo duplo i debelina tih 2 slojeva - PVB laminiranog stakla! neka bude čim bliže masivnosti zidova!!!

To sa kamenom ne znam što hočeš da kažeš?

Debljina zida... daj ti malo skiciraj jer če biti lakše da se razumije!!!

Kad sam pisao prije oko zida mislio sam nešuplji ciglu!!!

Ako je šuplja onda se puni sa kvarcnim pjeskom, ne betonom, beton je previše "inertan" - više se prenose vibracije po cjeloj strukturi.

Pod/ završni sloj mora da bude tvrdi parket, mat lakiran, bez kakve izpod pjene, direktno nalepljen na fini estrih!

Ne znam odkuda si ako si iz Srbije i okolo, zbog dodatnih putnih troškova, pitaj Boggy-ja, ja sam iz SLO i ako si udaljen računat ču ti putne troškove + dnevne troškove + dakako savjetovanje.

nik1883
17-03-2015, 09:09 PM
Nisam pročitao ba? sve... vidim da si ne?to več tretirao sa kamenom vunom...
Ta kamena vuna se skida,ona je bila samo privremeno namestena

Plivajuči pod; za?to misli? da ga treba??

Ceo objekat se adaptira od pocetka ukljucujuci i podove,dole je cementna kosujica samo,pa ce da se skida i kopa jos 50cm,pa reko ako vec mora da se kopa da uradimo i plivajuci pod zbog vibracija i slicno

Za male pare je taj sa kamenom vunom dosta ok za mali budget, ali nikako da budu blokovi ?uplji, svakako da je bolje da se koristi kvarcni pjesank i onda na taj način.
Za?to ?uplji blokovi?, nema? več betoniran pod ili nisam pročitao?Onda je to definitivno ta varijanta sa peskom i dalje kako je opisanno u linku

Prozor; nikako tro ili petkomorni... samo duplo i debelina tih 2 slojeva - PVB laminiranog stakla! neka bude čim bli?e masivnosti zidova!!!
Ako sam dobro razumeo,da bude jedan debeo shtok(koliko je i debljina zida)
sa dva krila koja bi imala po dva stakla,znaci bez komora?

To sa kamenom ne znam ?to hoče? da ka?e??
Zidao bi kao quake(studio revolver)-nekih 30cm kamena sa dubokim fugama,slabiji difuzor,ali izuzetno lep trag ostavlja na zvuku(po meni),cuo,video.

Debljina zida... daj ti malo skiciraj jer če biti lak?e da se razumije!!!
Sutra cu da se potrudim da to skiciram,znam da nisam bas najbolje objasnio,al se trudim veruj mi :D

Kad sam pisao prije oko zida mislio sam ne?uplji ciglu!!!
Ako je ?uplja onda se puni sa kvarcnim pjeskom, ne betonom, beton je previ?e "inertan" - vi?e se prenose vibracije po cjeloj strukturi.
Taj deo mi je bio jasan,al mi je sigurnije bilo da pitam nekog iz te struke

Pod/ zavr?ni sloj mora da bude tvrdi parket, mat lakiran, bez kakve izpod pjene, direktno nalepljen na fini estrih!
Ovaj deo je jasan :da:

Ne znam odkuda si ako si iz Srbije i okolo, zbog dodatnih putnih tro?kova, pitaj Boggy-ja, ja sam iz SLO i ako si udaljen računat ču ti putne tro?kove + dnevne tro?kove + dakako savjetovanje.
Hvala puno na ponudi,ali ne verujem da bi moj budzet istrpeo to(posto sam sa juga Srbije) :)
Cim budem video koliko cu para da imam za sve,svakako cu da ga kontaktiram.(Boggy-ja),ovako mogu bar grubo da izvucem neku racunicu.
Hvala puno za nesebicnu pomoc

NLP
17-03-2015, 09:23 PM
Dobro odradi Nik, dr?im pesnice!!!

nik1883
17-03-2015, 09:57 PM
Jes jedna stvar koji od ovih bi bio naajbolji a koji prihvatljiv s'obzirom na cenu(milsim na pesak za ispunu cigle i brodski pod?
http://stovariste-nuto.com/pesak.html

NLP
17-03-2015, 11:24 PM
... ja koristim dosta finiji:
http://www.kema.si/si/vsebina/produkti/po-produktnih-skupinah/kremenovi-peski-v-vrecah/136

nik1883
18-03-2015, 07:02 PM
Da li mozes da mi kazes koja od ovih cigli bi bila zadovoljavajucih kriterijuma(http://opekadoo.rs/282/opekarije.html),i da li za ispunu moze da se koristi neki malo jevftiniji pesak,jer bi nam za ispunu jednog zida(suplje cigle) trebalo veliko bogatstvo,koje jos nisam nasledio
Hvala unapred

NLP
18-03-2015, 08:39 PM
Ne?to u tom stilu, najlak?e se puni:
http://www.zidaki.si/sl/betonski-zidaki

Vi?e debljine i mase (2 X 30cm + airgap cca. 5-10cm recimo bi bilo ok), veči soundproofing kod nizkih frekvencija če? dobiti, cca. 40 dB ispod 150Hz i kod 30Hz cca. 20dB nije ba? ne?to.

Znam da če biti skupo, zato polako korak po korak.
Grublji pjesak ima slabije osobine.

nik1883
18-03-2015, 09:09 PM
Opet mi, uz malo razmisljanja i konsultovanja sa majstorom oko nekog prakticnog resenja sa razumnom cenom, dosli smo do zakljucka da bi mozda ova varijanta zida sa punom ciglom i kamenom vunom,bila najsrazmernije resenje s'obzirom na nas budzet.
15042
Sto bi cinilo debljinu zida oko 45cm i posle toga bi isla izolacija jos nekih 25-40cm,srazmerno potrebama,ali ima vremena za to.

NLP
18-03-2015, 09:20 PM
U teoriji bi takva masa (cigle punjene finim kvarcnim pjeskom!) ispod 100 Hz pa do cca. 30Hz mogla odraditi i do 60dB Transmission Lossa-a.
To je ozbiljno veoma dobro.

Izolacija (nor. kamena vuna ne služi kod soundproofing-a nego kod duple konstrukcije služi da se umire u tom airgap-u resonancije!

45cm debeo punjen zid bi odradio kod nizkih frekvencija do oko 30Hz cca. slabih 35dB.
Porozna izolacija bi služila onda samo kao termalna.

nik1883
18-03-2015, 09:44 PM
Više debljine i mase (2 X 30cm + airgap cca. 5-10cm recimo bi bilo ok), veči soundproofing kod nizkih frekvencija češ dobiti, cca. 40 dB ispod 150Hz i kod 30Hz cca. 20dB nije baš nešto.
NLP, mi imamo budzet koji je koliki jeste 100-200e jos-maksimum,ja znam da ti je profesionalna deformacija(napraviti sto bolje) :grin: ,ali mi ne mozemo to da priustimo.

Znam da če biti skupo, zato polako korak po korak.
Grublji pjesak ima slabije osobine.
Kao sto sam vec rekao,kvarcni pesak je zbilja najbolja solucija,ali sa 8 do 9 kubika(1000e-1500e) koliko bi nama trebalo da napunimo zidove i za plivajuci pod, je slozices se previse za 3500e-3800e koje mi imamo.
Koja debljina zida sa punom ciglom bi bila odgovarajuca da zadovolji soundproofing standarde,s'obzirom da ce izolacija unutra bila jos 30-40cm?
Svakako se postavlja pitanje, da li postoji jos neka mogucnost da umesto sendvic zida sa punom ciglom dodje neko resenje sa tim budzetom.
I stvarno puno hvala za sve odgovore,mnogo nam znace u ovoj situaciji :D

nik1883
18-03-2015, 09:54 PM
Pod punom ciglom milsim na ovu,ne na punjenu :confused:
15043
Mislim ako se nismo razumeli :-)

NLP
18-03-2015, 10:29 PM
Kakve su specifikacije te cigle - kg/m3?
I to je "punjeno" ali koliko mase je to?
Nije to slabo, samo da mogu da izračunam na približno.
Deformacija da:) ali bolje polako i po fazama pa da dođeš do optimalno uloženog.

nik1883
18-03-2015, 10:40 PM
http://screencast.com/t/GAuU4jj6 and http://screencast.com/t/vnQK2gxlBNXz , nasli smo ovu informaciju na sajtu,ako ne moze da posluzi nacicemo drugu.
Mi cemo da gledamo da uzmemo ciglu najvece tezine(gustine)

NLP
18-03-2015, 10:44 PM
Nadji kg/m3.
Lepo spavaj.

nik1883
18-03-2015, 11:00 PM
15042[/ATTACH]

http://screencast.com/t/S1ZsVgAITK
Postoji varijanta sa ciglom vecih dimenzija, gde bi smo po ovom principu zidanja i sa ovom velicinom cigle dobili: 14,5 cm + 5cm vune + 30.5 cm cigle sto daje najmanje 0.5m zida.
Da li mislis da je ova varijanta najbolja s obzirom na nas budzet?

nik1883
18-03-2015, 11:06 PM
Nadji kg/m3.
Lepo spavaj.
Cim nadjemo poslacemo, Laku noc!!!

nik1883
18-03-2015, 11:10 PM
Ovo je gustina pune opeke (pune cigle od 3kg) - http://screencast.com/t/U3bX4iZiJ

NLP
19-03-2015, 10:20 PM
Konstrukcija:
http://www.rumski.com/forum/attachment.php?attachmentid=15042
i taj cigl:
http://screencast.com/t/U3bX4iZiJ
bi dobio teoretski do cca. 40dB TL do 30Hz.

Konstrukcija:
http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=365269&postcount=40
bi dobio teoretski do cca. 45dB TL do 30HZ.

5dB nije maleno upređenje, pitanje je da li treba.

Oboje je dosta ozbiljan soundproofing.

A sad su tu jo? "rupe" u zidu (prozor, vrata...)...

nik1883
23-03-2015, 10:32 PM
Konstrukcija:
http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=365269&postcount=40
bi dobio teoretski do cca. 45dB TL do 30HZ.
5dB nije maleno upređenje, pitanje je da li treba.
Oboje je dosta ozbiljan soundproofing.
Odlucili smo se ipak za ovu varijantu,svaki db nam je bitan.

A sad su tu još "rupe" u zidu (prozor, vrata...)...
Sto se tice vrata i prozora,tu razmisljamo o dve varijante.
Vrata bi radili dupla aluminijumska,spolja aluminijum unutra drvo sa tri stakla(ciji je medju prostor ispunjen argonom),naravno isla bi dupla vrata sa airgip-om od 30-40cm.Probali smo da nadjemo i protiv pozarna vrata,ali je to malo teze nabaviti.U svakom slucaju citajuci forum videli smo da su bolja dva ''slabija'' nego jedna ''jaca'' vrata.
Ovo je naravno samo jedno od resenja.
Sto se tice prozora(za vizuelnu komunikaciju),iskoristili bi dva postojeca 15058
koja imamo ,zamislili smo da napravimo kutiju koja bi bila debljine zida gde bi sa predne i zadnje strane ubacili po jedan prozor sa airgip-om od nekih 40cm airgip-om,to je naisplatiljivija varijanta s'obzirom da imamo vec dva prozora(stakla su debljine 6mm).
To je neka nasa zamisao,ali cemo da vidimo koliko je dobra.
Ovih dana smo bili u jurnjavi za materijalom pa se nismo oglasavali,ali posto su krenuli radovi bice vrlo ubrzo i slike.
Sa 3500-3800e smo dosli do cifre od 5000e,za koju se nadamo da ce biti dovoljna.Skup hobi :grin:

NLP
24-03-2015, 09:12 AM
Ok.

Vrata protiv po?arna punjena sa kvarcnim pjeskom... prilagođeno/ ojačano kačenje i dobro dihtovanje X 2 sa sound lock-om su mokri snovi:)

Mo?e da budu te?ka drvena masivna vrata X 2 sa "air gap-om".
Najvi?e je treba pripaziti na odlično dihtovanje inače nema smisla komplicirati.

Kakav soundproofing ?eli? između prostorija toliko treba prilagoditi sve te otvore za vrata, prozor... temu treba primjerna masa.

Pitanje je i kakav je pregradan zid između prostorija, idealno se je masi prozora i vrata pribli?iti.

5000? je bak?i?:(

nik1883
24-03-2015, 10:12 AM
Ok.

Vrata protiv po?arna punjena sa kvarcnim pjeskom... prilagođeno/ ojačano kačenje i dobro dihtovanje X 2 sa sound lock-om su mokri snovi:)

Mo?e da budu te?ka drvena masivna vrata X 2 sa "air gap-om".
Najvi?e je treba pripaziti na odlično dihtovanje inače nema smisla komplicirati.

Kakav soundproofing ?eli? između prostorija toliko treba prilagoditi sve te otvore za vrata, prozor... temu treba primjerna masa.

Pitanje je i kakav je pregradan zid između prostorija, idealno se je masi prozora i vrata pribli?iti.

5000? je bak?i?:(

Hvala na instant odgovoru :grin:
Da li mislis da drvo bolje dihtije od alumunijuma, i da je bolje resenje?
Pod masivnija vrata od drveta mislis,na puno drvo naravno.
I da li stakla u vecoj kolicini,mislim i vrata i prozori mogu da doprinesu losoj akustici.

NLP
24-03-2015, 01:51 PM
Vrata i prozori moraju biti iz stabilnih materijala.

Može biti tvrdo težko drvo (max. 8% vlažnosti) pa i dobro drvo nije posve stabilno kroz 10 ili više godina ali ipak se prave vrata iz drveta.
Može da se upotrijebi vezano drvo koje je još stabilnije.
Može da je puno od samog materijala iz čega je, može da se puni pjeskom...

Studijska vrata i prozori se rade i iz željeza punjena ili ne odvisno što je dovoljno nekomu.

Metal je dakako mnogo stabilniji kao drvo.

A dihtanje ima više faktora da je kvalitetno odrađeno.
U studijskoj akustici su jedna od komercialnih rešenja npr. ova:
http://www.zerointernational.com/

Svakako prevelik procenat staklenih površina pa i drugih ravnih reflektirajučih donosi slabije akustičke rezultate.

NLP
24-03-2015, 02:32 PM
... jo? ne?to, studijska vrata se prave i iz različitih sendvič kombinacija za jo? bolji soundproofing, kao kad se kod gips konstrukcije koriste green glue i slični viskoelastični slojevi koje povečavaju performanse i od 3 - 10dB.

Primjer entry level broadcast BBC vrata i koje?ta:
http://downloads.bbc.co.uk/rd/pubs/archive/pdffiles/architectural-acoustics/bbc_guideacousticpractice.pdf
... nekoliko su se različite konstrukcije od tada promjenile i drugi materijali i pristupi... ali za neku surovu osnovu je ok.
http://downloads.bbc.co.uk/rd/pubs/reports/1994-14.pdf
http://downloads.bbc.co.uk/rd/pubs/reports/1994-15.pdf

I uvijek kad upotrebljava? vi?e slojeva npr. gips ploča + airgap + gips sendvič (ili kakav drugi materijal... uvijek double leaf!
Nikako triple i vi?e, bolje double leaf, odvojene podkonstrukcije i veča količina materijala!

nik1883
25-03-2015, 11:50 AM
... jo? ne?to, studijska vrata se prave i iz različitih sendvič kombinacija za jo? bolji soundproofing, kao kad se kod gips konstrukcije koriste green glue i slični viskoelastični slojevi koje povečavaju performanse i od 3 - 10dB.

Primjer entry level broadcast BBC vrata i koje?ta:
http://downloads.bbc.co.uk/rd/pubs/archive/pdffiles/architectural-acoustics/bbc_guideacousticpractice.pdf
... nekoliko su se različite konstrukcije od tada promjenile i drugi materijali i pristupi... ali za neku surovu osnovu je ok.
http://downloads.bbc.co.uk/rd/pubs/reports/1994-14.pdf
http://downloads.bbc.co.uk/rd/pubs/reports/1994-15.pdf

I uvijek kad upotrebljava? vi?e slojeva npr. gips ploča + airgap + gips sendvič (ili kakav drugi materijal... uvijek double leaf!
Nikako triple i vi?e, bolje double leaf, odvojene podkonstrukcije i veča količina materijala!
Mi smo dobili ponudu u pitanju su 8komorna pvc vrata sa 5stakla razlicite debljine i sa nekom kao akusticnom folijom i silnim vazdusnim prostorom,vrata su tezine 225 kila, ali posle ovog sto sam procitao nesto mi ne deluje kao dobra ideja.
A da li bi bila dobra ideja, posto ce da budu dupla vrata,da drvena idu sa unutrasnje strane zbog akustike, a sposljna budu ova pvc.
Uzgred to su neka nemacka vrata,a proizvodjac kaze da najbolje dihtuju,pa sad...

nik1883
26-03-2015, 09:45 PM
Evo kao sto smo obecali malo slika,pre ovoga je naravno islo rusenje kopanje i izbacivanje shuta :grin:
15060
15061
15062
15063
15064

NLP
26-03-2015, 09:49 PM
Daj nam konkretnije linkove i informacije!

Mi smo dobili ponudu u pitanju su 8komorna pvc vrata sa 5stakla razlicite debljine i sa nekom kao akusticnom folijom i silnim vazdusnim prostorom,vrata su tezine 225 kila, ali posle ovog sto sam procitao nesto mi ne deluje kao dobra ideja.
A da li bi bila dobra ideja, posto ce da budu dupla vrata,da drvena idu sa unutrasnje strane zbog akustike, a sposljna budu ova pvc.
Uzgred to su neka nemacka vrata,a proizvodjac kaze da najbolje dihtuju,pa sad...

nik1883
26-03-2015, 09:51 PM
15065

15066

15067

15068

15069

nik1883
26-03-2015, 09:54 PM
15070

15071

nik1883
26-03-2015, 10:14 PM
Daj nam konkretnije linkove i informacije!
Pozdrav! NLP,sto se tice pvc vrata,oni idu u slojevima-3mm staklo ''akusticna folija'' jos tacno neznam njene karakteristike ali se tako zove :confused:, tj ovako
3mm staklo + folija
3mm staklo + folija
1mm staklo + 1mm folija
4mm staklo + lajsna 8mm(airgip)
4mm staklo + lajsna 12mm(airgip)
Vrata su ukupne tezine 225kg
Sto se tice drvenih vrata to ce po tvojoj preporuci da budu masivna drvena vrata sa izolacijom-vuna gips i tapacir preko svega,ako nemas bolje resenje.
Kao sto vidis ovih dana se gadno radilo pa smo malo vise umorni,ali koliko sutra cu kvotovati slike i objasniti kako je i sta zamisljeno.

nik1883
26-03-2015, 10:19 PM
Samo jedno pitanje ako imas vremena kamena vuna koja ide u sendvich zid(izmedju dva zida) jel moze ova- http://www.knaufinsulation.rs/sr/kamena-vuna/kr-l, ovo je polu tvrda vuna od 5cm.

NLP
27-03-2015, 08:48 AM
Pa da, tako to ide kad se radi:)

Ne mogu da ?to pametno ka?em po takvom opisu, trebam tehnički dokument, link do proizvoda.
Folija je ili PVB ili EVA a to su folije koje daje staklu veču fleksibilnost i uzdr?ljivost, ne razbije se lako, ka?e se laminirano staklo.
To se koristi i u studiima.
Link?

Mo?e ta vuna da.
Ona če slu?iti da ne dođe do resonancija kod specifičkih frekvencija među stjenama, da gradbeni materijal ne upada u tu kavitaciju i nudit če neku toplotnu izolaciju dakako.

nik1883
28-03-2015, 12:00 AM
Pa da, tako to ide kad se radi:)
Bas to,danas smo stavljali plocu,ruke ne osecam od mesalice :grin:

Ne mogu da ?to pametno ka?em po takvom opisu, trebam tehnički dokument, link do proizvoda.
Potrudicu se sto pre da ti nabavim svu potrebnu specifikaciju.
Folija je ili PVB ili EVA a to su folije koje daje staklu veču fleksibilnost i uzdr?ljivost, ne razbije se lako, ka?e se laminirano staklo.
To se koristi i u studiima.
Link?
O toj foliji pojma nemam,ali pokusacu da vidim o cemu se radi.
Svakako ce zbog refleksija a i da izbegnemo sto vise ravne povrsine,s'?bzirom da vec ide prozor za vizuelnu komunikaciju koji ce da bude 1,20 * 1.20m icu sa drvenim vratima iznutra(sa izoolaciom) a spoljna ce eventualno da budu ova pvc.

Mo?e ta vuna da.
Ona če slu?iti da ne dođe do resonancija kod specifičkih frekvencija među stjenama, da gradbeni materijal ne upada u tu kavitaciju i nudit če neku toplotnu izolaciju dakako.

Pretpostavio sam to,ali ipak sam hteo da proverim sa tobom.to je fina usteda :wink:

nik1883
28-03-2015, 12:13 AM
Slike cu da izbacim sutra(cim mi se vrati osecaj u rukama :wink: )
Plivajuci pod smo radili na principu: kvarcni pesak 12cm,armatura i 15 cm betona, koji ke odvojem od temelja 5cm gde ce posle da se ugura kamena vuna- http://www.knaufinsulation.rs/sr/kamena-vuna/rubne-trake,ostatak ostatak cemo da odradimo kasnije,zato sto ce da se zida kameni zid,da se vuna nebi punila prasinom.
Kada budemo izbacili slike bice jasnije.

nik1883
28-03-2015, 03:41 PM
Pozdrav svima,evo jos malo slika.
15073
Kao sto se vidi na slici,pod je odvojen 5cmm od temelja za kamen gde ce posle ici rubne trake od kamene vune (pustio sam vec link)
15074
Posle betona ide kamena vuna- http://www.knaufinsulation.rs/sr/kamena-vuna/kr-pod-plus,pa se postavlja parna brana lds 35 sa preklopom od 10-15 cm, preko koga ide estrih 5cm pa zavrsna podloga.
15075
Stigle su prve kolicine pune opeke (cigle),u celu prostoriju ce ici oko 7000.
15076
Pocinje se sa zidanjem za dva dana,pa ce svakako biti jos slika :grin:

NLP
28-03-2015, 07:22 PM
... možda si pogrešno opisao ali ide (pustimo sada kvarcni pjesak);
- neka več betonska ploča ili slična nosilna površina;
- ako treba hidroizolacija;
- tvrda kamena vuna (ili kakav profesionalniji materijal... federi, namjenska guma ili posebni polimerni materijali...) - plivajuča masa;
- 2XOSB ploče - križno povezani slojevi može i vezana ploča ali je skuplja (tu se može još neke stvari dodati...);
- PVC folija;
- proračunato debela betonska ploča sa armaturom može se dati i vlakna (ako je pretežka onda če se sasjednuti kamena vuna ili druga plivajuča masa ako če biti ploča prelagana onda če pod rezonirati);
- i onda fini estrih ako nije ploča "fina";
- i preko direktno se limuje drveni parket bez kakve pjenaste podložne folije kao kod nekih laminata.

Nadam da nisi zabrkao inače si materijal ludo bacio.
Kvarcni pjesak nije plivajuča masa.

nik1883
28-03-2015, 09:49 PM
... mo?da si pogre?no opisao ali ide (pustimo sada kvarcni pjesak);
- neka več betonska ploča ili slična nosilna povr?ina;
- ako treba hidroizolacija;
- tvrda kamena vuna (ili kakav profesionalniji materijal... federi, namjenska guma ili posebni polimerni materijali...) - plivajuča masa;
- 2XOSB ploče - kri?no povezani slojevi mo?e i vezana ploča ali je skuplja (tu se mo?e jo? neke stvari dodati...);
- PVC folija;
- proračunato debela betonska ploča sa armaturom mo?e se dati i vlakna (ako je prete?ka onda če se sasjednuti kamena vuna ili druga plivajuča masa ako če biti ploča prelagana onda če pod rezonirati);
- i onda fini estrih ako nije ploča "fina";
- i preko direktno se limuje drveni parket bez kakve pjenaste podlo?ne folije kao kod nekih laminata.

Nadam da nisi zabrkao inače si materijal ludo bacio.
Kvarcni pjesak nije plivajuča masa.
Radili smo po principu koji smo ranije opsiali http://www.knaufinsulation.rs/sr/content/kako-izvesti-plivajuci-pod-sa-kamenom-vunom , sve smo to isto proverili i sa gradjevinskim inzinjerom koji se kao i ti cini mi se , slozio da je to za budzet sa kojim mi raspolazemo odlicna varijanta, s'obzirom da smo u prizemlju.Jedina je razlika sto umesto supljih blokova idemo sloj peska 10cm,sitan pesak je u pitanju jedinica a preko je pvc folija.Sve ostalo je isto kao na slici.

NLP
28-03-2015, 10:18 PM
Zbunilo me to:
"gde ce posle da se ugura kamena vuna"
nisam točno razumeo ?to hoče? da ka?e? a i gledao sam preko telefona:(
Mogao bi bez jednog sloja recimo kvarcnog pjeska dovoljna bi bila tvrda betonska povr?ina i onda dalje.

nik1883
28-03-2015, 11:32 PM
Zbunilo me to:
"gde ce posle da se ugura kamena vuna"
nisam točno razumeo što hočeš da kažeš a i gledao sam preko telefona:(
Mogao bi bez jednog sloja recimo kvarcnog pjeska dovoljna bi bila tvrda betonska površina i onda dalje.
Na slici se ne vidi najbolje,ovo sto je isalovano sa strane,fosne su debljine 5cm,koje odvajaju temelj za kamen od ploce.Sutra se vade fosne i tu se dobija taj (sporni) prazan prostor od 5cm gde idu rubne trake. Necemo da ih stavljamo jos jer se zida kamen,pa da ne bi malter padao na vunu. Cim se bude ozidao kameni zid postavljaju se rubne trake i ostalo.
Naravno ako imas neki konstruktivniji predlog koji bi slojevi trebali da idu preko, slusamo :grin:
Na kraju krajeva zato smo i hteli da se konsultujemo pre nego sto uradimo bilo sta,jer vidim da vecina ljudi prvo odrade nesto pa onda pitaju za savet,sto je slozices se, vec kasno. Zato se i trudimo da izbegnemo tu praksu, jer je svako eventualno ispravljanje 2 puta skuplje :wink:
Sto se tice peska koji smo stavili pre ploce, slazem se sa tobom da nismo morali ali smo dobili savet da je to bolja varijanta zbog termo izolacije i samog kvaliteta betona.

NLP
29-03-2015, 07:30 AM
Neko pravilo kako odraditi plivajuči pod sam opisao.
Kad se ide sa pravom plivajučom masom (mass spring mass sistem) i primjerni težini rigidne ploče u studiima se ide ispod barem 8Hz (i do 2Hz) resonantne frekvencije sistema.
Sa kamenom vunom je to gverila varijanta i valja više manje za "hodnu buku".

nik1883
01-04-2015, 08:38 PM
Neko pravilo kako odraditi plivajuči pod sam opisao.
Kad se ide sa pravom plivajučom masom (mass spring mass sistem) i primjerni te?ini rigidne ploče u studiima se ide ispod barem 8Hz (i do 2Hz) resonantne frekvencije sistema.
Sa kamenom vunom je to gverila varijanta i valja vi?e manje za "hodnu buku".
Posto se plivajuci pod radi na kraju, do tada cemo da razmotrimo najbolje resenje, ali cemo najverovatnije da sledimo onaj princip koji si opisao, samo cemo za plivajucu masu koristiti tvrdu kamenu vunu od 1200kg-m/3 ostalo ce da bude isto.

nik1883
01-04-2015, 08:45 PM
Zbog loseg vremena radovi su malo usporeni ali se opet stiglo nesto uraditi,evo malo slika.
15081

15082

15083

nik1883
01-04-2015, 09:03 PM
Imamo jednu dilemu, vezanu za zidanje kamena, posto kao sto se vidi na slici
http://screencast.com/t/n3sGF3MF4sa
citiram "stvaranjem vazdu?nog d?epa izmedju dva sloja pregrade uz ?to manju fizičku vezu ta dva sloja posti?e se pobolj?anje zvucne izolacije'" da li je na osnovu ovoga bolje da se kamen ne naslanja na zid direkno, nego da postoji neki vazdusni prostor ili vuna izmedju njih?

NLP
01-04-2015, 09:09 PM
Misli? kamenu vunu od 120kg/m3? ne 1200:)
Posto se plivajuci pod radi na kraju, do tada cemo da razmotrimo najbolje resenje, ali cemo najverovatnije da sledimo onaj princip koji si opisao, samo cemo za plivajucu masu koristiti tvrdu kamenu vunu od 1200kg-m/3 ostalo ce da bude isto.

NLP
01-04-2015, 09:12 PM
Pa to smo več razgovarali, a i ima? vazdu?ni d?ep kad ima? između vunu... ili nisam razumeo?
Imamo jednu dilemu, vezanu za zidanje kamena, posto kao sto se vidi na slici
http://screencast.com/t/n3sGF3MF4sa
citiram "stvaranjem vazdu?nog d?epa izmedju dva sloja pregrade uz ?to manju fizičku vezu ta dva sloja posti?e se pobolj?anje zvucne izolacije'" da li je na osnovu ovoga bolje da se kamen ne naslanja na zid direkno, nego da postoji neki vazdusni prostor ili vuna izmedju njih?

nik1883
01-04-2015, 09:15 PM
Misli? kamenu vunu od 120kg/m3? ne 1200:)

Da 120kg/m3,bilo bi lepo da ima od 1200 :rotfl:

NLP
01-04-2015, 09:18 PM
... pa onda bi to bila čvrsta ploča:)

nik1883
01-04-2015, 09:28 PM
Pa to smo več razgovarali, a i ima? vazdu?ni d?ep kad ima? između vunu... ili nisam razumeo?
Moja greska sto nisam lepo objasnio ceo koncept :wink:
Ali ajde potrudicu se da budem malo jasniji.
http://screencast.com/t/ZURssvqdeb
Mislio sam da li treba da odvojim kamen od zida kad se bude zidao, air gip-om ili kamenom vunom ili moze da se zida i uz zid (ciglu) ?

NLP
01-04-2015, 09:41 PM
aha misli? kamenu oblogu, da dobijete refleskije od kamena ala stone room?
Ne treba airgap ako neče biti preko celog zida ta kamena obloga ak če biti preko celog zida onda da, opet kamena vuna i kamen.

NLP
01-04-2015, 09:44 PM
Trebate da ozbiljno umirite i nizke frekvencije (resonantne, harmonici...), to ne zaboravite!!!

nik1883
01-04-2015, 10:05 PM
aha misli? kamenu oblogu, da dobijete refleskije od kamena ala stone room?
Ne treba airgap ako neče biti preko celog zida ta kamena obloga ak če biti preko celog zida onda da, opet kamena vuna i kamen.

Pa to je sad deo u koji nismo 100% sigurni.
Mi bi zidali zid od kamena nekih 30 cm debljine sa dubokim fugama( http://screencast.com/t/TnE4ZFDmAwj ) i isli bi u visinu nekih 180cm ostatak sobe pored bas trapova koji bi isli u svaka 4 coska isli bi - 10cm air gip pa vuna 10cm zatvorena gipsanim plocama pa 5cm air gip pa 2.4cm brodski pod.
Ali nismo sigurni da li je ova visina i razmera drvo-kamen odgovarajuca.
Da li mozes nesto o tome da nam kazes?

NLP
01-04-2015, 10:29 PM
Pa kao ?to sam rekao ako če biti kamena obloga (i tako debela) potpuno po cijeloj povr?ini pokrivena onda je bolje da se oblo?i cela stena a bastrapovi u kutovima če prekrivati deo kamena, onda če soundproofing biti jo? veči ali ne smete da budu kakve kavitacije na unutra?nji zid odnosno mora da bude "britveno" sa tim unutra?njim zidom da onemogučite linking zvuka kroz taj unutra?nji kameni zid, znači opet novi zid od horizontale do vertikale potpuno prekriven kao stena izza.

Onda bastrapovi preko tog unutra?njeg kamena... pa za?to ne.
Mo?e da gdje počinju bas trapovi da ne bude taj kamen nego obloga sa cca. jednakom gustinom ali da je ravan gdje se nale?u bas trapovi.

Ako su bastrapovi tipa superchunks svejedno je ako če biti membranski bastrapovi onda treab ravna povr?ina tamo gdje se naslanjaju na nju.

Detajlnije ne ide preko napisanih rječi nego samo sa detajlnim nacrtima.

Pa to je sad deo u koji nismo 100% sigurni.
Mi bi zidali zid od kamena nekih 30 cm debljine sa dubokim fugama( http://screencast.com/t/TnE4ZFDmAwj ) i isli bi u visinu nekih 180cm ostatak sobe pored bas trapova koji bi isli u svaka 4 coska isli bi - 10cm air gip pa vuna 10cm zatvorena gipsanim plocama pa 5cm air gip pa 2.4cm brodski pod.
Ali nismo sigurni da li je ova visina i razmera drvo-kamen odgovarajuca.
Da li mozes nesto o tome da nam kazes?

nik1883
10-04-2015, 08:47 PM
Evo jos malo slika,doslo je do promene plana sto se tice izolacije i zida na kom ce da budu vrata i prozori. Uspeli smo da stupimo u kontakt sa profesionalcem koji je izmenio koncept po kom cemo da nastavimo.
U zid nece vise da ide kamena vuna nego samo zid na zid sa fugama od najvise 2cm.
15115

15116

15117

15118

15119

nik1883
10-04-2015, 08:51 PM
15120

NLP
10-04-2015, 09:41 PM
Za?to promjena?
Profesionalac iz kog područja?
Vi?e detaljnih informacija.

nik1883
11-04-2015, 11:46 PM
Zašto promjena?
Profesionalac iz kog područja?
Više detaljnih informacija.
Odustali smo od stavljenja kamene vune u zidovima,jer cemo da imamo probleme da umirimo niske frekfencije, srecom pa taj zid koji je zidan sa kamenom vunom ima temelj za kamen, pa cemo sa unutrasnje strane zida da ozidamo kamen 35cm, tako da prekrije skoro ceo zid, to je jedini nacin da se "umiri" zid. Zidacemo kamen direkno na zid, i ostavicemo ga do 30cm od plafona tu cemo da ga izravnjamo i uraditi ostatak izolacije.
Kamen ce da ide jos samo na susedni zid i zidace se po istom sistemu.
Na ostala dva veca zida ici ce izolacija,ali sto se tice specifikacija cekamo akusticara da nam uradi detaljni plan i konstrukciju.
Posto soba nije preterano velika(21 m/2) cistog prostora, ne bi bilo dobro da cela soba ide od kamena jer bi dobili mnogo izrasene visoke i dosta bi zvonilo, sto bi za bubanj bilo katastrofa. Zato smo resili da malo "ugluvimo" druga dva zida.
Sto se tice plivajuceg poda tu je pesak kao podloga i beton preko, sasvim dovoljan, tako da ce preko ici odmah parket od hrasta debljine 21mm.A razmak koji smo napravili izmedju temelja i poda bice popunjen pur penom.
Sto se tice akusticara, koliko se ja secam on je inzinjer za dizajn i konstrukciju studia.

nik1883
11-04-2015, 11:51 PM
Danas je stavljena ploca i popunjeni stubovi, narucena vrata i prozori, stigao nam je parket, tako da cemo ovih dana da izbacimo jos slika.

NLP
12-04-2015, 07:22 AM
Odustali smo od stavljenja kamene vune u zidovima,jer cemo da imamo probleme da umirimo niske frekfencije, srecom pa taj zid koji je zidan sa kamenom vunom ima temelj za kamen, pa cemo sa unutrasnje strane zida da ozidamo kamen 35cm, tako da prekrije skoro ceo zid, to je jedini nacin da se "umiri" zid. Zidacemo kamen direkno na zid, i ostavicemo ga do 30cm od plafona tu cemo da ga izravnjamo i uraditi ostatak izolacije.
Kamen ce da ide jos samo na susedni zid i zidace se po istom sistemu.
Na ostala dva veca zida ici ce izolacija,ali sto se tice specifikacija cekamo akusticara da nam uradi detaljni plan i konstrukciju.
Posto soba nije preterano velika(21 m/2) cistog prostora, ne bi bilo dobro da cela soba ide od kamena jer bi dobili mnogo izrasene visoke i dosta bi zvonilo, sto bi za bubanj bilo katastrofa. Zato smo resili da malo "ugluvimo" druga dva zida.

Dobro bi bio da ima? kakve skice nego onaj zid tako a taj zid tako...
Svakako treba po pameti da se re?ava i da se vidi ?to se uopče sa tim dobije.
Trebat čete dobre efikasne apsorbere da se umire niske i srednje niske u takvom limitirajučem prostoru.
Koje su sad tačne mjere te snimaonice?

Sto se tice plivajuceg poda tu je pesak kao podloga i beton preko, sasvim dovoljan, tako da ce preko ici odmah parket od hrasta debljine 21mm.A razmak koji smo napravili izmedju temelja i poda bice popunjen pur penom.
Sto se tice akusticara, koliko se ja secam on je inzinjer za dizajn i konstrukciju studia.[/quote]

Misli? Petrovic-a?
Pa svi koji se bave akustikom moraju da bude i neki in?enjeri i dizajneri za konstrukciju:)

nik1883
12-04-2015, 11:24 AM
Dobro bi bio da ima? kakve skice nego onaj zid tako a taj zid tako...
Svakako treba po pameti da se re?ava i da se vidi ?to se uopče sa tim dobije.
Slazem se najbolje je da se vidi na licu mesta,ovako je mnogo nezgodno da se nagadja kako je sta.
Trebat čete dobre efikasne apsorbere da se umire niske i srednje niske u takvom limitirajučem prostoru.
Koje su sad tačne mjere te snimaonice?
Dimenzije su 5.70*4.60*2.82, ovo su dimezije posle zidanja.
Sto se tice apsorbera,bas trapova i ostalog, taj deo cemo ipak da prepustimo, akusticaru,pa cemo da vidimo..
Onih 21/m2 koji sam napisao bice prostor koji ce da ostane posle akusticnog tretmana,mislim da je to neka optimalna velicina gde ce moci da se dobiju sasvim solidni rezultati.

Misli? Petrovic-a?
Pa svi koji se bave akustikom moraju da bude i neki in?enjeri i dizajneri za konstrukciju:)
Taj deo jos ne smem da otkrijem :grin:
Mislim da nije u redu, osim ako se akusticar ne slozi :(

NLP
12-04-2015, 07:31 PM
Mislim da če akustičar da ti determinuje koliko če ti ostati prostora ako če? ?eliti dobre rezultate.

A akustičar je tajna.
Ok.:wink:

Slazem se najbolje je da se vidi na licu mesta,ovako je mnogo nezgodno da se nagadja kako je sta.

Dimenzije su 5.70*4.60*2.82, ovo su dimezije posle zidanja.
Sto se tice apsorbera,bas trapova i ostalog, taj deo cemo ipak da prepustimo, akusticaru,pa cemo da vidimo..
Onih 21/m2 koji sam napisao bice prostor koji ce da ostane posle akusticnog tretmana,mislim da je to neka optimalna velicina gde ce moci da se dobiju sasvim solidni rezultati.

nik1883
13-04-2015, 12:34 AM
Mislim da če akustičar da ti determinuje koliko če ti ostati prostora ako češ želiti dobre rezultate.
Pa zbog toga sam i napisao,po onome sto smo pricali na izolaciju bi trebalo da ode najvise 5-6 m/2, a posto prostorija ima sad preko 26 kvadrata, to je neka gruba procena oko 20 m/2, sto naravno nije nista posebno, ali uz odredjeni akusticni tretman od strane nekog ko zna sta radi, treba da bude optimalno za probe i snimanje.
A akustičar je tajna.
Ok.:wink:
Kao sto rekoh za sad, jeste.Jer ne bi hteo to da objavim bez covekovog znanja i pitanja, nadam se da kao neko ko se time profesionalno bavi kao ti, razume :grin:

nik1883
13-04-2015, 12:44 AM
Jos slika
15121

15122

15123

15124

15125

nik1883
13-04-2015, 12:49 AM
Buduci wc

15126

15127

Hrastov parket

15128

NLP
13-04-2015, 05:04 AM
?to i koliko če? vidjeti kad uradi kalkulacije, mo?e da donese vi?e m3 ako če se upotrebljavati za zahtjevnije instrumente.

Svakako, treba da bude stručnjak saznanjen prije nego počne :), ja sam mislio da več jeste... gledano da bi morao več od početka da učestvuje.

Pa zbog toga sam i napisao,po onome sto smo pricali na izolaciju bi trebalo da ode najvise 5-6 m/2, a posto prostorija ima sad preko 26 kvadrata, to je neka gruba procena oko 20 m/2, sto naravno nije nista posebno, ali uz odredjeni akusticni tretman od strane nekog ko zna sta radi, treba da bude optimalno za probe i snimanje.

Kao sto rekoh za sad, jeste.Jer ne bi hteo to da objavim bez covekovog znanja i pitanja, nadam se da kao neko ko se time profesionalno bavi kao ti, razume :grin:

nik1883
13-04-2015, 12:40 PM
?to i koliko če? vidjeti kad uradi kalkulacije, mo?e da donese vi?e m3 ako če se upotrebljavati za zahtjevnije instrumente.

Slazem se sa tobom, kada vidimo projekat znacemo tacno koliko i kako se sta radi, da ne licitiramo vise, bez potrebe.

Svakako, treba da bude stručnjak saznanjen prije nego počne :), ja sam mislio da več jeste... gledano da bi morao več od početka da učestvuje.

Srecom pa smo ga na vreme zvali, nikakva greska nije napravljena, sto se tice velicine sobe temelja itd. Ali da smo jos malo nastavili, mogli smo da napravimo opasne greske koje bi nas kasnije kostale duplo vise da ih prepravimo ili ne bi mogle ni da se poprave.
Tako da je akusticar neminovan sto se tice projektovanja, akustike i ostalog, jer bi uzalud bacili vecinu materijala a i dobili bi mnogo losiju sobu. :banghead:

nik1883
20-04-2015, 03:05 PM
Poceli smo zidanje prvog kamenog zida u live room-u.
Zida se sa dosta dubokim fugama.
Zid ce da bude debljine 35cm, sto ce uz vec postojeci zid od cigle da bude oko 80 cm debljine. Evo i slika:

15150

15151

15152

15153

15154

nik1883
20-04-2015, 04:06 PM
Vec postojeci zid od betonskog bloka smo ojacali sa duplim zidom od pune cigle i napravili rupu za prozor, koji ce da sluzi za provetravanje i da unese malo dnevne svetlosti :)
Ovaj zid je debljine oko 45cm, preko kog ide ozbiljna izolacija.

15155

15156

nik1883
10-05-2015, 07:15 PM
Zavrsili smo zidanje i stavili krov, evo nekih slika.

15180

15181

15182

15183

15184

nik1883
10-05-2015, 07:22 PM
15185

15186

15187

15188

15189

nik1883
10-05-2015, 07:31 PM
15190

15191

15192

15193

15194

nik1883
10-05-2015, 07:42 PM
15195

15196

15197

15198

15199

nik1883
24-05-2015, 09:23 AM
Radovi se konacno privode kraju, namesteni su prva vrata i prozori, stiglo je prvih 10 kubika vune, pa se polako puni.

15220

15221

15222

15223

15224

nik1883
25-05-2015, 11:03 PM
Postavlja se polako brdo vune, preko kog idu tri sloja debelog filca od 26g i naravno vazduhopropusno platno.

15235

15236

15237

15238

15239

nik1883
25-05-2015, 11:06 PM
15240

15241

NLP
26-05-2015, 06:11 AM
Ne zaboravi na nizkofrekventne absorbere, da zaustave modalno zvonjenje!
Osim ako če? voljeti da ima? takav zvučni otisak na snimcima ili če? dosta "cut"-ati u editingu.

nik1883
26-05-2015, 09:33 PM
Ne zaboravi na nizkofrekventne absorbere, da zaustave modalno zvonjenje!
Osim ako češ voljeti da imaš takav zvučni otisak na snimcima ili češ dosta "cut"-ati u editingu.

Hala na savetu, odradicemo sve sto je potrebno da zadovoljimo standarde. Inace, unajmili smo akusticara koji nam je napravio citav projekat.
:grin:

NLP
26-05-2015, 09:45 PM
Odlično, tako je najbolje, ako je dobar u svom zanatu, onda če vam sahraniti mnogo novca, da ga ne potro?ite uzalud.
Probajte i merenja prije i poslije da vidite da li ste stvarno "ne?to" promjenilo.

nik1883
26-05-2015, 11:40 PM
15248

15249

15250

15251

15252

nik1883
26-05-2015, 11:41 PM
Odlično, tako je najbolje, ako je dobar u svom zanatu, onda če vam sahraniti mnogo novca, da ga ne potro?ite uzalud.
Probajte i merenja prije i poslije da vidite da li ste stvarno "ne?to" promjenilo.

To je to

NLP
27-05-2015, 08:26 AM
?to "to je to"?:)

nik1883
27-05-2015, 09:24 AM

To znaci da se slazemo sa ovim sto si napisao. poz

NLP
27-05-2015, 09:34 AM
aha ja sam mislio da ste završili sa live room-om i da je "to to".
Znači sad slijedi bas traping i vračanje zdravih/ difuznih refleksija?

Arthur
27-05-2015, 05:13 PM

osim ?to je vrlo očigledno 8-)

nik1883
27-05-2015, 10:17 PM
aha ja sam mislio da ste zavr?ili sa live room-om i da je "to to".
Znači sad slijedi bas traping i vračanje zdravih/ difuznih refleksija?

Videcemo, idemo na to da prvo zavrsimo i poslusamo malo sobu, pa cemo da vidimo za kasnije sta i kako. :wink:

nik1883
27-05-2015, 10:31 PM
osim ?to je vrlo očigledno 8-)

Poz Arture, sta ces? Jadno ali istinito, ne postoje mnogo ljudi za taj posao.

NLP
27-05-2015, 10:49 PM
Znači da ste radili sve bez akustičkog diazjnera:(
Nadam se da če biti ok ali koliko viđenog ne znam da če biti dosta dostojno...

nik1883
27-05-2015, 10:54 PM
Konacno, danas smo napunilisve zidove vunom, ostalo je postavljanje parketa, lajsni i dasaka, pa cemo konacno malo da odmorimo. Evo neke slike u prilog:

15253

15254

15255

15256

nik1883
27-05-2015, 11:00 PM
Buduci Control room, negde oko 19m/2, za sada jos ovako izgleda, nadamo se da cemo uskoro krenuti i nju polako da sredjujemo.

15257

15258

NLP
28-05-2015, 08:15 AM
Postoje ali ko?taju.
Badava ti kamen u snimaonici, bez bas tretmana i zdravih ostalih refleksija.
Ali prostor za snimaje jo? je lako za pravljenje, vi?e po vlastitom okusu (osim ?to ste bez veze pravili kamenu stenu), kontrolna soba če biti tek izazov.

Poz Arture, sta ces? Jadno ali istinito, ne postoje mnogo ljudi za taj posao.

Arthur
31-05-2015, 10:53 AM
sta fali kamenoj steni? ja sam snimao u nekoliko soba sa njom, i prilicno sam bio zadovoljan. Drugo, nije to sa bass refleksijama snimajuce sobe bas toliko kriticna tema. 90% nas se bavi close mikingom, i nije nam krucijalan odziv ispod 100hz, a dotle je relativno jednostavno udampovati sobu sa 20cm knauf kamene. Naravno, treba posle i vracati refleksije. Ispod 100hz u ovoj nasoj prici ide kick i bass amp. kick se ionako 90% vremena trigeruje i zestoko modifikuje, a bass amp retko ko moze da priusti da snimi posteno (upravo zbog zapremina snimajucih soba). Tako da je sasvim realno srediti live room do 100-120hz, da bi se bubanj mogao krsteno uslikati i vokal. Cak i highgain pojacala lako podnose promenu pozicije u sobi.

Mnogo je krucijalnije srediti slusanje, tj rezonance i stojece talase u kontrolnoj sobi. No mene je sramota koliko sam se lako sada ovde navikao na kontrolu low enda na dobrim slusalicama, koje kostaju kao frakcija tretmana.

Arthur
31-05-2015, 10:55 AM
@nick - koliko ima para i posla generalno u studijskom biznisu, toliko ima i akustičkih inženjera koji znaju šta rade. I ovih nekoliko (ne ulazim u ukuse) je previše.

NLP
31-05-2015, 01:13 PM
Kamenoj steni ne fali ništa, falit če mu živost sobe da dođe do izražaja kamena stena, zato se mi to čini uzalud potrošen novac.

Bolje bi bilo napraviti gluvu sobu bez kamena i dodati kvalitetan HW ili SW efekat neke simulacije kamene sobe.
Ali ako je to zbog ambijenta onda je to želja za vizualno ne za glasbeno.

Da zato vračanje refleksija ako želi da iskoristi kamenu površinu i da ostvari neku simpatičnu live prostoriju.

Oko nizkih; odvisno što če snimati ali ako ide sa bubnjem ili drugim inštrumentima koje če uzbuditi modalne frekvencije imat če probleme da pronađe koliko toliko dobru poziciju za instrument i za mikrofone iako če raditi kao što pišeš i ne bi koštalo mnogo više nego što je več uložio.

Ako če snimati instrumente koje rade u vokalnom frekv. području onda neče imati problema.

I u dosta malim volumenima, recimo slično ovom, smo dobili iz solidno tretirane sobe dosta dobar bubanj i slično.

Dobro pustimo kontrolnu sobu... ali nikad nečeš tako dobro napraviti u dobroj režiji kao na slušalice.
A drugo je ko može da si to financira i kad če mu se to vratiti.

Kad gledam moje klijente, recimo; igra u dve tri grupe i kolegi im igraju i dve tri... usto je relativno solidan tonac i zaželi solidnu kontrolnu (iako je mala može da ispadne dosta dobra)... kad pomisli da sa jednom grupom napravi album na svake 2 godine + kolegi koji snimaju albume po drugim studiima... na kraju kad povuče crtu vidi da ako kasira 3000 - 6000€ na jedan album, da se mu može ako bude malo vredan, da se mu u cca. 3 godine (ajde još godinu ili dvije + za one koji nisu pronicljivi) isplati vlastita kontrolna (ali mora da zna kvalitetno da radi svakako a to svako za sebe misli...).

Dandanas osobno gledam na home studie kao na home teatre (možeš doma da uživaš u velikom "platnu"/ slici i surround i 3D... ali možeš da iđeš i na WC, pa po kokice, pa po pivu... imaš pavzu, možeš da kontrolišeš... a možeš u veliki kino), mogu da budu maleni i posve efikasni a ako zatreba iznajmi se za nekoliko sati veči studio i dovrši tamo.

Kako god gledano isplati se brzo ali ako nisi muzičar i tonac i nemaš dobro uradjen networking među drugim glasbenicima onda se ne isplati.

Do sada se je skoro svakome mome klijentu, kad pogledam nazad, isplatio uložak otprilike u 3 godine ili poneki individualisti koji ne mare da se isplati nego prosto uživaju da imaju svoj kvalitetan kreativni prostor.

sta fali kamenoj steni? ja sam snimao u nekoliko soba sa njom, i prilicno sam bio zadovoljan. Drugo, nije to sa bass refleksijama snimajuce sobe bas toliko kriticna tema. 90% nas se bavi close mikingom, i nije nam krucijalan odziv ispod 100hz, a dotle je relativno jednostavno udampovati sobu sa 20cm knauf kamene. Naravno, treba posle i vracati refleksije. Ispod 100hz u ovoj nasoj prici ide kick i bass amp. kick se ionako 90% vremena trigeruje i zestoko modifikuje, a bass amp retko ko moze da priusti da snimi posteno (upravo zbog zapremina snimajucih soba). Tako da je sasvim realno srediti live room do 100-120hz, da bi se bubanj mogao krsteno uslikati i vokal. Cak i highgain pojacala lako podnose promenu pozicije u sobi.

Mnogo je krucijalnije srediti slusanje, tj rezonance i stojece talase u kontrolnoj sobi. No mene je sramota koliko sam se lako sada ovde navikao na kontrolu low enda na dobrim slusalicama, koje kostaju kao frakcija tretmana.

Arthur
31-05-2015, 02:40 PM
mislim da ne deluješ na istom tržištu o kojem pričamo. U Srbiji, a čini mi se sve više i Hrvatskoj je misaona imenica da se nešto što košta 3-6k eura uopšte isplati, ako pričamo o studiju za snimanje muzike.

A kamena stena mi je definitivno prvi izbor za zid iza bubnjara, da prve refleksije kupi od toga. Ja bi lično ostatak sobe prekrio različitim varijantama drveta, šta ko već i kako može priuštiti. Modalne frekvencije na bubnju, kao što sam već pisao, ne idu ispod 100hz osim u slučaju kick drum-a, a i ostale moguće scenarije spektra u živoj sobi sam već opisao u prethodnom postu.

Arthur
31-05-2015, 02:40 PM
ljudi nisu u stanju dati 100e za dan snimanja, pa ti sad gledaj dalju računicu.

NLP
31-05-2015, 03:47 PM
Pa najvi?e je studia za snimanje muzike da.
Nekoliko projekata je nastalo a neki su u toku i "tu" gdje ka?e?.

Oko sobe - govorimo isto gledano za refleksije da.

Pa kad priča o bubnju prvenstveno mi ne pada na pamet hi hat i slično (to sam obrazlo?io pod opisom frekvencije u vokalnom području, znači iznad cca. 100Hz) ali kick drum ili mno?tvo drugih instrumenata koje idu ispod 100Hz.
Nema veze, samo ka?em kako da se pravi snimaonica ako se več pravi pa da je i nekoliko univerzalnija.

Ni u Slo. nemaju 100? za dan snimanja... nije situacija nikako blistava, svake godine je slabije... a ni prije nije bilo blje?tavo.

Inače cjeli album za snimiti, zmiksati, uključeni sati studia, tonskog majstora, sve... je cena od 2000? (mo?da tko i ni?e ali ajde da je to neki min.) navi?e, 3000+ sam naveo da je tamo konkurencija velika i da je i dosta kvalitetno napravljeno.

Malo smo zalutali ali nekoliko OT verovatno ne ?kodi.

mislim da ne deluje? na istom tr?i?tu o kojem pričamo. U Srbiji, a čini mi se sve vi?e i Hrvatskoj je misaona imenica da se ne?to ?to ko?ta 3-6k eura uop?te isplati, ako pričamo o studiju za snimanje muzike.

A kamena stena mi je definitivno prvi izbor za zid iza bubnjara, da prve refleksije kupi od toga. Ja bi lično ostatak sobe prekrio različitim varijantama drveta, ?ta ko već i kako mo?e priu?titi. Modalne frekvencije na bubnju, kao ?to sam već pisao, ne idu ispod 100hz osim u slučaju kick drum-a, a i ostale moguće scenarije spektra u ?ivoj sobi sam već opisao u prethodnom postu.

Arthur
31-05-2015, 05:22 PM
koje mnoštvo instrumenata svira ispod 100hz? Ja mogu zamisliti samo kick drum i bass amp. Čak ni kontrabass koji svira toliko duboko mislim da nije dovoljno glasan da pobudi neke sobne modove (osim ako nije špajz od 5kvm u pitanju).
Da, te cene tamo su nešto što je do pre par godina ovde bilo i naplativo, sad je već postalo misaona imenica.

Pa praktično, ja u BG poznajem jedan jedini studio koji je zapravo ekonomski isplativ i smislen - u smislu da dečko ima kiriju koju plaća svaki mesec, i vraćaju mu se novci koje je uložio u opremu, i još može da živi od toga, i ponešto novo i da kupi. Slovima : JEDAN STUDIO. A da se bavi isključivo uslužnim snimanjem i produkcijom tuđe muzike (znam dosta nekih koji su zapravo work ateljei aranžera/producenata, koji pišu i prodaju pesme/aranžmane, pa usput imaju i sve tehničke uslove da prodaju ceo paket).

Ovo ne znači da nema još studija koji se bave samo snimanjem, ali pouzdano znam da nisu rentabilni, već služe manje više kao kapric vlasnika koji imaju druge prihode.

NLP
31-05-2015, 05:39 PM
Dobro pustimo sada oko isplativosti u BG i Srbiji... očitno se nadje netko da mu se tako ili drugačije isplati.

http://www.independentrecording.net/irn/resources/freqchart/main_display.htm

Da se ne ponavljam, jer nečemo tako nikuda dospjeti ako neče svirati instrumente ispod "te i te" frekvencije do kuda demfuje soba (to ne znam, jer ne znam akustičke specifikacije vune, mo?e da se izmjeri, predviđamo na pamet da če biti "umirena" do 100Hz), neče imati probleme i to je to.
Jo? jednom; iz izkustava neče imati problema sa instrumentima u vokalnom području i navi?e ako zatreba.

Arthur
31-05-2015, 07:24 PM
to je to, manje više ovo što sam i rekao. Obzirom da retko ko od nas snima orkestarske timpane i tube :)

e i nije na pamet, prošao sam ovo isto što i kolega, sa istim projektantnom, mogu odgovorno potvrditi da to stvarno radi posao do 100hz jako dobro, čak i na 20-30cm debljine.

nik1883
31-05-2015, 09:11 PM
Znači da ste radili sve bez akustičkog diazjnera:(
Nadam se da če biti ok ali koliko viđenog ne znam da če biti dosta dostojno...

poz Nenade, uz duzno postovanje, a s obzirom na tvoje znanje i iskustvo, mislim da si malo poranio sa ocenjivanjem prostora, jer prostor jos nije zavrsen. A sto se tice dizajnera, cini mi se da sam u par postova vec pomenuo da smo ga unajmili, i ne znam na osnovu cega si zakljucio da smo sve radili sami?
A sto se tice refleksija, bice ih dovoljno, s obzirom da je tu parket, kamen je jako refleksivan, a tu su i prozori i vrata i jos dosta drveta.
Sto se tice frekvencije ispod 100hz, misli da tu nece biti nikakav problem s obzirom da ima preko 200m/2 vune kao i da su zidovi debeli i do 80cm.

NLP
31-05-2015, 09:42 PM
Pretpostavio sam na odgovoru Arthur-u... prečitaj jo? jednom za?to sam do?ao do tog "zaključka".

Oko refleskija - samo kamena stena i refleksivan pod te prozori, neče biti dovoljno refleksija ali ako če biti jo? dosta drveta - super.

Oko bas trapinga - ok verujem da čete napraviti oko toga ne?to (ako uop?te trebate kao ?to sugerira Arthur).

Masivni zidovi su zbog soundproofing-a - izolacije od okoline i obrnuto, nema veze sa bas traping - om unutra samog sagrađenog bunkera!

Ok vidjet če? kako i ?to.
Lepo odradite!

poz Nenade, uz duzno postovanje, a s obzirom na tvoje znanje i iskustvo, mislim da si malo poranio sa ocenjivanjem prostora, jer prostor jos nije zavrsen. A sto se tice dizajnera, cini mi se da sam u par postova vec pomenuo da smo ga unajmili, i ne znam na osnovu cega si zakljucio da smo sve radili sami?
A sto se tice refleksija, bice ih dovoljno, s obzirom da je tu parket, kamen je jako refleksivan, a tu su i prozori i vrata i jos dosta drveta.
Sto se tice frekvencije ispod 100hz, misli da tu nece biti nikakav problem s obzirom da ima preko 200m/2 vune kao i da su zidovi debeli i do 80cm.

nik1883
01-06-2015, 09:12 PM
Ok vidjet če? kako i ?to.
Lepo odradite!

Hvala Nenade, i ja verujem da ce sve biti ok.

A sto se tice zavrsnih refleksija, ako nam budu nedostajale, mislim da uz sve ostalo sto je vec uradjeno, to ce da bude sitnica za dodati, zato je i po meni najbolje da cujemo sobu i onda vidimo dal stvarno nedstaje nesto, a do tad valja nam se odmoriti malo. Jer mislim da se posle ovog bolje razumem u mesanje maltera nego u samu produkciju :rotfl:
Pozzz

nik1883
08-07-2015, 01:02 AM
poz svima, proslo je malo vremena bili smo u frci, pa nismo stigli da izbacimo slike ranije. Live room je skoro zavrsen, ostalo je da se doda jos malo drveta i to je to.

15313

nik1883
08-07-2015, 01:09 AM
15314

15315

15316

nik1883
08-07-2015, 01:10 AM
Samo jos da se zahvalim Nenadu i Arturu na pomoci od samog pocetka. Puno hvala ljudi :rotfl:

NLP
08-07-2015, 07:55 AM
Super.
Jeste li izmjerili koliko je tacno live?

Arthur
08-07-2015, 03:24 PM
za moj ukus izgleda nedovoljno reflektivno.. Ja se na live roomu uopšte ne bi kurčio sa dumpingom, samo bass traping i ovi osnovni plafonski modovi. Drvo bi udario po 70% površine, pa da vidiš kako bubanj progleda, a o gudačima i duvačima da ne pričamo

nik1883
09-07-2015, 12:00 AM
Super.
Jeste li izmjerili koliko je tacno live?

Nismo jos nista merili, planiramo u blizoj buducnosti, sad smo trenutno u jurnjavi za opremom, pa ne stizemo.

NLP
18-07-2015, 10:12 PM
Mo?e? da mjeri? koliko hoče?, to nije live room kao ?to sam video kako idu stvari.
Jo? mo?e? da povrati? zdrave/ difuzne refleksije, nije prekasno.