Log in

View Full Version : soundcloud i zastita autorskih prava

hogarstrasni
15-08-2013, 08:07 PM
Evo u naslovu topica je gotovo i postavljeno pitanje.Da li se uplodovanjem na saundcloud organizacija kao npr.Sokoj cini izlisnom?Konkretno, stoji datum kada je pesma uplodovana, dakle sve iza toga moze da bude samo plagijat

Moritz
15-08-2013, 11:21 PM
Ako nije zvanicno zasticeno delo od strane bilo koje agencije za zastitu prava to sto si prvi okacio ne znaci nista....moze da se tretira da si samo bio brzi u plagiranju i brze okacio od stvarnog autora.

Rhino
16-08-2013, 04:02 AM
Strogo, strogo..

hogarstrasni
16-08-2013, 03:12 PM
Ako nije zvanicno zasticeno delo od strane bilo koje agencije za zastitu prava to sto si prvi okacio ne znaci nista....moze da se tretira da si samo bio brzi u plagiranju i brze okacio od stvarnog autora.

U redu.Hvala.To onda vazi i za Youtube. Negde sam procitao i varijantu slanja preporucenom postom samom sebi, svoje delo, pa mi se ucinilo ,kad moze postom sto ne i internet.Ipak ocigledno da nije tako.Hvala jos jednom na odgovoru

awacs
16-08-2013, 03:56 PM
U redu.Hvala.To onda vazi i za Youtube. Negde sam procitao i varijantu slanja preporucenom postom samom sebi, svoje delo, pa mi se ucinilo ,kad moze postom sto ne i internet.Ipak ocigledno da nije tako.Hvala jos jednom na odgovoru

Pa, zapravo nije očigledno je li tako ili nije, to znaju pravnici koji se bave autorskim pravom. Mi ostali mo?emo samo da nagađamo. U principu, tvoja logika je ispravna ? i preporučeno pismo i internet sadr?e podatke o datumu, i verovatno će (ako već nisu) jednog dana biti izjednačeni pred sudom.

Ipak, postoji jedan jak argument za poveravanje za?tite ?bilo kojoj agenciji za za?titu prava?, kako ka?e Moritz, a to je mogućnost kori?ćenja njihove pravne slu?be za pokretanje i vođenje eventualnog spora. Ukoliko re?i? da bude? ?sam svoj majstor? ? putem interneta ili preporučenog pisma, svejedno ? moraće? i sam da tra?i? (i plati?) advokata da te zastupa pred sudom.

Iz ličnog iskustva sa SOKOJ-em:

Svojevremeno sam preko njih tu?io Radio Ko?avu (koja je tad bila u vlasni?tvu Slobine ćerke Marije Milo?ević) za povredu moralnih autorskih prava i dobio spor. Pre mene je (isto preko SOKOJ-a) Zoran Simjanović tu?io neku agenciju zvog neautorizovanog kori?ćenja njegove muzike u reklamne svrhe, i dobio spor. Sve to bez ulo?enog dinara i preteranog cimanja, osim prethodnog prijavljivanja tih muzika SOKOJ-u.

Pozdrav,

Vasa

Khan
09-11-2013, 09:34 PM
Negde sam procitao i varijantu slanja preporucenom postom samom sebi, svoje delo,

Jedan od saveta koji sam dobio u SOKOJ-u....

Moritz
10-11-2013, 09:19 AM
Jedan od saveta koji sam dobio u SOKOJ-u....

TO danas ne znaci apsolutno nista, sve moze da se lazira pa tako i postanski pecat i sve ostalo.
Najbolje je da odes u SOKOJ ili neku lslicnu stranu agenciju i zavrsis posao i budes miran

nikolaivanic
10-11-2013, 09:50 AM
Poenta svega je u datumu javnog objavljivanja ili zastite. Dovoljno uverljivo za sudski proces je zatvorena, zapecacena , NEOTVARANA sigurnosna koverta poslata preporuceno samom sebi. U smislu procesa dokazivanja nebi trebalo da ima manju vrednost od deponovanja dela kod sokoja. Prednost sokoja je u pravnoj sluzbi i rutini, tj uvazavanju (diskrecionom) od strane suda... najbolje je jedno i drugo. U tom smislu i objava na yutubetu bi imala istu vrednost. problem tubeta i manjih servisa je u njihovoj pouzdanosti, brisanju fajlova, prestanku rada u kom slucaju nestaje dokazni materijal...

Moritz
10-11-2013, 10:11 AM
Ne znam koliko si i da li si imao posla sa sudom u Srbiji ali sam cin da u sudnici vadis koverat kao dokaz tj. podnosis kao dokaz ti je mnogo slabije pravno sredstvo nego legitimna agencija sa svom dokumentacijom.

Sudstvo u Srbiji ne postoji !!! Pravda i pravo nisu iste stvari i zato da ne bi upao u beskrajno kolo u kom u 99% slucajeva gubis spor ako nemas jaka ledja i finansije uradi preko SOKOJ-a i mani se eksperimentisanja tj. ustedi sebi zivce, energiju i vreme u zivotu.

Govorim ti iz licnog iskustva, gde sam se sporio sa likom preko 2 godine i pored toga sto su svi dokazi bili na mojoj strani a on bez i jednog jedinog uspeo je da ponisti prvu presudu pa da razvuce proces maksimalno...konacno sam dobio presudu i treba da mi plati odstetu ali od toga nece biti nista cak i pored angazovanih privatnih sudskih izvrsitelja jer pravda i pravo nisu isto...da ti ne pricam laganje i muvanje samih advokata HOROR!.

Dakle postedi sebe tog pakla i lepo pusti da neko drugi resi u tvoju korist ;)

Dushan_S
10-11-2013, 12:26 PM
Evo u naslovu topica je gotovo i postavljeno pitanje.Da li se uplodovanjem na saundcloud organizacija kao npr.Sokoj cini izlisnom?Konkretno, stoji datum kada je pesma uplodovana, dakle sve iza toga moze da bude samo plagijatMislim da ne kapira? sasvim funkciju SOKOJ-a. Kod nas je to organizovano tako da, za razliku od USA na primer, nema? publisher-a nego SOKOJ zastupa tvoje interese, samim tim ?to si potpisao ugovor i za?titio pesmu kod njih. Tj, jedna od funkcija jeste da se potvrdi tvoje autorstvo, tj ono ?to bi kod njih bio copyright za pesmu, ali SOKOJ osim toga treba da ti omogući i zastupanje tebe kao autora kad se radi o skupljanju "Royalties" tj prihoda od emitovanja pesme koji ti sleduju kao autoru. Dakle SOKOJ u neku ruku ima dvojaku funkciju kod nas, kao telo kod koga ti potvrđuje? svoje autorstvo i kao publisher na koga si preneo copyright prava i koji ubire prihod a u zamenu za tvoje usluge uzima deo prihoda od tvoje pesme. Ono ?to je kod nas malo netransparentno je zapravo ?to niko ne zna koliki deo uzima SOKOJ, već to funkcioni?e na, imam utisak, pomalo kvazi komunističkoj varijanti gde se pare skupe na gomilu pa se ?atro ne?to deli po zasluzi ali to je već druga priča. :)

awacs
10-11-2013, 01:38 PM
Mislim da ne kapiraš sasvim funkciju SOKOJ-a. Kod nas je to organizovano tako da, za razliku od USA na primer, nemaš publisher-a nego SOKOJ zastupa tvoje interese, samim tim što si potpisao ugovor i zaštitio pesmu kod njih. Tj, jedna od funkcija jeste da se potvrdi tvoje autorstvo, tj ono što bi kod njih bio copyright za pesmu, ali SOKOJ osim toga treba da ti omogući i zastupanje tebe kao autora kad se radi o skupljanju "Royalties" tj prihoda od emitovanja pesme koji ti sleduju kao autoru. Dakle SOKOJ u neku ruku ima dvojaku funkciju kod nas, kao telo kod koga ti potvrđuješ svoje autorstvo i kao publisher na koga si preneo copyright prava i koji ubire prihod a u zamenu za tvoje usluge uzima deo prihoda od tvoje pesme. Ono što je kod nas malo netransparentno je zapravo što niko ne zna koliki deo uzima SOKOJ, već to funkcioniše na, imam utisak, pomalo kvazi komunističkoj varijanti gde se pare skupe na gomilu pa se šatro nešto deli po zasluzi ali to je već druga priča.

Upravo tako. Zaštita autorskih prava nije samo zaštita od plagijata, nego još svašta nešto.

Pozdrav,

Vasa