Log in

View Full Version : vst za uklanjanje ?uma iz pozadine

Thermaltake
26-07-2013, 07:07 PM
Trebao bi neki vst dobar koji bi otklonio šumove u vokalu koji je snimljen vjerovatno preko mobitela. Točnije u pozadini se čuje žamor ljudi koji pričaju nešto, al nije jača od vokala koji govori pa bi htio to nekako utišat, a da se vokal čuje, da li je to izvedivo kako ?

P.S
Probao sam sa waves-om z-noise, al mi nije baš uspijelo.

silicon science
26-07-2013, 07:36 PM
Trebao bi neki vst dobar koji bi otklonio šumove u vokalu koji je snimljen vjerovatno preko mobitela. Točnije u pozadini se čuje žamor ljudi koji pričaju nešto, al nije jača od vokala koji govori pa bi htio to nekako utišat, a da se vokal čuje, da li je to izvedivo kako ?

P.S
Probao sam sa waves-om z-noise, al mi nije baš uspijelo.

Tu ti niti jedan denoiser nece pomoci, vec trebas ici na povecanje dinamike, da probas da taj nezeljeni shum sto vise spustis "dole"... Kad to uradis, nadaj se da ce efekat maskiranja da odradi svoje, i da ce ostatak (muzika il sta vec se chuje) da prekrije sve to i da se nece toliko chuti. Probaj sa Expanderima svih vrsta na koje naidjes, za pocetak sa onim koji imas u DAW-u koji koristis. Uspeces da izvuces nesto ako se potrudis :wink:
Nadam se da sam ti pomogao, a pitaj slobodno ako ti nije jasno
EDIT: naravno, i heavy editing tj. seckanje, sto vise da izbacis iz tog treka delove gde nema glasa pa ti nije ni taj shum potreban

Igor
26-07-2013, 07:47 PM
Tri mogućnosti:

1. iZotope RX 2 Advanced VST Plugin

2. Adobe Audition CC

3. SONY Sound Forge 11

Ono ?to je meni oduvek bio prirodan sled akcija u situaciji u kojoj si se zatekao, sastoji se iz globalnog odstranjivanje ?uma do nivoa koji ne izobličava ciljani izvor zvuka, i ručnog odstranjivanje specifičnih deformacija.

Za razliku od iZotope-ovog plugina i Adobeovog programa, SONY-jev softverski paket nudi ne?to napredniju, mada komplikovaniju opciju precizne redukcije ?uma pomoću dodatnog modula koji dobija? uz SoundForge, a zove se SpectralLayer Pro.

Lično, ne bih se upu?tao u SONY-jev koncept jer probav?i ga nisam primetio da se dobijaju drastični pomaci u kvalitetu, dok s druge strane nije da ta rabota ne oduzima puno vremena. Nebitno za kojim će? od preostala dva soft-a posegnuti, jer oba imaju mogućnost spektralne korekcije ?uma, i to na način koji je sličan Photosop-ovoj filozofiji obrade slike. U Spectral Editoru (re?imu rada) videće?, pa samim tim i moći da izoluje? određene frekvencije koje će? ustanoviti (selektovati) kao ?um, da bi im potom promenio envelope ili primenio efekat redukcije.

Preporučujem ti Adobe.

Pozdrav!

NIelectroy
26-07-2013, 07:59 PM
Adobe audition i njegov noise reduction su nepogresivi alati.

DADDY Z
26-07-2013, 08:16 PM
ja sam najbolje rezultate dobio sa Izotope RX2 advanced

silicon science
26-07-2013, 08:23 PM
Mislim da ce svaki hevi zahvat sa denojzerima da pojede mnogo toga, plus sto ne govorimo o nekom pink nojzu vec o zamoru ljudi za koji jos uvek ne postoji algoritam koji ce ga ukinuti. Treba probati svakako, ali misljenja sam da je pravi pristup povecanje dinamike i maskiranje. Sve zavisi, sad pricamo napamet...
Spektralni denojz je super koncept i nisam puno chackao to, al sad cu..

kVu
28-07-2013, 02:01 AM
probaj adobe audition, on ti uzme uzorak tog "?uma" i ubije ga koliko je to moguće

Igor
28-07-2013, 08:50 AM
Mislim da ce svaki hevi zahvat sa denojzerima da pojede mnogo toga, plus sto ne govorimo o nekom pink nojzu vec o zamoru ljudi za koji....

...i to je obično tačno. Ali ni metoda sa compresorima (maskiranjem) koju si predlo?io ne sme se uzimati zdravo za gotovo. Iskustvo me uči da ozbiljan rad na redukciji ?uma obično podrazumeva kombinaciju onoga ?to si predlo?io i klasične+spektralne NR obrade signala.

U svakom slučaju reč je o mukotrpnom poslu, koji neretko zna da se pretvori u noćnu moru, recipročnu trajanju problematičnog materijala. Mi koji smo se učili na raznoraznim diktafonskim snimcima iz kojih je trebalo izvući slu?ljivost po svaku cenu, to najbolje znamo. Nekada, u to ne treba sumnjati, prosto je nemoguće napraviti rezultat, ali tvrdim da je mnogo, mnogo vi?e slučajeva kada se do njega mo?e doći, međutim vreme koje je potrebno izdvojiti prosto odvraća mnoge da se u ovo upu?taju.

silicon science
28-07-2013, 08:56 AM
...i to je obično tačno. Ali ni metoda sa compresorima (maskiranjem) koju si predlo?io ne sme se uzimati zdravo za gotovo. Iskustvo me uči da ozbiljan rad na redukciji ?uma obično podrazumeva kombinaciju onoga ?to si predlo?io i klasične+spektralne NR obrade signala.

U svakom slučaju reč je o mukotrpnom poslu, koji neretko zna da se pretvori u noćnu moru, recipročnu trajanju problematičnog materijala. Mi koji smo se učili na raznoraznim diktafonskim snimcima iz kojih je trebalo izvući slu?ljivost po svaku cenu, to najbolje znamo. Nekada, u to ne treba sumnjati, prosto je nemoguće napraviti rezultat, ali tvrdim da je mnogo, mnogo vi?e slučajeva kada se do njega mo?e doći, međutim vreme koje je potrebno izdvojiti prosto odvraća mnoge da se u ovo upu?taju.

Slazem se... Kombinacijom denojza i sredjivanjem dinamike ce doci do nekog rezultata.

Thermaltake
28-07-2013, 10:52 AM
Hvala svima na prijedlozima, uspio sam nekako sa Izotope RX2 advanced i u wavesovim API-om malo po frekvencijama prčko da stišam sub iz pozadine bilo ga je pa kolko sam mogo sam utišo to sve u Nuend-u i ručnim stišavanjem pojedinih dijelova vokala u pozadini u Audition-u i sad je ok mislim kolko može bit. Sljedeće šta me zanima je, da li mogu kako taj glas glavni vokal koji je snimljen malo je prejak, znači ne prelazi u crveno u Audition-u već je jednostavno prejako usnimljen i sad ako bi mogao sa nekim vst-om koji mi predlažete malo ispeglat da ne boli za uši pri visokim frekvencijama.

P.S
Malo ću probavat sad sa masseratijem od waves-a

Eomsy
28-07-2013, 12:45 PM
ja sam najbolje rezultate dobio sa Izotope RX2 advanced

Apsolutno .... Dalje nisam ni tra?io. Jako moćan software, a "prilično" jednostavan za takve zadatke, upotrebljavan gotovo redovito.

silicon science
29-07-2013, 09:21 AM
Sljedeće šta me zanima je, da li mogu kako taj glas glavni vokal koji je snimljen malo je prejak, znači ne prelazi u crveno u Audition-u već je jednostavno prejako usnimljen i sad ako bi mogao sa nekim vst-om koji mi predlažete malo ispeglat da ne boli za uši pri visokim frekvencijama.

P.S
Malo ću probavat sad sa masseratijem od waves-a

Nije problem u "prejakom" snimku generalno, vec sto je "prejak" u frekvencijama na kojima je ljudsko uho najosetljivije (od 3.5-5 khz). Za to koristi DeEsser

psionic
29-07-2013, 04:01 PM
Nije problem u "prejakom" snimku generalno, vec sto je "prejak" u frekvencijama na kojima je ljudsko uho najosetljivije (od 3.5-5 khz). Za to koristi DeEsser

...ili neki EQ

silicon science
29-07-2013, 04:19 PM
...ili neki EQ

Sori ali ne eq. DeEsser radi po zadatom tresholdu, dok eq "konstatno" radi :wink: Kad sa eq-om tretiras glas, dobijes "muljav", "mutan zvuk, dok DeEsser ne dira signal dok zadata frekvencija ne predje treshold koji podesis. Bas zato je i izmisljen DeEsser :)

Thermaltake
29-07-2013, 04:48 PM
Sa DeEsserom sam probao nije pomoglo, probat ću još sa par EQ-ova.

Igor
29-07-2013, 05:27 PM
E, tu bih ti ja preporučio fantastični iZotope-ov Ozone. Reč je o multi-alatu, koji ti u jednom paketu, između ostalog, donosi tri va?ne stvari za ovaj tvoj posao: 1. ekvilajzer; 2. Multiband Harmonic Exciter i 3. Multiband Dynamics sekciju.

psionic
29-07-2013, 06:04 PM
Sori ali ne eq. DeEsser radi po zadatom tresholdu, dok eq "konstatno" radi :wink: Kad sa eq-om tretiras glas, dobijes "muljav", "mutan zvuk, dok DeEsser ne dira signal dok zadata frekvencija ne predje treshold koji podesis. Bas zato je i izmisljen DeEsser :)

DeEsser je neka vrsta kompresora koja radi na odabranom opsegu frekvencija i trudi se da "pripitomi" jake sibilante. Deo koji preterano "strci", dinamicki ujednaci sa ostatkom vokala. To je u redu kada ima pojedine nagle izlete sibilanata, ali ako je generalno zvuk vokala konstantno "spicast", bolje je raditi ga sa EQom.

Sve zavisi kakav je ustvari taj njegov snimak...

Naravno da ce biti muljav ako se ne uradi kako treba, ali ako se cuje konstantno pistanje na 3.5 KHz, daleko je bolje raditi sa EQom, jer ce ocuvati kompletnu dinamiku (pa primeniti de-esser ako i dalje ima pikova na sibilantima ~ 5-6 KHz). Ako je snimak los, kako sam kaze, tesko da ima ocuvanu dinamiku, tako da je DS po meni pogresan izbor...

Takodje, DS uglavnom radi na oko 5-6 khz... tamo gde su sibilanti.

Izotope exciter je dobra stvar, ako je snimak dosta muljav, povratice malo bistrine u visokima, EQ je vec tu - i na kraju multibend, koji moze efektivno da se primeni i kao deesser...

silicon science
29-07-2013, 06:38 PM
DeEsser je neka vrsta kompresora koja radi na odabranom opsegu frekvencija i trudi se da "pripitomi" jake sibilante. Deo koji preterano "strci", dinamicki ujednaci sa ostatkom vokala. To je u redu kada ima pojedine nagle izlete sibilanata, ali ako je generalno zvuk vokala konstantno "spicast", bolje je raditi ga sa EQom.

Sve zavisi kakav je ustvari taj njegov snimak...

Naravno da ce biti muljav ako se ne uradi kako treba, ali ako se cuje konstantno pistanje na 3.5 KHz, daleko je bolje raditi sa EQom, jer ce ocuvati kompletnu dinamiku (pa primeniti de-esser ako i dalje ima pikova na sibilantima ~ 5-6 KHz). Ako je snimak los, kako sam kaze, tesko da ima ocuvanu dinamiku, tako da je DS po meni pogresan izbor...

Takodje, DS uglavnom radi na oko 5-6 khz... tamo gde su sibilanti.

Izotope exciter je dobra stvar, ako je snimak dosta muljav, povratice malo bistrine u visokima, EQ je vec tu - i na kraju multibend, koji moze efektivno da se primeni i kao deesser...

Da, pricamo napamet, nismo ni chuli koliko je s&je*an snimak, al pretpostavljam da je prilicno.
Pitanje je samo koliko ce Exciter da mu pomogne ili odmogne, jer ako je vec "napucan" snimak sa gomilom shuma, mozda ce samo jos da ga istakne...

Mika Technika
30-07-2013, 12:15 AM
Ili bx_dynEQ

can be used to help you in many different situations:

De-Essing (individual tracks, subgroups and master channel)
Dynamic EQing of mono-, stereo- and M/S signals
Bass-drum tuning in final mixes(!) and drum groups
Dynamic stereo-widening using the internal M/S features
M/S compression and limiting
Sound-Design
"booming up" mixes and drum groups easily!

Sent from my Desire HD using Tapatalk 4 Beta