PDA

View Full Version : Problem sa Focuserite Scarlett 18i6

nESbo
16-03-2013, 11:52 AM
Pozdrav svima. Nisam uspeo da nadjem temu ni ovde na forumu ni na ostatku mre?e. Video sam da neko ima problem sa latencom - ja taj problem nemam. I na Windows-u i na OS X-u ne prelazi 10ms. Mogu slobodno da ka?em da kartica odlično radi - kad radi :)

Naime, problem je ?to u određenim trenucima kartica krene da pucketa i zamrzne. To re?avam tako ?to je isključim iz struje i ponovo uključim. Probao sam je u 3 stana, nekoliko produ?nih kablova, Windows, OS X - uvek se desi bar jednom. Focuserite ne doyvoljava pokretanje kartice bez najnovijih drajvera tako da downgrade na stariju verziju drajvera nije moguć. Probao sam je i na desktop računaru (inače koristim macbook pro), problem je jo? če?ći.

Ne znam da li bi kupovina UPS uređaja re?ila problem. Jedino na ?ta mogu da sumnjam je napon ili mo?da naispravna karta. Kupio sam je pre godinu dana, ranije su zamrzavanja bila mnogo ređa pa nisam toliko tugovao, sad je problem nepodno?ljiv.

Da li je nekome poznato ovakvo pona?anje navedene kartice?

Hvala unapred na pomoći.

nESbo
16-03-2013, 12:07 PM
Da, nisam naponemnuo da se problem javlja kad god, bez obzira na to da li samo slu?am muziku ili radim ne?to.

radijator1
16-03-2013, 08:28 PM
Da, nisam naponemnuo da se problem javlja kad god, bez obzira na to da li samo slu?am muziku ili radim ne?to.
Mozda nije do drajvera nego je jednostavno karta neispravna.Sve ima svoj vijek trajanja

Filip_
17-03-2013, 02:26 AM
Isti problem imam sa M-Audio Fast track pro...vec godinu dana...s vremena na vreme dodje do pucketanja sem ako u jednom programu radim i ne setam na winamp, pa youtube, pa onda opet vracam na Ableton (ugasivsi prethodno ostale programe koji koriste z. kartu, znaci samo jedan program u isto vreme je ukljucen). Imam garanciju 2 godine...tako da ne zurim jos uvek...nije bas cesto, a u DAW-u u toku rada se ne desava to. Napominjem da nisam probao 12v napajanje, vec samo usb., ali zato imam nameru uskoro da UPS pazarim jedan...da ne davim vec sam pisao jedan post sa ovim.

awacs
17-03-2013, 11:34 AM

A da li ti se mo?da u međuvremenu pojavio neki novi (i jači) potro?ač, npr. u susedstvu? Odnosno, obrati pa?nju na to da li se taj tvoj problem de?ava npr. u vreme "jeftine struje" ili kad je inače pojačana potro?nja struje (kad je jako hladno).

Valjalo bi da pozajmi? od nekoga UPS na par dana pa da vidi? da li će se desiti ne?to pozitivno. Glupo je da ga odmah kupuje?, jer problem mo?da ipak nije u mre?i.

Pozdrav,

Vasa

nikolaivanic
17-03-2013, 02:35 PM
Isti problem imam sa M-Audio Fast track pro...vec godinu dana...s vremena na vreme dodje do pucketanja sem ako u jednom programu radim i ne setam na winamp, pa youtube, pa onda opet vracam na Ableton (ugasivsi prethodno ostale programe koji koriste z. kartu, znaci samo jedan program u isto vreme je ukljucen). Imam garanciju 2 godine...tako da ne zurim jos uvek...nije bas cesto, a u DAW-u u toku rada se ne desava to. Napominjem da nisam probao 12v napajanje, vec samo usb., ali zato imam nameru uskoro da UPS pazarim jedan...da ne davim vec sam pisao jedan post sa ovim.

Paaa... nije dobro istovremeno otvarati programe koji preuzimaju karticu i DAW... mislim da to setanje drajvera tamo/vamo pravi sr... .
Mislim cak da je za daw najbolje da bude sa srodnim programima na posebnoj particiji/hd

puckanje mi je nastajalo i kada je sam imao ride0 na magistralama za karticu.. ako ti je kartica na nekom pci usb/fire wire pokusaj je premestiti negde drugde, mozda se promeni situacija... takodje , utice i kvalitetna instalacija OS/DAW koja nije uvek ista... zasto? poima nemam, nesto il legne il ne.

Filip_
17-03-2013, 02:44 PM
Paaa... nije dobro istovremeno otvarati programe koji preuzimaju karticu i DAW... mislim da to setanje drajvera tamo/vamo pravi sr... .

(ugasivsi prethodno ostale programe koji koriste z. kartu, znaci samo jedan program u isto vreme je ukljucen).

Znam to, to setanje vrlo brzo napravi sranjce.

Mislim cak da je za daw najbolje da bude sa srodnim programima na posebnoj particiji/hd

Nisam probao, ali imam nameru uskoro potpuno odvojiti masine za Daw i za svakodnevnu razbibrigu.

puckanje mi je nastajalo i kada je sam imao ride0 na magistralama za karticu.. ako ti je kartica na nekom pci usb/fire wire pokusaj je premestiti negde drugde, mozda se promeni situacija... takodje , utice i kvalitetna instalacija OS/DAW

Posle ubadanja u prednji USB pucketanje je smanjeno za 50% minimum, pre toga je bilo neizdrzivo (bukvalno na 20 min moram res.).

Vrlo moguce da je do OS-a...posto res. sistema resava stvar bez da palim/gasim karticu. Uskoro cu i to resiti (mesec/dva), ali prvo full backup moram uraditi, pa cu javiti kakvo je stanje posle.

spartakus
17-03-2013, 04:34 PM
Nikola ja mislim da to setanje sa jednog na drugi i upotreba playera za vreme rada dawa,barem meni nestvara problem,bilo to ableton cubase ili reaper ili mixbus.koristim m audio410..ja verujem u to shto avax spominje..

psionic
17-03-2013, 09:36 PM
Nikola ja mislim da to setanje sa jednog na drugi i upotreba playera za vreme rada dawa,barem meni nestvara problem,bilo to ableton cubase ili reaper ili mixbus.koristim m audio410..ja verujem u to shto avax spominje..
Naravno...

@nikola

To setanje nema veze - ako je dobar drajver, tj dobro napisan za sve standarde (DS, ASIO i WASAPI), nece biti problema. Ne razumem u kom smislu nije dobro - ne mislis valjda da ostecuje hardver ? Mozda se pojavi negde pucketanje, to nije strasno, ali kao sto rekoh - dobar drajver i nema brige.

nikolaivanic
18-03-2013, 12:16 AM
naravno da ne mislim da ostecuje hardver... mislim da pri podizanju programa i u radu procesor razlicito kapira drajvere i hardver u zavisnosti od nekog njegovog tajminga i okolnosti

psionic
18-03-2013, 01:06 AM
Ne znam da li bi problem mogao da bude u struji, jer pored krcanja, njemu se kartica blokira. I na laptopu - koji je na baterije. Dakle, vrlo moguce da je u njoj problem.

@Nikola
Bogami, moze i da bude opasno to bezazleno krckanje i moze da osteti hardver - vrlo lako... NPR ako radis LIVE na jedno 2kW i krenes da krcis :D

awacs
18-03-2013, 10:06 AM
Ne znam da li bi problem mogao da bude u struji, jer pored krcanja, njemu se kartica blokira. I na laptopu - koji je na baterije. Dakle, vrlo moguce da je u njoj problem.

A da premestite onda Filipov problem u novu temu? Jerbo nESbo pak ka?e da on svoj problem re?ava putem "hard reseta" interfejsa, dakle kod njega je ipak moguće da se radi o problemu sa nestabilnim napajanjem iz mre?e.

@nESbo: Na ?ta tačno misli? kad ka?e? "probao sam je u 3 stana"? Jesu li to tri stana u istoj zgradi, ili...? Na istom računaru, ili...?

Pozdrav,

Vasa

Filip_
18-03-2013, 12:31 PM
A da premestite onda Filipov problem u novu temu? Jerbo nESbo pak ka?e da on svoj problem re?ava putem "hard reseta" interfejsa, dakle kod njega je ipak moguće da se radi o problemu sa nestabilnim napajanjem iz mre?e.

Ne, ne Vaso, ja sam svoj pisao u posebnom topicu, clan Nikola mi je odgovorio, nego sam postovao ovde da bi pokazao sta nije kod mene bio problem, a sta jeste to cu uskoro videti, kada navrati elektricar pa probamo par predloga :).

awacs
18-03-2013, 12:38 PM
Ma kul, nego za razliku od tebe čovek ima interfejs koji može da se napaja samo putem ispravljača pa je samim tim njegov slučaj (možda) drugačiji.

Pozdrav,

Vasa

psionic
18-03-2013, 04:29 PM
Uff...

Ja krenuo da odgovaram na umixovani problem vas dvojce - i krckanje i blokiranje kartice, pa sam pomesao sta je ko gde radio :rotfl: Hvala awacs na upozorenju :)

Aj da ne komplikujemo i da ne prebiram sad po postovima... Ajde da se koncentrisemo ovde na Nesbo-ov problem, a Filipa bih zamolio da nastavi sa starim postom ako ga je vec postavio, jer je problem malo drugacije prirode...

Dakle - to sto nesbo mora da hard resetuje interfejs s vremena na vreme govori o tome da je mozda ispravljac pred crkavanjem (npr naduti/crknuti elektroliti izazivaju probleme sa digitalnim spravama, vise puta sam imao takav slucaj - sto sa mreznim switcherima, sto sa celim racunarima) ili je naprosto kartica u nekom problemu. E sad, da li je drajver - ne bih rekao, mada nije iskljuceno (mada, i win i osx ?!).

Vecinu problema iz mreze bi adapter trebao da "hendluje", a i probao je u 3 razlicita stana, tako da mislim da je kartica ili ispravljac u problemu.

bubu
19-03-2013, 09:23 AM
Ja imam slicne probleme zadnjih 2 tjedna. Focusrite scarlet 2i2. Svira mi muzika pocne krckat i nema vise zvuka. Iscupam ju, opet spojim sve normalno. Jel to neki virus vlada medju karticama :D. Poslao sam sad mail focusriteu pa da vidimo jel oni sta znaju

Francuz
20-03-2013, 08:30 AM
Pucketanje je zbog latence mala vam latenca , dignite latencu na 520 i necete vise imati pucketanje .8-)

Filip_
20-03-2013, 08:35 AM
Pucketanje je zbog latence mala vam latenca , dignite latencu na 520 i necete vise imati pucketanje .8-)

Auh, ocigledno nisi procitao sve postove...:confused:.

Francuz
20-03-2013, 02:09 PM
Nisam citao , razlozi pucketanja : uzemljenje lose, kablovi, driver los, napajanje , latenca proveriti sve to . I nek je sa srecom :wink:

nESbo
20-03-2013, 06:19 PM
Kad kazem 3 stana bukvalno mislim na 3 razlicite geografske lokacije. Nisam nikad imao problema sa saltanjem sa DAW-a na player, to na OS X radi besprekorno. I latenca je u redu, procesor nikad ne ide preko 50%.

Anyway, problem resen. Pozajmio sam UPS, sve radi ko novo! :D

Eto jos jednog resenog problema.

Pozdrav!

nESbo
20-03-2013, 06:21 PM
Ja imam slicne probleme zadnjih 2 tjedna. Focusrite scarlet 2i2. Svira mi muzika pocne krckat i nema vise zvuka. Iscupam ju, opet spojim sve normalno. Jel to neki virus vlada medju karticama :D. Poslao sam sad mail focusriteu pa da vidimo jel oni sta znaju

Nemaju pojma. Nemaju oni problema sa strujom. : )

nESbo
20-03-2013, 06:28 PM
Uff...

Ja krenuo da odgovaram na umixovani problem vas dvojce - i krckanje i blokiranje kartice, pa sam pomesao sta je ko gde radio :rotfl: Hvala awacs na upozorenju :)

Aj da ne komplikujemo i da ne prebiram sad po postovima... Ajde da se koncentrisemo ovde na Nesbo-ov problem, a Filipa bih zamolio da nastavi sa starim postom ako ga je vec postavio, jer je problem malo drugacije prirode...

Dakle - to sto nesbo mora da hard resetuje interfejs s vremena na vreme govori o tome da je mozda ispravljac pred crkavanjem (npr naduti/crknuti elektroliti izazivaju probleme sa digitalnim spravama, vise puta sam imao takav slucaj - sto sa mreznim switcherima, sto sa celim racunarima) ili je naprosto kartica u nekom problemu. E sad, da li je drajver - ne bih rekao, mada nije iskljuceno (mada, i win i osx ?!).

Vecinu problema iz mreze bi adapter trebao da "hendluje", a i probao je u 3 razlicita stana, tako da mislim da je kartica ili ispravljac u problemu.

Vrlo je moguce da je adapter "slab". Sad radi na UPS-u ali vrlo lako moze da odapne.