PDA

View Full Version : pc pitanje

Theory
28-02-2013, 11:00 AM
Poz ljudi, evo imam problemcic u vezi mog pc-a.
Imam ru daw one, koj sam kupio jos 2008 ako se dobro sjecam, i nisam imo problema sa njime.
Ru daw koristim sa tascam dm 4800 i cubase.
Problem je nastao neki dan. Imao snimanje benda, i snimao sam i na 88.2KHz 24 bit, i tu nije bilo nikakvih problema u snimanju
Ali kad sam stisnuo play da poslusamo prvi take, poceli su kao neki audio drop out, naci, malo se cuje malo ne u razmaku od sekunde...pa i vise...

Nastalo malo neugodna situacija, posto su me muzicari cudno gledali, kao "di smo mi to dosli snimat"
ali eto, snimili jos 10-11 takeova od po 16 ili vise kanala odjednom (cijeli band je sviro istovremeno) i i dalje nije bilo nikakvih problema u toku recordinga, nego samo kad playam.

Probao restart cubase-a pa bilo u redu neko vrijeme, ali poslje se to ponovilo.

Di je problem?

ru daw one ima 2 g rama i clockan je na 4.1 Ghz

trenutno mi c disk ima 8giga slobodnoga mjesta a d disk 50giga

Mislio sam da je mozda i firewire, posto mi je mixer spojem preko toga, i salje 32 kanala in i 32 out u pc .

svijestan sam da treba neki upgrade i nije problem u tome, samo zelim to rijesit da mogu radit kako treba.
Znaci jedino na 88.2 KHz nastaju ti dropouti, na 96 nisam ni probao. A sto se cpu-a tice isto nema problema za sada.

molim pomoc

Bockie
28-02-2013, 12:06 PM
Uh... A jesi ranije radio na 88.2khz bez frke?

Mislim, ne znam sitnije detalje tehnicke, ali 88.2 je goooomila podataka, i za sam FW i za hardove.

Iskreno ne vidim posebnu svrhu rada na toliko osim ako nije bas neki akustcni ili klasicni minimalizam, ali ok, radi se...

Povecaj latenciju drivera ako moze, ako vec nisi, to rastereti komp znacajno, doduse imas onda kasnjenje u sinhronizaciji jbg...mada kazem, to je vec i stvar fw i hardova, pitanje koliko oni mogu da poguraju, a to onda nije do samog pc-a,daw-a itd...

poz'

Theory
28-02-2013, 12:29 PM
Eto nisam se toga sijetio hvala .probat cu povecat latenciju pa da vidimo,
imao sam priliku snimat na 88.2 do sada, ali bili su to vokali, ili akusticna gitara,cak i bubanj cijeli, uglavnom mali projekti. Otvorio studio prije mjesec dana,i to mi je recimo prvi malo veci projekt(cijeli band odjednom)

trebao sam probat poslat snimane kanale u 1 stereo out, jer ja sam ih poslao u vise kanala nazad u mixer za mixanje, mozda je to problem...

stvar je u tome sto ne radi tako uvijek.
Nisam prije napiso ali, eto jucer mi dosao frend koj se bavi pc-ima, da vidimo u cemu je problem, pa slusali taj projekt preko pola sata, i nista se nije desilo, sviralo ko na loju, tako da nismo mogli ustanovit odkud problem...
a ako tako nastavi cu makar snimat na 48khz dok ne upgradam pc.

Bockie
28-02-2013, 01:39 PM
Mnogo je vaznije onih 24bit...a ne toliko tih 88 ili 48... čak ti preporučujem pre da radiš 44.1 nego 48....

Ima po forumu zašto...neko prekalkulisanje semplova tra,la,la nesto... pa potrazi ako te baš muči...hehe

Dakle ili 44.1, ili 88.2...

Sa tim da stvarno tih 88.2 jedino bih koristio za nesto baš, baš skupo ili fino....a za pop rock i to sto ide...nema potrebe eto, bar je to moje mišljenje.

Ovako ćeš time opterećivati sistem u toku rada i kasnije backup projekata bespotrebno...ili bar sa benefitom koji samo ti i još tvoja senka čujete i niko više...

Poz'

psionic
28-02-2013, 02:16 PM
Ima tu svega pomalo - kao sto Bockie kaze, 88K je mnogo podataka za komp...
Ako imas vise traka, nastaje problem kada treba da se puste jer HDD ne stize da izbaci dovoljnu kolicinu podataka. Cak mislim da ti dizanje latencije na kartici nece pomoci preterano. Probaj da dignes Disk Preload u Device Setapu > VST audio system na Cubase, na maksimalno (4 sekunde valjda)

To se i meni desilo jednom kad sam pokusao da radim u 88Khz, ali se ne secam da li sam to resio ovako, ili sam jednostavno presao na drugi softver (sonar), jer se Cubase nesto lose snalazio sa tim HDD baferima. Probaj i ovo i bafer kartice, pa ce valjda da upali nesto...

Ghost Dog
28-02-2013, 04:37 PM
.... ili sam jednostavno presao na drugi softver (sonar) ...
?ta je, ipak ima? poverenje u Sonar? :)

Theory
28-02-2013, 04:59 PM
eto popricao malo sa ljudima iz tascam foruma i kazu da sa mojom konf nebi trebalo radit problema, ali da obavezno pocistim pc od svega i svacega, defragment,disk clean up, Malwarebite itd...i posto to nisam uradio ma sugurno preko godinu dana moguce da tu lezi problem. sto se tice mjenjanja softwera, no way. 4k kuna mi je dovoljno da zadrzim cubase, i uskoro cu opalit update na 7-micu.uglavnom hvala na pomoci

Ghost Dog
28-02-2013, 05:04 PM
Theory, što bre lepo ne napraviš image C particije ili tako nešto?

psionic
28-02-2013, 07:37 PM
Šta je, ipak imaš poverenje u Sonar? :)

Pa Sonar je imao neku foru da se poveca HDD bafer... Na cubesu 5 to je limitirano na 2 ili 4 sekunde, pa sam imao problem slican ovom - malo svira pa malo ne svira, dok hard ocajnicki krlja kao lud...

@Theory
A jesi li probao ono sto smo ti savetovali ? Lakse je nego da se bakces sa defragmentacijama i disk cleanupom... BTW moderni HDDovi imaju dovoljan broj glava u sebi, da ih fragmentacija podataka ne ubija preterano. A ako imas W7 i nisi ga tweakovao, on to radi automatski, s vremena na vreme (task scheduler)

Mozes da defragmentiras naravno, moze samo da bude od koristi, ali probaj prvo ove dve stvari (latencija kartice i disk preload u Cubase > device setup > VST Audio System), mislim da ce pomoci, a i lakse je odraditi.

Ghost Dog
28-02-2013, 08:05 PM
Pa Sonar je imao neku foru da se poveca HDD bafer... Na cubesu 5 to je limitirano na 2 ili 4 sekunde, pa sam imao problem slican ovom - malo svira pa malo ne svira, dok hard ocajnicki krlja kao lud....
Ne, ne, mislio sam na "izračunatost" zvuka. :grin:

psionic
28-02-2013, 08:11 PM
Ne, ne, mislio sam na "izračunatost" zvuka. :grin:

Ma racuna Sonar k'o besan :rotfl: A i za muziku koju radim, ne treba mnogo matematike :harmonikas:

diviner
01-03-2013, 11:05 PM
Prvo da se izvinim sto se nisam odmah javio...malo sam u guzvi ovih dana...

Drugo, vidio sam da psionic i ostali pomazu da se u pravom smjeru vodi research oko problema (otprilike su pitali sto bih i ja), tako da, s obzirom da je problem netipican, treba pogledati i sistemom eliminacije pinpoint-ovati problem (a ti problemi koji se malo malo pojavljuju pa naprasno nestanu su najtezi za rjesavanje i otkrivanje).

Javi kako stvari teku!

Mika Technika
03-03-2013, 06:08 PM
Ja sam isto imao problema sa dropovima u cubase-u, ali sam taj problem resio prelaskom na Studio One.

Sent from my Desire HD using Tapatalk 2

Ghost Dog
03-03-2013, 09:01 PM
Ja sam isto imao problema sa dropovima u cubase-u, ali sam taj problem resio prelaskom na Studio One.

Mmm-hmmm ..... osim ako neko ne koristi neku E-MU karticu. :grin:

U tom slučaju, zvuci koje Studio One zna da ispusti kad se malo više nagazi po pitanju opterećenja nisu za one sa slabijim srcem i decu mlađu od 14 godina. :D

Mika Technika
03-03-2013, 09:20 PM
Batali onda emu :D teodora mozda bolja :D