View Full Version : "Someone like you" mix!
VladaNS
09-01-2013, 04:14 PM
Ne pitajte gde sam ovo iskopao... Zahvalicete mi se posle. Ovo je tutorijal gde je Tom Elmhirst objasnio sta je koristio od opreme tokom miksanja Someone like you od Adele. Ima cak i slika. Koristio je 3 deesera! Buhahaha, vrhunski producent koji miksa najvece face koristi deesere a mi obicni smrtnici ke**mo kako je to amaterski :D
http://i53.photobucket.com/albums/g62/vladav_2006/adelemix_zps2ddae41d.jpg
awacs
09-01-2013, 04:27 PM
Buhahaha, vrhunski producent koji miksa najvece face koristi deesere a mi obicni smrtnici ke**mo kako je to amaterski :D
Ko ka?e da je amaterski?
Pozdrav,
Vasa
VladaNS
09-01-2013, 04:38 PM
Bilo je 100 puta na forumu... I ja sam prvo pribegavam rucnoj atenuaciji sibilanata, prebacivanje njih u drugu traku radi posebnog eq-inga i sl...
awacs
09-01-2013, 05:07 PM
Znam, pročitao sam to 100 puta, ali nikad nisam razumeo tu ideološku odbojnost prema jednoj od najkorisnijih alatki za obradu vokala (i ne samo vokala :))...
Waves Deesser i R-Deesser su dva odlična (i svima dostupna :wink:) alata. Mada, ako je nekome lakše da kopira sibilante na drugu traku, da se jebava sa crossfadeovima i grupisanjem traka... i to je OK. Svako radi kako voli i ume, i ne treba da se stidi. Evo, ni ja se ne stidim da priznam da vezujem po nekoliko deessera u nizu (ako je nužda), mada nikad nisam radio Adele :)
Pozdrav,
Vasa
VladaNS
09-01-2013, 05:11 PM
Ja sam se sa Wavesom mucio dugo, jer pored dobrog ukalanjanja esova unosi nekakvu lo-fi saturaciju. Onda sam otkrio matori spitfish koji sa umerenim settingom radi odlicno :)
Inace, problem sa deeserima je sto ne pojedu samo esove vec umeju da smazu jos ponesto na traci :) Jedini deeser koji prakticno nista ne "jede" sem esova, a koji sam probao, je na manley voxboxu, parametarski i radi na cini mi se 4 frekvencije... Ipak skupa je to zabava.
awacs
09-01-2013, 06:06 PM
Inace, problem sa deeserima je sto ne pojedu samo esove vec umeju da smazu jos ponesto na traci :)
...?to Tom Elmhirst izgleda ne primećuje :)
Pozdrav,
Vasa
MUzzY
09-01-2013, 06:32 PM
A ja cu kao papagaj: FabFilter ProDS!FabFilter ProDS!FabFilter ProDS!FabFilter ProDS!FabFilter ProDS! :D
Ne, stvarno. ProDS. Ende.
awacs
09-01-2013, 07:03 PM
A ja cu kao papagaj: FabFilter ProDS!FabFilter ProDS!FabFilter ProDS!FabFilter ProDS!FabFilter ProDS! :D
Dobar je i on. Ja sam pomenuo Waves čisto zato ?to je i on dobar :wink: A po?to je noviji i lep?e izgleda, FabFilter je svakako bolji :D
?alu na stranu, Waves je očigledno firma koju je danas popularno pljuvati, ali pre nego ?to su počeli sa emulacijama hardvera, "signature pluginovima" i "one knob" budala?tinama napravili su gomilu pluginova koji i danas imaju smisla. Jebiga, ti matori pluginovi nemaju ba? atraktivan GUI, ali i dalje mogu da urade gomilu poslova ako ih neko pove?e pravim redosledom.
Pozdrav,
Vasa
Arthur
09-01-2013, 09:20 PM
a i gui su im skoro popravili :)
Dobar je i on. Ja sam pomenuo Waves čisto zato što je i on dobar :wink: A pošto je noviji i lepše izgleda, FabFilter je svakako bolji :D
Šalu na stranu, Waves je očigledno firma koju je danas popularno pljuvati, ali pre nego što su počeli sa emulacijama hardvera, "signature pluginovima" i "one knob" budalaštinama napravili su gomilu pluginova koji i danas imaju smisla. Jebiga, ti matori pluginovi nemaju baš atraktivan GUI, ali i dalje mogu da urade gomilu poslova ako ih neko poveže pravim redosledom.
Pozdrav,
Vasa
Pa da, ja i pored zivog Fab DS-a, koristim i dalje Waves Deeser i to obican jer mi je lak za kontrolu, koristim dosta i Waves C1 SC, mozda jos nesto od tih starijih njihovih, ne secam se sad...
Ja sam napominjao par puta da vecina americkih miksera potencira na de-essovanju kao jednom od glavnih procesa prilikom miksanja vokala i da neretko koriste vise komada na kanalu, ali me ovde napravise budalom.
A i generalno sibilanti u srpskoj pop produkciji su svuda u glavnom preglasni i neobradjeni, cast izuzecima
MUzzY
10-01-2013, 05:27 PM
Dobar je i on. Ja sam pomenuo Waves čisto zato ?to je i on dobar :wink: A po?to je noviji i lep?e izgleda, FabFilter je svakako bolji :D
?alu na stranu, Waves je očigledno firma koju je danas popularno pljuvati, ali pre nego ?to su počeli sa emulacijama hardvera, "signature pluginovima" i "one knob" budala?tinama napravili su gomilu pluginova koji i danas imaju smisla. Jebiga, ti matori pluginovi nemaju ba? atraktivan GUI, ali i dalje mogu da urade gomilu poslova ako ih neko pove?e pravim redosledom.
Pozdrav,
Vasa
Odlicni su, ne sporim. R deser sam uvek koristio dok nisam probao FF ProDS. Njegova rpednost je sto prakticno nema razloga za tweekovanjem. Insert i dovidjenja. Osim ako nije neki pakao od usnimka. Samo sam jednom "jurio" freq. kad sam pokusavao da obuzdam bleed hi-hat-a u traci dobosa u jednom projektu.
Odlicni su, ne sporim. R deser sam uvek koristio dok nisam probao FF ProDS. Njegova rpednost je sto prakticno nema razloga za tweekovanjem. Insert i dovidjenja. Osim ako nije neki pakao od usnimka. Samo sam jednom "jurio" freq. kad sam pokusavao da obuzdam bleed hi-hat-a u traci dobosa u jednom projektu.
Jos sto je dobro kod Pro DS-a sto uopste ne pipa delove reci koji nisu sibilanti, odnosno detektuje sta je sibilant i radi samo na njemu i jezivo je transparentan... Ali ja idiot sam godinama radio sa Waves deesser-om i navikao sam na njegovu kolorizaciju, dodje mi ko neki tape kolorizacija efekat za umeksavanje visokih frekvencija generalno :)
VladaNS
10-01-2013, 10:57 PM
Ovo ce se pretvoriti u deeser temu. Mogao bi neko da baci komentar o softveru/hardveru koji je koriscen...
MUzzY
11-01-2013, 01:33 AM
Pa sta ima da se prica? Sasvim "normalan" pristup za taj aranzman. Sve je (podrazumevano) vrhunski snimljeno tako da mu ostaje samo da koristi ono sto ima od outborda da dobije jos ponesto od te "magije".
Ja samo nisam nikad cuo za one reverbe... mada koga briga, realno.
awacs
11-01-2013, 03:21 PM
Mogao bi neko da baci komentar o softveru/hardveru koji je koriscen...
Hehe, za?to? Dvoumi? se da li da kupi? 1176 ili TubeTech (ili oba)? :wink:
?alu na stranu, po meni su priče o tehnikama rada korisnije i nama koji pi?emo i onima koji čitaju od priča o hardveru. Po?to su za prosečnog korisnika ovog foruma ?vake o hardveru pre izvor frustracija nego izvor znanja.
Softver pak svi imamo, mada je bez veze koristiti neki određeni softver samo zato ?to je neki tamo baja rekao da ga on koristi, po?to je vazda va?nije KAKO, a ne ?TA se upotrebljava. IMHO.
U tom smislu, jedini konkretan podatak u onom tekstu se tiče deessera, pa nije ni čudo ?to su se svi dohvatili toga.
Pozdrav,
Vasa
Kru?i neka priča o frajeru koji se zove Vuk Mandu?ić...
Arthur
13-01-2013, 12:19 PM
Kru?i neka priča o frajeru koji se zove Vuk Mandu?ić...
ma taj lik je realno izhajpovan previše, na kraju ispade da je on sve na berindžerima radio, a pouzdano znam da je njegov menadžer imao deal sa tridentom
darkstar
14-01-2013, 01:11 PM
Ne pitajte gde sam ovo iskopao... Zahvalicete mi se posle. Ovo je tutorijal gde je Tom Elmhirst objasnio sta je koristio od opreme tokom miksanja Someone like you od Adele. Ima cak i slika. Koristio je 3 deesera! Buhahaha, vrhunski producent koji miksa najvece face koristi deesere a mi obicni smrtnici ke**mo kako je to amaterski :D
Pa ovo je bilo u Sound on Soundu ... doduse, tema je bila Rolling in the deep, a ovo je bio samo dodatak, jer ono kao, pesma ima klavir i glas.
Evo, koga zanima rolling in the deep ...
darkstar
14-01-2013, 01:18 PM
Jos malo....
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.