View Full Version : Marchelo - Čep
awacs
07-11-2012, 06:51 PM
Juče čuo na radiju, a i danas me dr?i. Ozbiljan tip.
<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/_UCip66mth8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
http://www.youtube.com/watch?v=_UCip66mth8
Pozdrav,
Vasa
Bockie
08-11-2012, 12:26 AM
Da... Stra?no...
I jo? ironije situacije... ...sve ovo u HD digital... ...:rolleyes:...
...ja bi to 8-icom snimio... ...da ima malo "patine"...
:wink:
:thumbsup:
Arthur
08-11-2012, 01:29 AM
@ awacs
jesi li ga slušao ranije? Ja imam prilično podeljeno mišljenje. Mislim cenim/poštujem puno, al neretko imam utisak da gubi muzički fokus zarad nečeg van domašaja slušaoca. Imao je on ovakvih pesama ranije dosta, mada mi je drago da je opet "ubo" i da se stvarno ne moše odslušati ovo do kraja bez da te stegne negde unutra
awacs
08-11-2012, 10:54 AM
@ awacs
jesi li ga slu?ao ranije? Ja imam prilično podeljeno mi?ljenje. Mislim cenim/po?tujem puno, al neretko imam utisak da gubi muzički fokus zarad nečeg van doma?aja slu?aoca. Imao je on ovakvih pesama ranije dosta, mada mi je drago da je opet "ubo" i da se stvarno ne mo?e odslu?ati ovo do kraja bez da te stegne negde unutra
Slu?ao, slu?ao,nego ?ta. Ja sam ga uvek do?ivljavao kao pesnika koji govori svoju poeziju uz muzičku pratnju i muzičkim ritmom. Ne?to u tradiciji sovjetskih pesnika pevača, ali sa novim instrumentima. I Vudu Popaja dr?im u istoj fijoci. Pa onda na sve to ?to ti naziva? "gubljenje muzičkog fokusa" gledam blagonaklono kao na autorsku odluku, makar i po cenu nerazumevanja.
Ono ?to me kod njega uvek "radi" je činjenica da nikad nisam nai?ao na ne?to ?to bi bilo "?atro" ili ciljalo na neku slu?alačku grupu. A opet, mo?da nisam dovoljno slu?ao...
@Boki: ista stvar mi je pro?la kroz glavu. Uvek sam imao problem sa shvatanjem NVO akcija koje govore o low-life problemima na Hi-Fi način. Kao one kampanje protiv narkomanije koje su slikane ko MTV spotovi. Kao da te stvari po pravilu rade ljudi koji nemaju nikakav realni kontakt sa problemima o kojima pričaju, a ni dovoljno senzibiliteta da makar racionalno "uđu u situaciju".
Zapravo i snimatelji i reditelji ovakvih spotova kapiraju ovakve radove isključivo kao demonstraciju svojih zanatskih umeća. Showroom. Jebiga. Odsustvo muda. Jebiga.
Pozdrav,
Vasa
Čudna koncepcija. U spotu pi?e "Stop radnoj eksploataciji", a u pesmi se opisuje klasičan mafija?ki kriminal - otmica, ropstvo, fizičko nasilje. Radna eksploatacija je ne?to drugo i o njoj nam je drug Marks već detaljno pričao. Ovako jo? ispade blago nama, bar ne biju i ne uzimaju paso?e, znači nismo eksploatisani.
Uvek sam imao problem sa shvatanjem NVO akcija koje govore o low-life problemima na Hi-Fi način. Kao one kampanje protiv narkomanije koje su slikane ko MTV spotovi. Kao da te stvari po pravilu rade ljudi koji nemaju nikakav realni kontakt sa problemima o kojima pričaju, a ni dovoljno senzibiliteta da makar racionalno "uđu u situaciju".
Ovo je odličan opis, naročito boldovani deo. Ali ne bih to ograničio samo na spot.
awacs
08-11-2012, 11:49 AM
Ovo je odličan opis, naročito boldovani deo. Ali ne bih to ograničio samo na spot.
?iva istina, i hvala na pro?irenju teze! Marčelov udeo, kao i doprinosi aran?era i producenta (ko god oni bili) su jedini elementi koji su 1/1 u celoj akciji. Na?alost, u dana?nje multimedijalno doba ponekad je nemoguće postaviti legalan link na audio fajl koji nije zagađen dodatnim tezgaro?kim radovima.
Kao ?to sam napisao na početku: pesmu sam prvo čuo na radiju, bez najave i obja?njenja i "udarila" me je ko cigla sa gradili?ta u glavu. Entuzijazam mi je malo splasnuo kad sam pročitao "NVO eksplikaciju", ali to je i dalje jako dobra pesma. Mislim, poezija koja se priča.
Pozdrav,
Vasa
Jednom davno je na nekom forumu vođena polemika oko tekstova grupe Veliki prezir. Ja sam predlo?io da uzmu Marčela za tekstopisca i naprave supergrupu. Nisu me poslu?ali, ?teta. Mo?da bi se tako pridru?ili ovom spisku najuspe?nijih jugoslovenskih supergrupa sa Popboksa ( http://www.popboks.com/tekst.php?ID=9203 ):
Korni grupa, Time, Tunel, Vje?tice, Babe, Dobrovoljno pevačko dru?tvo, Vlada, Gile, Piko & ?vaba, Rimtutituki, Angel's Breath, Familija (eto i tebe Vaso među superherojima).
Bockie
09-11-2012, 12:12 AM
@Boki: ista stvar mi je pro?la kroz glavu. Uvek sam imao problem sa shvatanjem NVO akcija koje govore o low-life problemima na Hi-Fi način. Kao one kampanje protiv narkomanije koje su slikane ko MTV spotovi. Kao da te stvari po pravilu rade ljudi koji nemaju nikakav realni kontakt sa problemima o kojima pričaju, a ni dovoljno senzibiliteta da makar racionalno "uđu u situaciju".
Da, kao rebel head, a kao full HD digital ... :wink:
Arthur
09-11-2012, 08:09 AM
Jednom davno je na nekom forumu vođena polemika oko tekstova grupe Veliki prezir. Ja sam predlo?io da uzmu Marčela za tekstopisca i naprave supergrupu. Nisu me poslu?ali, ?teta. Mo?da bi se tako pridru?ili ovom spisku najuspe?nijih jugoslovenskih supergrupa sa Popboksa ( http://www.popboks.com/tekst.php?ID=9203 ):
Korni grupa, Time, Tunel, Vje?tice, Babe, Dobrovoljno pevačko dru?tvo, Vlada, Gile, Piko & ?vaba, Rimtutituki, Angel's Breath, Familija (eto i tebe Vaso među superherojima).
šta fali Kolarovim tekstovima?
?ta fali Kolarovim tekstovima?
Nemam pojma, nekako mi je to uvek bilo prepuno placeholdera bez značenja, u stilu "Ja moram da znam" - i onda ne dovr?i ?ta to mora da zna, tj. ostavlja slu?aočevoj ma?ti na volju. A slu?alac, ako već ume da popuni praznine, pisaće sam tekstove. Inače, glagol "znati" su upotrebili, blago rečeno, previ?e puta.
Ipak, kad već nisu napravili supregrupu, i dalje je velika razlika između Velikog prezira i Marčela. Veliki prezir volim da čujem na radiju, bar su muzički dobri, dok s druge strane hiljadito pu?tanje na B92 Marčelove pesme o modernim ?enama koje neće mu?evima da spremaju punjene paprike me baca pravo u očaj.
awacs
09-11-2012, 12:44 PM
Te radijske plejliste su stvarno čudesne. Ko da ih prave ljudi bez sluha. Mislim, neke stvari prosto nisu za prečesto pu?tanje. Ustvari, svaka stvar koja se pu?ta prečesto mora da smori, samo fakat neke smore malo br?e od drugih.
Na stranu to ?to takva urednička politika pravi medveđu uslugu muzičarima, ali za?to ne razmi?ljaju o tome da i publika ima du?u? :confused: Ja pak ne slu?am devedesetdvojku nego alterniram između Radio Beograda 2 i Studija B, a ova potonja stanica ima sličan fazon kao B92. Kao da ne kapiraju da 90% publike slu?a istu stanicu ceo dan (ili bar celo popodne ili prepodne). Pa jebote, nije nu?no da pu?taju ne?to po ?est puta dnevno, po?to će ga onda garant svi čuti bar po tri puta. A i to je malo mnogo...
Pozdrav,
Vasa
disco violence
09-11-2012, 03:09 PM
Kud ćeš većeg Azarbejdžana od Srbije.
Arthur
10-11-2012, 01:31 AM
to je samo argument u korist ovo malo bendova koje je zapravo steklo neku realnu popularnost, merenu brojem prodatih karata i buci koje isti dižu - upravo su te iste stanice BOMBARDOVALE nekim bendovima, BEZUSPEŠNO, koliko god ih pumpali. A neki drugi su uz malu, simboličnu podršku, ipak našli put do svoje publike. Znači, ne da nije medijsko pumpanje presudno, nego ima zapravo jako mali uticaj spram činjenice da neko ima ili nema PESMU.
boggy
10-11-2012, 01:43 AM
to je samo argument u korist ovo malo bendova koje je zapravo steklo neku realnu popularnost, merenu brojem prodatih karata i buci koje isti dižu - upravo su te iste stanice BOMBARDOVALE nekim bendovima, BEZUSPEŠNO, koliko god ih pumpali. A neki drugi su uz malu, simboličnu podršku, ipak našli put do svoje publike. Znači, ne da nije medijsko pumpanje presudno, nego ima zapravo jako mali uticaj spram činjenice da neko ima ili nema PESMU.
Upravo tako, ne definise Jelen pivo, reklama za isto, nego bas (tecnost) "Jelen pivo", ali i ljudska potreba za istim.
awacs
10-11-2012, 09:40 AM
ne da nije medijsko pumpanje presudno, nego ima zapravo jako mali uticaj spram činjenice da neko ima ili nema PESMU.
Pa to i ja ka?em. Ustvari, ja sam oti?ao i dalje: medijsko pumpanje je po meni kontraproduktivno. Čak i u slučaju da je pesma dobra.
Pozdrav,
Vasa
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.