View Full Version : Focusrite 16i8 pomoc
Rhino
17-10-2012, 02:19 AM
Ej ljudi, zbog toga sto sam sve vise u tamo-ovamo pokretu sklepao sam intel i7 laptop kombinaciju + male fostex 6301 monitore + ath m50 sluske + focusrite scarlett 16i8 interfejs... Ta mi skalamerija treba da odradjujem ideje, takodje i aranzmane, napravim kakav rough mix ili sto ti ja znam dok sam van grada.. Dakle ni ne koristim preampe sa focusrite-a, samo line ins/outs i midi!
Taj interfejs (18i6) sam kupio na 'slijepo' tj na osnovu internet pohvala prije neki dan i imam nekih problema s njim.. Kad kazem problema, mislim na probleme latency prirode, inace funkcionise speaca hardverski..
Naime, kad stavim latenciju u njenom control panelu na recimo 10ms, realna latencija koju cita steinberg je oko 40 ms, sto je za svirat cista milina, mozete mislit :/
Kad stavim latenciju na 6ms, realna latencija bude recimo 22ms, sto je za sviranje malo manja 'milina' od predhodnog slucaja..
A kad stavim latenciju na najnizu vrijednost, tj 1ms, tad realna latencija bude 6-7ms, sto je kao prihvatljivo za lupit koji akord, ali onaj cpu meter (F12) potpuno poludi. Stavim 2-3 instance kakvog zahtjevnijeg vst instrumenta i cpu ode u crveno kao da je 486? :/ Dosada totalna, slozicete se?
Do kompa ne bih rekao da je jer radi odlicno sa svim drugim s cim sam ga ubacio u kostac, cak gazi i one benchmark-e skoro sve u full-u, tako da sumnjam da je nesto tu do drajvera.. A ja sam instalirao najnovije drajvere i instalirao sve po p.s-u?
Win 7 x64 je platforma, na njemu sam odradio neke osnovne audio optimizacije za DAW, nemam pojma sto da radim?
Ima li ko kakvu ideju? Ovo nadam se nije normalno za ovu kartu i njene drajvere, jer ako jeste svaka cast hordama ljudi na netu koji je ishvalise kao best buy pick u cjenivnom rangu :P
Dajte neku ideju da nadjemo neki workaround pleeease!!
Pozz
Rhino
17-10-2012, 02:39 AM
Mali off... Zasto kad kucam sa tapatalk-a i stisnem enter za novi red on meni izgleda u prewievu sve regularno, al kad posaljem post ostane sve zajedno?
Evo ovo je u novom redu!!! Taj problem nije postojao ranije..
Edit: evo u safariju je vidim ok? :/
psionic
17-10-2012, 02:54 AM
http://www.gearslutz.com/board/music-computers/618474-audio-interface-low-latency-performance-data-base-5.html
Procitaj zadnji post. Covek se zalio da mu Cubase radi nekakav double buffering sa njegovim interfejsom. Latencija u Cubaseu ne odgovara uvek baferu postavljenom u control panelu kartice i izgleda da razliciti audio interfejzi imaju razlicito ponasanje.
Davali su mu i savete da vidi npr u Reaperu sta prijavljuje za IN/OUT latencije... Tamo mu je bilo sve OK. Samo ga je Cub zezao...
-Probaj npr da stavis ASIO4ALL i vidis da li se nesto menja.
-Probaj da ukljucis "direct monitoring",
-Klikni i na onaj satic sto gasi plaginove sa velikim baferom (neki VSTovi jednostavno traze veci bafer, pa se i u panelu mora povecati)
-Probaj da uradis RESET device na ASIO podesavanjima u Cubaseu
-Probaj neki stariji drajver, ako imas najnoviji.
Tvoj post vidim OK sa time sto su 2 reda razmaka izmedju prve i druge recenice. Opera.
Rhino
17-10-2012, 03:18 AM
Da, stisnuo sam 2x enter i u safariju izgleda normalno, dok u tapatalku sve izgleda kao jedna velika nepismena recenica :)
Ok hvala psionic, pogledacu link i probati to sa zadnjeg posta.. Ti si mi postao dezurni pc problem solver, i zahvalan sam ti kao da je vec urodilo plodom. :)
Ono... Napravice se sve na kraju vjerovatno, nego mi kako staram sve vise ti pc bagovi idu na tenis, ja bih da ukljucim i sviram, a ne da se igram digitalnih doktora :)
Edit: Strik sa direct monitoringom sam htio probati i ranije al je govnar "zamagljen"...
Rhino
18-10-2012, 03:39 PM
Nazalost nista od svega za sad nije pomoglo... Ni stariji driveri, ni ova boost fora sa GS linka u cubendu, ni ovo-ni ono...
Latencija i dalje bude ako je stavim na recimo 10ms (tako mjeri karta, ne na buffer size) input 38ms/output 41ms... Divno :(
Ona se i proporcionalno smanjuje, setovanih 5ms bude oko realnih 20ms latencije i tako dalje...
Latencija je gotovo identicna u svim softverima koje sam probao (cubendo, ableton, reaper) s iznimkom na FL gdje je situacija neke jade bolja..
A fino sam znao da sam trebao uzet RME Babyface, nego rekoh sebi od kojeg inputa viska glava ne boli a ljudi hvale scarlett seriju kao stabilnu.
Da, da... Stabilnu vidim..
psionic
18-10-2012, 05:12 PM
E jbg... :cry:
Pa jesi li probao taj ASIO4ALL ?To je stvarno poslednje resenje, ne bih ga savetovao (jer je to neki 3rd party ASIO drajver, a ne fabricki i ne komunicira direktno sa drajverima), ali ako uspes da prevazidjes teskoce sa njim, sto da ne... Mala je sansa, ali ne znam sta drugo da ti predlozim... Sample rate je 44100 ? - Veci SR trazi i veci bafer, to znas ?
Rhino
18-10-2012, 08:22 PM
44100 je sample rate. Normalno da veci jede vise cpu.
Jedino sto nisam probao je asio4all i necu. To sam mogao i sa integrushom..
Nego cu fino ja da vratim ovo gov** u thomann, imam 30 dana return warranty , i da doplatim za babyface..
alavuk
18-10-2012, 08:56 PM
cudno ...
Uro?_86
18-10-2012, 10:09 PM
Koliko znam ti si iz Podgorice. -Ne znam jesi li bio u muzičku prodavnicu "Gloria" da pogledaš interfejs-e? Ja sam tamo uzeo interfejs "cakewalk ua-25 ex" za 260€.
U Reasonu radim na: 48.000 sample rate,input latency 7 ms,a output latency 3 ms.
A i u FL studiju je bila latencija 3 ms (isto na 48.000).
-Znači imam onaj pravi osećaj za sviranje.
Rhino
18-10-2012, 10:40 PM
cudno ...
Hmm, kod tebe je bolja situacija, ali opet ti kaze 41ms latency u DAW-u vs 20ms u control panelu?
Ko zna? Mozda je to i normalno za focusrite firmu, a ja sam se vjerovatno 'razmazio' sa RME drajverima zadnjih 100 god koji kad kazu 3ms to je brate 3 ms!
Jos kad cujem od nekih da je rme konfekcijska firma... C,c,c,c.. Tj odnosu na recimo lynx mozda i jeste, ali u odnosu na ove ostale 'ovozemaljske' firme je svemir!
Nego odoh ja lagano u off u svojoj temi :)
Rhino
18-10-2012, 10:46 PM
Koliko znam ti si iz Podgorice. -Ne znam jesi li bio u muzičku prodavnicu "Gloria" da pogleda? interfejs-e? Ja sam tamo uzeo interfejs "cakewalk ua-25 ex" za 260?.
U Reasonu radim na: 48.000 sample rate,input latency 7 ms,a output latency 3 ms.
A i u FL studiju je bila latencija 3 ms (isto na 48.000).
-Znači imam onaj pravi osećaj za sviranje.
Nisam bio da gledam interface tamo. Nesto sam navikao na ovog thomann-a. :)
Ako ne provalim da je neki zesce glup bag u pitanju i ne rijesim problem u ovih par dana, vratim fino interfejs, doplatim za babyface jer sam siguran da ce mi on zadovoljit potrebe.
Ako scarlet 2i2 radi savrseno na min. latenciji sa poslednjim driverima, ne vidim zasto ne bi i tvoja kartica. Elem, nije problem do focusrite driver-a, ili hardware-a.
Pogledaj malo u koracima USB optimizaciju i da li ti se mozda zapatio neki automatski proces u sistemu koji vrslja u pozadini.
alavuk
19-10-2012, 01:56 PM
Hmm, kod tebe je bolja situacija, ali opet ti kaze 41ms latency u DAW-u vs 20ms u control panelu?
Ko zna? Mozda je to i normalno za focusrite firmu, a ja sam se vjerovatno 'razmazio' sa RME drajverima zadnjih 100 god koji kad kazu 3ms to je brate 3 ms!
Jos kad cujem od nekih da je rme konfekcijska firma... C,c,c,c.. Tj odnosu na recimo lynx mozda i jeste, ali u odnosu na ove ostale 'ovozemaljske' firme je svemir!
Nego odoh ja lagano u off u svojoj temi :)
gledas buffer lenght to je isto sto i na m-audio npr. 1024/265/64 i sl blockovi ...
Rhino
19-10-2012, 02:16 PM
Ma e, al kad namjestim lejtensi da se iole moze normalno svirat to bude na 1 ili 2ms.. Ne mogu se sad tacno sjetit (nisam pri kompu) na koliki je to buffer size al bude bas mali 32, ili tako nesto i to gazi cpu.. Cpu bude na 10 ili 15% na idle..
alavuk
19-10-2012, 05:36 PM
paaaa naravno covece :) svaka latencija ubija cpu ... sto veca latencija manje cpu usage :)
Rhino
19-10-2012, 09:28 PM
Ma jes ali da mi uzima toliko cpu na i7? Pa daaaaj, to su govnjivi drajveri (ja stavim 1ms ono ustvari bude 6 :)
15% cpu-a na idle pri latenciji od 3ms mi je bila kombinacija amd athlon + rme 2001 god jbt...
alavuk
19-10-2012, 09:46 PM
ja na xp-u(mislim da ovaj nema ni sp1) nemam nikakvih problema , to je uvek sto trcite za novim os-om i idiotizam win7 ...
psionic
20-10-2012, 02:27 AM
ja na xp-u(mislim da ovaj nema ni sp1) nemam nikakvih problema , to je uvek sto trcite za novim os-om i idiotizam win7 ...
Pa - da je to tacno, onda niko ko ima W7 ne bi mogao da radi na njemu ? Nije OS kriv sto ovi iz FF "ciketane" i nece da zaposle programere da napisu nov drajver od nule, optimizovan za W7 64.
32 sempla je premala latencija i jedva je izguravaju i PCI-e kartice, koje su kudikamo mnogo bolje po pitanju bafera. Ja sa MOTU Ultralite mk3 imam najmanji setting na 64. Ne mogu ni da odaberem 32. Sa 256 sviram normalno i to mi prijavljuje kao latenciju od 10ms.
NPR imam neku AUDIGY2 koju koristim za saraund saund 3D i igre i filmove, na njoj bez problema poteram i na 1-2ms. E sad, za isti broj semplova, obe prikazuju razlicite latencije u ms. Reaper kaze da za 256 sempla, imam latenciju priblizno 10ms. Za Audigy2 za isto to, kaze ~ 7 ms. Sve to na 48000, jer glupa Audigy ne moze na 44100. Nebitno. Sta to znaci ? Znaci da on tu nesto sabira i oduzima, mnozi i deli, ali ako mozes da sviras, sta te briga - u principu - sta pise... Ako ne kasni, ne obracaj paznju, to su priblizne vrednosti - znaci sklone su greskama.
Ako je problem takav da ti osecas kasnjenje klavijature, a cpu se muci i krcka, onda si stvarno u problemu :banghead:
Probaj jos i ovo sto kaze Khan - proveri da li ti je Win7 optimizovan - power saving ugasen, USB isto ima neki USB Selective Suspending, u power opcijama - sve to pogasi...
Proveri i da nije slucajno u ASIO settingsu odabran Generic ASIO :rotfl:
A da nije - pu, pu, daleko bilo... virus ?
alavuk
20-10-2012, 08:33 AM
ne znam sta da ti kazem psi , sem da sam instalirao te drajvere nove koje su izasle zajedno sa win7 verzijom , ja od kako sam uzeo FF kartu sipam i ne mislim , zaboravim na te tehnicke brljotine koliko ce da mi radi latencija , meni sasvim super radi na ovoj latenciji koja je najveca a eq ili bilo koji vstI reaguje brzo a cpu mi je sasvim skroman (hp 530 znaci c2d na 1.6 cini mi se sa 2 gb-a rama ...) i to teram opusteno 30+ audio kanala na 48 khz na 24 bita sa skoro punim slotovima vst-a (racunajuci grupe i fx sendove) ...+ citanje sa externog hdd-a
vakatt
20-10-2012, 03:49 PM
Ma jes ali da mi uzima toliko cpu na i7? Pa daaaaj, to su govnjivi drajveri (ja stavim 1ms ono ustvari bude 6 :)
15% cpu-a na idle pri latenciji od 3ms mi je bila kombinacija amd athlon + rme 2001 god jbt...
Nemoj porediti RME koji je radio na PCI sa bilo cime sto radi preko USB-a ..
Moj savjet je da za svaki slucaj probas na nekom drugom kompu kako radi da se ne bi cimao oko vracanja kartice koja je vjerovatno ispravna.
@alavuk, mislim da nije za poredjenje playback koriscenje, to jest ko ne snima instrumente (gitara, midi klavijatura itd) ne primjeciuje toliko latenciju.
psionic
20-10-2012, 07:19 PM
Nemoj porediti RME koji je radio na PCI sa bilo cime sto radi preko USB-a ..
Moj savjet je da za svaki slucaj probas na nekom drugom kompu kako radi da se ne bi cimao oko vracanja kartice koja je vjerovatno ispravna.
@alavuk, mislim da nije za poredjenje playback koriscenje, to jest ko ne snima instrumente (gitara, midi klavijatura itd) ne primjeciuje toliko latenciju.
Da, dok sam pisao predhodni post - zaboravih da ti napomenem da probas da testiras kartu na nekom drugom PCu, da vidis da nije nesto "lokalno" u pitanju
Alavuk, pa ni ja ne razmisljam o latenciji, koristim najmanju koju drajver ima - za razliku od tebe koji koristis najvecu :rotfl: - (dobro de, znam da je zajeb pri kucanju, ajde sad...), a pri tome sam samo analizirao sta se desava. Ne bih ni ulazio u setovanja da nisam hteo bas da vidim sta pise.
Mozda momci iz FFa bolje rade sa XP drajverima, ko ce ga znati, samo kazem da to nije opsti slucaj :wink:
Rhino
20-10-2012, 07:26 PM
Jel to znaci da i onaj novi rme od 1500e ima veliki latency zbog toga sto je usb? Ne vjerujem :)
Ovdje se radi o povrsno napisanim driverima, to je sve. Necu da vratim kartu jer je neispravna, vec zbog toga sto imam pravo na to u roku od 30 dana.
Rhino
20-10-2012, 07:33 PM
I da.. Probacu je vala i na drugom pc-u i macu...
Sto se ovog laptopa konkretno tice win je tek fresko instaliran, komp je nov, nije jos ni iskusio net, radi, leti tako da ne vjerujem da u njemu lezi problem.
alavuk
20-10-2012, 07:34 PM
nemam problema ni sa audio inputom (2 izvora odjednom na bilo kom mod-u tj 44/48 16/24) niti sa midijem (ni kao midi klavijatura niti kad saljem midi time code ...)
inace zaboravio sam svo vreme da vam kazem da karticu furam na usb hub sa bcr-om i maya 44 usb ...
vakatt
21-10-2012, 12:40 AM
btw, evo koristan programcic za navatati izvor problema sa latencijom (pod uslovom da je izvor problema u OS-u).
http://www.thesycon.de/deu/latency_check.shtml
@alavuk, nesporazum :) , misliio sam na onaj tvoj screenshot na kojem se vide vrijednosti reda 40ms, to bi meni za sviranje gitare bilo nemoguce, racunam da bi za klavijature ili pad-ove bila isto prevelika latencija, a s druge strane za mixanje to i nije toliko bitno.
Rhino
21-10-2012, 01:36 AM
Probao sam i njega, sve u redu tu. Ma.. Do drajvera je, nema druge..
Btw skinuo sam neke beta drajvere i sad je situacija kud i kamo bolja, ali ne i zadovoljavajuca..
Cisto za info, kod mene profire 2626 na bufferu od 256 u Cubase-u prijavljuje latenciju od 7.5 ms, a na 64, prijavluje 3.152 ms... Naravno firewire je u pitanju, masina je i5 2500k SB, ako to nesto znaci uopste...
psionic
21-10-2012, 03:39 AM
Cisto za info, kod mene profire 2626 na bufferu od 256 u Cubase-u prijavljuje latenciju od 7.5 ms, a na 64, prijavluje 3.152 ms... Naravno firewire je u pitanju, masina je i5 2500k SB, ako to nesto znaci uopste...
Pa to je to. 256 ne bi smelo vise od 10ms da bude.
Menjaj to ili cekaj beta drajver, nema mu druge :cry:
Rhino
21-10-2012, 04:38 PM
I na drugom laptopu ista stvar.. Isto win7 x64 je u pitanju. Nisam trenutno u prilici da isprobam interfejs sa xp-om, probacu i na macbook-u cim stignem..
Rhino
27-10-2012, 01:13 PM
A ni na macbook-u nije neki hit. Mozda i stvarno nije 100% ispravna karta i ako na njoj sve fizicki funkcionise, pojma nemam.. Po mojoj nekoj logici makar na macu ne bi trebao da bude problem, njima ni integrushe nemaju problema sa latency..
Bilo kako bilo ode ona u ponedeljak nazad za njemacku i cekam babyface blue edition..
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.