View Full Version : Hiperprodukcija...pad kvalitete..."fake" producenti
liveinthemix
09-09-2012, 04:06 PM
Treba stvarati svoj zvuk...inovacija, progresivnost. Nema pravog uspjeha ako se recikliraju pro?vakane stvari sa chartova. Bez hrabrog pristupa nula bodova...i sam se ulovim u zamke hiperprodukcije, ali samo kad sam oti?ao korak naprijed i radio mjuzu bez osvrtanja...to je bilo to. Ba? sam pričao sa Freshom...tako je nastao Get Down Super Funk 2003. http://www.youtube.com/watch?v=XxuJLroRCZU i jo? neke stvari. Toliko trasha danas ima da je to nenormalno...stvari se rade na dnevnoj bazi. Moram priznati da mi je pomalo smije?no gledati kako je većina izvođača bez identiteta...ne samo kod nas, već i u svijetu. Kako vi gledate na tu hiperprodukciju i pad kvalitete svijetske glazbene scene i gibitak identiteta većine izvođača?...mo?emo zajedno podijeliti razmi?ljanja. Najmanji problem je oprema, plug-inovi, hardware-i, sowtware-i...nekad se i na jednom sampleru i sintu mo?e napraviti bomba stvar...a da ne govorim samo na jednom instrumentu ili vokalu...Netreba biti opterećen opremom, već u?ivati u mjuzi i stvarati svoj stil. Stvari su oti?le toliko daleko da mo?da par DJ-a, producenata radi mjuzu...iza većine top imena stoje ljudi koji to Actually rade. DJ-i gotovo i da ne vrte setove već stave USB stick sa gotovim programom. Dakle "fake" priča na sceni, "fake" priča u mjuzi...Ima i primjera koji su suprotni i ljudi od kojih mo?emo učiti dan danas, ali velik je broj ovakvih slučajeva.
Pogledajte reporta?u britanskog ITV-a u kojoj se pojavljuje moj kompadre i suvlasnik na?eg labela www.liveinthemix.com (http://www.liveinthemix.com) DJ Fresh Jay, koji je te godine nastupio na finalu DMC svjetskog prvenstva DJ-a u Londonu, te osvojio 4.mjesto nastupom na tri gramofona, dok je titulu ?ampiona pobrao legendarni Roc Raida (RIP). Fresh je sveukupno bio ?est puta na DMC-u, i većinom je bio među prvih 10 u svijetu. Nekad je to bila umjetnost, danas to vi?e nije ni bitno http://www.youtube.com/watch?v=JzUo9bq3t-Y
Everything I'm not, made me everything I am...sto god da radite, budite svoji.
Mika Technika
09-09-2012, 04:33 PM
Odlican je Fresh na gramofonima!
. Nekad je to bila umjetnost, danas to vie nije ni bitno
Na veliku zalost, danas je sve nebitno! :(
Sent from my Desire HD using Tapatalk 2
DaBear
09-09-2012, 04:44 PM
Bice ovo znimljiva diskusija...:D
Po meni - trenutno stanje u muzici diktira sve.
Publika se promenila i njihov nacin konzumiranja (besplatne) muzike.
Pare se ne trose vise na CD albume kao pre..nego na individualne mp3 pesme.
Sada ima mnogo manje izdanja na regularnim (pravim / major labelima) koji se generalno ukljucuju u proces kad neki mali label ili individua ili DJ privuce paznju svojim izdanjem - (citaj, vec dobro prosao na Beatportu, vrti se po klubovima itd..)
Hiperprodukcija je kod malih online labela koji kace sve i svasta na internet, jer ih to ne kosta malte ne nista !! Nema stampanja vinila, CD-a, postera, prave promocije itd...okace pa sta bude..ako stigne $5 super, ako ne - opet super, jer ih nista nije kostalo !!
Pogotovo house muzika, pa taj minimal...za 2 sata se napravi dupli album, itd.. Najgore je sto danas niko cak ni ne razradi taj neki instrumetal kako treba...i eto hiperprodukcije...
A sample kitova ima hvala bogu koliko hoces i SVAKO sa jednim okom i jednim uhom moze da slozi nesto na kompu za par sati i da to lici na nesto !!
Kazem samo LICI ! Ali ti koji to "slazu" misle da je to ono pravo i da su otkrili sve tajne pravljenja muzike na kompjuteru !!
Pre nekoliko godina su se radile promo vinil ploce, pa slale tastemakerima, pa DJ mailout, pa popunjavanje reaction sheets itd... sad nema nista od toga..odmah se kaci sve i svasta na Youtube...i eto hiperprodukcije..i pada u kvalitetu..
Ono sto major labeli izdaju se i dalje prodaje u milionskim tirazima.Ima dobre muzike i dalje..od popa, rapa, pop rocka, i svega ostalog..dobre stvari prolaze.
i kao i pre u raznim erama, razni producentski i kompozitorski timovi imaju svojih 5 minuta slave (koji traju po par godina) itd..kad neko ima hit, onda svi hoce da rade sa njim i traze pesme / produkcije / remikse...
Tih 5 minuta MORA da se iskoriste, jer mogu biti jedinih 5 minuta u kojih se moraju naplatiti godine ulozene u rad na muzici i u studiju!!
I tad isto moze da se pojavi malo "stancovanja" jer labels traze nesto sto MNOGO lici na prethodni hit !! I kako ih odbiti kad ti pune dzepove dolarima??
awacs
09-09-2012, 06:57 PM
Treba stvarati svoj zvuk...inovacija, progresivnost. Nema pravog uspjeha ako se recikliraju prožvakane stvari sa chartova. Bez hrabrog pristupa nula bodova...
USPEH je jako relativna stvar. Neki pod "uspehom" podrazumevaju par desetina like-ova na Youtubeu ili FB, nekima je to par desetina, stotina, hiljada (ili hiljada hiljada) valutnih jedinica na bankovnom računu. Nekima je pak dovoljno da ih komšije vide na televiziji.
Neko će da uloži sve pare da bi mu pesma bila #1 na chartu koji on smatra relevantnim... neki ljudi uopšte neće da ulože novce, samo ih zanima da naprave pesmu koje se neće stideti ako je čuju na radiju...
"Hrabar pristup" bez malo pameti, ponešto talenta, puno sreće, možda malo para i ogromne količine poštenja prema sebi samom je isto što i pišanje uz vetar. Svako može da piša uz vetar, ali neko ima gumirano odelo, a neko je u gaćama.
Ono što nedostaje masi ljudi koji tek ulaze u "posao" ili na "društvene mreže" je upravo to poštenje u odnosu na vlastiti talenat. Neki ljudi jednostavno nisu inovativni, progresivni, štatijaznam... ali su zato možda jako talentovani izvođači, ili prerađivači tuđih ideja, ili imaju dobre ideje o self-marketingu, štagod...
Sad, to o prežvakavanju chartova, jebemliga... svako ima svoj put, neki prežvakavaju aktuelne chartove, neki one matore... ET je reciklirao Denis&Denis, moj poslednji bend je reciklirao Tomicu Simovića, Lennona, McCartneya i Mano Negra (i još svašta). Muzika je jedno veliko prežvakavanje. Na kraju nije ni važno ŠTA prežvakavaš, nego KAKO prežvakavaš. Što bi rekao drug Engels (a možda i Marks, jebemliga, u školi sam ih uvek doživljavao kao Lennona i McCartneya).
Pozdrav,
Vasa
liveinthemix
09-09-2012, 07:57 PM
Apsolutno se sla?em sa DaBear-om...vrlo konkretno i koncizno, a i rečeno sa velikim iskustvom. Dojmila me misao, rečenica awacsa koja se odnosi na "po?tenje u odnosu na vlastiti talenat". Moram primjetiti da na ovom forumu prije svega gostuju emocionalno inteligentni ljudi, ne samo glazbenici ili umjetnici sa ciljem ostvarivanja svog ega. Ova tema nas producente koji mo?emo...ponavljam mo?emo u segmentu poznanstva, marketinga, financijske stabilnosti navodi da imamo jednu dozu odgovornosti prema publici i izvođačima, te svojim primjerom poku?amo stvarati promijene. Nitko od nas neće promijeniti svijet, i neće se boriti protiv vjetrenjača, ali svojim istupima i djelovanjem mo?emo usmjeravati. Nemo?e? zabraniti klincu da mu se sviđa neka pilaona napravljena u 5 minuta, ali ga mo?e? educirati o glazbi općenito na konkretnim primjerima, pa da sam stvara svoju svijest. Dostupnost je nevjerovatna, ali isto tako će se vremenom stvari i isfiltrirati...ljudi se od te silne hiperprodukcije za?ele prave mjuze...i uvijek se vraćamo na dobru pjesmu koja uvijek melje sve pred sobom. Adele, debelju?kasta, prosjećna, bez nadrkane produkcije sa glasom i klavirom je razbila cijeli svijet do te mjere da su oboreni mnogi rekordi...
moj poslednji bend je reciklirao Tomicu Simovića, Lennona, McCartneya i Mano Negra (i jo? sva?ta).
Slu?ao sam Familiju mnogo puta i da me je neko pitao za uticaje verovatno ne bih naveo ni jedno od tih imena. To je valjda isto kao ?to se od recikliranog Opela mo?e napraviti novi Peugeot i niko neće prepoznati vezu.
Ali napraviti taj neki novi, svoj stil, to je zaista ključna stvar. Evo pomenuo si Mano Negra. Meni je recimo album Manu Chao - Clandestino ?kolski primer kako je zaista moguće sa namerom napraviti neki novi zvuk ili, jo? bitnije, neku posebnu atmosferu na albumu. Mutno snimljene akustične gitare, vrlo expresivan i specifičan vokal (odglumljen, skoro kao da je u pitanju sinhronizacija lika u nekom crtanom filmu), ponavljanje istih zvučnih efekata u skoro svakoj pesmi ("zujalica" sa padajućim tonom, snimci replika sa radija, televizije, telefonskih razgovora, prenosa fudbalskih utakmica). Mo?da je kod nekih izvođača ta prepoznatljivost do?la spontano, ali samo delimično, jer u osnovi je bitna svesna odluka da se ne podra?ava tuđi stil. Mo?e se upotrebiti ne?to tuđe kao gradivni materijal, kao ?to je ?ekspir koristio već poznate priče, ali treba stvoriti svoj stil. To je te?i put, od koga mnogi očigledno odustanu već u začetku. U svakom slučaju, to je tema koja u priči o produkciji zaslu?uje mnogo vi?e pa?nje nego tehnički aspekt, decibeli, harmonska distorzija i ostalo, ali iz nekog razloga se ovde oko nje obilazi u ?irokom luku.
MUzzY
10-09-2012, 08:23 AM
Slazem se da trag u istoriji ostavljaju oni koji su bili hrabri ali to je zaista retkost. Mnogo je cesci slucaj mesanja baba i zaba samo da bi ispao oreginalan a krajnji rezultat je pita od blata.
Uvek sam za to da se stil treba ispostovati do maksimuma a da razliku napravi kolektiv muzicara koji ce to izneti na njima jedinstven nacin, bez forsiranja. Jedina muzika koja je opstala je ona koja je dosla iz neke iskrene ideje i iskrene poruke.
I DaBear i vi ste napisali tacno stanje stvari i uboli poentu - nikad nije bilo lakse napisati, snimiti i promovisati muziku i nikad nije bilo teze doci do tih gamoznih 5 minuta. I dalje verujem da kvalitet ispliva iz mase prezvakanih stvari ali znam i dosta materijala koji nije uspeo da dopre do kolicine paznje koju zasluzuje zbog te iste mase...
Mozda je problem sto ljudi iz ocaja i panike da se probiju jedostavno gube kurs (i vreme) trudeci se da nadju nacin da skrenu paznju na sebe i delimicni (ili potpuno) zaborave da treba da budu dobri muzicari a ne menadzeri?
Ja verujem da bez ozbiljnog tima ljudi gde ce se snage ujediniti nema mesta za uspeh i u opste ne verujem u price nekih pojedinaca kako su bas sve eto sami uspeli...
Bockie
11-09-2012, 12:58 AM
Gledam Nat.Geo...
(ludi) Rusi napravili outpost (na 20 km od kopna) za točenje nafte u sred leda, jer je teško doći do obale (jer je more zaleđeno) i sad ekipa brodom prilazi, a led gura, zajbancija cela, brodovi, tankeri, ludila, i dođu do mikro platforme (veličine kamion-dizalice) i navuku "glavu" velikog creva....i ta glava košta 1.000.000$...
Gumeno crevo (goveđeg preseka, doduše) i glava (metalna),hrpa gvožđa od 100-tinak kila.....košta milion $... !!!
...Od tehnike za izradu te glave treba 13 dinara gvožđa, visoka peć i dva Mileta na domaćoj lozi, da opizde triput čekićem..
Al' milionče....
E zato naftaši dižu kintu, a mi raspravljamo jel može na 24/96 da se radi...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.