View Full Version : Regenerat (presovani sundjer)
milance
08-09-2012, 06:31 PM
Imam jedno pitanje,mozda nepotrebno,al nema puno info-a po netu u vezi istog,pa... :wink:
Elem,hocu da pravim bass trapove i vrlo mi je jasno da je kamena vuna/azmafon...itd,najbolja opcija za to,ali naleteh danas na ovaj Regenerat sundjer koji je uzasno tvrd (od 80-160gr) i dosta tezi od vune a koliko kontam gustina i tezina igraju bitnu ulogu u apsorbciji nizih frekvencija,jel?!
Skuplji je od oba materijala gore pomenuta,al cena mi igra mnogo manju ulogu od eventualne stetnosti vune,jer bas mnogo vremena provodim u toj prostoriji,cak ponekad tu i spavam,pa ne bih bas da se zezam. :rolleyes:
Mozda i gresim u vezi te stetnosti,pa ukorite me slobodno kojim argumentom :ups: iako se vec dosta zvalavilo o tome!
Hvala na feedback-u. pozz
boggy
08-09-2012, 07:26 PM
Imam jedno pitanje,mozda nepotrebno,al nema puno info-a po netu u vezi istog,pa... :wink:
Elem,hocu da pravim bass trapove i vrlo mi je jasno da je kamena vuna/azmafon...itd,najbolja opcija za to,ali naleteh danas na ovaj Regenerat sundjer koji je uzasno tvrd (od 80-160gr) i dosta tezi od vune a koliko kontam gustina i tezina igraju bitnu ulogu u apsorbciji nizih frekvencija,jel?!
Skuplji je od oba materijala gore pomenuta,al cena mi igra mnogo manju ulogu od eventualne stetnosti vune,jer bas mnogo vremena provodim u toj prostoriji,cak ponekad tu i spavam,pa ne bih bas da se zezam. :rolleyes:
Mozda i gresim u vezi te stetnosti,pa ukorite me slobodno kojim argumentom :ups: iako se vec dosta zvalavilo o tome!
Hvala na feedback-u. pozz
Ne, taj sundjer nema dobre karakteristike za akustiku.
Svi se materijali koriste, u nekim zemljama cak ni nema azmafona, te mora da se koristi kamena vuna.
Moze se tekstilom i bastenskim filcem zaustaviti prasina da ne prolazi u sobu.
Sto se tice spavanja... nece ti se nista desiti ako prespavas ponekad... ali spavati godinama u studiju nije zdravo iz mnogih razloga.
Mislim da je dovoljno da IMAS odvojenu sobu za spavanje... a ostalo... sve je stvar odluke.
Ja upotrebljavam i filc za vrtove (zimska varijanta) i ako je (financijski) moguče i dobru mikrofibru, da se zminimalizira prelaz airborne mikročestica iz bilo koje vune.
Mislim, da je tako upakovana dovoljno sigurna i skoro ne?tetna nego recimo od drugih svakodnevnih ?tetnih stvari oko nas (?ivot u zagađenom gradu/svijetu, treče razrednoj prehrani sa sumljivim aditivima koja se prodaje kao prva klasa, medicinskih lijekova u prostoj prodaji sa nuspojavima...).
Boggy vidi? i na gearslutzu pa i na drugim forumima kako uop?te ne mare oko toga, ni DIY ni akustički dizajneri, povečini daju samo priljubljenu/klasičku Guilford of Maine FR701, imam uzorak, a to je gu?ča i deblja "obična" tkanina, to koriste i GIK i Realtraps a upotrebljavaju čak in staklenu vunu koja je jo? iritantnija...
milance
08-09-2012, 09:29 PM
U sustini me vas odg najvise i zanimao i ne zamerite na jos par potpitanja.
1.Ima ga u raznim gustinama,sto bi samim tim uticalo i na tezinu,jelte i po mojoj proceni,mislim da moze da dostigne komotno nekih 50-60kg/m3 (tezi je bar duplo od iste takve table Knauf vune i tezina se menja u odnosu na gustinu sundjera),e sad...ima tezinu,ima gustinu,mislim da i debljina nije problem i onda jos plus u komb. sa Air Gap-ovima...sta znam?! Kazem,samo se oslanjam na neku logiku,jer nisam ranije to radio (uglavnom sam bio u vec sredjenim studijima) a ovo je sad za neku moju Home opciju,gde cu dosta posla zavrsavati,pa mi je ovo neophodno u sobi koju imam na raspolaganju.
Btw,soba je cirka 3x3 sa 3 visine,ima dva gotovo cista ugla i dva samo gornje trecine.
Mnogo bi mi znacio i konkretan savet sta bi vi u ovoj opciji,al samo u obzir da sam ovde dobar deo dana...pa i noci. ;)
2. Koja sirina trapa je minimalna? Meni bi igralo oko 40cm i dal mora da se stavi BAS simetricno u ugao ili moze malo da se ukosi u jednu stranu?
3. Jel znate za neku trecu opciju (osim vune i azme) da daje dovoljno dobre rezultate i ako da sta bi to bilo??
Hvala jos jednom na vremenu.
milance
08-09-2012, 09:37 PM
NLP: na mikrofiber bi isao svakako i iz estetskih razloga (jbg,Devica,bez estetike nista) :)
i kontam da Nije Tako Strasno disati to svaki dan,al nesto me ovaj "crvic" zeza i ne da mira :/ ... premala je soba a kontam da stavim bar 6 trapova pa i 7,8 ako budu isli iznad mene dijagonalno uz plafon.
Znam i da bi se nesto suskalo na temu Regenerata da se dosad "probio" u opcije,ali sta znam...ko pita ne skita. ;)
Pa sad jo? ka?i da su stene, pod i strop rigidni (cigla, beton i slično) pa ima? najgore ?to mo?e, trupliranje modalnih/resonantnih frekvencija!:( + da je jo? veoma malen prostor.
Za ne?to takvo urediti i postaviti u neke normalne okvire treba dosta znanja, iskustva pa i eksperimentisanja.
Najprije, bilo ?to razmi?lja? napraviti pročitaj BAREM SVE! to:
http://www.rumski.com/index.php?categoryid=24
http://www.rumski.com/index.php?categoryid=32
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=42121
http://www.rumski.com/index.php?categoryid=48&p2001_articleid=7
Pazi oko mikrofibre, da nije dupla i lepljena pa je spoj vazdu?no nepropustan ili pregusta i opet nepropustna... ima sva?ta.
Čitaj oko tkanine, do kraja!:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=32768&page=6
milance
08-09-2012, 10:43 PM
Uz svo duzno postovanje NLP,nisam bas na osnovama,tu sam ja duze malo. ;)
Znam da su dimenzije nezahvalne za rad,al to mi je na raspolaganju,pa samo gledam kako od toga nesto napraviti. Prvenstveno me zanimalo koje misljenje o ovom Regeneratu,al i po koji savet ljudi koji su "u materiji".
Soba je izolovana stiroporom (ne akusticki naravno),plafon je isto ukrasni,reljefni stiropor a pod je parket.
Sto se tice mikrofibera,uzimao sam ga ranije za neka estetska resenja,fakticki kao zidni ukras pa mislim da nece biti greske.
Imam samo jedan problem sto mi prozor dodje iza ledja (ne mogucnost drugacijeg rasporeda) pa jel bi resilo to bar donekle neka teska draperija naborana a pored prozora difuzori?
p.s. ako neko nadje vremena voleo bih objasnjenje zasto regenerat nema funkciju? Tnx
ej da,sta mislis o Akustickim trapovima (Auralex,Vicoustic),npr Vicoustic Super Bass 90. On je 60 visine,ugaoni sa 30 dubine. Imas iskustva i koliko vrsi posao?
hm OK, svejedno idi skroz pa da makar malo osvežiš, pogledaj sve napisano, nađe se i mnogo više od osnova.
Misliš to:
http://www.spongvapeks.com/Regenerat
Jednake produkte imamo u SLO, cjena je visoka, otvorenocelične su i zato su u redu za akustiku, međutim zatvorenocelične nisu.
Ne znam kakav je taj Regenerat.
Veoma su skupi gledano na klasične vune.
... recimo stiropor je zatvoreno celična i dodaje prizvuk prostoru, to nije zaželjeno a i ima limitiran obseg absorprcije i više je neke vrste membranska "sprava"...
Mislio sam na rigidnost gabarita prostorije, ne na konačan sloj, nego što je izza.
Pusti pri miru malo guste pene, jer ne rade na niskim frekvencijama, ako bi imao više prostora i premnogo metara naokolo i mnogo slojeva takve pjena... a imaš i Basotect pjenu do mislim da i do cca. 50kg/m3 cena je "preozbiljna", efekat ne bi bio čudesan gledano na klasične vune.
I pjene mogu ugostiti prašinu i razvoj mikroorganizama kao vune, iako si se sa mikrofiberom i vrtnim filcem rješio air borne djeliča, za mikroorganizme nema nekog rješenja... i kauč ih može lepo gostiti, samo nije kauč po svim površinama prostora:):(
... mislim da je na to prvovrstno Boggy mislio.
milance
08-09-2012, 11:24 PM
Starija kuca je u pitanju (svabska),stara cigla i dosta su debeli zidovi. Nije beton. Uglavnom kad se enterijer pa i exterijer osvezavao,uradjene su te izolacije sa stiroporima,pa ti napomenuh jer znam da i on mozda nesto moze da zeza. :/
Parket mislim da je ok?!
Manje vise,to je to,s tim sto dosta firmi to ovde radi i kazu da se najvise koristi za npr, neke postavke pod nesto,strunjace,sedista,pa i kao zvucna izolacija.
Za ovo Otvoreno/Zatvorenocelicni moram da proverim,al mislim da je ipak ovo prvo...iako nisam bas skroz siguran sta to tacno znaci...preptostavljam neka vrsta propusnosti?
p.s. Ostade mi duzan za ovaj problem sa prozorom iza ledja?? :)
milance
08-09-2012, 11:26 PM
I slobodno daj neko konretno resenja za trapove,kakvo god bilo...and don't mind the price! ;)
I da,Akusticki sundjeri/trapovi...misljenje,iskustva?
U krajnjoj opciji mozda i da iskesiram i to,ako ima vajde!?
boggy
08-09-2012, 11:41 PM
U sustini me vas odg najvise i zanimao i ne zamerite na jos par potpitanja.
1.Ima ga u raznim gustinama,sto bi samim tim uticalo i na tezinu,jelte i po mojoj proceni,mislim da moze da dostigne komotno nekih 50-60kg/m3 (tezi je bar duplo od iste takve table Knauf vune i tezina se menja u odnosu na gustinu sundjera),e sad...ima tezinu,ima gustinu,mislim da i debljina nije problem i onda jos plus u komb. sa Air Gap-ovima...sta znam?!
Pored gustine potrebno je da materijal propusta vazduh, da bude porozan... inace bi svasta mogli da stavljamo.
Znaci, azmafon, kamena i staklena vuna.
Kazem,samo se oslanjam na neku logiku,jer nisam ranije to radio (uglavnom sam bio u vec sredjenim studijima) a ovo je sad za neku moju Home opciju,gde cu dosta posla zavrsavati,pa mi je ovo neophodno u sobi koju imam na raspolaganju.
Btw,soba je cirka 3x3 sa 3 visine,ima dva gotovo cista ugla i dva samo gornje trecine.
Trostruki sobni modovi?
Mnogo bi mi znacio i konkretan savet sta bi vi u ovoj opciji,al samo u obzir da sam ovde dobar deo dana...pa i noci. ;)
Imas li neki drugi prostor?
2. Koja sirina trapa je minimalna? Meni bi igralo oko 40cm i dal mora da se stavi BAS simetricno u ugao ili moze malo da se ukosi u jednu stranu?
Crtez?
3. Jel znate za neku trecu opciju (osim vune i azme) da daje dovoljno dobre rezultate i ako da sta bi to bilo??
Hvala jos jednom na vremenu.
Vatelin (najdostupniji je onaj za jorgane), ja sam ga koristio nesto malo, ali su mi potpuno nepoznati parametri, morao bi da probas pa da procenis sam.
boggy
08-09-2012, 11:43 PM
NLP: na mikrofiber bi isao svakako i iz estetskih razloga (jbg,Devica,bez estetike nista) :)
i kontam da Nije Tako Strasno disati to svaki dan,al nesto me ovaj "crvic" zeza i ne da mira :/ ... premala je soba a kontam da stavim bar 6 trapova pa i 7,8 ako budu isli iznad mene dijagonalno uz plafon.
Znam i da bi se nesto suskalo na temu Regenerata da se dosad "probio" u opcije,ali sta znam...ko pita ne skita. ;)
Svaka prasina je opasna za pluca pa i pamucna, tako da je najbolje ne stavljati nista ako te zeza "crvic"... neki kompromisi se moraju napraviti.
boggy
08-09-2012, 11:48 PM
Uz svo duzno postovanje NLP,nisam bas na osnovama,tu sam ja duze malo. ;)
Znam da su dimenzije nezahvalne za rad,al to mi je na raspolaganju,pa samo gledam kako od toga nesto napraviti.
trostruki sobni mod znaci da se lisavas barem jedne bass note... koju neces cuti, skoro sta god radio u sobi.
Jasno mi je da je to tebi na raspolaganju, ali sa sobom koju imas spadas u grupu koja bi trebala da radi na sluske, i da se mane corava posla, sa akustikom.
Prvenstveno me zanimalo koje misljenje o ovom Regeneratu,al i po koji savet ljudi koji su "u materiji".
Regenerat je neupotrebljiv, osim da spavas mozda na njemu...
Soba je izolovana stiroporom (ne akusticki naravno),plafon je isto ukrasni,reljefni stiropor a pod je parket.
Sto se tice mikrofibera,uzimao sam ga ranije za neka estetska resenja,fakticki kao zidni ukras pa mislim da nece biti greske.
Imam samo jedan problem sto mi prozor dodje iza ledja (ne mogucnost drugacijeg rasporeda) pa jel bi resilo to bar donekle neka teska draperija naborana a pored prozora difuzori?
Slika?
p.s. ako neko nadje vremena voleo bih objasnjenje zasto regenerat nema funkciju? Tnx
Ne propusta vazduh
boggy
08-09-2012, 11:52 PM
Starija kuca je u pitanju (svabska),stara cigla i dosta su debeli zidovi. Nije beton. Uglavnom kad se enterijer pa i exterijer osvezavao,uradjene su te izolacije sa stiroporima,pa ti napomenuh jer znam da i on mozda nesto moze da zeza. :/
Ok
Parket mislim da je ok?!
Da.
Manje vise,to je to,s tim sto dosta firmi to ovde radi i kazu da se najvise koristi za npr, neke postavke pod nesto,strunjace,sedista,pa i kao zvucna izolacija.
Nisam primetio da nasi trgovci uopste znaju sta su akusticki materijali... Djuka Pol je prodavao "piramidice" od tapetarskog sundjera na veliko, realno gledano to je narod trazio, oni su im sekli... u sustini je prevara.
Za ovo Otvoreno/Zatvorenocelicni moram da proverim,al mislim da je ipak ovo prvo...iako nisam bas skroz siguran sta to tacno znaci...preptostavljam neka vrsta propusnosti?
Da, potrebno je da vazduh prolazi ako zelis da se apsorbuje.
p.s. Ostade mi duzan za ovaj problem sa prozorom iza ledja?? :)
To je za sada najmanji problem...
boggy
08-09-2012, 11:56 PM
Osnovna razlika je da se open-cell sundjer NE MOZE koristiti za izradu namestaja (strunjaca itd)... zato sto nije elastican, ili nema dovoljnu "nosivost". Odnosno... mehurovi su mu popucali i ostala je samo zicana struktura izmedju susednih mehurova... otud propustanje vazduha... ali zato ako ga pritisnes... on se spljeska,... i ostane tako dugo vremena posto ga otpustis, ili se spljeska veoma malom silom... pa ne moze da nosi teret... to bi trebali trgovci da znaju, ali s obzirom da je njima bitno samo da prodaju sto vise...
milance
09-09-2012, 12:14 AM
Sad je vec sve jasnije! ;)
Koristim Beyerdinamic DT770 i one su opticaju veliki deo vremena,tj igraju veliku ulogu jer imaju jako dobar "3D" i prilicno lep i jasan bass,pa na njima mogu zavrsiti dobar deo posla.
Malo je problem sto to umori posle sat,dva i usi i glavu,pa bi jednostavno da kad zelim da cujem nesto iz monitora da to ne bude totalni kurslus i da mi monitori ne budu fakticki neupotrebljivi,pa sad ako je do tog jednog bas tona...prezivecu i bez njega! :)
Tacne dimenzije sobe su 320x310x290.
Kakva je procedura sa Vatelinom,koja debljina bi isla,jel ga ima kod nas i kakav je sa cenom u odnosu na sve drugo standardno?
I Please,samo nek mi neko kaze jel ima iskustva sa "firmiranim" trapovima i kakvi su u odnosu na DiY? Mislim na akusticki sundjer,naravno...
boggy
09-09-2012, 12:33 AM
....................
Tacne dimenzije sobe su 320x310x290.
http://sketchup.google.com/download/
Kakva je procedura sa Vatelinom,koja debljina bi isla,jel ga ima kod nas i kakav je sa cenom u odnosu na sve drugo standardno?
Ne bih ga mnogo nabijao i ne bih isao ispod 30cm debljine.
I Please,samo nek mi neko kaze jel ima iskustva sa "firmiranim" trapovima i kakvi su u odnosu na DiY? Mislim na akusticki sundjer,naravno...
odnos (kvalitet+kvantitet)/cena je bolji kod DIY.
milance
09-09-2012, 01:32 AM
Otprilike ovako izgleda...
quake2
09-09-2012, 02:25 AM
Oho,krevet???znaci u toj sobi ce malo i da se spava....vidi ovako,kratko i jasno....nemoj da te zmija ujede da u tu sobu uneses i parce kamene vune ako ti je do zdravlja i zivota TACKA.Sad moram da idem,nastavite slobodno,pozzzzz
milance
09-09-2012, 11:59 AM
To je ugano,tako da posluzi za spavanje samo ponekad. Al svakako sam odustao od panela s vunom. Hvala svima svakako i ovo je bilo vise nego dovoljno... ;)
milance
09-09-2012, 01:18 PM
Evo jednog novog momenta (znam da sam dosadan) :)
Imam i taj mali atelje koji sam odavno zapostavio a pravljen je u vreme kad se malo znalo o svemu. Dakle dve su prostorije u pitanju od po 8 kv,odvojene zidom i 5,6cm vakumom izmedju njih. U tom zidu je duplo vakumirano staklo (ne pod uglom) a pored su vrata visine celog zida,od tvrdog teskog drveta i tapacirana jedno 5cm. Nasli smo ih negde na nekom otpadu i verovatno su iz nekog office-a...
Bilo je groznih problema sa stojecim talasima u njemu,a i nije dugo bilo korisceno,jer sam posle nekih god,dve vec krenuo da radim u BG i onda je zapostavljeno od tada.
Postavicu dve slike,na jednoj je cist nacrt rasporeda a na drugoj neka moja zamisao "tretmana"...koliko je to moguce! :/
Ako vas nisam ugusio,dajte neki savet i za ovu opciju... Tnx again.
Dimenzije su: 340 sirina,200 dubina i 235 visina.
Na slici sa zamisli tretmana zeleno su Trapovi/paneli i isao bih varijantu sa 10cm vune presvuceno fiberom koji bi bili montazni i stavljali se i sklanjali po potrebi,tako da dobro dodju i kasnije za neki ozb. prostor.
Crveno su difuzori a plavo je rebrasti sundjer koga mi je ostalo od ranije pa kontam da ga mozda iskoristim za ispred sebe i na plafon...ne bih bas da pravim mnogo difusora,nema se i kad,pa nadam se da ti sundjeri BAR NESTO rade...?! ;)
Eto,otprilike...pozz
milance
09-09-2012, 05:03 PM
Otprilike ovako nesto: Bordo-Apsorberi,Zuto-Difusori (iza mene),Ljubicasto-rebrasti sundjer.
S tim sto iz ovog ugla gledano,jos bi i na zadnji zid isli u uglove apsorberi i jedan ukoso na plafon kao i ovaj napred.
boggy
09-09-2012, 08:02 PM
Otprilike ovako nesto: Bordo-Apsorberi,Zuto-Difusori (iza mene),Ljubicasto-rebrasti sundjer.
S tim sto iz ovog ugla gledano,jos bi i na zadnji zid isli u uglove apsorberi i jedan ukoso na plafon kao i ovaj napred.
Sta nameravas da postignes ovom "kozmetikom"? Nadam se da ne verujes da takav tretman ista ima sa niskim frekvencijama ispod 200Hz...
Ako verujes,... e pa... stojeci talasi uopste "ne vide" tvoj tretman. Ostace samo stojeci talasi, a ti ces ubiti prve refleksije i napraviti dodatno ludilo u sobi, tim potezom.
Takodje se nadam da neces morati ovo da napravis, pa da "naucis" sta znaci ovo sto sam ispricao.
Ozbiljni bass trapovi trebaju... 30cm debljine a i vise u uglovima... ako zelis da uopste načneš problem low end-a.
EDIT: ako su "rebrasti sunđeri" u stvari tapetarski sunđer, preporučujem ti da ih NE koristiš, prve više štete nego koristi. Slobodno moze u kontejner... ionako ne vrede skoro nista.
milance
09-09-2012, 08:57 PM
Razgovarao sam malopre sa prijateljem koji se bavi akustikom ,tako da upravo ovo sto ste mi i vi rekli je potvrda njegove konstatacije! ;)
Sta mislite o varijanti oduzimanja po nekih pola metra sa strane i u tom "luftu" izmedju zidova raditi vec sta je neophodno (vuna,air gap-ovi...)? Da li bi to moralo raditi na sva 4 zida il je dovoljno sa strane? Ukoliko moze samo sa strane onda i ostaje nesto prostora za normalan rad..u suprotnom bi dobio klaustrofobiju! :rolleyes:
boggy
09-09-2012, 09:43 PM
.....Ukoliko moze samo sa strane onda i ostaje nesto prostora za normalan rad..u suprotnom bi dobio klaustrofobiju! :rolleyes:
Pa... rad na sluske je i dalje aktuelan predlog...
Sto se tice modularnog akustickog tretmana, posto vidim da to predlazes... sacekacemo Nenada. Posteno govoreci, ja nikada modularnu akustiku nisam shvatao kao ekonomicno resenje, ako se zeli biti iskren prema samom sebi, i ako se zeli sredjivanje niskih frekvencija kako Bog zapoveda.
awacs
09-09-2012, 09:45 PM
Sta mislite o varijanti oduzimanja po nekih pola metra sa strane i u tom "luftu" izmedju zidova raditi vec sta je neophodno (vuna,air gap-ovi...)? Da li bi to moralo raditi na sva 4 zida il je dovoljno sa strane? Ukoliko moze samo sa strane onda i ostaje nesto prostora za normalan rad..u suprotnom bi dobio klaustrofobiju! :rolleyes:
Uđi u neki prostor koji je 2x3m (ili bar probaj da ga zamisli?) pa odgovori sam sebi na to pitanje. Čini mi se da i sam shvata? kako u?i nisu jedini kriterijum kojim se meri "normalnost" rada.
Situacija u kojoj se nalazi? nala?e ti da odluči? ?ta je po tebi "normalan rad" - idealni akustički uslovi (koje neće? postići) ili rad u akustički lo?im (ali humanim) uslovima za slu?anje zvučnika kombinovan sa slu?anjem slu?alica.
Pozdrav,
Vasa
milance
09-09-2012, 10:01 PM
Awacs,situacija u bilo kojoj od ove dve opcije potpuno ISKLJUCUJE koriscenje monitora za rad na muzici,tj. toliko je losa slika u oba slucaja! E sad,koliko IMA SMISLA i koliko bi kostalo ulagati u taj modularni tretman je sledece pitanje?! Sto se mene tice,tih pola metra sa obe strane (ako je to sve sto bi mi bilo oduzeto) je na granici prihvatljivog. Sva snimanja ozbiljnija,sastancenje s klijentima itd se odvija na drugoj lokaciji,ali ovaj prostor je nesto gde cu obavljati dobar deo mog kreativnog procesa,pa cak i samo finisiranje proizvoda (mix... ) sto samim tim znaci da ne mogu da provodim nekad i 8-10 sati rada na sluskama...ipak mi je to najgora solucija!!!
Ako neko zna ponesto o Modularnom Tretmanu...koliko,sta,kako...i m all ears??! ;)
awacs
09-09-2012, 10:23 PM
Awacs,situacija u bilo kojoj od ove dve opcije potpuno ISKLJUCUJE koriscenje monitora za rad na muzici,tj. toliko je losa slika u oba slucaja! E sad,koliko IMA SMISLA i koliko bi kostalo ulagati u taj modularni tretman je sledece pitanje?!
Pa eto, sam si odgovorio, čak i što se tiče modularnog tretmana. Jedino što možeš da postigneš modularnim (kao i bilo kojim drugim) tretmanom je da učiniš da taj prostor i dalje zvuči nejasno, ali na drugačiji način. Što zapravo samo znači da ćeš morati da se navikavaš na novu vrstu nejasnog zvuka.
Ono što ti predlažem (a mislim da ni Bogi ni Nenad/NLP nemaju ništa protiv) je jedan pošteno iznet "workaround" - navikni se na to imaš, kupi slušalice i nauči da poređenjem jednog i drugog zvuka dođeš do nekakvih prihvatljivih rezultata. Neka ti slušalice služe za forenzički tretman zvuka, a soba (takva kakva je) za proveru kako publika to čuje u svojim sobama. Pa onda obratno - radi na zvučnicima, pa proveri na slušalicama.
To je svakako spor i neudoban metod, ali će posle nekog vremena početi da daje prihvatljive rezultate. I moći ćeš da raširiš ruke sedeći za kompjuterom, a da pritom ne udariš u zid.
Pozdrav,
Vasa
To si mudro napravio, kod akustike je potrebno prilično da se pozabavi da je akustika u prostoriji prilagođena psihoakustičkim "zahtjevima" a pri takvim malenim je potrebna jo? veča kreativnost i izkustva, da se umanji problematika.
Ako ti je taj čovjek "koji se bavi akustikom" prijatelj, kako ka?e? to je odlično! Neka ti osobno pomogne, jer custom rad/varijante so najbolje re?enje i uveliko umanji pogre?na re?enja i pogre?no ulo?en novac. :da:
Razgovarao sam malopre sa prijateljem koji se bavi akustikom ,tako da upravo ovo sto ste mi i vi rekli je potvrda njegove konstatacije! ;)
milance
10-09-2012, 12:00 AM
Kad sam rekao OBE OPCIJE,mislio sam na obe prostorije oko kojih polemisemo (pretrci od pocetka topic-a,ne mrzelo te ;) ,drugo- odavno "izgubih moc" da slusam bilo kakvu muziku kao obican slusalac a pogotovo ne bih to da radim dok neko ceka proizvod iz mojih ruku koji je debelo platio! Sto znaci,dok slusam monitore koji bi trebalo kristalno jasno da rade kako zvuce kao dva mumlava izvora zvuka i nista ne razumem sta izlazi iz njih..."ugodjaj" je u najmanju ruku frustrirajuci!! :banghead:
Sluske smo vec apsolvirali... :wink:
Kako god,prilazem jos jednu fotku sa Eventualnom zamisli kako bi ta akcija trebala da izgleda,pa da polako ovo privodimo DEFINITIVNOM kraju... :da:
NLP: kazu ti ovde blistas,pa... raspali! :)
awacs
10-09-2012, 12:51 AM
Kad sam rekao OBE OPCIJE,mislio sam na obe prostorije oko kojih polemisemo (pretrci od pocetka topic-a,ne mrzelo te ;) ,drugo- odavno "izgubih moc" da slusam bilo kakvu muziku kao obican slusalac a pogotovo ne bih to da radim dok neko ceka proizvod iz mojih ruku koji je debelo platio!
Dobro, pretrčao sam ponovo, podsetio se da ima? DVE lo?e prostorije i jedan par dobrih slu?alica. Dakle, dobra stvar je ?to ne mora? da kupuje? slu?alice :)
Sad, ako ti neko debelo plaća proizvode onda ti se isplati i da sazida? studio ispočetka umesto da se "krpi?" i baca? novce na gluposti... ali da ne filozofiram bez veze, Nenad je lepo rekao (ako sam ga dobro razumeo): kad već poznaje? čoveka koji se bavi akustikom - iskoristi ga. A ako novci nisu problem nije lo?e ni da mu plati?.
Pozdrav,
Vasa
P.S. E da, ta moć da čuje? muziku u?ima običnog čoveka... podseti se. Nije lo?e.
Jeste da!
Ako je stvarno stručnjak na svom području i jo? da ti je prijatelj (pa su verovatno i prijateljske cene), a i stručna osoba na terenu je najbolje ?to mo?e, da vidi u ?ivo materiju, akustički premjeri prostore, analizira, na podlozi toga zasniva zamisao, pogovorite se oko budgeta, pa kompromisi... te na osnovi toga projektuje... to je odlično!
Dr?i se ga Milance!
milance
12-09-2012, 09:35 PM
Ok,ovako: Ovo je 3D zamisao sa nekim trap/panelima,pokretnim,mobilnim...kako god. Poenta je da ne "ukradem" previse od prostorije da jos uvek moze da se radi a da ima nekog efekta. Veliki trapovi su 20cm debljine i 10cm a paneli su takodje 10cm. Pozadi su dva difusora i verovatno ce jos dva ici na plafon,mada imam dilemu da li na zadnji zid da idu dva panela kao napred plus difusori. Difusore cu jos odluciti koje da pravim a ovde za info stavljeni 24x24cm. Sugestije,komentari,predlozi,kritika...sta god. ;)
p.s. prva zamisao je bila da trapovi koji su u uglovima budu svi od 20cm,al sam ipak ovde stavio 20+10cm,pa se nadam da je i 30cm apsorbcije ok?!
To ti je 2D export iz 3D:)
Jedino ?to mo?em na pamet da ti ka?em, da veoma sumnjam da če prednji i zadnji zid bit adekvatno efektivan.
?to misli? na taj odgovor:
http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=333539&postcount=34?
???!!!:wink:
Anthony
19-09-2012, 04:45 PM
Od ?ega misli? raditi trapove i absorbere na prve refleksije??
milance
19-09-2012, 06:15 PM
Klasika,kamena vuna. Sto?
Anthony
19-09-2012, 08:12 PM
Klasika,kamena vuna. Sto?
ma ja trenutno planiram radit absorbere za studio u sobi,ali me strah za zdravlje iako ih ne mislim radit puno...veli?ine moje sobe su mrvicu zahvalnije od tvoje: 3x4ipox2.6...barem mislim da jesu...cak sam pokrenuo temu na forumu i svi je fino izbjegavaju haha
milance
19-09-2012, 10:53 PM
Mislim da ces dobiti feedback,ako si pravilno i jasno pokrenuo temu,barem svi do sada jesu,pa i ja. E sad,malo bi u odgovorima trebalo da se posvecuje vise paznje opcijama kojima ljudi raspolazu,pa da se izbegnu odgovori tipa "nadji drugi prostor"...i sl.,al ok...znam da je i njima preko glave "neznalica". :rolleyes:
Any way,prozuji malo i po ranijim temam slicnog tipa,ima tu dosta odgovora koji ce ti valjati... ;) pozz
Pa eto, dobio je odgovor (sa moje strane):
http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=334094&postcount=3
Milance ti ima? svog prijatelja stručnjaka kao ?to si rekao, a ?to ka?e on oko tvog specifičkog problema?
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.