PDA

View Full Version : Laptop ili rack server za live....?

OFF
24-08-2012, 08:33 PM
Vreme je da se definitivno zbudzi jedna VST makina za live (win7?, forte)....
Dilema - da li juriti dobar lap top (i koji...) ili kupiti polovan Dell rack 1U server?
Ideja sa tim Dell-om (dual xenon unutra) da je nadogradivija makina, i ubaci se u rack, kao pravi sinth modul....njega bi kontrolisao sa nekog bilo kakvog laptopa (preko mreze)....... a taj bilo kakav laptop vec imam, stoji ispred mene za repertoare, tekstove, shifre, harmonije.......

Dakle ako laptop - koji izbegavati, koji su se dobro pokazali...
Ako rack - da li dobijam potencijalno jacu makinu (nemam iskustva sa xenonima)......? kontam da mi to otvara neke mogucnosti za nadogradnje, mozda i opcija sa PCI zvucnom.......

dajte predlog i sugestiju

OFF
24-08-2012, 10:08 PM
konkretno ovaj
http://www.kupujemprodajem.com/1U-Dell-1425-2x2-8Ghz-4GB-SATA--1868821-oglas.htm?filter_id=6033705

diviner
24-08-2012, 10:55 PM
Xeoni nisu los izbor, pa ne bi bilo lose probati tu kombinaciju (jer dok ne probas neces znati kako ces stojati u praksi).

Laptop ako uzimas, trazi sa intel chipset, intel integrisana grafika i po mogucstvu 17" (jer mozes staviti najcesce dva hdda), + idealno da ima esata port (jer na e sata mozes nakaciti 3 TB disk, i da ti radi kao da je klasicna desktop masina (kao da je unutra). Drugim rjecima moze i neki polovan i3, mozda cak i core 2 duo lap 17" (oko 350 eura recimo)...

Poz.

OFF
24-08-2012, 10:57 PM
Xeoni nisu los izbor, pa ne bi bilo lose probati tu kombinaciju (jer dok ne probas neces znati kako ces stojati u praksi).

Laptop ako uzimas, trazi sa intel chipset, intel integrisana grafika i po mogucstvu 17" (jer mozes staviti najcesce dva hdda), + idealno da ima esata port (jer na e sata mozes nakaciti 3 TB disk, i da ti radi kao da je klasicna desktop masina (kao da je unutra).

Poz.

Hvala!

A koliko snage u poredjenju sa nekim Q ili I5/i7 mogu ocekivati iz ta 2 starija xenona....? gde se to nalazi, realno?

fix3r
25-08-2012, 12:37 AM
Imam ja jedan 1U Dell Poweredge server, dodusi noviji od tog (taj sa linka je koliko vidim iz Pentium 4 generacije, tj. dobar nizasta) i to ne bih poneo na svirku ni pod razno jer zaista nije za to predvidjen. imaces problema da ubacis PCI kartu (zavisno od raiser-a itd) ili ces morati USB interfejs, sto je opet nezgodno. Serveri imaju male fenove, inace, 40mm, koji su neverovatno bucni, sto treba imati na umu. A i to cudo se butuje duze od Tritona :) Ako ti crkne struja na pola svirke cekaces 5 minuta da se podigne sistem.

Ako ti treba rack masina onda najbolje pogledaj 4U rack kucista za PC, koja su dovoljno velika za skoro svaku kombinaciju proca, hladjenja i prosirenja. Recimo ovako nesto (mora da se moze naci i u Srbiji) http://www.scan.co.uk/products/codegen-cg-4u-500-4u-rackmount-case-500mm-deep. Spakuj obican PC u njega i vozi. Takve kombinacije sam vidjao na par mesta, gde su Live vozili Kontakt libove direktno sa rack-a.
Masina tako sklopljena bi trebala biti prilicno cvrsta za maltretiranje na svirkama.

Sto se laptopa tice, kao alternativa gornjem, mozda je najbolje kupiti nekoliko jeftinih a taman dovoljno jakih za svirku i uvek imati rezervu pri ruci. Recimo, Lenovo Thinkpad X200 seriju - Core2Duo, jako mali i lagani (na cosku od klavijatura da ga stavis, manji od Blofelda), od magnezijuma i tvrde gume/plastike, neunistiv fizicki. Ne bi trebao da je vise od 300 evra. Kupis dva, jedan uvek klon prvog i u rezervi.

OFF
25-08-2012, 09:45 AM
Hvala, to je koristan info.....a i taj dell je skoro 13kg.....kad se ubaci u rack, doda modul....to postaje cimanje za nositi..

Onda jurim neki laptop, ipak samo jedan komad:), posto ce mi to biti ipak samo pomocna alatka uz obavezan bar jedan workstation (motif za sad)......i verovatno jos jedan modul.......

diviner
25-08-2012, 10:44 AM
Kao sto rekoh, laptop 17" , ekran pregledan i dovoljan za ozbiljniji rad, a da imas mjesta za 2HDDa, i eSata...

Evo ako nesto naleti, javicu ti se ;) .

Klarinetista
05-09-2012, 03:40 PM
sad videh thread... Ja brate ceo bend guram kroz laptop (c2d, 4GB, SSD+disk za snimanje, RME digiface kao interfejs) i radi kao looodo. Znaci ain-aout za 6,3ms, i imas npr drumagog na bubnju, vst na kanalima, realtime mix i snimanje. to radim vec 2 godine i evo sta sam naucio: laptop je na prvom mestu Apple MBP, zatim npr na trecem Thinkpad ili neki bolji VAIO, ostalo sve slobodno zaboravi ako ti je bitna stabilnost i trouble-free rad (kao onaj cale sto uci klinca: sine, auto je Mercedes a harmonika je Dalapa:))))

OFF
05-09-2012, 03:53 PM
sad videh thread... Ja brate ceo bend guram kroz laptop (c2d, 4GB, SSD+disk za snimanje, RME digiface kao interfejs) i radi kao looodo. Znaci ain-aout za 6,3ms, i imas npr drumagog na bubnju, vst na kanalima, realtime mix i snimanje. to radim vec 2 godine i evo sta sam naucio: laptop je na prvom mestu Apple MBP, zatim npr na trecem Thinkpad ili neki bolji VAIO, ostalo sve slobodno zaboravi ako ti je bitna stabilnost i trouble-free rad (kao onaj cale sto uci klinca: sine, auto je Mercedes a harmonika je Dalapa:))))

koji ti model imas tacno?

koji bese soft koristis kao mixer?

Klarinetista
05-09-2012, 06:01 PM
ja imam Lenovo Thinkpad T400 a za mix koristim SAC

Khan
05-09-2012, 06:08 PM
U ovom kontekstu ima HP par zaista dobrih modela, ali su toliko precenjeni da Mac book pro zvuci mnogo prihvatljivije...

OFF
05-09-2012, 07:18 PM
Ja bih mozda pre isao na win zbog Forte programa, mada i mainstage je super, ne znam samo koliko on kosta? :wink:

fix3r
05-09-2012, 09:17 PM
BootCamp pa instaliraj Win na Mac-u, i imas oba :)

OFF
12-09-2012, 08:08 AM
evo ga nastavak

http://rumski.com/forum/showthread.php?p=333619#post333619