PDA

View Full Version : Oprema u planu

AciD-Rap
24-05-2012, 05:05 PM
Posto ne znam gde da stavim ovo, stvarno nemam predstavu, evo ovde pa neka moderatori bace gde treba.:)

Ovako, ja sam pocetnik i u planu je neka low budget varijanta. Sad, zanima me par stvari. Imam Lexicon Alpha koji mi je brat dao pa me zanima da li ce mi trebati druga zvucna karta i jos par stvari.

Planiram da uzmem Yamaha MG102C mixetu i Rode NT-1a mikrofon. Sad, znam da na toj mixeti vec ima fantomsko napajanje, pa da li je ono pogodno za ovaj mikrofon ili moram da uzmem i neki dobar preamp za njega? Ovu mixetu mogu da ukljucim u ovu zvucnu ili ne? I je l mi okej izbor kako ce se snimati samo vokali? Rep je u pitanju. Pozdrav i hvala unapred. :)

vakatt
24-05-2012, 05:36 PM
Da bi ti neko dao dobar sajvet, za početak nam mora? dati vi?e informacija.
1. ?ta planira? da radi?? (snima? vokal? komponuje? svoju muziku - beats ? radi? miks?)
2. ?ta od opreme trenutno posjeduje? ? (osim te kartice dal ima? neke zvučnike-monitore ? komp ? u kakvoj-kolikoj prostoriji planira? da radi??)
3. Koliko novca planira? da izdvoji? za opremu ? dal bi i?ao na polovnu ili novu opremu?

// Dok nam ne da? vi?e informacija ne mogu ti ni?ta pametno reći, ali ako sam dobro shvatio ?ta si zamislio - za početak ta mixeta ti neće ni?ta posebno doprinijeti + - čak naprotiv.

Khan
24-05-2012, 05:37 PM
Mislim da ti alpha ne odgovara, a da je yamaha visak. Sta mislis da prodas alphu, ne kupis mixer uopste, nego uzmes neku pristojnu budget karticu sa upotrebljivim preampom i fantomom za mic koji si namerio? Npr. Focusrite 2i2, ili neki M audio?

AciD-Rap
24-05-2012, 06:41 PM
Stvarno mislite da mi ne treba mixeta? Daj preporuci mi neku solidnu kartu sa dobrim napajanjem? Ili da uzmem neku kartu I preamp?
I da, sva 3 od navedenog i snimanje i mix i bitove.
Komp je na nivou sto se tice procesora, monitore cu uzeti, a prostorija je oko 30 kvadrata. A sto nije bitno da li je polovna ili nova, s tim da polovnjak radi kako treba itd. :)

Bockie
24-05-2012, 06:41 PM
U osnovi se slažem sa čika Khanom. (eheh, čika~Khan, get it...:D)

Možda bih i zadržao tu Alphu... ...a tako je i najmanje cimanja, ne može za nju ništa da dobije, a šljaka to sasvim korektno...(dok šljaka)...

Bolje se usredsrediti na dobar mikrofon:

R?de M3 je kondenzator i radi i na 9V bateriju, pa će raditi i bez +48V na karti i odlično radi a košta malo preko 100€...!

Čak, s'obzirom da je rep, može se probati i sa nekim dinamičkim...
Takođe R?de, model~ Procaster , po dizajnu sličan Re~20, odličan mic, košta malo preko 150€...

Miksetu zaboravi ako nemaš potrebu za live~om...! Ne treba, totalno...

AciD-Rap
24-05-2012, 07:49 PM
A da brate uzmem fazon sa istim parama Rode NT-2a jer su mi rekli da je jedan od boljih mikrofona za rep, i neki preamp?
Je l mogu u preamp da utaknem kondenzatora pa onda u Alphu? Onda ce sljakati zar ne?

vakatt
24-05-2012, 08:15 PM
Pa neki fin preamp sa majkom i sve gurat kroz tu Alphu je isto jedna od opcija ali opet ti ne rece koliki nam je bud?et , bar otprilike :) ?

AciD-Rap
24-05-2012, 08:21 PM
Pa ne znam sta da ti kazem brate. Celu pricu planiram tamo polovina jula - avgust tako da ne znam bas precizno. Ali recimo 400-500 mozda i 600e sve zavisi kako ce se neke stvari odviti:) Frka mi je sto Alpha nema ulaz za 2 majka (1 da me cuje onaj u gluvoj), mada, to cu da resim tako sto cu mikrofon koji vec imam neko vreme koji koristim za skajp itd (samsonov neki) da uguram u integrisanu zvucnu u kompu..tako da to vec nije problem. Da uzmem neki dobar preamp Presonus neki i Rode nt2a?

Bockie
24-05-2012, 09:06 PM
...hmm... To već menja stvari...

Ipak, u toj konstalaciji, može i da se ide na bolju kartu...!

Išao bih na recimo TC konnekt 6 (sad je baš povoljan), ima odličan preamp i NT1 ili 2, šta budžet dozvoli.... To je onda "killer" kombinacija...

Poseban preamp...Ne.

Iole bolji preamp od onih koji se mogu naći u nekim kulturnijim kartama, tipa predloženog konnekt 6 ili slično, košta dosta para...

AciD-Rap
24-05-2012, 10:21 PM
Ona je u artistu 240e, sto je koliko vidim sasvim okej. I majk nt1/2a. Jesi siguran u to?:rotfl: Ako se tako sad odluci to je tako i to cu i uzeti.:grin:

AciD-Rap
24-05-2012, 11:08 PM
E i zaboravih, je l moze neka preporuka za sluske neke, al da ne puknem fazon 100e na njih, gledao sam Presonus HD7 su mi zapale za oko?

Bockie
24-05-2012, 11:17 PM
Ako je samo za monitoring, predlažem toplo ~ Akg K44 ~25-30€ ili ATH M40fs ili D40fs ~ 80€!

Presonus je korektan u ceni, ali zvučno mi je AKG 44 bolji, znatno glasniji, kvalitetnije izrade u smislu dugoročne eksploatacije i zatvorenog tipa što je za sinhronizaciju mnogo bolje jer je manji bleed na mic-u... Imam ih (k-44) godinama, dajem bubnjarima,pevačima itd, i olešio sam ih od života i rade k'o grom! Najbolje potrošenih 30e...:D

ATH je dosta skuplji i analogno tome superiorniji u svim poljima...

Bockie
24-05-2012, 11:21 PM
Ona je u artistu 240e, sto je koliko vidim sasvim okej. I majk nt1/2a. Jesi siguran u to?:rotfl: Ako se tako sad odluci to je tako i to cu i uzeti.:grin:

Sad tek vidim, NIJE ok, u evropskim trgovinama je ~190€ i obavezno zahtevaj popust! Treba da se nađete na oko 200 i koji evro! Ni cent više! Proveri na telefon, možda je na sajtu stara cena...

AciD-Rap
24-05-2012, 11:29 PM
Au..ma banucu sutra do njih pa cu se raspitati vec:] Hvala puno u svakom slucaju. Odluceno je onda:) Hvala jos jednom u sprecavanju gresaka:D

Bockie
24-05-2012, 11:33 PM
Moram da napomenem da je TC probirljiv po pitanju FW konekcije, i treba da ima? dobru FW kartu. Neko bi rekao samo skupi Tex.Instr., jeste, najbolje , ali skupo, pa treba proče?ljati koja VIA dobro radi sa njim... Ako ni?ta uzme? 5 komada pa zabada?, jedna će da proradi...ostale vrati?...:wink:

AciD-Rap
24-05-2012, 11:37 PM
Cekaj, cekaj, ovo vec nisam razumeo, treba da imam dobru firewire kartu je l? Ali sta su " Tex.Instr" i sta je "VIA"?

Bockie
24-05-2012, 11:44 PM
Proizvođači čipova...

TI je 50€ a VIA 5€...

Retko bude većih problema, ali ako, da se ne uspaničiš...

Jel imaš FW na kompu??

AciD-Rap
24-05-2012, 11:51 PM
Ahahaha..ma ja gledam sta je to..evo sad sam ukucao na netu i iskocilo mi vidim brate usb ulazi..okej okej..ja sam se istripovao da treba nesto posebno za povezivanje, hvala ti uglavnom za savete! :D Sutra odoh do Artista da se raspitam za cenu. Hvala jos jednom! :D Poz

Bockie
24-05-2012, 11:53 PM
Ček' ček'...!? Kakav USB?! Karta je FW...!!!

AciD-Rap
25-05-2012, 03:16 PM
Okej okej, bio sam malo pre, video sam kartu i sve, i kakav je ulaz, opusteno, rekao mi je lik ako uzmem Konnekt 6 da ce mi pokazati koju fw karticu da uzmem. A on mi je predlozio ono sto sam ja bio isto predlozio, da uzmem samo preamp i mic, jer ce Alpha raditi posao tako. Sad :banghead:
Najverovatnije cu ici na tu jeftiniju varijantu, ne znam ni sam. :banghead::banghead::banghead:

Imam jos jedno pitanje nevezano za celu ovu pricu, da ne otvaram novu temu:
Imam problem sa drajverima za alphu, mislim, radi sve kako treba, i Alpha ASIO i ASIO 4 ALL, ali ako otvorim recimo Nuendo ili Reason, nigde drugde ne mogu nista da cujem. Stavljao sam u Nuendu "Release driver when app is in background", ne znam zasto ali jako lose radi ta opcija. Resenje neko?

Bockie
25-05-2012, 03:59 PM
Daleko je bolje, po mom mi?ljenju da uzme? konnekt jer preamp ni?e klase koji će? moći da priu?ti? nije ni blizu preampa na TC... A o daljoj konverziji tek ni pomena...

Kako god...

poz'

AciD-Rap
25-05-2012, 04:24 PM
Ja sam to spomenuo onom liku, al on je iz fazona da je taj preamp bolji od onog u konnektu.. Ne znam, sve zavisi od kinte, koliko para toliko muzike zar ne?::D

Jan
25-05-2012, 06:31 PM
Jedna preporuka za mikrofon.
Ja sa Rodama, konkretno NT1a, NT2a i NTK (K2 je već druga priča), imam velikih problema sa sibilantima kad je rep u pitanju.

Za 220-250 E, ispod ruke možeš da uzmeš AKG C214 (http://www.thomann.de/gb/akg_c214.htm) koji je kardioidna verzija C414-ce, meni barem mnogo bolje radi od Rode. Bilo koji interfejs sa fantomom će ti tu lepo raditi, naročito TC Konnekt koji ti preporučuju...

Znači po meni ja bih uzeo ovo:

Mikrofon: AKG C214 - u vrh glave 250 E nov, (i ako je u radnjama oko 400)

Interfejs: Konnekt 6 - 180 - 200 E

ili Focusrite Saffire 6 USB koji je oko 170 E (možda je ovo i bolja varijanta jer je USB i nećeš imati problema sa fw čipsetovima itd, a USB provereno dobro radi takođe)

Slušalice: AKG K44 - 30 E

i to je oko 500 E sve zajedno i pokriven si. Ako možeš malo više da se otvoriš na oglasima često imaš AKG c414-ce za oko 400 evra, što je još bolja varijanta.

Takođe je dobra varijanta Shure Sm7b (http://www.thomann.de/gb/shure_sm_7b_studiomikro.htm) dinamički mikrofon velike dijafragme, koji je u Srbiji oko 400, ali verujem da može da se nađe za oko 300, i koji je odličan izbor ako vocal booth nije nešto naročito dobar, i brda rep albuma je snimljeno na njemu

Khan
25-05-2012, 06:52 PM
+1 glas podrske za Janov predlog za mic! Ja te Rode bas ne volim, iako nisam imao predrasude... C214 je vrlo, vrlo opak.
T.C. je +++
K44 kao sto B.B. rece, odlicno potrosen novac, izuzetne su za rad!

Jan
25-05-2012, 06:57 PM
+1 glas podrske za Janov predlog za mic! Ja te Rode bas ne volim, iako nisam imao predrasude... C214 je vrlo, vrlo opak.
T.C. je +++
K44 kao sto B.B. rece, odlicno potrosen novac, izuzetne su za rad!

Ja sam u moju NT2-ojku, stavio Peluso PK44 kapsulu, sad je to već drugi mikrofon :=), nema više sibilanata, mesnat je itd...Al j**i ga, kapsula košta ko cela Roda, 250 E me je stala... Sad ne znam da li još da neku elektroniku čačnemo unutra, ali i ovako sam prezadovoljan, ma drugačiji mikrofon, okačio sam im testove na GS-u, kao pre i posle, vrisnuli su, totalno drugi ton, ne mogu da verujem da sve toliko zavisi od kapsule, mada kažu da je kapsula srce mikrofona... Imam nameru da i sa SE Z5600 uradim istu stvar...

alavuk
25-05-2012, 08:34 PM
moj glas takodje za saphire 6 usb !

AciD-Rap
25-05-2012, 09:31 PM
U redu sve to sto ti kazes brate, cak mi se i vise primamljivo nego ovo da sad, ali kako i gde ja da nadjem "ispod ruke"?

Khan
25-05-2012, 09:51 PM
Ja sam u moju NT2-ojku, stavio Peluso PK44 kapsulu, sad je to već drugi mikrofon :=), nema vi?e sibilanata, mesnat je itd...Al j**i ga, kapsula ko?ta ko cela Roda, 250 E me je stala... Sad ne znam da li jo? da neku elektroniku čačnemo unutra, ali i ovako sam prezadovoljan, ma drugačiji mikrofon, okačio sam im testove na GS-u, kao pre i posle, vrisnuli su, totalno drugi ton, ne mogu da verujem da sve toliko zavisi od kapsule, mada ka?u da je kapsula srce mikrofona... Imam nameru da i sa SE Z5600 uradim istu stvar...
Izvinjavam se za mali off, samo da kazem BRAVO, za ideju, volim takve akcije... Meni je jednom prilikom izgoreo C411 u najgorem trenutku i spasio me drug, vrsan elektricar sa Sennheiser kapislom. Ne treba ni reci, mutant je za 3 glave ono sto je C411 bio na dizajnerskom stolu!

Jan
26-05-2012, 02:44 AM
Izvinjavam se za mali off, samo da kazem BRAVO, za ideju, volim takve akcije... Meni je jednom prilikom izgoreo C411 u najgorem trenutku i spasio me drug, vrsan elektricar sa Sennheiser kapislom. Ne treba ni reci, mutant je za 3 glave ono sto je C411 bio na dizajnerskom stolu!

Zna? ?ta je fora, moji drugari su okej sa elektronikom, s obzirom da studiram na Elektronskom fakultetu u Ni?u, odnosno studirao, ostalo mi jo? par ispita... Ali je problem ?to nikad nisu radili sa mikrofonima, tako da ne znaju ?ta mogu da promene i kako će to da se odrazi na sam zvuk... U svakom slučaju taj SE Z5600 je u su?tini onaj generički kineski mikrofon koji svi ?ivi modifikuju, pa ću im dati da pogledaju linkove ka forumima itd pre nego krenemo da ga radimo...

AciD-Rap
29-07-2012, 08:26 PM
Momci, evo mene opet:) C214 je tu, gluva skoro gotova, i pare za zvucnu spremne, ali, ne znam da li da uzmem Saffire 6 ili Konnekt 6? Koja je bolja iiii hocu li imati problema sa Firewire-om na Windows 7 64bita?:rotfl:

Khan
30-07-2012, 12:26 AM
Cestitke!
Vec si cuo misljenja, nijedna nije losa, tj. nema greske u svakom slucaju, a moraces po nijansama sam da presudis.
Pogledaj http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=41156
u vezi sa eventualnim problemima sa FWi kako ih resiti.
Nekad malo muci u pocetku, ali kada jednom postavis stvari kako treba, radice, siguran sam, besprekorno.

AciD-Rap
30-07-2012, 01:57 AM
Hvala na cestitkama. Procitacu ovo detaljno sutra, cisto da mi bude tu negde u mozgu, ako zatreba. Eto, popricacu sa likom u radnji cisto malo informativno, iako sam u tripu da 100% uzimam Saffire (lepsa je, metal je ipak metal i to, osecas se mocno:D). Jos neke sitnice, stalak, slusalice, u planu mi je malo kasnije neki kontroler sa fader-ima..i tako:] Hvala vam svima, opasno ste mi pomogli.. Krajem meseca dobijete slike, ne mogu pre, zovu me druge drzave :rotfl: I eto! Hvala vam svima jos jednom, diFni ste ljudovi:D

Jan
30-07-2012, 03:17 AM
Isti vrag, uzmi sta ti se vise svidja :)

AciD-Rap
30-07-2012, 11:08 AM
Saffire 6 it is. Jedino prednost Konnekta mi je sto ima peak level, sve ostalo mi je nekako lepse, snaznije na Saffire..Tako da je onda odluceno :rotfl:

alavuk
30-07-2012, 11:18 AM
uzivaj u karti !

AciD-Rap
30-07-2012, 12:33 PM
E ljudi..nevezano sad za opremu, posto cu imati pun "studio" redovno.. Sta mislite o lazybagovima za "goste"? Mislim, ja ovu moju stolicu od 6 godina ne dam ni za sta, al' za njih? Nije glupo?:grin: Ili prosto da stavim plastikanere i ko ih jebe? :rotfl:

alen
30-07-2012, 03:09 PM
Ne pratis forum.Lazybagove.Plastikaneri muljave u midlovima... :D

Khan
30-07-2012, 05:36 PM
Plastikaneri su zakon za blamiranje gostiju! ...kad krene ispuhavanje!:ups::rotfl:

AciD-Rap
22-09-2012, 12:04 PM
I oooooooopet ja.. Sad sa skoro pa nebitnim pitanjem:D Drugar koji je se igrao nesto ranije..ima behringer xenix502 (maleno ono) i c3.. Moze li za bilo sta da posluzi ta mixeta..posto mi stoji u fioci?:] C3 ce da stoji kao ukras :D

Bockie
22-09-2012, 12:33 PM
Moze li za bilo sta da posluzi ta mixeta..posto mi stoji u fioci?

Kad se ono kiseli kupus, pa kad naribaš kupusa tik do poklopca, i fali malo da potone čak i sa onom daskom preko, onda staviš taj mixer, da potisne ribanac pod rasol... ...da ne krene plesan ili kvarenje, ne daj Bože...
A žutu Behringer nalepnicu koja se dobije zalepiš na to bure da ga razlikuješ od turšije, kad izađeš na minus na verandu da s' ne smrzavaš kad promašiš bure, a kuj'na se 'ladi...:wink:

AciD-Rap
22-09-2012, 12:43 PM
Kad se ono kiseli kupus, pa kad nariba? kupusa tik do poklopca, i fali malo da potone čak i sa onom daskom preko, onda stavi? taj mixer, da potisne ribanac pod rasol... ...da ne krene plesan ili kvarenje, ne daj Bo?e...
A ?utu Behringer nalepnicu koja se dobije zalepi? na to bure da ga razlikuje? od tur?ije, kad izađe? na minus na verandu da s' ne smrzava? kad proma?i? bure, a kuj'na se 'ladi...:wink:

Da, a?:D C3 mi je lepa, pa stoji za ukras..mozda je ukljucim da me cuje gamad u gluvoj..ali mi ovo ruzno bre..I NIJE DOVOLJNO TESKO DA DRZI POKLOPAC..mozda da uzmem jos 3-4 komada..pa da drzi, a?:D

Bockie
22-09-2012, 12:46 PM
Ne, pa poklopac će da pogura...

:D

Šalim se, naravno, ali mixer je baš... uh... za kupus... Mada je ono sjajna ideja sa nalepnicom, bez obzira....:D:rotfl:

sve zavisi za šta bi koristio to, za neki live još i može, eto, radi, ali zaista nizašta ozbiljno ovako...!

Ali može za rep hop...!

:)

poz'

AciD-Rap
22-09-2012, 01:03 PM
Pa ne brate..iam Saffire 6..i sad imam i taj "mixer"..i ne znam sta da radim sa njim..nema ama bas nikakvu svrhu..msm..stavicu ga da pomisli neko ko dodje..uvau [a ono djoka]

Pitao sam..posto nisam upucen u njega..da li imaju ikakvu svrhu oni eq-ovi na njemu..mada nisam ni ocekivao kul komentare:D

Bockie
22-09-2012, 01:17 PM
Stavi to kao komplet na oglase... Novo košta u kompletu (35 mixer i 52 mic) nekih 87 evra, dakle, stavi komplet 5500 din i ne daj ispod 5000.
Na to dodaš malo kinte i uzmeš (polovan ili nov) AT 2020 ili neki iole upotrebljiv mic...:wink:
I imaš onda pokrivene vokale i gitare/pojačala, allround...