View Full Version : Početnik; mix i produkcija
silent
12-04-2012, 01:33 PM
pozdrav
novi sam ovdje i imam pitanje. Ima li tj zna li netko za kakav manual,tutorial za mis i produkciju za po?etnike.Dakako ne na?em jeziku. Naime mo?e i neki sajt ako nije zabranjeno a trenutno me zanima prvenstveno ?emu slu?e koji pluginovi i efekti. Na?in upotrebe i sl
thnx
Bockie
12-04-2012, 04:01 PM
Pozdrav i dobrodošao!
Miks i produkcija pre svega NISU namenjeni potpunim početnicima.
Ne postoji procedura "1-2-3-dobar miks"...!
Mora dosta toga pre toga da se savlada da bi se čestito i sa predznanjem neophodnim da bi se ti poslovi iole uspešno radili - uradio dobar ili bar korektan miks /produkcija. Osim što ima elemente zanata, podrazumeva i lične afinitete i notu umetničkog i stvaralačkog duha.
Frkvencije, opsezi određenih instrumenata i zvukova, međusobna interakcija istih tokom produkcije, to su samo neke veoma važne stvari koje je nemoguće staviti u pamflet ili brošuru... To se uči vremenom i radom sa zvukom. Kako ja to vidim, pola ovog dela posla su pravila a pola NISU pravila, već otkrića do kojih sam dođeš, na kraju krajeva i sadašnja pravila je neko "otkrio" ili upotrebio pa su tako nastala. Dakle doživotna potraga...:) To ne postoji ni u jednoj knjizi, ali bar prvu polovinu možeš naučiti ovde, sam, ili u nekoj od škola.
Postoje i škole i kursevi. Ne zato što bez njih ne može, već to dovoljno opisuje da se ne radi o "instant" proceduri, već daleko složenijoj nauci, ako se tako sme reći, sa tim da je osnova posedovanje talenta za to.
Rumski je takođe izvrsno i jedinstveno mesto na širem području ex Yu za naučiti neke neke smernice, ne samo vezane za sam audio zanat, već i razne druge aspekte tog posla, počev od akustičkog pristupa u izgradnji ili prilagođenju prostora za snimanje i/ili rad, preko dela vezanog za izbor, cene i kvalitet opreme pa i deo vezan za menadžment ove struke, odnosa prema muzičarima tokom procesa snimanja i slično...
Za početak ti preporučujem da kreneš polako da iščitavaš forum. On je praktično enciklopedija u kojoj ima i korisnih i manje korisnih stvari, ali mislim da je najvažnije početi raditi i onda kada se dođe na praktičan problem, potražiti rešenje u postojećim temama (a ima ih na hiljade,bezmalo) ili postaviti konkretno pitanje.
Onoliko koliko se neki iskusniji ovde trude da pomognu, imaj i obzira da neka potpuno banalna pitanja će možda naići na dozu sarkazma. Tipa: "kako povezujem mikrofon sa miksetom?" ili "kako se uključuju sluške u kartu?"...parafraziram, ali mislim da ti je poenta jasna.
Koristi Youtube, Google, isto tako gooomila tehničkih podataka vezanih za audio, analogni i digitalni domen se može naći na Wikipediji, pa tek kada iscrpiš te resurse, onda pitaš na forumu, čisto da ne bi ispadao...podcenjen...:wink:
Za sve drugo, slobodno pitaj, bar ja lično ću se truditi da uvek odgovorim maksimalno u svrhu rešenja problema, koliko je u mojoj moći i znanju.
A sada, na čitanje, i u okviru tema na koje nalećeš, pitaj slobodno, ako ima nejasnih stvari.
Pozdrav!
:thumbsup:
Ovo ?to Boki napisa na sticky da se stavi
DzoniPFC
12-04-2012, 04:47 PM
Bokijev post bi trebao da bude automatski prikazan cim korisnik klikne na registraciju profila. :wink:
silent
12-04-2012, 06:35 PM
zahvaljujem
naime nisam rekao da sam nekad svirao u bendu a sad vi?e nisam u mogu?nosti pa sam ovako za svoju du?u po?eo svoje zamisli koje nisu bile realizirane u cubaseu sastavljati i davati im oblik.Dakle slobodno vremenski hobist. No imam jednu manu a ta je da nisam ba? na ti sa engleskim te mi je dosta te?ko nekad razumjeti razne manuale ili tutorijale koji su dosta ?esto napravljeni za sve samo ne za one koji po?inju
Bockie
12-04-2012, 07:19 PM
Pa ima? ceo Rumski, uglavnom su to sve razumljive stvari, za koje ne treba prevod...
Za neke termine prevoda jednostavno nema. (npr: "Dither", "Mastering", "Crossover" i slično...)
A postoji i Google translate... Ima? i sajtove kao ?to je metak.com ili neki drugi pa polako... Ali ipak je dosta te?e ako se ne zna engleski...ili je bar dosta lak?e ako se zna, kako hoće?...:wink:
branoy
12-04-2012, 07:43 PM
Ajde ovako da neko objasni ovo!! posto ja pricam o jednobojnosti instrumenata vec duze vreme da bi mix bio dobar.
evo vako uzmite klavijaturu i neki napucan seqvencer song, znaci vrh zvuci, 16 traka zauzeto a sve se razumije u ton i niko nikom ne smeta a samo postoji jedan EQ master i dva master efekta za sve to pricam npr o tritonu le.
ja smatram sto manje po kanalima tih efekata eq comresora i svega da ce biti bolji mix al samo ako su vam instrumenti isti od istog kova.
primer midi file kad pustis neki od lakamanele npr, i to zvuci razume se na kompu, iako vuce 2mbsoundfont iz windowsa. al fora je sto je u tom sounfontu isti zvuk na svakom instrumentu i isto zvuci, zato zvuci i midi, kom sam fali finog hala.
sad veliki master inzinjeri se tek vide i primete ako si ti na kanale stavio 2 nexuxa, 3 ana vsti, 5 audio kanala, malo filharmonije, malo pop gitara, malo klavira iz nekih vsti itd, znaci nigde od og svega ni jedno nije istobojno sa necim sto si dodao, svaki instrument za sebe razlicit i u opsegu i u cem god oces. to treba spojiti i smixati i nac im zajednicke frekvencije da bi na nesto licilo.
sta je zakljucak iz ovog? mix moze bit sad pa sad ako su instrumenti isto obojeni isti font isto zvuce, ista postava koja vazi za sve a moze te boliti glava ako nisu iz donjeg primera. pa ti sad vidi jel se s time zezati ako tek si naucio dva sarafa ja ti dajem nesto opipljivo pa ti izaberi put . poz
Everbeatz
12-04-2012, 07:49 PM
Ajde ovako da neko objasni ovo!! posto ja pricam o jednobojnosti instrumenata vec duze vreme da bi mix bio dobar.
evo vako uzmite klavijaturu i neki napucan seqvencer song, znaci vrh zvuci, 16 traka zauzeto a sve se razumije u ton i niko nikom ne smeta a samo postoji jedan EQ master i dva master efekta za sve to pricam npr o tritonu le.
ja smatram sto manje po kanalima tih efekata eq comresora i svega da ce biti bolji mix al samo ako su vam instrumenti isti od istog kova.
primer midi file kad pustis neki od lakamanele npr, i to zvuci razume se na kompu, iako vuce 2mbsoundfont iz windowsa. al fora je sto je u tom sounfontu isti zvuk na svakom instrumentu i isto zvuci, zato zvuci i midi, kom sam fali finog hala.
sad veliki master inzinjeri se tek vide i primete ako si ti na kanale stavio 2 nexuxa, 3 ana vsti, 5 audio kanala, malo filharmonije, malo pop gitara, malo klavira iz nekih vsti itd, znaci nigde od og svega ni jedno nije istobojno sa necim sto si dodao, svaki instrument za sebe razlicit i u opsegu i u cem god oces. to treba spojiti i smixati i nac im zajednicke frekvencije da bi na nesto licilo.
sta je zakljucak iz ovog? mix moze bit sad pa sad ako su instrumenti isto obojeni isti font isto zvuce, ista postava koja vazi za sve a moze te boliti glava ako nisu iz donjeg primera. pa ti sad vidi jel se s time zezati ako tek si naucio dva sarafa ja ti dajem nesto opipljivo pa ti izaberi put . poz
koliko piva si popio ti brate moj pre pisanja ovog posta?:D:D:D
poz
DzoniPFC
12-04-2012, 07:57 PM
koliko piva si popio ti brate moj pre pisanja ovog posta?:D:D:D
poz
:rotfl:
branoy
12-04-2012, 08:15 PM
ja dokazem svaku rec u svakom momentu. video napravim za ovo gore ako trebaXD ee pijem kolu i bas mi je fino hahaha cak imam i 6 bananica sokostark. nemos' bez tog.
jednostavno mu kazem ako ce tezim putem ima dole zasto je tezi put, ako ce laksim putem ima gore zasto je laksi. znaci il sam sebi sempluj stvari jednobojne i bice i mix za pohvalu, il uci mnogo tezi put onaj dole pa sta bude. ja sa donjim putem nisam zadovoljan, ne znam. *pod ne znam znaci podrazumevam znam dovoljno al voleo bih znati mnoggoo visee.
i da vas ne bune, sluh ponekad nije na prvom mestu u svemu ovome, zasto? zato sto verovatno znate neke stvari tj cujete , il cujete ustvari sve sta vam smeta al ne znate to s pluginom popravit znaci nastimati sto posto perfekt plugin neki koji vam ne lezi. ima ovde monogi od nas verovatno imaju uho strava, neko bi nas smatrao ludim , a ustvari samo ne znamo s nekim pluginom dobro uradit stvar to je sve. ja se baziram samo na pc, ne pricam za externe hardwer uredjaje pa da to zvuci jos vise svetski.
kazem za mix kako i sta jednostavno. sad ono moze biti primer za bilo koje instrumente ili vokale. ista stvar , ne mogu se slagati ni dva glasa zbog tog sto perfekt pevaju, jedan ako mu nije slican odmah odudara iako je perfekt pevanje. i iz tog moze izaci neki zakljucak za mix.
ja za bolje ne znam. trudim se .
ustvari preskocte ba mene kojima sam OUT, ja pricam ono sto znam. ko to shvati shvati, ko ne ima bolju skolu i moja mu je prica drugacija, nit se ja na to ljutim nit ista..
spartakus
12-04-2012, 08:30 PM
ja mislim da je totalno nebitno da li su preseti na synthovima slicni,kada ja na npr na vangard ili albino stavim space efect ili dc vokoder .i od tog klavira sa npr albina dobijem pad koji se upotrebom jos par potenciometara pretvara u arp.mozda gresim ali ja kad pocnem neki projekat da radim pocnem tako sto odmah resavam te konflikte(freqventne)70posto mona 30posto sterea. Ja sam amater i verovatno gresim.ali ako ja na pocetku tog projekta uocim da kik i bass ne leze,snare se poklapa sa kontrom i pojedinim synthovima jebo posao koji je u startu sjeban,dogodi se da izvalis da nesto nestima pa se trudis da ispravis,moja fobija rezonanca u triologiji..sto se tice tutorijjala andiwax,pdf bob catz,postoje eq lekcije na netu extra stvar..ja se izvinjavam skrenuo sa teme e jbg....
Everbeatz
12-04-2012, 08:44 PM
ja dokazem svaku rec u svakom momentu. video napravim za ovo gore ako trebaXD ee pijem kolu i bas mi je fino hahaha cak imam i 6 bananica sokostark. nemos' bez tog.
ja za bolje ne znam. trudim se .
ustvari preskocte ba mene kojima sam OUT, ja pricam ono sto znam. ko to shvati shvati, ko ne ima bolju skolu i moja mu je prica drugacija, nit se ja na to ljutim nit ista..
salim se ja malo bez ikakve zle namere:wink:
poz
branoy
12-04-2012, 08:56 PM
Everlast ne brini ba hehe, znam. na pivo mozemo kad dodjem nekad u NS!! posto vidim odatle si. poz
Big Bockie demonstrirao kako koristiti gate i limiter na forumu; odgovor dat, a snishodljivost, popovanje i sarkazam izfiltrirani!
Mogli
13-04-2012, 10:18 AM
Odlican post! Svaka cast!
silent
14-04-2012, 02:19 PM
Zahvaljujem na odgovorima iako ne mogu re?i da sam sve sku?io. No jedan di odnosi se ba? na ono ?to me je interesiralo no nisam znao ba? konkretizirati a i malo mi je glupo jer vidim svi vi u principu znate ?to govorite ja ja se trudim sku?it na osnovu onog razumljivog. I da. Prvenstveno me i interesira rad na kompu jer nemam nekakvih pretenzija za kupovanje kojekakvih ma?ina .Imam cubase, relativno dobar mikrofon, ne?to vst instrumenata, akusti?nu i elektri?nu gitaru, gitarski procesor i dosta zamisli koje jednostavno nisam mogao ovjekovje?iti pa sam posegnuo sad za ovim da u slobodno vrijeme probam ne?to napraviti.Isprobavao sam dosta softvera ?to legal ?to ilegal no svak je na neki na?in ostao tvrdoglav za mene pa sam sad zavr?io na cubase 5. Nabavio sam neke vst instrumente i malo prou?avam sve skupa i isprobavam. Sve u svemu mislim da mogu sklepat dosta solidno sve instrumente da zadovolje moju ideju. tj da ispadne kako sam zamislio.
I napravio sam nekoliko stvari.No kad sam to poku?ao ispeglati neke stvari ne ispadaju kako bih ?elio. Zbog toga sam i tra?io ako ima gdje obja?njenje ?emu slu?e koji pluginovi. evo primjerice ?ime izbasiti ono P koje probijaili ?to dodati na vokal da ga zaokru?im.....
Znam da se vama ?ini sve ovo dosadno ali.... ne znamo svi isto.Poku?ao sam na nekim mjestima pitati neke stavri al nije bilo zainteresiranih da objasne na?inom koji bih razumio. I da na ovom forumu ima jako puno stavri al isto tako jako puno meni nerazumljivih..
no svakako thnx
Bockie
14-04-2012, 02:55 PM
Zahvaljujem na odgovorima iako ne mogu re?i da sam sve skužio. No jedan di odnosi se baš na ono što me je interesiralo no nisam znao baš konkretizirati a i malo mi je glupo jer vidim svi vi u principu znate što govorite ja ja se trudim skužit na osnovu onog razumljivog. I da. Prvenstveno me i interesira rad na kompu jer nemam nekakvih pretenzija za kupovanje kojekakvih mašina .Imam cubase, relativno dobar mikrofon, nešto vst instrumenata, akusti?nu i elektri?nu gitaru, gitarski procesor i dosta zamisli koje jednostavno nisam mogao ovjekovje?iti pa sam posegnuo sad za ovim da u slobodno vrijeme probam nešto napraviti.Isprobavao sam dosta softvera što legal što ilegal no svak je na neki na?in ostao tvrdoglav za mene pa sam sad završio na cubase 5. Nabavio sam neke vst instrumente i malo prou?avam sve skupa i isprobavam. Sve u svemu mislim da mogu sklepat dosta solidno sve instrumente da zadovolje moju ideju. tj da ispadne kako sam zamislio.
I napravio sam nekoliko stvari.No kad sam to pokušao ispeglati neke stvari ne ispadaju kako bih želio. Zbog toga sam i tražio ako ima gdje objašnjenje ?emu služe koji pluginovi. evo primjerice ?ime izbasiti ono P koje probijaili što dodati na vokal da ga zaokružim.....
Znam da se vama ?ini sve ovo dosadno ali.... ne znamo svi isto.Pokušao sam na nekim mjestima pitati neke stavri al nije bilo zainteresiranih da objasne na?inom koji bih razumio. I da na ovom forumu ima jako puno stavri al isto tako jako puno meni nerazumljivih..
no svakako thnx
Kažem, čitaj forum, pogotovo Audio produkciju (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95) , biće ti odmah lakše, evo ja ću početi...
Npr:
Vokal:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=38109
Bubanj:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=28534
Pa kad naiđeš na "Q faktor na EQ" i ne znaš šta je, odeš na:http://en.wikipedia.org/wiki/Q-factor
Reverbi:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=14309
Mix/produkcija:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=21847
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=19468&page=8
Kanali za vežbu:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=28658
Zahvaljujem na odgovorima iako ne mogu re?i da sam sve sku?io. No jedan di odnosi se ba? na ono ?to me je interesiralo no nisam znao ba? konkretizirati a i malo mi je glupo jer vidim svi vi u principu znate ?to govorite ja ja se trudim sku?it na osnovu onog razumljivog. I da. Prvenstveno me i interesira rad na kompu jer nemam nekakvih pretenzija za kupovanje kojekakvih ma?ina .Imam cubase, relativno dobar mikrofon, ne?to vst instrumenata, akusti?nu i elektri?nu gitaru, gitarski procesor i dosta zamisli koje jednostavno nisam mogao ovjekovje?iti pa sam posegnuo sad za ovim da u slobodno vrijeme probam ne?to napraviti.Isprobavao sam dosta softvera ?to legal ?to ilegal no svak je na neki na?in ostao tvrdoglav za mene pa sam sad zavr?io na cubase 5. Nabavio sam neke vst instrumente i malo prou?avam sve skupa i isprobavam. Sve u svemu mislim da mogu sklepat dosta solidno sve instrumente da zadovolje moju ideju. tj da ispadne kako sam zamislio.
I napravio sam nekoliko stvari.No kad sam to poku?ao ispeglati neke stvari ne ispadaju kako bih ?elio. Zbog toga sam i tra?io ako ima gdje obja?njenje ?emu slu?e koji pluginovi. evo primjerice ?ime izbasiti ono P koje probijaili ?to dodati na vokal da ga zaokru?im.....
Znam da se vama ?ini sve ovo dosadno ali.... ne znamo svi isto.Poku?ao sam na nekim mjestima pitati neke stavri al nije bilo zainteresiranih da objasne na?inom koji bih razumio. I da na ovom forumu ima jako puno stavri al isto tako jako puno meni nerazumljivih..
no svakako thnx
Eto Bockie ti je sve reko...i svaka mu ćast zaslu?uje ćistu 10 od mogućih 5.:grin::grin:
Ja bih nadodao, prva i osnovna stvar je tvoje UHO (ili uvo kak ti pa?e).Ni?ta neće? postići samim pluginovima softima itd.Naući se prvo slu?ati.
Dakle kad mixa? projekt slu?aj ga na razmake ..recimo od vi?e sati a najbolje odmakom jednog dana...vidjet će? da ti u jednom slućaju P smeta a u drugom ne..i onda će? sku?it da je to napr kik koji se uklapa u tu frekvenciju.Naravno to je ako slu?a? komplet mix.Hoću reći da je uho sve za dobar mix.
A tajne i pojedine opcije naravno kao ?to je rećeno ima? na Rumskom.
Recim konkretno za P B ČĆ ima? razna rje?enja..od ?enske čarape na micu do plugina i meni najdra?e opcije ...korak po korak..edit wav te rućno skidanje sve ?to se mo?e P B itd.A ti kad dođe? kod toga pitaj na forumu pa će? dobit odgovor...ali konkretno...Toliko i dobro do?ao..!
silent
14-04-2012, 06:47 PM
svakako svi vi zaslu?ujete ocjenu 10. Svako nastojanje nekome pomo?i zaslu?uje svakako najve?u ocjenu. Thnx Bocki ali sve sam ja te lekcije s linkova pro?itao .I te i jo? vi?e. I prvo poku?am na?i rje?enje na ytoubeu ili sl ako uspijem objasniti yt ?to ?elim budu?i da s tim stru?nim terminima u glazbi slabo rukujem da ne ka?em na engleskom
No svakako hvala svima
Evo ovo je jedan moj uradak bez mixa u smislu ve? su samo upotrijebljeni volumeni..valjda
sve je ra?eno s kockicama u cubaseu ni?ta live, a ni vokala nema jer sad kad uhvatim vrijeme nastojim skontati gdje kako s tim ?to imam
kritika bilo kakva dobrodo?la
http://www.box.com/s/21e648ca117621b0e804
kako dodati za?ine da saft bude bolji tj da bude za konzumaciju
Bockie
14-04-2012, 09:15 PM
Promenio sam naslov, radi drugih koji će tako lakše pronaći neke korisne stvari.
Dakle ne odnosi se isključivo na člana silent, vidim da i nije baš sam početnik, već i zbog ostalih, mislim da je tako bolje...
Takođe, bilo je pomena da bude sticky, pa je i to...
Poz'
tomycrosound
14-04-2012, 09:25 PM
Molio bih te taj mp3 tog songa iz tritona sa 16 kanala ?to zvuči..?
silent
15-04-2012, 12:21 PM
pročitaos sam tutorijale na sajtu u vezi kompresora. No jedno nije napisano. Čemu on konkretno slu?i. ?to dobivam stavljanjem kompresa na vokal i na ?to treba paziti.
I jo? jedno pitanje ima li neki vst sint ili ne?to slično sa zvukovima ki?e, vjerta, zvuk valova ,grmljavina ili pak npr zvuk helikoptera i sl
thnx
Bockie
15-04-2012, 01:34 PM
pročitaos sam tutorijale na sajtu u vezi kompresora. No jedno nije napisano. Čemu on konkretno služi. Što dobivam stavljanjem kompresa na vokal i na što treba paziti.
Piše sve, samo treba čitati...
rumski;
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=30124
Wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Dynamic_range_compression
Youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=_hRE2RKUV2E
silent
15-04-2012, 08:03 PM
eh to je ono
na pitanja za?to uvijek su bili odgovori stavi? ono, doda? ovo ....
Taj tvoj dio sam izostavio iz jednostavnog razloga u pretragama jer nisam znao da jedno ima veze s drugim.
Sad mogu na jedan drugi način gledati.
Hvala.
A ima l rije?enje za ono vjetar grmljavina i sl.
ili previ?e tra?im
Bockie
15-04-2012, 08:13 PM
A ima l riješenje za ono vjetar grmljavina i sl.
ili previše tražim
http://lmgtfy.com/?q=+wind+thunder+rain+storm+weather+sound+vst
:thumbsup:
silent
15-04-2012, 08:42 PM
da skinuosam ba? to već prije ali ne znam ?to bi s tim
nema uputstva u paketu
imaju dll. ovi i probao sam ih zalijepiti u vst plugin-folder ali ni?ta
nigdje ih ne mogu naći u cubaseu. Oderdio sam putanju u cubaseu u updatao pluginove ali ih nigdje nema
Znam da vam sve to zvuči dosadno.
Iskreno nisam blento u radu s računalom i bez obzira na moje neznanje engleskog snalazim se jako dobro tj snalazio sam se dok se nisam upustio u ove vode.Tu se svakodnevno srečem s problemima koje ne znam rije?iti. Pa tako i ovaj. Gdje je krivi potez ne znam. Uzdam se samo u pomoć nekog ko zna i ima ?ivaca da pomogne
amaterius
15-05-2012, 02:15 PM
i ja se vidim nekako u ovom okru?enju i u jednom se mogu slo?iti sa silent. Naime istina je da jako puno pi?e i ovdje i na x mjesta al je isto tako istina da kad se netko upusti u ne?to o čemu ba? ne zna pujo, i ja spadam tu, onda je najveći problem ?to su gotovo svi tutoriali rađeni za one koji već imaju znanje.
I ja sam gledao mnogo toga u vezi mixa i iako ne znam engleski dosta sam sku?io kad sam znao ?to tra?im, ali problem je kad ne zna?. Moj frend s kojim sam nekad davno svirao davao mi je savjete isto kao i tu. ma stavi? kompres tu ovo tano to gore....Al čovječe čemu slu?i kompres....Odgovor ma samo stavi? tu i okrene? ovaj gumb na 5 ovaj na 4 i to je to......:banghead:odustao sam od daljnjih pitanja jer nisam mrdnuo od početka ...proučavao ja i dalje manuele sa gugl translatorom i sl i tek ovdje vidio čemu u stvari kompresor slu?i.Znam čemu slu?i u vulkanizerstvu al ne znam čemu slu?i tu.
e da.
dokopao se ja neki dan cd koji je snimio moj frend
sve je postalo jasno:cry:
Bockie
15-05-2012, 05:42 PM
Ne znam ?ta da ka?em, ljudi, za ovaj posao je jednostavno preduslov poznavanje engleskog jezika... Valjda vi?e ni u "gradsku čistoću" ne primaju bez toga i osnovnog znanja na računaru i interneta, ?to opet podrazumeva bar malo engleskog...
Jbg, nije dovoljno upravljati kolima, mora i PSP... Isto tako i ovde...
Ako budem dokon, a kakve su prilike, sva je ?ansa za to, uzeću da prevodim neke stvari na Wikipediji... Do tada, učite engleski...
amaterius
16-05-2012, 08:55 AM
S obziro ma tvoj potpis vjerojatno su ti takve stvari danas refleksne. I niko ne zahtjeva da im se sve servira. No nekad smo mi jednostavno izgubljeni u prevodu.Ja samo govorim o jednom drugom kutu gledanja.
Gle ja se vjerojatno nikad neću baviti audio produkcijom iako ti mogu reči da ono ?to ja zmiksam na laptopu 10x bolje zvući od finalnog proizvoda gore navedenog frenda. Al on ima studio i ne radi nigdje pa se fura na to . Ja imam poso stalan i nemam vi?ka love da kupujem skupe stvarčice te da ih isprobavam a nemam ni muda da ulo?im u takav biznis i pustim poso iako znam da imam vi?e nekih saznanja o tom poslu nego frend. no pustimo sad to.
Engleski nikad nisam učio ,a sve ?to znam naučio sam sam. U kompjutere se ku?im i vi?e nego ?to mi je potrebno . Nisam sveznalica al moje znanje u vezi toga se?e nekad vi?e nego u ljudi na poslu koji se time bave. Onaj engleski na kompu shvaćam vi?e na taj način ?to znam čemu ne?to slu?i te na taj način se snalazim i u nepoznanicama koje su između.
No audio produkcija i sve vezano uz to donosi neke nove sinonime. Stare vraze nova značenja.
Da obrazlo?im znam ?to je kompresor u vulkanizerstvu, znam ?to je kompresiranje u informatici, ali ovdje pojam kompresije ima sasvim drugo značenje.I koliko god mi htjeli ili ne posezanje za pomoći od gospodina google translatora najče?će nas dovede u slijepu ulicu koja je na drugoj strani grada od tra?ene adrese
No ja sam svakako zahvalan na bilo kom savjetu kojeg nađem ovdje ili bilo gdje pa makar ga i ne razumijem
Marcus
14-09-2012, 08:32 AM
Da pomognem ako mogu jer sam se i ja početku osjećao izgbuljno u svim tim tutorijalima i savjetima po meni najlakši način je gledat i slušat video tutorijale na you tubu ali i čitat koliko to poznavanje engleskog omogućava evo npr ovaj čovjek je mnogo toga barem meni pojasnio
http://www.pensadosplace.tv/category/into-the-lair/
A napredak vremenom dolazi ne može brzo,mislim neću da zvučim kad da sad sve znam,što više saznajem vidim koliko toga još ima.
Evo pošto je zadnje bilo kako kompresor radi evo jedan tutorijal,prvo što sam našao na yt
http://www.youtube.com/watch?v=Z-CoFUvj9Q0
Everbeatz
14-09-2012, 09:16 AM
Steve Duda (xfer, BSOD, NIN):
"I come from a time before video tutorials. I think the resources of the web are amazing, you can search any topic and learn more than you would ever possibly want to know, instantly. However I think it is better to be a little bit ignorant and not get too sucked in to the trap of feeling like you are lacking knowledge needed to make music. More than anything you are lacking the experience, which you can give to yourself, with time.
Just like some people can pick up a guitar and mess around with it for a few years, learn how to cover some songs, start writing their own, etc. you can do the exact same thing with electronic production. It is the better road to take, if you are the type of person who isn't afraid to mess around and simultaneously try to get a result out.
Ultimately music is an art form, approaching it with too much of a technical mindset makes for uninspired music. It is much better to create your own solutions as needed, and just focus on getting the music to sound like you want it to. Easier said than done maybe, but creating your own solutions to any situation is perfectly acceptable."
DaBear
14-09-2012, 11:10 AM
Steve Duda (xfer, BSOD, NIN):
"I come from a time before video tutorials. I think the resources of the web are amazing, you can search any topic and learn more than you would ever possibly want to know, instantly. However I think it is better to be a little bit ignorant and not get too sucked in to the trap of feeling like you are lacking knowledge needed to make music. More than anything you are lacking the experience, which you can give to yourself, with time.
Just like some people can pick up a guitar and mess around with it for a few years, learn how to cover some songs, start writing their own, etc. you can do the exact same thing with electronic production. It is the better road to take, if you are the type of person who isn't afraid to mess around and simultaneously try to get a result out.
Ultimately music is an art form, approaching it with too much of a technical mindset makes for uninspired music. It is much better to create your own solutions as needed, and just focus on getting the music to sound like you want it to. Easier said than done maybe, but creating your own solutions to any situation is perfectly acceptable."
Ja to odavno govorim da nema bolje prakse od kopiranja pesma...bilo koja vrsta muzike je dobra. Probati iskopirati groove zivog bubnja i zvuk.. ili skinuti farbe od nekog hita sa sintisajzerima..
Uporedjivati onda i probati shvatiti sta oni imaju a ti nemas (mnogi se ovde pozivaju na "mastering" i "akustiku" a 90% zvuka moze da se dobije u programming fazi !!
Ja sam svojevremeno, (jako jako davno) sa dva ortaka radio "sound-a-likes" za Universal Asia !! Cak ni Universal nije hteo da plati licence da izdaje kompilacije sa originalnim pesmama tamo, nego smo mi odradjivali kompilacije (po njihovom izboru) koje su oni tamo prodavali u velikim tirazima (200-300 hiljada !!!)
U jedno godini smo uradili 160 pesama !!!!! Od Ricky Martina, preko Underworlda pa do No Doubt i Madone ...
Odlicna vezba !! Kad treba da skines glavne farbe, groove i pronadjes pevaca koji ce da odpeva slicno itd...steta sto su posle 2 godine stali, jer je bila dobra kinta (izmedju ostalog!!):D
amaterius
16-02-2013, 12:43 PM
da ne otvaram temu imao bih par pitanja za one koji su voljni pomoći
baziraju se na raznim postovima i tutorialima na internetu
1.export vst u audio
manje vi?e svugdje pi?e da mora bit, odnosno preporuča se, bez eq, comp, ikakvih efekata
e sad.slo?im si saund koji uključuje i eq i comp i jo? ne?to...trebam li to sve maknuti prije exporta u audio ..i onda opet sve ispočetka u audio traci...Naime i eq i comp su mi sastavni dio zvuka
2.HP LP
na?ao sam uputstva da se to radi u audio trakama kako bi se eliminirala nepotrebna energija koju tro?e resursi na mjestu gdje nema čujne frekve. E sad također stoji da ako se nakon toga exportira u novi audio trak da vi?e nije potrebno raditi HP LP u toj novoj traci.
Mo?e li se to onda napraviti već u vsti traki pa kod exporta dobije? već filtriranu traku ili...
3. kod exporta u audio saund mi vi?e nije 100% identičan unom u vsti..Radim li ne?to krivo ili je to normalna stvar..
4.ka?u postovi kako traka nikad nije pretiha već samo mo?e biti prejaka pa ide u kliping. No kod dodavanja nekih novih traka iz vsti-a zna mi biti novi audio jako jako tih u odnosu na ostatak(koji nije u klipingu).Da li sad sve ostalo jo? treba smanjiti ili mogu nečim dignuti taj pretihi kanal.(naime x tutoriala govori o tome da se u mixu prete?no mora sve bazirati na smanjivanju(oduzimanju) , nivo, eq...a ne na dodavanju
Jesam li ja krivo protumačio sve to ili.....
awacs
16-02-2013, 01:55 PM
1.export vst u audio
manje vi?e svugdje pi?e da mora bit, odnosno preporuča se, bez eq, comp, ikakvih efekata
e sad.slo?im si saund koji uključuje i eq i comp i jo? ne?to...trebam li to sve maknuti prije exporta u audio ..i onda opet sve ispočetka u audio traci...Naime i eq i comp su mi sastavni dio zvuka
2.HP LP
na?ao sam uputstva da se to radi u audio trakama kako bi se eliminirala nepotrebna energija koju tro?e resursi na mjestu gdje nema čujne frekve. E sad također stoji da ako se nakon toga exportira u novi audio trak da vi?e nije potrebno raditi HP LP u toj novoj traci.
Mo?e li se to onda napraviti već u vsti traki pa kod exporta dobije? već filtriranu traku ili...
Posmatraj "prebacivanje iz VSTi u audio" kao najobičnije "usnimavanje audio trake" i pona?aj se u skladu s tim. Dakle, ako bi neki hardverski sintisajzer, gitaru, bas ekvalizovao ili komprimovao prilikom usnimavanja onda to uradi prilikom exporta u audio. Ako ne bi - nemoj. Obe prakse imaju dobre i lo?e strane i nepo?teno bi bilo da ti iko ka?e da je neka ispravna ili neispravna.
Lično, ako mi neko ?alje trake na miksanje vi?e volim da dobijem "suve" audio trekove (bez EQ i kompresora), eventualno paralelno sa trakama na kojima su eksportovani insertovani efekti, čisto da bih shvatio generalnu nameru autora. Opet, ako sam i programira? i miksa? onda je bolje da eksportuje? ono ?ta si namestio, iz očiglednih razloga...
3. kod exporta u audio saund mi vi?e nije 100% identičan unom u vsti..Radim li ne?to krivo ili je to normalna stvar..
E sad, to zaslu?uje poseban topic. Otvori novu temu sa nekim konkretnim primerom, po?to trenutno mogu da se setim bar tri razloga za tu pojavu...
4.ka?u postovi kako traka nikad nije pretiha već samo mo?e biti prejaka pa ide u kliping. No kod dodavanja nekih novih traka iz vsti-a zna mi biti novi audio jako jako tih u odnosu na ostatak(koji nije u klipingu).Da li sad sve ostalo jo? treba smanjiti ili mogu nečim dignuti taj pretihi kanal.(naime x tutoriala govori o tome da se u mixu prete?no mora sve bazirati na smanjivanju(oduzimanju) , nivo, eq...a ne na dodavanju
Tutorijalima ne treba pristupati dogmatski. Su?tina je u tome da vidi? kako da sa ?to manje koraka dođe? do rezultata. Ako ti petnaest traka dobro radi zajedno, a ?esnaesta je tiha - pojačaj je (i obratno). Siguran sam da i sam misli? da je bez veze da sti?ava? gomilu stvari umesto da pojača? onu koja je tiha. Ako tako misli?, u pravu si :)
Pozdrav,
Vasa
amaterius
16-02-2013, 02:12 PM
thnx
večino ovog ?to si napisao je ono ?to sam ja logički do?ao do nekakvih rje?enja.
No nekad logici mena ba? previ?e mjesta pa rađe pitam nego da startam sa krivim stavkama pa kad se poslije zakomplicira ispada da je start bio fulan.
Naime nai?ao sam na dosta postova sa sličnom tematikom gdje autori postova tjeraju jednu sasvim drugu politiku...Dodu?e mo?da je stvar u personalnom pristupu ..Primjerice ovo ?to si napisao ako sam programiram i mixam da onda exportiram sve.
Gotovo identičan topic ali sasvim drugačiji odgovor iako mi djeluje nelogično..
No jedna stavr koja mo?da kod mene donosi drugačiji pristup je ?to u principu radim paralelno i audio i vsti, pa ako mi ne odgovara ne?to otvorim vsti pa ga podesim drugačije te napravim novu traku..No tak film sigurno ne pali ako nekom ?alje? gotove trake na mix..
ako u?tedi? ne?to na manje cementa u temeljima, mo?e se desiti da ti poslije cijela kuća snosi posljedice..........
amaterius
22-02-2013, 09:57 PM
kako ovo lagano upra?njavam tako dolazim do nekih novih prepreka odnosno raskr?ća.
Naime napravim ja D sliku paniranjem instrumenata i sve to mi ok zvuči ali sve u streljačkom vodu-u jednoj liniji.
Kako napraviti treću dimenziju odnosno dubinu.Npr bubanj ?elim pomaknuti u drugi red. Ima li pravila ili je pravilo da nema pravila.
Da li nabaciti neki reverb na grupu na insert ili napraviti fx. ...ili ne?to deseto
Iako mi se čini da bi stvaranjem fx trake dobio samo prostor oko bubnja...no mo?da sam u krivu
Ako nema pravila onda bih molio primjer kako vi to izvedete
Znam da su to početnička pitanja ali ja to jo? uvijek i jesam:D
amaterius
07-03-2013, 05:58 AM
mo?da se netko nađe da mi odgovori ovo.
Moji početnički, ajmo reči, mixevi zvuče tako da sam sasvim zadovoljan no samo kad ih slu?am tiho.Onda zvuče toplo i velim ja sam zadovoljan
no kad pojačam gubi se ono ne?to i do izra?aja dolazi visoki spektar i vi?e nije to to.
Da li ej sve to stvar slu?anja...mo?da ne reagiramo isto na određene spaktre kad ja sve laganini ili ne?to sasvim drugo
DaBear
07-03-2013, 09:22 AM
kako ovo lagano upra?njavam tako dolazim do nekih novih prepreka odnosno raskr?ća.
Naime napravim ja D sliku paniranjem instrumenata i sve to mi ok zvuči ali sve u streljačkom vodu-u jednoj liniji.
Kako napraviti treću dimenziju odnosno dubinu.Npr bubanj ?elim pomaknuti u drugi red. Ima li pravila ili je pravilo da nema pravila.
Da li nabaciti neki reverb na grupu na insert ili napraviti fx. ...ili ne?to deseto
Iako mi se čini da bi stvaranjem fx trake dobio samo prostor oko bubnja...no mo?da sam u krivu
Ako nema pravila onda bih molio primjer kako vi to izvedete
Znam da su to početnička pitanja ali ja to jo? uvijek i jesam:D
to nemoze da se objasni. Samo pokusavanjem mozes da skapiras kako se to radi. Takodje slusaj drugu muziku na slusalicama i uporedjuj prostore pan pozicije i efekte..
Probas - vidis - ponovis - probas opet - itd itd...
amaterius
10-03-2013, 11:29 AM
Naisao sam na jedan problem i ne znam da li je ovaj nacin ok ili postoje druge opcije.Naime npr.bas sadrzi razl.nacine sviranja,razl.saundovi,razl.jacine..
E sad kako ih pripremiti za daljnu obradu..da i svaki za sebe pa ih spojiti u jednu traku i dalje baratati tom jednom audio trakom ili do kraja ostaviti sve zasebno. Ista stvar je i sa snerom. Razliciti velocity razliciti karakter zvuka.Da li ostaviti sve za kraj ili napraviti zasebni mix i napraviti jednu traku..Radi se o vst instrumentima. Jos jedna stvar vezana uz cubase kako spojiti vise traka u jednu. Da li na solo potrebne trake pa export svega ili postoji opcija izvoza selektiranih traka u jednu....
silzg
04-06-2013, 10:23 AM
Imam dojam da u elektronskoj mjuzi danas sve tjeraju u što širu stereo sliku.
Čak i kick bubanj.
Ako me pamćenje dobro služi, osnovno pravilo u miksanju živih instrumenata je da kick i bass stoje u sredini.
Jel to pitanje razlike elektronskog i "živog" zvuka ili to pravilo više nije...pravilo ni u jednom smjerova?
Il sam ja nešto krivo povezao? :D
alavuk
04-06-2013, 10:28 AM
sve je danas dozvoljeno tj vise nema granica sa pojavom lakog dostupnog softvera , a sto se tice stereo sirine siri dok ne dodje to te faze ali da najbolje je sendovati sve na sirenje da bi sto kazes ostalo nesto i u sredini kao i blagim pomeranjem panorame po meni ...
Jel moguće u nuendu iz nekog file-a uzeti samo lijevi ili desni kanal? Ali da je unutar nuenda i da ne moram ni?ta eksportat. Na radiu dobijemo svakave tonove, kojem su lijrvi desni kanal u kontrafazi itd, a nemam vremena exportat file i zezat se snjime previ?e. Treba mi neko rje?enje unutar nuenda, po?to ne bi smjeli stavljati pluginove dodatne
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.