PDA

View Full Version : 32bit ili 64 bit?

drzox
30-03-2012, 11:18 AM
Da li prilikom, instalacije trebam da instaliram 64bitnu verziju plug in ili 32 bitnu ako radim u win7 64bit i cubase 5 32bit.
Mozda nesto grijesim ali kad instaliram 64 bitnu nemogu da je nadjem,pa sam, zakljucio treba 32 bitna,ali ako neko zna malo vise hvala?
I jos nesto kakva je razlika izmedju vst3 i vst 2pluginova ?:ups:

Jan
30-03-2012, 11:48 AM
Da li prilikom, instalacije trebam da instaliram 64bitnu verziju plug in ili 32 bitnu ako radim u win7 64bit i cubase 5 32bit.
Mozda nesto grijesim ali kad instaliram 64 bitnu nemogu da je nadjem,pa sam, zakljucio treba 32 bitna,ali ako neko zna malo vise hvala?
I jos nesto kakva je razlika izmedju vst3 i vst 2pluginova ?:ups:

Cubase 32bit vidi samo 32bit pluginove. Ja ne znam da li Cubase x64 vidi i x86 (32 bita) i x64, ali je sigurno Cubase x64 vidi x64 plugove. Cuo sam da od verzije 5.5 ili 6 nisam siguran Cubase ima neki svoj interni bridge, koji izgleda ne radi najsjajnije.

Postoji mogucnost da "bridgujes" x64 pluginove ili pak x86 pluginove, nekom aplikacijom kao sto je Jbrdige recimo, kako bi mogao da koristis preko 4 giga ram-a (oko 4 giga je ogranicenje za 32bitne aplikacije), ali meni to nikad nije radilo najstabilnije.

Dakle long story short, ako koristis Cubase x86 i neces da se kocis sa bridgeovanjem itd (ne treba ti iskoriscenost vise od 4 giga rama) onda instaliras x86 (32bitne) pluginove.

Ja zbog cele te peripetije, a i zbog toga sto hocu sav softver (ili bar vecinu) da imam legalne prelazim na Reaper, cini mi se da je njegov interni bridge odlican, bilo bi dobro da se javi neko da da iskustva sa Reaperovim bridge-om itd...

drzox
30-03-2012, 12:28 PM
U principu sam tako i pretpostavio pa da rezimiram ,a ispravi me ako sam pogrijesio.32 bitni cubase vidi samo 32 bitne plug inove,dakle instaliram samo njih a ne i 64 bitne. Radim vec s j bridgeom i u priliku je stabilno,padne po neki put i pokoji error od strane jbridge ali to traje 10 sek i onda sve radi normalno poslje, ali prednost iskoristavanja RAM-a je neopisivo zadovoljstvo.Sad krcim vst instrumente bez opterecenja da ce cubase 5 da padne.Imam orginal Cubase 4 ali mi se ne daju pare za upgrade jer ova narodna petica radi ,pa cu da vidim za kasnije :)

A da, A razlika izmedju vst 2 i vst 3 u cemu je ?

Jan
30-03-2012, 03:48 PM
U principu sam tako i pretpostavio pa da rezimiram ,a ispravi me ako sam pogrijesio.32 bitni cubase vidi samo 32 bitne plug inove,dakle instaliram samo njih a ne i 64 bitne. Radim vec s j bridgeom i u priliku je stabilno,padne po neki put i pokoji error od strane jbridge ali to traje 10 sek i onda sve radi normalno poslje, ali prednost iskoristavanja RAM-a je neopisivo zadovoljstvo.Sad krcim vst instrumente bez opterecenja da ce cubase 5 da padne.Imam orginal Cubase 4 ali mi se ne daju pare za upgrade jer ova narodna petica radi ,pa cu da vidim za kasnije :)

A da, A razlika izmedju vst 2 i vst 3 u cemu je ?

Pa ti mozes da instaliras 64bit plaginove i da ih bridzujes i da ih koristis u Cubase-u preko jBrdige-a...

A koliko ja znam VST3 je novija arhitektura, i u Cubase-u podrzava sidechain i plus plugin se automatski gasi kad nikakav signal ne ulazi u njega i tako stedi CPU, to su dve stvari koje ja znam, verovatno ih ima jos

jerryrain
30-03-2012, 05:12 PM
Cubase 32bit vidi samo 32bit pluginove. Ja ne znam da li Cubase x64 vidi i x86 (32 bita) i x64, ali je sigurno Cubase x64 vidi x64 plugove. Cuo sam da od verzije 5.5 ili 6 nisam siguran Cubase ima neki svoj interni bridge, koji izgleda ne radi najsjajnije.

meni cubase 6.5 64bit bez problema vidi sve 32bit pluginove /?/

Jan
30-03-2012, 05:28 PM

E pa eto! Super, ako sve sljaka bez problema eto razloga vise da se kupi legalni softver

Rhino
14-09-2012, 10:53 PM
Mozda sam glup, mozda i tehnoloski staromodan al treba mi vasa pomoc...

Naime, konacno i ja predjoh na win7 x64 posle 146 godina premisljanja o tome jer mi je stari sistem radio kao zmaj i iskreno mi nije bilo do reinstaliranja novog (if it ain't broken don't fix it filozofija).. Tj bilo je tako sve dok ovi 'novi' vst djavoli nisu poceli da sisaju toliko rama da su me bukvalno natjerali na x64 platformu..

Dakle uzeo danas da instaliram fino win, drajvere, cubendo, sto ti ja znam, bla-bla i sve je to ok.. Radi!

Ali sad mi molim vas objasnite kako da x64 plagove natjeram da rade u 32bitnom okruzenju (cubendo hostu)

Nabavio sam jbridge 1.2, igram se s njegovom konfiguracijom evo par puta za redom ali sto god da uradim cubendo ne vidi x64 plagove.. Trebam li da u teoriji da bridgeujem i x86 plagove da bih iskoristio maximum od rama?

Dosta mi je instaliranja svega i svacega za danas, odoh da spavam i bilo bi predivno ako mi neko od vas ostavi objasnjenje kako ovo da sredim i postedi me guglanja uz kafu o jbridge-u.

Laku noc rumski :)

Mika Technika
15-09-2012, 12:52 AM

Blago tebi, na primer presonus studio one 2 64bit, ne vidi 32bit plugin-e.

Sent from my Desire HD using Tapatalk 2 on ICS 4.0.4 soon JB 4.1

psionic
15-09-2012, 03:54 AM
Prvo - 32bitna aplikacija ne radi sa 64bit dllovima. Da bi se problem prevazisao, napravljen je program za premoscavanje 32-bita na 64 i obrnuto. Program pokrece poseban 64 bitni task, koji je u stanju da otvori 64bitne aplikacije VAN 32bitnog okruzenja, pa da zatim da vrati preko tog "mosta" povratnu informaciju. Dakle da bi stvar radila, treba da se instalira jedan ovakav "most" plagin. To je jBridge.

Insalacija je krajnje jednostavna, ali da bi se novi plaginovi videli, najbolje je setovati na primer neki JBVST folder i u njega preusmeriti "bridzovane" plagove. Da bi se izbegla dalja zabuna sa plaginovima, takodje je dobro SVE 64bit verzije plaginova (instaleri uvek pitaju za VST lokaciju) odabrati poseban folder, npr VST64. Tada je krajnje jednostavno: Izaberete pomocu jbridge opcije kao izvorni folder VST64, kao ciljni folder JBVST i vozi!

E sad: u Cubaseu treba da se doda i ova putanja sa bridgeovanim plagovima (JBVST) da bi se u njemu prikazivali. NIKAKO ne dodavati putanju VST64, jer se nece videti. Eto toliko je prosto...

Za one, koji se cude kako legalan Cubase zapravo vidi i 32bit plaginove:
Isto vazi i obrnuto - 64bit aplikacija ne radi sa 32bit dll ovima. Na cubaseu je to interno sredjeno upotrebom BitBridge tehnologije, koja radi isto sto i jBridge. U pocetku je radila losije od jBridgea, ali su je sad doterali. U principu - ista stvar.

Sonar X1 takodje radi isto, s tim sto se njemu moze preusmeriti da automatski umesto ugradjenog BitBridgea, poziva jBridge.

Sve aplikacije koje mogu da otvore standardan VST, mogu da rade i sa jBridgeom, pa tako i Presonus Studio. Mana jBridgea je sto je neupotrebljiv za VST3 standard i sto nije bas najstabilniji na svetu, dok se ne ispodesava. Do duse - VST3 se uglavnom izbacuju i za 32 bita i za 64 bita

Paznja za 1.2 verziju: neki plaginovi imaju vise od 32 outa (kontakt na primer), jBridge puca sa tim problemom, radi tek od verzije 1.3, ali nazalost krekovana ne valja. Najbolje je kupiti ovaj mali program, nije skup, a jako potreban za 64bitni rad.

DADDY Z
15-09-2012, 06:36 AM
+1

Rhino
15-09-2012, 06:50 PM
@psionic

Hvala puno! Sad radi...

Nisam bio makao izvorni x64 .dll folder iz plugin path-a u steinbergu (vec ga napravio), zbog toga ga ranije nije vidio.

Jos 1 pitanje imam.. Dal to isto da radim i sa x32 vst-ima kako bih iskoristavao sto vise rama?

psionic
16-09-2012, 06:22 PM
@psionic

Hvala puno! Sad radi...

Nisam bio makao izvorni x64 .dll folder iz plugin path-a u steinbergu (vec ga napravio), zbog toga ga ranije nije vidio.

Jos 1 pitanje imam.. Dal to isto da radim i sa x32 vst-ima kako bih iskoristavao sto vise rama?

Cubase x32 otvara svoj proces od 3.5GB, jer je predvidjen za 32bitni win i to je to. Sve sto otvara unutar sebe, otvara dok ne popuni taj prostor. Npr. 2 x Kontakt plagin, oba sa po 2 gb - napunjen sav RAM, nema vise plaginova.

jBridge pomaze cak i tu, jer otvarajuci 32bitne plaginove van adresnog prostora Cubasea x32, omogucava 4GB po procesu (to jest - po plaginu) Npr. 2 x Kontakt plagin, svaki pun sa 4GB, ostalo je jos memorije - do 128 GB, pravio bi na HDDu virtuelnu memoriju, ako nema fizicke...

Jedino sto mi se kod jBridgea ne svidja, jeste onaj njegov odvratni prozor, pa cak i kad se stavi da je integrisan, on ipak otvori onaj prozor ispod... Nista strasno, do duse...

Jan
16-09-2012, 08:44 PM
Ja sam zbog 64bita presao na Reaper x64 evo vec 2-3 meseca.
I sve radi kao podmazano, plus kada pukne (a to se retko desava) reaperov bridge jer koristim neke x86 pluginove, onda pukne samo bridge, vi mozete da nastavite da radite u Reaperu, ili jednostavno saveujete ugasite Reaper pa ga ponovo upalite sve je tu... Da ne pricam sto sve akcije izvrsava munjevito i sto se munjevito podize.
Jeste da se na Steinbergu osecam kao na domacem terenu, a u Reaperu kao u gostujucem, ali dok ne skupim lovu da kupim najnoviji Cubase, Reaper sasvim zadovoljava, mozda se i totalno priviknem na Reaper, dosta toga sam customizeovao kako meni odgovara u njemu, u tom slucaju platicu i licencu za Reaper i bas me briga... Za sad jos uvek nisam siguran da li cu ostati trajno na njemu

kravadinka
16-09-2012, 10:05 PM
Već smo pominjali na par mesta, ali Reaper je toliko uozbiljio da se sada čini besmislenim davati po 500 Eura za svaki drugi DAW, ako Reaper za dva glavna update-a košta 50 Eura.
Ja sam kupio Pro Tools 10 zbog gomile starih projekata i zbog neke navike, ali sam takođe kupio i Reaper 4 koji mi je u 90% vremena u opticaju, nosim se mišlju da se skroz prebacim i formalno, iako jesam tehnički u potpunnosti, jer Reaper je tako daleko ispred u nekim stvarima, da se prosto čine nedostižnim ovim dinosaurusima od Pro Tools i Cubase.

Odavno je jasno da svaki DAW radi istu stvar i da je ta rasprava glupava, ali otvaranje 10 prozora da se dođe do plugin-a u Cubase, kao i grozomorne boje i kontrasti, pa onda katastrofalne VI performase u Pro Tools-u, a sve to za 10 puta više para od Reaper-a koji i jedno i drugo i treće i dvadesettreće radi podjednako dobro, čak i bolje, nema opravdanja.
A gde je podizanje Reapera za dve sekunde, stabilnost, brzina, optimizacija, software od 6mb, mogućnost prilagođavanja svakome, jednostavnost, tehnička podrška, mogućnost rada na slabim mašinama i prastarim konfiguracijama, snimanje na USB ili bilo šta drugo i tako redom...

Jan, zašto koristiš 64bit verziju, ipak je glavnica pluginova 32 bit, samo pojedini moraju biti otvoreni u 64bit zbog memorije, a njih otvaraš uz pomoć bridge-a, nema potrebe za komplikacijama...

Jan
16-09-2012, 11:06 PM
Jan, za?to koristi? 64bit verziju, ipak je glavnica pluginova 32 bit, samo pojedini moraju biti otvoreni u 64bit zbog memorije, a njih otvara? uz pomoć bridge-a, nema potrebe za komplikacijama...

E pa izgleda da nisam dovoljno upucen, ali ja mahom koristim x64 plaginove, samo nesto sitno od softube-a tipa CL1B kompresor i jos jedan bundle koristim od x86 plaginova...

MUzzY
16-09-2012, 11:09 PM
Znaci moram taj Reaper poceti da ucim, a? ...

Rhino
17-09-2012, 11:04 AM
Dakle ako sam dobro shvatio da ipak ja stavim sve to u isti folder, tj da bridzujem i x32 plagove i vst-i..

@ psionic

Da, bas zbog kontakta i pitam ( zbog omnisphere/trilian-a takodje)... To pojede par gb rama u koliko trepnes...

psionic
17-09-2012, 02:08 PM
Dakle ako sam dobro shvatio da ipak ja stavim sve to u isti folder, tj da bridzujem i x32 plagove i vst-i..

@ psionic

Da, bas zbog kontakta i pitam ( zbog omnisphere/trilian-a takodje)... To pojede par gb rama u koliko trepnes...

Pa u principu moze, ali ti iz iskustva kazem da ce nastati konfuzija, narocito ako se resis da nekad u buducnosti ipak stavis 64bitni neki program tima Presonus Studio ili Reaper...
Ja bih ovako postavio stvari :

VST_x32 - tu bih instalirao sve 32bitne plaginove
VST_x64 - instalirane sve 64bitne varijante plagova.
JBVST_x32 - Pa u njemu JB_32x32 i JB_64x32, za rad pod 32bit sekvencerom
JBVST_x64 - Bridgeovano sve iz VST_x32, za rad pod 64bit sekvencerom

Sa ovakvom strukturom, u folder "JBVST_x32/JB_32x32" bih bridgeovao sve 32bitne plaginove (VST_x32) da rade kao 32bitni, tj samo odvojen proces...
U folder "JBVST_x32/JB_64x32" bih stavio sve 64bitne plaginove (VST_x64) da rade bridgeovani kao 32 bitni. I onda, ceo folder JBVST_x32 je ustvari upotrebljiv na 32bit DAW programu.

Onda bi u Cubaseu x32, u Plagin VST pathu, bili folderi "VST_x32" i "JBVST_x32/JB_64x32", a ako hoces i 32 bitne plaginove u vise procesa (svaki po 4 GB) i ne smetaju ti sto se otvaraju u jBridgeu, onda jednostavno stavis samo ceo JBVST_x32 i nista vise.

U slucaju da se ubaci 64bitni sekvencer, onda u njega ide folder JBVST_x64, npr Presonus Studio 64 ne vidi 32bitne plaginove, sem ovako...

Uh, izgleda slozeno, ovako napisano, ustvari je prosto...

Prvo - sem tih nekoliko (omnisfera, kontakt, stylus...) taj bridge je nepotreban i ja ga maksimalno izbegavam, a efekti i neki sintovi ne traze toliku memoriju, a dosta novih sekvencera (sonar x1, reaper, Cubase 6) imaju svoj bridge, tako da, radi neke preglednosti i sredjivanja opsteg haosa - koji siguran sam, vlada kod svih nas, napisao sam neku po meni idealnu postavku za sortiranje, mada nista nije nepravilno kako god da napravis.
Imaj samo na umu da ako Cubase naidje na dva ista plagin imena u dva razlicita foldera, jedan se nece videti - npr VST_x32 sadrzi Kontakt5 i u pathu je, kao i JBVST_x32/JB_32x32, koji je u pathu i isto sadrzi Kontakt5 (bez obzira sto je bridgeovan)...

Jan
18-09-2012, 11:39 PM
Nista, kupicu taj novi jBridge i probacu ga, nema druge, barem je jeftin

milos
19-09-2012, 05:48 PM
Da se vratimo na temu 32bit ili 64bit?
Da li za Logic postoji neki 32 bit loader poput Jbridgea ali za AU format koji ne crkava tako cesto i koji ne zahteva da kliknem prvo na prozorcic da bi mi otvorio GUI od plugina svaki put kad promenim sceenset ?
U sustini svega par plugova mi je 32bit - Korg, SOundtoys,Sonnox i Lexicon

Mogli
20-10-2012, 10:50 AM
Blago tebi, na primer presonus studio one 2 64bit, ne vidi 32bit plugin-e.

Sent from my Desire HD using Tapatalk 2 on ICS 4.0.4 soon JB 4.1
Jesi li pokusao preko jBridge-a?

Heavy Jerk
25-12-2012, 03:59 PM
Vidim da se ovde hvali Reaper, sto mi je drago, jer je to s razlogom. Postao mi je nezamenjiv za drum editing (slip edit+BD style), jednostavno ubija.