PDA

View Full Version : Pomoc oko wave lab-a.

Student
18-02-2012, 06:00 PM
Pozdrav svima!
Iteresuje kako mogu usporiti pesmu u wavelabu a da tonalitet ostane isti? Probao sam u Time Stretching ali mi nikako ne dozvoljava da stisnem ono dugme process. Ne znam u cemu je fora, pa ako neko zna zamolio bih za pomoc.

DADDY Z
18-02-2012, 08:16 PM
moraš selektovati ceo ili deo wav-a koji hoćeš da procesiraš i onda ćeš imati process na raspolaganju
sa leve strane ti je izvorni tempo(bpm) a desno ti je željeni(ciljani)bpm...čim promeniš taj ciljani bpm,pojaviće se process...

Bockie
19-02-2012, 12:17 AM
Da li je i koliko bolji wavelab u odnosu na (noviji) forge??

Zašto?

Pitam prosto šta mislite. Ovo dakle nije "vs" diskusija!!!! Odlično poznajem oba i ako mi treba , sam ću doneti sud. Dakle, samo konkretno, please!

Koristio sam wavelab do prekjuče i definitivno popizdeo i sklonio ga, ide mi na nerve ,godinama se patim, kao da sam na rivijeri u skijaškim čizmama! :kipuceljut:
Od kada mi je obrisao POLA koncerta jedan kanal koji sam hteo da editujem,bez da mu je to ikad igde rečeno, pre neki dan kad mi je "krajcao" fajlove u exportu u mrz...(mp3)...pa onda fazoni nisi prvo kliknuo pa prdnuo, pa venac belog luka, pa prvo render pa save,pa treba da si rocket scientist za neke najblentavije radnje, sav je ko princeza na zrnu graska i definitivno sam prs'o i sad je dosta...! Gubim li previse (ili išta) prelaskom na forge???

Jan
19-02-2012, 12:54 AM
Ja wavelab koristim samo zbog tog chain-a.
Onu montazu sta god, nikad nisam imao zivaca da prokljuvim

Mogli
19-02-2012, 04:02 AM
A eto ja se najezim kad vidim Sound Forge, a pogotovo kad mi se instaliraju oni njegovi plugin-ovi...Nema dana da nisam otvorio Wavelab...:)

DADDY Z
19-02-2012, 07:26 AM
razlika je verovatno vrlo mala po pitanju sound-a...meni taj wavelab-ov workflow mnogo bolje leži...svaki naravno ima svoje prednosti i mane..stvar navike..ove stvari koje je Bockie naveo mi se nikad nisu desile

Bockie
19-02-2012, 07:55 AM
Pa dobro, niko ne kaže da se moraju koristiti njegovi pluginevi...

Probao sam i različite verzije i razliite op.sys. i svaki put kada ga palim, ide mi niz kičmu neka jeza: "čime će me sad pojebati glupa aplikacija?!"....:razmislja:

A ovo što kaže cika Daddy, primecujete li neku značajniju razliku u soundu??

Mogli
19-02-2012, 08:12 AM
Da, ako imas verziju 6, onda nemoras nista selektovati, vec samo uneti zeljeni bpm i proces ce biti aktivan. Inace Time Stretching u Wavelab-u, je brilijantan, pogotovo ako si izabrao opciju - Best (very slow). Njegov Dirac procesor je babaroga, za mnoge programe koje sam isprobao, pocevsi od hvaljenog Elastic Audio iz Samplitude pro.

Student
19-02-2012, 05:34 PM
Hvala svima na odgovoru. Uspeo sam.
Ja sam video da neki ljudi koriste i jedan i drugi program. Neke stvari bolje odradi Forge neke stvari Wavelab... Kad kazem bolje, to se odnosi na prakticnost, jednostavnost.
Jos jednom hvala!

BlasterMaster
19-02-2012, 06:09 PM
ja skoro svakodnevno koristim i sf i wavelab, pa evo da iznesem neke svoje utiske (ne kazem da mora tako vec kako meni sluzi) IMHO

sf je bio i ostao program za siroke mase i dosta toga sam uspeo u njemu, ako vec treba preciznost ili slajsovanje semplova tu je uvek, mada u zadnjih 2-3 godine mnogo cesce koristim wavelab (nesvesno) cak i neke fore i probleme sam uspeo da provalim sam na svoju ruku tako da sf palim samo "zbog provere". Wave lab mi je lego najvise zbog interfejsa, dosta sam se uhodao, ima dosta fora koje mladji mogu da pokupe samo ako vide par tutoriala sa jutjuba al njih to koliko vidim mrzi...

mislim da je wavelab dosta podcenjen program u odnosu na ono sta moze da uradi ako se zna sta se hoce... ako je covek uhodan, ima iskustvo kako izlaze snimci ako se odradi master, ako vec unapred zna koliko treba da tvikuje levele , koliko treba kompresovati a koliko limitovati, itd itd, tada WL postaje mocan alat... pa dovoljno je samo da covek zna da cita one multispektralne analajzere (koji verujte nisu tu samo da svetle) i znace sta treba da radi... naravno nista bez ozona :)
mozda nekima izgleda tezak za pracenje jer su navikli na SF ali evo meni je prijatnije u WL okruzenju, ne kazem da je bolji (iako jeste :twisted:) vec da meni vise odgovara...koristim ga za finalizaciju skoro svakog projekta, vredi da se nauci...

Khan
19-02-2012, 06:28 PM
Wavelab koristim od verzije 1.6, do sada nije uspeo da me razocara, osim glupog ver.7 izgleda. Forge sam probao s vremena na vreme, zato sto ga svi toliko hvale, ali mi nije odgovarala logika okruzenja i sve mi je bilo sporo. Ako se radi u cubendu, mislim da je bolje raditi u wlabu, postojao je godinama problem sa razlicitom kalibracijom 0db u forge-u i wavelabu, ne znam da li je doslo do pomirenja napokon? Kao sto Daddy Z rece, engine za time strech u wlabu je - neuporediv. Probajte extremna setovanja!

DADDY Z
19-02-2012, 06:44 PM
...Kao sto Daddy Z rece, engine za time strech u wlabu je - neuporediv....
Mogli reče

Khan
19-02-2012, 08:09 PM
Fala na ispravci, ...brzo citanje...

Mogli
19-02-2012, 10:29 PM
Koliko je mocan Wavelab, to se moze vrlo jednostavno proveriti. Uzmite jedan kratki sample vokala, dve, tri reci i dignite ga za +10 u cuvenom Celemony Melodyne....a onda to isto uradite u Wavelabu, koristeci alatku Pitch Correction, takodje koristeci Dirac processor i best varijantu. Razlika je vise nego strasna. Vokal je jasan, a u Melodyne, kao da prolazi kroz neke cevi, iako je selektovan algoritam polyphonic. Kako to zvuci u SF, neznam, bas me interesuje.:grin: