View Full Version : dolazi vreme za novi komp...
darkstar
27-01-2012, 10:26 AM
...a ja nisam pratio svet pisija zadnjih 7 godina...
Treba mi nesto sto gura prezahtevne virtualne instrumente, sa dosta prostora, i brzim radom....
Preferiram intel (boljka od pre 7 godina da ponovim).
Igranje mi ne treba.
Treba mi najvise preporuka za procesor-ploca combo...
Znaci jedan audio komp.
Btw, gde da nadjem najsvezije informacije u vezi sa rudawom?
Pozz
BlasterMaster
27-01-2012, 11:31 AM
pa sve zavisi od toga koliki je budzet za pc? ako je budzet "neogranicen" onda definitivno pricamo o intel i7 sa odgovarajucom maticnom plocom koja sadrzi socket za njega... (mislim da ova odgovara Gigabyte GA-X58A-UD7)
http://www.ka.rs/images/detailed/GA-X58A-UD7.jpg
jer cini mi se da trenutno po kompjuterskim radnjama ne moze da se nadje nesto jace... i ako bas juris performanse mislim da je najbolje uzeti rudaw, plus nema buke kao kod obicnog kompa, plus sve optimizovano...
darkstar
28-01-2012, 05:47 AM
Nije problem budzeta, ne bih potrosio hiljade eura, ali ne bih ni uzeo nesto sto cu morati da menjam skoro ...
Prosli komp (koji i dalje radi) je star bogami vec jedno sedam godina ... u medjuvremenu je uleteo i iMac, ali bih sada uzeo neki pc za teranje ovih ogromnih banki semplova.
Nesto sam nacuo, davno, da je i5 bio bolji od i7 ... takodje nacujem i neke misteriozne pojave sa ram memorijom koju win7 jede ... kao sto rekoh, davno nisam u materiji,pa probam da povezem konce.
Iskreno, ne bih se pomerao sa XP-a, medjutim koliko shvatam xp nece da razume dosta memorije (a planiram 16 gb)...
ako neko ima volje i vremena, nek baci koju rec na ovu temu, mnogo bi mi pomogao. Takodje, voleo bih da vidim aktuelnu ponudu rudawa, ali to cu cimnuti na private diviner-a, tesko ce on stici da vidi ovu temu.
Hvala unapred,
Pozdrav
BlasterMaster
28-01-2012, 04:12 PM
pa ako si mislio da "jede" memoriju time sto je ne prepoznaje, to si u pravu, win 7 (bez dodatnih programcica) ako je 32 bit ne prepoznaje vise od 4 gb rama (kazem bez dodatnih programcica i hackovanja inace moze da se poveca), kod mene samo 3 prepoznaje , dok 64 gura koliko imas...
evo moja iskustva, mozda neko ima drugacije ali ja, od kad sam preso sa xp na win7 sam progledao, ako se updateuje kako treba, radice super, evo meni vec skoro 2 godine kako nisam reinstalirao sistem, a radi ko podmazan, sekjuriti center je obavezan, nemam ni jedan antivirus instaliran jer nije ni potreban, ne krashuje nikad, ja plavi ekran nisam vido jos od xp-a (da kucnem u drvo) a na istoj konfig mi je radio xp, i bar u mom slucaju cini mi se da win 7 bolje iskoriscava resurse i brze radi, lakse ucitava baze, otvaram neke koje pre nisam zbog "not enough memory"... i nameravam da koristim win 7 sve do trenutka do kad se bude pazario mac i originalni programi
mozda je bolje da ako vec planiras da dosta potrosis i sacekas jos par meseci, gledao sam neke reportaze sa sajmova racunara i tehnike, u skoriji period bi trebalo da se pojave novi intelovi procesori (sad dal je oznaka i8 ili nesto drugo) ali kazu da ce opet biti revolucija... koliko je to za verovati to vec ne znam...
darkstar
29-01-2012, 01:02 AM
A dobro, vidi, uvek ce biti neka nova revolucija, ko bi to ispratio...
Nemania
29-01-2012, 11:00 AM
Savet: Prvo nabavi 64bitni softver, ukljucujuci audio seq i 64 bitne plugove, a tek onda razmisljaj o hardveru, jer hardver nije problem, ima ga svuda..Ja sam se tako zeznuo, kupio sam hardver, a sad jurim softwer koji je 100 x teze naci, a da valja..
Procitaj thread u kategoriji "audio software" koji ze zove *cubase pitanje 64bita*
Pozdrav!
diviner
29-01-2012, 02:02 PM
Cao Darkstar...
Imas u obavjestenjima ruDAW XTM, a na samom sajtu imas prezentacije ruDAW ONE i ruDAW PRO. Sve je aktuelno i dalje (jeste da su bazirani na prethodnim generacijama i5 i i7 procesora, ali samo zato sto tadasnji chipseti imaju vecu kompatibilnost sa aktuelnim audio interfejsima i generalno bolje rade od ovih novijih).
Sto se tice preporuka ovih najnovijih ploca i procesora: nezahvalno je dati preporuku s obzirom koliko se to sve brzo menja (a sto je brzo to je i kuso, kaze nas narod). Mozda ce se psionic javiti, on je nedavno uzeo sebi noviju i5/i7 kombinaciju, pa da ti da neki savjet...
Ja sam skoro menjao makinu, pa da dam utiske. Asus P8p67-pro, i5 3,3, 8GB corsair vengance DDR3 1600. Ponasa se - savrseno. Mozda najmanje glavobolja ikada posle upgrade-a. Ne kazem da je ovo najbolje, ni najpametnije, eto, ja probao, pa da spomenem. Uzgred, SilverStone NT06-E staje savrseno na plocu, cak i uz vengance module (5.5cm!), tako da imam i tisinu i 'lad.
darkstar
31-01-2012, 09:21 PM
Hvala ljudi na pomoci..
Khan, koliko te kostala ta kombinacija ?
Pozz
oko 400 sa cooler-om, mozda 10,15 vise...
Bockie
31-01-2012, 10:17 PM
Vidiš, ajd i ja da priupitam što god...
Windows je u pitanjetu. Imam intel c2d- 2 X 2.33ghz sa 2 gb rama na Gbyte-P41 ploči i winXP.
Pošto ne radim sa VSTi niti semplerima niti dzidzi-midi...samo sa multi-wav snimanjem i obradom, ni ovo još nisam stigao čestito da opteretim...:D
E sad, poslednje sto sam ubacio u njega (pre koji dan) je TP-link wireless mrezna kartica. Imam dropove ili klikove pri snimanju od tada. Isto se dešavalo u staroj PIII 1ghz drtini koji je služio za net, ali je imao audio kartu, pa sam mislio da je do stare mašine... (totalno druga audio karta sa totalno drugim driverima u oba kompa)
Ima neko ideju zašto se to dešava i kako se otklanja?
Da li će win7-32 nešto da reši?
To je prilicno cesta pojava, narocito kod usb wireless dongle-ova, jadno napisani driveri... Mozda bude bolje sa w7, a mozda i ne. Jedan nacin je da posvetis par meseci zivota temi pingovanje mreze i proucavanju update-ova koji pomazu/odmazu, a drugi nacin je kad radis - device menager - disable hardware, no probl.
diviner
01-02-2012, 07:20 AM
Upravo ovo sto je Khan napisao!
diviner
01-02-2012, 09:10 AM
Ja sam skoro menjao makinu, pa da dam utiske. Asus P8p67-pro, i5 3,3, 8GB corsair vengance DDR3 1600. Ponasa se - savrseno.
Tebi pretpostavljam radi savrseno, ali te nove platforme daleko su od savrsenog. Npr, vise nema TI FW kontrolera, niti na Gigabyte plocama, a ASUS odavno kuburi sa istim (mislim da je cak i OFF skoro imao temu gdje se zalio sa slicnom plocom da mu ne radi karta u kombinaciji upravo sa 6308P VIA chipom koju ASUS ima na ploci; a ponekad cak ni dodatna FW karta ne rjesava problem, zbog u nastavku pomenute non-native podrske za PCI slotove).
Takodje, ako pokusas da potjeras neki ozbiljniji PCI interfejs, shvatices da on ne radi sjajno (recimo ProTools HD), zbog prestanka native podrske za PCI podrsku:
http://semiaccurate.com/2010/08/19/intels-p67-h67-and-h61-chipsets-will-lack-native-pci-support/
http://www.gearslutz.com/board/music-computers/604135-test-report-pci-issues-new-p67-motherboards.html
Ne kazem da je ovo najbolje, ni najpametnije, eto, ja probao, pa da spomenem.
Upravo o cemu govorim (ni najbolje ni najpametnije). Zato i dalje guramo stariju platformu za ruDAWe, jer to zaista gotovo savrseno radi (cak ni to nije savrseno...jer sta je savrseno u ovozemljaskom zivotu :) ? ).
Bockie
01-02-2012, 09:21 AM
To je prilicno cesta pojava, narocito kod usb wireless dongle-ova, jadno napisani driveri... Mozda bude bolje sa w7, a mozda i ne. Jedan nacin je da posvetis par meseci zivota temi pingovanje mreze i proucavanju update-ova koji pomazu/odmazu, a drugi nacin je kad radis - device menager - disable hardware, no probl.
Ovo je pci, ne usb...
Ali pretpostavljam da to nista ne menja...
Tnx...
diviner
01-02-2012, 09:25 AM
Jesi probao drugi PCI slot ? Ako ni to ne pomaze, onda definitivno promjeniti wireless kartu (ja ti mogu dati drugu, da probas).
@big bocke, da ukapirao sam, odnosi se na oba, samo sam dodao usb kao jos problematicniji...
@diviner, naravno, kad kazem savrseno, to podrazumeva jako nizak stepen ocekivanja i od proizvodjaca 'spektakularnog' hardware-a i od dobavljaca. PCI radi isto kao i pre, ali mi zvucna nije pci-cinjenica. FW na ploci je sala, probao sam ga testa radi, moze da radi ok. ponekad, ali u kljucnom trenutku se zabaguje i pusti kombinaciju white noise i test signala na SVE izlaze, pa ako ti to nije spalilo visokotonce, ostaje ti da vidis kako da spasis projekat... Ta vrsta savrsenog... No dobro, bios je perfektan, glavni sistemi stabilni, puno SATA i USB, konforna ploca.
Bockie
01-02-2012, 10:16 PM
Evo, sutra ću da stavim 7-icu, pa ću da vidim da li i kako radi...
U krajnjem...disable...:rolleyes:
diviner
02-02-2012, 11:34 AM
No dobro, bios je perfektan, glavni sistemi stabilni, puno SATA i USB, konforna ploca.
Ne bih da zvucim kao dezurno "changrizalo" ali novi EFI biosi su daleko od perfektnih. Prve verzije su bile katastrofa (da ne kazem da su bile onoliko katastrofa koliko i prve verzije sandybridge chipseta) a i sada se ispravljaju mnobrojni bagovi...Sto se tice SATA i USBova, ne vidim da su stare ploce bile uskracene za iste.
Nekada sam i ja (pre 7-8 godina) volio sve "najnovije". Ali danas je to izgubilo svaki smisao (toliko je hiperprodukcija svega, pa i ideja, uzela maha, da nista prakticno ne radi kako treba. Nekoliko puta sam se opekao jer sam u ruDAWe trpao "najnovije" (najnovije generacije seagate diskova, pa su svi pocrkali, P5K Premium ploce placene 260 eura dosle sa bagovitim juznim mostom, kao donedavno sandybridge, itd itd) pa sam zbog toga imao i ja i "musterije" velike probleme. A i dan danas imam problem objasniti ljudima zasto je starije bolje: provjereno (sve bagove su uklonili za ovih 2 godine postojanja), rock solid stabilno, kompatibilno, i ono najbitnije RADI POSAO bez zastoja, i bez kompromisa da ti najnoviji integrisani FW chip, ili starija PCI karta, koju si PLATIO ne sluzi nicemu (nedavno se desilo da kod nase stare clanice Anite, koja je kupila sebi novi komp, na novijoj ploci, nije mogla uopste da pokrene UADa)!
Zapravo, odavno sam prestao da se trudim da ljudima objasnima zasto i kako. Nasim ljudima mislim da to niko nije uspio, i sve dok im povladjujete jeftinim turskim serijama, i indijskim tv novelama, tesko da ce iko ikada aktivirati sivu masu kod istih.
Bockie
03-02-2012, 12:40 AM
Stavio 7-icu (32-jku,jbg, nemam rama... ...a popunio slotove...a tra-bla...) i evo sa nje se javljam vec... ..cekaj...gde mi je onaj Yucharacters.exe... ...momenat... E...to sam čekao, evo ga... I po peti put ne mogu na kompu da ga nadjem, pa skidam tamo sa linka iz "pričaonice"...:D...
Elem, ubacio dvd s win7 i 14min kasnije otišo na net bez i jednog jedinog instaliranja ičega! grafika, wireless mrežna, fw, s-v-e!!! Fuck yeah!
E... Sa Mackie Onyx-om počinju problemi...
Ja kao uzoran gradjanin odem na sajt proizvodjača da potražim drivere za win7 (star već koju godinu)... ...i tamo zateknem mega-kitu! NEMA! Link koji su stavili NE RADI (404)... :kesa:
:jako-lju:
Preko nekih foruma, sa nekog servera, NASA me juri, skinem gama-tajnu-delta-rusko-iransku verziju za Onyx za win7...
Instaliram i sve lepo Cubase 5 sve vidi... Otvorim projekat, sve do yaya... i ....NI GRAM ZVUKA!
Qbase sve pokazuje kako ima izlaza, win 7 čak vidi onyx, čak win PUŠTA zvuk sa njega, sve full!!! ...ali qbase ni da krcne... ...iako SVE pokazuje da radi i da ima izlaza i slično...
I na kraju stavim najstariji driver, koji ni na xp nisam stavljao, koji sam dobio na CD sa Onyx i eto...radi... ...ima nekih dropova u playback, ali ne snima ih, moram još da se izigram sa tim, da vidim da li je do drivera ili je do one wireless karte...
Sve je dooosta brže ,btw, do yaya!
U svakom slučaju win7 je bonbonica!!!:dance:
'Fala svima na trudovima....
:thumbsup:
psionic
03-02-2012, 01:36 AM
Ne bih da zvucim kao dezurno "changrizalo" ali novi EFI biosi su daleko od perfektnih. Prve verzije su bile katastrofa (da ne kazem da su bile onoliko katastrofa koliko i prve verzije sandybridge chipseta) a i sada se ispravljaju mnobrojni bagovi...Sto se tice SATA i USBova, ne vidim da su stare ploce bile uskracene za iste.
Nekada sam i ja (pre 7-8 godina) volio sve "najnovije". Ali danas je to izgubilo svaki smisao (toliko je hiperprodukcija svega, pa i ideja, uzela maha, da nista prakticno ne radi kako treba. Nekoliko puta sam se opekao jer sam u ruDAWe trpao "najnovije" (najnovije generacije seagate diskova, pa su svi pocrkali, P5K Premium ploce placene 260 eura dosle sa bagovitim juznim mostom, kao donedavno sandybridge, itd itd) pa sam zbog toga imao i ja i "musterije" velike probleme. A i dan danas imam problem objasniti ljudima zasto je starije bolje: provjereno (sve bagove su uklonili za ovih 2 godine postojanja), rock solid stabilno, kompatibilno, i ono najbitnije RADI POSAO bez zastoja, i bez kompromisa da ti najnoviji integrisani FW chip, ili starija PCI karta, koju si PLATIO ne sluzi nicemu (nedavno se desilo da kod nase stare clanice Anite, koja je kupila sebi novi komp, na novijoj ploci, nije mogla uopste da pokrene UADa)!
Zapravo, odavno sam prestao da se trudim da ljudima objasnima zasto i kako. Nasim ljudima mislim da to niko nije uspio, i sve dok im povladjujete jeftinim turskim serijama, i indijskim tv novelama, tesko da ce iko ikada aktivirati sivu masu kod istih.
Ovo jeste tacno, samo bih ja jos dodao:
Postoji neko generalno pravilo da se uvek traze komponente slicne generacije. Audio interfejsi pravljeni u razlicito vreme u odnosu na npr odredjene ploce, mogu da ne rade dobro i prave problem. Primer je famozni SCOPE i HT procesori - novina u ono vreme, danas se podrazumevaju. Scope je kocio i freezovao sa ukljucenim HTom. Takve stvari su posledica jaza izmedju standarda dve razlicite generacije uredjaja.
Slucaj sa novijim plocama i starijim audio hardverom je stara stvar. Moze se ocekivati da npr UAD, ili Lynx PCI karta pravi problem na novoj SandyBridge ploci, jer SandyBridge koristi PCI-E to PCI bridge i fakticki samo emulira pravi PCI 2.3 standard. To uglavnom radi svuda, ali uvek postoje neki egzoticno napisani drajveri koji ce praviti konfuziju. E sad, i UAD i LYNX su poizbacivali PCI-E kartice, koje ce sasvim normalno i nesmetano raditi na SandyBridge platformi...
Po meni, nije ispravno reci da je sve novo zapravo djubre i da sve staro valja, jer i to staro je u nekom trenutku bilo novo. Naravno uvek stoji to, da treba da prodje odredjeno vreme da te novotarije "sazru", dok za to vreme poizbacuju jos novije novotarije i tako u krug. Primer SBridge chipseta je zanimljiv, jer je taj chipset trenutno aktuelan... Pruza mogucnost rada na vecim brzinama, uz manje grejanje i svasta nesto - pod uslovom da imate kompatibilan hardver, tj. nesto iz ovog veka :D Iz svog primera mogu da kazem da mi je FW MOTU na predhodnoj platformi, koja je bila good old i sta znam kako stabilna (core2quad e6600, p35 chipset) ponekad pistala i ispustala cudne zvukove, dok na istom tom ozloglasenom SBridgeu, radi kao sat... Naravno, prvi batch tih SBridgeova je bio defektan, ali necemo suditi valjda sada citavoj generaciji, zbog nekog tamo pijanog tehnicara koji stancuje gotov proizvod :rotfl:
Windows 7 je bio pljuvan onoliko, a pokazalo se da ne samo da je stabilniji od XPa, vec omogucava rad na nacin na koji XP nikad nece (hardverska aceleracija interfejsa, registry key za boostovanje prioriteta "pro audio" aplikacijama...) Proslo je neko vreme i proizvodjaci softvera su naucili da iskoriste potencijal koji je "7" nudila... a vec se suska o Windowsu 8 :) Opet sa druge strane, postoje oni koji koriste neki HC egzotican softver koji radi samo na XPu i oni ce i dalje pljuvati po sedmici iz sve snage (jel neko rekao Bogi :D :D :D)
Licno smatram da taj Win7 moze mnogo bolje da radi sa svim tim novim chipsetovima, x-core procesorima i slicnim zajebancijama, nego tamo neki XP od pre sto godina... Za neki moderan DAW, za mene je Win7 - all the way...
Generalno sam protivnik idejeda je staro apsolutno uvek bolje od novog, ali treba prepoznati trenutak, kada je pravo vreme da se prelazi na to novo, sto je vaznije, da li je to novo kompatibilno sa onim sto ja imam i da li mi to novo uopste treba... U ovom poslu se doslo do nekog limita potreba i mozda se moze mirne duse zaustaviti negde na i7 generaciji.
Bottom line ovde je da sve treba da "legne" jedno sa drugim... CPU, Ploca, RAM, audio interfejs, razni DSP sistemi, OS i na kraju programi sa kojima se radi. Ne postoji nikakva garancija da ce bolje raditi stare ili nove komponente, jednostavno treba da se "uklaviri" dobro i radice sasvim pouzdano... Svaki skok na nesto novo, sa sobom nosi odredjeni broj poboljsanja, uz rizik da nesto ipak bude i pogorsanje...
Stoga, ili unajmi nekog ko ce sve to da uradi (RuDAW) ili radi sam, drzeci se ovih smernica...
diviner
03-02-2012, 11:12 AM
Ovo je sve tacno.
Sve sam napisao djelom jer su mi ljudi postali "dosadni" zapitkujuci zasto u ruDAWu nema novih "hi-tech" komponenti (iako ni oni sami nikada nece primjetiti razliku, ni u grejanju ni u performansama), a djelom zato sto je ovdje Khan (bez lose namjere naravno) napisao kako je nova platforma savrsena (jednostavno, nije ni stara, koja je ispeglanija savrsena, a kamoli nova).
Komplex
28-03-2012, 11:51 AM
lepo uzmes sebi ruDaw i ne brines se =))
osim ako napravis glupost pa obrises dva cela hard disca...:banghead: :rotfl:
al i u tom slucaju imas savrsen support koji se retko gde nalazi, tako da.... :da:
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.