PDA

View Full Version : The vice guide to the balkans

yoloko
10-01-2012, 11:57 PM
\
o turbo folku
i o tome kako britanski hipsteri vide Srbiju

nishta novo ali zabavno

http://www.vice.com/en_uk/the-vice-guide-to-travel/the-vice-to-the-balkans-part-2

Bockie
11-01-2012, 01:33 AM
Uh, Goga zaorala falščinu...:D... Mada ne vidim neku veliku razliku Lady Gage i Goge... ..ali su pederski namerno "izdistorzirali" snimke u off-u...

Vidi, dynaudio i avantone... lepa kombinacija...:wink:...

Ali da nastavim "hroniku"...

http://www.kurir-info.rs/stil/termo-solje-otrovne-169652.php

Arthur
11-01-2012, 04:40 AM
naročito mi se dojmio popfilter

Znak
11-01-2012, 11:23 AM
Pazi molim te, Kornelije Kovač priča kako su tamo neki "oni" komponovali narodnjačku muziku za pevaljke sa velikim grudima, dok kao background idu snimci Brene!

Arthur
11-01-2012, 12:51 PM
brena ne spada u turbofolk. Sama po sebi. To što je ona posle žestoko profitirala od istog, to je drugo. Ali originalna Brenina pojava i ceo trip, sa sve kornelijem, nije turbofolk.I ona zapravo zna da peva.

Znak
11-01-2012, 01:19 PM
brena ne spada u turbofolk. Sama po sebi. To ?to je ona posle ?estoko profitirala od istog, to je drugo. Ali originalna Brenina pojava i ceo trip, sa sve kornelijem, nije turbofolk.I ona zapravo zna da peva.

Očigledno je razlika između pojave i muzike Brene i Goge suvi?e suptilna da bi je i Englezi prepoznali, pa su valjda zato upotrebili Brenu kao vizuelnu podlogu za Kovačevu stručnu priču o prezrenim kompozitorima koji pi?u za pevačice u kratkim suknjicama.

disco violence
11-01-2012, 01:33 PM
Sve manje primecujem razliku izmedju nasih i svetskih turbo zvezda.

Arthur
11-01-2012, 01:51 PM
čak mislim da su i oni u jednom momentu napravili paralelu upravo sa lepim borom kao starom folk pričom i modernim turbo zvezdama sa kriminalcima kao podlogom, samo pažljivo pogledaj montažnu sekvencu

Danilo S
11-01-2012, 02:00 PM

:rotfl:

awacs
11-01-2012, 02:04 PM
ali su pederski namerno "izdistorzirali" snimke u off-u...

Hehe, lik kaže "Everything is amped up beyond ridiculous level" pa se sound designer dosetio da turi zvuk sa seta kroz Amplitube. :D

Moj omiljeni citat: "It's one thing watching drunk dudes fight in a bar in New York, but when it's two Serbs in a bar swarming with criminals that've been drinking all day... stakes seem a little higher." Pošto u njujorške barove dolaze samo diplomci Harvarda i Jejla, jel' da?

Vukša stari vuk, lakše mu da kaže drolji da peva u "ćošak od mikrofona" (tj. pored membrane) nego da se cima sa pop filterom :) U krajnjoj liniji, ta "muzika" se ionako edituje slog po slog, pa im lako da nađu jedno ispravno "p" i da ga sele svuda po pesmi.

Pozdrav,

Vasa

Znak
11-01-2012, 03:33 PM
čak mislim da su i oni u jednom momentu napravili paralelu upravo sa lepim borom kao starom folk pričom i modernim turbo zvezdama sa kriminalcima kao podlogom, samo pažljivo pogledaj montažnu sekvencu

Kovač priča o osamdesetim, kada su postavljeni temelji za ovo kasnije (oni nabavili elektronske instrumente, itd). Uz Zahara je Brena još i bila bliže izvornim narodnjacima, upravo je Kovač napravio taj mishmash narodnjaka i zabavnjaka. Nije to nikakav zločin, naravno, ali malo je bezveze sad izigravati muzičkog čistunca.

awacs
11-01-2012, 04:19 PM
Kovač priča o osamdesetim, kada su postavljeni temelji za ovo kasnije (oni nabavili elektronske instrumente, itd). Uz Zahara je Brena još i bila bliže izvornim narodnjacima, upravo je Kovač napravio taj mishmash narodnjaka i zabavnjaka. Nije to nikakav zločin, naravno, ali malo je bezveze sad izigravati muzičkog čistunca.

Živa istina sve što kažeš, ali ne vidim da Kovač ovde izigrava bilo kakvog čistunca. Niti "pere" sebe niti pljuje ekipu iz Silikonske doline i turbo klubova, prosto iznosi podatke i objašnjava situaciju onda i sad.

I da, što kaže Arthur - Brena je umela da peva (ili je bar imala sluha), za razliku od ovih kalaštura. Tako da po mom mišljenju Bata Kovač ima pravo da se ogradi od "njih" (turbo producenata) pošto, bar koliko ja znam, nije radio sa dro(p)ljama bez sluha.

Pozdrav,

Vasa

Arthur
11-01-2012, 04:19 PM
sve je to i dalje daleko od turbofolka. Brena rulez, Ceca sux!

Znak
11-01-2012, 04:25 PM
Brena rulez, Ceca sux!

Mili skida kajmak.

awacs
11-01-2012, 06:05 PM
Mili skida kajmak.

Jok more, on pere patos, provalio ga Boki:

http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=319815&postcount=1

Sa?a Popović skida kajmak.

Pozdrav,

Vasa

branoy
11-01-2012, 06:44 PM
znali ko od vas kako se skida video sa ovog sajta? nece download helper i real player da prepozna:(. a skupljam ja ovo sve sto je ovako zanimljivo.

nikolaivanic
12-01-2012, 08:29 AM
?iva istina sve ?to ka?e?, ali ne vidim da Kovač ovde izigrava bilo kakvog čistunca. Niti "pere" sebe niti pljuje ekipu iz Silikonske doline i turbo klubova, prosto iznosi podatke i obja?njava situaciju onda i sad.

I da, ?to ka?e Arthur - Brena je umela da peva (ili je bar imala sluha), za razliku od ovih kala?tura. Tako da po mom mi?ljenju Bata Kovač ima pravo da se ogradi od "njih" (turbo producenata) po?to, bar koliko ja znam, nije radio sa dro(p)ljama bez sluha.

Pozdrav,

Vasa

Vaso, bas ga pretera...
pored opsteg (")prostituisanja(") koje spada u temelje estradne, medijske, politicke scene i siri se galopirajucim brzinom, ti si uzeo na zub akterku marginalnog znacaja...
U ovim jadnim okolnostima samo je pitanje trenutka kada ce i tebi i svima nama doci red da po...mo za malo hleba i zdravlja:banghead:

Turbo scena je finansijski uspesnija ali i ostatak muzicko/medijske bare nije drugaciji sto se tice kvaliteta i nacina na koji se generalno uspeva tj dolazi do veceg/velikog posla.. da ne pricamo o onima koji radi svojih interesa blokiraju skoro sve puteve... (muzika? tjah, otvori novine...)
Tu bi i B... i M... i S... i I... i .... imali svasta da nam priznaju... :wink:

Znak
12-01-2012, 09:15 AM
Turbo scena je finansijski uspesnija ali i ostatak muzicko/medijske bare nije drugaciji sto se tice kvaliteta i nacina na koji se generalno uspeva tj dolazi do veceg/velikog posla.

Upravo tako. Ja ne zameram Kovaču ?to je profesionalno radio svoj posao i shodno tome svojevremeno sarađivao sa najuspe?nijom osobom u tom poslu, koja uz to, kako reko?e Vasa i Arthur, jo? zna i da peva, ima sluha, itd. Smeta mi upravo to potpuno nepotrebno ograđivanje.

awacs
12-01-2012, 12:44 PM
Vaso, bas ga pretera...
pored opsteg (")prostituisanja(") koje spada u temelje estradne, medijske, politicke scene i siri se galopirajucim brzinom, ti si uzeo na zub akterku marginalnog znacaja...
U ovim jadnim okolnostima samo je pitanje trenutka kada ce i tebi i svima nama doci red da po...mo za malo hleba i zdravlja:banghead:

Ma nisam ja uzeo na zub tu akterku, nego je ona (makar formalno) centralna ličnost u ovoj reportaži. U tom smislu mi bilo glupo da širim temu na celokupnu ovdašnju političku elitu ili na "novu srpsku urbanu pop/rok/hiphop scenu", o kojima uzgred budi rečeno imam još gore mišljenje nego o turbo estradnim mutantima. Odnosno, hteli mi to ili ne, turbo folk je jedina autentična kulturna tvorevina sa ovih prostora, ali da ne širim priču...

Turbo scena je finansijski uspesnija ali i ostatak muzicko/medijske bare nije drugaciji sto se tice kvaliteta i nacina na koji se generalno uspeva tj dolazi do veceg/velikog posla.. da ne pricamo o onima koji radi svojih interesa blokiraju skoro sve puteve... (muzika? tjah, otvori novine...)
Tu bi i B... i M... i S... i I... i .... imali svasta da nam priznaju... :wink:

Pa dobro, ali to je prosto u prirodi tog posla, ne samo ovde i ne samo danas. Pop muzika podrazumeva još ponešto osim same muzike - to je posao isto koliko i stvaralaštvo. I džaba ti poznavanje kvartnog i kvintnog kruga, pluginova i hardvera ako nemaš sposobnost da nekog šabana koji ne zna ništa o tome (ali ima pare) ne ubediš da si mu baš ti potreban da bi on zadovoljio neke svoje potrebe (materijalne ili psihološke, svejedno).

Pored nužnog talenta i znanja čovek mora da se trudi i da upozna te "šabane" i da im stalno bude u vidokrugu ako misli da ikako uđe u priču koja ga zanima (bio on izvođač, producent ili miksadžija). U tom smislu, ulaganje u kafanske račune ili razvijanje elastičnosti kičme na početku karijere ima podjednako smisla koliko i ulaganje u hardver i softver, ako ne i više od toga.

Siguran sam da bi svi koje si nabrojao mogli da kažu dosta toga o tome. Jedino što razlikuje Batu Kovača od Kobca i njemu sličnih prducenata je kriterijum u odabiru izvođača (nazovimo to nekakvom "estetskom etikom"), i to je sve o čemu sam govorio u prethodnom postu. Sa svim ostalim što si napisao se slažem.

Pozdrav,

Vasa

darkstar
12-01-2012, 01:08 PM
Boze odavno nisam gledao ovakav prokenj od reportaze. Ovo je tipicno smisljeno za ljude koji misle da mac donalds nudi najbolje pljeskavice.

Plju plju i plju.

Znate svi kog sam muzickog opredeljenja ... i da ne stajem u odbranu ovih nasih...ali ga preterase. Sto ne udju u backstage Amy Vajnhaus, i provode se sa njom pa naprave reportazu? A da, ne mogu, umrla je od droge.

Jos jednom da ponovim : ODAVNO NISAM GLEDAO OVAKAV PROKENJ OD REPORTAZE.

Arthur
12-01-2012, 01:40 PM
Opet ja - ejmi je znala da peva i da piše odlične pesme, pa je tek onda počela da se drogira... Jedini uopste moguc pandan ovome u zapadnoj industriji je eventualno abortirana karijera paris hilton. Sve ostsle njihoge zvezde uglavnom znaju da pevaju odlicno, a dobar deo njih i da pise svoje pesme, i vodi svoju karijeru

darkstar
12-01-2012, 02:03 PM
Pa, tema reportaze nije bila da li neko zna da peva ... ili sam ja promasio?

Arthur
12-01-2012, 02:53 PM
tema reportaže je nakazna kultura finansirana mafijaškim parama koja je sama sebi cilj, a srbi je gutaju kao alvu. nema mnogo dodirne tačke sa ejmi pa ni sa lejdi draganom.

Jan
12-01-2012, 03:01 PM
Ja ne znam kako vas nije sramota da poredite Lady Gagu i Gogu Sekulic.
Evo pa pogledajte Lady Gagu kako devojka peva i svira svoje pesme uzivo:

http://www.youtube.com/watch?v=oP8SrlbpJ5A

http://www.youtube.com/watch?v=F_GMgkcc2KM

http://www.youtube.com/watch?v=7U4qjh1qh8A&feature=related

Evo je sa Stingom uzivo:

http://www.youtube.com/watch?v=hqmTit7SJRQ

A evo pogledajte je kako je svirala i pevala pre nego da postane poznata:

http://www.youtube.com/watch?v=NM51qOpwcIM

Ja ne slusam muziku Lady Gage, i nisam ljubitelj tog zanra, ali poredjenje Gage i Goge je neukusno i smesno i detinjasto

Devojka ima tim iza sebe koji sa njenim izgledom i marketingom rade to sto rade da bi bila sto popularnija i da bi vise skretali paznju na nju.

Ma j***m ti Fred Mercury-a p*d****a, izgradio karijeru na homoseksualizmu, ili onaj Prince, sta se on oblaci tesno ko neka zena isti su ko Karleusa i Goga

awacs
12-01-2012, 03:07 PM
Opet ja - ejmi je znala da peva i da piše odlične pesme, pa je tek onda počela da se drogira... Jedini uopste moguc pandan ovome u zapadnoj industriji je eventualno abortirana karijera paris hilton. Sve ostsle njihoge zvezde uglavnom znaju da pevaju odlicno, a dobar deo njih i da pise svoje pesme, i vodi svoju karijeru

E da, hvala Darkstaru na pljuvanju pljuvanja, hvala i tebi na odbrani Amy W. Da ne pominjem Lejdi Gagu koja piše ono što peva (ili se bar potpisuje kao autor).

A što se tiče VICE Channela... Pogledao sam i ostale dve epizode posvećene Balkanu... Hehe. Ni bolje ni gore nego što sam očekivao :) Jedno malo razmišljanje na temu reportažnog novinarstva:

Pre nego što smo počeli profesionalno da se bavimo muzikom (1979-81) Delča, Vule (klavijaturista i glavni autor grupe U škripcu) i ja smo radili kao novinari u emisiji "Mladi novi svet" koja je emitovana na Studiju B. U nekom momentu nam se smučilo što smo svaku reportažu morali da spinujemo tako da se uklopi u zvanični stav Saveza socijlističke omladine (koliko god situacija na terenu govorila drugačije) i rešili da je bolje da drndamo instrumente nego da se privikavamo na jedenje govana (za korektne pare). Ne bih da širim priču o tome, ako neko hoće objasniću, imam par lepih primera.

Posle našeg odlaska emisija promenila ime u Ritam srca, pa je ekipa iz te postave (na čelu sa Veranom Matićem) kasnije osnovala B92. Toj ekipi spinovanje (u korist socijalizma ili bilo čega drugog) očigledno nije predstavljalo nikakav problem). E, ovaj lik koji je autor inkriminisanih reportaža o Balkanu je iz te priče. Čovek je, pre nego što je krenuo na put, dobio tezu koju treba da opravda i potrudio se da u punoj meri opravda sopstvene putne troškove, dnevnice i honorar. Profesionalac.

Naprasno se setih Majkla Pejlina i njegovih reportaža na temu Balkana (http://www.guardian.co.uk/media/2008/aug/04/bbc.balkans). I izvinjavam se na dugačkom i konfuznom postu.

Pozdrav,

Vasa

P.S. (edit): Čisto da još jednom odam priznanje Lady Gagi i Amy W, autorkama svojih pesama i svojih sudbina :thumbsup::thumbsup:

awacs
12-01-2012, 03:24 PM
(...)

Znak
12-01-2012, 03:36 PM
Ja ne znam kako vas nije sramota da poredite Lady Gagu i Gogu Sekulic.

Zaista, sramota. To je neuporedivo. Lady Gaga je ima neuporedivo veće talente i mogućnosti u svakom pogledu, i njena odlučnost da ih u cilju zgrtanja neuporedivo većih para upotrebi za stvaranje najgore tre? muzike koja danas postoji u svetu čini neuporedivo veću ?tetu neuporedivo većem broju slu?alaca nego Goga, koja misli da je ovo njeno zaista ne?to vrhunsko i da su Englezi zato do?li da je snime kako peva "Seksi biznismen".

Jan
12-01-2012, 03:41 PM
Zaista, sramota. To je neuporedivo. Lady Gaga je ima neuporedivo veće talente i mogućnosti u svakom pogledu, i njena odlučnost da ih u cilju zgrtanja neuporedivo većih para upotrebi za stvaranje najgore treš muzike koja danas postoji u svetu čini neuporedivo veću štetu neuporedivo većem broju slušalaca nego Goga, koja misli da je ovo njeno zaista nešto vrhunsko i da su Englezi zato došli da je snime kako peva "Seksi biznismen".

Meni je izabrani put Lady Gage veoma jasan i opravdan. Bolje joj je da bude Gaga sa brdo miliona koja i dalje zna perfektno da svira klavir i da peva nego Stefani koja je multitalentovana ali ipak radi za 12 $ na sat neki bedni posao i nastupa za dzabe dok je niko ne slusa. Izbor je lak
I ne vidim da je Gagina muzika skrnavljenje, Gaga radi muziku za zabave, za klubove, za provod, ne bavi se ozbiljnom muzikom, spletom okolnosti danasnja omladina iz nekog razloga vise voli da cuje Gagu nego Beatlese. Jednostavno vremena i potrebe se menjanju. Ja sam svom mladjem bratu (17 godina ima, koji ne slusa Lady Gagu, muzika mu nije nikakav faktor u zivotu), pokusao da pustim Stairway to Heaven (jer ga nikad nije cuo) i reko mi je "Brate, ajde ne smaraj me, smara ova muzika, ne mogu da se naprezem da tumacim sta prica"... Na zalost, tako razmislja danasnja omladina, ja sam dosta mladji od tebe Znak, pa ni ja nisam vise omladina, ali verujem i da vash deda bi rekao za Beatlese da ne moze to da slusa, a tek za Lady Gagu da ne pricam.

A nasuprot Lady Gagi, Goga pravi muziku za drugu klijentelu, jeste i njena muzika muzika za provod, ali je pravo pitanje koji se soj ljudi provodi na tim zabavama. Odgovor je sponzoruse i "zelim da budem kriminalac" momci

darkstar
12-01-2012, 03:53 PM
Da ne ostanem pogresno shvacen :

Meni tema ove reportaze izgleda kao " pogledajte kako surovi balkanci zive, sa svojom mafijaskom muzikom i svojim mafijaskim zivotima (dodaj sve najgore) "

Sorka u klubu dva klinca tretira se u reportazi kao mafijaski obracun? Ma daaaaaaj..

I onda uhvate par kadrova NEKOGA i eto price. Prosecan Amer pogleda i kaze "Da jebote, ma nasa zemlja je majka, pogledaj kakvo sranje je ova Srbija.Bogu hvala da sam se rodio u najlepsoj zemlji sveta ".

Meni nesto odzvanja Majkl Mur u usima.... a i to je umiveno.

Prati nas to, da gori od nas pljuju po nama. Ima dosta i nase krivice, ali ovo je vise toliko provaljeno, da to stvarno ne znam kome moze da se servira.

A o pojavi lady gage necu ni da govorim. Da je lejdi gaga kojim slucajem iz nasih krajeva, sa sve muzikom i pricom koja je prati, pa mi bi prvi to opljuvali najbrutalnije.
Meni je iskreno razlika izmedju nje i bilo koje nase estradne umetnice u LOVI. Ona pravi milione, ovi nasi sitnariju. Sa te strane se slazem sa Jan-om, tu je vrlo jasno sta se dogadja.

awacs
12-01-2012, 04:08 PM
Ja sam svom mladjem bratu (17 godina ima, koji ne slusa Lady Gagu, muzika mu nije nikakav faktor u zivotu), pokusao da pustim Stairway to Heaven (jer ga nikad nije cuo) i reko mi je "Brate, ajde ne smaraj me, smara ova muzika, ne mogu da se naprezem da tumacim sta prica"...

E vala ba? si na?ao ?ta da mu pusti? :shock: To ni ja ovako mator ne mogu da slu?am (a i mladom mi je te?ko padalo). ?to mu nisi pustio Immigrant Song ili Whole Lotta Love :confused: Ili bar Gallows Pole :confused:

Pozdrav,

Vasa

Jan
12-01-2012, 04:09 PM
" pogledajte kako surovi balkanci zive, sa svojom mafijaskom muzikom i svojim mafijaskim zivotima (dodaj sve najgore) "

A zar nije tako?
Vecini klinaca 14-18 godina je zelja da bude zestok momak i da ima puno para kako bi pomocu para namako sto bolju ribu, a devojkama (to sam gledao svojim ocima i slusao razgovore) je prvenstveni kriterijum sa kim ce da se zabavljaju ili udaju vise ne ljubav ili sta ti ja znam, pa cak ni da li ima para vec ciji je momak sin i sta njegovi roditelji imaju.

Mafija se uvukla u sve pore drustva, cak i lekari su postali kao mafijasi (to mi pada na pamet posto trenutno imam zdravstveni problem), pa tako mozete da vidite doktore koji su 4. generacija lekara a nemaju veze sa svojom materijom i tu su samo zbog tate ili mame i tako ljudi zbog njihovih gresaka umiru, dok ziv primer poznajem decka koji je zavrsio medicinu sa prosekom blizu 10.00 (cini mi se da je 9.7) i nije mogao da nadje mesto da stazira u Srbiji, i naravno otisao je u inostranstvo. Sta je to nego mafija?

A s druge strane, ovde ko na zapadu je pocelo da onaj ko ima para zavrsava fakultete pa tako vec mozete da vidite razne sefove svega i svacega od po 25-26 godina sa zavrsenim privatnim fakultetima koji knjigu u ruke nisu uhvatili...

A s druge strane ne verujem da ti zapadni privatni fakulteti izbacuju takve mediokritete da rade strucne poslove. Tamo ko ima para studira, a ovde ko ima para zavrsava fakultet pa dobija visoku poziciju, to su velike razlike. I te se razlike mnogo vise osecaju u unutrasnjosti nego li u Beogradu, jer su sredine manje pa je veca sansa da svakog svakog zna. Ovo sve sto pricam, pricam iz iskustava iz svog rodnog grada i grada gde zivim

Jan
12-01-2012, 04:16 PM
E vala ba? si na?ao ?ta da mu pusti? :shock: To ni ja ovako mator ne mogu da slu?am (a i mladom mi je te?ko padalo). ?to mu nisi pustio Immigrant Song ili Whole Lotta Love :confused: Ili bar Gallows Pole :confused:

Pozdrav,

Vasa

Napravicu ogled i pusticu mu veceras pa da vidim reakciju :)

Znak
12-01-2012, 04:24 PM
A zar nije tako?
Vecini klinaca 14-18 godina je zelja da bude zestok momak i da ima puno para kako bi pomocu para namako sto bolju ribu, a devojkama (to sam gledao svojim ocima i slusao razgovore) je prvenstveni kriterijum sa kim ce da se zabavljaju ili udaju vise ne ljubav ili sta ti ja znam, pa cak ni da li ima para vec ciji je momak sin i sta njegovi roditelji imaju.

Mafija se uvukla u sve pore drustva, cak i lekari su postali kao mafijasi (to mi pada na pamet posto trenutno imam zdravstveni problem), pa tako mozete da vidite doktore koji su 4. generacija lekara a nemaju veze sa svojom materijom i tu su samo zbog tate ili mame i tako ljudi zbog njihovih gresaka umiru, dok ziv primer poznajem decka koji je zavrsio medicinu sa prosekom blizu 10.00 (cini mi se da je 9.7) i nije mogao da nadje mesto da stazira u Srbiji, i naravno otisao je u inostranstvo. Sta je to nego mafija?

A s druge strane, ovde ko na zapadu je pocelo da onaj ko ima para zavrsava fakultete pa tako vec mozete da vidite razne sefove svega i svacega od po 25-26 godina sa zavrsenim privatnim fakultetima koji knjigu u ruke nisu uhvatili...

A s druge strane ne verujem da ti zapadni privatni fakulteti izbacuju takve mediokritete da rade strucne poslove. Tamo ko ima para studira, a ovde ko ima para zavrsava fakultet pa dobija visoku poziciju, to su velike razlike. I te se razlike mnogo vise osecaju u unutrasnjosti nego li u Beogradu, jer su sredine manje pa je veca sansa da svakog svakog zna. Ovo sve sto pricam, pricam iz iskustava iz svog rodnog grada i grada gde zivim

To je sve istina i odlika je dru?tvenog uređenja u kojem ?ivimo. Kapitalizam, nepravda, kriminal. I tamo kod Gage je to sve isto, opet u neuporedivo većim brojkama.

darkstar
12-01-2012, 04:48 PM
Odosmo u off topic. Jan, sve sto si naveo JESTE tako , ne sporim, takodje znam iz licnog iskustva previse primera... medjutim, problem svega toga je NEMASTINA. Zato u srbiji mac kao kompjuter vazi za preskupo govno, zato je u srbiji golf II i dalje najbolji auto ikad... ali kada bi usli sada u temu zasto je to tako, mislim da nam ne bi bilo dovoljno milion strana foruma.

Ne moramo da pricamo o muzici, pricajmo o pecanju. Ja sam ribolovac, i tu je situacija ista kao i u muzici. Placas godisnju dozvolu za ribolov, a ribe nema, jer kontrole nema. Ako zelis da pecas na Adi Ciganliji, moras da kupis godisnju za sve vode PLUS doplatnu za Adu, a dnevne dozvole nema. Covek koga poznajem peca SAMO na Adi (covek je iz pete price, ali zeli ponekad da zabaci udicu i pri tome da to radi legalno, sa dozvolom), i evo ratuje sa drzavom godinu dana, sa prostim pitanjem : zasto on mora da kupi dozvolu za sve vode, kad zeli da peca samo na Adi. U tom putu saznao je milion nelegalnih stavki i muljotina... ali odgovor nije dobio.

Poenta je da mi se opako smucilo kada neko napravi reportazu i predstavi neku naciju u njenom najgrdjem svetlu. Taj princip razmisljanja je odavno prevazdjen.

Ti i ja sada uzmemo kameru, i snimimo par nocnih klubova u New York-u, nadjemo nekog marginalca pevaca , snimimo par ulicara i eto ti ga - neko ko ne zna, niti je ikad bio tamo pomislice da je tamo pakao.

Nazalost, uvek se vratim na realno razmisljanje : i muzika i pecanje su toliko nisko na lestvici nasih problema, da gubimo zivce bezveze...

Arthur
12-01-2012, 04:54 PM
Da, ponavljam se, sa tom razlikom sto njijove pop zvezde znaju da pevaju, i ponek da pisu svoje pesme. Tamo turbofolk nije nastao, nego ovde. I nikad ne bih pljunuo po karleusi ili gogi da znaju da pevaju i da su ceo svoj zivot podredile tome. Kao sto je Brena u svoje vreme, za koju mi je i tad i sad zivo pucao k, ali zena zna da peva, ne izgleda ko hermafrodit, i mnogo se oznojala za svoje pare, a udala se za propalog teniskog asa, a ne arkana.

Arthur
12-01-2012, 04:58 PM
Na zalost opet vsn konteksta darkstaru... Nase najvece i najpopularnije zvezde jesu ove, a njihove nisu neku zalutali pijanci u ny. Ovo sa kojom god namerom pravljeno, jeste realna slika popkulture u srbiji, sta god ti i ja slusali, radili i stvarali, nasa je scena promil ovog sto navedene pevaljke obrcu. I drugo ovde nisu govorili o nama kao o naciji, nego o muzickom paradoksu koji cini mi se retko gde jos uspeva

Jan
12-01-2012, 05:00 PM
Darkstar, slazem se ali nase turbo folk dive na zalost nisu marginalne medijske licnosti u Srbiji, pa da kazes kao uzmemo ti i ja kameru i odemo da slikamo nekog marginalca u americi, ne mi treba da uzmemo kameru i da proporcijalno popularnosti u drzavi i velikim televizijama i slusanosti snimamo nekog, a tu proporcijalno bi nam dosla Lady Gaga ili od kud znam Alicia Keys ili cak mali Justin Bieber koji zna da peva...

yoloko
12-01-2012, 05:01 PM
bitno je samo da su posebni, da su alternativni, da su andergraund,
ali nemaju dovoljno hrabrosti da sami nesto smisle vec su skroz preuzeli sistem vrednosti sa BBC-ija.
kao sto awacs rece, ne bi ni dobili pare da rade nesto blize realnom svetu.

Bockie
12-01-2012, 05:02 PM
Nije me sramota da poredim Gagu i Gogu...!
To sto su pojedinacno u nečemu dobre, ok, kakve to ima veze sa onim sto objavljuju? Mozda Goga ima "filing za osecaj" ritma?! Ko zna?!
Meni su i jedna i druga muzika potpuno smeće, postujem da se to nekome svidja, ali mislim da nisam jedini kojem je Lady Goga i Gaga isto - šund!

:wink:

Znak
12-01-2012, 05:07 PM
mislim da nisam jedini kojem je Lady Goga i Gaga isto - ?und!

Nisi.

Jan
12-01-2012, 05:09 PM
I meni je muzika sund i ne slusam je. Ali da cujem njen talenat, cujem i da pesme rade sto bi reko DaBear :) , rade. To je dance muzika i takva je kakva je.
A i kad slusam ove njene pesme u akusticnim kaverima uopste nisu bezveze i tako bi mogao da ih prihvatim

I samo da vam kazem, imao sam dedu, 1911. godiste, covek je bio multi-instrumentalista, najvise je od svega svirao klasicnu gitaru i klasicnu harmoniku, ziveo je preko 90 godina (dovoljno da cuje ceo razvitak rock n roll-a, i turbo folka i modernog densa), jednako se grozio i turbo folka i rok n rola

darkstar
12-01-2012, 10:57 PM
[QUOTE=Jan;320025

I samo da vam kazem, imao sam dedu, 1911. godiste, covek je bio multi-instrumentalista, najvise je od svega svirao klasicnu gitaru i klasicnu harmoniku, ziveo je preko 90 godina (dovoljno da cuje ceo razvitak rock n roll-a, i turbo folka i modernog densa), jednako se grozio i turbo folka i rok n rola[/QUOTE]

Genijalno. Tako i ja pocinjem da se osecam u zadnje vreme.

soundman
12-01-2012, 11:01 PM
I samo da vam kazem, imao sam dedu, 1911. godiste, covek je bio multi-instrumentalista, najvise je od svega svirao klasicnu gitaru i klasicnu harmoniku, ziveo je preko 90 godina (dovoljno da cuje ceo razvitak rock n roll-a, i turbo folka i modernog densa), jednako se grozio i turbo folka i rok n rola

Iskustvo na delu. Svaka cast.

DzoniPFC
13-01-2012, 05:56 PM
http://www.kurir-info.rs/stars/cnn-ispljuvao-cecu-i-brenu-170806.php