PDA

View Full Version : Apple iPad2

DaBear
29-12-2011, 08:47 PM
Malo sam se ponovio...i vrlo sam zadovoljan napravom.
Primetio sam da se veliki broj ljudi "gnusha" iPada, isto kao sto je bilo i sa iPhone-om. (Sto se posle promenilo)

Prosle nedelje sam ceo dan probao gomilu PC tableta u velikoj radnji sa 15 razlicitih modela izlozenih...i SVI do jednog su ii bili zaglavljeni, ili su bili nelogicni ili su padali pri koriscenju itd itd...svi sem iPad 2..:D
Samo sam hteo da potvrdim sumnje...

Elem, puno interesantnih nacina koriscenja i funkcija varira od zemlje do zemlje...evo nekoliko stvari koje su ovde super:

1. Novine / stripovi / magazini / knjige - gomila dnevnih novina i nedeljnih / mesecnih magazina su specijalno pravljena za iPad (sa web linkovima, videom itd!!) Fenomenalno! Slike izgledaju fenomenalno na hi-rez screenu...lako je za citanje / zoomiranje / okretanje strana..MNOGO MNOGO lakse i zgodnije nego citati na laptopu.
Kod stripova je mega navigacija - kako god mrdnes prstom on te baci na sledecu sliku i zoomira je!
A da ne pricam sto moze da drzi gomle knjiga, magazina i stripova !!!
Nesto se placa (jos uvek je duplo jeftinije od printanih stvari) a puno toga ima za dzabe !!!

2. Televizija - BBC i SVI ostali kanali imaju "On Demand Playere" - ako si nesto propusti, mozes da ga gledas KAD GOD HOCES po mesec dana kasnije - besplatno !!
Sky TV pretplatnici mogu da listaju Sky Tv program i jednim pritiskom da ukljuce / setuju snimanje nekog filma / emisije itd..na Sky+ HD sistem!! Do jaja!!! Cak nemoras ni da si kuci - bilo gde iz grada / sveta, mozes da snimis nesto ako nisi na gajbi i pogledas posle!!
Takodje - odes u krevet i nastavis gledanje bilo kog filma ili emisije koji si zapoceo na TV-u!! Radi savrseno!! savrsen streaming!!

Interaktivni TV programi sa informacijama, slikama itd...

3. Remote kontrola - ovo mi je interesantno zbog moje druge firme koja radi AV instalacije. Postoji jako veliki broj aplikacija i softwer / hardware kombinacija za kontrolu svih AV naprava! + Kontrola osvetljenja u stanu, grejanja, hladjenja itd...

4. Fotografije - izgledaju mega na hi-rez screnu!! Fenomenalno za gledanje - mnogo zgodnije za pokazivanje / listanje..

5. Prezentacije - idealno za raznorazne prezentacije projekata / crteza / animacija / videa / grafikona, itd itd...ko radi neki biznis - nezamenjivo. mnogo bolje nego da okreces lap top na 100 strana, ovako ..kao sveska !! fenomenalno.
Razni podsetnici / beleske / raspored poslova itd - sve na jednom mestu!

6. Igrice - pojavljuje se sve veci broj JAKO dobrih igara koje izgledaju super, maltene u klasi PS ili XBox-a... a za petinu cene (?5) inace 99% igrica je ?0.69 !!!

Nanosao sam se laptopova po raznim sajmovima / kongresima itd..i jako je zajebano i sporo i dosadno ako hoces nekome nesto da pokazes..BRZO! Ljudi su obicno u zurbi i sa iPadom treba 3 sekunde!!!

7. Muzika - fenomenalni tool za ideje / eksperimentisanje itd.
Takodje super za objasnjavanje osnovnih elemenata u modernoj muzici. Sinoc sam detetu od 10 godina cas posla objasnio sta je sampler / kako radi itd (Garage Band sampler) sa sve waveform editingom, sviranjem itd..KOMA!!!
A da ne pricam za ritam mashine itd itd...jednostavno a rezultati su super!!
Inace, vec postoji gomila materijala koji je radjen u Garage Bandu i koji se vrti po svetu !!

8. Razne gradske informacije - alerts i stanje u podzemnoj zeleznici / kasnjenja / problemi itd...real time red letenja / sletanja....detaljne vremenske prognoze..itd itd

Najlepse od svega je sto je user interface TOLIKO intuitivan da malo dete ili baba i deda mogu da ga koriste posle 5 minuta!! Kad svaki potez na njemu proizvodi smesak - onda znas da su ga dobro uradili !!

toliko...

psionic
30-12-2011, 01:21 AM
Da li ga prati zatvorenost sistema, koja prati sve i-sisteme ? (bluetooth, skidanje muzike, kopiranje iste i tome slicne budalastine) ?

Bockie
30-12-2011, 02:44 AM
Cika Zoki, prvo, molim te da mi ne uzmes za zlo, samo pitam, kao mladji...

Izuzetno te postujem, imamo i zajednickih prijatelja i sve ,iako si ,po mom iskustvu, par puta iskoristio priliku da me "poklopis", ali i to postujem, i trebalo je, jer si ti neko ime, a ja sam, realno - niko, pa te molim bukvalno za savet, jer se prosto osetim vise ugrozenim...jer me sve to sto si nabojao u vezi datog uredjaja toliko snazno ne zanima, da nemam reci kojom bih to opisao, a svestan sam da je to trend i da me sve to polako "pretice", a imam 30 godina, imam znanje o tome, ali jednostavno imam jaku zelju da nemam dodir sa tim... !!!

...Facebook i iPhone su mi nekako obelezja u cijim se idejama i namenama ne pronalazim, ali ih postujem kao postojece... ...kao i neke "ne vladine organizacije"...!

Cak sam na svojoj Nokiji E51 iskljucio G3 jer neopravdano "zdere" bateriju,a i novac , onog momenta kad sam platio (15€) samo za 37 Mb protoka , a sad sprava radi i po 4-5 dana...kao ono sto i jeste u nameni - fuckin' mob telefon...!
(inace to (15€) je ukupna cena za FLAT net (30 dana) od 6 mbps/mesecno u NS,preko kabla) i nazvao sam mob operatera i rekao da tu opciju TRAJNO ukunu na mom broju!!!

No, da ne idem daleko, ZA STA ce mi sve nabrojano na tom uredjaju, osim za duge "seanse" u toaletu posle pasulja "tetovca"...?!

Kapiram, odlazak u WC nije vise isti, kad umesto deklracija na deterdzentu i pasti za zube,omeksivaca i ostale galanterije i "spamova" iz "sanducica" imas LIVE acces, podrzavam to, to je zdravo za ciscenje...

Da, znam, hiljade ljudi koristi razne takve uredjaje...

Ali te stvarno pitam, za sta to sluzi?!?

Kako izgleda zivot u kojem je to korisno, ali BEZ ZAJEBANCIJE, te pitam...:confused:.

Za sta ti to koristi....u "korisnom" smislu??!!?

soundman
30-12-2011, 03:55 AM
Kao i svi ti proizvodi. Prvo se odusevljavas kao sad gosn Da Bear, sve je super. Posle 6 meseci zavrsi kao zabava u wc u.

Arthur
30-12-2011, 05:33 AM
daleko od toga da branim IPad, zapravo nisam ni ja baš još uvek dokučio praktičnost tableta u svetu smartphoneova sa jedne i lakih a premoćnih laptopova sa druge strane. Ali inače, ja sam postao potpuni smartphone ovisnik, te sam prešao na HTC, Android platformu, i povodom toga i na Telenor mrežu gde u okviru pretplate od 3k dinara (nikad mi u profesionalnoj karijeri nije stigao manji račun), dobijam brda minuta ,poruka ali i full speed 3G, Flatrate (kurton, do 2GB, posle obaraju brzinu na brzinu dialupa!). U međuvremenu mi je crkao moj voljeni i verni HP laptop, tako da je sudba htela da sada 90 % potreba za komunikacijom i informisanošću, obavljam preko telefona. Jest istina je da baterije TRAGIČNO kratko traju, ali naoružaš se sa usb punjačem u džepu i u kolima, i teraš. Mala cena, a prednosti ipak opravdano veće. Enivej, sva sila mailova, instantmessaginga i social networkinga, mi uredno stoji upaljena, na konstatnom refreshu i autosyncu, i to ne zato što sam ja nerd i asocijalni manijak, nego jer direktno utiče na svaki aspekt mog života - vođenje studija, komunikacija sa postojećim i potencijalnim mušterijama, komentarisanje i promovisanje trenutnih i minulih radova , praćenje tokova na sceni, i u tim nekim krugovima moje ciljne grupe i sl. Da ne pričam o tome da imam jednoipogodišnjeg sina, i suprugu koja ga čuva kod kuće dok sam ja MAHOM odsutan ili u studiju ili na putu ili na koncertima. Dnevno mi od nje stiže ozbiljna količina informacija, pitanja, planiranja, pa čak i MMS fotografija klinca, i to mi puno znači i olakšava odsutnost.
Da ne krećem sa GPS revolucijom, i kako sad vozim po gradovima drugih država sam samcijat, kao da sam rođen u istim i sve na tu temu, raspored pumpi, i ostalih putnih informacija.
Meni je jednostavno cela ova zadnja tura IT revolucije sa smanjivanjem fizičkih dimenzija uz istovremeno povećanje mogućnosti, mobilnosti i komunikativnosti, nekako promenila život na bolje, olakšala mi mnogo toga, i unela i puno neke zabave i radosti u sve.

a i da, rođeni sam SF freak, te sve ovo sanjarim od detinjstva ;)

Arthur
30-12-2011, 05:35 AM
i nemam utisak da će mi uskoro dosaditi, već sam nestrpljiv da vidim šta će JOŠ biti moguće sa sledećom generacijom, jer je ovaj HTC kvantni skok spram mog prvog smartphonea, Nokie 5800 xpress music, koju sam kupio pre samo dve godine, a sad je potpuno pojedena vremenom i zahtevima.

DaBear
30-12-2011, 07:06 AM
Da li ga prati zatvorenost sistema, koja prati sve i-sisteme ? (bluetooth, skidanje muzike, kopiranje iste i tome slicne budalastine) ?

Zatvorenost sistema...jedino sto kazu da smeta je nedostatak Flash-a. Tako da nemozes da se igras sa besplatnim web based Flash igricama i gledas Flash websites... Posto se ne igram sa (besplatnim) web igrama to me ne uzbudjuje a jos nisam naisao na neku web stranu koja mi nije radila....
Skidanje muzike - ne znam sta mislis. Ja konkretno imam 1TB disk sa iTunes server software-om koji je u mrezi i nakacen na Sonos ZP90 / Connect http://www.sonos.com/shop/products/connect i preko iPada biram muziku sa njega. (Sonos takodje ima access na 100.000 web radio stanica, ukljucujici stotine nasih) i ima najbolji UI za sve to. Ljudi otkidaju kad vide kako lepo radi.

Bluetooth nikad u zivotu nisam koristio ni na jednom aparatu...

Bockie i ostali....mnogo pricate o tom toaletu..?? Pa koliko vi vremena dnevno provodite tamo:D ???? Inace uopste me ne zanima da li ti (Big Bockie) treba da ga kupis ili ti treba ili ne...
A za sebe...Ne mislim da cu za 6 meseci da prestanem da citam knjige / novine / magazine i stripove..ne mislim da cu za 6 meseci da prestanem da gledam TV...nemisli da cu za 6 meseci da prestanem da idem na poslovne sastanke / prezentacije / konferencije itd itd...

A o Skype i Facebook i ostalim aplikacijama da ne pricam..
Takodje necu ni da pokusavam da ti objasnim sta znaci totalna kontrola gomile stvari po kuci na malom elegantnom touch-screenu!
Za najbolje koriscenje ti treba i puno raznorazne infrastrukture oko tebe !!!

<object style="height: 390px; width: 640px"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/aCWcl_f_uS0?version=3&feature=player_detailpage"><param name="allowFullScreen" value="true"><param name="allowScriptAccess" value="always"><embed src="http://www.youtube.com/v/aCWcl_f_uS0?version=3&feature=player_detailpage" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowScriptAccess="always" width="640" height="360"></object>

Znak
30-12-2011, 03:56 PM
Zatvorenost sistema...jedino sto kazu da smeta je nedostatak Flash-a.

Taj potez sa izbacivanjem Flasha je zaista neverovatan. Navodno mnogo tro?i bateriju. Igrice su najmanji problem. Postoji podatak da je 80% najboljih sajtova u svetu rađeno u Flashu, čudno mi je da nisi naleteo ni na jedan od njih. Ja sam skoro sve sajtove u poslednjih 11 godina radio u Flashu i sad treba da se pre?altam na JavaScript i sl, tj. s konja na magarca.

DaBear
30-12-2011, 04:55 PM
Taj potez sa izbacivanjem Flasha je zaista neverovatan. Navodno mnogo tro?i bateriju. Igrice su najmanji problem. Postoji podatak da je 80% najboljih sajtova u svetu rađeno u Flashu, čudno mi je da nisi naleteo ni na jedan od njih. Ja sam skoro sve sajtove u poslednjih 11 godina radio u Flashu i sad treba da se pre?altam na JavaScript i sl, tj. s konja na magarca.

pa iskreno..ne provodim bas mnogo vremena surfajuci onako po internetu...
overim dnevno 10-ak sajtova regularno, i za sada svi oni rade...

Nego - evo jos par interesantnih namena za iPad (posto vidim da mnogima nije jasno sta tu moze da se radi..??)

SketchBook Pro za iPad 2 - KOMA !!! Pogotovo sa olovkom...
Meni - jako bitno i korisno !!! (Inace imam 3 Wacom tablete, ukljucujuci i onu koja je kao screen po kojoj se crta)

<object style="height: 390px; width: 640px"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/SaWloob8PVQ?version=3&feature=player_detailpage"><param name="allowFullScreen" value="true"><param name="allowScriptAccess" value="always"><embed src="http://www.youtube.com/v/SaWloob8PVQ?version=3&feature=player_detailpage" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowScriptAccess="always" width="640" height="360"></object>

ili ovo na primer...jednostavno za bazicni layout, da se BRZO prikaze klijentima itd..

<object style="height: 390px; width: 640px"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/LX74YnKgOtA?version=3&feature=player_detailpage"><param name="allowFullScreen" value="true"><param name="allowScriptAccess" value="always"><embed src="http://www.youtube.com/v/LX74YnKgOtA?version=3&feature=player_detailpage" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowScriptAccess="always" width="640" height="360"></object>

Alo?

AudioStorm
30-12-2011, 05:00 PM
Zatvorenost iSistema je po meni glavni "nedostatak" iTehnologije,ne samo iz domena podjele raznih vrsta materijala i aplikacija izmedju korisnika,vec iz prostog razloga sto je namijenjena ozbiljnom procentu "obicnog" konsumerizma a ujedno i nedostupna za odredjeni broj poznavalaca i developera da ucestvuju u kreiranju i usavrsavanju sistema.
Znaci,zastupljenost ispodprosjecnog kupca/korisnika koji ne zna cak ni osnovne namjene svih mobilnih masina sa iTehnologijom je samim tim i odgovor na pitanje zasto je toliko i popularan danas,i upravo bih postavio znak jednakosti koji stoji sa uopstenom popularnom kulturom.(Ne jednom smo imali diskusiju na tu temu)

Ovdje naravno odvajam ljude koji u dobrom procentu koriste (znaju) sto iTehnologija nudi na svojim device-ima,sa sve DaBearovim nabrajanjem.

Ono sto hocu da kazem je da upravo ta zatvorenost ne ostavlja prostor za manevar ljudima koji imaju ideju,iz bilo kojeg domena.Za razliku od Androida recimo koji je po meni pravi OS buducnosti,na cijoj platformi ce biti izgradjena prava zajednica jedinstvenih otvorenih sistema i koja ce imati ogromnu prakticnu primjenu.Da ne govorim o tome da je on tek sad u ogromnom naletu i da tek predstoji razvijanje i nebrojene mogucnosti,u sirokom spektru aplikacija koje ce se koristiti sve vise,a na osnovu dosadasnje progresije.

Pregledom karakteristika Android OS,sto bi rekli strucnjaci je da mu hvali elegancija iOS.Međutim, korist od toga ?to je Android dostupan na velikom broju uređaja i ?to nudi ekstremnu kastomizaciju je ne?to čemu se ni jedan rival ne mo?e pribli?iti.Koliko sam ispratio,Android se sprema da izvr?i migraciju sa mobilnih telefona na netbook-ove. Postoje indicije da će prvi netbook sa Android operativnim sistemom biti Asus. Iako Android svakako neće pokoriti standardne operativne sisteme za ove uređaje, sigurno je da će postati jedno pouzdano re?enje.

Mislim da sto se tice konkretnih stvari i efikasnih koriscenja oba sistema,Android ne samo sto ima vece mogucnosti u efektnoj primjeni,vec i daje tu opciju da ga koristeci kao dio te velike otvorene grupe,pises aplikacije (u kao sto rekoh raznim domenima) i postavljas na market,ili kao besplatne pa reklamirujuci nekog na tvom dijelu app uz nadoknadu ili prodajuci ih,sa fifty-fifty podjelom sa Googlom :)

DaBear
30-12-2011, 06:47 PM
Zatvorenost iSistema je po meni glavni "nedostatak" iTehnologije,ne samo iz domena podjele raznih vrsta materijala i aplikacija izmedju korisnika,vec iz prostog razloga sto je namijenjena ozbiljnom procentu "obicnog" konsumerizma a ujedno i nedostupna za odredjeni broj poznavalaca i developera da ucestvuju u kreiranju i usavrsavanju sistema.
Znaci,zastupljenost ispodprosjecnog kupca/korisnika koji ne zna cak ni osnovne namjene svih mobilnih masina sa iTehnologijom je samim tim i odgovor na pitanje zasto je toliko i popularan danas,i upravo bih postavio znak jednakosti koji stoji sa uopstenom popularnom kulturom.(Ne jednom smo imali diskusiju na tu temu)

Ovdje naravno odvajam ljude koji u dobrom procentu koriste (znaju) sto iTehnologija nudi na svojim device-ima,sa sve DaBearovim nabrajanjem.

Ono sto hocu da kazem je da upravo ta zatvorenost ne ostavlja prostor za manevar ljudima koji imaju ideju,iz bilo kojeg domena.Za razliku od Androida recimo koji je po meni pravi OS buducnosti,na cijoj platformi ce biti izgradjena prava zajednica jedinstvenih otvorenih sistema i koja ce imati ogromnu prakticnu primjenu.Da ne govorim o tome da je on tek sad u ogromnom naletu i da tek predstoji razvijanje i nebrojene mogucnosti,u sirokom spektru aplikacija koje ce se koristiti sve vise,a na osnovu dosadasnje progresije.

Pregledom karakteristika Android OS,sto bi rekli strucnjaci je da mu hvali elegancija iOS.Međutim, korist od toga ?to je Android dostupan na velikom broju uređaja i ?to nudi ekstremnu kastomizaciju je ne?to čemu se ni jedan rival ne mo?e pribli?iti.Koliko sam ispratio,Android se sprema da izvr?i migraciju sa mobilnih telefona na netbook-ove. Postoje indicije da će prvi netbook sa Android operativnim sistemom biti Asus. Iako Android svakako neće pokoriti standardne operativne sisteme za ove uređaje, sigurno je da će postati jedno pouzdano re?enje.

Mislim da sto se tice konkretnih stvari i efikasnih koriscenja oba sistema,Android ne samo sto ima vece mogucnosti u efektnoj primjeni,vec i daje tu opciju da ga koristeci kao dio te velike otvorene grupe,pises aplikacije (u kao sto rekoh raznim domenima) i postavljas na market,ili kao besplatne pa reklamirujuci nekog na tvom dijelu app uz nadoknadu ili prodajuci ih,sa fifty-fifty podjelom sa Googlom :)

Malo si pomesao babe i zabe ovde...prvo, nemozes da gledas po sebi.

iPhone i iPad su "dirnuli" JAKO veliki broj ljudi svojom elegancijom koriscenja (ili ti prostotom!) Po meni to nije mana!! Dapache!!
Ako spravu mozes da koristis bez manuala (straight from da box) onda imas pogodak !!! (iPad nema manual u kutiji !)

Najveci broj korisnika spada u "obicne" korisnike!! Iz tog razloga Apple uskoro ukida Mac Pro desktop kompjutere (jer ne zaradjuju nista na njima - pomogli su im da razviju jaku tehnologiju koju sada "downscale" na male aparate (telefoni i tablete).

Ni iPhone ni iPad nisu napravljeni da rade SVE. Kao sto ni ritam masina (na primer) nemoze da radi sve, ALI ima dovoljno ljudi kojima treba !!
Ove sprave su posvecene MASOVNOM TRZISTU a ne geekovima koji bi hteli da "chmaraju" OS, podesavaju nesto "samo za njih" (stara Srpska boljka !!)

Takodje - uspeh proizvoda zavisi i od broja developera koji rese da "ukrste" njihov proizvod sa iPad-om. Jako bitno. Ako oni misle da neki drugi OS nece imati prodju ili nece moci da dostigne broj i pogodi vrstu korisnika - oni ga nece podrzavati !! Skupo je a negarantuje nista, dok Apple vec ima veliku bazu (univerzalnih) korisnika, koji su spremnida kupuju nove aplikacije!!

Ova "zatvorenost" nije sprecila hiljade malih (a i velikih) developera da startuju kompanije koje rade male apps i igrice i obrcu VELIKE pare na tom zatvorenom sistemu !!!

Apple je prvo preokrenuo music business sa iTunes (i maltene PONOVO naterao ljude da pocnu da kupuju muziku) onda su im dali jednostavne gadgets da tu istu muziku slusaju itd...pa onda Apple TV (SUPER sprava za SITNE PARE !!! - jos kad se malo hakuje!!! Whoooaaa!!)
Sledeca stvar (i jos vece pare) - Apple Televizori (ocekujemo mega dizajn, mega screen rezoluciju, mega aplikacije itd itd..)

Android ce uvek da bude tu, ali pitanje je ko ce da prevagne..isto je bilo sa Betamax i VHS kasetama i mnogo drugih stvari... VHS (glomazniji, malo losiji, ALI prevagnuo kao standard..)

I na kraju, mislim da je jao jako mali broj korisnika koji zeli da pise svoje aplikacije (!!???) To rade ljudi koji od toga zive...a sve ostalo je cist amaterizam i hobi!!

Mislim, koji proizvod moze da "namami" nekoga da se pocne baviti amaterskim video editovanjem (iMovie) ili muzikom (garage Band) ili cime vec ZA MALE PARE, dok sedi na sofi ??? Alo??

AudioStorm
30-12-2011, 07:40 PM
Malo si pomesao babe i zabe ovde...prvo, nemozes da gledas po sebi.

Cek,cek,kako ne mogu da gledam po sebi,pa zar ne pricam iz svog ugla,tojest kako ja gledam na zatvorenosst iSistema.Meni se ne svidjaju,ne odgovaraju mi jer ne mogu sa mojim nekim senzibilitetom i znanjem (kolikim-tolikim) da uradim nesto korisno na njima.Bar ne jos :wink:

iPhone i iPad su "dirnuli" JAKO veliki broj ljudi svojom elegancijom koriscenja (ili ti prostotom!) Po meni to nije mana!! Dapache!!

Slazem se !

Ni iPhone ni iPad nisu napravljeni da rade SVE. Kao sto ni ritam masina (na primer) nemoze da radi sve, ALI ima dovoljno ljudi kojima treba !!
Ove sprave su posvecene MASOVNOM TRZISTU a ne geekovima koji bi hteli da "chmaraju" OS, podesavaju nesto "samo za njih" (stara Srpska boljka !!)

Cekaj,ne mislim da "chmaraju" po OS i da se gube vrijeme drkajuci se,vec na te koji imaju sta da ponude planetarnoj zajednici u audio/video/game/maping/any usefull app/ domenu pa ako se nekome na svijetu svidja to sto su napravili,ako je dobro odradjeno,korisno i sta ti ja znam,fancy onda ce to neko i da skine i da potrosi taj dolar sa svog bankovnog konta.A tom developeru/programeru/hobisti ide pola od tog dolara na racun :)
Znaci na to sam mislio.

Ova "zatvorenost" nije sprecila hiljade malih (a i velikih) developera da startuju kompanije koje rade male apps i igrice i obrcu VELIKE pare na tom zatvorenom sistemu !!!

Jeste,u pravu si,ali kolika je mogucnost doci,odnosno uci u te zatvorene krugove iz realno strasno lose pozicije?Nimalo lako,da ne kazem nemoguce !!
Android to pruza svakom.Pa ko zna,zna,naplatice !Koliko si dobar u tome sto radis,toliko ces i zaraditi!

Apple je prvo preokrenuo music business sa iTunes (i maltene PONOVO naterao ljude da pocnu da kupuju muziku) onda su im dali jednostavne gadgets da tu istu muziku slusaju itd...pa onda Apple TV (SUPER sprava za SITNE PARE !!! - jos kad se malo hakuje!!! Whoooaaa!!)
Sledeca stvar (i jos vece pare) - Apple Televizori (ocekujemo mega dizajn, mega screen rezoluciju, mega aplikacije itd itd..)

I to se slazem,s tim sto bih samo dodao da ih nije natjerao da kupuju muziku,samo je prvi preuzeo primat u prodaju muzike u novom ruhu.Znaci nema vise vinila,kaseta,cd-ova,Apple-ov cyber-store to prodaje na nevidljiv nacin,potpuno legitimno :wink:

Android ce uvek da bude tu, ali pitanje je ko ce da prevagne..isto je bilo sa Betamax i VHS kasetama i mnogo drugih stvari... VHS (glomazniji, malo losiji, ALI prevagnuo kao standard..)

I na kraju, mislim da je jao jako mali broj korisnika koji zeli da pise svoje aplikacije (!!???) To rade ljudi koji od toga zive...a sve ostalo je cist amaterizam i hobi!!

Naravno da ce Andorid da bude tu,on je veoma bitan igrac na sceni!
Mali broj ljudi koji pisu aplikacije?!??Mogu da tio kazem da se prilicno varas !
Nema ih mali broj,ljudi rade itekako,ja bar mogu da ti posvjedocima da imam nekoliko drugara koji se time bave i koji mi govore info iz prve ruke da ljudi itekako koriste povoljnost open source-a!
Znaci,ljudi rade aplikacije od najobicnijih gluposti (tipa nekih prastarih igrica i kalendar/podsjetnika) do ozbiljnijih stvari !I ima mjesta za svakog!
Prosle godine neki Kanadjanin je imao za nekoliko njegovih aplikacija preko milion downloada,u free zoni marketa,i za sledecu godinu napravio dvije nove u kojima je u description-u naznacio da je on developer artist i da je odlucio da ove dvije nove aplikacije koje je uploadovao na market,naplacuje po simbolicnoj cijeni od jednog dolara kako bih imao neku finansijsku satisfakciju za dalji nastavak rada.I znas koliko je imao downloada ??Preko 50 000 za prvu polovinu ove godine na izmaku !!
Dalje racunanje je lagano ...:D:D
A koliko je takvih i manje uspjesnih developera,malo?Nije,budi siguran.

Svi traze mjesto pod suncem cika Zoki :)

Evo i mi imamo jednog uspjesnog kolegu sa foruma,vjerujem da i on ima uspjeha sa Androidom,svi smo izkomentarisali jako pozitivno njegove radove !

soundman
30-12-2011, 07:41 PM

Kako da nazovem ovu izjavu zasnovanu na nacionalnoj osnovi a da ne koristim izraz kao sto je "budalastina" ili "ortodoksna glupost" ?

Shvaticete, ukoliko niste vec, da je I PAD ( a imam i Mac book pro , I pad ,.. godinu dana vec ... i pod , I phone 4 .... ) zapravo i phone sa vecim ekranom. Drugari koji koriste padove, koriste Samsung android platformu jer zaista jeste otvorenija i ne zahteva nikakvo "cmaranje" samo je prosto otvorenija platforma i na uslovljava ni na sta, sto je uvek bila boljka Apple proizvoda.

Da, sprave su posvecene korisnicima facebooka, interneta i uzasno su korisne u situacijama koje je gos'n Arthur napisao (pri cemu se apsolutno slazem sa njegovim izlaganjem). E sad, kome treba veci ekran koristice i pad, koga mrzi da nosi i pad nosice i phone, ili Samsung ili HTC sta god, sve to radi odlicno.

U krajnjem slucaju, stvarno ne zelim da stajem na put vasem veselju! Na kraju krajeva, to je sprava koja kosta 400 e, sto je potpuno bagatelno i vec svako moze da je ima. A ako Vam jos ta sprava pricinjava toliko zadovoljstvo, UZIVAJTE !!!!!

I srecna nova godina :)

soundman
30-12-2011, 07:56 PM
I apelovacu cisto iz estetskog razloga, "nemislim" i "nemoze" se pise odvojeno. Znam da je ovo ispravljanje jako deplasirano i nemam nameru nikog da uvredim, ali prosto mislim da ste inteligentna i elokventna osoba i da nema potrebe za tim.
Takodje "Alo?", mislim da nije prigodno za komunikaciju kulturnih ljudi na forumu. Vise mi je neki ulicni sleng.

mekonin
30-12-2011, 08:46 PM
Od novembra Adobe je zvanicno prestao sa razvojem flash-a za prenosne uredjaje, dajuci primat razvoju HTML5, a prelazak je i logican, najvise zbog toga sto je HTML5 otvorenog koda i ne zavisi od razvojnog tima jedne privatne kompanije.

Bockie
30-12-2011, 08:52 PM
(iPad nema manual u kutiji !)

Ehehe, onda NE MOZE legalno da se prodaje u Srbiji...

Bar dok neko ne napise kompletno uputstvo. (koje je podlozno insp.pregledu...)

Naime, inspekcije kada udju u radnju pitaju: Jel ima ovde struje? (pokazujuci na uredjaj)
Ako ima struje, a ima, tretira se isto kao i vesh masina, televizor ili sporet...ili recimo, elektricna gitara...
Dok sam radio u trgovini, morao da napisem pred inspektorkom uputstvo za el.gitaru jer je zena uporno odbijala da prihvati da nikada niko na planeti nije napisao takvo uputstvo i da postoje skole gitare, da to nije "kucni aparat"...reko' "jedino da vam ga ja sad napisem"... I klimnula je potvrdno uz onaj "pa sta cekas" pogled...

Dakle MORA upu'stvo!

E to je "srpska boljka"...:wink:

DaBear
30-12-2011, 09:54 PM
@ AudioStorm - a sta te sprecava da radis i aplikacije za iOS? Sve sto ti treba je Apple developer kit ($99) i neki software ! Ima ih i besplatnih !!
Odakle ti ideja da je iOS "rezervisan za tamo neke specijalne face i grupe ljudi"???

Tih prica sto si naveo ima na stotine, ja cak i poznajem par ljudi koji su lepu kintu uzeli na par apps koje su napravili za male pare i mesec dana !! Samo treba dobra ideja !! SVAKO moze da se ukljuci u akciju..niko nikome ne zabranjuje nista!! Open market... navali narode !

@Soundman - nekadimamvremena da proverimi procitamceopost, ali nekadse zurim pa nestignem...a i keyboard ponekad preskoci eko slovo....izvinjavam se.

Inace - Open market znaci - svako nadje i kupi ono sto mu odgovara / treba / svidja itd...za onoliko para koliko ima ili hoce da potrosi..slobodna zemlja!!

soundman
30-12-2011, 11:03 PM
@Soundman - nekad imam vremena da proverim i procitam ceo post, ali nekad se zurim pa ne stignem... a i keyboard ponekad preskoci neko slovo.... izvinjavam se.

Evo, nece mi biti tesko :)

Znak
31-12-2011, 09:13 AM
Od novembra Adobe je zvanicno prestao sa razvojem flash-a za prenosne uredjaje, dajuci primat razvoju HTML5, a prelazak je i logican, najvise zbog toga sto je HTML5 otvorenog koda i ne zavisi od razvojnog tima jedne privatne kompanije.

To je kao prelazak sa kori?ćenja automobila na bicikle jer se bicikli lak?e proizvode i manje tro?e bateriju. U su?tini, dojadili su mi i automobili i Flash, ali pravilo je da ljudi uvek ?ele br?e, bolje, vi?e... Tra?e se efekti i u tom pogledu stvorena je velika praznina kad su u pitanju Apple prenosni uređaji.

DaBear
31-12-2011, 11:49 AM
To je ono sto sam rekao gore...cak i velike kompanije vide sta prolazi i sta ne prolazi i u zavisnosti od toga podrzavaju / ne podrzavaju ili razvijaju / ne razvijaju svoje proizvode (bez obzira koliko su bili prihvaceni u proslosti)
Market diktira sve !!

wladymeer
01-01-2012, 11:57 AM
Da ne znam ko piše, svašta bih pomislio iskreno, samo ne da priča ono što zaista misli.

Prosle nedelje sam ceo dan probao gomilu PC tableta u velikoj radnji sa 15 razlicitih modela izlozenih...i SVI do jednog su ii bili zaglavljeni, ili su bili nelogicni ili su padali pri koriscenju itd itd...svi sem iPad 2..

Nešto sve sumnjam da si probao recimo HTC Flyer i da ti je on ostavio spomenuti utisak...

6. Igrice - pojavljuje se sve veci broj JAKO dobrih igara koje izgledaju super, maltene u klasi PS ili XBox-a... a za petinu cene (?5) inace 99% igrica je ?0.69 !!!

Ovo ima istine koliko i sledeća rečenica:

6. Muzika - pojavljuje se sve veci broj JAKO dobrih programa koje izgledaju super, maltene u klasi ProToolsa ili Cubasea... a za petinu cene (?5) inace 99% programa je ?0.69 !!!

Ako ti igrice ili crtanje nisu bitan faktor jednostavno nemoj pričati o tome pošto baš zbog takvih rečenica ceo komentar ostavlja izuzetno pogrešan i makar meni neprijatan utisak.

dok Apple vec ima veliku bazu (univerzalnih) korisnika, koji su spremnida kupuju nove aplikacije!!

i uvek spremni za nove radne akcije! :)

Samo, ček, zar nisi rekao da su većina tih univerzalnih korisnika "obični korisnici" - zašto bi obični korisnici uvek kupovali nove aplikacije, zar njima nije dovoljno ono elementarno što dobiju? Ili smo malo kontradiktorni? :)

Usput, ako Apple ima veliku bazu korisnika, da li ti je palo na pamet koliko onda korisnika ima Android? :)

Mislim, koji proizvod moze da "namami" nekoga da se pocne baviti amaterskim video editovanjem (iMovie) ili muzikom (garage Band) ili cime vec ZA MALE PARE, dok sedi na sofi ??? Alo??

Odgovor: Onog ko za OGROMNE PARE (po srpskom standardu, dve prosečne mesečne plate) kupi iPad2.

Usput, za te iste pare može da kupi besan desktop kompjuter, wireless tastaturu i miš, monitor od 23", legalni DAW, 2-3 USB-MIDI mini kontrolera i čak mu ostane da kupi kakve takve monitorčiće a da isto tako sedi na sofi i da ima svoj project-studio.

Alo!

Apple je prvo preokrenuo music business sa iTunes (i maltene PONOVO naterao ljude da pocnu da kupuju muziku)

I naterao ljude da prihvate ideju da jedna pesma košta 0.99$ i tako automatski oborio i cenu diskova u muzičkoj industriji. Takodje je pomogao i u razvoju omladine u tom smeru da mogu slobodno da kažu da ne znaju kako je to kada se drži u rukama omiljeni originalni CD. Baš im hvala.

Da se razumemo - lično mislim da kupim neki tablet (pa možda i iPad2), ali nemojmo pričati kako je naprava klase iPad2/Galaxy S II jeftina.

Da je korisna, jeste.
Da je sprava koja obeležava 21. vek, jeste.
Da je olakšala život onima koji znaju zašto ga kupuju, jeste.
Da je olakšala život onima koji nemaju sa čime da se hvale pa kupuju ovo prestiža i pomodarstva radi, jeste.

Ali NIJE JEFTINA! Možda za standard Velike Britanije, ali ne i u Srbiji.

Ono za šta ja skidam kapu Appleu jeste što je svojim modelima doprineo da konkurenti mnogo više i brže razmišljaju o dizajnu svojih modela i tome što je doprineo totalnoj standardizaciji touch screen funkcija.

Sreća u nesreći za nas u Srbiji je što će svi ovi tableti već sredinom 2013te postati jako jeftina stvar, odmah čim color Ink tehnologija postane standard ;)

mekonin
01-01-2012, 12:33 PM
To je kao prelazak sa kori?ćenja automobila na bicikle jer se bicikli lak?e proizvode i manje tro?e bateriju. U su?tini, dojadili su mi i automobili i Flash, ali pravilo je da ljudi uvek ?ele br?e, bolje, vi?e... Tra?e se efekti i u tom pogledu stvorena je velika praznina kad su u pitanju Apple prenosni uređaji.
Nisam siguran koliko je analogija sa automobilom i biciklom primerena u ovom slucaju, najvise zbog toga sto se argumenti o laksoj proizvodnji i manjoj potrosnji energije ne mogu odnositi na HTML5 iz vise razloga, pre svega sto je HTML5 fleksibilniji od Flash-a, nudi vise mogucnosti, bolju integrisanost, bolje perfrmanse i open source platformu. Praznina u Apple prenosnim uredjajima ce lako biti popunjena kada se zvanicno uvazi novi standard.

DaBear
01-01-2012, 01:53 PM
Da ne znam ko piše, svašta bih pomislio iskreno, samo ne da priča ono što zaista misli.

Nešto sve sumnjam da si probao recimo HTC Flyer i da ti je on ostavio spomenuti utisak...

Ovo ima istine koliko i sledeća rečenica:

6. Muzika - pojavljuje se sve veci broj JAKO dobrih programa koje izgledaju super, maltene u klasi ProToolsa ili Cubasea... a za petinu cene (?5) inace 99% programa je ?0.69 !!!

Ako ti igrice ili crtanje nisu bitan faktor jednostavno nemoj pričati o tome pošto baš zbog takvih rečenica ceo komentar ostavlja izuzetno pogrešan i makar meni neprijatan utisak.

i uvek spremni za nove radne akcije! :)

Samo, ček, zar nisi rekao da su većina tih univerzalnih korisnika "obični korisnici" - zašto bi obični korisnici uvek kupovali nove aplikacije, zar njima nije dovoljno ono elementarno što dobiju? Ili smo malo kontradiktorni? :)

Usput, ako Apple ima veliku bazu korisnika, da li ti je palo na pamet koliko onda korisnika ima Android? :)

Odgovor: Onog ko za OGROMNE PARE (po srpskom standardu, dve prosečne mesečne plate) kupi iPad2.

Usput, za te iste pare može da kupi besan desktop kompjuter, wireless tastaturu i miš, monitor od 23", legalni DAW, 2-3 USB-MIDI mini kontrolera i čak mu ostane da kupi kakve takve monitorčiće a da isto tako sedi na sofi i da ima svoj project-studio.

Alo!

I naterao ljude da prihvate ideju da jedna pesma košta 0.99$ i tako automatski oborio i cenu diskova u muzičkoj industriji. Takodje je pomogao i u razvoju omladine u tom smeru da mogu slobodno da kažu da ne znaju kako je to kada se drži u rukama omiljeni originalni CD. Baš im hvala.

Da se razumemo - lično mislim da kupim neki tablet (pa možda i iPad2), ali nemojmo pričati kako je naprava klase iPad2/Galaxy S II jeftina.

Da je korisna, jeste.
Da je sprava koja obeležava 21. vek, jeste.
Da je olakšala život onima koji znaju zašto ga kupuju, jeste.
Da je olakšala život onima koji nemaju sa čime da se hvale pa kupuju ovo prestiža i pomodarstva radi, jeste.

Ali NIJE JEFTINA! Možda za standard Velike Britanije, ali ne i u Srbiji.

Ono za šta ja skidam kapu Appleu jeste što je svojim modelima doprineo da konkurenti mnogo više i brže razmišljaju o dizajnu svojih modela i tome što je doprineo totalnoj standardizaciji touch screen funkcija.

Sreća u nesreći za nas u Srbiji je što će svi ovi tableti već sredinom 2013te postati jako jeftina stvar, odmah čim color Ink tehnologija postane standard ;)

Evo odgovora ne tvoja zapazanja:

Sto se tice probanja svih tablets, bilo ih je bogami podosta, od HTC do Blackberry-ja...i ko sto rekoh..NI NA JEDNOJ NISAM NOGAO DA SE SNADJEM / izadjem is stranice koja je bila otvorena ili da ga odglavim ili da nadjem nesto lako / logicno....
iPad2 navigacija - boza / prostota /decija igra!! Kad ne moras da razmisljas nego je sve toliko ocigledno! meni je to MNOGO VAZNO!!

Nisam skapirao sta si mislio oko muzckih apps i igrica / crtanja..
Meni je SVE to bitno - od muzike nisam jos nista stavio (sem Garage Banda) a planiram da uzmem Korg bundle, Fairlighta Pro, Moog Animoog i Rebirth.

Igrice i crtanej su mi JAKO bitan faktor jer su u trenutnom projektu jako zastupljeni !!

Kod aplikacija / korisnika - pa naravno da niko nece da kupi 10 aplikacija kore rade ISTU stvar ! Fora je da se stalno pojavljuju aplikacije igrice / zezalice koje "nemas i koje ti trebaju".
Nisi shvatio sta sam hteo da kazem...pisalo se o PRAVLJENJU aplikacija - a to prosecnog korisnika ne zanima / ne ume / ne zna..

Muzika i CD su bili GOTOVI pre nego se pojavio iTunes...milioni klinaca sa Winapm-ovima itd su vec piratisali na veliko !!!! iTunes je poceo da menja situaciju...a za njime i SVI ostali (koji pokusavaju da zakace po neku mrvicu za sebe..)

Nemam nista protiv Androida, samo gledam oko sebe... Primer - udjes u vagon u podzemne zeleznice, pun naroda koji ide na posao. U krugu od 2 metra SVAKI DRUGI / TRECI ima iPhone i slusa muziku / igra se (starost od 17 pa do 60 godina ??!!) I bar jedan covek nesto cita na iPadu..
Ostalih telefona u vagonu (na vidiku) JAKO MALO..ostalih TABLETA - NULA!! Nikad nisam video nikoga na ulici/autobusu/vozu sa nekom drugom tabletom!!!

Ovde za ?400+ nemozes da kupi BESAN kompjuter...pa cak ni da ga sam sklopis, da se razumemo...a mozda ni kod nas!

E sad, ako je skupo za kod nas u Srbiji - nije ni ovde bas jeftino!
Mene je pojeo blam sto sam cekao ovoliko dugo da ga kupim - ALI nije se moglo, bio je precih stvari !!
I ovde je to i dalje skupo velikom broju ljudi, nemojte da se zavaravate!

Ljudi kojima je dnevnica ?200-300 su OK (ali nisu svi u tom rangu!!)
Isto i kod nas - znam puno ljudi u BG koji rade animacije / reklame za TV i koji su do skoro uzimali po €5-6.000 mesecno, BEZ MUKE!!!

Sve se to nekako izfiltrira i svako nadje proizvod koji mu odgovara i odgovara njegovom dzepu !!

i za kraj..hvaliti se sa necim sto kosta €500..????? Pa zar je dotle doslo??

pozz

Znak
01-01-2012, 02:51 PM
HTML5 fleksibilniji od Flash-a, nudi vise mogucnosti, bolju integrisanost, bolje perfrmanse i open source platformu.

Je l' to zna? iz iskustva ili si negde pročitao?

mekonin
01-01-2012, 03:23 PM
Je l' to zna? iz iskustva ili si negde pročitao?
Licno se ne bavim Flash-om, ali poznajem web programiranje. Ovo sto sam naveo je najvise iz iskustava mojih bliskih kolega.

wladymeer
01-01-2012, 03:49 PM
Nisam skapirao sta si mislio oko muzckih apps i igrica / crtanja..

Mislio sam to da očigledno nisi odigrao nijednu Sony PS3 ekskluzivu kada kažeš da su iPad igrice i PS3/Xbox isti nivo pa sam onda povukao paralelu sa GarageBand vs. ProTools/Cubase jer je to to poredjenje - služe za muziku/igranje i tu je kraj sličnosti :)

U krugu od 2 metra SVAKI DRUGI / TRECI ima iPhone i slusa muziku / igra se (starost od 17 pa do 60 godina ??!!) I bar jedan covek nesto cita na iPadu..
Ostalih telefona u vagonu (na vidiku) JAKO MALO..ostalih TABLETA - NULA!!

Ovde ti je totalno obrnuta slika sa još većim akcentom na android telefone naspram tableta. Očigledno odraz platežne moći - štaviše divim se ljudima koji odvoje celu mesečnu platu za novi telefon koji će koristiti potpuno isti kao stari.

Isto i kod nas - znam puno ljudi u BG koji rade animacije / reklame za TV i koji su do skoro uzimali po €5-6.000 mesecno, BEZ MUKE!!!

Nadam se da si svestan da ti ljudi nisu ni 1% populacije u Srbiji? Pošto ostali van Beograda uzmu ~3000€... GODIŠNJE!

hvaliti se sa necim sto kosta €500..????? Pa zar je dotle doslo??

Jeste. Čak da te uputim u jedan još noviji srpski sindrom. Kupi "baja" iPhone4 od 64GB i onda pita "e tebraaaaa jel imaš možda kredit za SMS?" :)

Kad ne moras da razmisljas nego je sve toliko ocigledno! meni je to MNOGO VAZNO!!

Fleksibilnost uvek stvara komplikacije naspram konzervativnosti.

Verovatno imaš jako malo slobodnog vremena i taj deo razumem i poštujem. Ali verujem da bi se i na Android navikao već posle dan-dva. Nije ništa manje intuitivan, samo treba par esencijalnih instalacija sa Marketa.

Andorid je OS koji razvija firma koja drži 2 od 3 najpopulanija websajta već par godina unazad. Mobilni uredjaji su sadašnjost (netbook će već 2013te biti totalno out i zameniće ga "tablet-book"), Microsoft je tu uveliko izgubio, a Android poprima sve ozbiljnije oblike. Osim ako se nešto kod Applea radikalno ne promeni, predvidjam da će u ovom duelu tresnuti još ozbiljnije u odnosu na duel sa Microsoftom, pogotovu kada prodje posthumna fama oko Jobsa.

Stoga, valja pratiti trendove i prikloniti se pobednicima :)

To me valjda jedino i koči od kupovine tableta - Android nije razvijen za muzičke aplikacije a Applea nema povoljno u oglasima. Bio je jedan iPad2 od 32GB za 330€ ali sam kasno video. Ne znam kako bih mu odoleo iskreno :)

Mislim da će upotreba tableta u muzici postati svakodnevnica jer može da poprimi oblik sasvim novog "live" instrumenta ili barem način sviranja, tj. ekspresivnosti. I na to ne treba gledati baš naivno. Retke su klavijature koje imaju recimo polifoni portamento (glide) a ovde to dobiješ za 500€ ;)

Ako uspeju da nekako patentiraju i zaštite tablet kao instrument (kao Roland D-Beam) to bi mogla da bude prelomna tačka u daljoj prodaji ako odrade dobar maketing.

Znak
01-01-2012, 03:51 PM
Licno se ne bavim Flash-om, ali poznajem web programiranje. Ovo sto sam naveo je najvise iz iskustava mojih bliskih kolega.

Evo ti informacija iz prve ruke: HTML5 nema ni 1% mogućnosti Flasha, tako da si u pravu da poređenje bicikl/automobil nije dobro. Flash je u tim relacijama džambo džet. I zaista, troši mnogo više energije nego bicikl.

vasko
01-01-2012, 04:55 PM
volim da citam nadmudrivanja

Moritz
01-01-2012, 05:22 PM
volim da citam nadmudrivanja

:) Da

Ne znam cemu vise ta ostrascenost prema odredjeno brandu, sve ima svoje + i -, i na kraju krajeva sve je stvar krajnjeg cilja - da li pomodarstvo, dosada, profesionalna potreba, geek potreba ili nesto deseto_ ako radi "posao" onda je to to :)

Kao krajni potrosac imacu korist od prepucavanja velikih kompanija, i ta korist raste iz dana u dan. I totalno je ne bitno da li se zove iNesto ili Android, ili HTML5 ili Flash ...itd. poenta je da ja tome necem treba da nadjem svrhu i poentu u mom privatno/profesionalnom zivotu pa ce mi tek onda znaciti jel to "radi" ili ne.
Koristim i Win i Mac i Android, sve je i super i sranje zavisi sa koje tacke gledas, a na kraju je najbitnije sta sam ja sa tim napravio a ne sta je to od mene napravilo ;)

Toliko od mene :)

DaBear
01-01-2012, 05:52 PM
:) Da

Ne znam cemu vise ta ostrascenost prema odredjeno brandu, sve ima svoje + i -, i na kraju krajeva sve je stvar krajnjeg cilja - da li pomodarstvo, dosada, profesionalna potreba, geek potreba ili nesto deseto_ ako radi "posao" onda je to to :)

Kao krajni potrosac imacu korist od prepucavanja velikih kompanija, i ta korist raste iz dana u dan. I totalno je ne bitno da li se zove iNesto ili Android, ili HTML5 ili Flash ...itd. poenta je da ja tome necem treba da nadjem svrhu i poentu u mom privatno/profesionalnom zivotu pa ce mi tek onda znaciti jel to "radi" ili ne.
Koristim i Win i Mac i Android, sve je i super i sranje zavisi sa koje tacke gledas, a na kraju je najbitnije sta sam ja sa tim napravio a ne sta je to od mene napravilo ;)

Toliko od mene :)

Eto Moritz lepo zaokruzio ovu "recenziju" koja se opet pretvorila u prepucavanje / nadmudrivanje itd...
Prava je sreca sto je NEMOGUCE raditi "reply" na recenzije sprava po casopisima..:D Kako bi to izgledalo !!!

Inace - bas me smara kad se neko sve postavlja i uporedjuje sa prosekom nacije (koji je ionako pogresan) !
Ljudi koje ja znam i koji su se snasli, nisu nikakve "face", niti su neki politicki jubimci...samo dobro rade to sto rade i znaju posao / znanje ! TAKO JE ODUVEK BILO, BEZ OBZIRA O KOJOJ SE ZEMLJI RADI! Ko hoce / ume / zna / zeli da uradi nesto - taj ce da uradi i zaradi !! Samo treba muda...nista vise!

PS - kad smo vec kod "pomodarstva" - evo jedne spravice koju sam vec instalirao na 4 mesta. Cena ?800 (skoro kao 2 iPada) !!
A sta radi? Manje vise - charger koji je montiran u zid, ima mehanizma koji izbacuje iPad kad trebada se uzme i vrati ga nazad kad se "parkira". Ima jos i audio izlaze pa moze da se spoji na zvucnike / amp ako se gleda TV/video ili slusa muzika sa njega...
Skup - jeste..preskupo! Ali kome god sam pokazao od klijenata (koji imaju iPad) rekli su "I want one!!"
Sta vise reci!!!

Igor
01-01-2012, 05:58 PM
Moritz. lako te je razumeti, ali ne?to te?e pona?ati se u skladu s logikom koju iznosi?. Shvata? i sam da industrija ne miri?e ideologiju upotrebljivosti t.j. praktičnosti, već upravo suprotno - cilj je zavladati potrebama koje nisu prirodne, već su odraz globalističke ?ivotne filozofije tro?enja i kupovine. Da nije medija koji milijarde ljudi svakodnevno bombarduju, odnosno vaspitavaju na komandu pomenute doktrine, verovatno ni mi ne bi smo gubili vreme razglabajući o tome koja je igračka lep?a... Kakva korist od toga, ako ćemo se slo?iti oko onog da smo odavno zreli ljudi? Jesmo li?

BlasterMaster
01-01-2012, 06:25 PM
uglavnom se slazem sa svime sto je reko wladymeer, sve je istina... tu smo gde jesmo:banghead:, ali na kraju krajeva lepo je kad i to chudo moze da se priusti pa stoga cu zadrzati svoje misljenje i chestitati gosn dabearu na kupovini, da se vi nama lepo sluzite i da iskoristite napredne funkcije mocnog nam epla na najbolji nacin, lepo bi bilo kad bi svi ovde mogli da priustimo tako nesto, u tom stanju ne bi bilo nadmetanja sta je bolje... (evo ja vam u novoj 2012 zelim da svi imate po jedan) :D

na neki nacin za android je lose samo sto sve vise proizvodjaca muzickog hardvera fokusiraju proizvode za iphone/pad, koji mogu da budu jako korisni, npr alelis oni deckovi sa dodatnim in-outima, zatim od ik multimedie one iRig naprave, usmereni stereo mick setovi za intervjue, pa boss gitarski procesori i jos mnogo drugih predstavljenih na namm-u i ostalim sajmovima, pa stoga apple-ovi proizvodi stvarno mogu da pronadju svoje mesto u kako homeproject tako i vecim studijima sirom sveta... licno mislim da sa tim dodacima i padovi i phonovi stvarno mogu da pokazu sta umeju, inace ovo ostalo, igrice, stripovi, slike... i`am ja to i na pentium 2 :rotfl:

DaBear
01-01-2012, 06:27 PM
ajde stvarno da zaokruzimo sad..?

Poenta je da "SVAKA RUPA NADJE ZAKRPU!" Od vajkada se to znalo!!

Mogu da nas bombarduju sa reklamama koliko hoce, ali ako neko nema - onda nema, i kupice nesto jeftinije!!
Zato ima i automobila od ?5,000 i od ?500,000...zvucnika od ?5 i od ?150,000, telefona od ?10 i od ?7,500 itd itd itd...

kome sta treba - on kupi (ako moze) - kraj price!

Koja je svrha ubedjivati nekoga da je nesto bolje / losije i da je glup ili sta vec ako je kupio nesto (sto mu ne treba?) :mad:

iatros
01-01-2012, 07:25 PM
Uglavnom se mogu sloziti sa Dabear-om. Imao sam i Android i Blackberry, koji koristim samo zbog tastature bez BIS-a i samo prepaid. Kritikovao sam iPad na početku sa riječima da je samo jedan veliki iPhone. Međutim poslije du?e usporedbe svih trenutno aktualnih tableta odlučio sam se za početnu varijantu iPad bez 3G jer imam već iPhone. Tako da koristim 3G sa iPhone-a.

Mogu samo reci da je sigurno jedna od najboljih investicija u skorije vrijeme. Toplo preporučujem za one koji sebi mogu da priu?te. Imam stotine knjiga i dokumenata na Goodreader.

Siguran sam da će ubrzo i Galaxy Tab biti na nivou iPada. Galaxy S 2 je već ozbiljan konkurent iPhonu.

Sto se tiče Flasha, neprimjecujem da mi nedostaje. A potro?nja struje je danas odlučujući faktor jer se skoro sve pravi za mobilne sprave. Da sam predvidjeo kupio bih sebi na vrijeme masu ARM (RISC processor) dionica na kredit.

Pozdrav.

DaBear
01-01-2012, 07:39 PM
Uglavnom se mogu sloziti sa Dabear-om. Imao sam i Android i Blackberry, koji koristim samo zbog tastature bez BIS-a i samo prepaid. Kritikovao sam iPad na početku sa riječima da je samo jedan veliki iPhone. Međutim poslije du?e usporedbe svih trenutno aktualnih tableta odlučio sam se za početnu varijantu iPad bez 3G jer imam već iPhone. Tako da koristim 3G sa iPhone-a.

Mogu samo reci da je sigurno jedna od najboljih investicija u skorije vrijeme. Toplo preporučujem za one koji sebi mogu da priu?te. Imam stotine knjiga i dokumenata na Goodreader.

Siguran sam da će ubrzo i Galaxy Tab biti na nivou iPada. Galaxy S 2 je već ozbiljan konkurent iPhonu.

Sto se tiče Flasha, neprimjecujem da mi nedostaje. A potro?nja struje je danas odlučujući faktor jer se skoro sve pravi za mobilne sprave. Da sam predvidjeo kupio bih sebi na vrijeme masu ARM (RISC processor) dionica na kredit.

Pozdrav.

I ja sam uzeo bez 3G (32GB).

Inace - hvala sto si spomenuo Goodreader - nisam znao za to - pogledao sam sad sta je - OPAK app !!! Kupljeno !!

wladymeer
01-01-2012, 10:48 PM
Ono sto mi smeta u modernim recenzijama jeste sto u 99% zaobilaze mane. Stagod da kupis kao da si ub'o premiju! Stoga i moj onakav prvi post posto ispada kao da iPad2 nema ama bas nikakvu manu.

Sto se tice audio aplikacija, proveri Rudessov G.E.O. to je valjda prvi program koji koristi virtualMIDI tako da moze da posluzi kao MIDI kontroler za aplikaciju koja radi u pozadini, npr. da preko G.E.O. sviras aniMoog ili neki hardware modul. Layout mu deluje dosta intuitivno, mada ne znam koliko ti se svira :)

DaBear
02-01-2012, 09:53 AM
kad sam rekao da se pojavljuju igrice koje su skoro u klasi sa PSP ili XBox,mislio sam na nesto ovako.. FENOMENALNO su uradili!!

<object style="height: 390px; width: 640px"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/RLZxtopBkTA?version=3&feature=player_detailpage"><param name="allowFullScreen" value="true"><param name="allowScriptAccess" value="always"><embed src="http://www.youtube.com/v/RLZxtopBkTA?version=3&feature=player_detailpage" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowScriptAccess="always" width="640" height="360"></object>

Moritz
02-01-2012, 10:33 AM
Moritz. lako te je razumeti, ali ne?to te?e pona?ati se u skladu s logikom koju iznosi?. Shvata? i sam da industrija ne miri?e ideologiju upotrebljivosti t.j. praktičnosti, već upravo suprotno - cilj je zavladati potrebama koje nisu prirodne, već su odraz globalističke ?ivotne filozofije tro?enja i kupovine. Da nije medija koji milijarde ljudi svakodnevno bombarduju, odnosno vaspitavaju na komandu pomenute doktrine, verovatno ni mi ne bi smo gubili vreme razglabajući o tome koja je igračka lep?a... Kakva korist od toga, ako ćemo se slo?iti oko onog da smo odavno zreli ljudi? Jesmo li?

Samo treba da shvatimo da svi imamo jednu fenomenalnu stvar u svojim rukama - MOC IZBORA :)
Ako ja nesto ne zelim, ili smatram da mi ne treba nema te reklame ili trenda koji ce me ubediti u suprotno. Naravno koliko ljudi toliko i cudi, neko je podlozniji utiscima sa strane a neko opet vise veruje svojim licnim - opet potencijalna tema za beskrajnu raspravu sto naravno necemo :)

Sto se muzike i iPad-a tice trenutno je jedina ozbiljna platforma, Android kaska zato sto u samom OS-u nije podrzan MIDI i Audio kao na iOS.
Trenutno je u toku peticija (pokrenuta od strane nekoliko proizvodjaca profi iApps) da Google promeni kod Androida i implementira sve potrebne stvari da bi MIDI i Audio radili kao na iOS-u.
Znajuci da Google ne voli da kaska , a posebno ne za Apple, mislim da ce se to promeniti u skorijoj buducnosti.
Opet ponavljam, krajnji korisnik ce opet imati koristi :)

U poredjenju sa iOS, Android "jebe" to sto je suvise otvoren pa nije moguca kontrola razvoja i kvaliteta aplikacija kao na iOS, koji je sa druge strane idiotski zatvoren... najbolje je negde izmedju.

Hvala tehnici sto je dosla dovde gde je sada, jer zahvaljujuci njoj SVAKO moze da radi KAKO MU ODGOVARA i da opet ostvari svoju ideju i zamisao.

Magnetofon -OK
HD Recorder - OK
DAW - OK
iPad - OK
Android - OK
Sve zajedno na gomilu - OK

Sta god, samo radite to sto treba da radite. Izgovora ce biti uvek, ali na kraju se racunaju samo rezultati :)

Ziveli , srecna vam nova i da budete nasmejani srecni i da vam mantra u 2012 godini bude VISE PARA ZA MANJE POSLA :)

wladymeer
02-01-2012, 11:16 AM
kad sam rekao da se pojavljuju igrice koje su skoro u klasi sa PSP ili XBox,mislio sam na nesto ovako.. FENOMENALNO su uradili!!

Eto šta jedno slovo uradi - progutao si P u PSP u prvom postu pa je ispalo da misliš u klasi PS3jke :)

Ono što u tom segmentu svakako raduje jeste što će multiplayer opcija konačno ići u smeru da svako ima svoj ekran i da se povežemo preko bluetootha i da se igramo bez ikakvih problema :)

Igor
02-01-2012, 12:38 PM
Samo treba da shvatimo da svi imamo jednu fenomenalnu stvar u svojim rukama - MOC IZBORA :)
Ako ja nesto ne zelim, ili smatram da mi ne treba nema te reklame ili trenda koji ce me ubediti u suprotno. Naravno koliko ljudi toliko i cudi, neko je podlozniji utiscima sa strane a neko opet vise veruje svojim licnim - opet potencijalna tema za beskrajnu raspravu sto naravno necemo :) ...

Magnetofon -OK
HD Recorder - OK
DAW - OK
iPad - OK
Android - OK
Sve zajedno na gomilu - OK

Sta god, samo radite to sto treba da radite. Izgovora ce biti uvek, ali na kraju se racunaju samo rezultati :)

To je to.
Skidam kapu na retko trezvenom razmi?ljanju.

awacs
02-01-2012, 02:47 PM
Ako ja nesto ne zelim, ili smatram da mi ne treba nema te reklame ili trenda koji ce me ubediti u suprotno. Naravno koliko ljudi toliko i cudi, neko je podlozniji utiscima sa strane a neko opet vise veruje svojim licnim - opet potencijalna tema za beskrajnu raspravu sto naravno necemo :)

Evo jednog lika koji se između ostalog bavi slobodom izbora (Barry Schwartz, autor knjige "the Paradox of Choice"):

<iframe src="http://www.youtube.com/embed/vMV4PIEIKY4" allowfullscreen="" frameborder="0" height="315" width="420"></iframe>

Koga mrzi da gleda ceo sat predavanja, ima i jedno kraće na istu temu (dvadesetak minuta):
<object height="374" width="398">
<embed src="http://video.ted.com/assets/player/swf/EmbedPlayer.swf" pluginspace="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" bgcolor="#ffffff" allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always" flashvars="vu=http://video.ted.com/talk/stream/2005G/Blank/BarrySchwartz_2005G-320k.mp4&su=http://images.ted.com/images/ted/tedindex/embed-posters/BarrySchwartz-2005G.embed_thumbnail.jpg&vw=384&vh=288&ap=0&ti=93&lang=&introDuration=15330&adDuration=4000&postAdDuration=830&adKeys=talk=barry_schwartz_on_the_paradox_of_choic e;year=2005;theme=what_makes_us_happy;theme=unconv entional_explanations;theme=how_the_mind_works;eve nt=TEDGlobal+2005;tag=Business;tag=Culture;tag=cho ice;tag=consumerism;tag=economics;tag=happiness;ta g=personal+growth;tag=potential;tag=psychology;tag =shopping;&preAdTag=tconf.ted/embed;tile=1;sz=512x288;" height="374" width="398"></object>

<object height="374" width="398"> </object>

Pozdrav,

Vasa

P.S. I da, SVI smo podložni uticajima sa strane (trendovima i reklamama), pitanje je samo koliko smo spremni to da priznamo.

Moritz
02-01-2012, 06:06 PM
@awacs
Da, slazem se - SVI jesmo podlozni reklamama ali isto tako smo podlozni realnom rasudjivanju. Biti svestan sistema i svih zamki i benefita koje on nudi i boriti se za sebe je jedno , a biti puki obitavalac u istom tom sistemu i samo klimati glavom i ici kako struja vodi je nesto sasvim drugo. Ljudi se boje slobodnog izobora i vecina zeli da neko drugi razmislja za njih jer onda nemaju nikakvu odgovornost, a ta odgovornost i slobodan izbor razgranicavaju potrosaca/roba i savremenog slobodnoumnog coveka.

Nisam nista drugaciji (bolji) od ostalih ljudi na forumu, ali sam ( ne znam za ostale) resio da malo vise obratim paznju na moje realne potrebe u okviru mojih mogucnosti i da ih razgranicim od zelja.
ZELJA - POTREBA - MOGUCNOST ako se tu napravi ravnoteza eto srecnog zivota :) , koliko god jednostavno ( da ne kazem prosto ) izgledalo to zaista jeste tako, a ako obratite paznju na odnos ove tri stvari u toku jednog dana videcete koliko to nije bas lako.

Glavni komp mi je nabudzen PC 6-Core, laptop mi je MacBook Pro, telefon mi je Android....koristim sve sto mi sistem nudi u razmeri koja meni pase i zato to meni sve radi i ima smisla, opcijama i izborima ( mislim na izbor opreme) nikad nece biti kraja i shvatio sam da ce mi zivot proci vijajuci sta je bolje ili bolje radi od onoga sto ja imam.
Da zavrsim pametovanje i off-topic, iPad cu kupiti prvom prilikom jer sam mu nasao opravdanu primenu u mom zivotu i to u vise sfera (i profesionalno i privatno) jer mi je krajnji cilj da sebi olaksam zivot, da je jeftin i nije a da daje puno tuga za pare koje kosta daje. :)

wladymeer
03-01-2012, 09:58 PM
U čemu je caka sa memorijom? Vidim da postoji SD Card reader za iPad, ali, šta se može pokrenuti tako? Samo video/audio zapisi, jel da?

DaBear
04-01-2012, 10:02 PM
Jos jedan killer app - CloudReaders
Mega !!

DaBear
05-01-2012, 12:19 PM
Probao - radi odlicno - kupljeno !!!

<object style="height: 390px; width: 640px"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/tLwKYUxucp0?version=3&feature=player_detailpage"><param name="allowFullScreen" value="true"><param name="allowScriptAccess" value="always"><embed src="http://www.youtube.com/v/tLwKYUxucp0?version=3&feature=player_detailpage" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowScriptAccess="always" width="640" height="360"></object>

web site:

http://www.neyrinck.com/en/products/v-control-pro

darkstar
06-01-2012, 06:23 AM
Au bre ljudi, napadoste coveka, i poprimi diskusija nacionalni nivo ... a on hteo samo da se pohvali da je uzeo finu zezalicu...

Iskreno, meni je iPad MEGA (sto kaze DaBear) fora za wireles konekciju sa yamahinim mikserima... evo kako to izgleda

<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/U_6l3cKOMkw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Recimo, drugar koji je komercijalista,dosta putuje, mora biti online stalno, on se sinoc ODUSEVIO, jer ne mora da vuclja laptop vise, nego ce da kupi nesto velicine sveske (sto je NESTVARNO TANKO BTW),i da radi posao !

Na duza putovanja kombijem (a svi koji radimo u ovom poslu cesto putujemo dosta) je odlican da gledas film,slusas mjuz, ili blejis na netu...

Sve gorenavedeno verovatno moze i sa nekim drugim tabletima (ja sam tutumrak za to) ali apple ti to nudi u pakovanju bez razmisljanja.Stvarno je ULTRA lak za koriscenje. sa druge strane, sve to moze i verovatno sa necim jeftinijim/drugim proizvodjacem.

Isto kao sto moze i sa xwave mp3 plejerom da se slusa muzika, moze i sa ipodom.

Nego, mene zanima, DaBear, kako se ubacuju podatci na to? S obzirom da nema flash. I ako moze neko da mi rasveetli, koja je razlika izmedju ipad wifi i ipad wifi plus 3g...?

DaBear
06-01-2012, 09:37 AM
[QUOTE=darkstar;319624
Nego, mene zanima, DaBear, kako se ubacuju podatci na to? S obzirom da nema flash. I ako moze neko da mi rasveetli, koja je razlika izmedju ipad wifi i ipad wifi plus 3g...?

[/QUOTE]

Koji Flash. Ima flash memoriju, ali ne podrzava Flash Player.
- Muzika / video / slike / magazini / pdf i sve ostalo skinuto sa interneta (koje nisi kupio) samo prebacis u iTunes i sinhronizujes sa iPadom (kliknes na foldere ili fajlove koje hoces da prebacis)

- Aplikacije (apps) isto preko iTunes, ali njih uglavnom moras da kupis (preko iTunes)..jos nisam probao da stavljam krakovane apps...

- WiFi samo radi preko Wi-Fi-ja a 3G (ukoliko imas karticu i placen plan) radi i kao telefon na 3G mrezi (skupo!!)

DaBear
06-01-2012, 09:38 AM
[QUOTE=darkstar;319624

[/QUOTE]

Koji Flash? Ima flash memoriju, ali ne podrzava Flash Player.
- Muzika / video / slike / magazini / pdf i sve ostalo skinuto sa interneta (koje nisi kupio) samo prebacis u iTunes i sinhronizujes sa iPadom (kliknes na foldere ili fajlove koje hoces da prebacis)

- Aplikacije (apps) isto preko iTunes, ali njih uglavnom moras da kupis (preko iTunes)..jos nisam probao da stavljam krakovane apps...

- WiFi samo radi preko Wi-Fi-ja a 3G (ukoliko imas karticu i placen plan) radi i kao telefon na 3G mrezi (skupo!!)

DaBear
06-01-2012, 09:38 AM
[QUOTE=darkstar;319624

[/QUOTE]

Koji Flash? Ima flash memoriju, ali ne podrzava Flash Player.

darkstar
06-01-2012, 11:18 AM
ma bre usb ... kako ubacis sa kompa fajl na to?

Dexxy
06-01-2012, 11:36 AM
Pa nakacis na komp kablom i preko itunes prebacis. Moze i preko wifi sync sa itunes. Ima i drugih programa za prebacivanje...

Sent from my iPhone using Tapatalk

BlasterMaster
06-01-2012, 12:39 PM
@dabear sto se tice krackovanih aplikacija, danas jailbrejkeri i ostali "krekeri" su daleko otisli tako da vecina userface aplikacija rade cini mi se super, bar koliko sam imao prilike da se upoznam, ortak stalno nalazi po nekim forumima posto ima ipad2 kaze da se "ne provaljuje"... nego jel ima jos neka muzicka aplikacija koja je freeware a da stvarno resava neku studijsku muku? eee i da, kako te sluzi baterija? kako se ponasa shodno aplikacijama i streamu?

DaBear
06-01-2012, 01:47 PM
@dabear sto se tice krackovanih aplikacija, danas jailbrejkeri i ostali "krekeri" su daleko otisli tako da vecina userface aplikacija rade cini mi se super, bar koliko sam imao prilike da se upoznam, ortak stalno nalazi po nekim forumima posto ima ipad2 kaze da se "ne provaljuje"... nego jel ima jos neka muzicka aplikacija koja je freeware a da stvarno resava neku studijsku muku? eee i da, kako te sluzi baterija? kako se ponasa shodno aplikacijama i streamu?

Za prebacivanje fajlova i svega ostalog - kabl (koji stize sa njim) ide u Laptop u USB i drugi kraj u iPad...isti kabl se koristi i za punjenje.

Baterija - i posle celog dana surfanja / igranja / citanja itd...60% nije lose!

Sta su studijske muke ??
Za pisanje pesama Garage band je super...
Meni je (posto ne znam akorde bas najbolje :ups:) jako koristan ProChords app. Do jaja je...
Iskreno - jos nisam ni poceo nista oko muzike da petljam sa njim.
Trebao di kupim Alesis iDock prvo...

BlasterMaster
06-01-2012, 02:20 PM
Baterija - i posle celog dana surfanja / igranja / citanja itd...60% nije lose!

ne da nije lose, nego je super, meni pre iphone izdrzi 1 dan uz dva tri cekiranja mejla i fb-a, a igrice video i ostalo... jede bateriju... mada dobro je da se ima charger za kola pa da se puni i u putu...

DaBear
07-01-2012, 07:48 PM
Jedna od ozbiljnih aplikacija za iPad - NANOSTUDIO :shock:

<object style="height: 390px; width: 640px"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/rT-gABTC-Es?version=3&feature=player_detailpage"><param name="allowFullScreen" value="true"><param name="allowScriptAccess" value="always"><embed src="http://www.youtube.com/v/rT-gABTC-Es?version=3&feature=player_detailpage" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowScriptAccess="always" width="640" height="360"></object>

DaBear
13-01-2012, 10:39 AM
Jos jedan novi BESPLATNI app za iPhone / iPad

Tascam PCM Recorder - super za field recording, atmosfere, itd...za sada samo MONO, ali update izlazi uskoro (jer je mikrofon stereo !)..

http://itunes.apple.com/us/app/pcmrecorder/id481055155?ls=1&mt=8

vasko
13-01-2012, 10:25 PM
u cemu je prednost ove aplikacije, svaki telefon u napravljen u zadnjih 5-7 godina moze da snima zvuk?

bez ironije pitam

sRce
18-01-2012, 04:12 PM
Ajde i ja da dam neki user komentar za iPad2.

Koristio sam ga mesec dana svakodnevno... surfovanje, skype, muzika, youtube, razne aplikacije, Garage band... Zakljucak je sledeci:

To je fora, to je novina, to je meni totalno neupotrebljiva sprava. Prvo treba ga drzati u ruku :) a to posle nekog vremena strasno smara i naporno je... moze i na sto ali sto onda tablet ?!? Drugo... legnes u krevet i pustis neki film na youtube-u i pronalazis mu mesto da ga naslonis na nesto da bi izigravao laptop ekran. Garage band i ostale muzicke aplikacije su vise kao fora nego alat...kakav crni alat za rad. Zvucnik mu je dobar ali nista bolji nego na mom HP laptop-u. Svidela mi se ona aplikacija Star Walk... interesantno za videti i igrati se malo snjom. Igrice nisu lose, imaju dobru grafiku... Baterija drzi dugo. Cena iPad-a je previsoka.... za te novce imate fenomenalan laptop. Jedinu primenu gde sam mu naso je ubijanje dosade na dugim putovanjima. Tu ce vas malo spasiti dosade. U ostalim situacijama samo ce sluziti za pohvalu kako imate iPad i nista vise. :da:

Skoro vidim da ASUS ima Eee Pad model koji je kao laptop na stolu, a moze da se otkaci ekran od tastature i onda se transformise u tablet. Koristi Android OS. Jeftiniji je i meni puno primamljiviji.

boggy
18-01-2012, 04:40 PM
u cemu je prednost ove aplikacije, svaki telefon u napravljen u zadnjih 5-7 godina moze da snima zvuk?

bez ironije pitam

Nema svaki telefon profesionalne audio interfejse.

http://alesis.com/stuff/contentmgr/files/22/b593075903c939e336374672ecf1106d/medium/iodock_angle_md.jpg (http://alesis.com/stuff/contentmgr/files/22/b593075903c939e336374672ecf1106d/large/iodock_angle_lg.jpg)

Moritz
18-01-2012, 04:56 PM
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=40233
Nema se sta dalje komentarisati, vrlo je jasno u kom pravcu to ide. iPad 3 ce opet uneti nove talase u industriji svidjalo se to nama ili ne.

DaBear
18-01-2012, 05:04 PM
Ajde i ja da dam neki user komentar za iPad2.

Koristio sam ga mesec dana svakodnevno... surfovanje, skype, muzika, youtube, razne aplikacije, Garage band... Zakljucak je sledeci:

To je fora, to je novina, to je meni totalno neupotrebljiva sprava. Prvo treba ga drzati u ruku :) a to posle nekog vremena strasno smara i naporno je... moze i na sto ali sto onda tablet ?!? Drugo... legnes u krevet i pustis neki film na youtube-u i pronalazis mu mesto da ga naslonis na nesto da bi izigravao laptop ekran. Garage band i ostale muzicke aplikacije su vise kao fora nego alat...kakav crni alat za rad. Zvucnik mu je dobar ali nista bolji nego na mom HP laptop-u. Svidela mi se ona aplikacija Star Walk... interesantno za videti i igrati se malo snjom. Igrice nisu lose, imaju dobru grafiku... Baterija drzi dugo. Cena iPad-a je previsoka.... za te novce imate fenomenalan laptop. Jedinu primenu gde sam mu naso je ubijanje dosade na dugim putovanjima. Tu ce vas malo spasiti dosade. U ostalim situacijama samo ce sluziti za pohvalu kako imate iPad i nista vise. :da:

Skoro vidim da ASUS ima Eee Pad model koji je kao laptop na stolu, a moze da se otkaci ekran od tastature i onda se transformise u tablet. Koristi Android OS. Jeftiniji je i meni puno primamljiviji.

kazes - neupotrebljiva, a koristio si Skype, Youtube, email, surfing, igrice itd...?? heheh..
Nista nije tezi od neke knjige da se drzi u ruci, a ne greje stomak (kao laptop!)

Niko ni ne kaze da se iPad koristi 8 sati za redom na dan...ljudi sad ocekuju da im je to zamena za full on kompjuter !!

Sto vise ljudi ga koristi (u jednom domacinstvu) bolje !!
Kod mene kuci, zena sad iskljucivo koristi Skype sa njega, cita SVE magazine sa njega...devojcica - gleda email na njemu, igra se, koristi za skolu (research) iako ima svoj PC (njoj smeta nedostatk Flash-a, pa ne moze da igra Habbo)... a meni odgovara, jel ja nikad nebi dosao na red !!

Inace moj drug koji popravlja kompjutere po kucama - kaze da 90% ljudi koji ga zovu, na svojim (skupim) kompjuterima samo surfa / pise email i printa !!
A sve to (i vise) moze sa iPada...

Sve zavisi od licnih potreba...
Meni je uvek, tu negde pri ruci (iako mi je neka vrsta kompjutera non-stop ispred face..bilo laptop ili desktop). Uvek mi je nesto brze da virnem na njemu, nego da trazim po laptopu...
tekuci dokumenti / beleske / "raspored casova" / podsetnik..
Takodje citam jako puno sa njega ! Vec sam odradio 2 klnjie (prve u zadnjih par godina!!) i tonu stripova i magazina...uvek zapamti na kojoj sam stranici bio, itd...
Vec sam ga nosio na 2 sastanka i MEGA mi je posluzio - mnogo, mnogo bolje i lakse od laptopa, pogotovu za neko pokazivanje !!!

Trenutno programiram interface za remote kontrolu (wi/fi preko home network-a) za AV i svetla... (trebece mi i za neki novi projekat)..

Ko sto rekoh - zavisi od licnih potreba.

PS - @ Moritz - do jaja !!! Share-ovacu ga i ovde !!

<object style="height: 390px; width: 640px"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/vnkFDM65jjw?version=3&feature=player_detailpage"><param name="allowFullScreen" value="true"><param name="allowScriptAccess" value="always"><embed src="http://www.youtube.com/v/vnkFDM65jjw?version=3&feature=player_detailpage" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowScriptAccess="always" width="640" height="360"></object>

awacs
18-01-2012, 05:46 PM
Inace moj drug koji popravlja kompjutere po kucama - kaze da 90% ljudi koji ga zovu, na svojim (skupim) kompjuterima samo surfa / pise email i printa !!
A sve to (i vise) moze sa iPada...

To je su?tina cele priče :thumbsup: Nezgodna stvar (koju si i ti već pominjao) je to ?to će ponuda Appleovih ma?ina za zaista zahtevne korisnike polako odlaziti u zapećak (tj. ili će postati nenormalno skupi ili ih neće ni biti).

U narednih 4-5 godina tableti (neva?no da li Apple ili Android) će postati dovoljno sposobni da opslu?uju sve profesionalne multimedijalne zahteve. Ista stvar kao sa laptopovima pre deset godina - i tada je retko ko verovao da laptop mo?e da zameni desktop, pa se ipak dogodilo.

Zajebano je ?to (ako zaista ?ivi? od rada na računaru) vi?e ne mo?e? da računa? na period opu?tenosti du?i od uvrh glave godinu dana. Odnosno, na svakih 7-8 meseci, hteo-ne hteo, mora? da upgradeuje? sistem ako misli? da ostane? konkurentan. Jebi ga, 21. vek, hehe.

Pozdrav,

Vasa

DaBear
18-01-2012, 05:53 PM
To je su?tina cele priče :thumbsup: Nezgodna stvar (koju si i ti već pominjao) je to ?to će ponuda Appleovih ma?ina za zaista zahtevne korisnike polako odlaziti u zapećak (tj. ili će postati nenormalno skupi ili ih neće ni biti).

U narednih 4-5 godina tableti (neva?no da li Apple ili Android) će postati dovoljno sposobni da opslu?uju sve profesionalne multimedijalne zahteve. Ista stvar kao sa laptopovima pre deset godina - i tada je retko ko verovao da laptop mo?e da zameni desktop, pa se ipak dogodilo.

Zajebano je ?to (ako zaista ?ivi? od rada na računaru) vi?e ne mo?e? da računa? na period opu?tenosti du?i od uvrh glave godinu dana. Odnosno, na svakih 7-8 meseci, hteo-ne hteo, mora? da upgradeuje? sistem ako misli? da ostane? konkurentan. Jebi ga, 21. vek, hehe.

Pozdrav,

Vasa

pa dobro, ne bas SVAKE godine !!! Znam tonu ljudi koji jos terjau Pro Tools 7,4 na PPC G5 !!! A ima ih i na G4 sa Pro Tools 5 verzijom! I svi rade..

Apple oce da ukine (izgleda) Power Mac-a, kazu ne prave vise pare na njemu..sve sad trpaju u iMac-a (koji nenormalno popularan po kompanijama za publishing / dizajn / crtanje / arhitekturu itd itd...

Samo ce izgleda video i muzika da pretrpi udarac...dok Avid ne izbaci PT sa ugradjenim kompjuter/hardwerom !!
Video editing im vec adi na PC do jaja!!

Ja moj 8 core Mac pro necu da diram bar jos 4 godine (ako ne ivise!!!)

sRce
18-01-2012, 06:11 PM
kazes - neupotrebljiva, a koristio si Skype, Youtube, email, surfing, igrice itd...?? heheh..
Nista nije tezi od neke knjige da se drzi u ruci, a ne greje stomak (kao laptop!)

Niko ni ne kaze da se iPad koristi 8 sati za redom na dan...ljudi sad ocekuju da im je to zamena za full on kompjuter !!

Kazem neupotrebljiv iz razloga sto je malo naporno kad da ga drzis u ruci ili stavis na kolena i savijas glavu. Koristio sam ga jer nisam imao drugo... Touchscreen me ubi na mesto... klasicno mucenje i foliranje da si cool. Igrice su graficki lepe ali igrati ih je totalno bez veze. Brzo dosadi...

Ipak mislim da ako se bas odlucite za tablet, Asus EeePad je puno bolje resenje zbog tastature i operativnog sistema...

pecass
18-01-2012, 06:25 PM
Jos malo noviteta...
http://www.protoolerblog.com/2012/01/18/ipad-insanity/#more-8559
a sto se AVIDA tice - zaprzice oni nama corbu samo tako...:banghead:

awacs
18-01-2012, 06:39 PM
pa dobro, ne bas SVAKE godine !!! Znam tonu ljudi koji jos terjau Pro Tools 7,4 na PPC G5 !!! A ima ih i na G4 sa Pro Tools 5 verzijom! I svi rade..

Ma rade ljudi zvuk, naravno, nevolja je sa video formatima i svim onim ?to ima veze sa video/film/TV/multimedijalnom industrijom. Taman je izgledalo da se HD nekako postavio kao standard, kad ono sad ako nisi 3D odjednom vi?e nisi "in". I tako dalje u tom smislu...

Pozdrav,

Vasa

boggy
18-01-2012, 07:34 PM
Kazem neupotrebljiv iz razloga sto je malo naporno kad da ga drzis u ruci ili stavis na kolena i savijas glavu. Koristio sam ga jer nisam imao drugo... Touchscreen me ubi na mesto... klasicno mucenje i foliranje da si cool. Igrice su graficki lepe ali igrati ih je totalno bez veze. Brzo dosadi...

Ali ovde nije bila rec o zabavi... ili sam ja nesto pogresno shvatio.
Ako cemo o igricama.. za pare koje treba izbrojati za iPad, se kupuje odlican stoni PC koji ce miljama biti udaljen od svakog notebook racunara po performansama (za igre).... a koji je kostao iste pare.

Operativni sistem sam po sebi ne znaci puno ako nema ozbiljnih aplikacija, i ako nema mogucnosti da se prikace na tablet profesionalni audio interfejsi. (mogucnosti realno ima, ali niko tu ne vidi neko trziste)
Recimo skoro sam pokrenuo thread na gs, koji se tice programa za profesionalna akusticka merenja (mene to zanima) za mobilne uredjaje... i ispalo je da ozbiljnih ima samo za iPhone i iPad (nisu besplatni, naravno), iako sve android spravice imaju sve neophodne resurse da bi ta aplikacija radila uspesno... aplikacija (ozbiljnih) nema... jer najverovatnije niko to nece praviti za dzabe.

Ipak mislim da ako se bas odlucite za tablet, Asus EeePad je puno bolje resenje zbog tastature i operativnog sistema...
A za sta bi mi koristio taj Asus??
Imati internet, skype, email, itd... naravno da mi nece biti razlog za trosenje para za tablet... niti jedan.

DaBear
18-01-2012, 08:39 PM
Ali ovde nije bila rec o zabavi... ili sam ja nesto pogresno shvatio.
Ako cemo o igricama.. za pare koje treba izbrojati za iPad, se kupuje odlican stoni PC koji ce miljama biti udaljen od svakog notebook racunara po performansama (za igre).... a koji je kostao iste pare.

Operativni sistem sam po sebi ne znaci puno ako nema ozbiljnih aplikacija, i ako nema mogucnosti da se prikace na tablet profesionalni audio interfejsi. (mogucnosti realno ima, ali niko tu ne vidi neko trziste)
Recimo skoro sam pokrenuo thread na gs, koji se tice programa za profesionalna akusticka merenja (mene to zanima) za mobilne uredjaje... i ispalo je da ozbiljnih ima samo za iPhone i iPad (nisu besplatni, naravno), iako sve android spravice imaju sve neophodne resurse da bi ta aplikacija radila uspesno... aplikacija (ozbiljnih) nema... jer najverovatnije niko to nece praviti za dzabe.

A za sta bi mi koristio taj Asus??
Imati internet, skype, email, itd... naravno da mi nece biti razlog za trosenje para za tablet... niti jedan.

Bas tako...neki dan citam intervju sa likom iz kompanije koja je napravila Angry Birds (500 miliona downloads!!!) Kaze da je iOS mega platforma jer je zatvorena - lako za testiranje - jedan proizvod, dok je Android manje zahvalan za rad, jer je nemoguce iztestirati proizvod na svim (razlicitim) proizvodima.
On kaze da se njihove aplikacije i igrice uglavnom prodaju za iPhone / iPad a za Android telefone uglavnom ih daju besplatno , u dilu sa provajderima ili sa Google (skorsnji primer)...

Moritz
18-01-2012, 09:25 PM
http://www.idesignsound.com/
Ovo je link na kom mozete naci SVE aplikacije i hardver za iPad, iPhone koje se ticu Muzike i zvuka.
Nema cega nema :shock:

Pogledajte sta je novo Alesis spremio za iPad, Phone http://www.alesis.com/wnamm2012

DaBear
18-01-2012, 11:35 PM
e stvarno....:shock::shock::shock: cega sve nema !!!!!!
LOODILO !!:trchi:

Bockie
19-01-2012, 02:25 AM
Dosta resenja razlicitih proizvodjača je napravilo razne "aplikacije" (hardverske) za Ipod,Ipad,Iped,Ipid,Ipud...

Alesis je dosta pažnje posvetio tome...! Čak su proizvodi dosta dobro osmišljeni, od mixera sa višekanalnim snimačem (sa dock-om za a,e,i,o,uPad), raznih "diktafona" , terenskih snimača itd...

Većina istih je po svoj prilici osudjena na "besan" popust domaćih dilera, jer "fermentišu" na policama!
Dakle, ili je malo interesovanje za te "overhull" uredjaje ili za same a-e-i-o-u Pade...

Kako god - :kesa:...!

Da me neko pita - ni jedno ni drugo!

Već činjenica da je među mogućom "muzičkom" klijentelom, malo ljudi koji koriste a-e-i-o-u-pade, a i oni koji imaju, koriste ga više iz nominativnih a ne mogućih funkcionalnih razloga...!

U svakom slučaju, ko ima a-e-i-o-u-pad, a razmišlja na temu, srdačan savet da bezobrazno "pritisnu" trgovce da daju "mastan" popust na "aplikacije" za isti...

Nema tu "pise cena, u sistemu je, tako kasa izbaci"...!!!

Kao "imalac sredstava" TI odlučuješ o sudbini istih, pa ti je (Bogom-dano) pravo da tražiš popust, iako je u pitanju "fensi" radnja, a ne "kvantaška pijaca", pravila su slična, samo postoje neke trgovačke finese,procedure i naravno dobra volja (zainteresovanost)...:wink:

Poz'

BlasterMaster
19-01-2012, 05:02 AM
kad smo vec kod ukrstanja ipada i hardvera :da:

<iframe src="http://www.youtube.com/embed/A_hoP_o0nT4" allowfullscreen="" frameborder="0" height="315" width="560"></iframe>

DaBear
19-01-2012, 09:53 AM
RME izbacio UCX firewire / USB interface i protokol kompatibilan sa iPad-om http://www.rme-audio.de/en_support_techinfo.php?page=content/support/en_support_techinfo_cc_mode

U zadnjem SOS ima test....

soundman
19-01-2012, 04:15 PM
Hmmmmm, nestaju mi postovi.

DaBear
19-01-2012, 06:16 PM
Hmmmmm, nestaju mi postovi.

primetio sam i ja...
sigurno moderatori brisu ono sto je nebitno za thread...(nisam ja..da se zna)

Moritz
20-01-2012, 12:33 AM
Najveci deo noviteta sa NAMM2012 se tice iPad,Phone aplikacija i hardvera.
Ne znam zbog cega je toliko tesko prihvatiti promene?
Ista prica se vodila pre 10 godina ( moguce i manje) na temu laptop vs desktop, da bi danas lap top bio prisutan kod muzicara skoro kao i TV u kucama ...
Ponavljam-krajnji korisnik ce biti uvek u plusu.

DaBear
20-01-2012, 09:06 AM
Najveci deo noviteta sa NAMM2012 se tice iPad,Phone aplikacija i hardvera.
Ne znam zbog cega je toliko tesko prihvatiti promene?
Ista prica se vodila pre 10 godina ( moguce i manje) na temu laptop vs desktop, da bi danas lap top bio prisutan kod muzicara skoro kao i TV u kucama ...
Ponavljam-krajnji korisnik ce biti uvek u plusu.

Ma naravno...eno na Gearslutz su se SVI napalili na onaj 48 track recorder! Naci ce to svoju primenu itekako !!
A protive se oni koji (i dalje) misle da je njihovo neznanje i neumece i (najvaznije) NEDOSTATAK IDEJA vezano za nedostatak profesionalne (analogne, high end) opreme i vrhunskog studija !!

Inace, iTunes je lansirao "iTunes U app" u saradnji sa skolama, koledzima i fakutetima, koji daje BESPLATNO preko 500.000 raznih predavanja, kurseva, infomacija itd...navodno najveci besplatni obrazvni kontent na svetu..

DaBear
21-01-2012, 04:07 PM
Razonodi nikad kraja !!!
Super app i (nekome ce biti) vrlo koristan..

Stop motion & time lapse for iPad
http://boinx.com/istopmotion/ipad/

DaBear
23-01-2012, 11:27 PM
taze...

<iframe width="640" height="360" src="http://www.youtube.com/embed/r8F31XSrJ8w?feature=player_embedded" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

magnum
24-01-2012, 07:25 AM
Meni je ovo od Alesisa genijalno, kao bubnjaru, samo sta mislite da li ovo stabilno radi u smislu da nema kasnjenja i da ne koci ipak ja iPad u pitanju, ja mislim da bi trebalo. Da li se sofver dobija posebno i koji....ali da je genijalno meni jeste i ako je ok sa radom uzimam sigurno !! Ovaj Alesis-ov Dm Dock kosta 250e (sto nije mnogo jer iole neki malo bolji modul nema ispod 700e) + iPad naravno.

http://www.youtube.com/watch?v=10DEYi5veZE

Bockie
24-01-2012, 11:54 PM
Bio do Leshe pre koji dan i vidim da im je već stigao ovaj (http://digitech.com/en-US/products/ipb-10-programmable-pedalboard):

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQuTtKO9FX46LA7m8MkUs7IrhIl9qXa8 0ZiCS2fxwtLeABRAYes

pecass
25-01-2012, 10:41 AM
Al ovo jos niste videli:wink:
http://www.youtube.com/watch?v=BT8qDUN6Ccc&feature=related

DaBear
25-01-2012, 10:52 AM
Al ovo jos niste videli:wink:
http://www.youtube.com/watch?v=BT8qDUN6Ccc&feature=related

:rotfl::rotfl::rotfl::rotfl: sa ugradjenim "short small plate" reverbom !! Vrh !!

awacs
31-01-2012, 02:59 PM
I jo?:

http://altoproaudio.com/products/masterlink-live-16

Pozdrav,

Vasa

DaBear
02-02-2012, 07:14 AM
Avid je izbacio Avid Studio app - za editovanje video i audio fajlova itd...
Cena - ?2.99 !!!

http://itunes.apple.com/gb/app/avid-studio/id491113378?mt=8

DaBear
14-02-2012, 08:40 AM
Mackie 16 kanala mikser sa 24bit Cirrus Logic ADDA convertorima i 16 Onyx pre amps. Mixer podrzava 10 (!) iPada, tako da sem onog zamiksanje, clanovi benda mogu da prave svoje headphone mikseve itd...ima efekte, EQ, comp, reverb itd..i moze da snima na iPad...nije hrdjavo !!

http://www.mackie.com/products/dl1608/

soundman
14-02-2012, 03:43 PM
Ovo ce za koju godinu biti revolucija za manje live svirke. Vec sam video po Beogradskim klubovima da setaju i miksaju iz prostorije. Ono sto me je razocaralo je da mix na zalost nije ni malo bolji, ali to verovatno zavisi od talenta i mogucnosti same osobe koja to radi.

DaBear
23-02-2012, 09:19 AM
Mega ! Sa novim update-om Neyrinck V Control - FULL CONTROL OF PLUGINS na iPadu !!!!

http://www.airusersblog.com/home-page/2012/2/23/neyrink-v-control-update-allows-all-your-plugins-control-on.html

<object style="height: 390px; width: 640px"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/R5Vcgf3-jvs?version=3&feature=player_detailpage"><param name="allowFullScreen" value="true"><param name="allowScriptAccess" value="always"><embed src="http://www.youtube.com/v/R5Vcgf3-jvs?version=3&feature=player_detailpage" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowScriptAccess="always" width="640" height="360"></object>

DaBear
24-04-2012, 09:34 AM
samo da rezimiram - 4 meseca kasnije....iPad se korist VISE NEGO IKAD !!
Svi u kuci ga koristimo, svaki dan..za raznorazne stvari i mislim da se vise nego isplatio!!!

Mika Technika
24-04-2012, 10:34 AM
samo da rezimiram - 4 meseca kasnije....iPad se korist VISE NEGO IKAD !!
Svi u kuci ga koristimo, svaki dan..za raznorazne stvari i mislim da se vise nego isplatio!!!

Kod mene je tako sa svakom spravom koju imam, za čega sam ih kupovao ako ih neću koristiti :)

Daj jedan :p
Čekam 4-orku!(zbog žutih ekrana na trojci)

Sent from my Desire HD using Tapatalk 2

DaBear
24-04-2012, 05:06 PM
Kod mene je tako sa svakom spravom koju imam, za čega sam ih kupovao ako ih neću koristiti :)

Tako i treba - neki su spominjali kako su se smorili posle 2-3 meseca (???)

Mika Technika
24-04-2012, 05:13 PM
Tako i treba - neki su spominjali kako su se smorili posle 2-3 meseca (???)

Smorili? Ne znam kako! Sem ako je uzeto samo za surf.

fix3r
24-04-2012, 05:21 PM
Čekam 4-orku!(zbog ?utih ekrana na trojci)

Interesantno. Ne znam za taj problem, moj iPad 3 ga sigurno nema, niti sam cuo od ljudi za to. Zamenis ako ne valja, gre'ota ne uzeti ovakvu makinu zbog toga.

Inace jedva cekam dan kad ce neko napraviti propisan (i brz) UI na iPad-u za zivu svirku gde mogu da nalepim soft sintove i romplere u "Kombije" (sto bi rekli korgovci), i jednu master klavijaturu sa slotom za iPad i da zaboravimo na sve ove Fantome i Motife. To bi opako (fizicki) licilo na Oasys-a i nista slabije ne bi bilo u DSP domenu :)

Mika Technika
24-04-2012, 06:22 PM
Interesantno. Ne znam za taj problem, moj iPad 3 ga sigurno nema, niti sam cuo od ljudi za to. Zamenis ako ne valja, gre'ota ne uzeti ovakvu makinu zbog toga.

Ode&scaron; na forums.macrumors.com/ i ima&scaron; zilion tema o ovome, kao i o bleed-u.

Ako imas iPad2 stavi jedan pored drugog pa proveri, i čak ne mora&scaron; da otvaras belu stranicu, vidi se i kada gleda&scaron; settings, nije vi&scaron;e plavo bela nijansa, već žuta, tako je to kada daju samsungu da radi ekran, oni to zovu "topla boja" za veći ugodjaj pri gledanju slika, a meni izgleda kao da je neko popi&scaron;ao.

A možda ti je upalo da nema&scaron; problem, &scaron;to je veoma retko, jedan lik je morao da menja 5 puta da bi dobio normalan, kaže da je čak dobio i jedan koji je umesto žute imao roze nijansu, mislim to je malo previ&scaron;e za cimanje. E po&scaron;to ovde nema ovla&scaron;ćeni apple, ne znam kako bih re&scaron;avao taj problem, pa zato izbegavam.

DaBear
24-05-2012, 07:58 AM
Novi DAW controller za iPad!
Kompanija inace radi jos par drugih aplikazija za iPhone/iPad..
http://eumlab.com/

alavuk
24-05-2012, 08:24 AM
Ode&scaron; na forums.macrumors.com/ i ima&scaron; zilion tema o ovome, kao i o bleed-u.

Ako imas iPad2 stavi jedan pored drugog pa proveri, i čak ne mora&scaron; da otvaras belu stranicu, vidi se i kada gleda&scaron; settings, nije vi&scaron;e plavo bela nijansa, već ?uta, tako je to kada daju samsungu da radi ekran, oni to zovu "topla boja" za veći ugodjaj pri gledanju slika, a meni izgleda kao da je neko popi&scaron;ao.

A mo?da ti je upalo da nema&scaron; problem, &scaron;to je veoma retko, jedan lik je morao da menja 5 puta da bi dobio normalan, ka?e da je čak dobio i jedan koji je umesto ?ute imao roze nijansu, mislim to je malo previ&scaron;e za cimanje. E po&scaron;to ovde nema ovla&scaron;ćeni apple, ne znam kako bih re&scaron;avao taj problem, pa zato izbegavam.

kako nema ? (http://www.istyle.rs/servis-i-podrska)

Moritz
24-05-2012, 08:57 AM
Koliko mi je poznato Apple se povukao iz Srbije pre nekih mesec dana zbog , kako kazu, duzeg garantnog roka koji je u Srbiji ( 2 godine na tehnicku robu ) u odnosu na Apple-ov koji je 1 godinu, ili ako doplatis 2 (ili 3 sad nisam siguran).
Tako da od autorizovanog i od Aplle-a podrzanog prodavca i servisa nema nista :banghead:
Koliko mi je receno sve prodavnice koje prodaju Apple proizvode rade to na sopstveni rizik ( mislim na garanciju koja istekne posle 1 godine) i dobavljaju robu svojim kanalima, naravno ne zvanicnim.
Nadam se da gresim

DaBear
26-05-2012, 12:45 PM
Koliko mi je poznato Apple se povukao iz Srbije pre nekih mesec dana zbog , kako kazu, duzeg garantnog roka koji je u Srbiji ( 2 godine na tehnicku robu ) u odnosu na Apple-ov koji je 1 godinu, ili ako doplatis 2 (ili 3 sad nisam siguran).
Tako da od autorizovanog i od Aplle-a podrzanog prodavca i servisa nema nista :banghead:
Koliko mi je receno sve prodavnice koje prodaju Apple proizvode rade to na sopstveni rizik ( mislim na garanciju koja istekne posle 1 godine) i dobavljaju robu svojim kanalima, naravno ne zvanicnim.
Nadam se da gresim

iovde je garancija 1 godina, ALI ima puno prodavaca, (velike robne kuce) koje daju 2 godine garanciju - samo da kupis kod njih !!
Opste je poznato da Thomann i drugi daju mnogo duzu garanciju na sprave ako se kupi kod njih !! Konkurencija cini cuda!!

Zasto bi se Apple povlacio sa trzista kadje svugde 1 godina normala?
Jel to kod nas neki zakon da SVE mora da ima 2 godine garancije?? :confused:

boggy
26-05-2012, 02:50 PM
Koliko ja znam, da.
Svi distributeri tehnicke robe imaju taj problem...
Jedino ako skoro nisu nesto promenili.

Tomislav
26-05-2012, 05:47 PM

Zbog tog zakona bi kao potro?ači samo trebali biti sretni... Ta Appleova jednogodi?nja garancija mi je totalno suluda... I za računala.

boggy
26-05-2012, 05:51 PM
Zbog tog zakona bi kao potrošači samo trebali biti sretni... Ta Appleova jednogodišnja garancija mi je totalno suluda... I za računala.

To se promenilo na globalnom nivou (srbi kasne sa promenom zakona), jer im je to bio jedan od nacina da smanje troskove i obaveze (vise 'leba bez motike)

EDIT: To je verovatno bila jedna od odluka tipa "secem usi, krpim du*e", te sad ako bi obecali da povecavaju garanciju za godinu dana, cena uredjaja bi im bila premala da bi pokrili troskove, posto se servis u garantnom roku, placa unapred (kroz cenu uredjaja), a ako povecaju cenu, onda ih niko nece kupiti... zato tu zakonsku klauzulu, najcesce ostavljaju samim distributerima da se snalaze kako znaju i umeju (a najcesce ne znaju niti umeju). Secam se da je jedno vreme Yamaha i M-Audio "obezbedjivao" garanciju od 3(tri) meseca, a da niko nije mogao da to sprovede u Srbiji.

DaBear
27-04-2013, 11:20 PM
jako bitna vest - Garage Band sad podrzava Audiobus protokol !

Znaci, svi mega iOS synths mogu da se snime lepo u Garage Band sequencer, kao MIDI ili audio i posle ako treba exportuju u Logic ili gde vec za ozbiljnije miksanje itd......