PDA

View Full Version : Va?i saveti za eksportovanje kanala

moka
26-10-2011, 11:57 AM
- pitanje za vas ?to komponujete:
Kako eksportujete kanale od instrumentala koje neko drugi miksuje i radi aran?man? ?ta sve ?aljete? Imate li neki savet?

- pitanje za vas ?to miksujete i mo?da radite aran?man:
Sa kakvim problemi se najče?će susrećete kad dobijete kanale za miks? ?ta vas najvi?e iznervira? Kako volite da dobijete kanale?

Radim instrumentale koji većinom zavr?e kod meni nepoznatih ljudi na miksovanju tako da nemam povratnih informacija o tome koliko im sav materijal dobro spakujem.

Jan
26-10-2011, 12:09 PM
- pitanje za vas što komponujete:
Kako eksportujete kanale od instrumentala koje neko drugi miksuje i radi aranžman? Šta sve šaljete? Imate li neki savet?

- pitanje za vas što miksujete i možda radite aranžman:
Sa kakvim problemi se najčešće susrećete kad dobijete kanale za miks? Šta vas najviše iznervira? Kako volite da dobijete kanale?

Radim instrumentale koji većinom završe kod meni nepoznatih ljudi na miksovanju tako da nemam povratnih informacija o tome koliko im sav materijal dobro spakujem.

1. Retko to radim ali, 44.1/24 , kanali pikuju na oko -12db. Saljem bez kompresije itd. Saljem info miks da mikser cuje gde sam stavio reverb, delay itd...Kanale koji imaju reverb ili delay ili bilo kakav vremenski efekat saljem i sa efektom i dry, tako da moze da bira sta mu treba.

2. Najvise me iznervira kad kanali klipuju (narocito vokali, i drum sekcija, obicno oni budu isklipovani), prekompresovani kanali, previse reverba i ostalih dzidza midza na kanalima, nedostatak info miksa jer cesto kad se svi kanali importuju i dignu regleri, pesma ne lici ni na sta, ili mi pak posalju parcice (audio folder ako je recimo pro tools projekat) i info miks i onda ja od tih parcica treba da napravim ono sto je vec bilo, mislim to je kretenizam, ali eto to je to :)

EDIT: I da dodam, kad saljem ne stavljam limiter na masteru, ili bilo sta drugo, isto volim da i meni tako salju

Bockie
26-10-2011, 12:43 PM
Obicno radim live, pa tako i dajem ne renderovane kanale. "Audio_01" ,02 itd... Dakle go usnimak bez icega... Posle se to naravno uvek vrati meni sa pricom da "drugarov komp" nesto ne radi pa da ipak ja uradim mix...:D

Kad se snima iz milion tejkova, onda moras izrendati, onako kako cika Jan kaze... Dakle sve efekte - off... 44.1/24... to je to..

Najvise me iznervira kad me 48. put neko zove sa: "...a kod mene se ne cuje kontra na onom delu"... "gitara nije dovoljno heavy"..."jel moze vokal jos glasnije"... I onda ja obicno pitam na cemu slusa... ...a odgovor ne vredi ni 6€... ..."mi smo mislili da ces ti to u mixu"... Sta?! Da otpevam i odsviram 'mesto vas? ..."jel to moze u dve rate"..."doneli smo pola sada"...
:jako-lju:

DaBear
26-10-2011, 12:50 PM
Najvise me iznervira kad me 48. put neko zove sa: "...a kod mene se ne cuje kontra na onom delu"... "gitara nije dovoljno heavy"..."jel moze vokal jos glasnije"... I onda ja obicno pitam na cemu slusa... ...a odgovor ne vredi ni 6?...

SVI instrumenti mora da se cuju na SVIM zvucnicima...koliko god bili mali i jeftini. Onda je mix dobar! :wink:

Bockie
26-10-2011, 12:52 PM
SVI instrumenti mora da se cuju na SVIM zvucnicima...koliko god bili mali i jeftini. Onda je mix dobar! :wink:

Eto, znao sam da neces izdrzati...:banghead:

Pricam druze o stvarno govnima na kojima i Phil Collins ne izlazi... Dakle NI kompjuterski prdavci nego neeessttooooo...

Mada obicno i bude sve u redu nego jednostavno glupak tripuje.
I ja im posle kazem da sam pojacao ( a nisam ) i bude "Da,da, sad je mnooogo bolje"...:D
X puta mi se to desilo...

Jan
26-10-2011, 01:28 PM
I ja im posle kazem da sam pojacao ( a nisam ) i bude "Da,da, sad je mnooogo bolje"...:D

Bas sam o tome jednom pricao :) I meni se to x puta desilo

Jan
26-10-2011, 01:29 PM
Obicno radim live, pa tako i dajem ne renderovane kanale. "Audio_01" ,02 itd... Dakle go usnimak bez icega... Posle se to naravno uvek vrati meni sa pricom da "drugarov komp" nesto ne radi pa da ipak ja uradim mix...:D

Da, ja ih bouncujem u Cubase-u i onda save to new folder i to bude to

DaBear
26-10-2011, 01:31 PM

Pricam druze o stvarno govnima na kojima i Phil Collins ne izlazi... Dakle NI kompjuterski prdavci nego neeessttooooo...

pa vidis da sam namignuo !! he he

Inace ja volim kad mi posalju sve trake "od keca". Onako kako su snimljene, bez ikakve optimizacije, popravljanja itd...(to inace ovde ne rade!)
Mrzim kad mi stigne session od 10GB a ono samo 500MB se koristi...!!!
(mrmoti zaboravili da pobrisu svih 100 tejkova itd..!:D)

Everbeatz
26-10-2011, 08:16 PM
Ono sto ja preporucujem kad mi neko salje na mix je:

- da ne klipuju

- bez kompresije, eq

- bez panninga

- format 44k/24bit (preporucljivo da se radi dither na 24bit prilikom exporta)

- bez FXa na kanalima (delay, reverb, itd) (eventualno sa FXevima da cujem sta je ideja)

- naznake tj "uputstva" oko detalja u vezi mixa, sto vise to bolje

otprilike je to....

moka
27-10-2011, 11:07 PM
Suma sumarum je da ja odradim miks najbolje ?to znam (radi ve?be) ali da ipak kanale po?aljem bez ikakvih efekata na njima, eventualno ako ne?to mislim da sam dobro uradio po?aljem i moju verziju i originalnu verziju tog kanala.

Geronimo
02-11-2011, 06:11 PM
svi instrumenti mora da se cuju na svim zvucnicima...koliko god bili mali i jeftini. Onda je mix dobar! :wink:

+1

Surfer
02-11-2011, 08:01 PM
99% svega što dobijem je eksportirano preglasno.

Iz najpoznatijih studija u HR ponekad dobijem vokal snimljen na 16 bita.
Iz najpoznatijih studija u HR ponekad dobijem kanale sa čujnim probijanjem mase i tonom na 50 hz.

Kad ja eksportiram, uvijek snimim i rough mix, tako da ljudi koji će dalje raditi imaju ideju o tome kako pjesma otprilike zvuči.
Ja to dobijem vrlo rijetko.
Moj rough mix uvijek ima brzinu BPM-a u imenu.( npr. pjevaj124mix1.wav)

Kad eksportiram, imena svih mojih kanala počinju sa velikim A, kao npr. Akick1, tako da kad netko importira nešto moje uvijek mu je to prvo po abecedi u listi u folderu i zna da je moje .

Uglavnom je problem sa glasnoćom i lošim označavanjem kanala.

idvi
07-11-2011, 11:18 AM

Bravo ..bravo...!
..to mi je glavna fora u svemu..kao onaj fazon: ovo ti je malo previše bassa..a ja niša ne podesim.."normalno" odgovor:ovo se osjeti da je puno bolje.
Ili imao sam kritike od nekih "velikih" likova na moje autorstvo (autorske radove) A JA njima podmetnuo svetski hit iz daleke prošlosti (malo moderiziran)..a ono komentar uhhaa kakva loša modulacija..harmonije su seljačke itd.
:ups: sory znam da nije tema al me uzbudilo..:D

Heavy Jerk
14-11-2011, 07:36 AM
- format 44k/24bit (preporucljivo da se radi dither na 24bit prilikom exporta)

Zasto dither, sem ako nije miksovano na vecem bit depth-u, sto sumnjam?

Everbeatz
14-11-2011, 11:48 AM
Zasto dither, sem ako nije miksovano na vecem bit depth-u, sto sumnjam?

Zato sto, da bi po definiciji, digitalni signal bio 'ispravan' treba da se uradi dither prilikom 'izlaska' iz bilo koje vrste procesinga. Pored toga, vecina DAWova je interne 32bit float arhitekture, osim nekih drugih resenja u poslednje vreme. Sam izlaz iz 32bit float treba da se dither-uje na 24bit. Pogotovo ako postoji neka vrsta procesinga na kanalu ili cak 'banalno' pomeranje fader-a.

Vec sam objasnjavao, u nekom drugom threadu, da jedina dva DAWa, koji matematicki ispravno pristupaju ovom problemu su PT (dithered mixer) i Samplitude - oba rade dither prilikom svake vrste kalkulacije. Vecina developera (npr. Steinberg) uopste ne govori o ovome niti su implementirali to u arhitekture njihovih programa.

Heavy Jerk
14-11-2011, 03:23 PM
Zato sto, da bi po definiciji, digitalni signal bio 'ispravan' treba da se uradi dither prilikom 'izlaska' iz bilo koje vrste procesinga. Pored toga, vecina DAWova je interne 32bit float arhitekture, osim nekih drugih resenja u poslednje vreme. Sam izlaz iz 32bit float treba da se dither-uje na 24bit. Pogotovo ako postoji neka vrsta procesinga na kanalu ili cak 'banalno' pomeranje fader-a.

Vec sam objasnjavao, u nekom drugom threadu, da jedina dva DAWa, koji matematicki ispravno pristupaju ovom problemu su PT (dithered mixer) i Samplitude - oba rade dither prilikom svake vrste kalkulacije. Vecina developera (npr. Steinberg) uopste ne govori o ovome niti su implementirali to u arhitekture njihovih programa.

Hm, ja sam ucen da se dither radi samo kad se menja bit depth, recimo mix se radi na 44.1/24, a eksportuje se za CD 44.1/16, a da u ostalim slucajevima ne treba, tj. da nije bitno. Da li bi mogao da mi das neki link za dalje citanje?
Hvala na objasnjenju.

Everbeatz
14-11-2011, 05:06 PM
Hm, ja sam ucen da se dither radi samo kad se menja bit depth, recimo mix se radi na 44.1/24, a eksportuje se za CD 44.1/16, a da u ostalim slucajevima ne treba, tj. da nije bitno. Da li bi mogao da mi das neki link za dalje citanje?
Hvala na objasnjenju.

Nemam link za dalje citanje jer developeri softvera ne pricaju o ovome. Da je stvar u startu resena i objasnjena mi se ne bi sad bavili ovim pitanjem tj. da li dither-ovati il ne.

O detaljima sam saznao 'ispod zita' tj. od ljudi koji su od 60tih i 70tih godina u audio industriji, pratili razvoj audio tehnologija i koji su u relacijama sa DSP guru-ima koji poznaju digital audio i same principe toga sa stanovista teorije i implementacije u praksi

Granata
15-11-2011, 03:00 AM
Hvala na objasnjenju.

ja bih chak ishao dotle da dither ne mora ni tada, jer on nije nishta do maskiranje clippovanja low level zvuka, i po meni je stvar ukusa. Dither jedino ima smisla kada se smanjuje dinamichki opseg, u sluchaju da se shum smatra prijatnijim za uho od distorzije...