View Full Version : Električni orgazam
Album ?To ?to vidi? to i jeste? - kvalitetan preko svih očekivanja. Za početak, zna li neko bilo kakve podatke vezane za produkciju istog? Ja sam poku?ao ne?to da izguglam, ali nigde ni?ta, čak ni na njihovom zvaničnom sajtu http://www.elektricniorgazam.com/novi_album.htm
awacs
24-10-2011, 04:08 PM
http://www.discogs.com/Elektri%C4%8Dni-Orgazam-To-%C5%A0to-Vidi%C5%A1-To-I-Jeste/release/2628436
U prevodu: snimano kod Banane (u prostoriji za probe), Voja Aralica miksao kod sebe u studiju.
Po?teno, ali dosadno za slu?anje ako si straiijtttt :wink: A jebiga, kad sam hijavata mogu da slu?am i sva?ta ne?to drugo :) Ali nije lo?e, neke pare su kanule od mt:s-a, ne?to se radilo, sviraće malo po prostorima za 400-500 du?a, obići će malo "rokenrol celu Jugoslaviju", va?no je da se ne?to radi. I kao ?to rekoh - po?teno je! Sigurno neće da zakupe Beogradsku Arenu pa da love publiku za D? po ?kolama i bankama na?e zemlje ponosne da bi pokazali koliko su popularni...
Pozdrav,
Vasa
OK, nije u pitanju remek delo za dugo slušanje u samoći, ali u poređenju sa ogromnom većinom skorašnjih izdanja (pa i sa prethodnim albumom Električnog orgazma), ovo je mega uspeh. Pesmu Mr. Ministar sam čuo na radiju i bio ubeđen da je u pitanju neki skriveni biser iz osamdesetih, jer se takve pesme više ne prave, tj. skoro niko ne ume da ih napravi. Osim toga, zaintrigiralo me to što nisam mogao da pogodim čija je pesma. Stilski se očigledno dosta razlikuje od svega što su oni radili.
Za razliku od Arthura, koji (sve u ume borbe protiv hejta) smatra da je ovo smeće sa dobrom produkcijom, meni su sadržaj i izvođenje ovde ipak ispred produkcije. Ne znam da li je to samo moj utisak, ali slušajući album kroz slušalice sve zvuči moćno i veliko, ali na slabijim zvučnicima (mini linije, iMac, itd.) sve se naglašeno pretvara u lo-fi. Nekako uređaj na kojem se album sluša previše utiče na zvučnu sliku. Na manjim zvučnicima vokal postaje teško razgovetan, a bass se gubi, reverb postaje mnogo izraženiji i sve dobija neki šum kao iz starog radija.
quake2
25-10-2011, 01:03 AM
meni su sadr?aj i izvođenje ovde ipak ispred produkcije.
Prateci cika Vojin rad i narocito postujuci njegovu sposobnost da produkcijom isprati muzicku atmosferu koju sam bend namece,mislim da je i ovoga puta napravio pun pogodak i cak i pomake u nekom smislu.Bojim se da je producirati EO dosta veci poduhvat nego sto mislimo:)."Nemas nikom nista da das" mora da zvuci lo-fi,sta tu covek moze da uradi a da ne pokvari nesto sto je obelezilo EO karijeru?To sto je moglo,cika Voja je cini mi se i uradio.
Ne znam da li je to samo moj utisak, ali slu?ajući album kroz slu?alice sve zvuči moćno i veliko, ali na slabijim zvučnicima (mini linije, iMac, itd.) sve se nagla?eno pretvara u lo-fi. Nekako uređaj na kojem se album slu?a previ?e utiče na zvučnu sliku. Na manjim zvučnicima vokal postaje te?ko razgovetan, a bass se gubi, reverb postaje mnogo izra?eniji i sve dobija neki ?um kao iz starog radija.
Pa kakav je zvuk u krokodili dolaze,ja ne postojim,debeloj devi i konobaru?Onakav kakav se tokom snimanja rukama i glasnim zicama napravi.To ti je Elektricni Orgazam i to ti je ono sto ste do sada valjda ti i ostali njihovi fanovi obozavali?Sta je tu tebi cudno?Nisi valjda ocekivao da ce sada cika Voja da ih upakuje kao Inkognito?....
Arthur
25-10-2011, 03:20 AM
ja sam svoju dozu hejta ostavio u okvirima onog topika, koji ionako smatram poligonom za buduću politiku prema istom, što ličnu, što moderatorsku.
Mene pored toga šta mislim o samim pesmama, ovde ipak više zanima produkcija, koja je totalno na visokom nivou, te ako neko ima neke još detaljnije informacije - tipa - koja je oprema korišćena za snimanje i mixanje, koliko je Aralica bio uključen u proces snimanja i sam performans muzičara (koji je takođe na visokom nivou, po mojim merilima) i sl. Eto to su neke stvari koje mene stavrno zanimaju.
Prateci cika Vojin rad i narocito postujuci njegovu sposobnost da produkcijom isprati muzicku atmosferu koju sam bend namece,mislim da je i ovoga puta napravio pun pogodak i cak i pomake u nekom smislu.Bojim se da je producirati EO dosta veci poduhvat nego sto mislimo:)."Nemas nikom nista da das" mora da zvuci lo-fi,sta tu covek moze da uradi a da ne pokvari nesto sto je obelezilo EO karijeru?To sto je moglo,cika Voja je cini mi se i uradio.
Pa kakav je zvuk u krokodili dolaze,ja ne postojim,debeloj devi i konobaru?Onakav kakav se tokom snimanja rukama i glasnim zicama napravi.To ti je Elektricni Orgazam i to ti je ono sto ste do sada valjda ti i ostali njihovi fanovi obozavali?Sta je tu tebi cudno?Nisi valjda ocekivao da ce sada cika Voja da ih upakuje kao Inkognito?....
Sve to stoji. Mo?da je to samo moj utisak, ali čini mi se da je ovde ipak produkcija takva da se zvučna slika menja vi?e nego ?to bi trebalo na različitim uređajima. Kroz slu?alice je sve mnogo vi?e hi-fi nego ?to je zvuk Električnog ikad bio, dok je na iMac-u vi?e lo-fi nego "Krokodili" i ostale stvari koje pominje?.
koja je oprema kori?ćena za snimanje i mixanje, koliko je Aralica bio uključen u proces snimanja i sam performans muzičara (koji je takođe na visokom nivou, po mojim merilima) i sl. Eto to su neke stvari koje mene stavrno zanimaju.
Da, zaista bi bilo zanimljivo saznati neke detalje. Ovaj album definitivno zaslu?uje svaku vrstu pa?nje i analize.
disco violence
25-10-2011, 09:13 AM
Pesmu Mr. Ministar sam čuo na radiju i bio ubeđen da je u pitanju neki skriveni biser iz osamdesetih, jer se takve pesme vi?e ne prave, tj. skoro niko ne ume da ih napravi
Mislim da je ovo razlog za?to mi se nove stvari sviđaju,prestali su da lutaju, vratili se korenima i lepo to zapakovali.
Mislim da je ovo razlog za?to mi se nove stvari sviđaju,prestali su da lutaju, vratili se korenima i lepo to zapakovali.
Da, s tim ?to to vraćanje korenima nipo?to nije stilsko podra?avanje sebe od pre četvrt veka. Ja ne bih nikad pogodio da je to Električni orgazam. Pustio sam i nekim drugarima i pitao ko svira - niko nije prepoznao.
Bockie
25-10-2011, 10:46 AM
Pustio sam i nekim drugarima i pitao ko svira - niko nije prepoznao.
Da... Ni na sta ne lici...:D
Shallim se, super je sound...!
:wink:
Surfer
25-10-2011, 01:22 PM
Meni je malo pre pop produkcija, ne ide mi uz njih.
Zvuči previ?e sladunjavo.
Synthevi su u?asni.
Odabir reverba je isto lo?.
Produkcija je generalno stuck in the 80's.
Sound i miks su dobri.
Da se mene pita, a ne pita me se, ja bi mute synthove i mute reverbe i ne bi se trebao provjeravati omot albuma da se sazna koja je godina izdavanja.
IMHO, naravno
awacs
25-10-2011, 02:38 PM
Produkcija je generalno stuck in the 80's.
Živa istina, ali ja baš to posmatram kao pozitivnu osobinu te produkcije. NJIMA to pasuje i taj zvuk se dobro nosi sa ostatkom ponude na radiju i TV baš zato što je drugačiji.
Pozdrav,
Vasa
P.S. Kad kažem "njima to pasuje" mislim "oni su to tako hteli".
awacs
26-10-2011, 03:24 PM
Nego, sad baš nešto slušam ovo u integralnoj verziji. Dobro je, baš je dobro kao celina. Možda nije dobro, ali meni se SVE sviđa baš takvo kakvo je. Na neku foru im bašbašbaš verujem. Pošto u poslednje vreme retko kome verujem onda me sama ta činjenica toliko obraduje da uopšte ne stižem da analiziram snimak kao takav. Što valjda znači da je to dobro producirana ploča.
Pozdrav,
Vasa
Ja bih rado zavirio u tu Bananinu prostoriju za probe. Nadam se da će se ovde pojaviti neko sa vi?e informacija o snimanju.
Ko će ga znati, mo?da je ipak mobilni operater u ulozi motivatora ključna komponenta za snimanje dobrog albuma?
wladymeer
29-10-2011, 03:17 PM
Izgleda da ne razumem - niko nema problema sa Giletovim pevanjem u Mr. Ministar?
awacs
29-10-2011, 03:47 PM
Pa dobro sad :wink: Ali to je Gile, nije Majkl Džekson. Kao što rekoh - meni je to dobro kao paket, a kad mi se dopada celokupna slika tad nemam problem sa detaljima.
Cela ploča ima taj nekakav stoned vajb i sve je nekako "ka unutra" (introspektivno, što bi se reklo) pa mi se onda i taj Mr. Ministar uklapa u celu priču. Da li je falš? Pa jeste, pa šta :wink: El Org svira taj stoned trip već dvadeset godina, ali ovo je prvi put da mi taj njihov fazon radi. I naravno da se neće dopasti mlađoj publici, ali mislim (bar se nadam) da ih to ne sekira previše.
Naravno da je najverovatnije stvar u meni, a ne u samom albumu, mada nisam stoned, majke mi :wink:. Opet, ja nisam rok kritičar nego pričam samo u svoje ime.
Pozdrav,
Vasa
Bockie
29-10-2011, 05:21 PM
sad vidim...greska na forumu...brisanje...
>>>
Bockie
29-10-2011, 05:24 PM
Izgleda da ne razumem - niko nema problema sa Giletovim pevanjem u Mr. Ministar?
Ne volim da slusam El.org, mada sam i sam ucestvovao na snimanju albuma iz '99-'2000te,... ALI:
Matori...
Daj jednu pesmu Bajage da nije negde fals...! Ono govno od Balasevica...? Pusenje? AZRA!!! Stones-i, Cult-i... Ima ih koliko hoces...!!! Niko sve to nije slusao da bazdari stimer, vec su ponekad imali koju dobru pesmu...
(u drevna vremena (dok smo ziveli kao pracovek po pecinama i jeli zive puzeve i iguane sto je trajalo do pre 10-15 godina, sad to ne sme), je bilo vazno imati dobar tekst,pricu,melodicnu muziku,itd...)
Danas je bitno da je RMS na -2 i da bije u talamus a ostalo bas i nije, jer ce ionako za 2 dana doci novo smece...:wink:.
.
Dakle :
Tako Gile peva.
wladymeer
29-10-2011, 06:43 PM
Nije problem u vokalnoj liniji niti falšu niti o žanru. Problem koji ja osećam je u "farbi" glasa. I to ide do te mere da kada čujem "ja sam Mr. Guverner, volim kad mi kažu Ser" imam neopisivu potrebu za samopovredjivanjem.
Jednostavno se grozim pomisli da je to najbolje nešto što su studijski od njega mogli da izvuku. Kao neko ko bi radio kao snimatelj u datom trenutku i snimao ovu pesmu stvarno ne vidim kako bih mogao da se iskuliram i da taj glas ostavim takav kakav je u finalnoj verziji. A kamoli da od toga pravim još spot!
awacs
29-10-2011, 07:36 PM
Nije problem u vokalnoj liniji niti fal?u niti o ?anru. Problem koji ja osećam je u "farbi" glasa. I to ide do te mere da kada čujem "ja sam Mr. Guverner, volim kad mi ka?u Ser" imam neopisivu potrebu za samopovredjivanjem.
Jednostavno se grozim pomisli da je to najbolje ne?to ?to su studijski od njega mogli da izvuku. Kao neko ko bi radio kao snimatelj u datom trenutku i snimao ovu pesmu stvarno ne vidim kako bih mogao da se iskuliram i da taj glas ostavim takav kakav je u finalnoj verziji. A kamoli da od toga pravim jo? spot!
A otkud znam, kapiram to kao oma? pesmi Police and Thieves, kao nekakav crossover između Juniora Murvina (falset) i The Clash (gitare), pa sve to onako kako Električni orgazam to danas do?ivljava i kako Gile to tumači 35 godina po?to je prvi put čuo tu pesmu...
Meni se ovaj album Orgazma sviđa prosto zato ?to ne čujem njihovu potrebu da sebe prika?u boljima nego ?to jesu. Za to u dana?nje vreme treba imati petlju, i tu petlju retko ko ima.
Pozdrav,
Vasa
Bockie
29-10-2011, 07:51 PM
Nije problem u vokalnoj liniji niti falšu niti o žanru. Problem koji ja osećam je u "farbi" glasa. I to ide do te mere da kada čujem "ja sam Mr. Guverner, volim kad mi kažu Ser" imam neopisivu potrebu za samopovredjivanjem.
To znaci da si jos uvek "u formi" i da treba da sto vise radis jer ti se jos nije zgadio posao!
Ovaj posao se stalno uci, i posle 30 godina ces ga i dalje uciti, ali postoji trenutak spoznaje kad sa punim pravom smes da kazes - "ovo je smece" i stanes znanjem i radom iza toga...! Sto pre se to desi, bices uspesniji...!
A Vasu ni ja nisam najbolje skapirao sa onim drevnim izrazima... ...ne znam ni da izgovorim to... ...to nema na iTunes...:D
:thumbsup:
AZRA!!!
Najbolji vokal svih vremena u ovom delu Evrope. IMHO
Ontopic. Giletov falset van intonacije mi je posle prvog slušanja bio veliko iznenađenje. Zar bi neko to stavio u finalnu verziju pesme! Posle više slušanja sam ukapirao: falširanje na komercijalnim albumima je prihvatljivo, a što je još luđe - slušljivo. Neverovatno šta sve čovek pod stare dane može da sazna i nauči. Ne bojte se, to ne znači da ću sad i ja početi da pevam. :wink:
Bockie
29-10-2011, 08:54 PM
Najbolji vokal svih vremena u ovom delu Evrope.
A jebi ga Znak-e, to je vec jaaako subjektivno. :blabla:
Mene ako pitas, za text nema ko sta da kaze, ali je vokalna 0... :hm:
DaBear
29-10-2011, 09:12 PM
Najbolji vokal svih vremena u ovom delu Evrope. IMHO
Ontopic. Giletov falset van intonacije mi je posle prvog slu?anja bio veliko iznenađenje. Zar bi neko to stavio u finalnu verziju pesme! Posle vi?e slu?anja sam ukapirao: fal?iranje na komercijalnim albumima je prihvatljivo, a ?to je jo? luđe - slu?ljivo. Neverovatno ?ta sve čovek pod stare dane mo?e da sazna i nauči. Ne bojte se, to ne znači da ću sad i ja početi da pevam. :wink:
:shock::shock: Ludilo uzima maha !! Najbolji vokal...ahahahahaaaaaaagghhhh,,,(zagrcnuh se !!) E moj Znak !
Ukapirao sam da odprilike na svakih 10-15 godina prihvatis neki band...prvo su bili Beatles...pa si posle 10-15 godina otkrio Azru...sad 15 godina kasnije si otkrio El Orgazam !!
(I shvatio da SME da se falshira na plocama!!) :rotfl:
Nisam slusao album - samo one 2 pesme na njihovom web sajtu...onaj R'nR sablon je ....sablon..mislim sramota bi me bilo da to sviram / slusam / snimam / gledam / kupim u danasnje vreme....Ona druga , kao reggae fazon - synth totalno bez veze...ne pasuje, OK vajb, ali me smara reggae sa nasih prostora...(gde se jos fura taj fazon ????)
quake2
30-10-2011, 07:02 AM
Cekajte bre ljudi:confused::confused::confused:Jel taj vokal u mr.ministar nije snimljen od zajebancije,kao ono....glas nekog ofucanog ministra?....ja sam to tako kontao...ako je pevano "zaozbiljno",onda vec...mislim....neznam.....stvarno.....i tako.Mozda da pozovemo Gileta kao gosta pa da nam objasni:)?
awacs
30-10-2011, 09:20 AM
Cekajte bre ljudi:confused::confused::confused:Jel taj vokal u mr.ministar nije snimljen od zajebancije,kao ono....glas nekog ofucanog ministra?....ja sam to tako kontao...
Pa naravno, nije mi jasno kako to nekome nije jasno :confused::confused::confused: Takoreći "introspekcija jednog ministra" u tumačenju Srđana Gojkovića :wink: Sad, ne znam ?ta ti podrazumeva? pod "zajebancijom", ali mo?da bi moglo i tako da se nazove. A mo?e da se nazove i "satirom".
Pozdrav,
Vasa
Preslu?'o i ja, o da, već na samom začetku ideje da se o ovome uop?te priča, nego, reko, da ne bude na prvu loptu, ?to ka?u, ko zna kakav je u stvari "rad"...
I sad, za razliku od svih vas (bar sudeći prema onome ?to je za sada spomenuto) ja imah feel-cresendo na drugoj pesmi: "Noć me zove", nekako, učinilo mi se da ElOrg upravo u tom cd-momentu pokazuju sublimaciju stvaralačke moći da se profine, donekle promene, a opet budu prepoznatljivi.
Da se razumemo, Gile i co. nikada se nisu ni trudili niti su ?eleli da se vrate korenima, u njihovoj novijoj izdavačkoj istoriji sve naginje upravo na to, sladunjavo, ali ne po cenu gubljenja identiteta. Znate ono - u starom čamcu, na istom jezeru, vodi, okolo dobro znana fauna i flora, samo su se promenile kafane i njihovi vlasnici u priobalju. Ti peca?, posmatra? i ne donosi? nikakve zaključke o de?avanjima daljim od vrha ti ?tapa, eventualno plovka.
Ja tako do?ivljavam ElOrg, mada, moram priznati da mi pomalo (evo i ovde) smeta taj osećaj kako su odveć dovoljno zreli za jo? jedan ultimativni hit, a sve ne?to okolo-naokolo, buć... No, to je mo?da i cena koju mora? platiti ako se ovde po?teno bavi? rock'n'roll-om. Experiment sa poluslu?ljivim falsetom u kontri sa činjenicom kako se takvo pevanje koristi upravo pod suprotnim okolnostima - da utvrde pevača na zvezdanom nebu retko nadarenih za milozvučnu interpretaciju takvog stila, već dovoljno govori o hrabrosti, da sad ne budem prost pa ka?em, nejebavanju. A uostalom, kome je do (urbanih) hitova, taj se na Balkanu bavi hip-hopom, zar ne?
:shock::shock: Ludilo uzima maha !! Najbolji vokal...ahahahahaaaaaaagghhhh,,,(zagrcnuh se !!) E moj Znak !
Ukapirao sam da odprilike na svakih 10-15 godina prihvatis neki band...prvo su bili Beatles...pa si posle 10-15 godina otkrio Azru...sad 15 godina kasnije si otkrio El Orgazam !!
(I shvatio da SME da se falshira na plocama!!) :rotfl:
Nisam slusao album - samo one 2 pesme na njihovom web sajtu...onaj R'nR sablon je ....sablon..mislim sramota bi me bilo da to sviram / slusam / snimam / gledam / kupim u danasnje vreme....Ona druga , kao reggae fazon - synth totalno bez veze...ne pasuje, OK vajb, ali me smara reggae sa nasih prostora...(gde se jos fura taj fazon ????)
Da se razumemo, Električni orgazam nije u istoj klasi sa Bitlsima i Azrom. Ovaj album mi je odličan u poređenju sa dana?njom domaćom produkcijom, ne sa rokenrol klasicima.
?to se tiče vokala, pretpostavljam da je tebi omiljeni pevač Marko Nastić. U stvari ne, on je već bajat, bolji je Gramofond?ija...
quake2
30-10-2011, 05:54 PM
Sad, ne znam ?ta ti podrazumeva? pod "zajebancijom", ali mo?da bi moglo i tako da se nazove. A mo?e da se nazove i "satirom".
Pozdrav,
Vasa
Da,da....satira,bolja rec:).
DaBear
30-10-2011, 08:19 PM
Da se razumemo, Električni orgazam nije u istoj klasi sa Bitlsima i Azrom. Ovaj album mi je odličan u poređenju sa dana?njom domaćom produkcijom, ne sa rokenrol klasicima.
?to se tiče vokala, pretpostavljam da je tebi omiljeni pevač Marko Nastić. U stvari ne, on je već bajat, bolji je Gramofond?ija...
Pa oni su DJ-i ne pevaju...(?) Ne kapiram...mislim kapiram, ali se nisi dobro izrazio....a OK za "klasu", a Azra i Beatles JESU u istoj klasi..? :wink:
Pa oni su DJ-i ne pevaju...(?) Ne kapiram...mislim kapiram, ali se nisi dobro izrazio....a OK za "klasu", a Azra i Beatles JESU u istoj klasi..? :wink:
Da, rokenrol klasici.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.