PDA

View Full Version : Presonus Studio One V2 - ARA (r)evolucija!!!

euphoric
18-10-2011, 05:19 PM
Skinuo demo - utisak/jedna rec - WOW :shock:! Odlican posao Presonus, sve sto je nedostajalo u V1 sada su implementirali i stare stvari jos poboljsali..
Workflow je neverovatan, mixer sa razlicitim pogledima - fenomenalan (ima 4 vrste setupa mixera, sa playlistom kanala koja moze da se linkuje sa kanalima u arrange view-u!).
Usudio bih se reci da je miksovanje mnogo bolje nego na Pro Tools-u a da ne pricam na Logic-u i Cubase-u. Folderi sa grupama za edit i za miksing, direktan bus na mixeru za folder itd.

Sve informacije se nalaze na :http://studioone.presonus.com/

http://img855.imageshack.us/img855/5408/presonusstudioone2songp.png

Video o ARA protokolu i Melodyne integraciji (MUST SEE :shock:):

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=F3J8SFhoe10

Nekoliko clipova o S1V2 sa youtube-a:

General overview:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=Ih3nLeq0Cfg

Track Management:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=RWwB0_GqA7A

Comping:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=zLQ9-y5JD_g

Project Page Enhancements:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=LCGiZhnRh7s

Transient Detection and Editing:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=VYDJ_UpPFVY

Presonus - svaka cast!
Ovakav napredak i podrska, lakoca koriscenja i kreativnost workflow-a u S1V2. Konkurencija, drz'te se :rotfl:

Cubase/Logic killer?

:D

quake2
18-10-2011, 06:56 PM
Odlicno su ga odradili,svaka cast za Presonus.Integracija sa Melodyne-om ce sigurno da isprasi turove ostalim uspavanim seq.Nadam se samo da ce ovaj potez biti stimulans svima da urade isto,ili nesto slicno, jer mi se bas i ne menja Logic u kome radim vec zilion godina.Inace sve ostalo je vec vidjeno,cak i gomila ovih tastera kao da je precrtana.Koliko je u sustini Presonus kao sequencer stabilan,brz???Kakva je integracija sa externim spravama?Interni plug inovi?Mozda bi cak i probao malo da se poigram njime:).

euphoric
18-10-2011, 08:01 PM
Odlicno su ga odradili,svaka cast za Presonus.Integracija sa Melodyne-om ce sigurno da isprasi turove ostalim uspavanim seq.Nadam se samo da ce ovaj potez biti stimulans svima da urade isto,ili nesto slicno, jer mi se bas i ne menja Logic u kome radim vec zilion godina.Inace sve ostalo je vec vidjeno,cak i gomila ovih tastera kao da je precrtana.Koliko je u sustini Presonus kao sequencer stabilan,brz???Kakva je integracija sa externim spravama?Interni plug inovi?Mozda bi cak i probao malo da se poigram njime:).

Ja sam Logic user od verzije 7 i nisam nikada pomisljao da ce mi nesto drugo trebati, niti da ce me bilo sta drugo zadovoljiti posle Logic-a 9.
Probao sam i prvu verziju Studio One-a i radio je odlicno, ultra stabilan i brz, ali su mi nedostajale stvari iz logica, pretezno editovanje vise partova midija odjednom, channel strip u inspektoru, groove templates, folderi itd..

Medjutim, danas kada sam probao sve ovo iz verzije 2, daleko prevazilazi sva moja ocekivanja od sledece inkarnacije bilo kojeg softvera, promene na bolje su ogromne..
Verzija 2 je bukvalno potpunila sve nedostatke sa kojima je kaskala za Logic-om/ Cubase-om i premasila ih u mnogim delovima, a stare stvari u kojima su bili bolji od konkurencije (workflow, workflow, workflow) jos su usavrsili!
Koliko je samo godina trebalo Steibergovim i Apple-ovim developerima da krpe, nadogradjuju, menjaju stastavljaju delove koda koji su tu jos iz 80-ih godina i da dodju do danasnjih monstruma od softvera koji vladaju DAW marketom vec decenijama. Mislim da je upravo to problem, jer su se Steinberg, Avid (ex Digi), Apple (ex Emagic) i donekle Cakewalk veoma ulenjili (usled nedostataka prave konkurencije sa novim idejama), uzeli svoje parce trzista i pruzali korisnicima sacicu novih ideja i stvari u novim inkarnacijama softvera za velike pare..
Kako je vreme odmicalo, konkurencija se sve vise budila sa novim idejama i tu je sigurno najvece parce trzista uzeo Ableton sa Live softverom koji je "zaziveo" tek od verzije 4, uveo neke nove ideje i napravio "svoje trziste" - performance daw, koje je gradio sve do verzije 8 u kojoj je skoro 3 godine. I dalje Live u svom segmentu nema konkurenciju ali je poznato da uskoro dolazi novi "performance daw" od strane ljudi koji su nedavno (pre 2 god) napustili Ableton usled unutrasnjih "ne suglasica".

Slicna je i situacija sa Studio One software..Kreiran je od strane ljudi (Wolfgang Kundrus koji je bio glavni arhitekta za Cubase, jos od vremena Atarija) koji su napustili Steinberg (cini mi se u vreme kada ih je kupila Yamaha, listu sa developerima mozete naci ovde http://www.presonussoftware.com/en_US/index.php?id=company-team ) a bili su glavni projektanti za Cubase/Nuendo i VST(i) standard (ni manje ni vise)..Otisli su jer je cika Karl (Steinberg) terao svoju pricu sa razvojem Cubase-a/Nuenda, nabacivanje jos funkcija i dzidza-bidza u cubase a i ovako glomazni kod i dalje sadrzi portove sa Atari-ja, sto je Wolfgangu smetalo jer je sa svojim timom hteo iznova da napise Cubase..Naravno, doslo je do nesuglasica i Wolfgang je sa ekipom napustio Steinberg, krenuo da radi novi engine, koji je kasnije otkupio Presonus i ceo softverski tim zaposlio!
I eto nas sada sa Studio One-om koji ima nesto sto Cubase/Logic/Pro Tools nemaju - svez, optimizovan kod koji se definitivno oseti pri radu sa S1..
Eto nas i kod price o verziji 2 koja je definitivno stabilnija, utegnutija i nadasve brza od Logica narocito..Mnogo su promena napravili, mnogo korisnih detalja ubacili.
Naravno, ne postoji savrsen DAW software, ali me neko pita, Studio One je definitivno na putu da to bude!

Sto se tice tvog pitanja integracije sa hardverom, tu tek briljira! Pogledaj ovaj video i bice ti jasno koliko je napredniji i jednostavniji rad sa midi kontrolerima u odnosu na konkurenciju, a video je jos iz verzije 1, sada je jos prosirena podrska! http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=a56Rq7Z1LJM

Sto se tice hardverskih efekata, ima odlican pipeline sistem preko plugina ili direktno sa ulaza (inputa).
Interni pluginovi - efekti jako dobri (definitivno u rangu sa Logicovim, neki i bolji za moj ukus, kao npr EQ) ali ih je manje nego u Logicu. Instrumenti su definitivno ispod ranga Logica ali mi je sampler mnogo bolji nego EXS24 (ne racunam neke ogromne biblioteke od nekoliko GB) u Logicu, slican je Abletonovom Sampleru u kombinaciji sa Simplerom ..

Uh, al' sam oduzio :) .. Sve u svemu, meni se mnogo svidja V2 i preporucujem ti da definitivno probas i pogledas ostale clipove na youtube-u. Bice interesantno videti kakav ce Logic X biti, jer ako zabrljaju, bice cupavo :cry:

Pozdrav ;)

psionic
18-10-2011, 08:07 PM
Mene konkretno zanima jedna stvar koja me je kocila da upotrebim taj Studio One i zbog cega sam pribegavao Sonaru: da li su konacno ubacili neki svoj cross platform sistem - da iz 64bit verzije mogu da pokrenem 32bit vst, ili cu i dalje da se patim sa jbridgeom (kog nikako ne volem) ? U tom segmentu, Reaper je svakako neprevazidjen. Koristi i x86 i x64 ravnopravno, kao da se nista i ne desava u pozadini! Posle njega je Sonar X1, pa tek onda drugi - sa ili bez kombinacije Jbridgea :( Ne znam na sta lici ova Cubaseova poslednja varijanta...

Druga stvar je SC issue. Cubase koristi svoj sistem za sidechain, Studio One opet svoj (oba, na svu srecu, rade sa VST3 standardom za SideChain), ali sta je sa gomilom dobrih VST2 pluginova koji koriste sidechain i lepo rade pod Sonarom, ali ne i pod Cubaseom i Studiom One ? Da li je tu nesto menjano ?

Sto se hardverske kompatibilnosti tice... Cudi me da u verziji 1 nema ugradjenu podrsku za Novation liniju proizvoda. Prepoznaje on lepo klavijaturu, ali mi je cudno da nema neke naprednije fore, tipa da ima preset za studio one i automap... Utoliko vise sto je Novation ustvari deo Presonusa ? Pitam se jesu li to razresili u dvojci ?

A kad smo kod Cubaje - niko nista ne prica detaljnije o 6. Voleo bih da cujem i o tome neki komentar... U momentu kad je izasao, nesto se svi uskomesali, neki ga pokupovase, ali od onda ni rec ... ?

Video o ARA protokolu i Melodyne integraciji (MUST SEE ):

http://www.youtube.com/watch?feature...&v=F3J8SFhoe10

Lepo je to sa melodyneom (upravo pogledah YT), ali Cubase ima svoj potpuno upotrebljiv pitch editor, koji je jos bolji u verziji 6, e sad, da li je taj ARA protokol put u neki svet novih vrsta plaginova, to je druga stvar...

euphoric
18-10-2011, 08:53 PM
Mene konkretno zanima jedna stvar koja me je kocila da upotrebim taj Studio One i zbog cega sam pribegavao Sonaru: da li su konacno ubacili neki svoj cross platform sistem - da iz 64bit verzije mogu da pokrenem 32bit vst, ili cu i dalje da se patim sa jbridgeom (kog nikako ne volem) ? U tom segmentu, Reaper je svakako neprevazidjen. Koristi i x86 i x64 ravnopravno, kao da se nista i ne desava u pozadini! Posle njega je Sonar X1, pa tek onda drugi - sa ili bez kombinacije Jbridgea :( Ne znam na sta lici ova Cubaseova poslednja varijanta...

Druga stvar je SC issue. Cubase koristi svoj sistem za sidechain, Studio One opet svoj (oba, na svu srecu, rade sa VST3 standardom za SideChain), ali sta je sa gomilom dobrih VST2 pluginova koji koriste sidechain i lepo rade pod Sonarom, ali ne i pod Cubaseom i Studiom One ? Da li je tu nesto menjano ?

Sto se hardverske kompatibilnosti tice... Cudi me da u verziji 1 nema ugradjenu podrsku za Novation liniju proizvoda. Prepoznaje on lepo klavijaturu, ali mi je cudno da nema neke naprednije fore, tipa da ima preset za studio one i automap... Utoliko vise sto je Novation ustvari deo Presonusa ? Pitam se jesu li to razresili u dvojci ?

A kad smo kod Cubaje - niko nista ne prica detaljnije o 6. Voleo bih da cujem i o tome neki komentar... U momentu kad je izasao, nesto se svi uskomesali, neki ga pokupovase, ali od onda ni rec ... ?

Lepo je to sa melodyneom (upravo pogledah YT), ali Cubase ima svoj potpuno upotrebljiv pitch editor, koji je jos bolji u verziji 6, e sad, da li je taj ARA protokol put u neki svet novih vrsta plaginova, to je druga stvar...

Hmm..Sto se tice tog 64bit bridge-a, stvarno ne mogu da ti odgovorim, jer sam ja skinuo 32bit verziju, a i koristim OSX, tako da stvarno ne znam nista ni o jBridge-u ..

Sidechain - meni sasvim lepo rade svi pluginovi koji podrzavaju sidechain, ali imaj na umu da ja koristim AU a ne VST, tako da ti opet ne mogu pomoci :cry: ..

Sto se tice Novation-a, i ja imam Novation (Nocturn Keyboard 49) i radi mi super i preko verzije 3.7.4, ali moras da podesis da radi sa HUI protokolom..Koliko sam upucen, problem je sa Novation-om a ne sa Presonus-om i na forumu Novation-a su obecali native podrsku za Studio One u verziji 4 automap-a. Novation nije deo Presonusa, nego sestrinska firma Focusrite-a :) ..

Slazem se da Cubase-ov VariAudio radi posao za pitch, ali ARA integracija radi daleko vise stvari od toga..Obrati paznju na onaj Melodyne video na 7:50 min pa nadalje :shock: ..

S druge strane, vidim da koristis Sonar, a vidis i sam da je Cakewalk bio "primoran" da unapredi workflow na X1 jer je, ruku na srce, Sonar uvek bio iza Logica, Cubase-a i PT-a, pa je Studio One bio direktna konkurencija i opasnost za Sonar. Vidi se koga je Cakewalk uzeo za inspiraciju :)..
Feature-wise, Sonar deluje kao najkompletniji DAW, ali je njegov problem sto su Cakewalk developeri pokusali da implementiraju sve dobre stvari iz drugih programa, sto je odlicno, ali mislim da je krajnji rezultat iz nekog razloga uvek bio ne uspeh na trzistu, sto iz nestabilnosti softvera, sto iz (koliko sam cuo) lose implementacije.. Da li je Sonar (ne)pravedno zapostavljen na trzistu, znacemo tek kada veliki igraci padnu, ali su veoma male sanse za to.

Sve u svemu, cini se da na trziste polako ali sigurno dolaze neki novi igraci, koji ce opravdati svoje proizvode kvalitetom a ne imenom..Pogledajte samo Softube, Celemony, Cytomic, Galbanum (2C Audio), PSP Audioware i drugi .. Ova kriza je definitivno poostrila kriterijume i konkurenciju, nema mesta za puno propusta ..

Pozdrav :wink:

quake2
19-10-2011, 12:13 AM
Hvala puno za informacije.Ja ovo barem probavam sigurno.U sustini mi komp u 90% slucajeva sluzi za guranje trackova i editing a editing je ono sto me je ovde odusevilo,mada ga ne podnosim...ali onda daj da barem bude brz:).Nego imam jos jedno pitanje vezano za 64bita.Dali koristis UAD ili nesto od 32bit native plagova a da je Presonus stavljen u 64bit mod?Kako se seq. tu ponasa prilikom otvaranja?I dali uopste negde moze da se izabere u kom ce modu raditi?

ps.sorry,sada tek videh da si skinuo 32bit verziju.Pokusacu da nadjem negde na netu odgovor.

Rhino
19-10-2011, 12:39 AM
Evo i mene je zainteresovao covjek. :D

psionic
19-10-2011, 02:27 AM
*

psionic
19-10-2011, 02:35 AM
Focusrite, Presonus, Novation... Sve mi se pobrkalo, greska u koracima!

A sto se ostalog tice - ma nije mi Sonar X1 primarni alat, nekad se narodski Cubase zbuni sa vise od 50 traka u 24bita i mnogo nesto strimuje sa HDDa, pa u tim slucajevima exportovane trake finalizujem u Sonaru X1, koji to radi, za divno cudo - prilicno dobro. Valjda pomaze to sto je 64 bit, pa sabije sve u RAM...

Inace X1 je direktno Cakewalkov odgovor na Studio One (cak su i izasli u kratkom vremenskom intervalu, jedan za drugim) i da bi Cakewalk sustigao konkurenciju, izbacili su X1 u debeloj alfa varijanti - totalno nestabilan, sa greskama tipa ne moze da se selektuje grid snap ili tako nesto. Tek sad radi, sa verzijom X1c, posle 15ak patcheva :banghead:

Moram da skinem taj demo da ga pregledam...

Mogli
19-10-2011, 10:16 AM
Focusrite, Presonus, Novation... Sve mi se pobrkalo, greska u koracima!

A sto u citavoj prici nigde nema Samplitude Pro X?:shock:

euphoric
19-10-2011, 12:26 PM
Hmm..Samplitude je DAW koji je takodje krenuo novim putem os verzije X, cini mi se i to samo potvrdjuje da su se developeri malo trgnuli i da imaju zdravu konkurenciju na trzistu, sto je dobro za nas krajnje korisnike :) ..
Ja nisam imao priliku da ga probam niti da ga vidim uzivo kod bilo koga i zato nisam nista hteo da komentarisem, ali verujem da svaki alat ima svoga korisnika :wink: ..Citao sam negde i da treba da izadje verzija za OSX pa cu rado da pogledam o cemu se radi kada se to desi :)!

Sto se tice S1, za sve vas koji nikada niste koristili, preporucujem vam da pored videa o verziji 2 pogledate i starije klipove iz verzije 1 jer se tamo nalaze same osnove..
Neki od korisnih videa:

PreSonus Studio One - Overview:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=BVvgXXoY6Vk

Studio One - Basic Navigation:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=cWy1RXZaHVE

S1 Drag and Drop Workflow:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=RyhpE1aJXqQ

S1 Automation - Part 1:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=_FSRlW6oHqg

Studio One - New Features in Version 1.5 (Must see!):
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=zN3HTdUM5ao

i na kraju ovaj odlican video koji je sa marketinske strane smesno uradjen, ali definitivno "prooves the point" :grin: :

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=StdHN_IKIgk

Uzivajte..

psionic
19-10-2011, 04:30 PM
A sto u citavoj prici nigde nema Samplitude Pro X?:shock:

Uh, ja nesto nikad nisam uspeo da se privolim tom Samplitudu... Mnogo nesto sve... Probao par verzija (10, 11...) ovaj X bas i nisam, ali sta znam...

Rhino
19-10-2011, 04:55 PM
Nekad davno sam takodje probao da se malo priviknem na sequoia (slicno kao samplitude - maltene isto, isti proizvodjac) i nije mi prijalo..

Mislim... Sve je stvar navike..

Ja sam npr naviknut na steinberg. I tako covjek dolazi do rjesenja njegovim 'internim' workflowom.. Mogu da budu x ili y opcije 'gluplje' i sporije nego na drugim softverima ali to je taj nacin razmisljanja koji vremenom razvijes tako da ti na kraju ispadne 'pametnije' i lakse..

Navika je cudo :D

Ja npr i dalje 'kaskam' za vama jer u 99% slucaja koristim nuendo4 a ne cubase5.. I to upravo zbog nekih stvarcica koje nisu POTPUNO iste (a maltene jesu)..

Nego da ne offtopicarim vise...

quake2
19-10-2011, 05:14 PM
Hmmmm,koliko uspevam da nadjem Studio One nema nikakve bridgeve ili sl.U 64bitnoj aplikaciji izgleda rade samo 64bitni plagovi :confused:,steta ako je tako jer npm lenstine iz UA nikako da upakuju UAD na 64bita i ni ne nazire se kada ce to biti a gomila kartica je u masinama.

Jan
19-10-2011, 06:19 PM
Ja razmisljam o prelasku na Reaper (u Steinbergu se snalazim odlicno i radim sa njim od verzije VST 5, znam da su neki od vas na njemu jos od doba Atarija:)), u Pro Tools-u se isto snalazim, ali sam u glavnom bio na 7.4, sa 8 sam malo radio, sa 9 jos nisam. Vec neko vreme razmisljam da krenem da naucim Reaper i eventualno predjem na njega (jer je jevtin, kupio bih licencu, u poslednje vreme razmisljam da kupim sav softver koji koristim a ostalo sto ne koristim pobacam sa sistema), evo sad ce da me zainteresuje i Studio One :) Problem je sto se nema vremena za eksperimentisanje i probanje :(

DaBear
19-10-2011, 06:31 PM
Ja razmisljam o prelasku na Reaper (u Steinbergu se snalazim odlicno i radim sa njim od verzije VST 5, znam da su neki od vas na njemu jos od doba Atarija:)), u Pro Tools-u se isto snalazim, ali sam u glavnom bio na 7.4, sa 8 sam malo radio, sa 9 jos nisam. Vec neko vreme razmisljam da krenem da naucim Reaper i eventualno predjem na njega (jer je jevtin, kupio bih licencu, u poslednje vreme razmisljam da kupim sav softver koji koristim a ostalo sto ne koristim pobacam sa sistema), evo sad ce da me zainteresuje i Studio One :) Problem je sto se nema vremena za eksperimentisanje i probanje :(

bas to...Ja se od kad kanim da (dobro) savladam Ableton Live i Reaper...
reaper sam malo cackao, super je...ALI u medjuvremenu se pojavio Pro Tools 9 (koji je resio mnoge probleme od ranijih verzija)...
Malo je veliki korak uzeti potpuno novi software za main DAW....
Ko ima vremena da (po stare dane) uchi... hehe...nisam joss ni sve plugove prosao i savladao :D

euphoric
19-10-2011, 06:50 PM
Hmmmm,koliko uspevam da nadjem Studio One nema nikakve bridgeve ili sl.U 64bitnoj aplikaciji izgleda rade samo 64bitni plagovi :confused:,steta ako je tako jer npm lenstine iz UA nikako da upakuju UAD na 64bita i ni ne nazire se kada ce to biti a gomila kartica je u masinama.

Da, nema za sada svoj bridge sistem, naleteo sam bas na to na njihovom forumu, ali ruku na srce, nema ni Cubase ni PT (nema jos ni 64 bit), a Logic-ov interni bridge je meni ne upotrebiv za sada, videcemo sta ce doneti Logic X :rolleyes:

Heh..Secam se da je i mene interesovao Reaper i da sam ga pratio jos od prve verzije a probao tek u trecoj..Utisci - program je stvarno odlican ali zahteva mnoooooogo vremena, ucenja i pre svega navikavanja (barem za mene) a ja nisam (kao i ti) imao vremena za to..Previse je stvari zakopano u menije i definitivno najmanje intuitivan DAW koji sam probao i zahteva mnogo vise ucenja i od Logic-a koji je poznat da ima "steep learning curve" (iako je meni iz nekog razloga Logic jako brzo "legao")..
Drugo, Reaper je (uz Sonar X1) DAW koji sigurno ima najvise malih sitnih detalja i funkcija koje se dodaju maltene na nedeljnom nivou, i stalno izlaze neke nove stvari koje verujem ni hardcore Reaper fanovi ne mogu isprate..S druge strane, problem je sto su svi ti detalji lose implementirani pa treba podobro kopati po menijima da se dodje do svega..Postoji i customizacija svega, ali ponekad previse izbora nije zdravo, barem za mene :) ..
Kad smo vec kod Reaper fanova, oni imaju veoma jak community (kao i Winamp, uostalom, ciji autor je isti) a ponekad umeju da preteruju i da budu "agresivni" sa promovisanjem Reaper-a (barem na KVR-u kojeg izmedju ostalih foruma pratim)..
Sto se tice "ucenja" Studio One-a, ne zelim da mislite da preterujem, ali ja zaista nikada nisam pogledao manual da bih pronasao ili naucio kako se nesto radi..Bukvalno je toliko intuitivan da je sve svedeno na drag'n'drop (i to u oba smera: browser-->arrangement i obrnuto) i za ono sto niste sigurni kako radi, sigurno znate -> drag'n'drop :wink: ..

Ja sam juce skinuo verziju 2, sa verzijom 1 sam malo radio tako da nisam ni blizu iskusan kao u Logic-u, a vec zavrsavam jednu traku, koju sam krenuo da probam kako radi V2 a poceo sam i drugu i podosta je uradio..
Jednotsavno workflow leti kao zmaj, sve je utegnuto i brzo, barem je moj utisak takav..Logic nisam otvorio od pre 3 dana, ali jos uvek cekam da vidim sta ce Apple uraditi sa Logic X-om koji (navodno) treba da bude presedan. Da li ce biti presedan u pozitivnom ili negativnom smislu, ne znam, videcemo. Znam samo da mi je S1V2 odlicno legao i da definitivno zelim da podelim sa vama svoje odusevljenje :da: ..
Sve je to subjektivan stav, ali verujte mi, ako ste imalo radili na Cubase-u ili Logic-u, sigurno znate da radite u S1, oseti se uticaj Cubase-a u audio obradi i aranziranju (ipak su oni i napravili Cubase) sa novim inovativnim idejama u aranziranju i mixeru koji je za mene mozda i najjaca karika S1 (pored brzog workflow-a) a radio sam i na PT mikseru i jos kako na Logic-ovom ..

awacs
19-10-2011, 06:59 PM

To je glavni problem pod stare dane :) Meni je prelazak na Reaper bio relativno lak po?to sam dugo radio audio mix u Vegasu. Ali Presonus Studio i Reaper imaju ogromnu prednost za nove korisnike - programeri nisu bili opterećeni postojećim kodovima i mogli su da rade engine "from scratch". ?to ne va?i ba? sasvim ni za Cakewalk i Samplitude, a da ne pominjem Cubendo i PT. Ali trenutno su SVI jako dobri, i razlike u mogućnostima su besmisleno male.

Ova fora sa ARA integracijom Melodyne-a u Presonus Studio je dobra fora u poslovnom smislu, po?to su izgleda u Celemony-ju shvatili da moraju da malo bolje plasiraju priču koja nije dala ba? onoliko koliko je u startu obećavala. To su dobre osobine tr?i?ne privrede :)

Pozdrav,

Vasa

Jan
19-10-2011, 07:01 PM
Ja sam juce skinuo verziju 2, sa verzijom 1 sam malo radio tako da nisam ni blizu iskusan kao u Logic-u, a vec zavrsavam jednu traku, koju sam krenuo da probam kako radi V2 a poceo sam i drugu i podosta je uradio..
Jednotsavno workflow leti kao zmaj, sve je utegnuto i brzo, barem je moj utisak takav..Logic nisam otvorio od pre 3 dana, ali jos uvek cekam da vidim sta ce Apple uraditi sa Logic X-om koji (navodno) treba da bude presedan. Da li ce biti presedan u pozitivnom ili negativnom smislu, ne znam, videcemo. Znam samo da mi je S1V2 odlicno legao i da definitivno zelim da podelim sa vama svoje odusevljenje :da: ..
Sve je to subjektivan stav, ali verujte mi, ako ste imalo radili na Cubase-u ili Logic-u, sigurno znate da radite u S1, oseti se uticaj Cubase-a u audio obradi i aranziranju (ipak su oni i napravili Cubase) sa novim inovativnim idejama u aranziranju i mixeru koji je za mene mozda i najjaca karika S1 (pored brzog workflow-a) a radio sam i na PT mikseru i jos kako na Logic-ovom ..

Znaci oces da kazes da za nas koji smo radili u Cubase-u vredi probati Studio One? :) Zainteresovao si me, moram ti priznati

psionic
19-10-2011, 07:19 PM
bas to...Ja se od kad kanim da (dobro) savladam Ableton Live i Reaper...
reaper sam malo cackao, super je...ALI u medjuvremenu se pojavio Pro Tools 9 (koji je resio mnoge probleme od ranijih verzija)...
Ko ima vremena da (po stare dane) uchi... hehe...nisam joss ni sve plugove prosao i savladao :D

Ma sve je to na isti fazon, ako si radio u Cubaseu, sve ostalo su varijacije na temu... Manje-vise. Svaki ima svoje adute, naravno...

Da, nema za sada svoj bridge sistem, naleteo sam bas na to na njihovom forumu, ali ruku na srce, nema ni Cubase ni PT (nema jos ni 64 bit)

Pa Cubase (bar verzija 5) ima bitbridge... Posto nemam zvanicnu verziju, ne koristim ga i ne znam kako radi. Valjda radi dobro...
Ok, bar za Win ima prelaznih resenja - u obliku jBridgea...

euphoric
19-10-2011, 07:23 PM
Znaci oces da kazes da za nas koji smo radili u Cubase-u vredi probati Studio One? :) Zainteresovao si me, moram ti priznati

Hehe..Na tebi je da odlucis da li ces probati, ali moj savet je da definitivno probas! I sam sam koristio Cubase, do duse SX2 i SX3, posle sam presao na Logic, ali sam upoznat sa, khm, khm, vazdusnom, jelte verzijom Cubase 5 koju imam na PC-u, pa se cisto iz nostalgije poigram sa 5-icom i moje misljenje je da je S1 neuporedivo bolji, but that's me :wink:

btw. citam na presonusovom forumu da im je server juce i danas preopterecen zbog downloadova, tako da ces morati da budes strpljiv ako budes skidao demo, a ono bude sporo - just a cautious warning :)!

Jan
19-10-2011, 07:25 PM
Hehe..Na tebi je da odlucis da li ces probati, ali moj savet je da definitivno probas! I sam sam koristio Cubase, do duse SX2 i SX3, posle sam presao na Logic, ali sam upoznat sa, khm, khm, vazdusnom, jelte verzijom Cubase 5 koju imam na PC-u, pa se cisto iz nostalgije poigram sa 5-icom i moje misljenje je da je S1 neuporedivo bolji, but that's me :wink:

btw. citam na presonusovom forumu da im je server juce i danas preopterecen zbog downloadova, tako da ces morati da budes strpljiv ako budes skidao demo, a ono bude sporo - just a cautious warning :)!

Sacekacu, a koja je cena Studio One-a ? Ako mi se dopadne ja bih da uzmem original ako nisu bezobrazni i koja im je politika vezana za update-ove na buduce verzije?

euphoric
19-10-2011, 07:28 PM
Pa Cubase (bar verzija 5) ima bitbridge... Posto nemam zvanicnu verziju, ne koristim ga i ne znam kako radi. Valjda radi dobro...
Ok, bar za Win ima prelaznih resenja - u obliku jBridgea...

Oops, izvinjavam se na svojoj ne dovoljnoj informisanosti o ovome :ups:

U pravu si, ima svoj interni bridge! Mislio sam da nema jer vidim po forumima da svi koriste jBridge :banghead:

Pozdrav i sorry na dezinformaciji :ups: :wink:

psionic
19-10-2011, 07:38 PM
Oops, izvinjavam se na svojoj ne dovoljnoj informisanosti o ovome :ups:
U pravu si, ima svoj interni bridge! Mislio sam da nema jer vidim po forumima da svi koriste jBridge :banghead:

Ma nemoj se izvinjavati, ima stotinjak raznih programa, ko ce ih sve po'vatati - ja znam za Cubase, jer mi je to primarni alat :wink:

Inace dok sam imao zvanicni cubase (doduse 5.0.0), taj njegov bitbridge i nije bio narocito dobar. Kasnije su ga kao updatovali i kao radio je bolje, mada sve je to pomocu stapa i kanapa...
Jbrigde je btw sada na verziji 1.3, mislim da je malo stabilniji nego 1.2, a i postoji tu i neki bidule koji nisam probao... Ma postoji workaround za taj x64.

A kad vec pominjem Sonar X1, samo da dodam da je izasao neki Producer Expanded Koga zanima, neka pogleda na zvanicnom sajtu.

euphoric
19-10-2011, 07:49 PM
Sacekacu, a koja je cena Studio One-a ? Ako mi se dopadne ja bih da uzmem original ako nisu bezobrazni i koja im je politika vezana za update-ove na buduce verzije?

Savetovao bih te da skines potpuno funkcionalan 30-dana demo, nema nikakvih ogranicenja, posle u taj demo moze samo da se unese drugi product key i postane "fully functional".. Onda skines content direktno iz programa i to mozes proizvoljno da stikliras sta zelis da skines, jer ceo paket ima oko 25 GB. Ovde mozes detaljno da pogledas sta sve S1 sadrzi http://studioone.presonus.com/what-is-included/

Sto se tice update-ova, ako je suditi po dosadasnjoj politici nece biti placanja za upgrade sve do verzije 3, sto ce verovatno biti za 2 godine. Imaj na umu da je x.5 update ogroman, jer donosi mnogo stvari. Verzija 1.5 je komotno mogla da bude v2 koliko je poboljsanja donela, tako da nisu pohlepni i bezobrazni. Naprotiv, imaju za sada najmiroljubivji community i jako dobru komunikaciju sa korisnicima preko foruma forums.presonus.com, tako da ti savetujem i da malo procesljas po njihovom forumu i uveris se :wink: .
I da, update-ovi i fix-evi (ako ih ima, verovao ili ne, desilo se na verziji 1.6.5 da nema ni jedan bug, tako da je samo jezik i par stvarcica update-ovano :shock:) su prilicno cesti. Ne toliko cesti kao Reaper (koji se update-uje najmanje jednom mesecno) ali ne vise od 2 meseca za update u proseku.

Sto se tice cene, koliko sam upucen, imas nekoliko kombinacija za razne popuste do 31.oktobra pa te izadje oko 250 eura (Pro verzija, koja je najjaca), inace je 400e regularna cena. Imas sve varijante na njihovom forumu - neke prodavnice nude odmah popust direktno na S1Pro, a postoji i varijanta da kupis Artist za 20e i updateujes na pro verziju 1 za 99e i onda updateujes na verziju 2 za 99 e, tako da to izadje oko 220e za najjacu verziju.
Ako imas nekoga ili imas ti Presonus-ov audio interfejs, dobijas besplatno Artist verziju cije je ogranicenje da nema 3rd party VST(i)-a, ali ustedis 20e :wink: ..

Najbolje je da pogledas zvanican sajt za cene i jos bolje forum za razne popuste.

( i koliko sam se zalozio za S1, ljudi nemam nikakve veze sa Presonus-om, samo sam odusevljeni potencijalni korisnik :da: .. A vi iz Presonusa bi mogli jednu licencu za Pro ovamo :D )

euphoric
19-10-2011, 07:55 PM
Ma nemoj se izvinjavati, ima stotinjak raznih programa, ko ce ih sve po'vatati - ja znam za Cubase, jer mi je to primarni alat :wink:

Inace dok sam imao zvanicni cubase (doduse 5.0.0), taj njegov bitbridge i nije bio narocito dobar. Kasnije su ga kao updatovali i kao radio je bolje, mada sve je to pomocu stapa i kanapa...
Jbrigde je btw sada na verziji 1.3, mislim da je malo stabilniji nego 1.2, a i postoji tu i neki bidule koji nisam probao... Ma postoji workaround za taj x64.

A kad vec pominjem Sonar X1, samo da dodam da je izasao neki Producer Expanded Koga zanima, neka pogleda na zvanicnom sajtu.

Ja sam odustao od 64 bita za sada jer imam samo 4GB rama pa ni ne bih osetio neku veliku razliku, a ne koristim neke velike biblioteke u sampleru..
Probao sam Logic x64 koji takodje ima svoj interni bridge, ali ima previse nedostataka u radu sa tim bridge-ovanjem, tako da cu radije sacekati native 64-bitne pluginove i nadam se da cu do tada imati barem 8 GB rama :rolleyes:

Pozdrav !

(btw. svidja mi se tvoj avatar, iako bi 7 of 9, izgledala nekako .. hmm .. lepse :D)

Spoiler (scroll down):
http://www.mmohub.co.uk/sto/sites/default/files/images/jeri_ryan-7of9_005.preview.jpg

psionic
19-10-2011, 11:27 PM
btw. svidja mi se tvoj avatar, iako bi 7 of 9, izgledala nekako .. hmm .. lepse :D

Pa ni ja nisam ... lepsi :D Cak sam malo i ruzniji od ovog BORG Picarda :rotfl: Mozda mogu da je umetnem pored, da mi lici...

Jan
19-10-2011, 11:39 PM
Euphoric, jel mi mozes malo pojasniti u cemu je stos, odnosno sta je ovo ARA? Proleteo sam kroz ovaj video sto si okacio, ali nisam najdetaljnije shvatio nista osim da su Melodyne i S1 fantasticno "ukompovani" da se izrazim :S Ja inace ne koristim Melodyne previse

branoy
19-10-2011, 11:45 PM
da nije ARA music iz bugarske?? :D .. .shala ee stvarno i ja to sam se zapitao sta je ARA?

Mika Technika
19-10-2011, 11:51 PM
pokidali su, nema sta, razliku od hardvera :)

quake2
19-10-2011, 11:53 PM
pokidali su, nema sta, razliku od hardvera :)

Bogami je mene odusevio i ADL600 preamp...postaju polako ozbiljna firma:)

Nego ja nigde ne vidim dali ova verzija radi u Lionu?

euphoric
20-10-2011, 12:52 AM
Euphoric, jel mi mozes malo pojasniti u cemu je stos, odnosno sta je ovo ARA? Proleteo sam kroz ovaj video sto si okacio, ali nisam najdetaljnije shvatio nista osim da su Melodyne i S1 fantasticno "ukompovani" da se izrazim :S Ja inace ne koristim Melodyne previse

da nije ARA music iz bugarske?? :D .. .shala ee stvarno i ja to sam se zapitao sta je ARA?

ARA Audio Random Access is a pioneering extension for audio plug-in interfaces such as VST, AU or RTAS. It was developed by Celemony, best known for the multiple award-winning Melodyne software, in collaboration with PreSonus, the company behind Studio One. In this video, Celemony's product designer Stefan Lindlahr demonstrates how smoothly Melodyne integrates in Studio One with the ARA technology.

Znaci, moglo bi se reci da je to tehnologija uske integracije i pristupa DAW-u za razliku od VST-a koji je potpno "eksterni", a kreirana je od strane Presonusa i Celemony-ja..Interesantno je da je upravo ista ekipa koja je sada u Presonusu projektovala i VST standard (Wolfgang i njegov ex Steiny tim)..
ARA je definitivno buducnost i Melodyne je prvi plugin koji je implementirao tu tehnologiju..
S1V2 je logicno za sada prvi DAW koji podrzava ARA-u, a u buducnosti mozemo ocekivati da i drugi developeri urade isto. Logic je izgleda sledeci, jer je Apple prijavljen za koriscenje datog patenta, samo ne znamo hoce li to biti sledeca verzija Logica ili L11?

Nego ja nigde ne vidim dali ova verzija radi u Lionu?

Da, itekako! Cak sta vise 10.6.8 je minimum - http://studioone.presonus.com/what-is-studio-one/system-requirements/
Kad sam vec kod ovoga, primetio sam da je V2 efikasnija od V1, sto ce reci trosi manje resursa..
Tesko da na OSX-u moze da bude bilo ko efikasniji od Logic-a usled njegovog hibridnog engine-a i dostupnosti source koda OSX-a, ali V2 je veoma blizu a narocito kada se uzme u obzir napredno resenje freeze-a i transorm to audio, zajedno sa detaljnim menadzmentom koriscenja resursa (slika dole) nece biti nikakvih problema.

Freezing Audio Inserts:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=fmVXKTqY7lY

Transform To Audio:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=80KxD5S_oUs

http://theaudiocave.com/pics/2011-10-19_1316.png

Pozdrav :)

(o.t. zasto na forumu ne radi embed youtube clipova?)

Haxli
20-10-2011, 01:41 AM
o.t radi, samo prekopiraj :)

psionic
20-10-2011, 10:04 PM
o.t radi, samo prekopiraj :)

Samo da najavim da je izasla "narodnjacka" verzija - znate vec o cemu se radi, prilagodjeno za narodnjake MAC & WIN :rotfl:
UNION

branoy
20-10-2011, 10:13 PM
al bune se dole po komentarima da nije pro full sa svim tim, video sam to, jesi isprobao?? meni se nije dalo, kazu nema melodina integrisanog, nego je cisto kraky na taj demo

euphoric
20-10-2011, 10:20 PM
Samo da najavim da je izasla "narodnjacka" verzija - znate vec o cemu se radi, prilagodjeno za narodnjake MAC & WIN :rotfl:
UNION

wooo..didn't expect that fast :shock: .. znaci samo za narodnjake? :harmonikas:

btw. danas je izasao update:

v2.01.16919 Hotfix is online

this fixes:
* Loop Overdub/Mix Recording Mode
* AudioBend Errors
* Melodyne Version Detection

euphoric
20-10-2011, 10:23 PM
al bune se dole po komentarima da nije pro full sa svim tim, video sam to, jesi isprobao?? meni se nije dalo, kazu nema melodina integrisanog, nego je cisto kraky na taj demo

Sa Pro verzijom dolazi Melodyne essential..Naravno da Celemony nece pokloniti najjacu verziju, jer sam Melodyne Editor (koji ima DNA) kosta 349$, sto je trenutno veca cena nego S1 Pro :rolleyes: ..
Naravno ako imas Melodyne Editor od ranije (od verzije 1.3 sa DNA) S1 ce ga automatski prepoznati i integrisati.

branoy
20-10-2011, 11:10 PM
@euphoric - aham, znaci tako, ok thnx na info. aa dobro brzo ce oni to sve u jednom da odrade, po obicaju. i efekte neke kazu da fale, al de. bitan je editor. valjda. ovo ostalo efekti, dna sve ima sa strane. pozi

Mika Technika
21-10-2011, 02:19 AM

ako je tako, trebalo im je mnogo vremena

quake2
21-10-2011, 05:01 AM
Evo posle par sati igranja sa S1,mogu vrlo da vam preporucim da uradite isto,odlican seq. pogotovo ce bez problema leci Cubendo korisnicima,mada je u sustini vrlo jednostavan i intuitivan.

quake2
22-10-2011, 02:57 AM
Jos nista od Melodynea?

dadson
22-10-2011, 02:12 PM
Jos nista od Melodynea?
Pogre?no :D

Jan
23-10-2011, 08:15 PM
Ja sam se sinoc igrao sa S1, i moram da kazem da jako podseca na Cubase :) I nekako brzo radi, ne znam kako da se izrazim, brzo pali pluginove, instrumente :S U key shortcuts ima cak opciju da se nameste precice kao u Cubase-u, Logicu, ili Pro Tools-u.

I dalje mi se vise svidja Cubase-ov piano roll mada i ovaj je dobar, i ono sto mi nedostaje iz Cubase-a, je srednji klik na misa pa se javi ona "ruka" alat i onda vucem lagano levo desno. Ovde jedino ctrl (ili shift ne secam se) i strelice... Inace sve je ostalo isto i brzo :S

Jel postoji neki drum roll, ne znam ni ja kao u Cubase-u GM Map? http://media.soundonsound.com/sos/feb09/images/cubase_01.jpg

I kvantizovanje mi je malo cudno (po meni je glupo sto naredba Q kvantizuje samo midi, dok audio uradi nesto cudno, a da bi kvantizovao audio u aranzeru moram da idem edit pa quantize on track)... Mislim da to sve moze jedna naredba da gura, i nije mi jasno sta se desi sa audio eventima kad ih obuhvatim i pritisnem q, jednostavno posive i vise nema zvuka, al prokljuvicu

euphoric
23-10-2011, 09:36 PM
Ja sam se sinoc igrao sa S1, i moram da kazem da jako podseca na Cubase :) I nekako brzo radi, ne znam kako da se izrazim, brzo pali pluginove, instrumente :S U key shortcuts ima cak opciju da se nameste precice kao u Cubase-u, Logicu, ili Pro Tools-u.

I dalje mi se vise svidja Cubase-ov piano roll mada i ovaj je dobar, i ono sto mi nedostaje iz Cubase-a, je srednji klik na misa pa se javi ona "ruka" alat i onda vucem lagano levo desno. Ovde jedino ctrl (ili shift ne secam se) i strelice... Inace sve je ostalo isto i brzo :S

Jel postoji neki drum roll, ne znam ni ja kao u Cubase-u GM Map?

I kvantizovanje mi je malo cudno (po meni je glupo sto naredba Q kvantizuje samo midi, dok audio uradi nesto cudno, a da bi kvantizovao audio u aranzeru moram da idem edit pa quantize on track)... Mislim da to sve moze jedna naredba da gura, i nije mi jasno sta se desi sa audio eventima kad ih obuhvatim i pritisnem q, jednostavno posive i vise nema zvuka, al prokljuvicu

Sto se tice "ruke" znam na cega mislis..I u Logicu je na srednji klik a ovde je na srednji klik izbor alata.. Meni je to takodje zasmetalo dok nisam prokljuvio
da i ovde imas "ruku" - jednostavno dragujes timeline levim klikom i to je to..Postoji i jos jedna caka koju sam skontao..Kada dragujes neki region na "drugu stranu" aranzmana - npr. sa kraja pesme na pocetak, zna da bude zamorno cekanje dok se ne dovuce do pocetka, zato dok dragujes pritisnes Space i tada se brzo scrolluje aranzman u pravcu u kojem dragujes. (ove dve stvari su jednostavnije pokazati nego objasniti, ali nadam se da si me shvatio :) ) ..

Sto se tice drum mapa, postoji i to i jos mnogo fleksibilnije nego u cubase-u.
Pogledaj ovde za vise informacija i gotove drum mape za neke semplere:
http://forums.presonus.com/posts/list/2531.page
http://forums.presonus.com/posts/list/2069.page

To su linkovi iz S1V1, a u S1V2 mozes da dragujes mape direktno iz S1 browsera!

http://theaudiocave.com/pics/maps.gif

Sto se tice audio i midi kvantizacije, sve se radi pomocu jedne komande - Q..
To sto ti radis, ako ti region "posivi", to je groove kvantizacija (kao elastic audio kod pro tools-a) i znaci da kvantizuje preko groove template-a ili rucno pomeranjem markera..Postoji mnogo laksi nacin..Samo oznacis audio region i protisnes Q!
Groove template mozes da uneses preko regiona (audio ili midi), samo dragujes u groove okvir i dobijes template po kojem kvantizujes..Ako hoces "standardnu" kvantizaciju izaberes "grid" mode gde biras time 1/4, 1/8, 1/16 - straight, triplet, quintole, septole, kolicinu swinga itd. pritisnes Q i zdravo djaci :) .

Pogledaj ova dva videa i bice ti jasno koji nacini postoje za rad sa audio kvantizacijom:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=BzOTkvvR7c0

Takodje bih ti preporucio da procesljas njihov forum i odgledas video clipove sa ovog kanala u vezi S1V2 http://www.youtube.com/user/StudioOneTwo, takodje imas nekoliko i na zvanicnom Presonusovom kanalu ..

S1V2 jeste veoma jednostavan i brz za rad, ali isto tako sadrzi i neke stvari i sitnice koje ne pominju u prezentacijama pa je dobro da se baci pogled i na manual, jer je stvarno interesantno koliko stvari i originalnih caka ima..
Npr. ja sam juce "naucio" da se u Impactu layeruju semplovi tako sto se drzi shift dok se draguje sempl na zeljeni pad. Takodje i dragovanje instrumenata iz aranzera u browser sa svim podesavanjima i midi regionima kao koncept koji su nazvali music loop i jos mnogo "skrivenih" stvari ..

Jan
23-10-2011, 10:37 PM
Sto se tice "ruke" znam na cega mislis..I u Logicu je na srednji klik a ovde je na srednji klik izbor alata.. Meni je to takodje zasmetalo dok nisam prokljuvio
da i ovde imas "ruku" - jednostavno dragujes timeline levim klikom i to je to..Postoji i jos jedna caka koju sam skontao..Kada dragujes neki region na "drugu stranu" aranzmana - npr. sa kraja pesme na pocetak, zna da bude zamorno cekanje dok se ne dovuce do pocetka, zato dok dragujes pritisnes Space i tada se brzo scrolluje aranzman u pravcu u kojem dragujes. (ove dve stvari su jednostavnije pokazati nego objasniti, ali nadam se da si me shvatio :) ) ..

Sto se tice drum mapa, postoji i to i jos mnogo fleksibilnije nego u cubase-u.
Pogledaj ovde za vise informacija i gotove drum mape za neke semplere:
http://forums.presonus.com/posts/list/2531.page
http://forums.presonus.com/posts/list/2069.page

To su linkovi iz S1V1, a u S1V2 mozes da dragujes mape direktno iz S1 browsera!

http://theaudiocave.com/pics/maps.gif

Sto se tice audio i midi kvantizacije, sve se radi pomocu jedne komande - Q..
To sto ti radis, ako ti region "posivi", to je groove kvantizacija (kao elastic audio kod pro tools-a) i znaci da kvantizuje preko groove template-a ili rucno pomeranjem markera..Postoji mnogo laksi nacin..Samo oznacis audio region i protisnes Q!
Groove template mozes da uneses preko regiona (audio ili midi), samo dragujes u groove okvir i dobijes template po kojem kvantizujes..Ako hoces "standardnu" kvantizaciju izaberes "grid" mode gde biras time 1/4, 1/8, 1/16 - straight, triplet, quintole, septole, kolicinu swinga itd. pritisnes Q i zdravo djaci :) .

Pogledaj ova dva videa i bice ti jasno koji nacini postoje za rad sa audio kvantizacijom:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=BzOTkvvR7c0

Takodje bih ti preporucio da procesljas njihov forum i odgledas video clipove sa ovog kanala u vezi S1V2 http://www.youtube.com/user/StudioOneTwo, takodje imas nekoliko i na zvanicnom Presonusovom kanalu ..

S1V2 jeste veoma jednostavan i brz za rad, ali isto tako sadrzi i neke stvari i sitnice koje ne pominju u prezentacijama pa je dobro da se baci pogled i na manual, jer je stvarno interesantno koliko stvari i originalnih caka ima..
Npr. ja sam juce "naucio" da se u Impactu layeruju semplovi tako sto se drzi shift dok se draguje sempl na zeljeni pad. Takodje i dragovanje instrumenata iz aranzera u browser sa svim podesavanjima i midi regionima kao koncept koji su nazvali music loop i jos mnogo "skrivenih" stvari ..

Hvala na opsirnom odgovoru :) Skinuo sam i Groove3 tutorial da ga pogledam a i citao sam manual sinoc dosta.
Evo sta sam ja uradio.
Poredjao sam kick na jednom kanalu i snare na drugom kanalu na timeline-u.Napravio sam prost 4/4 ritam (dal su osmine ili sesnaestine ne secam se) formata "tup---tup-ta---tup--ta" ako me razumes. E sad onda sam uzeo onaj njegov swing (namera mi je bila da vidim kako radi swing) i podigao ga tipa na 50 %, selektovao sve event-e naredbom ctrl+a i pritisnuo Q (quantize), i mucak sve posivi i ne cuje se, onda sam gledao na tjubu i video da kad kvantizuju audio koriste naredbu "quantize audio", ja tu naredbu nisam nasao u s1v2, ali sam nasao "quantize on track" (valjda?:S) i to uradi to sto sam hteo, pomeri kickove na swingovane 16ine. Ne znam gde gresim, sad cu pogledati sve ovo sto si okacio. Hvala

A sto se tice drum mapa nismo se razumeli. Meni ne trebaju mape za drums, sam ih kucam, vec sam pitao da li postoji neki drum editor kao u Cubase-u sto se zove drum editor i sto sam ga okacio na slici kako ne bih morao da kucam u piano rollu :) Malo sam se konfuzno izrazio ocigledno

Jan
23-10-2011, 10:47 PM
A ni za kvantizaciju audio se nismo na razumeli.
U S1 na naredbu Q (quantize) on pronadje tranzijente u eventu, i posle radi sa njima, stavlja ih na grid itd... U Cubase-u na naredbu Q (quantize) kad se radi o audi-u, on samo pomeri event (ove) na najblizu grid liniju. Tako recimo Iskucao sam ritam u straight 1/16, tako sto sam redjao po timelineu one shot sample i zeleo sam da iskoristim S1 sving, ako sve selektujem i pritisnem Q on nece da ih poredja na novoformirani grid zbog swinga, nego trazi tranzijente itd, zato tu radi funkcija Quantize on track, njoj sam dodelio posebno slovo na tastaturi :)

psionic
23-10-2011, 11:39 PM
Polako, izasao je novi hotfix, ipak je ovo prva verzija... Nisam ulazio dublje u S1, ali predpostavljam da treba ispeglati par sitnica tu i tamo...

A sto se tice drum mapa nismo se razumeli. Meni ne trebaju mape za drums, sam ih kucam, vec sam pitao da li postoji neki drum editor kao u Cubase-u sto se zove drum editor i sto sam ga okacio na slici kako ne bih morao da kucam u piano rollu :) Malo sam se konfuzno izrazio ocigledno

Pa zar ne dobijes to kada kliknes na onaj mali dobos pored ikonice za klavijaturu ? (gornja slika negde iznad virtuelne klavijature piano roll-a) Male romboide koje ukucavas umesto nota ?

Anyway, S1 je svakako dosta slican Cubaseu, ali evo sad me Mogli podsetio na Samplitude. Izasao je novi Pro X i za razliku od S1, koji je prilicno straight-forward, ovo je nafilovano opcijama svih vrsta! Stvar je ukusa i navike sta je bolje, ali ovaj Samplitude samo za time stretch ima oko 10 raznih algoritama :shock: Sad vidim od koga je REAPER pokupio fore - skoro pa da su identicni !

Jan
23-10-2011, 11:57 PM
Pa zar ne dobijes to kada kliknes na onaj mali dobos pored ikonice za klavijaturu ? (gornja slika negde iznad virtuelne klavijature piano roll-a) Male romboide koje ukucavas umesto nota ?

!

Pa isto ostaje piano roll samo bez dirki :)

psionic
24-10-2011, 01:49 AM
Pa isto ostaje piano roll samo bez dirki :)

Sva?ta, evo sad čeprkam po ovome, nema izgleda... Ne mogu da verujem. Mada ja nikad nisam ni koristio taj izgled za drum edit, vi?e volim standardan pregled nota (mogu da editujem trajanje, velocity, konrolere...) a sve to u sprezi sa moćnijim drum VSTom, ima svoju prednost... A i tako sam navikao. Po meni to i nije neka mana.

Meni trenutno najvise nedostaje mogucnost rutovanja signala koja postoji u Samplitudu, donekle i Cubaseu, Reaperu i sl... Ovde je to malo ograniceno, a to je veliki minus. Inserti su uvek pre fadera (sem na masteru, gde to najvise i treba) i uvek posle senda :banghead:

Sve u svemu, ovaj program je za sada rekordno brz i ne-bloatware-ovan kao npr REAPER ?to je postao pun opcija koje nisu *ba?* neophodne i samo se nadam da će se tu i zadr?ati, tj da neće poći stopama REAPERa, koji se polako ali sigurno otima kontroli. Svakako to sa sobom povlači stvari tipa ovoga - nema drum edit view, nema score view, nema 50 raznih algoritama za detekciju tranzijenata i timestretch i ?ta znam ?ta jo?, ali zato radi brzo i prilično je WYSIWYG nastrojen (what you see is what you get)

Jan
24-10-2011, 02:35 AM
Inserti su uvek pre fadera (sem na masteru, gde to najvise i treba) i uvek posle senda :banghead:
[/QUOTE]

Ne kapiram, kako posle senda? Koliko ja vidim iz manuala sendovi su uvek post inserts sto je meni i logicno :S

Jan
24-10-2011, 02:53 AM
I imam jednu izuzetno zestoku da kazem dilemu. Ne mogu na mikseru na nigde na kanalu da nadjem peak values, odnosno trenutnu jacinu peak-a koje ima i Cubase-u i u Pro Toolsu. Mislim peak value ga ima samo na masteru, ali na kanalima ne :S Da li je moguce?

EDIT: Resio sam, ubacio sam Free G :D

quake2
24-10-2011, 02:54 AM
Pogre?no :D

Ne...samo je PC u igri za sada.

euphoric
24-10-2011, 03:09 AM
Hvala na opsirnom odgovoru :) Skinuo sam i Groove3 tutorial da ga pogledam a i citao sam manual sinoc dosta.
Evo sta sam ja uradio.
Poredjao sam kick na jednom kanalu i snare na drugom kanalu na timeline-u.Napravio sam prost 4/4 ritam (dal su osmine ili sesnaestine ne secam se) formata "tup---tup-ta---tup--ta" ako me razumes. E sad onda sam uzeo onaj njegov swing (namera mi je bila da vidim kako radi swing) i podigao ga tipa na 50 %, selektovao sve event-e naredbom ctrl+a i pritisnuo Q (quantize), i mucak sve posivi i ne cuje se, onda sam gledao na tjubu i video da kad kvantizuju audio koriste naredbu "quantize audio", ja tu naredbu nisam nasao u s1v2, ali sam nasao "quantize on track" (valjda?:S) i to uradi to sto sam hteo, pomeri kickove na swingovane 16ine. Ne znam gde gresim, sad cu pogledati sve ovo sto si okacio. Hvala

Da..U pravu si..Nismo se razumeli - ti hoces da kvantizujes same audio regione a ne njihov sadrzaj..U tom slucaju, da Quantize on Track radi posao :) ..
I za drum editor..Well, ne postoji dedicated drum editor kao u Cubase-u, ali ne vidim u cemu je razlika izmedju drum editora u cubase-u i piano roll-a (sem sto midi podatke pise u obliku romba a ne pravougaonika) ?
Isti efekat mozes postici u piano rollu sa kvantizacijom na 1/16 i olovkom kao alatom, zar ne ? Ako izaberes olovku za alat (freehand) ponasa se kao u drum editoru, tj. samo jedan klik upisuje midi event, a ako drzis Alt (verovatno Alt, posto je na Mac-u ekvivalentan Option), olovka se pretvori u "cetku" gde mozes brzo da ispises (ofarbas?) red nota u zavisnosti od podesene vrednosti kvantizacije. Ono sto je dobro, cetka pise i koso, ne samo horizontalno, a ako check-iras odredjenu skalu u piano roll-u pisace samo po notama te skale ako pises vertikalno, odnosno koso. Mislim da tu mogucnost nema ni jedan daw na trzistu do sada - snap to scale.. Kada namestis kvantizaciju koja ti treba i zumiras piano roll koliko ti treba, stvarno ne vidim neku veliku razliku izmedju drum editora i ovoga a sa druge strane, nisam ni dovoljno upucen u Cubase da bi mogao da to i tvrdim :) ..

Inserti su uvek pre fadera (sem na masteru, gde to najvise i treba) i uvek posle senda :banghead:

Hmm..Zar nisu inserti u svim programima pre fadera, sto je i logicno ? Send je po default-u posle fadera, ali imas i Prefader dugme. Master ima Inserts (koji se ponasa normalno kao u svim daw-ovima) i post (koji jeste postfader insert), a ono sto malo zbunjuje jeste metering balansa..On je prefader, pa kako god pan-ujes, kanali meraca ostaju u sredini.

Sto se tice timestrech-a, zaista ne vidim potrebu za vise od 4, koliko ih ima (ako ne racunas i melodyne sa kojim mozes isto to da radis).
Od ta 4 algoritma, 3 su z-plane elastique pro koji su najbolji na trzistu i koliko znam Logic nema ni jedan z-plane po defaultu (mora se kupiti) a Cubase (nisam 100% siguran) i Ableton Live (siguran sam) imaju samo elastique pro polyphonic algoritam, a S1 ima i polyphonic i njihov formant (Solo) i transient (drums) algo. Pored toga ima i interni audio bend. Kada se uzme u obzir da Logic ima po defaultu samo 3 algoritma - Universal, Complex i Percussive (ima i legacy algoritme ali sumnjam da su upotrebivi u danasnje vreme), to onda i nije tako lose :D ..

Pozdrav ljudovi :)

Jan
24-10-2011, 03:19 AM
Da..U pravu si..Nismo se razumeli - ti hoces da kvantizujes same audio regione a ne njihov sadrzaj..U tom slucaju, da Quantize on Track radi posao :) ..
I za drum editor..Well, ne postoji dedicated drum editor kao u Cubase-u, ali ne vidim u cemu je razlika izmedju drum editora u cubase-u i piano roll-a (sem sto midi podatke pise u obliku romba a ne pravougaonika) ?
Isti efekat mozes postici u piano rollu sa kvantizacijom na 1/16 i olovkom kao alatom, zar ne ? Ako izaberes olovku za alat (freehand) ponasa se kao u drum editoru, tj. samo jedan klik upisuje midi event, a ako drzis Alt (verovatno Alt, posto je na Mac-u ekvivalentan Option), olovka se pretvori u "cetku" gde mozes brzo da ispises (ofarbas?) red nota u zavisnosti od podesene vrednosti kvantizacije. Ono sto je dobro, cetka pise i koso, ne samo horizontalno, a ako check-iras odredjenu skalu u piano roll-u pisace samo po notama te skale ako pises vertikalno, odnosno koso. Mislim da tu mogucnost nema ni jedan daw na trzistu do sada - snap to scale.. Kada namestis kvantizaciju koja ti treba i zumiras piano roll koliko ti treba, stvarno ne vidim neku veliku razliku izmedju drum editora i ovoga a sa druge strane, nisam ni dovoljno upucen u Cubase da bi mogao da to i tvrdim :) ..

Sve je cool, moze i piano roll, nego sam pitao da li ima mozda neki drum editor. Ni ne treba mu.
Jedino sto za sada me stvarno drnda je to sto nema ocitavanja peak-a na metrima od kanala, ne kapiram koja je to filozofija.
Sutra cu poceti da miksam prvu stvar u S1 pa cu reci kakvi su mi utisci :)

euphoric
24-10-2011, 03:33 AM
I imam jednu izuzetno zestoku da kazem dilemu. Ne mogu na mikseru na nigde na kanalu da nadjem peak values, odnosno trenutnu jacinu peak-a koje ima i Cubase-u i u Pro Toolsu. Mislim peak value ga ima samo na masteru, ali na kanalima ne :S Da li je moguce?

EDIT: Resio sam, ubacio sam Free G :D

Da..Ovo je i meni smetalo jos u prvoj verziji, jer sam navikao da gledam u brojeve non-stop..Ljudi su se zalili na njihovom forumu u vezi ovoga, a oni su uvek izlazili sa pricom [parafraziram po naski]: "koga briga za brojeve, brojevi su losa navika koju vucemo iz analognih konzola gde nisi imao headroom-a..ovde imate "plenty of headroom" i zato nije bitno da li clipuju kanali pojedinacno, nego je bitno samo da master ne clipuje i zato smo implementirali to samo u masteru". Drugi razlog koji verujem da postoji jeste mogucnost K-System meteringa, pa bi to samo komplikovalo posao jer bi cpu morao da racuna i peakove za razne k-vrednosti..
Od kada sam procitao to njihovo objasnjenje, shvatio sam da imaju pravu i probao da primenim sistem "bez gledanja" u Logicu. Kada mixujem gledam samo vrednosti fadera na kanalu (tj. koliko je utisan) a ne opterecujem se brojkama (iako nikada ne dozvolim da klipuje) i samo pazim na crvene indikatore :D..

However, Free G jeste jedno od resenja, ali postoje 2 bolja resenje za ovo ako ti je bas neophodno:
1. Ucitaj presonusov Level Meter u mixer i klikni na expand. Onda ces imati vrednosti direktno na mikseru, kao na slici ispod.

http://img14.imageshack.us/img14/6964/screenshot20111024at423.png

2. Jednostavniji i brzi nacin, ali ne toliko precizan je da kliknes misem na metering grafiku i pokazace se crta sa brojnom vrednosti (donja slika). Odlicna caka, i na to sam slucajno naleteo :rolleyes:

http://img856.imageshack.us/img856/3608/slika1f.png

Jan
24-10-2011, 04:01 AM
Da..Ovo je i meni smetalo jos u prvoj verziji, jer sam navikao da gledam u brojeve non-stop..Ljudi su se zalili na njihovom forumu u vezi ovoga, a oni su uvek izlazili sa pricom [parafraziram po naski]: "koga briga za brojeve, brojevi su losa navika koju vucemo iz analognih konzola gde nisi imao headroom-a..ovde imate "plenty of headroom" i zato nije bitno da li clipuju kanali pojedinacno, nego je bitno samo da master ne clipuje i zato smo implementirali to samo u masteru". Drugi razlog koji verujem da postoji jeste mogucnost K-System meteringa, pa bi to samo komplikovalo posao jer bi cpu morao da racuna i peakove za razne k-vrednosti..
Od kada sam procitao to njihovo objasnjenje, shvatio sam da imaju pravu i probao da primenim sistem "bez gledanja" u Logicu. Kada mixujem gledam samo vrednosti fadera na kanalu (tj. koliko je utisan) a ne opterecujem se brojkama (iako nikada ne dozvolim da klipuje) i samo pazim na crvene indikatore :D..

However, Free G jeste jedno od resenja, ali postoje 2 bolja resenje za ovo ako ti je bas neophodno:
1. Ucitaj presonusov Level Meter u mixer i klikni na expand. Onda ces imati vrednosti direktno na mikseru, kao na slici ispod.

http://img14.imageshack.us/img14/6964/screenshot20111024at423.png

2. Jednostavniji i brzi nacin, ali ne toliko precizan je da kliknes misem na metering grafiku i pokazace se crta sa brojnom vrednosti (donja slika). Odlicna caka, i na to sam slucajno naleteo :rolleyes:

http://img856.imageshack.us/img856/3608/slika1f.png

Oba nacina sam vec skapirao, i level metar u mikro modu (valjda je to mikro mod:S) i mis na metering. Ali ovo sendovanje na level metter, da bi bilo post fader bi mozda bilo malo naporno :S videcu
Meni je bitno da imam taj peak postfader, u pesmi mi je uvek ili kick ili dobosh najjaci element, i nakon sto namestim kick da pikuje -14 db sve gradim oko njega i vise ne gledam brojke, zato stavim Free G na kraju i njegov fader koristim. Mada videcemo, mozda cu i te navike da se odreknem. Ono sto mi se svidja sto ima veci broj inserta (ne znam da li je neogranicen mozda :S) nego u Cubase-u, i nekako sve radi brzo :S

psionic
24-10-2011, 04:14 AM

Pa sa piano roll editorom mozes da zadas i trajanje note, dok sa tim romboidom samo mozes kao da trigerujes notu. Bzvz po meni, prilagodjeno Steinberg drummerima. Sta ako imam neki crash ? Uz Battery plugin, mogu da skratim notu i denfujem ga. Sa romboidom to ne mogu.

Hmm..Zar nisu inserti u svim programima pre fadera, sto je i logicno ? Send je po default-u posle fadera, ali imas i Prefader dugme. Master ima Inserts (koji se ponasa normalno kao u svim daw-ovima) i post (koji jeste postfader insert), a ono sto malo zbunjuje jeste metering balansa..On je prefader, pa kako god pan-ujes, kanali meraca ostaju u sredini.

Ma samo sam spomenuo da ovaj ima 10ak algoritama, takodje i elastique, ali to je overkill, nisam rekao kako je S1 los po tom pitanju. Samo nije toliko zatrpan svime i svacime.

Sto se rutovanja tice - trebalo bi da vidis rutovanje u Samplitudu, promenio bi misljenje... Sve moze gde god hoces. Primer:

Hocu da posaljem kanal sa perkusijama malo kroz dist, malo clean pa da ih smiksam. Sta radim ?
Stavim send sa originala na novi sub kanal, na koji stavim dist, a clean kanal sa perkusijama, posaljem na master. Kao i izlaz sub kanala. Dodajem ih po zelji i sve radi super - svi srecni i zadovoljni...

E sad - skapiram da se desavaju neke pi*darije u visokima kada se pomesaju dist i clean i pozelim da postavim na clean kanal jedan EQ pomocu koga bih filtrirao visoke, jer zelim da zadrzim one koje su prosli kroz npr RedLight na subu, a da ih izbacim iz clean signala. Sta onda ? Stavljam EQ na clean kanal i gusim ih automatski i u sub kanalu, bilo da sam ukljucio send pre ili post fader, jer je send uvek posle insert tacke. Dakle moram da smislim potpuno drugi nacin rutovanja, koji bi ukljucio jos par sub kanala i tome slicno... (ovo je neki, recimo, zamisljeni primer i npr hocu bas to da uradim - molim bez pitanja sto bih to uopste radio)
:shock:, :banghead::rotfl:

U samplitudu jednostavno otvorim routing kanala i rutujem da mi send salje signal direktno sa ulaza, dok insert postavim posle senda, ne menjajuci poslati sadrzaj...

Cubase je poslednja dva insert kanala (insert 7 i 8), imao postavljena posle fadera i posle senda, tako da je i tamo to moglo nekako da se odradi, ne ovako kao u samplitudu, ali izvodljivo. Reaper, nemam pojma, samo znam da ima jako kompleksan ruting, sigurno moze.

Post fader inserti su korisni i kada se zeli obrada signala koja je vec obradjena, ali bi trebalo sve smanjiti npr i poslati npr kroz neki mastering tool. Ili meriti neki nivo posle smanjenog reglera (pre reglera, signal moze da bude prilicno jak) U principu - glupost, jer obicno unutar svih plaginova se ulaz u taj plagin moze podesiti, ali ko zna kakve sve ideje neko moze da dobije (kao ja u primeru iznad) tako da nije na odmet...

Naravno sve te nedostatke resavaju dodatni subovi, ali eto... Ne kazem da je to nesto sto je veliki nedostatak. Samo bih voleo da moze...

Uvek bi trebalo da postoji neki balans izmedju kompleksnosti i jednostavnosti upotrebe. S1 dobro stoji na tom polju, mozda malo naginje ovoj drugoj grupi, dok taj Samplitude na primer, vise naginje toj kompleksnosti, zrtvujuci jednostavnost u radu.
Npr - Cubase je savrsen (.) :)

psionic
24-10-2011, 04:33 AM

Ne kapiram, kako posle senda? Koliko ja vidim iz manuala sendovi su uvek post inserts sto je meni i logicno :S

Au, tek sam sad video, lapsus - inserti su uvek PRE senda. Dakle ne mozes da prosledis nekom busu neprocesirani signal, ako ti to treba, a vec imas insert efekat. To sam hteo da kazem... :banghead:

dacko
24-10-2011, 07:31 AM
Evo i ja da se prjavmi kao dugogodisnji cubase korisnik, koji prelazi na S1-2. :)

Kada se podese shortkati kao za cubase, osecam se kao kod kuce i sve radi kako se i ocekuje. Samo mi je malo potrebno vremena vizuelno da se naviknem na novi izgled... Ali sav ostali workflow je fantastican i mnogo bolji nego na Cubase.

Elem, ono jedino sto i meni fali, je taj drum editor... Kada radim sa kucanim zivim bubnjem, onda mi ne treba note length, ali ono sto mi treba je da mogu odvojeno da ucrtam velocity za dve note koje su udarene istog momenta. Sto je u piano roll-u malo teze.

Druga stvar kod tog drum editora, koja postoji u cubase je sto mozes koristiti razlicite midi outpute za razlicite drum elemente. Mozes na primer kick da posaljes na bfd, dobos na superior, a hihat na battery... i da ti je sve to u jednoj midi traci.

Eto... sem toga sve ostalo je mnogo logicnije brze i bolje nego u cubase. :)

disco violence
24-10-2011, 10:18 AM
Evo i ja razmišljam da probam presonus studio one,dugogodišnji sam korisnik nuenda 3.Meni bi najveći problem bio taj što imam gomilu projekata urađenih u cubaseu i nuendu,jel presonus može to da otvori?
P.S.Pozdrav euphoric, nikad da se vidimo,da se izdivanimo.

OFF
24-10-2011, 02:16 PM
sta rekoste za win7 64 i uopste za 64 bit aplikacije?

Jan
24-10-2011, 02:54 PM
sta rekoste za win7 64 i uopste za 64 bit aplikacije?

Pa 64 bitni S1 ne vidi 32 bitne pluginove, i 32 bitni s1 ne vidi 64bitne pluginove, odnosno nema nikakav interni bridge, predpostavljam da bi jbrdige radio :S
Ali na kraju sam instalirao 32bitni S1 posto su mi svi FX-ovi 32bitni, a mahom miksam. Samo cu Kontakt i Omnisphere da jbridgujem i to je to

OFF
24-10-2011, 03:02 PM
Pa 64 bitni S1 ne vidi 32 bitne pluginove, i 32 bitni s1 ne vidi 64bitne pluginove, odnosno nema nikakav interni bridge, predpostavljam da bi jbrdige radio :S
Ali na kraju sam instalirao 32bitni S1 posto su mi svi FX-ovi 32bitni, a mahom miksam. Samo cu Kontakt i Omnisphere da jbridgujem i to je to

steta...... bez obzira, probacu S1 malo detaljnije, ne iskljucujem mogucnost da predjem :)

euphoric
24-10-2011, 03:18 PM
Evo i ja razmi?ljam da probam presonus studio one,dugogodi?nji sam korisnik nuenda 3.Meni bi najveći problem bio taj ?to imam gomilu projekata urađenih u cubaseu i nuendu,jel presonus mo?e to da otvori?
P.S.Pozdrav euphoric, nikad da se vidimo,da se izdivanimo.

[Gde si bre ljudino jedna, nismo se culi dugo, nisam bio kuci, pa nisam imao prilike da se javim!! Imas PM :)]

Izvinite za ot.. :D

Sada sto se tice Nuendo korisnika nisam siguran, ali znam da je S1 kompatibilan sa Cubase-om, odnosno .XML arhivama i da moze da ih importuje, kao i steinberg-project Sequel datoteke (ako nekome Sequel znaci ista :D)..Verujem da Nuendo moze da sacuva .XML, tako da je verovatno kompatibilan sa S1V2 :wink:

Pozdrav!

euphoric
24-10-2011, 03:55 PM
Kada radim sa kucanim zivim bubnjem, onda mi ne treba note length, ali ono sto mi treba je da mogu odvojeno da ucrtam velocity za dve note koje su udarene istog momenta. Sto je u piano roll-u malo teze.

Druga stvar kod tog drum editora, koja postoji u cubase je sto mozes koristiti razlicite midi outpute za razlicite drum elemente. Mozes na primer kick da posaljes na bfd, dobos na superior, a hihat na battery... i da ti je sve to u jednoj midi traci.

Eto... sem toga sve ostalo je mnogo logicnije brze i bolje nego u cubase. :)

Kada namestis kvantizaciju i midi editoru i zoomiras ga, nije bas tako lako "promasiti" grid (kao u Logicu :banghead:) i produziti notu, nego se "kvadratic" midi eventa bas zalepi za grid sa obe strane pa deluje kao event fiksne duzine u drum editoru (ili ti "romb" u Cubase-u) :D

Sto se tice editovanja velocity-ja za note pojedinacno, drzis Ctrl+Alt (mislim da je to kombinacija za PC, jer je na Mac-u Command+Option a to je ekvivalentno Ctrl+Alt na PC-u) i kursor se promeni u "velocity tool" (nacrtana olovka sa linijom ispod) i samo dragujes gore dole i menja se velocity za note pojedinacno ili vise nota ako su selektovane.

"Druga stvar kod tog drum editora, koja postoji u cubase je sto mozes koristiti razlicite midi outpute za razlicite drum elemente. Mozes na primer kick da posaljes na bfd, dobos na superior, a hihat na battery... i da ti je sve to u jednoj midi traci."

E ovo izgleda kao stvarno korisna stvar kod Cubase-a i bojim se da za sada ovo S1 ne moze.
Interesantno je da moze da uradi bas obrnutu stvar. Npr. napravis NI Battery kanal i ucitas ili napravis kit sa vise bubnjeva. Na tom kanalu (gde je battery) u midi upises samo npr. kick. Zatim mozes da dodas novu praznu instrument traku u aranzmanu i u njoj rutiras instrument output na taj isti Battery i tu napravis midi region gde ces npr upisati samo dobos i clap, recimo..Tako moze da se napravi vise instrument traka ciji je izlaz na jedan isti VSTi (AU) i lako mozemo da grupisemo sve u jedan folder gde cemo imati pregledno svaki bubanj ili grupu.

Naravno, to je potpuno obrnuta stvar od onoga sto si ti rekao sto cubase-ov editor moze :) ..

Pozdrav ;)

Jan
24-10-2011, 04:16 PM
[Gde si bre ljudino jedna, nismo se culi dugo, nisam bio kuci, pa nisam imao prilike da se javim!! Imas PM :)]

Izvinite za ot.. :D

Sada sto se tice Nuendo korisnika nisam siguran, ali znam da je S1 kompatibilan sa Cubase-om, odnosno .XML arhivama i da moze da ih importuje, kao i steinberg-project Sequel datoteke (ako nekome Sequel znaci ista :D)..Verujem da Nuendo moze da sacuva .XML, tako da je verovatno kompatibilan sa S1V2 :wink:

Pozdrav!

Ja ne znam ni kako XML da sacuvam iz Cubase-a :S Zamracena mi je ta opcija kad idem na export, a na save as je nema

awacs
24-10-2011, 04:35 PM
Ja ne znam ni kako XML da sacuvam iz Cubase-a :S Zamracena mi je ta opcija kad idem na export, a na save as je nema

Da bi ti XML Export bio aktivan mora da ti bude aktivan i Score Editor u Cubaseu (XML je format za transfer notnog zapisa). Downside je ?to on ne kapira ni Velocity ni SysEx (ako ga uop?te koristi?), a audio ba? ič...

Jedino da ekportuje? .MID iz Cubasea, a audio piste izrenderuje? jednu po jednu i unese? ih u S1.

Pozdrav,

Vasa

Jan
24-10-2011, 06:23 PM
Jedino da ekportuje? .MID iz Cubasea, a audio piste izrenderuje? jednu po jednu i unese? ih u S1.

Pozdrav,

Vasa

Hvala, pa tako sam i mislio. Mada necu da "konvertujem" projekte iz Cubase-a. Ali planiram da probam da uradim mixing par pesama u S1, da vidim kako ide... Svidja mi se onaj render in place u S1 za instrumente, te lako konvertovanje iz midia u audio i nazad, zaista je nekako brz. Takodje kod "batch exporta" mi se svidja sto moze da zadrzi mono trake da budu mono, moze to i u Cubase-u, ali mono trake mora da se rutiraju na poseban mono output

Jan
24-10-2011, 08:08 PM
izvinjavam se sto spamujem :)
Ali jel postoji opcija u S1 da se grupiraju audio events?
Tipa imam na jednoj traci 100 audio eventa, recimo da je neki kick jedan do drugog, i ja hocu svaki 4. kick (znaci 25 od tih 100) da selektiram i da grupisem, da svaki put kad kliknem bilo koji od tih 25 kickova automatski se selektiraju i ostali? U Cubase-u je to prosto, ctrl+g i grupiraju se svi selektirani eventi, ovde ctrl+g ne funkcionise tako, vec se grupisu kanali, a ja hocu da grupisem evente (isecke) na istoj traci u okviru aranzman prozora

euphoric
24-10-2011, 09:31 PM
izvinjavam se sto spamujem :)
Ali jel postoji opcija u S1 da se grupiraju audio events?
Tipa imam na jednoj traci 100 audio eventa, recimo da je neki kick jedan do drugog, i ja hocu svaki 4. kick (znaci 25 od tih 100) da selektiram i da grupisem, da svaki put kad kliknem bilo koji od tih 25 kickova automatski se selektiraju i ostali? U Cubase-u je to prosto, ctrl+g i grupiraju se svi selektirani eventi, ovde ctrl+g ne funkcionise tako, vec se grupisu kanali, a ja hocu da grupisem evente (isecke) na istoj traci u okviru aranzman prozora

Ima i ovde isto to, zove se merge events i mislim da je default komanda G.

euphoric
24-10-2011, 09:40 PM
Alert! :shock::shock::shock:

Novi video o S1V2..Za sve koji ga koriste i razmisljaju o tome! Must see :shock:

<object width="640" height="360"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/-YHYQTTBUZQ&hl=en_US&feature=player_embedded&version=3"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowScriptAccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/-YHYQTTBUZQ&hl=en_US&feature=player_embedded&version=3" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowScriptAccess="always" width="640" height="360"></embed></object>

quake2
24-10-2011, 10:15 PM
:rotfl:
Bas su se naostrili:),sto je dobro.Nema vise spavanja na lovorikama,ko korisnicima pruzi najvise,prezivece:).Ustaaaajte svi na zemlji kleeeeeeti:)....i trazite od Apple-a,Steinberga i Avida viiiiiiiseeeee.......:drums:
Sada je trenutak,pa ko zna opet kad,jer ce se verovatno i Presonus "dogovoriti" oko nekih stvari sa konkurencijom.

euphoric
24-10-2011, 10:22 PM
:rotfl:
Bas su se naostrili:),sto je dobro.Nema vise spavanja na lovorikama,ko korisnicima pruzi najvise,prezivece:).Ustaaaajte svi na zemlji kleeeeeeti:)....i trazite od Apple-a,Steinberga i Avida viiiiiiiseeeee.......:drums:
Sada je trenutak,pa ko zna opet kad,jer ce se verovatno i Presonus "dogovoriti" oko nekih stvari sa konkurencijom.

Hehe, slazem se! Borite se oko korisnika a ne obrnuto :rolleyes: ..

Bas su carevi! To su stvarno S1 developeri u videu i napravili su mi dobar uvod u atmosferu, taman planiram da gledam Walking Dead :D

Rhino
24-10-2011, 11:08 PM
Hehe... Sale se, to mi se svidja.

Jos ne stigoh da ga probam, ali pisite i dalje svoja iskustva vi sto jeste, pratim.

psionic
25-10-2011, 01:11 AM
Ja stvarno ne shvatam sav ovaj hype oko Presonusa. Igrao sam se malo detaljnije sa ovim i - kao i sve sto je izaslo iz presonusa - srednja klasa. Kome jos treba kompleksnije rutovanje i drum mapiranje po raznim kanalima i sta znam sta jos ? - Integrisali su Melodyne i - bum !

Kapiram da ce ovi, vec pominjani bedroom producenti poludeti za njim, zbog stvarne direktnosti i jednostavnosti koriscenja samog programa, ali ja ne mogu da se otrgnem utisku nedovrsenosti... Svaki put kad pozelim nesto - e jbg, ne moze tako... Mislim, imaju super resenja u odnosu na Cubase, i bilo bi lepo da u cubaseu ima isto to, ali je daleko vise stvari u slicnim programima, koje jednostavno - nedostaju ovde.

Poenta je - izasao je novi DAW, malo reklame i eto prodaje bar jednog batcha kopija ovog programa. Sta to tacno Cubase ne moze sto ovo cudo moze ? Mislim, kakve to standarde Yamaha treba da dostigne ?

Evo trik pitanja: Ko bi smesta obrisao instalaciju S1, kada bi se pojavila narodna verzija C6 64bit ? :shock:

Eto, rekao sam, mrzite me koliko hocete :wink:

Jan
25-10-2011, 01:48 AM
Ima i ovde isto to, zove se merge events i mislim da je default komanda G.

Merge Events je ekvivalentan sa Glue Events u Cubase-u, zalepi sve evente. Ja necu to, ocu recimo ako imam 5 event-a na traci da grupisem 1. i 3. (ne da zalepim, nego grupisem), tako da kad selektujem prvi, selektuje se automatski i treci, kad utisam 1, utisa se i treci, a drugi, cetvrti i peti ostanu netaknuti. Merge events spaja sve eventova, primera radi ako imam ta pet eventa i selektujem 1. event i 5. event, komandom merge events on spaja 1. i 5. i sve izmedju njih. Ja samo hocu da grupisem 1. i 5. jer recimo imam stotinu eventa na traci i njima 30 ocu da modifikujem fade ins i fade outs, a da ne moram svaki put kad kliknem na nesto drugo ponovo da selektujem peshaka jedan po jedan. U cubase-u koliko god event-a da se selektuje naredbom ctrl+g (group events), a ne glue events, svi eventi klikom na bilo koji od njih se automatski selektuju. Ako me razumes, ako sam bio jasan :S

EDIT: Strip silence izgleda ima neki bug, koliki god open i close treshold da mu dam on sece uvek na isto mesto, pocevsi od -80db pa sve do 0, uvek ga isto isece

euphoric
25-10-2011, 02:20 AM
Ja stvarno ne shvatam sav ovaj hype oko Presonusa. Igrao sam se malo detaljnije sa ovim i - kao i sve sto je izaslo iz presonusa - srednja klasa. Kome jos treba kompleksnije rutovanje i drum mapiranje po raznim kanalima i sta znam sta jos ? - Integrisali su Melodyne i - bum !

Kapiram da ce ovi, vec pominjani bedroom producenti poludeti za njim, zbog stvarne direktnosti i jednostavnosti koriscenja samog programa, ali ja ne mogu da se otrgnem utisku nedovrsenosti... Svaki put kad pozelim nesto - e jbg, ne moze tako... Mislim, imaju super resenja u odnosu na Cubase, i bilo bi lepo da u cubaseu ima isto to, ali je daleko vise stvari u slicnim programima, koje jednostavno - nedostaju ovde.

Poenta je - izasao je novi DAW, malo reklame i eto prodaje bar jednog batcha kopija ovog programa. Sta to tacno Cubase ne moze sto ovo cudo moze ? Mislim, kakve to standarde Yamaha treba da dostigne ?

Evo trik pitanja: Ko bi smesta obrisao instalaciju S1, kada bi se pojavila narodna verzija C6 64bit ? :shock:

Eto, rekao sam, mrzite me koliko hocete :wink:

Hehe, with all due respect sir, ali ne vidim u cemu je poenta tvog ranta ?
Niko nikoga ne tera nista da koristi, zar ne ? Neko nesto voli i nekom nesto lezi..Ne vidim zasto bi S1 odgovarao samo bedroom producentima (iako ja to jesam)?
Evo ti prvi primer Teddy Riley koji je odradio album Michael Jacksona u S1V1 (koja je bila jos vise osakacena od V2) a ostavio je PT..Koliko ih samo takvih vidim na presonusovom forumu, a tek ce ih biti!
Ne vidim zasto "pro" mora da znaci komplikovano ili kompleksno, ali to je neka druga tema sada? (Ako neko zeli kompleksno, slobodno neka proba Reaper gde ce mu trebati nedelju dana da sve podesi i customizuje i jos jedno 3 meseca da se navikne na workflow i na kraju (ne) dovrsi pesmu? Ne zelim da kritikujem Reaper, daleko od toga, odlican je ali nije za mene!)

Ne kritikujem ni jedan jedini DAW, jer svaki ima svoje korisnike i svaki sluzi za jednu te istu stvar.
DAW je samo alat i nista vise, a neko ce isti posao uraditi sa ovim ili onim alatom bolje ili losije od drugog.
Zar nije dovoljan primer i Mike Oldfield koji svoju produkciju radi u FL Studiju jos iz vremena kada je bio Fruity Loops i bio ogoljen u odnosu na danas, ili Justice koji je svoj + (Cross) album odradio u Garage bandu ? Znamo svi koliko je dobar taj album i kako je prosao na trzistu :wink: ..

Iskreno, muka mi je vise od DAW "ratova", i "industrijskih standarda" koji kao nove opcije predstavljaju clip gain i 32bit float point engine a toliko godina su tvrdili da je 48 bit fixed point engine superiorniji i daje bolji zvuk..Sta je sad? Odjednom vise nije bolji pa cemo preci na ono protiv koga smo pricali da je los ?
Naravno, govorim o Pro Tools-u, i uz svo duzno postovanje prema njegovoj istoriji i znacaju, to je po mom misljenju najprecenjeniji DAW i jos uvek mi nije jasno kako ljudi mogu toliko da ga preplacuju, ali to je moje misljenje, a ko sam ja da sudim jer su sigurno najkvalitetnije pesme u istoriji isproducirane na toj platformi i sigurno ih necu kritikovati po forumima..

I na kraju sto je najbitnije - zar je bitno moje misljenje? PT, Cubase, Logic, Sonar, Samplitude, FL, Live itd. ce i dalje postojati i imati svoje korisnike a svidja mi se cinjenica da je trziste dobilo jos jednog potencijalnog "velikog igraca" jer ce to naterati konkurenciju da bolje rade za nas korisnike drugih DAW-ova..
Mislis da ovaj "hype" sa S1 nece uticati na Cubase 7 i da se Steiny-ovi developeri nece malo trgnuti kada vide da im se sliva odredjen broj korisnika ?
Mislis da nece razmatrati neke ideje iz S1 da ubace u svoj proizvod?
Mislim da ce definitivno uticati i da ce se zbog toga svi vise potruditi da svoj proizvod unaprede, a tu mi korisnici bilo kojeg daw-a ne mozemo da izgubimo!

Ja stvarno ne shvatam sav ovaj hype oko Presonusa. Igrao sam se malo detaljnije sa ovim i - kao i sve sto je izaslo iz presonusa - srednja klasa.

Mislim da je ovo sto si napisao stvarno ne pravedno, jer prvo, S1 je izasao tek 2009. a Cubase (koji, pretpostavljam, ti preferiras) jos 1989. godine, a ono sto je ironicno u izjavi je to sto je bas taj isti tim (koji sada radi pod okriljem Presonusa) koji je napravio Cubase uradio i S1 :grin:..
Mislim da su zbog te cinjenice oni prilicno iskusni i svesni mogucnosti, nedostataka i razvoja S1 kao platforme i mislim da su za 3 godine ponudili mnogo vise stvari nego sto su neki za 10-15 godina koji su vec vladari na trzistu, ali to je opet misljenje i zato ne moram da opovrgavam mediokritet drugih platformi.

Evo trik pitanja: Ko bi smesta obrisao instalaciju S1, kada bi se pojavila narodna verzija C6 64bit ?

Evo i mog odgovora: ja sigurno ne bih uzeo Cubase u razmatranje, pre svega zato sto sam i dalje zadovoljni Logic user, Cubase sam odavno probao i nije mi legao, zadnji put instalirao i "narodnjacki" Cubase 5 kada se pojavio na PC-u bas zbog tog "hype"-a oko njega, da vidim u cemu je stvar, da li je nesto znacajno poboljsano za moj stil rada, ali svaki put kada ga pokrenem posle sat vremena shvatim da nije to za mene i vratim se u Logic i osecam se kao kod kuce :) ..
Verzija 6 nije donela nista sto meni treba i sto bi popravila moj utisak o Cubase-u, ali za sve to vreme nikada nisam tvrdio, niti tvrdim da je Cubase losiji ili bolji proizvod samo zato sto meni ne odgovara.

Iz zelje da probam novo i drugacije sam instalirao i S1 V1 kada je izasao i video sam da mi je odmah "kliknuo" i da je to takodje ono sto mi odgovara, ali mi je falilo dosta stvari na koje sam naucio u Logic-u, pa sam pratio sta se desava sa S1 a koristio Logic.
Naravno da sam iscekivao S1V2 jer me je interesovalo sta ce unaprediti od prosle verzije i sva moja ocekivanja su prevazidjena i samim tim za mene je S1V2 trenutno najpogodniji DAW uz Logic.
Isto tako cu zeleti da probam i Logic X, koji treba da izadje, ali lagano mogu da kazem da je sada i S1V2 dovoljan za sve ono sto ocekujem od jednog DAW-a da mi pruzi. Za neke to mozda nece biti dovoljno, za neke ce mozda biti previse (kao sto je meni Reaper, recimo).

Svaki napredak je, naravno, dobrodosao i samo ce biti bolje za sve u ovom segmentu softvera za nas korisnike, i zato no hard feelings!

euphoric
25-10-2011, 02:37 AM
Merge Events je ekvivalentan sa Glue Events u Cubase-u, zalepi sve evente.
EDIT: Strip silence izgleda ima neki bug, koliki god open i close treshold da mu dam on sece uvek na isto mesto, pocevsi od -80db pa sve do 0, uvek ga isto isece

Ne, pogledaj ponovo, Merge Events ne zalepi audio evente (zalepi ih bounce selection) nego ih upakuje u "kontejner event". Klikni na taj pa ces da vidis u editoru da su u tom "kontejner eventu" svi ovi audio eventi i mozes slobodno da ih pomeras. Medjutim problem sa Merge Events je to sto ne mozes npr. da izaberes 1. i 3. kick, nego on upakuje sve evente u toj pisti. Zato trebi u stvari treba Merge to Audio Parts a ne Merge Events jer to radi bas ono sto ti hoces, kao u Cubase-u i izvini sto te nisam dobro razumeo :) ! Merge to Audio Parts se nalazi u listi precica ali nema dodeljenu precicu po defaultu (barem kod mene) a imas je i na desni klik na selektovane evente pa izaberes stavku menija Audio --> Merge to Audio Parts a Merge Events se nalazi u Events stavci.
Sad kontam da su ove dve funkcije iste, samo sto ova druga omogucava da upakuje selektovane evente a ona prva sve evente :)!

Pozdrav..

Jan
25-10-2011, 02:44 AM
Ne, pogledaj ponovo, Merge Events ne zalepi audio evente (zalepi ih bounce selection) nego ih upakuje u "kontejner event". Klikni na taj pa ces da vidis u editoru da su u tom "kontejner eventu" svi ovi audio eventi i mozes slobodno da ih pomeras. Medjutim problem sa Merge Events je to sto ne mozes npr. da izaberes 1. i 3. kick, nego on upakuje sve evente u toj pisti. Zato trebi u stvari treba Merge to Audio Parts a ne Merge Events jer to radi bas ono sto ti hoces, kao u Cubase-u i izvini sto te nisam dobro razumeo :) ! Merge to Audio Parts se nalazi u listi precica ali nema dodeljenu precicu po defaultu (barem kod mene) a imas je i na desni klik na selektovane evente pa izaberes stavku menija Audio --> Merge to Audio Parts a Merge Events se nalazi u Events stavci.
Sad kontam da su ove dve funkcije iste, samo sto ova druga omogucava da upakuje selektovane evente a ona prva sve evente :)!

Pozdrav..

Evo sad probam Merge to Audio Parts i Merge events, odrade identicnu stvar.
Imam 3 eventa, selektujem 1. i 3. odem pod Audio/ Merge to Audio part i on napravi kontejner sto kazes, od ta dva selektovana eventa dok onaj drugi (koji nije selektovan) je ostao "iza" i mutiran je automatski.
Merge Events, odradi apsolutno identicnu stvar, voleo bih da mogu da napravim video klip da ti pokazem. Ne znam koji softver da uzmem za to :S
I strip silence definitivno ima bug, ali kod duzih fajlova, uporno sece na istom mestu koliki god treshold da stavim, ali kod kracih nije tako.

psionic
25-10-2011, 03:01 AM
Uf, euphoric, pa nisam bas "rantovao", samo sam onako - osrednje raspolozen prema necemu o cemu stvarno bruje forumi diljem neta. Na jednom stranom forumu, pojava Sonara X1 EXPANDED izazvala je samo 1 (i slovima - jedan) page komentara, dok na istom forumu, pojava S1 v2 izaziva ludilo od 52 strane... Eeej :shock:

U toj euforiji koja je vladala i ovde i na stranim forumima, rekoh sebi - ovo moram da probam. Muka mi je od Cubasea i njihovog narodnog 32bit softvera, ne dam 500e za novi, kad se ne isplati - i stari radi posao, zelim da predjem na nesto novo. Reaper je smaracki, treba ti, kako si i sam rekao, mesec dana da otvoris fkin traku. Sonar X1 je super kao i po mojoj meri, ali nesabilan do zla boga. I sad ovo. Rekoh sebi - najzad!

I onda - hladan tus - ponovo! (prvi hladan tus je bio na V1) ne radi bez jbridgea, sa njime radi nestabilno - to vec imam ! Krenem neki primer da radim - mnogo se bolje ponasa nego V1, ali opet - te nece ovo, te ne moze ovo... Taj osecaj nedovrsenosti opcija, nekako me je sve vise obuzimao. I tako je moje ocekivanje ostalo i dalje neispunjeno, ostao sam pomalo razocaran sto nisu doterali stvar do kraja.

Pitanje tipa - a sta ce ti to - ne zelim da razmisljam tokom rada, kako da za*ebem program da ga nateram da radi ono sto od njega ocekujem. Postoji za sve te njegove "nedostatke" workaround, ali... Mislim, rade ljudi i sa klavijaturama i sekvencerima na njima, pa se ne zale, ali ovo je samo moje misljenje o S1. Nisam ja rekao da je to ustvari shit od programa i da je nemoguce da se radi na njemu. Samo sam ocekivao vise s obzirom na hype koji se u audio svetu podigao oko ovoga.

Na kraju... Dobar je ovo programcic, ali svakako ima mesta za nadogradnju - bar po meni.

euphoric
25-10-2011, 03:02 AM
Evo sad probam Merge to Audio Parts i Merge events, odrade identicnu stvar.
Imam 3 eventa, selektujem 1. i 3. odem pod Audio/ Merge to Audio part i on napravi kontejner sto kazes, od ta dva selektovana eventa dok onaj drugi (koji nije selektovan) je ostao "iza" i mutiran je automatski.

Mutiran je automatski samo dok se nalazi iza ovoga novokreiranog velikog eventa koji ga prekriva. Kada dragujes taj novi veliki event dole u drugu pistu/traku videces ove sto su ostali gore u normalnom stanju (ne mutirani)!

Moj savet ti je kada vec obelezis audio evente koje hoces da mergujes (npr. 1., 3. i 7. kick) nemoj odmah da ih mergujes, nego ih prvo spusti dole u sledecu pistu/traku i tamo ih merguj. Ovi gore sto ostanu, mozes i njih da mergujes ili radis sa njima sta hoces..Mislim da je to najbolje resenje..

Sto se tice strip silence-a, ne znam..Mozda postoji bug. Ta "narodna" verzija je prva verzija, vec su posle dva dana izbacili update sa fixevima za neke bugove a za par dana treba i sledeci update da dodje, tako da sudeci po prethodnim iskustvima, ne bojim se da ce ostati nekih bugova za 1-2 meseca (barem ne kao u Logicu koji vuce neke preko 10 godina :( )..

Ja sam otkrio onaj sa ProEQ-om kada ukljucis HQ mode, on odsece visoke. Vidim da je bug vec prijavljen na forumu i da su se javili i popravljaju..
Takodje sam primetio i da Sample One i Impact nece uvek da ucitaju sledeci i prethodni sample preko Prev/Next dugmadi..To sam prijavio i radi se na fixu!

Sudeci da je "narodna" verzija prva verzija, radi sasvim lepo, sudeci po dosadasnjim iskustvima u Logicu kada je 9.0 bio gotovo ne upotrebiv a zna se kakav je odziv Apple-a prema update-ovima svega sto nije vezano za iOS :(

Pozdrav!

Jan
25-10-2011, 03:11 AM
Mutiran je automatski samo dok se nalazi iza ovoga novokreiranog velikog eventa koji ga prekriva. Kada dragujes taj novi veliki event dole u drugu pistu/traku videces ove sto su ostali gore u normalnom stanju (ne mutirani)!

Moj savet ti je kada vec obelezis audio evente koje hoces da mergujes (npr. 1., 3. i 7. kick) nemoj odmah da ih mergujes, nego ih prvo spusti dole u sledecu pistu/traku i tamo ih merguj. Ovi gore sto ostanu, mozes i njih da mergujes ili radis sa njima sta hoces..Mislim da je to najbolje resenje..

Pozdrav!

Ukapirali smo se onda, tako sam i ja mislio jedino. Evo okacicu par slika kako recimo to radim u Cubase-u, i sta mi se desava u S1 sa merge i merge to audio funkcijama:

Jan
25-10-2011, 03:12 AM
I ova slicica nije imala mesta.

I ja sam zakljucio kao sto sam rekao da Glue u Cubase-u, radi isto sto i Merge u S1

euphoric
25-10-2011, 03:15 AM
Ukapirali smo se onda, tako sam i ja mislio jedino. Evo okacicu par slika kako recimo to radim u Cubase-u, i sta mi se desava u S1 sa merge i merge to audio funkcijama:

Da, da..Vidim sada..S1 se ponasa kao na 3. slici..To je kao glue u Cubase-u ?

Jan
25-10-2011, 03:16 AM
A sad S1 primeri

Prvo Merge events

Jan
25-10-2011, 03:17 AM
Merge to audio:

Jan
25-10-2011, 03:18 AM
Da, da..Vidim sada..S1 se ponasa kao na 3. slici..To je kao glue u Cubase-u ?

Da, to je glue, ima i Bounce Selection gde bi on consolidovao fajlove, odnosno napravio novi celi wave file od njih.

Proveri i ovo za strip silence, ali uzmi neki fajl cirka 4 -5 minuta dugacak, i vidi. Kod mene koji god treshold da mu dam, uvek sece na istom mestu. A trebalo bi da znam ceo proces, radio sam to isto i u Cubase-u i u Pro Tools-u

Jan
25-10-2011, 03:24 AM
Da sumiram moje utiske za sada.

Prednosti (za mene):

Fantastican file, effects itd browser
Mogucnost veceg broja inserta
Funkcija transform to audio i nazad u midi za vst instrumente, fantasticno i brzo
Integrisan melodyne.
K12, k14, k20 metri na masteru.
Sve nekako radi brzo (mozda je subjektivan osecaj)

Mane (za mene):

Eto ta funkcija iz Cubase-a koju sam pokazao ovde mi jako nedostaje, deluje mi da je jako prostije tako raditi, nego prebacivati na drugu traku
Strip silence ima bug kod duzih fajlova (barem je tako ovde), kod kracih je okej.
Peak vaules na metrima od kanala (mada ovo mi ni ne smeta vise uopste)
Tezak scrolling kroz projekat, moram da idem dole na "lenjir" i da povlacim, ili pak ctrl+ strelice. U Cubase-u je to mnogo lakse srednjim klikom i hand alatom, ovde i srednji i desni klik rade gotovo identicnu stvar, srednji samo pokazuje alate, a desni i alate plus jos neke funkcije.

Napisacu jos sta ako mi padne na pamet

euphoric
25-10-2011, 03:42 AM
Da, to je glue, ima i Bounce Selection gde bi on consolidovao fajlove, odnosno napravio novi celi wave file od njih.

Proveri i ovo za strip silence, ali uzmi neki fajl cirka 4 -5 minuta dugacak, i vidi. Kod mene koji god treshold da mu dam, uvek sece na istom mestu. A trebalo bi da znam ceo proces, radio sam to isto i u Cubase-u i u Pro Tools-u

Hmm..Interesantno..Stavio sam duzu traku i probao i uvek isto isece sa svim vrednostima na manual (i linked i ne linked), ali kada pregledam isecke savrseno ih je potrefio..Bez obzira na to, ovo treba prijaviti kao bug na forumu i siguran sam da ce u sledecih mesec dana biti reseno.

Tezak scrolling kroz projekat, moram da idem dole na "lenjir" i da povlacim, ili pak ctrl+ strelice. U Cubase-u je to mnogo lakse srednjim klikom i hand alatom, ovde i srednji i desni klik rade gotovo identicnu stvar, srednji samo pokazuje alate, a desni i alate plus jos neke funkcije.

Samo jedno pitanje - kako mislis povlacis dole na lenjiru ? Lenjir je gore a dole je scroll bar?! :grin:
Jednostavnije je povlacenje po lenjiru (gore, kada se pojavi ruka) nego po horizontalnom scroll baru koji je dole..
Ne vidim neku veliku razliku u odnosu na Cubase-ov sistem, s' obzirom da koliko god imas vertikalnih traka, lenjir je uvek gore vidljiv pa je pri ruci za povlacenje (i zumiranje).
Ovde jos prilikom povlacenja mozes i da tacno zumiras horizontalno gde ti je potrebno..
Meni to vise odgovara, but that's me..Sto kazu ameri: One man's meat is another man's poison ..
Mozda zato sto nisam navikao na onaj sistem kod Cubase-a, ko ce znati :) ..

Ja cu sutra takodje da sumiram utiske do sada i napisem "za i protiv" prema mojim utiscima :wink: ..

Pozdrav!

Jan
25-10-2011, 03:58 AM
Samo jedno pitanje - kako mislis povlacis dole na lenjiru ? Lenjir je gore a dole je scroll bar?! :grin:
Jednostavnije je povlacenje po lenjiru (gore, kada se pojavi ruka) nego po horizontalnom scroll baru koji je dole..
Ne vidim neku veliku razliku u odnosu na Cubase-ov sistem, s' obzirom da koliko god imas vertikalnih traka, lenjir je uvek gore vidljiv pa je pri ruci za povlacenje (i zumiranje).
Ovde jos prilikom povlacenja mozes i da tacno zumiras horizontalno gde ti je potrebno..
Meni to vise odgovara, but that's me..Sto kazu ameri: One man's meat is another man's poison ..
Mozda zato sto nisam navikao na onaj sistem kod Cubase-a, ko ce znati :) ..

Ja cu sutra takodje da sumiram utiske do sada i napisem "za i protiv" prema mojim utiscima :wink: ..

Pobrkao sam lenjih i scroll bar, maj bed.
I da nisam znao da kad se stavi na lenjih mis da se pretvori u ruku i da moze da se zumira :) Evo sad sam zahvaljuci tvom postu ukapirao :) Ja sam sve vreme vukao dole po scroll baru. Super fora, mada ruka na srednji klik bi im bila sjajno resenje :)
Hvala

Jan
25-10-2011, 12:30 PM
Jedna stvar je sigurna u vezi ovog programa i mene :)
Definitivno cu sa VST instrumentima da radim u njemu, dosta je laksi od Cubase-a :) Evo sad se igram sa njim :)

Jan
25-10-2011, 01:11 PM
Shteta za Impact, dobar sempler.
Ali funkcija kad su padovi grupisani kako bi sledeci gasio prethodni, je besmislena, jer nema pametan decay, odnosno mogucnost da prethodnu notu fade-uje taman toliko da bude presecena na "zero crossing". Ima resen attack, ali nema resen release, ima decay, ali decay je cista duzina note, ne radi sa sledecom notom, u smislu da je utisa tik pre sledece, kako se ne bi javio glich odnosno "puc". Shteta, lep je sempler, pregledan, plus lepo radi sa browserom, ali Groove Agent One u Cubase-u ima naprednije funkcije

EDIT: Ne vredi, neprezican je.
Uzeo sam neki sempl (horska melodija) i iseko ga na 8 delova, samo split at grid, sve sam ih prevukao na padove na Impact i naravno kad sam udarao jedan za drugim pad cuo se digitalni klik, to sam i ocekivao, ali sam i ocekivao da ima kontrole za attack i release da se to resi, medjutim release-a nema, ima samo decay, koji samo odredjuje duzinu note i nista vise... Tako da digitalni klik je nemoguce izbeci ako se udara tako da sledeca nota gasi prethodnu... Sta vise kad sam midi transformisao u audio u tom modu on uopste ne zaustavlja prethodni pad u istom trenutku kad pali sledeci, jasno se vidi da nekoliko milisec ranije (ne uvek isto), on samo grubo presece sempl sa prethodnog pada i pusti sledeci.

Morace dosta da porade da srede Impact.

Steta, bas steta, taman sam se ponadao :( Battery mi je za takve stvari pain in the ass, jer ne mogu iz aranzera da prevucem slice-ove na pad, tako da za sad cu ipak ostati na Cubase-u, dok i ako ne isprave makar Impact a i strip silence

awacs
25-10-2011, 03:58 PM
Merge Events, odradi apsolutno identicnu stvar, voleo bih da mogu da napravim video klip da ti pokazem. Ne znam koji softver da uzmem za to :S

Mmmm... Reaper :wink: ?alim se, nemoj ako ti ne prija, ali Reaper to radi i sa komandom GROUP i sa komandom GLUE.

Pozdrav,

Vasa

Jan
25-10-2011, 04:30 PM
Ma moracu i Reaper da probam uskoro :) Kod njega mi je fantasticno to sto ima wet/dry u okviru njegovog plugin wrappera (jel je to wrapper uopste? :S), a i shvatio sam da bukvalno moze sve da uradi :S

Jan
25-10-2011, 06:25 PM
Sad trazim neku drum masinu VSTi da mogu slice-eve iz aranzera da prebacim na padove (Battery 3 ne moze, Guru ne moze, Groove Agent One ne radi u S1, Impact nema release time, tako da uvek se javi taj klik o kome sam pricao, probao sam i neku imitaciju MPC-a Poise ne moze), sad planiram da instaliram Maschine da vidim kakav je workflow u njemu i da li moze da uradi nesto makar slicno...Impact mi se mnogo svidja, lep pregledan sempl, velika steta je sto fali release :(

euphoric
25-10-2011, 06:54 PM
Sad trazim neku drum masinu VSTi da mogu slice-eve iz aranzera da prebacim na padove (Battery 3 ne moze, Guru ne moze, Groove Agent One ne radi u S1, Impact nema release time, tako da uvek se javi taj klik o kome sam pricao, probao sam i neku imitaciju MPC-a Poise ne moze), sad planiram da instaliram Maschine da vidim kakav je workflow u njemu i da li moze da uradi nesto makar slicno...Impact mi se mnogo svidja, lep pregledan sempl, velika steta je sto fali release :(

heh..pa sto koristis Impact za horsku sekciju i stvari za koje je potreban release ? Tebi onda treba klasican sampler a ne Impact koji je dizajniran za udaraljke i zato nema release, nego decay.. :banghead:

Sample One sluzi za ono sto tebi treba.. (ja volim i udaraljke da programiram i layerujem semplove u Sample One)
Ako hoces da pravis choke grupe u Sample One, jednostavno postavis semplove na monophonic i to je to ..
Ako ti trebaju i pojedinacni izlazi mozes koristiti i neki 3rd party sempler poput Kontakta (komplikovano resenje) ili Shortcircuit-a (jednostavnije i besplatno resenje) ili ako bas volis to da radis u drum sampleru :grin:, Battery ce ti uraditi ono sto zelis..

Pozdrav!

Jan
25-10-2011, 07:43 PM
heh..pa sto koristis Impact za horsku sekciju i stvari za koje je potreban release ? Tebi onda treba klasican sampler a ne Impact koji je dizajniran za udaraljke i zato nema release, nego decay.. :banghead:

Sample One sluzi za ono sto tebi treba.. (ja volim i udaraljke da programiram i layerujem semplove u Sample One)
Ako hoces da pravis choke grupe u Sample One, jednostavno postavis semplove na monophonic i to je to ..
Ako ti trebaju i pojedinacni izlazi mozes koristiti i neki 3rd party sempler poput Kontakta (komplikovano resenje) ili Shortcircuit-a (jednostavnije i besplatno resenje) ili ako bas volis to da radis u drum sampleru :grin:, Battery ce ti uraditi ono sto zelis..

Pozdrav!

Naravno da ce Sample One to da resi ili Kontakt ili pak Battery.
Nego to je jednostavno "hiphop" nacin beatmaking-a, chop neku fank bassliniju (ili bilo sta, meni je pod ruku pao neki horcic cisto sam hteo da vidim kako radi Impact) na padove na MPC (ili ti Impact, ili Groove Agent One ili Battery) i rearanziraj , picuj, mrckaj... Ono sto mi je brzo sto ja napravim slieceve u arangeru u Cubase-u i te sliceve samo prevucem na padove na Groove Agent One (koji izgleda isto kao i Impact, samo pored attack i decay funkcije ima i release), ne moram da slajseve eksportujem posebno. Takodje ako stavim recimo neki kick ala basketball ball sa dugim decay-om ako udarim 2-3 puta za redom, isto se javlja klik na mestu gde bi trebalo da prvi udarac ugasi drugi, to je zbog nedostatka release, koji i Groove Agent One, i Battery pa cak i ovaj mali Poise imaju :S

Jan
25-10-2011, 07:51 PM
Evo pogledaj ovaj videona 4:00:

http://www.youtube.com/watch?v=Y1-vDTsmN9M

Kako trigeruje chopove na padovima. Impact svaki put kad se udari pad kaze "klik", to je zato sto nema release funkciju, dok je svi ostali drum sempleri sa kojima sam se sureo (Groove Agent, Battery, Guru...) imaju.
I nije problem upaliti Battery i raditi u njemu, ali problem je sto ja sliceve koje uradim na aranzmanu u S1 ne mogu da prevucem na padove na Battery, nego moram da ih eksportujem

Jan
25-10-2011, 08:01 PM
Sample One crashuje program. Ucitam obicne wav semplove,dirnem dirke par puta, par crash, vec 2 puta za redom...

euphoric
25-10-2011, 08:07 PM
Sample One crashuje program. Ucitam obicne wav semplove,dirnem dirke par puta, par crash, vec 2 puta za redom...

Meni radi sasvim lepo i na OSX-u i na Windowsu (evo me sada na PC-u), to mi je jedan od najkoriscenijih instrumenata kada radim u S1 :)

Jan
25-10-2011, 08:20 PM
Meni radi sasvim lepo i na OSX-u i na Windowsu (evo me sada na PC-u), to mi je jedan od najkoriscenijih instrumenata kada radim u S1 :)

Ne znam koji je problem, ucitam dva wave sempla, krecem da diram po dirkama na stage pianu i odjednom crash.

Sa Pro Tools-om i Cubase-om nikada problem nisam imao da me ista crashuje :S

euphoric
25-10-2011, 08:28 PM
Naravno da ce Sample One to da resi ili Kontakt ili pak Battery.
Nego to je jednostavno "hiphop" nacin beatmaking-a, chop neku fank bassliniju (ili bilo sta, meni je pod ruku pao neki horcic cisto sam hteo da vidim kako radi Impact) na padove na MPC (ili ti Impact, ili Groove Agent One ili Battery) i rearanziraj , picuj, mrckaj... Ono sto mi je brzo sto ja napravim slieceve u arangeru u Cubase-u i te sliceve samo prevucem na padove na Groove Agent One (koji izgleda isto kao i Impact, samo pored attack i decay funkcije ima i release), ne moram da slajseve eksportujem posebno. Takodje ako stavim recimo neki kick ala basketball ball sa dugim decay-om ako udarim 2-3 puta za redom, isto se javlja klik na mestu gde bi trebalo da prvi udarac ugasi drugi, to je zbog nedostatka release, koji i Groove Agent One, i Battery pa cak i ovaj mali Poise imaju :S

Ovo sam upravo probao sada i radi perfektno u sample one! Iseckao sam loop u aranzeru, obelezio sve i prevukao u listu u Sample One..

Pogledaj video ispod koji sam napravio na brzaka (klikni na link) :)

http://screencast.com/t/VZX15Cs60f

Jan
25-10-2011, 10:28 PM
Ovo sam upravo probao sada i radi perfektno u sample one! Iseckao sam loop u aranzeru, obelezio sve i prevukao u listu u Sample One..

Pogledaj video ispod koji sam napravio na brzaka (klikni na link) :)

http://screencast.com/t/VZX15Cs60f

Evo sad cu da probam to isto.

Gain po defaultu u Sample One-u ima neko bolesno pojacanje. Signal koji sam ubacio pikuje do -6, istog trenutka kad se ubaci u Sample One dobije neki kretenski boost i klipuje u +10 na masteru, tako da moram da gain za svaki fajlic stisavam rucno u Sample One-u (jer nema numericko ukucavanje, probao sam dvoklik, srednji klik na knob), ima ali pod uslovom da pipnes gain pa da ides u crno polje ispod File , Edit... na vrhu i da ukucas rucno...Ovo je prilicno mrsenje m..a :)

EDIT: Otkrio sam Filter efekat na Sample One ga pojacava. Iskljucio sam ga.

A jel moze sample one da svira notu samo na udarac dirke, bez da moram da je drzim?

Inace sve funkcionise, ali je malo pipkavo dok se svaki sempl namesti na svoju dirku, ili postoji neka brza varijanta. Plus treba mi da ne moram da drzim dirke, vec da je pusta do kraja na dodir i da je sledeca nota gasi kad se pipne

psionic
26-10-2011, 03:24 AM
Jan, posto vidim da ti se svidja ovaj program, a zeza te, samo da kazem tebi, a i ostalima - postoji neki hotfix 2.0.1.16919 (ovaj sto je kao narodni, je 16909). To nije zvanicno cr*ckovano jos uvek, ali neko (Captain_Future) je napravio homemade varijantu, upotrebio AiR keygen i sta znam sta jos i kazu da radi super. E sad, ako te taj mnogo zeza, probaj da na guglu jednostavno searchujes "Studio One Pro v2.0.1.16919" i otvorice ti prvi ili drugi sajt sa linkom. Vredi pokusati ako se taj tvoj nesto rusi i puca.

Sa Presonus sajta:

New hotfix version 2.0.1.16919 is online

this fixes:

* Loop Overdub/Mix Recording Mode
* AudioBend Errors
* Melodyne Version Detection

Za sada radi fino ovaj narodni setap, pa sad, videcemo...

Jan
26-10-2011, 11:28 AM
Jan, posto vidim da ti se svidja ovaj program, a zeza te, samo da kazem tebi, a i ostalima - postoji neki hotfix 2.0.1.16919 (ovaj sto je kao narodni, je 16909). To nije zvanicno cr*ckovano jos uvek, ali neko (Captain_Future) je napravio homemade varijantu, upotrebio AiR keygen i sta znam sta jos i kazu da radi super. E sad, ako te taj mnogo zeza, probaj da na guglu jednostavno searchujes "Studio One Pro v2.0.1.16919" i otvorice ti prvi ili drugi sajt sa linkom. Vredi pokusati ako se taj tvoj nesto rusi i puca.

Sa Presonus sajta:

Za sada radi fino ovaj narodni setap, pa sad, videcemo...

Instalirao sam taj hotfix vec, cim se pojavio.
Da jako mi se svidja, nekako je brz kao sto sam rekao vec :S Ali eto smara me kako rade ti njegovi sempleri, a samo u njih mogu da se drag n dropuju eventovi sa timeline-a iz aranzera

Mislim od prve verzije Kontakta i Battery-a sam radio sa njima (radim i danas, Kontakt koristim za sample banks, Battery za drum), ali od kako je izasao C5 i Groove Agent One za njega, chopping i semplovanje (kad god to radim) radim u njemu jer je prosto, samo iseckas u aranzeru obuhvatis sve prevuces u program i volila, nema seckanja izmedju itd, svaki pad ima attack, decay, i release i tako :( A sad se suocavam sa tim da je ovaj Impact jos lepsi i intuitivniji od GA One, ali da jednostavno za muzicke slice-ove obavezno izmedju nota klik, jer nema release, a jedino u njega i u Sample One mogu da prevucem sliceve sa timeline-a :(

Jan
28-10-2011, 03:05 AM
Samo da kazem da sam uspeo da dobijem sta sam hteo sa Sample One samplerom! Hvala Euphoric! Najvise zbog tvojih komentara sam bio istrajan da nadjem resenje.

Dakle s obzirom da Impact pravi te klikove na zalost :( Za sada cu ga zaobici pa cak i za drum (tu cu i dalje koristiti svemocni Battery) ako ga ne unaprede malo (jer i tu oce da klikce sa zvukovima sa dugackim decay-om vise puta za redom, u trenutku kad se okida sledeci pad), morao sam da vidim kako da sa Sample One trigerujem sample samo na dodir bez da drzim dirku, i kako da sledeca nota gasi prethodnu. Za ovo prvo treba odpanjiti release do maksimuma, a za ovo drugo treba ukljuciti funkciju "monophonic" i problem resen.
Jedino je glupo sto po defaultu nekako pojacava zvuk i to mozda za dobrih 15-20 db (da nije neki bug?, jel je tako i u staroj 1.6 verziji?), pa moram da ga stisam na njegovom gain-u, i sto nema nikakvu komandu tipa "map slices" kao u Kontaktu, nego moraju rucno da se mapiraju (ili ja nesto propustam?, ako nema mogli bi da ubace), ali nije to toliko strasno (mada bi bilo strasno da imam 50 sliceva recimo :)). Juce mi se srusio dva puta bio Sample One, ali danas ne. I mislim da napokon mogu da odradim prvi miks/ ili beat u Studio One :)
Razlog zasto sam insistirao na Impact-u ili Sample One-u ( a ne na Kontaktu ili Battery-u, i ako ih dobro poznajem oba) je mogucnost da sliceve koje napravim na timeline-u direktno drag n dropujem na padove, ili dirke (ako je Sample One u pitanju), bez da moram da eksportujem svaki slajs posebno, ili pak da ih pravim u Recycle-u (mada ovo mozda i nije losa ideja).

Ako sam nekog smorio izvinjavam se :) Ali kapiram da ce nekome znaciti ova opsirna iskustva sa ne tako bitnim stvarima :)

Hvala Euphoricu na strpljenju i pomoci na temi oko programa itd.

Po meni S1 je jedan veoma mocan alat, vrlo je moguce da ce postati moj DAW broj 1.

Jan
28-10-2011, 02:11 PM
I jos nesto sto sam oktrio danas.
Slice sa timeline-a moze samo da se drag n dropuje bilo gde u file browser-u, i odatle da se prevuce na pad u battery-u recimo. Laganica.

kravadinka
28-10-2011, 06:24 PM
Dobar DAW i veoma stabilan, ali i dalje treba mnogo više clik-ova od Pro Tools za jednu istu radnju, možda bolje od Cubase, ali i dalje sporije, ne shvatam u čemu je taj toliko hvaljen workflow.

Kad je reč o stabilnosti tu treba čestitati, ljudi iz AVID-a nisu rešili osnovne probleme već nekoliko godina (upotreba VIs), plus dodavanje nekih prehistorijskih opcija koje su postojale u starom Cubase tek sada, neoprostivo.
Ipak, Reaper je neverovatno stabilan i određene opcije se postižu brže nego u S1, ne shvatam i dalje gde je taj workflow.

Evo šta mi je zapalo za oko, možda negde grešim, pa neka me oni koji znaju slobodno isprave:

-Samo click na timeline vraca kursor na tu poziciju, Pro Tools to radi BILO GDE u aranžmanu, na primer radim edit na poslednjoj traci dole i hoću da odatle krene matrica tog trenutka, u S1 idem mišem na gore pa ciljam timeline, u PT samo klinkem na traku i Space.

-Smart Tool u PT je nezamenjiv, U POTPUNOSTI izbacuje desni click kao alat, jer u zavisnosti od pozicije cursor-a u odnosu na region, clip, midi note, ili bilo šta drugo on menja alat i veoma brzo se radi, desni click je dinosaurus, toga se svaki ozbiljan DAW mora rešiti.

-Drag & Drop, odlična stvar, ALI i dalje mi je u određenim trenucima potrebno čak 4 click-a da učitam plugin, ili instrument:
Otvoriti Browse, prebaciti se sa Instruments na Effects, otvoriti brendirani folder efekta i onda ga prevući na traku.
U PT je potreban i dalje SAMO jedan click.

-Previše informacija na monitoru, ne može se bez otvaranja miksera, ili browsera pronaći i učitati instrument na željeni kanal, dok je u PT sve dostupno iz bilo kog od SAMO DVA prozora, jedan je Edit Window, a drugi je Mix Window.

Opet kažem, stabilnost i kompatibilnost, nešto o čemu AVID može samo da sanja...

quake2
28-10-2011, 07:11 PM
He,he....vidi se da nisi Cubendo korisnik:),kao ni ja.I meni je uvek bila malo bez veze ta Cubase logika otvaranja instrumenata i efekata....jos davno sam ovde brojao klikove,doduse u Logicu i Cubaseu....ali nisam naisao na razumevanje:).U sustini je tu negde i caka valjda sta je kome intuitivnije.Medjutim....ovi Presonus-ovci opasno grabe napred,a entuzijazam je jako bitna stvar:wink:.Ako nista drugo,opasno su uzdrmali trziste.

kravadinka
28-10-2011, 07:36 PM
To u potpunosti podržavam, kao i sa Reaper-om, jasno se vidi da se ljudi trude i koliko su inovativni, za razliku od dinosaurusa koji jedva da dodaju neku opciju sa svakom "novom" verzijom, samo mi malo nije jasno zašto se toliko hvali taj workflow pored nekih ovakvih ograničenja.

Ipak, polako postaje jasno zašto PT i dalje drži svoje mesto, čak i pored toliko zamerki korisnika i nekorisnika...

psionic
29-10-2011, 03:25 AM
... za razliku od dinosaurusa koji jedva da dodaju neku opciju sa svakom "novom" verzijom...

Ti "dinosaurusi", nisu to firme koje su pre godinu dana zapocele razvoj na novoj platformi... Nemaju potrebe da dodaju nesto preterano. Samo po malo, cisto da drze korak sa trendovima...

Mogli
29-10-2011, 09:56 PM
Ne znam koji je problem, ucitam dva wave sempla, krecem da diram po dirkama na stage pianu i odjednom crash.

Sa Pro Tools-om i Cubase-om nikada problem nisam imao da me ista crashuje :S

Probaj kopirati neku midi traku u nekom projektu...onda otvoriti drugi projekat i tu ga zalepiti...Nuendo pada u nesvest...totalni raspad sistema. To je bilo i u dvojci, i u trojci i u cetvorci. Ali nekad se nista ne dogodi i ja ne mogu da verujem da je sve u redu.

Jan
30-10-2011, 09:42 AM
Probaj kopirati neku midi traku u nekom projektu...onda otvoriti drugi projekat i tu ga zalepiti...Nuendo pada u nesvest...totalni raspad sistema. To je bilo i u dvojci, i u trojci i u cetvorci. Ali nekad se nista ne dogodi i ja ne mogu da verujem da je sve u redu.

Evo sad otvorio N3, napravio midi traku, nacrtao random note, kopirao celu midi traku, otvorio novi projekat, pasteovao tu istu midi traku i nema problema :S Ali nikakvih :S

Mogli
30-10-2011, 11:02 AM
Evo sad otvorio N3, napravio midi traku, nacrtao random note, kopirao celu midi traku, otvorio novi projekat, pasteovao tu istu midi traku i nema problema :S Ali nikakvih :S

Pardon...to mi se desavalo redovno posle duzeg rada u audio projektu, koga bi zatvorio, da bi u njega kopirao neku midi traku uz nekog midi fajla, sa recimo nekom harmonijom...:confused:

Eomsy
30-10-2011, 02:55 PM
Nemrem nać odgovora, pa pitam jel moguće imporatat projekt iz Cubase-a u Sudio One?

euphoric
30-10-2011, 02:56 PM
Dobar DAW i veoma stabilan, ali i dalje treba mnogo više clik-ova od Pro Tools za jednu istu radnju, možda bolje od Cubase, ali i dalje sporije, ne shvatam u čemu je taj toliko hvaljen workflow.

Kad je reč o stabilnosti tu treba čestitati, ljudi iz AVID-a nisu rešili osnovne probleme već nekoliko godina (upotreba VIs), plus dodavanje nekih prehistorijskih opcija koje su postojale u starom Cubase tek sada, neoprostivo.
Ipak, Reaper je neverovatno stabilan i određene opcije se postižu brže nego u S1, ne shvatam i dalje gde je taj workflow.

Evo šta mi je zapalo za oko, možda negde grešim, pa neka me oni koji znaju slobodno isprave:

-Samo click na timeline vraca kursor na tu poziciju, Pro Tools to radi BILO GDE u aranžmanu, na primer radim edit na poslednjoj traci dole i hoću da odatle krene matrica tog trenutka, u S1 idem mišem na gore pa ciljam timeline, u PT samo klinkem na traku i Space.

-Smart Tool u PT je nezamenjiv, U POTPUNOSTI izbacuje desni click kao alat, jer u zavisnosti od pozicije cursor-a u odnosu na region, clip, midi note, ili bilo šta drugo on menja alat i veoma brzo se radi, desni click je dinosaurus, toga se svaki ozbiljan DAW mora rešiti.

-Drag & Drop, odlična stvar, ALI i dalje mi je u određenim trenucima potrebno čak 4 click-a da učitam plugin, ili instrument:
Otvoriti Browse, prebaciti se sa Instruments na Effects, otvoriti brendirani folder efekta i onda ga prevući na traku.
U PT je potreban i dalje SAMO jedan click.

-Previše informacija na monitoru, ne može se bez otvaranja miksera, ili browsera pronaći i učitati instrument na željeni kanal, dok je u PT sve dostupno iz bilo kog od SAMO DVA prozora, jedan je Edit Window, a drugi je Mix Window.

Opet kažem, stabilnost i kompatibilnost, nešto o čemu AVID može samo da sanja...

Samo click na timeline vraca kursor na tu poziciju..

Options>Advanced>Editing i checkiraj Locate when clicked in empty space .. To je to ..Imas i drugih nacina u keycommands poput play from loop start, play from region, return to zero itd.

Drag & Drop, odlična stvar, ALI ...

U mikseru klikni na + i to je to ..Uostalom mozes assignovati key commands direktno za prikaz instrumenta ili efekata u brosweru. Kod mene je kod instrumenata Y, znaci stisnem Y i dragujem instrument gde hocu..Ne vidim sta je tu komplikovano i kako moze biti lakse? :banghead:
Sa druge strane ako hoces PT nacin, stisnes + u mixeru i izaberes..

Previše informacija na monitoru...

Opet key commands i imas komande za prikazivanje, sakrivanje odredjenih elemenata, i postoja jedna koja prikaze i sakrije sve ostale elemente osim aranzera > Toggle Optional Views .. Jako korisno!
Besides that mozes posebno da ukljucujes/iskljucujes browser, editor i mikser..

Sto se tice smart tool-a, PT je tu i dalje king of the hill, to stoji, ali pitanje je da li je zaista neophodan (iako naravno ne bi smetao) zbog prirode workflowa i nacina editovanja koji S1/Cubase/Nuendo imaju..
Logic je u verziji 9 uveo slicnu stvar kao smart tool (po mom misljenju i bolji) i to je veoma ubrzalo moj nacin rada, u S1 i Cubase-u, ja stvarno ne vidim potrebu za njim, ali verujem da ljudi koji su navikli na PT imaju..
Zato postoji mogucnost izbora, zar ne :wink: ..
Ono sto je bitno je da ljudi prvo upoznaju sve mogucnosti alata pre nego sto pocnu da ga kritikuju i uporedjuju sa sadasnjim koji koriste..I uostalom, ako je neko zadovoljan trenutnim alatom, niko ga ne tera da koristi drugi :) ..

Ja sam skroz zadovoljan Logic-om ali i S1 i ne znam kako bi mogao da stavim jedan ispred drugog, jer za mene imaju u jedan i drugi i mane i vrline..

Jan, hvala ti na referenci, ja zelim samo da pomognem i pruzim sansu S1 jer barem to definitivno zasluzuje..Drago mi je da ti se svidja (kao i meni) :)

I sada da napisem svoje ocene za pozitivne/negativne stvari kod S1, kao sto sam i obecao (ali sam bio odsutan ovih dana, pa nisam mogao ranije):

Pros:

- Definitivno stabilnost i brzina rada samog programa, svez kod, dobar engine, odlican brz workflow, drag'n'drop everything
- Meni desnog klika na event pregledan sa svim podesavanjima!
- Transform to audio i event FX, mnogo bolje od freeze-a
- Fantastican, pregledan browser, dvosmerna komunikacija browsera sa arrange prozorom (drag na aranzman i sa aranzmana u browser)
- Control Link povezivanje sa MIDI kontrolerima i automatizacija
- Odlican mixer, 4 pogleda mixera i tracklista kanala koja moze biti povezana sa aranzmanom
- Tracklista kanala u aranzmanu, filtriranje, grupisanje (folderi)
- Channel strip u inspektoru, da ne mora za sva podesavanja da se ide u mikser..Ovo je must have za Logic usere :grin:
- Snap to scale u midi editoru, quantize i groove funkcije ..btw. primetio sam da pri izboru skala Harmonic Minor je u stvari prirodni mol a ne harmonijski :)
- Sample One, moj omiljeni instrument! Odlican ripoff kombinacije abletonovog samplera i simplera, veoma jednostavan za koriscenje a mocan..Takodje odlican workflow sa rex formatom. (audio to midi)
- Drum replace funkcija, audio to midi preko gate plugina itd.
- Naravno, ARA integracija, ocekujem isto i u drugim daw-ovima u buducnosti

Cons:

-Najveci nedostatak mi je to sto (jos nema) retrospective recording midi nota, tj. kesiranje midi nota dok ne stisnemo record. Nekako se osecam ne udobno dok snimam sa rec dugmetom. Kada sam radio u Cubase-u i sada dok radim u Logic-u, nikada ne snimam performans sa midi klavijature, nego uvek koristim ovu funkciju koja mi daje najbolje rezultate, jer sam opusten i ne opterecen dobrim performansom :banghead: :D .. Vecini ljudi ovo verovatno nije uopste potrebno, ali meni je to prilicno vazno, mada se polako navikavam na snimanje :(

- Nedostatak "smart zoom" alata. Logic me razmazio sa ovim..Kada drzim Ctrl+Alt, kursor se privremeno promeni u lupu i lako se moze zumirati gde hocu. Klik na prazno me vraca na prethodni zoom state. Kada pustim Ctrl+Alt kursor se vraca u prethodni (default) alat..
- Selektovanje ugasenih (mute) nota u midi editoru..Dobro za kombinaciju sa Invert selection komandom (koja vec postoji), pa se moraju rucno izabrati ugasene note..Nije neki veliki nedostatak, ali ne bi bilo lose :)

- Vise bih voleo da je pomocni alat (kada se drzi Command na Mac-u, ili Ctrl na PC-u) split tool (kao u cubase-u) nego range tool, mada se i sa range-om mogu seci regioni. Bilo bi dobro da se uvede kao u Logicu tri alata, pa da range bude na desni klik (ili srednji), levi da bude kursor (ili sta se vec izabare) a pomocni (sa Ctrl) da bude split tool (makaze)..No dobro..Sve je to zbog navike.

- Comping - nepotreban dupli klik za obelezavanje dela regiona..Opet me Logic razmazio sa ovim

- Nedostatak nacina nelinearnog aranziranja, kao sto je arranger track u Cubase-u (ili session view u Live-u/Sonar-u), ali verujem da ce se ovo uskoro implementirati (V2.5 ili V3), jer je jedan od najtrazenijih zahteva..Sa druge strane, ruku na srce, S1 je dizajniran kao linearni aranzer i jos je na pocetku.

- Pravilne krive za crtanje automazicije (kao u Logicu) umesto puno malih pravih linija koje se oblikuju krivu pomocu puno tacaka..
Verujem da ovo ne smeta Cubase korisnicima jer su krive implementirane kao i u Cubendo-u, ali u Logicu je mnogo lakse napraviti krvu od prave linije (Ctrl+Shift kombinacija odredjuje oblik krive)

- Sitni bugovi koji se jos peglaju. (siguran sam da ce ovo biti reseno)

Eto..To je moje vidjenje prednosti/ nedostataka S1 u odnosu na drugi DAW, pretezno Logic, jer njega koristim i dalje i on mi je jos uvek primarni, dok ne izadje Logic X (sledece nedelje?) pa cu da vidim sta cu, jer mi je S1V2 bolje legao od L9 i pored starih navika i nedostataka iz Logica..Mislim da cu podjednako koristiti oba i da ce trebati duze vreme da potpuno obrisem Logic ali sumnjam da cu ikada obrisati S1..Verujem da cu ga sve vise koristiti i da ce biti samo bolji ..

Pozdrav drugari :da:

quake2
30-10-2011, 05:43 PM
Oho,jel to ima nekih vesti u vezi LogicX-a?

euphoric
30-10-2011, 05:53 PM
Oho,jel to ima nekih vesti u vezi LogicX-a?

Neki izvori kazu sledece nedelje..Znaci od sutra :D ..

Ako bude tako tipujem na utorak ili cetvrtak, jer uglavnom tim danima Apple uglavnom izbacuje proizvode, mada ovo garant nece ni najaviti, samo ce se pojaviti na sajtu ..
Ono sto me zabrinjava su glasine da ce to biti poslednja verzija koju ce Apple izbaciti i da se vraca Emagic..Da li je to tacno, videcemo, otom potom i sorry za off :wink:

quake2
30-10-2011, 06:08 PM
Neki izvori kazu sledece nedelje..Znaci od sutra :D ..

Ako bude tako tipujem na utorak ili cetvrtak, jer uglavnom tim danima Apple uglavnom izbacuje proizvode, mada ovo garant nece ni najaviti, samo ce se pojaviti na sajtu ..

To sigurno,vole da nas muce:).
Ono sto me zabrinjava su glasine da ce to biti poslednja verzija koju ce Apple izbaciti i da se vraca Emagic..Da li je to tacno, videcemo, otom potom i sorry za off :wink:

Uh,uh....to vec nije lepa vest,iz mnogo razloga... pa se nadam da toga nece biti.Uglavnom,cekam ovu verziju kao malo dete:),slutim da ce biti iznenadjenja i nadam se da ce nas pozitivno iznenaditi.Pozzzz

euphoric
31-10-2011, 11:25 PM
Dear Studio One users!

We have worked on the initial feedback after the release of Studio One 2.0 and just uploaded version 2.0.2.

Studio One 2.0.2 fixes the following issues:

- Keep Automation, solo and insert activation state on track transform
- Ampire has missing custom sounds
- Slicing can be slow and has no progress dialog
- Pencil tool not working in tempo track
- Humanize not applied to velocity
- Show track command does not unhide tracks
- Track not inserted always after selected track
- Split Loop command not working on audio part container
- Stretch cursor is displayed for audio part resize
- Automation "Edit Value" not working for 3rd party plugins
- Manual silence detection values not applied
- Improved drawing performance with many events
- Main Out mono function uses only left channel
- Crash with Strip Silence on long clips
- Clear Recent Files context menu is missing on Start Page
- ProEQ cuts high frequencies in HQ mode
- Sample One does not play second layer
- [Win] DDP export not working
- [OSX] Sound Could upload fails
- [OSX] 64 bit versions of Ampire and OpenAIR have crackles in sound
- [OSX] Installer gives misleading error message after downloading 3rd party plugins
- [OSX] Crash when removing Instrument with right click menu
- [OSX] Slow redraw of detached Mixer

quake2
01-11-2011, 06:15 AM
U jbt.:),najbrzi update sa toliko stavki ikad i to uradjen slusajuci korisnicke sugestije.Stvarno svaka cast Presonusu,razbijaju:jupi:

euphoric
01-11-2011, 02:55 PM
Ispravili su i onaj bug za strip silence sa dugackim klipovima sto je kolega Jan primetio :) ..
Prijavio sam taj bug prosle nedelje i eto, danas vec ispravljeno .. Svaka im cast na odzivu!

Utorak prodje, Logic nama ne dodje :(. U potpisu - Nestrpljivi

Jan
01-11-2011, 04:04 PM
Ispravili su i onaj bug za strip silence sa dugackim klipovima sto je kolega Jan primetio :) ..
Prijavio sam taj bug prosle nedelje i eto, danas vec ispravljeno .. Svaka im cast na odzivu!

Utorak prodje, Logic nama ne dodje :(. U potpisu - Nestrpljivi

Ja danas poceo da radim prvi miks u S1.
I morao sam da izadjem na sat-dva van, ostavio upaljen komp i projekat , bez plaginova, samo naredjane trake, i kad sam se vratio zateko sam nesto "updating pool media.xml" i ucitavanje i nije hteo da mrdne. Videcemo sad u toku rada da li ce nesto da mi prijavi

euphoric
01-11-2011, 04:14 PM
Ja danas poceo da radim prvi miks u S1.
I morao sam da izadjem na sat-dva van, ostavio upaljen komp i projekat , bez plaginova, samo naredjane trake, i kad sam se vratio zateko sam nesto "updating pool media.xml" i ucitavanje i nije hteo da mrdne. Videcemo sad u toku rada da li ce nesto da mi prijavi

Hmm..Ne znam sta je, nema nista o tome na netu, ali pretpostavljam da ima veze sa autosave-om..Iskljuci autosave pa probaj opet ..On je snimao (autosave) isto svakih 5 minuta (ako je na defaultu) pa se mozda tu nesto pobrkalo ?!

Jan
01-11-2011, 07:13 PM
Euphoric, imam jedno brzo pitanje za tebe :)
Jel si upucen mozda da li postoji neka alatka kojom brzo mogu da spojim dva odsecena dela (a da nije merge) evo objasnicu ti kako.

Tipa uzeo sam neku traku i uradio strip silence, i na jednom delu izmedju dva eventa on mi je odseko parce misleci da je tisina, jel postoji neka alatka kojim ja mogu da spojim ta dva parceta i da mi on vrati ono sto je bilo izmedju (odseceno), a ne da merge-om ih stavlja u kanister, ako me razumes, i ne bounce-om a da izmedju opet ostane tisina. Nadam se da sam objasnio iole razumno, konfuzno objasnjavam stvari :S

euphoric
01-11-2011, 07:59 PM
Euphoric, imam jedno brzo pitanje za tebe :)
Jel si upucen mozda da li postoji neka alatka kojom brzo mogu da spojim dva odsecena dela (a da nije merge) evo objasnicu ti kako.

Tipa uzeo sam neku traku i uradio strip silence, i na jednom delu izmedju dva eventa on mi je odseko parce misleci da je tisina, jel postoji neka alatka kojim ja mogu da spojim ta dva parceta i da mi on vrati ono sto je bilo izmedju (odseceno), a ne da merge-om ih stavlja u kanister, ako me razumes, i ne bounce-om a da izmedju opet ostane tisina. Nadam se da sam objasnio iole razumno, konfuzno objasnjavam stvari :S

hehe..ako sam te dobro razumeo, resenje za to sto ti treba je da uhvatis taj prethodni region i prosiris ga do dela gde je trebao da bude taj sto je nestao (odsecen)..
regioni su ne destruktivni i u svakom parcetu regiona mozes da povratis ceo klip resize-ujuci ga, ako me razumes..
takodje mozes i da kopiras taj prethodni i da ga slipujes (Ctrl+Alt) dok ne naidjes na taj odseceni koji ti treba..nadam se da sam ti pomogao, ako sam te dbro razumeo :D

Pozdrav!

Jan
01-11-2011, 08:50 PM
hehe..ako sam te dobro razumeo, resenje za to sto ti treba je da uhvatis taj prethodni region i prosiris ga do dela gde je trebao da bude taj sto je nestao (odsecen)..
regioni su ne destruktivni i u svakom parcetu regiona mozes da povratis ceo klip resize-ujuci ga, ako me razumes..
takodje mozes i da kopiras taj prethodni i da ga slipujes (Ctrl+Alt) dok ne naidjes na taj odseceni koji ti treba..nadam se da sam ti pomogao, ako sam te dbro razumeo :D

Pozdrav!

Ma jasno, tako i radim... Nego ako imas recimo 20 takvih parcica, malo je pipavo jedan po jedan povlaciti itd... U cubase-u samo glue alatkom kliknes na prvi od dva koja oces da zalepis i on ih zalepi, bukvano mogu tridesetak event-a da zalepim za 3-4 sekunde

euphoric
01-11-2011, 09:07 PM
Ma jasno, tako i radim... Nego ako imas recimo 20 takvih parcica, malo je pipavo jedan po jedan povlaciti itd... U cubase-u samo glue alatkom kliknes na prvi od dva koja oces da zalepis i on ih zalepi, bukvano mogu tridesetak event-a da zalepim za 3-4 sekunde

hmm..ne znam ni za sta slicno poput glue alata, nazalost .. mozda postoji neki laksi nacin, postuj na njihovom forumu, a alternativa je, ako vec imas 20-30 regiona, obelezi sve i resize-uj ih odjednom ..

pozdrav!

Jan
02-11-2011, 03:57 PM
I evo odradio sam prvi miks u S1.
Utisci su ovakvi.
Imao sam jedan crash, i to sa Soundtoys Decapitator-om, uporedjivao sam wet/dry signal na bypass-u i cuo se jak click/pop sta god, svaki put kad bih pritisnuo bypass (to se desava i sa jos nekim pluginovima, nisam upamtio sa kojim, nisam ni toliko probao), pa sam isao na on/off jer tako nema pop-ova, i kad sam iskljucio pa ukljucio Decapitator crashirao mi se S1.
Nakon toga nisam imao problema.
To je sto se tice "problema" u S1.
A sto se tice mog licnog utiska, malo sam sporiji u radu, jer sam naviknut na Cubase, ali nisam drasticno sporiji. U mixingu i nisam sporiji, a editing mi ide 20% sporije, ali to je samo zbog navike, nadam se :).

Zeroo
02-11-2011, 04:11 PM
A zvuk mixa generalno misljenje u odnosu na ostale?

Jan
02-11-2011, 04:16 PM
A zvuk mixa generalno misljenje u odnosu na ostale?

Jel se salis?

awacs
02-11-2011, 04:35 PM
Jel se salis?

A ?to bi se ?alio čovek? 64-bitni audio engine i sabirnica su u pitanju, za razliku od Cubaseta.

Pozdrav,

Vasa

Jan
02-11-2011, 04:42 PM
A što bi se šalio čovek? 64-bitni audio engine i sabirnica su u pitanju, za razliku od Cubaseta.

Pozdrav,

Vasa

Ne razumem se u arhitekture bitova, odnosno razumem donekle, ali mi nisu jasne benificije itd itd...Ali ja koristim x86 verziju jer S1 nema svoj "bridge" a i vecina efekata su 32bitni, da li onda stoji da je 64bitni engine? Ne znam da li to ima veze sa sabirnicom i to?

Inace okej, ne osecam ja nikakvu zvucnu razliku, nikad nisam osecao razliku izmedju DAW-ova (radio sa Cubase-om, Pro Tools-om, Acid-om, sa Acidom sam imao utisak da je zvuk malo nekako nervozniji...). Vise uticu boje na ekranu na mene i svetlost u sobi na trenutni miks, nego li audio engine softvera :S

euphoric
02-11-2011, 07:53 PM
Ne razumem se u arhitekture bitova, odnosno razumem donekle, ali mi nisu jasne benificije itd itd...Ali ja koristim x86 verziju jer S1 nema svoj "bridge" a i vecina efekata su 32bitni, da li onda stoji da je 64bitni engine? Ne znam da li to ima veze sa sabirnicom i to?

Ne, to nema veze jedno sa drugim ..

64 bitna sabirnica je interna preciznost sabiranja/sumiranja (ono sto je PT imao do nedavno 48bit fiksnu) ili ti procesiranja audio sadrzaja unutar samog programa.
Znaci racuna digitalne podatke u preciznosti od N^64 ("N na 64. stepen, gde je N floating point (32 bit, single precision) broj u duploj vrednosti (cesto se naziva Double data type ne znam nasu rec, sorry) predstavljen u racunarskoj memoriji") i ne mora da ima 64 bitni operativni sistem da bi mogao da izvrsi te proracune, vec sam program (ne zavisno) to obavlja.

Znaci iza prirodnog broja dobijene vrednosti, racuna na 64 decimale sa pokretnim zarezom sto je neverovatna preciznost i verujem da u 99% slucajeva niko ne moze cuti razliku izmedju 32 bitnog i 64 bitnog racuna, odnosno procesiranja.
Ali stavka je stavka..
64bit sumiranje je duplo preciznije od 32 bitnog i to je cinjanica.

Sem Sonara koji je prvi ovo implementirao (cini mi se u V6) i Ableton Live-a koji ovo ima od V7, ne znam postoji li jos koji DAW koji ima internu 64 bitnu sabirnicu. U S1 moze da se bira u opcijama preciznost izmedju 32 i 64bit-a.

Interesantno je da je PT sve do ove nove V10 imao 48 bitnu fiksnu sabirnicu (fiksna znaci da je racunao sa fiksnim vrednostima, nije imao tzv. floating point, ili ti racunanje sa pokretnim zarezom) i stalno su se "hvalili" (reklamirali, trljali na nos Logic-u, Cubase-u i ostalima kako oni imaju 32 bit floating point, single precision), kako je to najbolje resenje i daje najbolje rezultate, odnosno najbolji zvuk! Od verzije 10 i oni su promenili sabirnicu u isti ovaj 32 bit floating point.
Da, bas ta koju su "do juce" opovrgavali kao najbolje resenje koje je sva konkurencija imala! :banghead: .. Znaci sada su "dostigli" Cubase SX3/Nuendo 2/ Logic 6/Sonar 5 itd..
Sta reci dalje..Marketing je cudo!

Sto se tice 64 bitne arhitekture, to su "onih 64 bit-a" koji svi mesaju kada se pomene taj termin - 64bit!
To u stvari predstavlja arhitekturu, odnosno 64 bitno okruzenje u kojem je aplikacija kodirana (programirana) da bi mogla da iskoristi (adresira) vise od 3 GB memorije (sto je limit za 32 bitni operativni sistem).

Teoretski, 64 bitni procesori u 64 bitnom sistemu mogu da adresiraju 16 EKSABAJTA (exabyte = 10^18 bajta ili ti oko 1 milion TB (terabajta!)) sto je enormna cifra od koje se glava vrti s obzirom da je sada 4GB prosek ram memorije :D.
To je bilo teoretski, ali u praksi, procesori su ipak "ograniceni" na manju kolicinu, a 64 bitni operativni sistem na jos manju pa je ogranicenje Windows 64 bitnog operativnog sistema (za) sada "samo" 8 TB ram meorije :D ..
(za jedno 20 godina cemo mozda i imati toliko fizicke memorije u nasim racunarima).

Znaci 64 bitna arhitektura nema veze sa 64 bitnom internom sabirnicom, a eto jedan dobar primer je da Ableton Live ima vec 5 godina 64 bitnu sabirnicu ali jos uvek nema 64bit arhitekturu (da mozemo da koristimo vise ram memorije)..Verujem da ce V9 doneti to, ali to je neka druga tema..

Naravno, ovo sto sam napisao je najprostije moguce sroceno, jer ovo ipak nije IT forum, pa ne bih da ulazimo u detalje, koga interesuje vise o tome, tu je google, pa napred :wink: ..

U potpisu dipl. ing. informatike koji voli da se bavi muzickom produkcijom :wink:

[P.S. Evo jos jedan dobar video sa presonus foruma koji je jedan korisnik napravio i takodje objasnio nesto od ovih stvari]

<object style="height: 390px; width: 640px"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/R0K2_qiyalw?version=3&feature=player_detailpage"><param name="allowFullScreen" value="true"><param name="allowScriptAccess" value="always"><embed src="http://www.youtube.com/v/R0K2_qiyalw?version=3&feature=player_detailpage" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowScriptAccess="always" width="640" height="360"></object>

Pozdrav :)

awacs
02-11-2011, 09:20 PM
Sem Sonara koji je prvi ovo implementirao (cini mi se u V6) i Ableton Live-a koji ovo ima od V7, ne znam postoji li jos koji DAW koji ima internu 64 bitnu sabirnicu.

Reaper, oduvek ;)

Pozdrav,

Vasa

Haxli
02-11-2011, 09:33 PM
@euphoric
Kapirao sam ovu zabunu od ranije... al ovo je savrsheno - ne,
idealno napisano... !!! Taman kako/koliko treba :)

awacs
03-11-2011, 03:48 PM
Interesantno je da je PT sve do ove nove V10 imao 48 bitnu fiksnu sabirnicu (fiksna znaci da je racunao sa fiksnim vrednostima, nije imao tzv. floating point, ili ti racunanje sa pokretnim zarezom) i stalno su se "hvalili" (reklamirali, trljali na nos Logic-u, Cubase-u i ostalima kako oni imaju 32 bit floating point, single precision), kako je to najbolje resenje i daje najbolje rezultate, odnosno najbolji zvuk! Od verzije 10 i oni su promenili sabirnicu u isti ovaj 32 bit floating point.
Da, bas ta koju su "do juce" opovrgavali kao najbolje resenje koje je sva konkurencija imala! :banghead: .. Znaci sada su "dostigli" Cubase SX3/Nuendo 2/ Logic 6/Sonar 5 itd..
Sta reci dalje..Marketing je cudo!

Pro Tools je priča za sebe i još je luđa od toga što si pomenuo. Pro Tools HD (do verzije 10, kao što si napisao) je imao 48-bit fixed point sabirnicu, OSIM što su TDM pluginovi radili u 24-bitnom režimu. Što pak dovodi do genijalnog apsurda:

Recimo Waves pluginovi (koji u Native formi poodavno rade 64-bit floating point) u TDM formatu rade u 48-bit režimu, ALI pošto je sam TDM I/O 24-bit posle procesovanja moraju da se svedu na 24-bit rezoluciju da bi se OPET podigli na 48-bita (pošto je PT mixer 48-bit, jel'da). Kome se ovo učini komplikovanim i besmislenim nek se ne sekira - jeste komplikovano :banghead:

Za razliku od PT koji na silu mora da bude kako-tako kompatibilan sa već postojećim vlastitim sistemima, Presonus (pa donekle i Cockos) nemaju nikakvo opterećenje u odnosu na prethodne korisnike, prosto zato što prethodnih korisnika nema, ili ih ima jako malo. Zato (kao što su mnogi već rekli) svi ti "novi" mnogo brže reaguju na korisničke zahteve pošto im je stalo do mušterija, a i nije im komplikovano da dorađuju softvere koji su praktično još u fazi razvoja. A to vala treba iskoristiti i smarati ih po forumima.

Pozdrav,

Vasa

P.S. Malo čitao, pa shvatio da sam malo i preterao - dobar deo TDM Waves pluginova je kompatibilan sa double precision (48-bit) procesovanjem: http://www.wavesupport.net/content.aspx?id=2212 Doduše, dobar deo i nije ;)

Jan
03-11-2011, 06:01 PM
I evo sad sam naleteo na prilicno ozbiljan problem.

Snimak vokala na koji sam dobio ima glich na dva mesta, znaci digitalni glich. U Cubase-u bi pencil toolom taj glich ispravio, nacrtao bih olovkom waveform tamo gde glich postoji, a ovde ne mogu, olovka u njegovom editoru ne radi to :( Mozda postoji drugi nacin? Ali trazio sam po manualu nista ne pise o tome :S

kVu
04-11-2011, 09:05 PM
ja sam na ovom programu od prve verzije i sve sto mogu reci je da sam napokon dobio sve ono sto mi je falilo u prvoj verziji i da je jednostavno savrseno parce softvera... sto se tice zvuka, ne zelim da sudim niti poredim cubase/pt itd itd, ali je cinjenica da S1 sjajno radi mixdown i da u njemu mogu i umem da dobijem sve sto zamislim i pozelim na brz i jednostavan nacin... tako da za mene ne postoji vise drugi softver odavno :) 12gb rama, 64bit verzija, 64bit processing (mada tu zaista ne cujem razliku, al ajd) i totalno izdrkavanje... sve vst-eve imam u 64bitnoj varijanti sem bfd-a i lexicona koje sam resio kupovinom jbridga

pozz

Everbeatz
04-11-2011, 09:38 PM
Reaper, oduvek ;)

Pozdrav,

Vasa

Pored toga u verziji 4 postoji opcija da se bira bitaza sa summing engine te postoji opcija da se bira famozni PTools 48bit fixed point.

Cela poenta 'dizanja' bitaze summing engine-a je da se minimizira distorzija (truncation distortion) prilikom kalkulacija i skracenja duzine reci. Koliko sam upoznat, ni jedan DAW sem Samplitude i PT koji za to koristi dithered mixer, ne radi dither nakon svake kalkulacije. Jedan od nacina da se to izbegne je i podizanje preciznosti tj 64bit.

Sama razlika izmedju 32bit i 64bit i nije nesto cujna kad je u pitanju neka jednostavna stvar tipa - import wavs i mixdown tj summing, ali - kad se krene sa krkanjem plugova, pa automatizacija, itd distorzija krece da se akumulira 6db po kalkulaciji za razliku od dithera iliti suma koji se akumulira 3db po kalkulaciji i koji je potpuno sklonio tu vrstu 'problema' koji se javlja u vecini sto DAWova, sto plugova...

Heavy Jerk
15-11-2011, 03:42 AM
Samo da se ubacim malo medju ostale hvalospeve. Malopre sam zavrsio ~jednosatno igranje sa demoom ovog DAW-a, a pre toga sam gledao videose na youtube-u.
Ono sto mogu da kazem da je to bilo dovoljno da vec pocnem da razmatram da predjem sa Cubase-a! Fenomenalne opcije, i stvarno brzo kretanje kroz program. Nista nije savrseno, ali mi se vec za sada vizuelno mnogo vise svidja od Cubeta, koji koristim par godina.
Nadam se samo da ce se dokazati kao stabilan za ozbiljniju upotrebu (pritom ne mislim nuzno na integrisani Melodyne, jer mi ionako Cube malo-malo pa zabode pri tunovanju!).

dacko
15-11-2011, 02:45 PM
A da li je neko koristio lane-ove u Cubase-u kod loop recordinga?

Znači setuje? lokatore, na 4 takta, i uključi? snimanje.. i on ti lupuje, snima, i svaki take bele?i na lane, ?to je traka u traci.. Onda mo?e? od prvog take-a da uzme? prvi beat, od drugog drugi itd...

Da li ste uspeli ovako ne?to u S1?

Znam da on ima neke layere i to, ali koliko sam shvatio, layer ne mo?e da se me?a sa drugim layerom... Kada odaberem određeni layer, samo taj jedan vidim i sklone mi se svi ostali.

dadson
15-11-2011, 05:40 PM
A da li je neko koristio lane-ove u Cubase-u kod loop recordinga?

Znači setuje? lokatore, na 4 takta, i uključi? snimanje.. i on ti lupuje, snima, i svaki take bele?i na lane, ?to je traka u traci.. Onda mo?e? od prvog take-a da uzme? prvi beat, od drugog drugi itd...

Da li ste uspeli ovako ne?to u S1?

Znam da on ima neke layere i to, ali koliko sam shvatio, layer ne mo?e da se me?a sa drugim layerom... Kada odaberem određeni layer, samo taj jedan vidim i sklone mi se svi ostali.

Ako smo se dobro razumjeli...desni klik na track i vidjet ces opciju "Select take"...

dacko
15-11-2011, 09:23 PM
Nisam sada pored kompa da proverim, ali bojim se da je to bas upravo to sto pise "select take" ... I tada odaberes jedan ceo tejk.

U cubaseu kombinujes vise tejkova, to je ono sto mi fali. :(

Heavy Jerk
15-11-2011, 10:44 PM
Nece biti da ima samo u Cubetu :)

Da li si mislio na ovo?

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=zLQ9-y5JD_g

dacko
15-11-2011, 11:12 PM
Upravo to! Hvala jerk. :)

Samo moram detaljno da prostudiram kako ovo funkcionise, jer je malo drugaciji pristup nego u cubase, ali cini mi se da je to to.

Hvala jos jednom. :)

idvi
20-11-2011, 04:25 PM
Ne?to me stra?no smeta...uspoređivanje sa CUB.(nisam nikakav fan cubenda)
ALI ja se za sada dr?im samo midi edita.Moj dojam je da je neusporedivo lo?iji od Cuba, Cakea itd...itd... Za?to?
Da krenem redom (pa?nja: transformirao sam se u amatera ali ono, AMATERA):
Prvo lunjam po njemu da bih mogao se prikljućim na moje "KLJAVE" i NI?TA ne čujem ih (u Cubu sama čekiram "E-DSP midi port port") i sve odmah ?ljaka tako je i CAKE-u i ostalima...Ovdje sam morao bauljat.. (razuvjerite me)
Drugo naprednije midi opcije (da ne nabrajam)..opet kao amateru nerazumne ..da ne nabrajam ?to... ali ako treba mo?e i to.
Dakle audio nisam probao niti me interesira(ostajem pri Cubu) Ali midi mi je nerazuman kad prisupam kao amater.Dajte me razuvjerite..mo?da grije?im..?to bi i htio jer ima stvari koje mi smetaju u Cubendu ali do sada nisam uspio pronać bolje. recimo kako upisivat txt u One..?

kravadinka
24-11-2011, 09:01 AM
To je samo navika, ni?ta drugo. :)
Pa routing u Cubase je kriminalan, pa se ljudi opet ne ?ale, jednostavno su navikli i prihvatili to kao normalno. Malo provedenog vremena sa programom i stvari postaju jasnije, jo? je najbolje pogledati neki dobar tutorijal, ali ne bilo koji, ne?to kao ?to Kenny Gioia radi za Pro Tools i Reaper.

Na taj način se mnogo sazna o nameri onih koji su pisali software, ne mo?e? jednostavno naviknut na neku drugu ideologiju pristupiti novom softveru, mora? se resetovati i krenuti od nule, tek tada vidi? njegove vrline, a i mane. :wink:

euphoric
25-11-2011, 12:33 AM
Slazem se u potpunosti kravadinka :) ..

Part I:

Pre svega ne vidim uopste razlog cemu trazenje delova i workflowa naseg trenutnog softvera u nekom drugom softveru? Tako ne treba ni sa zenama, svaka ima svoje nesto najbolje (ali to je vec druga prica :D )

Ako nam je taj koji vec koristimo omiljen i naucili smo na njega, onda ne treba biti previse kritican prema drugima ako nemaju ista resenja na koja smo mi navikli, nego treba naci drugi nacin i ukoliko zelimo, pruziti sansu drugome ili se jednostavno vratiti na svoj "omiljeni" ..

Ako vec zelimo da oprobamo nesto drugo, onda to treba koristiti onako kako je zamisljeno i dizajnirano, a ne kako smo mi zamislili ili naucili da radimo u nekom drugom softveru, pa kad ne ide, odmah se zaliti kako mu fale neke stvari i kako nije dovrsen..

Part II (sorry za ot):

Mislim da su se ljudi danas previse razmazili i ulenjili i da traze dlaku u jajetu (iz ne znam kojeg razloga)..
Kako je bilo u vreme Ampexa i 2,3,4..8-kanalnih usnimavanja ? Da li su se ljudi tada zalili kako pitch korekcije, kako imaju samo 8 slotova za VST(i) ili kako im ne valjda mixer i editing workflow nema multi-tool ?
Tada su jednostavno trazili resenja i zaobilazili srecno svoja ogranicenja, bili oprezni pri snimanju i pazili da ne prave greske, posvecivali se i verovali sluhu i muzici.
Posle kada su seckali trake makazama ispadne da su bili kreativniji i zadovoljniji nego mi danas :( .
Evo krecem od sebe i uhvatim sebe kako sam razmazeni gotovan. Zelim neke sitne stvari koji ce mi mozda ustedeti 1-2 sekunde vremena i mislim ako to ne dobijem u sledecoj verziji daw-a trazicu drugi :(.
Onda shvatim da su nam danasnji racunari opremljeni takvim kvalitetom i potencijalom kakav pre samo 10-15 godina nisu imali ni najveci studiji na svetu..

Danas smo sa ovakvom tehnologijom vise dobili ne talentovane pevace (kojima cemo caskom ispeglati glas pomocu autotune-a, melodyne-a, vari-audia i sl.), nemastovitu i "nemuzikalnu" muziku (hey, lako cu kompenzovati tu repetitivnost loopa od 16 bara tako sto cu automatizovati 200 parametara i jos jedno 50 modulacija, pa ce pesma biti totalno kreativna i mocna :( ), preglasnu muziku bez imalo dinamike (sidechain era je, a i treba iskoristiti sve te nanovije kompresore, limitere i transient shapere :( dok ne brikujemo pesme do neba) i naravno vise od svega klonove u top 40/ pop 50/ beatport 10/ billboard 100 itd listama, gde sve pesme u listi lice jedne na drugu do te mere da boli glava posle preslusane kompilacije istih "top labela/kuca".

Ako hocemo da budemo "originalni" i "totalno drugaciji", uzecemo funk/rock/disco numeru iz 70-ih za koju niko nikada nije cuo godinama i semplovacemo je (ne kreativno) dok se ne "izlize", dodati neke (besmislene) "rime" i "beat" loop na nasem beat-thangu i imamo novi mtv hip hop hit! (mada ni mtv vise nije muzicka televizija, ali to je druga tema) ..

Isto tako vazi i za house .. Hmm.. Mada, koji house ? Pravi house vise nije prisutan, barem ne vise kao mainstream, nego neki hibrid tzv. elektro-cheesy trance-dubstep-hardcore house-a (zovu ga i "elektro/progresiv haus", ne znam zasto (!?)) koji je vise vredjanje inteligencije nego muzika - od gete, preko dedmausa, svedske kucne mafije, ti(J)esta do skrileksa koji je uspeo da ubaci ovaj tzv. dubstep deo u house i napravi opet "revoluciju" :( .

Sto se tice techno muzike, to je prica za sebe, pre 3-4 godine techno scenom je (za)vladao tzv. "nu minimal" koji se sastojao od dosadnih 606/808/909 (nemam nista protiv ovih masina ako se kreativno koriste) repetitivnih deonica od 10 minuta gde se ubaci 2 breakdown-a/bridge-a u obliku whitenoise-a kojeg provlace kroz filter i sweepuju filter, da bi onda, na vrhuncu te "ekstaze", ponovo vratili istu loop deonicu koja se vrtela prethodnih 5 minuta.
Onda je takav minimal "napredovao" u danasnji "moderni (napumpani) techno" gde vlada (novi) Umek i stara ekipa (sa "novim" "cigla" zvukom) koji se bazira na istom principu kao prethodni minimal samo sa malo tvrdjim zvukom i nesto brzim trakama. Druga grana se stopila sa tzv. "Berlin minimal techno" gde vlada Richie Hawtin sa ekipom vec duze vreme.
Takodje, "ovaj novi (Umek) tehno" postaje mainstream gde se na svim zurkama po klubovima/kaficima vrti zajedno sa gore pomenutim novim hausom a negde sluzi i kao uvod u NuTurboFolkGrand vece kada pocne "pijanka", da se zna da i mi znamo sta je, jelte, "tehno" bre!
A kod Umeka(/Beyera/Dubfire/Voorna i na Exit itd) na koncerte dolaze devojke u stiklama sredjene i doterane jer su upravo izasle iz folkoteka, ali one su svestrane pa slusaju i "tehno" jer su moderne i cool, a i treba im materijala za facebook (to je vec druga tema).

Sto se tice trance-a .. Koji trance? Ne postoji vise to..Psy/Proggy/Dark se stopio u besmisleno 15 minutno 140-150 bpm parenje macaka, a ovaj "euro" uplifting, melodic, tech trance (spao sa 140bpm na 128bpm) -> pogledati gore navedeni hibridni house!

Eto, to je moj pogled na to kako u nekim slucajevima nove tehnologije i previse izbora i opcija mogu i da "odmognu" pri stvaranju kvalitetne muzike i dovedu do masovnog stapanja u jedan hibridni zanr gde je sve isto (barem u mainstream delu EDM-a) i probijaju se samo popularni ali ne i najbolji producenti.

Srecom postoji i taj "non-mainstream" deo koji jos uvek drzi kvalitet elektronske muzike i koji jos uvek ume da ponudi originalne naslove sa starim i novim producentima, gde neki od njih rade u 15 godina starim trackerima, Cubase VST32, Logicu 5 (na windows-u, naravno ;) ), starim PT sistemima itd i ne misle da ih menjaju niti se zale na ogranicenja, nego jednostavno prave (dobru) muziku :)..
Takvim se ljudima divim i takvi ljudi su mi inspiracija da zaboravim daw ratove i jednostavno opredelim se i naucim da radim jako dobro na jednom alatu i posvetim se kvalitetu muzike a ne testiranju 20 razlicitih programa.
Pored toga, uvek ostaje stara dobra classic, blues, jazz, ambientalna i elektronska muzika koju cu slusati za sva vremena, pa se ne bojim kraha moderne muzicke industrije kada jednog dana kompjuteri budu sami pravili muziku :banghead: ..

Sto se tice moderne akusticne muzike, mislim da se (za sada) jos drze mesajuci se sa kvalitetnim elektronskim pravcima, stvarajuci nove zanrove poput post rock-a i nugaze-a, dok neki stari zanrovi poput metala i rock-a idu ka losijoj muzikalnosti i mocnoj "brick" produkciji..
Naravno, trash ce uvek ostati trash, bila elektronska ili ne-elektronska muzika i toga je uvek bilo na top40, ali bojim se nikada losijeg trasha nego danas nismo imali :( ..
(stanje u nasoj zemlji ne zelim ni da pominjem, necu da se nerviram samo)

Toliko od mene, drugari, izvinite na velikom off-topicu, ali ovo mi je poslednji post u narednih 9-10 meseci, idem iz zemlje trbuhom za kruhom (stomakom za zvakom :D), pa sam hteo da napisem svoje iskreno misljenje o stanju u daw svetu i dokle je dovelo :)

Hvala svima koji su doprineli (pre svega dobroj muzici :wink:) ovom threadu i ostalim dobrim threadovima..

kravadinka
25-11-2011, 09:45 AM
Uh, ovo je za Sticky u svim temama gde se tripuje! :)
Pa to je ustvari ceo forum... :wink:

psionic
29-11-2011, 01:46 AM
To je samo navika, ništa drugo. :)
Pa routing u Cubase je kriminalan, pa se ljudi opet ne žale, jednostavno su navikli i prihvatili to kao normalno. Malo provedenog vremena sa programom i stvari postaju jasnije, još je najbolje pogledati neki dobar tutorijal, ali ne bilo koji, nešto kao što Kenny Gioia radi za Pro Tools i Reaper.

Na taj način se mnogo sazna o nameri onih koji su pisali software, ne možeš jednostavno naviknut na neku drugu ideologiju pristupiti novom softveru, moraš se resetovati i krenuti od nule, tek tada vidiš njegove vrline, a i mane. :wink:

Ma tacno tako ! Ja sam pokusavao da se naviknem na Sonar svojevremeno (uglavnom zbog 64bita, pre jedno par godina nije bilo alternative na "narodnom" trzistu) Osecao sam se kao da mi je neko vezao ruke i pustio me da radim. Danas uglavnom miks radim u Sonaru X1, jer ima neke stvari koje mi jednostavno fale u cubaseu... Naravno, ima stvari koje i dalje zuljaju, ali poenta je da se sada u Sonaru snalazim mozda bolje nego na Cubaseu i mnogo mi je lakse da uradim miks u njemu. Zato - ne treba ni odmah osudjivati, veliki faktor je tu i - navika. Mozda i do 80% celokupnog utiska...

Mogli
07-03-2012, 12:27 PM
Studio One v2 ima mogucnost pomeranja efekata na insertu, sto nema u Nuendu i bas sam se prijatno iznenadio! Ali najvise sam se odusevio sa tim da ispisuje brzinu loop-a u browse/files...Ne znam kako su to uspeli napraviti, da program odredi brzinu loop-a, a da ga ni ne analizira??:shock: A tek sinhronizacija loop-a sa projektom i mogucnost da se zeleljeni loop preslusava istovremeno...to nema u Nuendu! Stvarno strasan program!

awacs
07-03-2012, 12:58 PM
Studio One v2 ima mogucnost pomeranja efekata na insertu, sto nema u Nuendu i bas sam se prijatno iznenadio!

Off-topic: Ima, od verzije 4.

Pozdrav,

Vasa

diviner
07-03-2012, 04:02 PM
Ali najvise sam se odusevio sa tim da ispisuje brzinu loop-a u browse/files...Ne znam kako su to uspeli napraviti, da program odredi brzinu loop-a, a da ga ni ne analizira??:shock:

Mislim da to ipak radi (analizira)! Jos pre 7 godina je slicnu stvar radio MixMaister (program za miksovanje muzike, sto live, sto offlive), tako da to nije neko chudo :) . Korisno sigurno jeste.

Mogli
07-03-2012, 04:47 PM
Da, u pravu si Vaso, radi to u cetvorci...ja nisam ni pokusavao jos od trojke, pa sam sa ceznjom gledao tu mogucnost u Wavelab-u... :ups:

Eomsy
07-03-2012, 08:43 PM
Studio One v2 ima mogucnost pomeranja efekata na insertu, sto nema u Nuendu i bas sam se prijatno iznenadio!

Odgovorio ti Awacs na to, kao i od Cubase 5 verzije ...
Ali najvise sam se odusevio sa tim da ispisuje brzinu loop-a u browse/files...Ne znam kako su to uspeli napraviti, da program odredi brzinu loop-a, a da ga ni ne analizira??:shock:
Mislim da se tu radi o acidized loop-ovima ili o aiff loop-ovima koji sadr?e metadata informacije u sebi, tj. zabilje?en je tempo od "proizvođača" tog loop-a. JA imam neke banke di mi na loop-u ne prepoznaje tempo, već ga moram sam odrediti, a pak za to mi je Studio one jebenica za raditi sa "svojim" algoritmima Melody-nea (koji je BTW za mene jo? uvijek no.1 kaj se ti?e pitch corectinga i streachinga).
A tek sinhronizacija loop-a sa projektom i mogucnost da se zeleljeni loop preslusava istovremeno...to nema u Nuendu! Stvarno strasan program!
Sla?em se da je stra?an program (pa i moj novi primarni dio DAW-a ... pre?ao sa Cubase-a u hipu :D). Fluidnost je mnogo bolja, grupacije kanala su mnogo lak?e za napraviti sa odgovarajućim outputima, a streaching me je odu?evio koliko je dobar - to uključuje i audio bend funkciju .... jo? jedna meni jbenica stvar je da NEMA KONAČNOG BOUNCA, jer ako ne?to takvo napravi? u Cubase/Nuendo i stisne? save nema povratka, a u Studiu 1 uvijek u projektu postoji REDO na dnevnoj bazi bez obzira na save - indefinitely 8-) ... Ja sam odu?evljen. Probaj i foru da u browseru preslu?ava? midi nekog instrumenta, a da si u Studio neki instrument loada - real time play tog midi zapisa sa tvojim odabranim VST-i strumačem :wink: (dok sam u C/N morao da importam midi file u projekat da bi čuo melodiju :cry: .... BRZ JE!

Mogli
09-03-2012, 05:58 PM
Probaj i foru da u browseru preslu?ava? midi nekog instrumenta, a da si u Studio neki instrument loada - real time play tog midi zapisa sa tvojim odabranim VST-i strumačem :wink: (dok sam u C/N morao da importam midi file u projekat da bi čuo melodiju :cry: .... BRZ JE!

Ja sam deset godina na Nuendu i brate kad hocu da ga iskljucim posle duzeg rada...mogu komotno skuvati kafu. Studio one se iskljucuje u sekundi kao Mozilla!

dlukace
11-03-2012, 01:42 AM
Euphoric-čovjek je napisao sve kako treba...svaka čast!
Nekad radili na traka?ima,a danas nijedan daw nije dovoljno dobar.Nismo pomislili da mi nismo dovoljno dobri i da previ?e očekujemo od software-a ,a premalo od sebe? Uzmi diktafon ko nekad i bilje?i ideje pa onda ako treba i u stari cubase vst 32 i udri dok ne bude gotovo...Svi dawovi su relativno ok,a na nama je da ih u potpunosti naučimo i budemo kreativni ?to je vi?e moguče...za kraj-Ograničenja su odlična stvar jer se tu vidi koliko smo inteligentni pri svladavanju problema...

Mogli
11-03-2012, 05:09 PM
Euphoric-čovjek je napisao sve kako treba...svaka čast!
Nekad radili na trakašima,a danas nijedan daw nije dovoljno dobar.Nismo pomislili da mi nismo dovoljno dobri i da previše očekujemo od software-a ,a premalo od sebe? Uzmi diktafon ko nekad i bilježi ideje pa onda ako treba i u stari cubase vst 32 i udri dok ne bude gotovo...Svi dawovi su relativno ok,a na nama je da ih u potpunosti naučimo i budemo kreativni što je više moguče...za kraj-Ograničenja su odlična stvar jer se tu vidi koliko smo inteligentni pri svladavanju problema...

Imam jako dobrog prijatelja, pevaca, inace je metalcima poznat kao Slog... on i dan danas slusa LP ploce na starom gramofonu i prezire novu tehnologiju...
Ja to postujem, ali da u coveku nije prirodna potreba da stalno istrazuje, mi bi i dan danas jeli krvavo, nesoljeno meso mamuta...:wink:

Eomsy
11-03-2012, 05:56 PM
... ali da u coveku nije prirodna potreba da stalno istrazuje, mi bi i dan danas jeli krvavo, nesoljeno meso mamuta...:wink:
Dobar !!! ... uzme mi kebab iz usta :D ...

jabucanac
25-03-2012, 12:19 AM
Ja sam koristio do pre par dana pc i cubase 5.nesto.nesto. Imam rme fireface 800 i Powercore x8 i imao sam strahovitih problema da namestim da rade obe sprave istovremeno. uvek nesto zabaguje ili krcka zbog gubljenja sync-a izmedju uredjaja a pri tome imam i firewire ti chipset karticu. Od 23.03.2012 poceo da koristim MAC Osx 10.7.3 LION Studio One 2 i vec navedene sprave. Mogu samo reci da mi je krivo sto sam gubio vreme na cubase do sada jel je za rad mnogo brzi i meni konkretniji Studio one. Pri tome mi nista ne baguje i ne gubi sync sto me jos vise nateralo da vise nikada ne instaliram cubase. Pozdrav za sve i nadam se da ce nekome moj komentar otvoriti oci od izbora dsp i audio kartica do samog softvera. Pozdrav za sve.

Zid
12-05-2012, 09:49 AM
Da li Presonus ima drum midi editor kao cubase,ja ga nemogu naci:(

dacko
12-05-2012, 02:44 PM
Nema. Zapravo to je jedini razlog zbog cega planiram da se vratim na cubase. :-( Drum editor sa multiple outputima.

Kad vec pisem ovde, da li neko zna kako i da li je uopste moguce poslati jednu midi traku na vise razlicitih vst instrumenata?

Eomsy
12-05-2012, 08:58 PM
Da li Presonus ima drum midi editor kao cubase,ja ga nemogu naci:(
Kada uđe? u "edit mode" i sa lijeve strane su ti kljave nacrtane (bijele i crne), pri samom vrhu ima? dvije male kućice i jedna od njih ti je drum prikaz, a druga standardni prikaz klavijature ... Najbolje se vidi ako otvori? Impact i na padove stavi? kakav sound, renejma? pad i to ti se poka?e u drum edit modu :) ...

Eomsy
12-05-2012, 09:03 PM
:-( Drum editor sa multiple outputima.
Sorry, al te ne ku?im /?/ ... Misli? na multiple outputs samog Studia One-a, kao u Cubase-u ... ono monitor room i to ?!
Kad vec pisem ovde, da li neko zna kako i da li je uopste moguce poslati jednu midi traku na vise razlicitih vst instrumenata?
Mislim da ne. Jedino mi pada na pamet neki vst chainer, pa midi traku na njega ... različiti vst-i, a istu midi traku sviraju. Al zar je problem poduplati, triplati itd. midi trake?! Ubaci? novi VST-i i kopira? midi traku na njega i gotovo, dva klika!?

dacko
13-05-2012, 07:03 PM
Sorry, al te ne kužim /?/ ... Misliš na multiple outputs samog Studia One-a, kao u Cubase-u ... ono monitor room i to ?!

Ne. Nego u samom midi track-u bubnja, u cubase, mozes sa posaljes svaku notu, odnosno deo bubnja u drugi vst instrument. Na primer kick ti svira battery, hihat bfd, a snare superior.

I dalje ti je to sve jedna midi traka i kad sviras live preko klavijature, sve ti se vec odma deli na vise tih vsti.

Eomsy
13-05-2012, 07:16 PM
Ne. Nego u samom midi track-u bubnja, u cubase, mozes sa posaljes svaku notu, odnosno deo bubnja u drugi vst instrument. Na primer kick ti svira battery, hihat bfd, a snare superior.

I dalje ti je to sve jedna midi traka i kad sviras live preko klavijature, sve ti se vec odma deli na vise tih vsti.
Aha, sory ali to nisam koristio ... a stvarno ne vidim razloga za?to i bi?! Sve samplove stavim u jedan drum mashine i vozim ... ali to sam samo ja :rolleyes: ...

dacko
14-05-2012, 07:31 AM
Aha, sory ali to nisam koristio ... a stvarno ne vidim razloga za?to i bi?! Sve samplove stavim u jedan drum mashine i vozim ... ali to sam samo ja :rolleyes: ...

Kada imas samo jedan sempl za kick snare hihat i cymbal.. onda je to vrlo jednostavno.. slazem se... :)

Ali ako koristis bfd ili superior, onda je prvo nemoguce izvlaciti semplove i stavljati sve to u battery na primer (jer bdf i superior ne koriste wav ili aiff), a drugo i da je moguce, jedan hihat je na primer 800MB... i ima puno artikulacija na razlicitim velocity-jima, plus razlicite mic postavke... besmisleno je sve to reprogramirati za neki drugi sempler.

DaBear
14-05-2012, 09:21 AM
Kada imas samo jedan sempl za kick snare hihat i cymbal.. onda je to vrlo jednostavno.. slazem se... :)

Ali ako koristis bfd ili superior, onda je prvo nemoguce izvlaciti semplove i stavljati sve to u battery na primer (jer bdf i superior ne koriste wav ili aiff), a drugo i da je moguce, jedan hihat je na primer 800MB... i ima puno artikulacija na razlicitim velocity-jima, plus razlicite mic postavke... besmisleno je sve to reprogramirati za neki drugi sempler.

Ako vec hoces da ti svaki drum sound ide sa drugog softwera (??) ti ionako moras svaki instrument da programiras odvojeno, zar ne?
Onda lepo svaki software VSTi ti svira svoj instrument na svakoj traci ..
Cak ti je i najbolje tako.
Ja UVEK programiram svaki drum instrument na odvojenom kanalu - preglednije, lakse za kopiranje i varijacije... i uvek je mesavina MIDI-ja, single hit audio fajlova i loop-ova...

sad videh - hihat 800MB..???? pa kome to treba / ko to cuje i daj mi kazi neku pesmu gde je to upotrebljeno "kako treba" da cujem...bas me zanima.

Eomsy
14-05-2012, 01:30 PM
Ako vec hoces da ti svaki drum sound ide sa drugog softwera (??) ti ionako moras svaki instrument da programiras odvojeno, zar ne?
Ja UVEK programiram svaki drum instrument na odvojenom kanalu - preglednije, lakse za kopiranje i varijacije... i uvek je mesavina MIDI-ja, single hit audio fajlova i loop-ova...
Kao ?to rekoh :wink: ...
Al zar je problem poduplati, triplati itd. midi trake?! Ubaci? novi VST-i i kopira? midi traku na njega i gotovo, dva klika!?

BTW. i ja si razdvojim sve midi hitove na kanale ... preglednije je ...

kVu
14-05-2012, 01:35 PM

sad videh - hihat 800MB..???? pa kome to treba / ko to cuje i daj mi kazi neku pesmu gde je to upotrebljeno "kako treba" da cujem...bas me zanima.

i ja tako radim, ali ono.. pa moze i da se svira sa vise vst-a istovremeno.. osim ako covek ne zeli izricito da mu drum traka bude bas na jednom midi kanalu.. i ja koristim razlicite semplove iz razlicitih softvera na taj nacin i mogu da sviram sve bubnjeve u isto vreme i da se to istovremeno belezi na vise midi traka

dacko
14-05-2012, 03:51 PM
Prvo, ja sam finger drummer. Ne programiram bubanj element po element, nego odsviram sve od jednom, sa sve prelazima, pa kvantizujem, izmenim ono sto treba, ako treba. Zbog toga mi treba da mi je ceo bubanj na jednoj midi traci, jer je mnogo komplikovano kvantizovati drugacije, i ispravljati greske.

A drugo, ne pricam o audio outputima vst instrumenata. Naravno da mi svaki drum elemenat ima razliciti audio output, kako bi mogao u miksu da se sredjuje odvojeno.

A hihat 800 mb... :-) Nisam rekao da treba i da je neophodno, samo da ima par komada u bfd-u, koji su toliki. I nije fora kod njih da zvuce ne znam kako savrseno mega... Fora je u razlicitim artikulacijama samog hihata. Od nivoa otvorenosti, do jacine udarca, 127 nivoa velocityja, pa da li je udaren od gore ili sa strane... Pa kad na sve to jos dodas da je hihat snimljen sa vise mikrofona i sa prostorom koji mozes da mixas odvojeno, nije tesko napuniti 800mb. :)

Za elektronsku muziku i muziku kucanu misem to sve nema smisla, slazem se... ali ako prikacis v-drum i dovedes pravog bubnjara da svira funky...

DaBear
14-05-2012, 04:01 PM
Prvo, ja sam finger drummer. Ne programiram bubanj element po element, nego odsviram sve od jednom, sa sve prelazima, pa kvantizujem, izmenim ono sto treba, ako treba. Zbog toga mi treba da mi je ceo bubanj na jednoj midi traci, jer je mnogo komplikovano kvantizovati drugacije, i ispravljati greske.

A drugo, ne pricam o audio outputima vst instrumenata. Naravno da mi svaki drum elemenat ima razliciti audio output, kako bi mogao u miksu da se sredjuje odvojeno.

A hihat 800 mb... :-) Nisam rekao da treba i da je neophodno, samo da ima par komada u bfd-u, koji su toliki. I nije fora kod njih da zvuce ne znam kako savrseno mega... Fora je u razlicitim artikulacijama samog hihata. Od nivoa otvorenosti, do jacine udarca, 127 nivoa velocityja, pa da li je udaren od gore ili sa strane... Pa kad na sve to jos dodas da je hihat snimljen sa vise mikrofona i sa prostorom koji mozes da mixas odvojeno, nije tesko napuniti 800mb. :)

Za elektronsku muziku i muziku kucanu misem to sve nema smisla, slazem se... ali ako prikacis v-drum i dovedes pravog bubnjara da svira funky...

pa i ja sam (kao i veliki broj ljudi koje znam "finger drummer" sad...) :D
OK, ako tebi radi tako...nema druge.

A jel ima jos "pravih bubnjara" kod nas...koji sviraju funky? :D

dacko
14-05-2012, 04:16 PM
E to je dobro pitanje... ako ima par... u vrh glave...

Ali u svakom slucaju.. Meni lakse kada editujem bubanj ("ziv bubanj") da to uradim u jednoj traci, nego na 3,4,5 razlicitih... :)

Kad smo vec kod toga, evo gde je potreban hihat od 800mb:

http://youtu.be/U7ESu80BTRY

DaBear
14-05-2012, 04:39 PM
Kad smo vec kod toga, evo gde je potreban hihat od 800mb:

http://youtu.be/U7ESu80BTRY

pa i ne cuje se nesto specijalno taj hi hat...mislim (kao bubnjar od 20+ godina) sve to moze i sa manje MB da se odradi...samo sa velocitijem..i sumnjam da bi iko cuo razliku.
A obaska sto je muzika totalno "out of fashion" i nikad se ne srecem sa takvom..
nema veze...mrsimo mnogo oko nebitnih stvari..:wink:

Hadgy
24-05-2012, 12:02 PM
Izvinjavam se ako pitanje nije za ovaj thread, ali imam frustrirajući problem sa Studio One 2:

Nakon eksperimentisanja sa prvom verzijom koja je bila Artist (nije podr?avala VST), na predlog drugara instalirao sam i v2. Instalacija je pro?la uspe?no, u?ao sam u novi projekat i u browseru sa desne strane ugledao svih 4-5 VST instrumenata koje sam već imao instalirane na kompu. Par njih sam isprobao uspe?no, međutim kad sam poku?ao da pokrenem Hypersonic (koji mi nije radio u Cubase-u), desio se problem i Sudio One 2 je crash-ovao. Nakon ovoga, vi?e nijednom nisam uspeo da uđem u "new song"! Uđem u onaj glavni ekran, ali kad kliknem na "song", izađe error da se javio problem sa aplikacijom ili nekim od plug-inova.

Sve sam poku?ao, deinstaliranje, instaliranje, pomeranje foldera sa VST-ovima... sve, ali ni?ta nije urodilo plodom, ja vi?e u program ne mogu ući...

kVu
28-05-2012, 10:07 AM
neki od vst-a ti pravi problem.. obrisi taj hypersonic recimo pa probaj opet.. ako udje u projekat probaj posle toga ponovo da instaliras hypersonic

Hadgy
29-05-2012, 08:14 AM
Hvala na pomoći, ali već sam to probao i opet se isti error javlja...

spartakus
29-05-2012, 10:19 AM
taj hipersonic ima dongle key pa mozda ti on stvara probleme,obrisi ga i pokusaj bez njega,meni je tako reagovao cubase,nuendo, ableton,energy xt samo zbog hipersonika su se crashovali..

Synclavier
29-05-2012, 04:19 PM
Pratim vec dosta vremena unazad ovaj thread, no nisam imao vremena da se ukljucim (poso', zena, deca,...:wink:). Veoma sam zahvalan euphoric-u na trudu, znanju i korisnim informacijama koje je podelio sa nama. Naravno, i kolege Jan, psionic, quake2 su takodje ucinili da je za mene ovo jedan od najboljih threadova u zadnje vreme. awacs je, naravno, uvek tu sa vise nego korisnim "upadicama".

Mesecima unazad mislio sam da cu naci vremena, ali i biti "psiho-fizicki spremnan" da se uhvatim u kostac sa novim DAW softverom, ali avaj...:rolleyes: Malo se nema vremena, a vise je u pitanju lenjost da se menjaju navike i izadje iz kakvog-takvog komfora koji pruzaju radne seme koje su uhodane i daju nekakav rezultat. Kolege su vec i raspravljale o tome. Korisnik sam Cubase-a, jos od kako se pojavio (Atari, naravno :)), zivim i radim sa svim njegovim vrlinama i manama, eto dvadeset i "kusur" godina... U tom trenutku drugi moguci izbor je bio C-Lab Notator (preteca Logic-a), i za mene "losija" opcija - stvar ukusa i shvatanja "workflow-a" i ergonomije... Cak, kada sam kasnije pokusao da predjem na Logic, vec sam interfejs me je odbijao i izgledao nekako neozbiljno, a i cela logika mi "nije radila". Pri tom znam za mnogo kolega koje imaju upravo suprotan utisak, ali u krajnjem slucaju, racuna se samo krajnji rezultat.

Pazljivo sam analizirao sve iznete "pros et contra" stavove povodom S1V2 i definitivno imam nameru da (nekad :rolleyes:) bar probam "iz prve ruke" kako sve to radi...

I sad mali "off topic na off topic"... Ovaj post mi je ulepsao zadnjih par nedelja :D. Duhovito i pravo u centar 8-):

Part I:

Pre svega ne vidim uopste razlog cemu trazenje delova i workflowa naseg trenutnog softvera u nekom drugom softveru? Tako ne treba ni sa zenama, svaka ima svoje nesto najbolje (ali to je vec druga prica :D )

Ako nam je taj koji vec koristimo omiljen i naucili smo na njega, onda ne treba biti previse kritican prema drugima ako nemaju ista resenja na koja smo mi navikli, nego treba naci drugi nacin i ukoliko zelimo, pruziti sansu drugome ili se jednostavno vratiti na svoj "omiljeni" ..

Ako vec zelimo da oprobamo nesto drugo, onda to treba koristiti onako kako je zamisljeno i dizajnirano, a ne kako smo mi zamislili ili naucili da radimo u nekom drugom softveru, pa kad ne ide, odmah se zaliti kako mu fale neke stvari i kako nije dovrsen..

Part II (sorry za ot):

Mislim da su se ljudi danas previse razmazili i ulenjili i da traze dlaku u jajetu (iz ne znam kojeg razloga)..
Kako je bilo u vreme Ampexa i 2,3,4..8-kanalnih usnimavanja ? Da li su se ljudi tada zalili kako pitch korekcije, kako imaju samo 8 slotova za VST(i) ili kako im ne valjda mixer i editing workflow nema multi-tool ?
Tada su jednostavno trazili resenja i zaobilazili srecno svoja ogranicenja, bili oprezni pri snimanju i pazili da ne prave greske, posvecivali se i verovali sluhu i muzici.
Posle kada su seckali trake makazama ispadne da su bili kreativniji i zadovoljniji nego mi danas :( .
Evo krecem od sebe i uhvatim sebe kako sam razmazeni gotovan. Zelim neke sitne stvari koji ce mi mozda ustedeti 1-2 sekunde vremena i mislim ako to ne dobijem u sledecoj verziji daw-a trazicu drugi :(.
Onda shvatim da su nam danasnji racunari opremljeni takvim kvalitetom i potencijalom kakav pre samo 10-15 godina nisu imali ni najveci studiji na svetu..

Danas smo sa ovakvom tehnologijom vise dobili ne talentovane pevace (kojima cemo caskom ispeglati glas pomocu autotune-a, melodyne-a, vari-audia i sl.), nemastovitu i "nemuzikalnu" muziku (hey, lako cu kompenzovati tu repetitivnost loopa od 16 bara tako sto cu automatizovati 200 parametara i jos jedno 50 modulacija, pa ce pesma biti totalno kreativna i mocna :( ), preglasnu muziku bez imalo dinamike (sidechain era je, a i treba iskoristiti sve te nanovije kompresore, limitere i transient shapere :( dok ne brikujemo pesme do neba) i naravno vise od svega klonove u top 40/ pop 50/ beatport 10/ billboard 100 itd listama, gde sve pesme u listi lice jedne na drugu do te mere da boli glava posle preslusane kompilacije istih "top labela/kuca".

Ako hocemo da budemo "originalni" i "totalno drugaciji", uzecemo funk/rock/disco numeru iz 70-ih za koju niko nikada nije cuo godinama i semplovacemo je (ne kreativno) dok se ne "izlize", dodati neke (besmislene) "rime" i "beat" loop na nasem beat-thangu i imamo novi mtv hip hop hit! (mada ni mtv vise nije muzicka televizija, ali to je druga tema) ..

Isto tako vazi i za house .. Hmm.. Mada, koji house ? Pravi house vise nije prisutan, barem ne vise kao mainstream, nego neki hibrid tzv. elektro-cheesy trance-dubstep-hardcore house-a (zovu ga i "elektro/progresiv haus", ne znam zasto (!?)) koji je vise vredjanje inteligencije nego muzika - od gete, preko dedmausa, svedske kucne mafije, ti(J)esta do skrileksa koji je uspeo da ubaci ovaj tzv. dubstep deo u house i napravi opet "revoluciju" :( .

Sto se tice techno muzike, to je prica za sebe, pre 3-4 godine techno scenom je (za)vladao tzv. "nu minimal" koji se sastojao od dosadnih 606/808/909 (nemam nista protiv ovih masina ako se kreativno koriste) repetitivnih deonica od 10 minuta gde se ubaci 2 breakdown-a/bridge-a u obliku whitenoise-a kojeg provlace kroz filter i sweepuju filter, da bi onda, na vrhuncu te "ekstaze", ponovo vratili istu loop deonicu koja se vrtela prethodnih 5 minuta.
Onda je takav minimal "napredovao" u danasnji "moderni (napumpani) techno" gde vlada (novi) Umek i stara ekipa (sa "novim" "cigla" zvukom) koji se bazira na istom principu kao prethodni minimal samo sa malo tvrdjim zvukom i nesto brzim trakama. Druga grana se stopila sa tzv. "Berlin minimal techno" gde vlada Richie Hawtin sa ekipom vec duze vreme.
Takodje, "ovaj novi (Umek) tehno" postaje mainstream gde se na svim zurkama po klubovima/kaficima vrti zajedno sa gore pomenutim novim hausom a negde sluzi i kao uvod u NuTurboFolkGrand vece kada pocne "pijanka", da se zna da i mi znamo sta je, jelte, "tehno" bre!
A kod Umeka(/Beyera/Dubfire/Voorna i na Exit itd) na koncerte dolaze devojke u stiklama sredjene i doterane jer su upravo izasle iz folkoteka, ali one su svestrane pa slusaju i "tehno" jer su moderne i cool, a i treba im materijala za facebook (to je vec druga tema).

Sto se tice trance-a .. Koji trance? Ne postoji vise to..Psy/Proggy/Dark se stopio u besmisleno 15 minutno 140-150 bpm parenje macaka, a ovaj "euro" uplifting, melodic, tech trance (spao sa 140bpm na 128bpm) -> pogledati gore navedeni hibridni house!

Eto, to je moj pogled na to kako u nekim slucajevima nove tehnologije i previse izbora i opcija mogu i da "odmognu" pri stvaranju kvalitetne muzike i dovedu do masovnog stapanja u jedan hibridni zanr gde je sve isto (barem u mainstream delu EDM-a) i probijaju se samo popularni ali ne i najbolji producenti.

Srecom postoji i taj "non-mainstream" deo koji jos uvek drzi kvalitet elektronske muzike i koji jos uvek ume da ponudi originalne naslove sa starim i novim producentima, gde neki od njih rade u 15 godina starim trackerima, Cubase VST32, Logicu 5 (na windows-u, naravno ;) ), starim PT sistemima itd i ne misle da ih menjaju niti se zale na ogranicenja, nego jednostavno prave (dobru) muziku :)..
Takvim se ljudima divim i takvi ljudi su mi inspiracija da zaboravim daw ratove i jednostavno opredelim se i naucim da radim jako dobro na jednom alatu i posvetim se kvalitetu muzike a ne testiranju 20 razlicitih programa.
Pored toga, uvek ostaje stara dobra classic, blues, jazz, ambientalna i elektronska muzika koju cu slusati za sva vremena, pa se ne bojim kraha moderne muzicke industrije kada jednog dana kompjuteri budu sami pravili muziku :banghead: ..

Sto se tice moderne akusticne muzike, mislim da se (za sada) jos drze mesajuci se sa kvalitetnim elektronskim pravcima, stvarajuci nove zanrove poput post rock-a i nugaze-a, dok neki stari zanrovi poput metala i rock-a idu ka losijoj muzikalnosti i mocnoj "brick" produkciji..
Naravno, trash ce uvek ostati trash, bila elektronska ili ne-elektronska muzika i toga je uvek bilo na top40, ali bojim se nikada losijeg trasha nego danas nismo imali :( ..
(stanje u nasoj zemlji ne zelim ni da pominjem, necu da se nerviram samo)

Toliko od mene, drugari, izvinite na velikom off-topicu, ali ovo mi je poslednji post u narednih 9-10 meseci, idem iz zemlje trbuhom za kruhom (stomakom za zvakom :D), pa sam hteo da napisem svoje iskreno misljenje o stanju u daw svetu i dokle je dovelo :)

Hvala svima koji su doprineli (pre svega dobroj muzici :wink:) ovom threadu i ostalim dobrim threadovima..

Hvala jos jednom :grin:!

Synclavier
30-05-2012, 02:42 AM
.... I da dodam jos po nesto (ima se vremena poslednjih par dana)?.

Pokusacu da ne odem preterano u off topic.

Ocigledno je da je velika vecina nas postala razmazena kada je DAW softver u pitanju I da su opcije bez kojih se ranije sasvim lagodno zivelo I radilo postale pitanje ?zivota I smrti?.:confused: Cak I u takvoj postavci stvari, velika vecina korisnika DAW softvera koristi oko 30% (ako I toliko :rolleyes:) mogucnosti softvera na kome trenutno radi, a cezne za necim boljim I savrsenijim (nek? se nadje, nece da se baci)? Naravno, poznavajuci logiku prosecnih korisnika (kupaca) softverske kuce nas s? vremena na vreme zatrpaju novom gomilom cesto nepotrebnih dodataka ne menjajuci pri tom sustinski nista. Ovo kazem zato sto su forumi preplavljeni diskusijama na temu razlika medju DAW softverima koje su minimalne ili ?akademskog tipa? ili nekad uopste I ne postoje.

Mnogi ce se setiti (a u arhivi ovog foruma postoji citavo jedno ?blago? na tu temu) I diskusija I testova koje su ranije vodjeni. Od cuvenog ?kontrafaznog testa? ( u raznim situacijama ga radili Max (uzgred, sta je sa njim?), Arthur,dvuckovic,pa I ja za neke svoje potrebe) koji je razbio neke mitove koji se ticu digitalnog sabiranja, ditheringa, do prica na temu MIDI tajminga koja se zavrsavala debatom PC vs.MAC, da pomenem samo dva karakteristicna slucaja. U prvom se pokazalo das u neki standardni algoritmi koji se primenjuju za obradu audia u DAW softverima (mislim na nekoliko vodecih) toliko slicni ili isti da ne vredi trositi vreme I trud na raspravu u kojoj uglavnom nema pobednika. U drugom slucaju se pokazalo da Cubase na PC-u podesenom za DAW aplikacije (sto danas I vrapci znaju) sa nekim MIDI interfejsom tipa Unitor MK2 ima isto tako dobar MIDI tajming kao I Logic na MAC-u sa istim tim Unitorom. Ovde, naravno postoji jedna ograda. Zna se da je Microsoft od pocetka insistirao na kompatibilnosti ?unazad? I da je Windows uvek placao ceh kompatibilnosti sa prastarim MS DOS-om, I ?repovi? toga se vuku I dan danas.:banghead: Sa druge strane Apple je da bi ubrzao razvoj I bio u korak sa vremenom, ?par puta? zrtvovao kompatibilnost (a, I verne korisnike :wink:) I neke delove koda pisao od pocetka (na zdravoj unix osnovi) umesto da ih krpi ili prekompajlira. Benefit toga je I cuveni Core Audio I odlicna integracija Logic-a, OS-a I hardvera. Uprkos tome danas smo svedoci da svaka ?macka? nece bas da radi sa svakim softverom (a, I hardverom) :shock:. Takodje, ocigledno je I da vecina DAW softvera koristi I iste ili slicne algoritme ili programske rutine I za neke ?specijalnije? vidove obrade (pitch editing, time stretching, groove quantize, dithering), hendlovanje MIDI protokolom, disk strimingom,itd.

Kao student bavio sam se I programiranjem (mikrokod u nekoj verziji masinskog jezika ?niskog nivoa?, ?bliskog? hardveru) I teorijom obrade signala I ?logikom? DSP sistema. I tada su postojala razna resenja, ali su neka bila bolja I prihvatljivija I kao takva I opste prihvacena. Pri tom radi se o vremenu kada su pored Intela I AMD-a, egzistirali I DEC (sa lucidno dizajniranom Alpha serijom procesora), Sun (Sparc procesori za Hi End super kompjutere), Motorola sa celom svojom gamom? Za sve njih su vazili isti algoritmi, samo se radilo o razlicitim ?platformama?. Danas DEC I SUN de facto ne postoje, a Motorola polako ispada iz igre? Metodom ?grube sile? :mad: Intel je pobedio navedene takmace koji su cesto imali mnogo elegantnija I pametnija resenja (RISC), ulazuci samo u smanjenje proizvodnog procesa I stalno povecavanje radnog takta, bez obzira na potrosnju zagrevanje I cesto ?uzaludno trosene? radne taktove? :banghead: Za koju godinu mozda se I AMD ?preda?? Sve ovo navodim, jer sam prvo pre nekog vremena ostao bez podrske za Duende (zbogom hardveru, nema vise podrske, prelazak na native, ?zdravo djaci? :banghead:) koji je naravno ostao 32bit, a onda I bez podrske I daljeg razvoja za PoCo (oni su ?napabircili? neku 64bit podrsku). Za svo to vreme UA ?spava na lovorikama? I ne pada im na pamet da predju na 64bit.:confused: Ocigledno je da su ?stari igraci? lenji da pisu kod od pocetka (treba puno vremena I novca, dugo je testiranje, a konkurencija ne miruje), pa se krpi I prekompajlira stari softver I dodaju nove zezalice I dodaci ?epskih dimenzija? (u GB) I sminka korisnicki interfejs. Ostaje nam da se snalazimo sa raznim 32 to 64 bit bridge programima I cekamo da se neko smiluje. Upravo oni koji nemaju ?ballast? starih korisnika mogu da budu ?svetlo na kraju tunela? I mogu da krenu sa kodom? iz pocetka? I to I jeste slucaj sa S1V2.

Sve me ovo navodi, ustvari, na nesto drugo sto mislim da je veci problem kada je razvoj DAW softvera u pitanju. Naime, ako me secanje dobro sluzi, o 64bitnim kompjuterima se prica jos od pocetka devedesetih. Ocigledno da tada jos nije bilo velike potrebe za tim, a I trziste nije bilo zainteresovano, a sam prelazak skup I tada preuranjen. Medjutim od kad se u poslednjoj deceniji pojavila sve veca potreba obecanja ?evo sad ce, samo sto nije? su se non-stop izigravala, a veliku zaslugu za to ima inertnost I sporost velikih softverskih kuca kojima se vise isplati da nam kao ?nove? prodaju stare zakrpljene I dosminkane proizvode :(. Mnogi od vas, kao I ja vec godinama (ja, bar 7) imaju hardver sposoban da radi sa 64bit OS-om ciji izlazak se stalno prolongira ili cak I sabotira. Win XP64 ili Vista 64 vec dugo postoje, ali nikad nisu zaziveli jer nikad nije postojala kriticna masa softvera koja bi na njima radila. Vec dovoljno vremena postoji Win 7, a 64bit DAW programi se tek ?stidljivo? pojavljuju, pri tom neki od njih kao prekompajlirane verzije starih. Znaci, nesto asemblerskog koda se napise ponovo, a ostatak koda pisan u programskim alatima ?viseg nivoa? (C++, Java, Python, GDI biblioteke, itd) se prekompajlira I doda bit bridge podrska. Rezultat je cesto veliki, trom I nestabilan ?mutant? I mislim da se veliki deo problema nalazi tu. Odmah se setim anegdote o proizvodjacima (zaboravio sam ime) koji su reklamirali kako njihov interfejs ima 24bit konvertore, pa su u trenutku kada su bili ?provaljeni? odprilike ?sheretski? izjavili kako se zapravo radi o ?20bit konvertorima sa 4bita marketinga?. :shock::rolleyes:

Synclavier
30-05-2012, 02:50 AM
Drugi deo problema naceo je awacs u postu u kojem je pominjao interno menjanje (skracivanje I produzavanje ?reci? uz (eventualno) jos poneki medjukorak (dither,?)). Cesto se takve ili slicne stvari desavaju ?ispod haube?, a da ih nismo ni svesni (sto je mozda I dobro :rolleyes:) I nepotrebno degradiraju celu pricu. I ovo je najcesce posledica neplanskih krpljenja, razvoja ?na brzaka? ,pustanja u prodaju softvera u beta fazi, ali I nekih tvrdoglavosti kada su u pitanju standardi. Eto, cak I kod proizvoda koji su de facto industrijski standard moze se naici na ovakve ?bisere?, pa mislim da su ovakvi datalji uvek bitniji za izbor softvera od nekih ?isforsiranih? razlika. Naravno, obrni ? okreni na kraju (kako se to popularno kaze) workflow, navike I pretezna namena (MIDI, audio post, miks, editing, recording, live akt,?) u najvecoj meri opredeljuju izbor. :da:

U DAW svetu, pominjale su kolege, poznata je pojava truncation distorzije koja je direktna posledica tzv. ?bit akumulacije? I greske koja se javlja pri zaokruzivanju. Svojevremeno, za vreme Zalivskog rata, iracani su vesto koristili pandan toj pojavi da bi povremeno ?nadmudrili? ?nepogresivi ponos nacije? presretacki sistem "PATRIOT". Upravo pojava bit akumulacije I greske pri zaokruzivanju u starom FORTRAN programu za odredjivanje koordinata I putanje rakete je dovodila do toga da posle odredjenog broja ?iteracija? (osmotri, proracunaj, pozicioniraj, ispali) sistemi za osmatranje, proracun I pozicioniranje vise nisu bili saglasni I nisu baratali pravim podacima. To su iracani koristili tako sto bi brzo ispalili (izmedju dva perioda reseta sistema) sto vise ?laznjaka bez punjenja?, a zatim kada bi greska u zaokruzivanju dovoljno narasla ispalili ?pravi? koju sistem zbog pogresnog proracuna ne moze da zaustavi. Ovo je inace ?skup sport?, ali je bio siguran nacin da neka od SKUD raketa probije odbranu.8-)

Kao prilog ovoj prici o skrivenim nelogicnostima I bagovima ?ispod haube? koji nisu nigde (ili bar ne vidljivo) dokumentovani na koje nabasate slucajno ili kad vam se u radu pojave problemi za koje nemate racionalno objasnjenje utemeljeno bilo u teoriji, bilo u praksi, pomenucu jedno svoje licno iskustvo.

Pre pet godina radio sam na velikom projektu (mnooogo kanala, vise od tri sata materijala uz sve nevolje koje se mogu pojaviti). Naravno radi se u PT HD3 (7.x, ne secam se tacno verzije, ali nije presudno) sa ?pristojnim? paketom plug-oa. U jednom trenutku kad je posao vec poodmakao, kolega koji je sa mnom saradjivao I ja smo se dogovorili da napravimo mali test, cisto da bi odagnali neke sumnje koje su nam se javljale dok smo radili I sve pripisali umoru ili jednostavno nadobudnosti.:confused: Stvar se sastojala u sledecem: Posto smo pri ruci imali stari Roland R8 koji za potrebe click-a ima jako dobar sempl ?cetvrtke? :da:, snimili smo ga u 24 bit rezoluciji stereo, panovano u centar I dobili trek sa nekoliko istovetnih cetvrtki I u levom I u desnom kanalu, koji smo iskopirali u nekoliko novih trekova. Na sve trekove osim prvog smo insertovali nekoliko plugova (ne mogu se sad setiti konkretno koji su u pitanju, ali je od svega bilo po nesto (eq, comp, cho, lim,?). Delay kompenzacija, naravno, ukljucena. Posmatrali smo kako izgledaju cetvrtke posle primenjenih plugova (bounce). Rezultati su bili vise nego iznenadjujuci. Jedan smo I ocekivali od ranije (mada je tragikomican za nesto sto je industrijski standard): redosled TDM I RTAS plugova utice na zbirnu latenciju, tj. cetvrtka se ?pomerila udesno? za razlicit broj semplova u slucaju TDM u RTAS nego u slucaju RTAS u TDM, iako su (oba eq) bili na nultim pozicijama filtera. Ovo je I dokumentovano u zvanicnom uputstvu, tako das mo to nekako ?prihvatili. Medjutim ?shokovi? su tek usledili :shock:. Ukratko (posto sam bas oduzio) neki od ?bisera?: Cetvrtka na treku koji ima bajpasovane inserte kasni za cetvrtkom koja nema nista na insertima, pri tom L i R kanal ne kasne za isti broj semplova (ovo se vidi kad se bas ?razvuce?, ali gde je objasnjenje?):mad:. Kako se broj bajpasovanih plugova povecava, tako se I kasnjenje menja, cak nuzno I ne povecava, vec samo varira. :banghead: Kada se inserti ukljuce bez obzira sto su na neutralnoj poziciji, cetvrtka menja oblik, ali na nekim plugovima dobija I fazni pomeraj (nezavisno od latencije), opet nejednako po L I R strani. :rotfl: Kasnjenje na pojedinacnim cetvrtkama je isto, ali kada se plugovi primene na trek sa vise semplova, varira od sempla do sempla.:mad: Originalni trek sa snimljenim cetvrtkama, posle spustanja na 16bit ima manja kasnjenja, ali mu je shape znatno degradiran I javljaju se mali glitch-evi ispred I iza cetvrtke.:confused: Ista stvar je I posle ditheringa, samo je kasnjenje povecano, a donje ivice malo zaobljenije. Da ne idem dalje?Napominjem, svo vreme je delay kompenzacija ukljucena. Naravno, ne radi se o nekim prevelikim kasnjenjima I odstupanjima (red velicine od nekoliko semplova), degradacija shape-a sempla je u nekim slucajevima, ipak , znacajna, ali poenta je, da je bar meni, a verujem I mnogim drugima sve ovo potpuno neocekivano, posebno u svetlu proizvoda koji je ?na glasu?, skup I ?must have? za svakog ko zeli biti PRO.8-)

Ovde cu stati, bez izvlacenja nekog ?naravoucenija?, mislim da je nepotrebno. Raspisao sam se I onako, imalo se vremena (auhhh, tek sad videh koliko je sati). Verovatno je sve ovo nepotreban off topic u temi o novom DAW softveru, ali, eto, mozda nekom bude od koristi. Svima ostalima se izvinjavam na mozda nepotrebnoj opsirnosti.

Mogli
31-05-2012, 06:07 PM
Loop koji sam slusao u browseru Studio One 2, je u tempu songa, ali kad ga prebacim na traku onda vise nije... Zna li neko gde se to podesava? Mada mi nije jasno jer je u projectu ta opcija bila striklirana

Igor
31-05-2012, 06:23 PM
Postoji li mogućnost ručnog jog-ovanja timeline-om kao u CuBase, Audition, Premiere-u?

Eomsy
01-06-2012, 03:00 PM
Loop koji sam slusao u browseru Studio One 2, je u tempu songa, ali kad ga prebacim na traku onda vise nije... Zna li neko gde se to podesava? Mada mi nije jasno jer je u projectu ta opcija bila striklirana
I meni to nekada radi, tj. preslu?avam ga u tempu pjesme, a kada ga ubacim, van tajma je ... Otvori information tab (Ono slovo "I") - mislim da je tamo da ti se otvori sa lijeve strane informacije (o odabranom kanalu, insertima, sends itd.), odaberi taj sample u sekvenceru i negdje na dnu bi ti trebao biti tempo kojeg ručno upi?e? ...

awacs
01-06-2012, 03:29 PM
@Synclavier: Kao prvo hvala ti na obimnom off-topicu (koji to zapravo uopšte nije).

velika vecina korisnika DAW softvera koristi oko 30% (ako I toliko :rolleyes:) mogucnosti softvera na kome trenutno radi, a cezne za necim boljim I savrsenijim (nek’ se nadje, nece da se baci)…

Živa istina, i naravno ne odnosi se samo na DAW softver. Ista stvar važi za studijsku opremu, pluginove, instrumente, štatijaznam.

Ne "velika", nego ogromna većina korisnika bilo kakve opreme provodi gomilu vremena na Mreži raspitujući se koja oprema (softver iili hardver, svejedno) može da reši njihov problem, umesto da isto to vreme povedu tražeći put do rešenja uz pomoć opreme koju već poseduju. Drugačije rečeno - ljudi više vole da ulažu u hardver, softver i online druženje nego u sebe.

Naravno, poznavajuci logiku prosecnih korisnika (kupaca) softverske kuce nas s’ vremena na vreme zatrpaju novom gomilom cesto nepotrebnih dodataka ne menjajuci pri tom sustinski nista. Ovo kazem zato sto su forumi preplavljeni diskusijama na temu razlika medju DAW softverima koje su minimalne ili “akademskog tipa” ili nekad uopste I ne postoje.

Prosečni kupac softvera je... veverica (Vrač bi rekao "mrmot"), isti je kao prosečni kupac bilo kog TeleShop proizvoda (platiš blender, pride dobiješ nalivpero, antistatički češalj i USB flash od 64MB).

Prosečni korisnik softvera (na forumima je takvih ipak malo više nego kupaca :wink:) je kao prosečni mušterija na buvljoj pijaci. Takvi kupuju ne zato što im nešto zaista treba nego zato što je budzašto.

Pozdrav,

Vasa

Mogli
01-06-2012, 10:19 PM
I meni to nekada radi, tj. preslu?avam ga u tempu pjesme, a kada ga ubacim, van tajma je ... Otvori information tab (Ono slovo "I") - mislim da je tamo da ti se otvori sa lijeve strane informacije (o odabranom kanalu, insertima, sends itd.), odaberi taj sample u sekvenceru i negdje na dnu bi ti trebao biti tempo kojeg ručno upi?e? ...

Zamisli, upisem rucno i tempo i nista se ne dogadja...a onda ubacim neki acidizovan sound i sve radi kako treba... Mozda ne podnosi rock zvukove, vec samo dance :cry:

Eomsy
01-06-2012, 10:53 PM
Zamisli, upisem rucno i tempo i nista se ne dogadja...a onda ubacim neki acidizovan sound i sve radi kako treba... Mozda ne podnosi rock zvukove, vec samo dance :cry:
Jesi obilje?io kućicu u song options da ti streča loopove i soundove u tempu pjesme?

Mogli
01-06-2012, 11:55 PM
Jesi obilje?io kućicu u song options da ti streča loopove i soundove u tempu pjesme?

Pa to tako po defaultu stoji, ali sad sam otkrio neke stvari - studio one uopste ne prepoznaje bpm izvesnih wavo-va! Kad u polje File Tempo upises datu brzinu wav-a, tek onda ga pogram stratchuje!

Eomsy
02-06-2012, 02:06 PM
Pa to tako po defaultu stoji, ali sad sam otkrio neke stvari - studio one uopste ne prepoznaje bpm izvesnih wavo-va! Kad u polje File Tempo upises datu brzinu wav-a, tek onda ga pogram stratchuje!
Oprosti, ja sam mislio da sam ti to upravo odgovorio u prvom postu :wink: ..

... Otvori information tab (Ono slovo "I") - mislim da je tamo da ti se otvori sa lijeve strane informacije (o odabranom kanalu, insertima, sends itd.), odaberi taj sample u sekvenceru i negdje na dnu bi ti trebao biti tempo kojeg ručno upi?e? ...

.. samo nisam napisao da se zove FILE TEMPO ...

Mogli
03-06-2012, 03:20 AM
Hvala druze moj dobri, ali kad sam u File Tempo upisao zeljeni bpm, nisam dobio nista. Tek kad sam tamo upisao njegov postojeci tempo, onda ga je Studio One stratchovao u bpm pesme!

Eomsy
03-06-2012, 08:31 AM
Hvala druze moj dobri, ali kad sam u File Tempo upisao zeljeni bpm, nisam dobio nista. Tek kad sam tamo upisao njegov postojeci tempo, onda ga je Studio One stratchovao u bpm pesme!
Sada sam se ja malo izgubio. Kaj nije postojeći tempo od samplea ili loopa zvan FILE TEMPO? Pa logično je da mora? upisati tempo loopa da Studio One ima referencu po kojoj mo?e automatski strečat? Znači ne ?eljeni, već tempo samoga loopa, FILE TEMPO. BTW, mo?e? i ručno strečat tempo, stavi? kursor na kraj označenog sempla i mislim da je ALT ili CTRL+ALT kojeg dr?i? da ti se pojavi mali sat, te onda ručno odvuče?-streča? taj sample (loop) kako hoče?, sa snapom to odlično radi, ako je loop dobro odrezan. Jedino je onda bitno da ti je streč algoritam narihtan kako spada, tj. da nije "drum" algoritam na nekom padu stavljen itd. a to se rihta opet u "I" s lijeve strane (kada obilje?i? taj sample loop kojeg oče? strečat) skroz pri vrhu, pod opcijom timestretch ...

Igor
05-06-2012, 08:27 AM
Oprostite, mislim, delovaće kao spamerska rabota jer se ponavljam, ali

zaista ne razumem za?to tvorci ovog programa nisu implementirali ono

?to su "ideolozi" i programeri svih drugih DAW-ova koje sam bar ja

koristio (bilo ih je dosta)... ...a to je fino kretanje playback kursorom.

Dakle, uhvati? ga object selection alatkom i vuče? po timeline-u,

zaustavi? gde treba, radi? dalje. Srubbing tool, kao poseban alat koji

ovoj uobičajenoj mogućnosti u audio-sekvencerima daje na značaju jer

mu pridodaje i zvuk, takođe ne postoji, a umesto njega je ponuđen samo

point'n'play tool. Hm?

Na Presonusovom forumu uprkos ?elji pojedinih korisnika da znaju

za?to ovoga nema, jo? se nisu oglasili.

Da se razumemo, prihvatam svaku filozofiju i spreman sam da

menjam navike, ali volim da znam za?to i kuda me to praktično vodi. Ovo

je mo?da za neke sitnica i glupost, ali ako pored S1 uporedo koristite i

softvere gde se playback kursorom krećete, onda će vas sistem kliktanja

po tajmlajnu pre nervirati nego ne?to drugo, jer prosto nećete razumeti

za?to čitav svet radi onako, a ovi su se setili da je bolje, pa insistiraju da

bude ovako.

Eomsy
05-06-2012, 02:12 PM
Oprostite, mislim, delovaće kao spamerska rabota jer se ponavljam, ali

zaista ne razumem za?to tvorci ovog programa nisu implementirali ono

?to su "ideolozi" i programeri svih drugih DAW-ova koje sam bar ja

koristio (bilo ih je dosta)... ...a to je fino kretanje playback kursorom.

Dakle, uhvati? ga object selection alatkom i vuče? po timeline-u,

zaustavi? gde treba, radi? dalje. Srubbing tool, kao poseban alat koji

ovoj uobičajenoj mogućnosti u audio-sekvencerima daje na značaju jer

mu pridodaje i zvuk, takođe ne postoji, a umesto njega je ponuđen samo

point'n'play tool. Hm?

Na Presonusovom forumu uprkos ?elji pojedinih korisnika da znaju

za?to ovoga nema, jo? se nisu oglasili.

Da se razumemo, prihvatam svaku filozofiju i spreman sam da

menjam navike, ali volim da znam za?to i kuda me to praktično vodi. Ovo

je mo?da za neke sitnica i glupost, ali ako pored S1 uporedo koristite i

softvere gde se playback kursorom krećete, onda će vas sistem kliktanja

po tajmlajnu pre nervirati nego ne?to drugo, jer prosto nećete razumeti

za?to čitav svet radi onako, a ovi su se setili da je bolje, pa insistiraju da

bude ovako.
Tko zna, mo?da u bliskoj budućnosti implementiraju i to ... Koliko znam da tvorci ovog softwarea dosta komuniciraju sa korisnicima istog upravo preko foruma, pa nadograđuju soft prema prijedlozima ...

Igor
06-06-2012, 01:01 PM
Ne mogu da utvrdim za?to, ali nakon instaliranja samostalne verzije

Melodyne-a, u S1 mi ne radi taj mod, odnosno, na ctrl M mi izlazi poruka o

tome kako nemam instaliran ovaj Celemony-jev program... Sve je ?ljakalo

dok je bila osiroma?ena, Presonusova bazična varijanta.

Eomsy
06-06-2012, 01:37 PM
Ne mogu da utvrdim za?to, ali nakon instaliranja samostalne verzije

Melodyne-a, u S1 mi ne radi taj mod, odnosno, na ctrl M mi izlazi poruka o

tome kako nemam instaliran ovaj Celemony-jev program... Sve je ?ljakalo

dok je bila osiroma?ena, Presonusova bazična varijanta.
MEni sa Melodyne Editor 2.0.1 (Union edition :D) radi bez gre?ke ...

Igor
06-06-2012, 02:42 PM
Probaću sa drugom :D verzijom!

Igor
06-06-2012, 04:03 PM
Probao. Proradilo, ali ne?to se sa nečim očigledno ne miri?e jer editor radi

kao da sam nabacio 92 plagina i 44 instrumenta.

Bri?em ja ovo i vraćam se na Essentials. :cry:

Eomsy
06-06-2012, 04:34 PM
Probao. Proradilo, ali ne?to se sa nečim očigledno ne miri?e jer editor radi

kao da sam nabacio 92 plagina i 44 instrumenta.

Bri?em ja ovo i vraćam se na Essentials. :cry:
Jesi pri tom obrisao prija?nju verziju Melodyne-a?Jel te standolone ili plug-in verzija zafrkava? Jesi probao jednostavan restart sistema nakon instalacije verzije 2.0.1? Ako ga otvori? u Studio One kao plug-in na nekom samplu/eventu (CTRL+M), mora? znat da ga i isključi? ili renderira? taj event jer će ti u protivnom biti otvoren za taj event i gutati resurse ... dva-tri takva sample-a (sa otvorenim melodyne-om na sebi - CTRL+M) i resursi odu kvragu ...

Mogli
05-11-2012, 03:23 PM
Evo ja nastavljam sa serijom decijih pitanja - Zna li neko kako da na instrument kanalu dam mogucnost da se zvuk izbaci sa moje Korg klavjature? Napravio sam normalno midi eksterni instrument, sviram preko nje u presonusu, sve sljaka, ali nigde mogucnosti da to klavijtura i odsvira, sto je odmah bilo dato u Nuendu, i sto i sad mogu odmah da odradim...:confused: