View Full Version : Kućni bioskop
Molio bih za savet po pitanju nabavke "kućnog bioskopa" (oko 200 eur). Zvuk mi je u celoj priči najbitiniji. U obzir dolaze stereo, 2.1 ili 5.1 verzije. Zanima me koji je brend najbolji u ovoj oblasti.
DaBear
30-09-2011, 08:35 PM
Molio bih za savet po pitanju nabavke "kućnog bioskopa" (oko 200 eur). Zvuk mi je u celoj priči najbitiniji. U obzir dolaze stereo, 2.1 ili 5.1 verzije. Zanima me koji je brend najbolji u ovoj oblasti.
?200 ??? :shock::shock::confused::confused:
He he ..za te pare nemoze nista da se kupi sto valja. Inace, o cemu pricamo..celom sistemu (:confused:) ili pojedinacnim komponentama - av 5.1 receiver / amp..5.1 zvucnicima..?
Na cemu ce da gledas? Nemoj samo da kazes na "PC-u" ...
Dobar thread za nas video manijake. Mozemo ovde stavljati slike nasih setup-ova i recimo cene komponenti...
?200 ??? :shock::shock::confused::confused:
He he ..za te pare nemoze nista da se kupi sto valja. Inace, o cemu pricamo..celom sistemu (:confused:) ili pojedinacnim komponentama - av 5.1 receiver / amp..5.1 zvucnicima..?
Na cemu ce da gledas? Nemoj samo da kazes na "PC-u" ...
Dobijam na poklon uređaj u tom cenovnom rangu, s tim ?to mogu da odaberem model. Po?to nisam profesionalni gledač filmova (dapače, retko imam vremena za to), a naročito me nervira savremeni dizajn zvuka u filmskoj industriji, gde svako zatvaranje vrata zvuči kao atomski s leva, a dobovanje ki?e je otprilike kao stampedo par hiljada grla zaobadane stoke, nemam potrebu za nekim ekstra mega giga kućnim bioskopom. Za slu?anje muzike imam druge uređaje, a ovaj će mi biti zanimljiv kao jo? jedna referenca za preslu?avanje mikseva, po?to veliki broj ljudi koristi upravo zvučnike te klase. Dakle, tra?im all in one DVD player i ozvučenje.
DaBear
01-10-2011, 08:02 AM
pa ja bi ti savetovao da ti dodas jos €100-200 i kupus nesto bolje.
Ja sam drugu predlozio da uzme Pioneer BCS-414 3D Blu-ray/DVD 5.1 Home Cinema System (koji je kostao nesto oko ?600, a sad ima da se nadje i za ?300.. On je dugo trazio takav neki sistem i kad je video (i cuo) sta se dobije za te pare - odmah je pazario. I prezadovoljan je.
Svira i muziku preko njega, nije mrmot, kapira malo oko zvuka (bio je muzicki novinar dugo) ali nije studio freak i ne pali se na tehnikalije...
Za €200 ima samo neke minijaturne varijante...
Ja inace, par puta godisnje instaliram nekome AV sistem, ali je sve mnogo, mnogo, mnogo skuplje....mnogo...:ups:
Ovaj Pioneer izgleda ovako...(mega)
Hvala za savet. Nisam razmisljao o Pioneeru, ovde kod nas su u ponudi uglavnom Sony, LG, Samsung...
DaBear
01-10-2011, 09:48 AM
ma svi prave "kucne bioskop varijante"..
ima i Samsung SAMSUNG HT-D455 5.1Ch DVD Home Cinema System za ?200, ali ja bi radije uzeo nesto sto je malo vise "chunky" i sto je prestalo da se poizvodi pa mu je sad cena manja.
Ti sistemi se menjaju svake godine i sve su jeftinije...ovde je pravilo da uvek uzmes nesto od prosle godine jer cene padaju 50-60% posle 12 meseci a kvalitet se ne menja (pogotovo u tom rangu, do ?500)
awacs
01-10-2011, 09:56 AM
Kolika ti je ta prostorija?
Pozdrav,
Vasa
Kolika ti je ta prostorija?
Pozdrav,
Vasa
"Dnevni boravak" otprilike 6 x 6 m u stambenoj zgradi (znači neko ?e?će pojačavanje ne dolazi u obzir).
awacs
01-10-2011, 10:39 AM
"Dnevni boravak" otprilike 6 x 6 m u stambenoj zgradi (znači neko ?e?će pojačavanje ne dolazi u obzir).
?ta ga znam, ja sam seljak pa bih uzeo neki LG sa USB ulazom (čisto da ne bih razvlačio kablove, rezao RW diskove za probu i tako to). Ne?to cenim da su LG, SONY i Samsung ustvari isti đavo sa različitim natpisima, osim ?to je ista klasa SONY uređaja ne?to skuplja zbog imena.
Pre četiri-pet godina sam kupovao CRT televizor i u prodavnici gledam jedan pored drugog HYUNDAI i SONY aparate. Identične sprave, identična slika, zvuk, identični korisnički meniji, osim ?to je Sony ko?tao 23.500, a Hyundai 19.000 :)
Pozdrav,
Vasa
?ta ga znam, ja sam seljak pa bih uzeo neki LG sa USB ulazom (čisto da ne bih razvlačio kablove, rezao RW diskove za probu i tako to). Ne?to cenim da su LG, SONY i Samsung ustvari isti đavo sa različitim natpisima, osim ?to je ista klasa SONY uređaja ne?to skuplja zbog imena.
Pre četiri-pet godina sam kupovao CRT televizor i u prodavnici gledam jedan pored drugog HYUNDAI i SONY aparate. Identične sprave, identična slika, zvuk, identični korisnički meniji, osim ?to je Sony ko?tao 23.500, a Hyundai 19.000 :)
Pozdrav,
Vasa
Ovaj mi lepo izgleda, a nema ni puno zvučnika / kablova po sobi:
http://www.tehnomanija.rs/katalog/lg-dvd-sistem-ht44c.html
awacs
01-10-2011, 11:00 AM
Ovaj mi lepo izgleda, a nema ni puno zvučnika / kablova po sobi:
http://www.tehnomanija.rs/katalog/lg-dvd-sistem-ht44c.html
Pa eto, ?ta se onda misli? :)? Kad sam pominjao kablove mislio sam na razvođenje kablova od "ateljea" do "sobe za proveru miksa" :wink:
Pozdrav,
Vasa
Kad sam pominjao kablove mislio sam na razvođenje kablova od "ateljea" do "sobe za proveru miksa" :wink:
Znam, ali bi meni jo? veći problem bio raspoređivanje sedam zvučnika po sobi.
U svakom slučaju, ovaj ima USB ulaz, tako da, ako me neko ne razuveri do ponedeljka, uzimam taj model.
DaBear
01-10-2011, 01:04 PM
to je inace sve plastika...tako da nije ni bitno!! To ce biti malo bolje od tv zvucnika..
awacs
01-10-2011, 01:08 PM
to je inace sve plastika...tako da nije ni bitno!! To ce biti malo bolje od tv zvucnika..
Tako je, ali čovek ima prilično ispravan i jak argument:
još jedna referenca za preslušavanje mikseva, pošto veliki broj ljudi koristi upravo zvučnike te klase.
Pozdrav,
Vasa
P.S. @Znak:"atomski sleva" i "stampedo zaobadane stoke" :) MEGA! I istinito.
P.S. @Znak:"atomski sleva" i "stampedo zaobadane stoke" :) MEGA! I istinito.
Da, prosto se čovek upita za?to to rade... Odgovor je verovatno isti kao onaj koji je dao Simon Le Bon na pitanje za?to se rokeri ?ene manekenkama - zato ?to mogu.
Inače, samo jednom u ?ivotu sam se stvarno odu?evio slu?ajući jako glasno muziku na vrhunskim Bose zvučnicima. Bila je to pesma Azre "Kao ti i ja". Tada sam otkrio ?ta sve sadr?i taj snimak i dokle mo?e da ide.
awacs
01-10-2011, 04:04 PM
Da, prosto se čovek upita za?to to rade... Odgovor je verovatno isti kao onaj koji je dao Simon Le Bon na pitanje za?to se rokeri ?ene manekenkama - zato ?to mogu.
Hehe, to je jedan razlog, drugi je malo manje duhovit - moraju.
Te?i?te filmskog tr?i?ta odavno se preselilo u "kućne bioskope" i mobilne telefone, odnosno u prostore koji su sve samo ne zvučno izolovani od spoljnje buke. Pride ?to u istim tim prostorima ljudi uglavnom ne smeju da slu?aju zvuk na "bioskopskoj snazi". Dakle - sve ono ?to bi trebalo da stane u idealnih 85dB SPL nekako mora da se smesti u ~60dB i da pride parira spoljnjoj urbanoj buci. Ergo: adio dinamika. Slično va?i za muzičku produkciju. Zeitgeist (ne kao film, nego kao izraz po sebi) - doba velikih detalja i sve-manje-va?nih celina.
Pozdrav,
Vasa
doba velikih detalja i sve-manje-va?nih celina.
Odlična definicija! Ali ne treba se prepustiti struji. Pre par godina sam u tim raspravama o dinamici sebi ponekad ličio na glavnog junaka onog vica - Haso u kolima na auto-putu slu?a na radiju upozorenje vozačima da paze jer jedan ludak upravo na toj deonici vozi u kontra smeru. A Haso ka?e - ?ta jedan, hiljade njih!
Ipak, u 2011. se dosta toga promenilo. Izgleda da se dinamika vraća, to je vidljivo u skoro svim najva?nijim izdanjima u ovoj godini.
awacs
01-10-2011, 05:52 PM
Ipak, u 2011. se dosta toga promenilo. Izgleda da se dinamika vraća, to je vidljivo u skoro svim najvažnijim izdanjima u ovoj godini.
Dinamika se neće skoro vratiti u mainstream (klubovi, TV, muzika za iPod/iPhone/iPad/iQ100), mada sam siguran da će se vratiti onda kad se maistream promeni (ne bih sad da elaboriram zašto bi to moglo da se dogodi). Ali zato upravo slušam sabrana dela lika koji se zove James Blake (http://en.wikipedia.org/wiki/James_Blake_%28musician%29). Vrač je svojevremeno otvorio topic posvećen njemu (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=37442) pa ću ostatak napisati tamo :wink:
Pozdrav,
Vasa
Dinamika se neće skoro vratiti u mainstream (klubovi, TV, muzika za iPod/iPhone/iPad/iQ100), mada sam siguran da će se vratiti onda kad se maistream promeni (ne bih sad da elaboriram za?to bi to moglo da se dogodi). Ali zato upravo slu?am sabrana dela lika koji se zove James Blake (http://en.wikipedia.org/wiki/James_Blake_%28musician%29). Vrač je svojevremeno otvorio topic posvećen njemu (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=37442) pa ću ostatak napisati tamo :wink:
Meni je i ovo mejnstrim: http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=38924
A ima jo? dosta toga, i to kod grupa koje su pre nekoliko godina bile zakleti cigla?i.
awacs
02-10-2011, 12:12 PM
Meni je i ovo mejnstrim: http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=38924
Pa to jeste mejnstrim, ali je i sabijeno u p....m........ Prvo sam sumnjao na kompresiju YouTube-a, a onda sam stekao FLAC verziju albuma... Oh...
Pozdrav,
Vasa
DaBear
02-10-2011, 12:26 PM
ma niste otisli off-topic..:D Uopste !
awacs
02-10-2011, 12:50 PM
ma niste otisli off-topic..:D Uopste !
Pa jo? nismo u?li u salu za projekcije (jo? nije povezano ozvučenje) te ćaskamo za ?ankom u holu :D
Pozdrav,
Vasa
Pa to jeste mejnstrim, ali je i sabijeno u p....m........ Prvo sam sumnjao na kompresiju YouTube-a, a onda sam stekao FLAC verziju albuma... Oh...
Ne znam ba? kako bih izmerio stepen sabijenosti, ali rekao bih da ovde ipak ima dovoljno mesta za disanje. Ja imam Miracle Worker, verziju sa YouTube-a, a ostatak albuma ću tek preslu?ati... kad stigne bioskop.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.